Vaniman Almiina

NimiVaniman Almiina "Alma"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Vanima  
Skp & säkä Tamma & 157cm Koulutus Yleispainotteinen, He A & 100cm
Syntymäaika 17.01.2016 Rekisterinumero VH16-018-0310
Ikääntyminen / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit

Tamman tavoitteena on saada n. 4 jälkeläistä ja käydä KRJ-, SLA- ja YLA laatuarvosteluissa sekä kantakirjassa.
 

SV-I rakenne 6,8, suku 10, käytöskoe 15, ratsastuskoe 6,3 + 10, luonne 18 = 66,1

KV-II Rakenne: 8 Käynti: 2 Ravi: 3 Laukka: 2 Lisäpisteet: 1 Suku: 17,5 Yhteensä: 33,5p. 

Jälkeläiset

 

 

© Tallin omaisuutta


LUONNE

 

Yleisesti on yleisesti melko kipakka ja luu kurkkuun -tyylinen tamma, mutta useissa tapauksissa neidiltä löytyy myös ainutlaatuista huumoria, jota mikään muu hevonen ei voi yhtä naurettavasti tarjota. Alma tekee vekkuleja temppuja hoitajalleen, ei toki pahuuttaan, mutta vain hieman kokeillakseen hoitajan hermoja. Alma on siinä suhteessa erittäin arvaamaton, siitä ei ikinä tiedä mitä se seuraavaksi keksii. Mikäli erehdyt kieltämään neitiä vähänkin liian ankarasti, alkaa murjotus, jolloin kaikki näyttää synkeältä ja Alma vaipuu syvään angstiin. Silloin se kääntää ihmisille korvansa luimuun ja on mielestään erittäin pelottava, eikä se jaksaisi silloin tehdä mitään. Mikäli Alman jättää sitten vain omiin oloihinsa ja tarkkailee sitä hieman kauempaa, niin Alma piristyy äkkiä ja keksii itselleen helposti tekemistä piristääkseen tylsistyttävää päivää. Heti lähemmäs astuessasi Alma vaihtaa angsti -vaihteen päälle ja on naama nyrpeänä. Kaikki tämä tapahtuu kuitenkin vain silloin, kun komennat Almaa liian tiukasti. Alma on kuitenkin perso namuille, joten sen saa helposti lahjottua hyvän tuuliseksi muutamalla makoisalla sokeripalalla.
 

Hoitaessa Alma ei millään malttaisi olla paikoillaan, vaan haluaisi liikkua koko ajan oman tahtonsa mukaan ja juuri hoitotilanteissa Alma voi heittäytyä hyvin hankalaksi, mikäli et osaa kohdella tammaa oikein, silkkihansikkain, mutta samalla päättäväisen määrätietoisesti. Alma olisi kaikista paras hoitaa käytävällä molemmilta puolilta sidottuna, jolloin se pääsee pelleilemään mahdollisimman vähän. Lieneeköhän hankala luonne peräisin omistajan lellimisestä? Ei missään tapauksessa, tuumisi omistaja itse, todellisuudessa asia voi hyvinkin olla näin, mutta kukapa voisi vastustaa persoonallista ja huumorintajuista neitiä. Alma hoito sujuu myös karsinassa, mikäli hoitaja osaa asettaa oikeat rajat. Se voi oikeasti olla hankalampaa kuin miltä kuulostaa. Mikäli hoitaja on Alman kanssa sujut, ei hoitotilanteissa pitäisi olla sen kummempia ongelmia. Alma osaa kunnioittaa ihmistä, mutta vaatii pienen muistutuksen useimmiten, jotta muistaa miten pitää olla ettei anna itsestään ihan läppää kuvaa. Pohjimmiltaan Alma on fiksu, mutta hieman höpsö tammaneiti. Useimmiten Alma viskoo harjat ympäriinä, mikäli sen jättää vapaaksi hoitotilanteen ajaksi. Silloin se useimmiten myös pyörii aivan mahdottomasti ympäri ja yrittää etsiä hoitajan taskuista edes jotain hyvää. Itse harjauksesta neiti ei oikein ehdi nauttia, kun olisi niin paljon tekemistä, mutta eipä se harjausta pahasti vastustakaan. Kavioiden kanssa neiti tykkää pelleillä. Ensin se ei haluaisi nostaa kaviotaan ilmaan ja kun sen saa ylös, alkaa vimmattu riuhtominen. Määrätietoinen käsky "Ei!" saa tamman kuriin ilman, että se pahoittaa mieltään, mutta tätä sanaa ei pidä liiaksi viljellä Alman lähettyvillä, muuten sillä ei ole kohta enään ollenkaan vaikutusvaltaa. Suojat neidille saa helposti laitettua. Satulavyön kiristäminen on ainut missä saattaa ilmetä hieman ongelmia, sillä Alma pullistelee aluksi melkoisesti. Suitsien laitto on aina sujunut Alman kanssa helposti.
 

