Ruljanssi HUI

RIP 15.10.2015

NimiRuljanssi HUI "Anssi"   Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Viehättävä
Skp & säkä Ori & 157cm Koulutus Yleispainotus, Va B & 120cm
Syntymäaika 1.9.2010  Rekisterinumero VH11-018-0031
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit & näyttelyt

VIR MVA Ch  myönnetty 01.03.2011

KRJ-I 22 (7+7+8) - 40 - 22 - 10 - 8 = 102 p.

KTK-II 18 + 18 + 18 + 18 = 72p 
"Hyvät tyypit ja selkeät leimat. Pitkähkö runko, vento selkä, piirteetön sälä, loiva lapa. Ej takanojoiset ja sapelissa, tj melko hyväasentoiset. Pää ja kaula sopusuhtaiset."

SLA-II 0 + 22 + 24 + 20 + 17 = 83 p

YLA1 34p + 38p + 33p + 35p = 140p

ERJ-III 5 + 48 + 20,5 + 11,6 + 9 = 94,1p.

 

09.10.2010 Aavan S., +irtoSERT   pt. Shonna

30.10.2010 Viehättävä, BIS1 +irtoSERT   pt. Anette N.

03.02.2011 Fiktio, BIS1 +MVA-SERT,  pt. Kati K.

09.02.2011 Tramonto , BIS2 +MVA-SERT pt. Peppi S


Jälkeläiset

24.04.11 t. Rinsessa HUI (Rimerilla HUI) KRJ-I

19.09.11 t. Viehättävän Remiina (Verililja HUI) KRJ-I

16.03.12 o. Viehättävän Ramsus (Moon Traumatyttö)

16.04.13 t. Viehättävän Misteli (Aavan Meeri)

05.09.13 o. Viehättävän Rubert (Harharetken Tuuve) KRJ-I

02.11.13 t. Kevätrinteen Rosalinda (Hämypuron Hyrrä)

 

Ei enää tarjolla jalostukseen

© Tallin omaisuutta

 

LUONNE

Yleisesti Ruljanssi HUI, eli Anssi, on Viehättävässä ensimmäinen päivä syyskuuta syntynyt ori. Ruljanssi oli varsana varsinainen rasavilli ADHD, mutta silti äidin helmaan pakeneva pieni poika. Aikuistuttuaan Anssista on tullut paljon kärsivällisempi, mutta on sillä edelleen se pieni pilke silmäkulmassaan, niin ettei koskaan voi olla ihan varma, mitä se aikoo seuraavaksi. 

  

Hoitaessa Anssi on paikoillaan ja nauttii harjauksesta, sekä huomiosta. Anssi on vähän yhden ihmisen hevonen ja rakentaakin tähän vahvan luottamuksen. Anssi onkin hyvin sympaattinen otus. Usein se pyörittelee turvallaan hoitajansa jalkaa tai selkää, ikään kuin hoitaisi tätä. Anssi tykkää lepuuttaa päätään hoitajan olkapäällä ja painaa päänsä hoitajan syliin. Siellä on turvallista. Kaviot poika nostaa käskystä ja satula, sekä suitset menevät päälle ongelmitta. Hoitaessa ainoat ongelmat tulee pesemisen kanssa. Anssi esittää pelkäävänsä vesiletkua eikä oikein tykkää koko touhusta. Pesemisen lomassa kannattaa välillä palkita Anssia tai viedä sen ajatukset muualle antamalla muutamia herkkuja. 

  

Taluttaessa Anssi saattaa olla vähän arvaamaton, sillä pelästyessään poika voi nousta pystyyn tai muuten nelistää pois pelottavan asian luota. Tylsistyneenä se voi hieman härnätä taluttajaansa leikkimällä pelästymistä. Tammojen lähellä Anssista tuleekin vaikea talutettava, kun halut nousevat ajatuksen käyttöä korkeammalle..

   

Ratsastaessa Anssi on todella mukava kaiken kaikkiaan. Se liikkuu yleensä reippaasti, mutta osaa huijata ratsastajaansa, mikäli tämä ei tajua käyttää pohkeita kunnolla, lopettamalla takajalkojen kunnon käytön ja ravista tulee etuvetoista. Onneksi tätä ei yleensä tapahdu, sillä yleensä kaikki ymmärtävät käyttää pohkeita tai pitää raippaa mukana, jolloin ei ole mitään ongelmaa. 

Kouluratsastus sujuu Anssilta kuin tanssi. Välillä kärsivällisyys ei pojalla riitä hinkkaamaan liikkeitä täysin oikeiksi, mutta orilta löytyy halua miellyttää ratsastajaansa. Anssi on tasoltaan Vaativa B ja valmentautuu edelleen paremmaksi. Kun Anssilta se kärsivällisyys loppuu, lisääntyy vauhti ja möröt. Mörköjä pelätään varsinkin silloin kun on tylsää, mutta kun Anssille tulee liian vaikea tehtävä, se yrittää korjata osaamattomuutensa vauhdilla. Liikkeittensä puolesta Anssi on potentiaalinen kouluratsu. Ravi on pojan vahvuus, se kykenee ravaamaan lähes paikoillaan ja lisätty ravi on upeaa katseltavaa.

 

Esteratsastus on Anssista paljon kivempaa kuin tylsien koululiikkeiden suorittaminen. Esteistä se viuhtoo yli sellaisella innolla, että oksat pois. Joskus vähän liiallakin innolla, niin että vauhtia on liikaa ja puomejakin tippuu tiuhaan. Ei kannatakaan antaa Anssin innostua liikaa, eli vauhtia pois ja rauhallisemmin, niin että hypyt onnistuvat. Anssi hyppää hyvin aina 120cm asti. 

