EDWARD MIX

RIP 31.7.2015

 

NimiEdward MIX "Eetu"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuShetlanninponi Kasvattaja Mixture thirteen
Skp & säkä Ori & 99cm Koulutus Yleispainotteinen, He B & 70cm
Syntymäaika 21.12.2008 Rekisterinumero VH05-017-3823
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

   

Meriitit & näyttelyt

VIR MVA Ch  myönnetty 8.7.2011

SHLA-II   24(23-25)-21-30-21-9-3 = 108 (tilaisuuden korkeimmat pisteet)

YLA1 35+32+38+35 = 140p

KTK-III 17 + 16 + 16 + 16 = 65 p.

 - erinomainen rotuleima, alakaulainen, säkä saisi olla selkeämpi, vahva runko ja takaosa, jalat ok
- hieman alakaulaa, pitkähkö runko, lihaskunnossa parantamisen varaa

 

30.8.2009 Viehättävä, BIS2, MVA-SERT, Anette N.

30.9.2009 Viehättävä, irto-SERT, Peppi S.

10.02.2010 Viehättävä BIS3, MVA-SERT,  pt. Peppi S.

30.03.2011 Shmarock HIll, +irtoSERT,  pt. Anette N.

20.04.2011 Harharetki +irto-SERT pt. Anette N.

 

Jälkeläiset

02.10.2009 t. Esther HUI  (Suopursun Marjatta)

27.12.2010 t. Härdellin Eden (Cecam Tamara)

01.01.2011 o. Härdellin Samuel (NLI Lovesong)

29.01.2011 o. Härdellin Kollaasi (Colibri Dei)

05.02.2011  t.  Aprika v. Agenhoff (Novellin Finch)

 

Edward on tarjolla jalostukseen, ota yhteyttä mailiin mehu.katti@hotmail.com

© Vibaja

 

LUONNE

Eetu on yleisesti herrasmiesmäinen, jonka kovan kuoren alla piilee kuitenkin otus joka ei ole helposti unohdettavissa. Eetu ei ole ensialkuun erityisen seurallinen kaveri. Se esittää herrasmiestä ja hieman välinpitämätöntä. Orille se on vain suojamuuri, jonka voi läpäistä vain kunnon tutustumisen ja yhdessä toimimisen jälkeen. Eetu on ulospäin hieno shetlanninponi ori, joka työskentelee mieluiten vain lähimpien tuttavien kanssa.

  

Tallissa Edward on kiltisti. Se ei potki tai pure, sitä on helppo hoitaa. Eetun kanssa vietetty aika palkitaan, kun on ollut orin kanssa tekemisissä tarpeeksi pitkään. Se muistaa hyvin ihmiset ja tutuille se hörisee heidän tullessa talliin. Vieraille se on välinpitämätön, mutta siitä usein pidetään helppo hoitoisuutensa tähden. Eetua on mukava harjailla, sillä se ei ihan hirveän mielellään sotke itseään, mutta muutama mutakylpy puolessa vuodessa tekee kyllä terää sillekin. Varusteiden laitto on melko helppoa. Satulavyötä saa kyllä useamman kerran kiristellä, mutta kiinnitysvaiheessa se ei pullistele. Suitset menevät helposti, vaikka kuolaimia ori ei otakaan hirveän  mielellään suuhunsa. Pesussa Edward liikuskelee välillä hermostuneesti, varsinkin vieraan ihmisen käsittelyssä. Pian se kuitenkin rauhoittuu ja peseminen onnistuu helposti. 

 

Ratsuna Edward on useimmiten melko osaava ja yhteistyökykyinen. Se ei hirveän mielellään kiikuta alkeistuntilaisia ja liika suun repiminen tai jalkojen heiluttelu saa sen vihaiseksi. Suuttuessaan ori on kaikkea muuta kuin mukava, se voi hyvin alkaa riehumaan oikein kunnolla ja rauhoittuu vasta seuraavana päivänä. Eetun selässä ei pitkään pysy jos se on päättänyt ettei sillä ole hyvä päivä. Jokaisella on huonoja päiviä, joten Eetullekin annetaan nämä anteeksi. Parhaina päivinään se näyttää osaamistaan ja varsinkin kokeneen ratsastajan alla se loistaa. 

