Eväs-Erkki HUI

 

RIP 10.2.2014

 

Nimi Eväs-Erkki HUI "Eki"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Viehättävä
Skp & säkä Ori & 158cm Koulutus Koulupainotteinen, Vaativa B
Syntymäaika 10.10.2009  Rekisterinumero VH06-018-8709
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

  

Meriitit & näyttelyt

Champion-maitovarsa myönnetty 6.1.2010

VIR MVA Ch myönnetty 6.10.2010

KRJ I 22 (7+8+7) - 40 - 22 - 10 - 8 = 102 p. 

YLA2 32 + 26 + 40 + 35 = 133p

KTK-II 17 + 17 + 19 + 18 = 71p KTK II
- Hyvät tyypit, pitkä runko ja säkä, aavistuksen takakorkea, hieman alas kiinnittynyt kaula, käyrähköt kintereet, vennot vuohiset, laskeva lautanen.

  

20.12.2009 Viehättävä LKV1 + N. maitovarsa  pt. Peppi S.

30.12.2009 Viehättävä LKV1 + N. maitovarsa  pt. Anette N.

  

05.09.2010 NJ Aavan S,., sh o: BIS 2  +MVA-sert, JS pt. Shonna

22.09.2010 NJ Juolukka  BIS1 +MVA-sert, JS  pt. Sonoko D.

09.10.2010 NJ Aavan S, BIS 3  +MVA-sert, JS pt. Shonna

Jälkeläiset

08.12.10 Helmi-Erkki HUI (Helmi-Elina RAM) o. Karhukorpi

03.05.11 Viehättävän Elvis (Rimerilla HUI) o. Christina S. 

08.06.11 Viehättävän Etuilija (Harharetken Tuuve)

25.07.12 Viehättävän Helmi (Lempi UNI )

07.09.13 Viehättävän Eleonoora (Huvin Havina)


© Tallin omaisuutta

 

LUONNE

Yleisesti Eväs-Erkki HUI eli Eki on kasvattien kultapoju, josta omistajat jo heti sen synnyttyä alkoivat himota vaativan tason taituria kouluradoille. Ja noin kymmenen minuutin keskustelun jälkeen olikin Ekin tulevaisuuden suunnitelmat ja tavoitteet päätetty. Yksinkertaista, molemmat omistajat, zane ja Ram., olivat sitä mieltä, että orista tulee vaatimattomasti vain paras. Luonne oli alkuun hieman pettymys, sillä jo varsana huomasi, että Eki on oikein sellainen takamäntylän puskajussi. Se oli varsana hieman ujo ja muiden telmiessä se seisoi kiltisti emänsä vierellä. Koulutukseen päästessään ori näytti kuitenkin lahjansa koulukentille, joten omistajien toivo alkoi nousta orin suhteen. He huomasivat, että vaikka Eki onkin äärimmäisen kiltti ja rauhallinen oriksi, niin osaa se myös olla valtavan tulinen ja kuuma paketti, ainakin heti kun saa satulan selkäänsä. Kasvettuaan varsavuosista ulos, alkoi orin oma tahto myös hieman vahvistua ja siitä kasvoi mies. Se ei ollut enää yhtään ujo tai arka, vaan kohtasi uudet tilanteet avoimella mielellä ja rauhallisuudella. Eki on elävä esimerkki siitä, miten suomalainen mieskin voi olla mahtava kaikkien ulkomaalaisten kielten puhujien rinnalla.

  