Maastossa Anssi on yleensä oikein mukava poika, paitsi jos törmää johonkin oikein pelottavaan. Pelottavasta asiasta ei aina meinaa päästä yli eikä ympäri, mutta viimeistään taluttamalla poika ohi pelottavuudesta, voi matka jatkua. Anssi on varmajalkainen ja rakastaa pitkiä laukkasuoria.

Kilpailuissa Anssi ei edes ymmärrä jännittää, se menee ihan mielellään esittämään taitojaan valkoisten aitojen sisään, eikä näe siinä mitään sen kummallisempaa. Anssin kanssa on kuitenkin oikein mukava kilpailla, sillä poika osaa käyttäytyä vaikka ympärillä olisi muita hevosia. 

 

Muiden hevosten seurassa Anssi osaa olla kunnolla. Se ei yleensä härnäile muita, mutta asettuu mielellään pomonkin asemaan, jos mahdollista ilman tappelua. Eläinlääkärin ja Kengittäjän kanssa Anssi on kunnolla, ellei tule tilanne, missä se ei ennen ole ollut. 

SUKUSELVITYS

i  Rasmus U

sh, 156cm, koulu ja este

VIR MVA Ch

ii  Pesonen VOE

 sh, 155cm, koulu ja este

VIR MVA Ch, KTK-II, YLA1, KRJ I

iii Muskotti Huijari

VIR MVA Ch, KTK-I, YLA1

iie  Bellin Vieno Tuuli

-

ie  Salarakas KAT

   sh, 153cm, yleis

   YLA2

iei Julma-Jannu KIR

YLA1

iee Sannin Sallitar

YLA1, KRJ II, SLA-I, VVJ III

e  Viehättävän Kuu-Jee

sh, 154cm, koulu ja este

ei  Kuu-Liito

  sph-o, voikko, 147cm 

eii R.I Kuu-Mörkö
Champion, KTK II
eie S.L Joulun Valkea Enkeli
 -
ee  Jeanne U

sh-t, 157cm

VIR MVA Ch, PRI-V, KTK-I, KRJ I, YLA2 

eei Kotikunnaan Viljo

  SLA-II, KRJ II, YLA3

eee Marjametsän Ennenkaikkea

VIR MVA Ch, SLA-I, YLA2, KRJ-II,  KTK-III

 

Anssin isä, Rasmus U on uniruudun kasvatteja. Rasmus on jo näyttänyt kyntensä näyttelyissä ja haalinut itselleen helposti VIR MVA Ch:n. Anssi onkin perinyt isältään komean ulkomuodon ja Anssin isä Rasmus taas on perinyt sen isältään Pesoselta. Rasmus on kooltaan 156cm ja koulutukseltaan Vaativa A:n tasoinen ja esteitä tämä ihmeellisen taitava ori hyppää huimat 120 cm. Ori onkin kilpaillut paljon koulua, sekä esteitä ja nyt sillä on sijoitukset täynnä kummastakin lajista. Rasmus ei ole vielä käynyt kantakirjauksessa saatikaan lajiensa laatuarvosteluissa vrl:n puuttumisen takia. Ne ovat kuitenkin edessä. Rasmus on luonteeltaan ilkikurinen, mutta kuitenkin herrasmiesmäinen ori. Ratsastaessa Rasse energinen ja yhteistyöhaluinen. Rasmus on perinyt liikkeensä isältään ja se on näkynyt kilpailutuloksissa. Nämä liikkeet ovat periytyneet myös Anssille. (c)Ram.

 

Anssin isoisä ja Rassen isä Pesonen VOE on hieno kantakirjattu ori, joka tulee varmasti niittämään vielä paljon kuuluisuutta. Repelle on myönnetty myös VIR MVA Ch ja hyvänä periyttäjänä on Anssikin saanut upean ulkomuodon. Pesonen on luonteeltaan persoonallinen naisten-naurattaja, hyvin orimainen. Lainaus orin sivuilta: "Menevästä ja vähät muista välittävästä olemuksestaan ori pyrkii usein kuitenkin miellyttämään hoitajaa, ratsastajaa ihan mitä vain mahdollisimman hyvin". Ratsastaessa se on temperamenttinen ja tulinen. Ratsastajalta on löydyttävä taitoa Repen kanssa. Lainaus: "Repe on herkkä suustaan ja siksi ei sovi kovakätisille laisinkaan. Poika on upealiikkeinen ori, josta parhaat puolet jaa puristettua ulos taidolla ja kärsivällisyydellä, mutta hyvää kannattaa odottaa". Orin kisamenestys on selvästi ollut huikea. Sillä on kilpailtu paljon ja sijoituksiakin kertynyt runsain mitoin niin kouluratsastuksesta kuin esteiltäkin. Orilla on ennen Rassea neljä varsaa ja lisääkin on varmaan vielä tulossa.


Anssin isoisoisä on komea musta rotunsa edustaja nimeltään Muskotti Huijari. Tuttavien kesken herraa kutsutaan Huijariksi. Huijari on kisannut elämänsä aikana yli 200 kisaa monessa eri lajissa ja sijoittunut lukemattomia kertoja, kunnon kisakonkari siis ! Huijaria on arvosteltu näyttelyssä seuraavin sanoin : ” Mitä tuosta nyt voi muuta sanoa, kuin upea - johan arvonimetkin sitä todistavat. Orimainen ja ponimainen tapaus, suloisella tavalla pyöreä ja "jämäkkä". Lihaksikkaan oloinen, viisas katse. Ilmeikäs pää, persoonallinen, kiva väritys.” Ori on saavuttanut kesäkuussa 2007 arvonimen VIR MVA Ch. Vaikka ori onkin, Huijari on luonteeltaan rauhallinen herramies joka kunnioittaa ihmistä. Ratsastettaessa ori on virkeä, eteenpäinpyrkivä ja asiaansa osaava vaikka osaahan jokainen hevonen laiskaa esittää kuten Huijarikin. Herra viettää tällä hetkellä rauhallisia eläkepäiviään omistajansa Jenny K:n kanssa Virtuaalitalli Lakeassa.