Kouluratsastus on Edwardista oikein mukavaa ja se toimiikin hyvin ratsastajan apujen mukaisesti. Eetulla on hyvä, shetlanninponille ominainen, hieman pompottava ravi. Laukassa sitä saa välillä kehottaa eteenpäin, niin että laukasta tulee kunnollista, eikä "keinutuolimaista". Eetu on osoittanut taitojaan myös esteillä. Se hyppää oikein hyvin ja osaa ennakoida hyppyetäisyyden melko hyvin itse. Ratsastajan pitää muistaa ratsastaa ja myödätä hyvin Eetun liikkeitä. Ponin innostuessa hieman hidastaa ja muistuttaa ettei kaahaamisella päästä esteistä yli. Maastossa Edward ei ole turvallisin mahdollinen, sillä se suuttuu helposti, jos se ohitetaan, tai se ei saa lähteä ohittamaan tms. Se saattaa myös pelästyä helpommin. Kilpailuissa Eetu on rauhallinen. Ennen suoritusta se kuitenkin tanssahtelee ja saattaa nousta pystyynkin, jos ratsastajaakin hermostuttaa. Kilpailusuoritus menee kuitenkin yleensä hyvin, kun Eetu unohtaa jännittämisen.

  

Taluttaessa ori pysyy helposti käsissä. Tammojen seurassa se voi kuitenkin riistäytyä käsistä. Edward menee mielellään tarhaan tai laitumelle ja antaa ottaa itsensä kiinni. Se ei viitsi kinastella siitä, mihin se halutaan viedä, vaan tulee mielellään mukaan. Muiden hevosten seurassa Eetu on välinpitämätön omasta asemastaan, mutta se ei anna muiden kiusata itseään. Se yleensä tekee selväksi heti alkuun, että sitä ei sovi härnätä. Edward on kuitenkin hyväksyväinen, eikä härnää muita hevosia. Eläinlääkärin tarkastuksessa ori seisoo melko kiltisti paikoillaan, varsinkin jos sille tuttuja ihmisiä on läsnä. Yksin uusien tuttavuuksien parissa se on hermostuneempi. Kengittäjä on orille jo niin tuttu, että heistä on tullut hyviä kavereita.

SUKUSELVITYS

i   Random HIS
    Shetlanninponi, 97cm

    YLA1, KRJ II (kuollut)

ii Vaapukan Eemeli

VIR MVA Ch, KTK-I, YLA1

iii Bumble-B's Taiyoon YLA3
iie  Tappoaseen Olga
ie VH Piparipakki

YLA2

iei Siouxie Prad
iee Avokaadon Piparminttu
e  Ashley RAM
    Shetlanninponi, 101cm
ei. Ilolan Tukkapölly

VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, SHLA-I

eii Spyro v.d. Jam
eie Ilolan Hiluvinkutin
ee  Vaapukan Moraya

SHLA-II

eei Riddle v.d. Moran  KTK-III, YLA2
eee Edenelle Maya YLA 3

    
Eetun isä on komea shettisori nimeltään Random HIS. Tuttujen kesken Roniksi kutsuttu ori laukkailee valitettavasti jo vihreillä niityillä. Roni oli todella komea, musta hurmuri, joka ehti jättää maailmaan 7 hienoa jälkeläistä, joista 4 on tammoja ja loput 3 oreja. Tämä 97cm korkea ponipoika kilpaili todella hyvin menestyen koulu- ja esteratsastuksessa. Sijoituksia ori keräsi todella pitkän listan molemmista lajeista. Menestyksestä kertovat myös YLA1 ja KRJ II palkinnot.
 

Isänisänä komeilee rautiaanpäistärikkö oripoika Vaapukan Eemeli. Teme on oikea monitoimi poni, joka on kilpaillut niin este- kuin kouluratsastuksessa, kuten myös valjakkoajossa ja kenttäratsastuksessa. Kaikissa edellä mainituissa lajeissa, Teme on kerännyt hienosti sijoituksia, ja vielä menestynyt näyttelyissäkin. Tammojakaan ei orilta puutu, ja sillä on 6 hienoa jälkeläistä. Temeltä löytyy VIR MVA Ch, KTK-I ja YLA1 arvonimet


Isänisänisänä Eetulla on komea, kirjava, tosin jo vihreillä niityillä laukkaava ori, Bumble-B's Taiyoon. Tämä Timoksi kutsuttu, temperamenttinen poika, kisasi hyvin menestyen esteitä ja koulua. Sijoituksia ori keräsi yhteensä 57 kappaletta. Timo ansaitsi YLA3 palkinnon. Ori ehti saada 6 jälkeläistä ennen kuin kuoli 24 vuotiaana.