Taluttaessa saattaa keksiä vaikka mitä taluttajan pään menoksi. Saattaa yhtäkkiä pelästyä aivan olemattomia asioita ja välillä löntystää täydellistä etanavauhtia reagoimatta taluttajan vauhdin lisäys -pyyntöihin ja välillä taas saattaa juosta tuli hännän alla paikasta toiseen, ainoastaan kiusatakseen hoitajaa.
 

Ratsastettaessa Alma on hitaasti lämpenevää sorttia, sitä saa ratsastaa aluksi kunnolla eteen sen aloittaessa usein hieman laiskasti ja haluttomana. Kun tarpeelliset napautukset ja jämäkät käskyt on saatu tehoamaan, tamma alkaa itsekin liikkumaan eteenpäin ilman jatkuvaa muistuttelua. Almalla on mukava, keinuva ravi, joten siellä istuu ihan mielellään. Laukka on usein aluksi hieman töksähtelevää, mutta kun sen on saanut ratsastettua pyöreäksi ja rullaavaksi, rytmi muuttuu tasaiseksi ja liikkeet kohtuullisen mukaviksi istua. Esteillä Alma on yleensä innokas, se tykkää hyppiä esteiden yli ja miellellään lisäisi hieman vauhtiakin. Maastoillessa kiva kaveri, ei oikeastaan ihmettele uusiakaan ympäristöjä, ei edes sitä naapurin hypervaarallista postilaatikkoa.
 

Koulua ja sileää ratsastettaessa Alma on aluksi laiska, ei oikein jaksaisi lähteä kunnolla työskentelemään ja yrittää laistaa töistä mahdollisimman paljon. Almaa täytyy lähteä ratsastamaan voimakkaasti eteenpäin heti alusta lähtien,ja ratsastajan täytyy olla tarkkana pitäessään Alman koko ajan töissä, antamatta sen luistaa pienimmästäkään avusta. Kun siihen on saatu hieman puhtia, se alkaa itsekin työskentelemään paremmin ja innokkaammin eikä tarvitse jatkuvaa komentamista. Suustaan Alma on melko herkkä, joten ohjasavut tulee pitää pieninä ja rauhallisina, liian isoilla avuilla Alma yksinkertaisesti hidastaa tai pysähtyy. Alman liikkeet ovat kohtuullisen isot ja mukavan kimmoisat, sen ravissa on mukava istua ja sitä on helppo koota ja pidentää. Laukassa Almalla saattaa aluksi olla hieman rytmi hukassa ja liike vähän töksähtelevää, mutta kun sen on saanut kunnolla pohkeen eteen ja pyöreäksi, rytmikin alkaa löytyä ja kyydissä on paljon helpompi istua.
 

Esteillä Alma on tosiaan yleensä innokas ja normaalia energisempi, se tykkää touhusta kovasti ja hyppii esteet mielellään ja innokkaasti. Erikoisemman näköiset esteet eivät Almaa pelota, jos nyt oikein mega-outo este tulee eteen niin odotettavissa on tavallista isompi isompi loikka jolloin se vetää kyllä kaikki kintut ylös varoen tarkasti antamasta karvankaan hipaista estettä. Yksittäisillä tehtävillä se keskittyy hyvin ja pysyy rauhallisena, Alma on normaalisti tarkka jaloistaan ja kiltti hyppäämään vähän huonommistakin paikoista. Radalla Alma saattaa hieman innostua enemmän ja lähtisi mielellään lisäämään vauhtia esteiden välillä, vaikka kyllä se edelleen melko helposti tulee takaisin.
 