 
Bellin Vieno Tuuli on Del;in talli Bellicosessa kasvattama hurmaava ja kaunis tamma. Vieno on Anssin isänisän-emä. Vieno estepainottoinen 157cm korkea rautias. Tamma on pärjännyt kisaurallaan loistavasti, se on sijoittunut tähänmennessä 21 kertaa ERJ:n alaisissa esteratsastuskilpailuissa. Vienon löydät esteratsastus luokista 100-120 cm. Vieno on energinen häseltäjä, joka keksii kyllä jokaisen ihmisen päänmenoksi jotakin.  Ratsastaessa rouva haluaisi vain mennä kovaa, tälle tapaukselle ei käynti kelpaa ! Kouluratsastus jätettiin sitten suosiolla kisaohjelmasta pois juuri tämän luonteenpirteen vuoksi. Mutta esteillä Vieno on kuin unelma, heti esteen nähdessään se lähtee korvat hörössä kohti sitä ja hyppää mahdollisimman korkealta. Vienolla ei ole muita jälkeläisiä kuin Rasse. Vienon kasvattaja myi Vienon koska lopetti hevostelun ja myi kaikki hevosensa pois. Vieno asustelee tällähetkellä virtuaalitalli Itä-Laaksossa nykyisen omistajansa Natalie V.:n kanssa.

 
Virtuaalitalli Uniruudussa asustelee Anssin isänemä Salarakas KAT. Salla on 153 cm korkea Katvustossa kasvatettu hurmaava tamma. Sallalta löytyy arvostelumeriitti YLA2. Luonteeltaan Salla on höperö ja hieman kömpelö, se saattaa yhtäkkiä kompastua omiin jalkoihinsa kun haaveilee jostain ihan muusta. Salla kuulemma tykkää järjestää oman shownsa kaikilla mausteilla; ” Kerrankin katsojat saivat hyvät naurut kun helpon c'n ohjelman lämmityksissä kun tamma rupesi tekemään hieman hienompia liikkeitä..”. Tamma on myös riippuvainen muiden hevosten seurasta, jos Salla jää yksin tarhaan tai talliin, alkaa korvia vihlova hirnunta kavereiden löytämiseksi. Koulutustasoltaan tamma on vaativa B ja esteillä 120cm. Kisojakin Salalle on kertynyt vuosien varrella monia ja on monissa kisoissa sijoittunutkin ! Salarakkaan nykyinen omista on zane.


Anssin isänemänisä Julma-Jannu KIR asustelee Kisshun omistamana virtuaalitalli Katvustossa. Ori on kasvatettu talli Kirveltäjässä. Julmikselta löytyvät arvostelumeriitit YLA1 & ERJ II, hieno poika on siis kyseessä! Ori on 150cm korkea ja väritykseltään rautias. Koulutustasoltaan Julmis on Vaativa B ja 100cm. Julmiksien sivuilta luonnetta lainaten: ” Julmis on todella suloinen ja mukava herra, mutta ainakin todella omalaatuinen olevinaan aina kiltisti ja sitten lopulta yllättää kun sitä vähiten odottaa. Sopeutuu hyvin muiden hevosten joukkoon, eikä heittäydy hankalaksi tai ala haastamaan riitaa. Suhtautuu ihmiseen ystävällisesti ja yllättävän kärsivällisesti, mutta kumminkin vähän ennakoiden ja tilanteita karttaen. ” Julmis on siis todella mukava hevonen, mutta ei kyllä kengittäjän mielestä. Orin mielestä kenkiä ei tarvitsisi vaihtaa ollenkaan. Ratsastettaessa Julmis kuumenee helposti ja todella raskas ratsastettava, mutta jos esteitä on edessä ori on helpompi ratsastettava.

Katvustossa asustelee myös Anssin isänemänemä Sannin Sallitar jolta löytyy kadehtittava määrä arvostelumeriittejä, YLA1, KRJ II, SLA-I ja VVJ III. Tamman on kasvattanut SanniS, virtuaalitalli Cecilié Studissa. Kun sanotaan rakkaalla lapsella on monta nimeä se käy myös toteen tällä tammalla. Lempinimiä ovat mm. Sallis, Salli ja Sallitar. Salli on upea punarautias jolta korkeutta löytyy 156cm. Luonteeltaan Salli on omalaatuinen muiden hevosten seurasta nauttiva höseltäjä, Salli saattaa siis esim. talutuksessa astua nilkoille tai harjatessa uhitella näykkimällä. Selästä käsin tamma joudutaan usein palauttamaan takaisin maan pinnalle koska se yrittää aina päästä sieltä mistä aita on matalin. Sallilta löytyy kolme jälkeläistä Salarakkaan lisäksi. Kun katsoo tamman kisakalenteria huomaa että tämä tapaus on todella kokenut konkari, Sallilla on 58 KRJ sijoitusta, 43 ERJ sijoitusta, 19 VVJ sijoitusta ja 13 KERJ sijoitusta.
© Emma K.