Hoidettaessa Eki seisoo kiltisti paikallaan ja nauttii hoitajan antamasta huomiosta. Se pistää usein silmät kiinni ja vain lepuuttelee takajalkaansa. Ekin voi huoletta hoitaa karsinassa ilman että sen sitoo mihinkään kiinni ja karsinan ovenkin voi vaikka jättää auki, niin Eki pysyy silti uskollisesti karsinassaan. Joskus, mikäli se sattuu pitämään silmänsä auki, se katselee mielenkiinnolla hoitajansa toimia ja joskus sen umpisuomalainen huumori pääsee valloilleen ja se saattaa sortua vaikka varastelemaan harjoja pakista. Huvittavaa, eikö? Eki kunnioittaa hoitajaa hienosti ja väistää pienimmästäkin pyynnöstä heti. Kaviot poika nostaa kiltisti ylös ja pitääkin ne ihan itse ylhäällä, vaikka kavioihin olisi pakkaantunut valtavat kurapaakut ja niiden puhdistus kestäisi tunnin verran. Pintelit tai suojat pojalle saa helposti. Joskus se kuitenkin nostaa jalan ilmaan kun luulee, että kavioita pitää vielä puhdistaa, mutta laskee jalan kuitenkin alas, jos kukaan ei tartu siihen. Satulan laittoon Eki ei noteeraa mitenkään, vaan seisoo kiltisti paikoillaan ja antaa hoitajan laittaa satulan selkäänsä. Eki ei myöskään pullistele satulavyön kiristyksessä, mutta se pitää silti tehdä hellävaraisesti, ettei se jatkossakaan opi huonoille tavoille. Kuolaimet poika ottaa myös kiltisti suuhunsa, eikä ala kenkkuilemaan vastaan.

  

Taluttaessa Eki seuraa kiltisti taluttajaa, eikä rynni tai yritä temppuilla. Orin voi taluttaa kotona vaikka suoraan riimusta. Eki kävelee yleensä taluttajan vauhtia, se osaa olla reipas taikka hyvin laiska. Tarhaan ja tarhasta talliin poika osaa jo vaikka silmät kiinni, joten joskus kesäisin se päästetäänkin menemään sinne aivan yksinään. Eki on äärimmäisen luotettava ori, eikä se ole koskaan edes yrittänyt karata, vaan menee aina suorinta tietä sinne minne kuuluukin. Kesäisin se saattaa kuitenkin joskus pysähtyä maistelemaan mehukasta ruohoa, mutta kun hieman patistaa perästä, niin Eki kyllä jatkaa matkaansa tarhaan. Tammojen vastaantuloa Eki ei huomioi mitenkään erityisesti. Jos vastaantuleva hevonen on tuttu niin saattaa Eki sille vähän moikata, mutta ei ala edes tammoille sen kummemmin esittämään.

   

Ratsastettaessa Eki saattaa olla hiukan laiska, mutta hyvin herättelemällä ja pitkällä alkuverkalla orin saa toimimaan kivasti. Eki vaatii tietyllä tavalla ratsastajalta paljon, sillä jos tahtoo saada orin toimimaan, niin se vaatii paljon ohjeita Ekille ja kokoaikaista tarkkailua, sillä joissain tilanteissa Ekin suomalainen junttius ja suomalaisen miehen aivot tulevat hieman tielle. Eki kuitenkin taipuu hyvin ja se liikkuu tasapainoisesti, joten siitä oria on helppo alkaa työstämään. Se kasaa itsensä muotoon hyvin, jos ratsastaja malttaa ratsastaa sitä hiukan eteen ja samalla koota. Ekillä on kivat ja helposti istuttavat, mutta näyttävät askeleet. Laukka on sen askellajeista paras. Laukassa poika liikkuu rytmikkäästi ja lennokkaasti. Ravissa orilla on taas hiukan parantamisen varaa, liitävyydessä. Ravinkin saa kuitenkin liitämään, jos uskaltaa ratsastaa Ekiä tarpeeksi eteen ja tekee oikeita asioita selässä. Eki jaksaa kuitenkin yrittää aina ja kiittämällä aina välillä saa sen mielenkiinnon pysymään korkealla. Raippa on hyvä apuväline, sillä kaikki vaativammat liikkeet vaativat Ekiltä hieman enemmän ja pienellä raipan muistutuksella silloin tällöin saa Ekin vähäisen temperamentin koottua ja liikkeisiin tulee tietynlaista räjähtävyyttä. Ekiltä löytyy kuin löytyykin myös hieman temperamenttia, eikä se suinkaan suostu aina tekemään sitä mitä ratsastaja haluaa, sillä Ekiltä pitää pyytää kauniisti, muuten se ei tee mitään. Esteillä Eki ei ole kovin lahjakas, eikä sen räjähtävyys riitä isojen esteiden pomppimiseen. Maastossakin ori tykkää kulkea rauhallisesti, mutta nauttii myös satunnaisista laukkapätkistä.