 
Eetun Isänisänemä on kirjava tamma, Tappoaseen Olga. Tämä jo edesmennyt tamma ehti kilpailla melkein 150 kisassa, ihan hyvin menestyen. Olga oli arvonsa tunteva leidi, joka ehti jättää maailmaan 5 hienoa jälkeläistä. Tätä puhkuria sairastanutta tammaa jäi kaipaamaan moni.
 

Isänemänä hörisee hyväsydäminen ja kiltti shettistamma VH Piparipakki eli Pipa. Tämä 102cm korkea, koulupainoitteinen tamma, on kisannut todella hienosti menestyn kouluratsastuskisoja aina Helppo B tasolle asti. Tammalta löytyy myös pari muun lajin sijoitusta, mm. esteistä ja valjakkoajosta. Pipa on myös saanut YLA2 arvonimen ja tammalla on 3 komeaa jälkeläistä.

 
Isänemänisänä Eetulla on ori Siouxie Prad. Tämä rautiaankirjava, koulupainoitteinen ori on kisaanut ihan hyvin menestyen kouluratoja. Sikke on kisannut koulua Helppo B tasolle asti, ja jälkeläisiä orilla on 2 kappaletta. Tämä tallin luottoponi on kisannut muutamia kisoja myös muissa lajeissa.

 
Isänemänemä on koulupainoitteinen Avokaadon Piparminttu tutummin Minttu. Tämä kirjava ponimamma on luonteeltaan hiukan laiskahko, mutta kilpailuissa se ei ole Minttua estänyt. Minttu on nimittäin saalistanut ihan kivasti sijoituksia kouluratsastuksessa aina Helppo B tasolle asti. Jälkeläisiä tältä shetulta löytyy kaksi kipaletta.
 

  

Eetun emä on nätti tammukka nimeltään Ashley RAM. Tuttujen kesken tätä mustaa tammaa kutsutaan Leenaksi. Leena on koulupainoitteinen ja kisaa maksimissaan Helppo B tasolla. Tämä 101cm korkea tammuli onkin menestynyt hyvin kouluradoilla, nimittäin se on kerännyt jo 30 sijoitusta. Jälkeläisiä Leenalla on kolme kappaletta, joista Eetun lisäksi tamma Pokerface MIX on kisannut hyvin menestyen.
 

Eetun emänisänä metkuilee ori nimeltään Ilolan Tukkapölly. Tutummin Tukkikseksi kutsuttu shettis on todella hienosti menestynyt, pääasiassa koulua kilpaillut poitsu. Tosin Tukkis on kisannut myös esteillä. Tältä orilta löytyykin sitten todella hienosti sijoituksia, nimittäin yhteensä 59 kappaletta. Ori onkin palkittu VIR MVA Ch, SER-V, KTK-II, YLA2 ja SHLA-I arvonimillä. Jälkeläisiä Tukkikselta löytyy 8 kappaletta, joista Leena on ensimmäinen.
Emänisänisä on yleispainotteinen Spyro v.d. Jam. Tästä orista ei paljoa tiedetä, muuta kuin sen verran että se on 102cm korkea ja jonkin verran kisannut.

 
Eetun Emänisänemä on nätti ruunikko tamma, Ilolan Hiluvinkutin. Viivi on yleispainotteinen ja kisannut hyvin menestyen koulua ja valjakkoajoa. Sijoituksia tältä pirteältä ponilta löytyy yhteensä 30 kappaletta sekä muutamia näyttely arvonimiä. Jälkeläisiä Viiviltä löytyy neljä kappaletta joista kolme on oreja.
 

Emänemänä Eetulla on nätti tamma, Vaapukan Moraya. Mona on koulupainoitteinen ja sijoittunutkin oikein mukavasti. Monalta löytyy tililtään 41 kappaletta kouluratsastus sijoituksia. Mona on nähty pariin otteeseen myös estekentillä, ja sieltäkin on tullut kotiin tuomiseksi pari sijoitusta. Tältä hienolta tammalta löytyy SHLA-II palkinto sekä epävirallinen Champion arvonimi. Jälkeläisiä Monalla on kaksi kappaletta.