 

Anssin Emä Viehättävän Kuu-Jee on kaunis ruunikko suomenhevos tamma ja kooltaan 154cm. Viehättävän Kuu-Jee, eli tutummin "Kuje" on hyväsukuinen ja melko taitava tamma. Se on koulutukseltaan Helppo A:n ja 100cm tasoinen. Tamma on kilpaillutkin lähinnä koulua, mutta esteiden kisaaminen saatetaan aloittaa vähän vanhemmalla iällä muutamien varsojen jälkeen. Ihmisille tamma on luonteeltaan lempeä, mutta muita hevosia se saattaa pompotella ja haluaa olla lauman johtaja. Ratsuna Kuje on yhteistyöhaluinen, muttei anna mitään ihan ilmaiseksi. Ratsastajalta vaaditaan kärsivällisyyttä, mutta se palkitaan, kun Kuje antaa itsestään kaiken irti. Kuje toimiikin melkein ajatuksen voimalla ja pienillä avuilla. Liikettä tammalta löytyy. Kouluratsuna se onkin hyvin menestynyt ja saanut KRJ-CUP sijoituksenkin. Tamma on kasvatettu kotitallissaan, Viehättävässä. (c Ram) 

 

Viehättävä Kuu-Jeen isä on Kuu-Liitto tuttujen kesken Liito. Tämä 31-vuotiaana kuollut suomenpienhevosori oli säkäkorkeudeltaan 147cm ja väriltään kauniin voikko. Liito oli luonteeltaan jörö, mutta fiksu ori. Koulupainotteinen ori kilpaili paljon kouluratsastuksessa, mutta sen lisäksi myös esteratsastuksessa sekä näyttelyissä. Tämä hyvin rakastettu ori sai myös kisauransa ohella viisi jälkeläistä. Liidon kasvatti Keinumäen Hevostalli ja sen omisti Raadelman Hevostila. Ori ei valitettavasti ole laatuarvosteluihin päässyt, mutta jos se olisi, se olisi saanut erittäin hyvät pisteet. Ori on ollut tasoltaan helppo B ja 80cm. 
 

Emänisä R.I Kuumörkö on saavuttanut Champion- ja KTK II-palkinnot. Orilla on siis ollut todella hyvä rakenne joka on varmasti periytynyt myös jälkeläisille. Kuumörkö oli suomenpienhevonen ja säältään 145cm. Orilla on paljon jälkeläisiä ja niiden jälkeläisiä ja oria tavataankin jo pitkällä suvuissa. 

 
Emänisänisä on Purppuran Kuu-Ukko. Kuu-Ukko on saanut hyvällä näyttely menestyksellään VIR MVA Ch-arvonimen ja lisäksi KTK III-palkinnon. Kuu-Ukolla on siis ollut erittäin hyvä rakenne. Orin sivut ovat kadonneet. Ori on todella vanha ja luultavimmin jo edesmennyt, sillä sen näyttelytuloksia löytyy vuodelta 2003.

 
Anssin emänisänemä on kaunis suomenhevostamma S.L. Joulun Valkea Enkeli eli Enkeli. Perusluonteeltaan Enkeli on kiltti ja rauhallinen. Yleispainotteiselta tammalta löytyy muutamia kilpailuja, mutta tammassa ei ollut niin paljoa kisa-ainesta, mutta kauniin ulkonäkönsä ja hyvän luonteensa periyttäjänä se on sopinut mainiosti emäksi. Varsoja Enkelillä on kaksi. Enkelin omistaa Kuuramaan Hevostalli.

 
Anssin emänemä on kaunis Jeanne U. Anneksi kutsuttu tamma on kooltaan 157cm ja omistaa huumorintajuisen ja pirteän luonteen. Kouluratsastus kilpailuissa erittäin hyvin pärjännyt Anne on saanut KRJ I-palkinnon pistein 105. Annella on todella upea rakenne, mikä näkyy sen jälkeläisissäkin. Tamma on saanut monia muita palkintoja kuten YLA 2 pistein 138, SUPERIOR:in ensimmäisenä suomenhevosena, KTK-I pisteine 105 ja rotunäyttelystä LKV 1, I-palkinnon. Myös paljon näyttelykehiä kiertänyt tamma on saanut VIR MVA Ch-arvonimen. Komean kisauransa aikana Anne on saanut myös seitsemän jälkeläistä. Annen on kasvattanut zane Uniruudusta ja sen omistaa Viehättävä. Upealiikkeinen ja näköinen tamma ei enää ole jalostuskäytössä, vaan viettää eläkepäiviä rauhallisessa ja suuressa karsinassa Viehättävän eliittitallissa, jossa se saa asianmukaista kohtelua. 

 
Anssin emänemänisä Kotikunnan Viljo on kouluratsastuksessa hyvin sijoittunut komea ja eleganttinen suomenhevosori. Kisauransa lisäksi Viljo on saanut seitsemän jälkeläistä, joista suurin osa on hyvin pärjänneitä. Ori on luonteeltaan pirteä, iloinen ja rauhallinen. Hyvin taipuva Viljo osaa mennä vaativa A-luokkia ja hyppää hyvin 90cm korkuisia esteitä. Orin on kasvattanut Anette J. Kotikunnasta ja Viljo on edesmennyt. Ori on todella upea periyttäjä ja siitä onkin kaksi Viehättävän eliittitallissa asustavaa upeaa suomenhevosta, Jeanne U ja Viehättävän Viivakoodi. Viljo siis todella muistetaan jälkeläisistään ja tulee näkymään vielä monen suomenhevosen sukutaulussa.