Maastossa Alma on kiva kaveri, se tuntuu aina tavallista pirteämmältä ja iloisemmalta päästessään ulos lenkkeilemään. Alma ei ihmettele uusiakaan ympäristöjä, ei pelkää autoja eikä postilaatikoita, joten se on turvallinen ratsu lähes kaikille retkille. Ojien yli hypätessä Alma voi vähän epäröidä, mutta varsinkin toisen hevosen mennessä ensiksi ylittää sen kyllä, vaikka sitten hieman isommalla loikalla. Silloilla se astelee yleensä vähän varovaisemmin, mutta joka tapauksessa ylittää ne aina rohkeasti. Maastoesteistä Alma tykkää, sen mielestä kaikennäköiset risukasat ja tukkiesteet ovat hauskoja. Haudat ja ylös-alas hypyt menevät helposti, Alma ei juuri maastossa kieltele. Vesiesteillä se voi välillä vähän hidastella, kastuminen ei kuulu sen suurimpiin suosikkeihin, mutta menee kyllä joka tapauksessa.
 

Traileriin Alma kävelee hyvin ja helposti, isompaan autoon se ei aina menisi niin mielellään ja voi ensin sanoa jäävänsä mieluummin kotiin. Sitä voidaan lastata vaikka kuinka kauan ilman että se laskisi jalkaansakaan rampille, vetoköysistä se voi ottaa hieman nokkiinsa ja alkaa hyppimään. Herkuillakin sitä voidaan houkutella, mutta todellisuudessa se kävelee autoon vasta kun sille itselleen sopii, oli se sitten viiden minuutin tai puolentunnin päästä. Tällöin se vain yhtäkkiä kävelee autoon tyynesti ja reippaasti, niin että taluttaja saakin hypätä sen edestä pois. Kuljetuksen aikana se seisoo kohtuullisen hyvin, muutama kuopaisu voi tulla silloin tällöin. Uloslastauksessa se saattaa tulla hieman kiireellä ulos, mutta muuten ihan ongelmattomasti.
 

Muita hevosia Alma pomottaa aina kun viitsii, välillä se tykkää seisoskella ja laiduntaa yksin ja toisinaan jahtaa muita hevosia korvat luimussa ympäriinsä ihan vain huvikseen. Almalla on melko iso ego, se ei paljon muita hevosia varo ja uhittelee isommilleenkin minkä kerkeää. Tallissa Alma voi varsinkin ruoka-aikoina kiukutella naapureilleen ainakin sen hetken verran, mutta ei yleensä potki muita ollessaan esimerkiksi talutettuna tai ratsastettaessa. Tottakai punaista rusettia on hyvä pitää ainakin varmuuden varalta.
 

Eläinlääkäreihin Alma suhtautuu omasta mielestään terveellä varautuneisuudella, joka saattaa toisena päivänä tarkoittaa sitä että lääkäri on hyvä ja astuu pois takajalkojen ulottumattomista, tai vaihtoehtoisesti sitä että Alma astuu kerran sivuun väistääkseen piikin, ja sen jälkeen antaa kiltisti hoitaa itseään. Normaalisti tamma kannattaa siis aina pitää kiinni, joko käytävällä tai karsinassa. Raspaukset ja muut tuollaiset sujuvat ihan hyvin rauhoitettuna, muuten ei kyllä lähdettäisi edes yrittämään, kun ei sitä aina oikein tiedä millä päällä Alma on.
 