 
Emänemänisä on komea rautias oripoika nimeltään Riddle v.d. Moran. Tämä koulupainoitteinen oripoika, joka muuten menee koulua Helppo A tasolla asti, on sijoittunut tosi hyvin varsinkin koulukisoissa. Estekisoistakin löytyy melkein 20 sijoitusta. Ipalta löytyy 4 jälkeläistä sekä YLA 2 ja KTK-III arvonimet.

 
Eetun emänemänemä on hieno tamma nimeltään Edenelle Maya. Maija on söpö valjakkopainotteinen tamma, joka on kisannut sekä koulua, että valjakkoa todella hyvin menestyen. Sijoituksia siis löytyy roppakaupalla, ja jälkeläisiäkin on kolme kappaletta. Maijalla on myös YLA3 palkinto.
Sukuselvityksestä kiitos Mari H 

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 3 vuotta - 14.05.2009 VARL
syntynyt  21.12.2008
1 vuotta - 08.10.2008
2 vuotta - 25.11.2008
3 vuotta - 12.01.2009
4 vuotta - 01.03.2009
5 vuotta - 18.04.2009
6 vuotta - 05.06.2009
7 vuotta - 23.07.2009
8 vuotta - 09.09.2009
9 vuotta - 27.10.2009
10 vuotta - 14.12.2009
11 vuotta - 31.01.2010

12 vuotta - 20.03.2010
13 vuotta - 07.05.2010
14 vuotta - 24.06.2010
15 vuotta - 11.08.2010
16 vuotta - 28.09.2010
17 vuotta - 15.11.2010
18 vuotta - 02.01.2011
19 vuotta - 19.02.2011
20 vuotta - 08.04.2011
21 vuotta - 26.05.2011

22 vuotta - 13.07.2011
23 vuotta - 30.08.2011
24 vuotta - 17.10.2011
25 vuotta - 04.12.2011
26 vuotta - 21.01.2012
27 vuotta - 09.03.2012
28 vuotta - 26.04.2012
29 vuotta - 13.06.2012
30 vuotta - 31.07.2012
31 vuotta - 17.09.2012
32 vuotta - 04.11.2012

MUUTA

Treeni varusteet
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1h Koulu (valvottu tunti)  

1-2h Maasto/kenttä (valvottu/vapaa) 

Vapaapäivä

30min juoksutus/talutus

1-2h Vapaa. liikuntaa  

1h Koulu

1h Esteet/puomit  (valvottu tunti) 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: ?

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja:  zane

Liikuttaja: ?

 

KILPAILUT

Kouluratsastus

1. 19.1.2009 - KRJ / kk - He C - 1/80
2. 19.1.2009 - KRJ / kk - He B - 4/80
3. 21.1.2009 - KRJ / kk - He C - 5/80
4. 29.1.2009 - KRJ / kk - He B - 2/80
5. 31.1.2009 - KRJ / kk - He B - 3/80

6. 22.1.2009 - KRJ / kk - Kür He B - 5/100
7. 23.1.2009 - KRJ / kk - Kür He B - 5/100
8. 18.2.2009 - KRJ / kk - He B - 8/80
9. 5.2.2009 - KRJ / kk - He B - 4/82
10. 16.2.2009 - KRJ / kk - He B - 10/100
11. 17.2.2009 - KRJ / kk - He B - 8/98
12. 17.3.2009 - KRJ / kk - He B - 3/60
13. 20.3.2009 - KRJ / kk - He B - 1/60
14. 28.3.2009 - KRJ / kk - He C - 2/70
15. 30.3.2009 - KRJ / kk - He B - 7/70

16. 10.4.2009 - KRJ / kk - He B - 6/60
17. 16.4.2009 - KRJ / kk - He B - 7/60
18. 20.4.2009 - KRJ / kk - He B - 3/60
19. 24.4.2009 - KRJ / kk - He B - 2/60

20. 25.4.2009 - KRJ / kk - He B - 6/80
21. 27.4.2009 - KRJ / kk - He B - 4/80

 

22. 28.4.2009 - KRJ / kk - He B - 2/80

23. 17.5.2009 - KRJ / kk - He A - 10/100
24. 20.5.2009 - KRJ / kk - He B - 5/100
25. 2.6.2009 - KRJ / kk - He C - 4/50
26. 4.6.2009 - KRJ / kk - He B - 1/50
27. 9.6.2009 - KRJ / kk - He B - 6/50