 
Anssin emänemänemä on jo edesmennyt kaunis ja eleganttinen suomenhevostamma Marjametsän Ennenkaikkia. Tamma on palkittu VIR MVA Ch-arvonimellä ja se kertoo jo jotain tamman loistokkaasta näyttelymenestyksestä. Luonteeltaan Enni on helposti hermonsa menettävä, välillä vähän nirppanokka, mutta kumminkin kiltti hevonen. Enni on yleispainotteinen ja siltä sujuu hyvin sekä este-, että kouluratsastus. Tamman koulutustaso esteillä on huimat 120cm ja koulussa vaativa B. Tamman menestyksestä kertoo sen lukuisat meriitit: VIR MVA Ch, SLA-I, YLA2, KRJ-II, KTK-III. Upean kisauran jälkeen tamma oli aikansa siitostammana, kunnes vanhuuden takia se oli lopetettava.

emän puolen sukuselvitys © Temu‏

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 3 vuotta: 23.01.2011 VARL
syntynyt 1.9.2010 

1 vuotta - 19.10.2010
2 vuotta - 06.12.2010
3 vuotta - 23.01.2011

4 vuotta - 12.03.2011
5 vuotta - 29.04.2011
6 vuotta - 16.06.2011
7 vuotta - 03.08.2011
8 vuotta - 20.09.2011
9 vuotta - 07.11.2011
10 vuotta - 25.12.2011
11 vuotta - 11.02.2012

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

Maastakäsin

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Tallin työntekijät

Koulussa suojat takajalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (50)

06.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
07.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 5/60
08.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 2/60
08.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 5/60
09.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 3/60
10.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 5/60

11.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
12.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
15.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
16.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
11.11.2010 KRJ kutsu, helppo b: 3/50
12.11.2010 KRJ kutsu, helppo b: 5/50
11.11.2010 KRJ kutsu, helppo b: 2/50
17.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 3/40

17.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
20.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
21.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
26.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 3/60
27.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 5/60
26.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
30.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 4/50

12.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 4/50


27.12.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
31.12.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
31.12.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50


10.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
15.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
10.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
14.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
10.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
12.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50

19.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/40
15.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/40

16.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/40
22.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50

 

19.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
20.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
21.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50

 

03.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
04.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
05.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
07.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
30.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
15.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
25.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/40
28.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
17.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
21.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50

 

08.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
09.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50 

  

 

Esteratsastus (48)

26.12.2010 ERJ kutsu, 120cm: 5/50
28.12.2010 ERJ kutsu, 120cm: 4/50

31.12.2010 ERJ kutsu, 110cm: 5/50
29.12.2010 ERJ kutsu, 110cm: 7/50

29.12.2010 ERJ kutsu, 110cm: 3/50

30.12.2010 ERJ kutsu, 120cm: 4/50
30.12.2010 ERJ kutsu, 120cm: 3/50


28.01.2011 ERJ kutsu, 100-110cm: 3/30
28.01.2011 ERJ kutsu, 110-120cm: 5/30
29.01.2011 ERJ kutsu, 100-110cm: 4/30
29.01.2011 ERJ kutsu, 110-120cm: 4/30

22.01.2011 ERJ kutsu, 120cm: 3/60

22.01.2011 ERJ kutsu, 110cm: 2/60
23.01.2011 ERJ kutsu, 110cm: 3/60
27.01.2011 ERJ kutsu, 120cm: 5/50 

28.01.2011 ERJ kutsu, 120cm: 2/50
29.01.2011 ERJ kutsu, 100cm: 7/50
30.01.2011 ERJ kutsu, 120cm: 3/50

 

06.02.2011 ERJ kutsu, 110cm: 5/40

08.02.2011 ERJ kutsu, 120cm: 7/70
09.02.2011 ERJ kutsu, 110cm: 4/70
11.02.2011 ERJ kutsu, 120cm: 5/70
15.02.2011 ERJ kutsu, 120cm: 6/40
14.02.2011 ERJ kutsu, 120cm: 3/34


03.03.2011 ERJ kutsu, 120cm: 8/100
16.03.2011 ERJ kutsu, 120cm: 2/50
22.03.2011 ERJ kutsu, 120cm: 1/40
22.03.2011 ERJ kutsu, 120cm: 5/40
24.03.2011 ERJ kutsu, 120cm: 5/40
24.03.2011 ERJ kutsu, 110cm: 6/50
26.03.2011 ERJ kutsu, 110cm: 2/50

26.03.2011 ERJ kutsu, 120cm: 4/50

26.03.2011 ERJ kutsu, 110cm: 7/50
27.03.2011 ERJ kutsu, 120cm: 5/40
27.03.2011 ERJ kutsu, 120cm: 3/30
28.03.2011 ERJ kutsu, 120cm: 2/30

29.03.2011 ERJ kutsu, 120cm: 4/30


02.04.2011 ERJ kutsu, 120cm: 1/40
02.04.2011 ERJ kutsu, 120cm: 4/40
04.04.2011 ERJ kutsu, 110cm: 5/30
16.04.2011 ERJ kutsu, 110cm: 5/30
14.04.2011 ERJ kutsu, 90cm: 4/50

15.04.2011 ERJ kutsu, 110cm: 6/50
16.04.2011 ERJ kutsu, 110cm: 7/50


02.06.2011 ERJ kutsu, 120cm: 3/50
03.06.2011 ERJ kutsu, 120cm: 2/50
04.06.2011 ERJ kutsu, 120cm: 7/50
29.06.2011 ERJ kutsu, 120cm: 10/100
01.07.2011 ERJ kutsu, 120cm: 10/100

 