Kisatilanteessa Alma tsemppaa itseensä aina tarmoa. Kuntoon-laitossa se kannattaa pitää joko trailerissa tai autossa sisällä, jos sitä pitää ulkona kiinni se saattaa steppailla ympäriinsä varomatta juurikaan hoitajansa varpaita eikä sen puoleen oikeastaan koko ihmistä. Selkään-nousun tulee tapahtua nopeasti, Alma on aina menossa tutustumaan paikkoihin ja esittelemään itsensä yleisölle. Verryttelyssä se useimmiten on aluksi oma laiska itsensä, mutta reipastuu vaadittaessa melko nopeastikin. Kouluradalla se tarvitsee paljon jalkaa ja varmat otteet, ettei se alkaisi pelleilemään ja ihmettelemään kouluaitoja ja tuomarintornia ja mitä niitä nyt lieneekään paikalla. Esteradalla se on samanlainen kyttäilijä ennen rataa, mutta varsinaisen hyppäämisen alkaessa unohtaa kyllä suvereenisti kaiken muun paitsi esteet. Ratsastaja saa tosin olla tarkkana pitääkseen vauhdin tasaisena.

 

SUKUSELVITYS

i Ventoksen Kumelli

 sh-o, 155cm, yleispainotteinen

KTK-II, SV-I, EV-I

ii Kalamelli
sh, rn, 152cm
iii  Kalavaras
ERJ II
iie Viehättävän Polkkaaja
KTK III
ie Terttuli ILO
sh, rt, 156cm

YLA1

iei Milkan Jasperi
SLA II
iee Tammihaan Terttu
e Fiktion Aprilli

 sh-t, 156cm, koulupainotteinen

Champion, KTK-II, KRJ-I

ei  Satulinnan Sälli
sh, prt, 146cm
eii Huvin Jaakko
eie Taikakuun Sadetta
VIR MVA Ch, KTK II, ERJ II, KERJ I, SLA I, YLA2
ee Fiktion Jippu
sh, prt, 154cm
KRJ I
eei Fiktion Vinha
VIR MVA Ch, KTK III, KRJ I, SLA II, YLA2
eee Fiktion Kikka
KRJ I, SLA II, YLA2
 

4-polvi

iiii. Konniainen YLA2

iiie. Katiska eli Katiska ERJ I, SLA I*, YLA2

iiei. Puukkojunkkari VIR MVA Ch, KTK I, KRJ I, YLA2

iiee. Porvaripimu VIR MVA Ch, KTK II

ieii. Ukon Poju VIR MVA Ch, KTK II

ieie. Tikatar SLA III, YLA2

ieei. Mootsartti SLA I

ieee. Siruliina

eiii. Kesän Pölypoika

eiie. Hilun Taiga

eiei. Kuusimetsän Jali Champion

eiee. Heljän Saturniina KERJ II

eeii. Antin Velmu KTK III, KRJ II, SLA I, YLA2

eeie. Tiitun Vilima SLA II, YLA3

eeei. Konsti KRJ I, SLA II, YLA2

eeee. Syksyn Saana

 

KILPAILUT

Kouluratsastus (47)

04.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/60
08.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 7/60
17.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
23.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
24.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
27.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
22.02.2016 KRJ kutsu, helppo b: 1/30
15.02.2016 KRJ kutsu, helppo b: 4/30
16.02.2016 KRJ kutsu, helppo b: 2/30
19.02.2016 KRJ kutsu, helppo b: 5/30
25.02.2016 KRJ kutsu, helppo b: 4/30
19.02.2016 KRJ kutsu, helppo c: 2/30
20.02.2016 KRJ kutsu, helppo c: 4/30
20.02.2016 KRJ kutsu, helppo c: 4/30
22.02.2016 KRJ kutsu, helppo c: 1/30

    

19.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 2/30
21.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 2/30

04.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 2/30
06.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
08.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
11.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
13.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
14.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
15.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
15.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
16.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
20.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
23.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
25.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
27.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
28.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30

 

 

01.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/30

02.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
03.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/30

03.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
04.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
05.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 2/30
06.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
06.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
10.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
10.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
12.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
13.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
13.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
06.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
06.03.2016 KRJ kutsu, helppo b: 5/40
09.03.2016 KRJ kutsu, helppo b: 3/40

Esteratsastus (10)

10.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 1/30
11.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 4/30
14.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 4/30
16.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 4/30
21.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 5/30
23.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
24.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 3/30

13.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 2/30
03.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 4/30
07.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 2/30

    


 


PÄIVÄKIRJA

-
Webdesign © 2011 Ram.