28. 24.8.2009 - KRJ / kk - He B - 2/17
29. 27.8.2009 - KRJ / kk - He B - 4/17
30. 3.9.2009 - KRJ / kk - He B - 3/30
31. 5.9.2009 - KRJ / kk - He B - 5/30
32. 15.9.2009 - KRJ / kk - He B - 4/50
33. 20.9.2009 - KRJ / kk - He B - 5/50

34. 12.10.2009 - KRJ / kk - He C - 1/52
35. 13.10.2009 - KRJ / kk - He C - 6/52

36. 13.10.2009 - KRJ / kk - He C - 6/52
37. 16.10.2009 - KRJ / kk - He C - 6/52
38. 18.10.2009 - KRJ / kk - He C - 6/52
39. 20.10.2009 - KRJ / kk - He C - 5/52
40. 03.11.2009 KRJ kutsu - helppo c - 05/50

41. 04.11.2009 KRJ kutsu - helppo b - 05/43
42. 21.11.2009 KRJ kutsu, helppo c: 6/50

43. 22.11.2009 KRJ kutsu, helppo c: 3/50

 

 Esteratsastus (23)

19.1.2009 - ERJ / kk - 50cm - 7/60
20.3.2009 - ERJ / kk - 60cm - 1/60
13.5.2009 - ERJ / kk - 60cm - 2/55
14.5.2009 - ERJ / kk - 60cm - 2/55
8.6.2009 - ERJ / kk - 60cm - 7/50
26.8.2009 - ERJ / kk - 60cm - 2/24
16.10.2009 - ERJ / kk - 60cm - 6/60
18.10.2009 - ERJ / kk - 60cm - 6/60
5.9.2009 - ERJ / kk - 60cm - 2/11

01.11.2009 ERJ kutsu, 60cm: 2/63
02.11.2009 ERJ kutsu, 60cm: 6/63

05.06.2011 ERJ kutsu, 60cm: 5/70
03.07.2011 ERJ kutsu, 60cm: 2/40

15.07.2011 ERJ kutsu, 50-60cm: 1/100
26.02.2012 ERJ kutsu, 60cm: 2/40
28.02.2012 ERJ kutsu, 50cm: 1/40
02.03.2012 ERJ kutsu, 50cm: 3/40
02.08.2012 ERJ kutsu, 50cm: 5/40
05.08.2012 ERJ kutsu, 50cm: 3/40
17.09.2012 ERJ kutsu, 50cm: 2/30
03.10.2012 ERJ kutsu, 60cm: 1/50
31.12.2013 ERJ kutsu, 60cm: 2/40
29.01.2014 ERJ kutsu, 60cm: 3/40

 

PÄIVÄKIRJA

 1.7.2011 kouluvalmennus - valmentaja: Seela.

Aloitimme valmennuksen helpoilla tehtävillä; volteilla, temponmuutoksilla ja asetuksilla. Eetu teki työtä käskettyä, eikä pistänyt yhtään hanttiin minkään tehtävän edessä. Kun Eetu taipui loistavasti, eikä pienintäkään virheen poikasta näkynyt temponvaihdoissa, pääsimme jatkamaan valmennuksessa kohti vaikeampia tehtäviä. Ohjasin ratsukon tekemään pienen pätkän pohkeenväistöä etuosa uraa seuraten, ja tämän kerrottuani jäin seuraamaan ratsukon työskentelyä. Poni toimi kuin automaatti, ja ratsastajankin eleet olivat huomaamattomia. Suoritettuaan tehtävän puhtaasti, pääsin kehittelemään ratsukolle lisää tekemistä. Päätinpä sitten kehitellä pienen kouluratsastusradan, jossa oli mm. keskiympyrä harjoituslaukassa, lävistäjä lisätyssä ravissa ja se samainen pohkeenväistötehtävä. Ratsukko lähti hyvässä laukassa matkaan, ja suoritti rataa hyvällä tuloksella. Lävistäjällä ori hieman poukkoili, ja pohkeenväistössä ori alkoi niskuroida. Jouduimme uusimaan tehtävän pariin otteeseen, ennen kuin ori tajusi mitä siltä haluttiin. Kolmannella uusinnalla Eetu kuunteli ratsastajaansa huomattavasti paremmin, joten sillä kertaa rata suoritettiin kirkkaasti. Lopuksi otimme hieman temponmuutoksia eri askellajeissa ja muutamia taivutusharjoituksia.

Webdesign © 2011 Ram.