PÄIVÄKIRJA

24.6.2012 Estevalmennus - valmentaja: Ada

Tämän päivän valmennuksessa olivat Ram ja Ruljanssi HUI. Tarkoituksena oli hypätä 100-120 cm rataa. Lämmittelyssä Anssi oli hieman kankean oloinen, mutta liikuttuaan vetreentyi. Pyysin ratsukkoa tekemään avo ja sulku taivutusta, sillä tälle radalle vaadittiin taipumista. Ennen rataa pari hyppäsi muutaman kerran 80cm korkean esteen. Selitin radan Ramille. Rataan sisältyi kahdeksan estettä, kolme laukanvaihtoa esteen päällä ja vaihtoehtoisia reittejä. Ensin rata tultiin 100cm korkuisena ja pitkillä reiteillä. Anssi hyppäsi kaikki esteet hyvin. Seuraavalla kierroksella tultiin lyhyemmillä teillä ja nyt tulikin jo vähän vaikeuksia Ramille pitää ori käsissä. Lopulta tiet onnistuivat kuitenkin hyvin ja korotimme esteet 120cm korkuisiksi. Ram pysyi selässä hyvin joka hypyllä ja ensimmäisen kierroksen pitkät tiet auttoivat paria esteillä. Seuraavan kierroksen lyhyet tiet tuottivat vaikeuksia niin Ramille kuin Anssillekkin ja puomeja tippui. Lopulta Ram sai orin kuitenkin hallintaansa ja rata sujui hienosti.

 

23.6.2012 Estevalmennus - valmentaja: Ada

Tänään maneesissa tapasin Ramin ja Ruljanssi HUI:n. Päivän teemana oli estevalmennus ja 80-100cm radan harjoittelu. Aluksi pari lämmitteli hyvin ja hyppäsi harjoitteluksi pieniä esteitä sekä puomeja. Järjestin esteet kahdeksan esteen sarjaksi ja ensin 80cm korkeuteen. Kun ratsukko oli lämmitellyt tarpeeksi, kerroin radan ja pyysin Ramia tulemaan sen Anssin kanssa. 80cm vaikutti helpolta eikä yhtäkään puomia pudonnut. Huomautin kuitenkin paremmista teistä, sillä niiden tulisi olla paremmat isommilla esteillä. Nostin puomit 100cm korkeuteen ja nyt Ram. sai tehdä töitä teiden suhteen. Hyppääminen sujui edelleen hyvin, vaikka ori välillä meinasikin kuumua monen esteen jälkeen. Sarjaa hypättiin muutaman kerran ja kerroin vinkkejä Ramille teiden suhteen. Esteillä pyysin häntä antamaan orille enemmän tilaa varsinkin alastulossa.

 

22.6.2012 Estevalmennus - valmentaja: Ada

Tänään valmennuksessa olivat Ram ja Ruljanssi HUI. Päivän harjoituksena oli hypätä korkeita ja erikoisia esteitä. Pari lämmitteli totuttuun tapaan tehden askellajin sisällä muutoksia, voltteja ja taivutuksia. Asettelin neljä estettä ensin 80 cm kohdalle. Tarkoitus olisi nostaa aina 120cm asti. Kerroin esteiden tiet Ramille ja pyysin häntä tulemaan laukassa esteet. Ensimmäiselle esteelle lähestyminen tuli liian lähelle, mutta ori korjasi hienosti ja Ram pysyi hypyssä mukana. Seuraava estelle pyysin Ramia antamaan orille tilaa ja este menikin upeasti yli. Lopulta nostin esteitä aina 120 cm asti ja nyt Ram saisikin olla tarkkana oman tasapainonsa kanssa, sekä Anssille antamillaan teillä. Ensimmäinen este tippuikin, mutta seuraavalle Ram pääsi paremmin kyytiin ja parin meno näytti hyvältä. Hyppäsimme kumpaankin suuntaan, niin että yhteistyö toimi hienosti. Lopuksi pari verrytteli.

 

21.6.2012 Estevalmennus - valmentaja: Ada

Tänään estevalmennus vuorossa oli Ram. ja Ruljanssi HUI. Maneesissa parivaljakko olikin jo lämmitellyt ja minä koonnut esteitä valmiiksi. Päivän harjoitus oli lyhyet tiet, joten pyysin Ramia lämmittelemään vielä volteilla, avotaivutuksella ja pysähdyksillä, sekä askellajin sisällä tehtävillä muutoksilla. Esteet olin sijoittanut niin, että ratsukko voisi valita pidemmän tien, mutta tarkalla lähestymisellä lyhyempikin olisi mahdollinen. Pyysin Ramia tulemaan ensin kerran pidemmällä tiellä esteet, jotta hevonen tottuisi esteisiin. Ensimmäiset hypyt menivät hyvin. Sitten sanoin, että hypätä ei saa jos lähestyminen menee pilalle, eli jos lyhyt tie vie huonolle lähestymiselle, este kierretään. Ram. tuli esteet hieman liian kovalla vauhdilla ja lyhyelle tielle hän ei ehtinyt koota tarpeeksi. Pyysin häntä tulemaan pitkä tie vielä kootummassa laukassa ja sitten uudelleen lyhyt kootussa. Nyt onnistuttiinkin paremmin. Tätä harjoittelimme molempiin suuntiin.

 

20.6.2012 Estevalmennus - valmentaja: Ada

Saavuin Viehättävän tiloihin ja soitin Ramin. puhelimeen. Ram käski minut suoraan maneesiin, jossa hän jo lämmitteli mustanpuhuvaa kuvankaunista oriaan. Esteitä oli koottu sopivasti maneesiin ja siirtelin niitä haluamilleni paikoille. Tänään harjoittelisimme laukanvaihtoja esteenpäällä. Aluksi pyysin paria tekemään muutamia pysähdyksiä käynnistä ja ravista. Sitten ravivoltteja, jotta ori vetreentyisi hyvin. Ennen hyppäämistä pyysin vielä pari laukannosta kumpaankin suuntaan. Päivän harjoitus on hyvin yksinkertainen ja siihen tarvitaan vain yksi este. Este on keskellä kenttää osoittaen pitkille sivuille. Ratsukko tekee kahdeksikkoa laukassa ja vaihtaa laukan aina esteen päällä. Pyysin Ramia tulemaan ensin oikealla laukalla. Hyppy sujui hyvin, mutta laukanvaihto ei ensimmäisellä kerralla onnistunutkaan. Pyysin Ramia kertomaan hevoselle selkeämmin mihin suuntaan pitäisi mennä painon pohkeen ja istunnan avuin. Seuraavan kerran pari onnistuikin hyvin. Tätä toistimme muutaman kerran ja lopuksi ratsukko sai verrytellä. 

 

5.8.2011 Kouluvalmennus - Valmentaja: Jessika
Tänään aloitimme häveliään aikaisin jotta pääsimme pitkälle kouluradalle ihan rauhassa. Anssi tuntui olevan hieman täpinöissään - näin aikasia lähtöjä aamutorkuilta ei ole kuin kisoissa! Annoin ratsastajalle vielä Coach phonen jottei minun itse tarvitse karjua kovaa eikä ratsukon keskeyttää jos koen tarvetta neuvoa. Alkuverkat Ram sai suorittaa aivan itsenäisesti ja eilen antamani neuvo oli mennyt hyvin perille. Alkuun kyllä hieman näytti että Anssi suuttuu tehtävien haasteista mutta ratsastaja muisti hienosti rauhoittaa tilanteen ja ottaa haastavuutta hommasta roimasti pois. Laukanvaihdoissa jouduin pariin otteeseen muistuttamaan odottamisesta mutta muuten sain nautiskella hienosta suomenhevosratsukosta ihan hissukseen. Ja eikuin rataa suorittamaan. Alkutervehdys oli ihan hyvä, hieman ori lähti kiemurrellen liikkeelle mutta Ram korjasi hienosti. Rauhallinen läpikäyminen verkassa vaikeampien tehtävien osalta oli ollut tehokas, rata sujui harmonisesti, isoin rike tuli vaihdoissa ja ne ratsukko saakin kotiläksyiksi. Toki kotona on rennompaa suorittaa kuin kisoissa, mutta ongelma taisi löytyä! Hieno homma!

  

  

4.8.2011 Kouluvalmennus - Valmentaja: Jessika
Ram oli verrytellyt orin valmiiksi tullessani paikalle - tarkoitukseamme oli ratsastajan pyynnöstä hieman harjoitella Vaativa B:1 2009 rataa - jostain syystä kisaradoista se tuottaa ratsukolle ikuista päänvaivaa. Alkuun lähdimme tekemään tiiviiseen tahtiin keskikäynti lisättykäynti siirtymisiä ja ne sujuivat erittäin hyvin. Siirryimme tekemään samaa tehtävää ravissa eli keskiravi kootturavi siirtymiä. Anssi hieman protestoi juoksemalla Ramin alta pois, mutta muutamalla rauhoittavalla voltilla ja tehtävän tahdin hidastamisella saatiin ori kuulolle ja pian se löysikin juonen ja tehtävä alkoi sujua oikein hienosti myös ravissa. Seuraavaksi teimme avo ja sulkutaivutuksia, aloitimme pitkällä sivulla heti kulman jälkeen avotaivutuksella ja puolessa välissä nopean suoristuksen jälkeen vaihdoimme sulkutaivutukseen. Jälleen Anssi lähti juoksemaan Ramin alta pois - tälläkertaa ratsastaja sai orin rennoksi nopeammin ja homma jatkui. Kehotin Ramin antamaan aikaa orille uuden harjoituksen tullessa työnalle, kisaverkassa käydä perusteellisesti kaikki radan vaikeammat asiat läpi rauhassa, helpottaen tehtävää sillä Anssi selkeästi protestoi tiiviisti tapahtuvia muutoksia jos tehtävät ovat vaikeita. Siirryimme laukkaharjoituksiin, haimme ensin rentoa keskilaukkaa ympyröillä ja teimme lävistäjiä lisätyssä laukassa. Ram lähti hieman kaahottamaan Anssin kanssa aina lisäyksissä joten muistutin että tempon ei tarvitse nousta, lisätyssä laukassa askeleen tulee pidentyä selvästi mutta tempo tulisi olla lähes sama. Muutamia kertoja jouduttiin treenaamaan tätä mutta jutun jutu alkoi löytyä, toki osa syynä voi olla ihan orin hienoinen innostuminen kaahottamisesta. Loppuun vielä laukanvaihto keskihalkaisijaa ylittäessä askeleessa, hieman molemmat tuntuivat aina ennakoivan joten jouduimme petraamaan asiaa useammankin kerran. Kun Ram malttoi ratsastaa oriin keskihalkaisijalle asti antoi hän hieman turhan voimakkaat vaihtoavut ja vaihdot sisälsivät pukin tyngän, apujen rauhoittaminen auttoi ja siistejä vaihtoja alkoi tulemaan. Tähän oli hyvä lopettaa, pitkät ja perusteelliset eteenalas taivuttelut ravissa ja kunnon käynnit loppuun ettei ori mene jumiin kunnon hikirääkistä.

 

 

 15.01.2011 Irtohypytystilaisuus

Saavuin Siljan Suomenhevostallin tiloille mukanani Rasmus U ja Ruljanssi HUI. Ruljanssi oli oreista ensimmäisessä sarjassa ja nuori poika olikin todella hermostunut tilanteesta. Suorituskin meni jännityksestä kankean Ruljanssi osalta vähän huonommin, mutta ehkä tulevaisuudessa, nyt kun olemme jo tottuneet tilanteeseen, voi odottaa parempaa tulosta. Anssi palkittiin kuitenkin kolmannella palkinnolla ja olimme ihan tyytyväisiä päivän tulokseen. 

 

Jaettu 7. TK: 7 - 7 - 6 - 8 - 7 - 7; LY: 7 - 7; yhteensä 56 p = SIH-III
"Kohtalaisen hyvä varsa. Saisi olla takajalkojen tekniikaltaan parempi, mutta lihaksiston kasvaessa parantuu. Hyppäsi rohkeasti ja oli varovainen. Korkeammilla esteillä hieman arka, mutta iän karttuessa voi muuttua. Melko hyvä eteenpäinpyrkimys, saisi kuitenkin käyttää ponnistusvoimaa paremmin. Melko hyvä tasapaino ja rytmi."

 

 

5.12.2010 Kouluvalmennus, valmentaja: Riella

Anssi oli tänään reippaalla tuulella. Katselin ratsukon itsenäistä verryttelyä ja tein yhden huomion, sillä oli vauhtia ja Ram sai tehdä töitä että se alkaisi rentoutua ja käyttää jalkojaan oikein. Ei kyllä mikään ihme kun pihalta kuului pelottavia ääniä ja välillä joku lintu lensi maneesissa. Tämän päivän aiheena on kootut askellajit, sekä laukanvaihto askeleessa keskihalkaisijalla. Aloitimme käynnistä. Orilla oli edelleen hieman vauhtia mutta se alkoi keskittyä kun ratsastaja tiivisti istuntansa ja rupesi tekemään pieniä pidätteitä. Välillä se viskoi päätänsä mutta keskittyi kuitenkin koko ajan entistä paremmin. Kun saimme molempiin suuntiin keskikäynnin näyttämään hyvältä, oli aika siirtyä raviin. Vaan huhhui kun Anssi siitä innostui, se juoksi pää ylhäällä maneesia ympäri ja kun Ram taas muutti istuntaansa, se alkoi heti keskittyä. Taas oli mörköt liikenteessä.. Keskiravi näytti vähän tönköltä aluksi mutta orin rentoutuessa menokin alkoi näyttää paremmalta. Laukan tullessa vuoroon, ori innostui entistä enemmän, liekkö sitten kärsivällisyys loppunut vai mikä sille tuli mutta ratsastaja sai tehdä kunnolla töitä että sai sen taas kunnolla avuille ja käyttämään selkäänsä oikein. Jätimme kootun laukan välistä ja siirryimme laukanvaihtoihin. Aloitimme keskihalkaisijalla siten, että joka viides askel tuli laukanvaihto. Pari kertaa molempiin suuntiin tällä ja Anssi alkoi hermostua. Ram yritti pienillä pidätteillä saada sen taas kiinnostumaan ja se onnistui - hetkeksi. Seuraavaksi joka neljännellä laukanvaihto, ja lopuksi joka toisella. Ori alkoi väsyä loppua kohden eikä oikein enää malttanut keskittyäkään mutta parempi onni ensi kerralla !

 

01.12.2010 Kouluvalmennus - Maijunen
Oli ilo huomata, että eilinen sähellys-moodi oli tosiaankin ollut vain väliaikaista. Anssi jaksoi tänään keskittyä monta kertaa paremmin, joten saimme työskentelystä moninkertaisen hyödyn irti. Tämän päivän aiheeksi olin ajatellut laukanvaihtoja. Ratsukon lämmiteltyä aloitimme laukan hiomisella. Aluksi se oli pelkkää eteenpäin painelemista ratsastajan ohjaamana, mutta muutaman noston jälkeen alkuinnostus laantui ja Anssi alkoi jo kantaa itseään laukassa. Seurasi muutama nosto myös toiseen kierrossuuntaan, jotka sujuivat saman kaavan mukaan. Tarkoituksenanne oli tulla keskihalkaisijaa pitkin oikeassa laukassa, vaihtaa laukka askeleessa vasempaan laukkaan ja jatkaa päädystä vasemmalle. Seuraavalla kerralla laukat menisivät luonnollisesti päinvastaisesti jne. Pientä häsellystä oli taas ilmassa, ja tahdikkuutta sai etsiä suurennuslasilla katsellen. Ratsukko suoritti laukanvaihdon ensin muutaman kerran käynnin tai ravin kautta, ja pian se oli jo valmis suorittamaan vaihdot askeleessa. Tehtävää aikamme jauhettuamme, alkoi lopputulos olla varsin loistava. Hienoa työtä!

 

 

30.11.2010 Kouluvalmennus - Maijunen
Anssi tepasteli levottomana maneesissa ratsastajan kavutessa paraikaa sen selkään. Yritys onnistui, ja pian ratsukko oli valmis aloittamaan. Alkuverryttelyn lomassa keskityimme käynnin ja ravin tahtiin. Myös verryttelyä seuranneissa tehtävissä huomio keskitettiin Anssin liikkeiden tahdikkuuteen, siinä kun tuntui hieman hiomisen varaa olevan - herralla taisi olla jonkin sortin sähellyspäivä. Ratsastaja teki kovasti töitä, jotta ori saatiin keskittymään olennaiseen. Suurimman osan ajastamme se kulutti pälyillen ympäriinsä säpsäkkänä. Niinä hetkinä, kun sen keskittyminen riitti itse ratsastukseen, pystyi sen toiminnasta näkemään kuitenkin kunnon kouluhevosen piirteitä. Lopputunnista, kun maneesiin saapui toinen ratsukko verryttelemään, keskittyminen romahti totaalisesti ja näimme parhaaksi aloittaa jo loppuverryttelyn. Onneksi meillä olisi kuitenkin vielä Anssin kanssa seuraava valmennuskerta tulossa muutaman päivän kuluttua.

 

Webdesign © 2011 Ram.