  

Muiden hevosten seurassa Eki on rauhallinen ja kiltti. Se saattaa tyytyä tarhassa hieman pienempäänkin heinäkasaan, eikä ole aina tunkemassa suurimmalta näyttävän kasan kimppuun. Vaikka ei uskoisi, niin Eki on yleensä yllättävän korkealla arvojärjestyksessä, sillä sen rauhallinen olemus on muillekin hevosille varmuuden merkki ja ne luottavat kaikki Ekiin. Ekin voi tarhata melkeinpä minkälaisten hevosten kanssa vain. Se tulee toimeen niin rauhallisten ruunien kanssa, eikä kaipaa mitään lisää, mutta se tulee toimeen myös ylimielisten orien kanssa, joita se saattaa joskus hieman koulia, mutta osaa olla myös sovussa niiden kanssa. Eki on myös erinomainen tarhakaveri varsoille, joista se kouluttaa sopuisia tarhailijoita.

  

Kisapaikoilla Eki on rauhallinen ja ottaa kaiken uuden positiivisella mielellä vastaan. Varusteita pistettäessä se katselee iloisesti ympärilleen ja saattaa hirnahtaa aina silloin tällöin, mutta muuten on kuitenkin aivan oma itsensä. Kun ratsastaja kapuaa selkään niin saattaa Ekiin tulla hieman tavallista enemmän liikettä kuin kotona. Nyt se pääsee katselemaan uusia maisemia ja hevosia. Eki on helppo kisattava, sillä jo alkuverkoista lähtien se keskittyy, keskittyy ja keskittyy. Radalle päästyään se jatkaa keskittymistään ja tekee kaiken niin hyvin kuin osaa.

 

SUKUSELVITYS

i  Viehättävän Viivakoodi

  sh-o, 157cm 

  VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, YLA2

ii Kotikunnaan Viljo

SLA-II, YLA3, KRJ-II

iii   Teen Äijä

  SLA- III

iie Raadelman Hilma

 

ie Ristin Sydämetön

Ch, SLA-II, YLA2, KTK-III, KRJ-I  

iei Nerian Eemil

VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I, VVJ-I, YLA1

iee Ryövärintytär DL

  YLA 2

e  Haavelaakson Milka

  sh-t, 159cm 

  VIR MVA Ch, KTK-II, KRL-II

ei Hilu-Ässä eii Keinumäen Ässä

VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-I, SLA-I, YLA2

eie Unholan Hilaria

KTK-II, KRJ-IV, YLA2

ee  Taikakuun Hämypilvi

VIR MVA Ch, KTK-II, SLA-I

eei Silmukan Gabriel

 

eee Lumotuksen Narsissi

KTK-III, YLA1

 

Muita menestyneitä neljännessä polvessa:

iiii  Viimeinen Tinasotilas   KRJ III, KTK III, SLA II

iiei Bellin Pehtoori VIR MVA Ch, KTK III

eiii Raadelman Vekseli VIR MVA Ch, KTK-I, SER-V, KRJ-I, ERJ-III, SLA-I, YLA2

eiie Vappuneiti Ch, SLA-I

eiee Neponen  Ch, KTK-II

   

Ekin isä, Viehättävän Viivakoodi on todella hienosti menestynyt Viehättävän kasvatti. 157 senttisen orin meriittilista on mittava - VIR MVA Ch-arvonimi, kantakirjaus II-palkinnolle, KRJ-I ja YLA2 palkinto. Tuttavallisemmin Villeksi kutsutulta orilta löytyy myös sekä suomenhevostenkasvattajapäiviltä että rotunäyttelystä I-palkinto. Luonteeltaan Ville muistuttaa aika lailla perussuomalaista miestä - hyvät unenlahjat, ratsastaessa virkeä ja esteillä helposti kuumuva ja muuten vain käsitellessä ihan perusmukava. Orilta löytyy 42 sijoitusta KRJn ja 26 ERJn alaisista kilpailuista. Jälkeläisiä Ville on jättänyt maailmaan Ekin lisäksi neljä kappaletta. 

 

Kotikunnaan Viljo, Ekin isänisä on Kotikunnaksen kasvattama ja Viehättävän omistuksessa ollut hienno suomenhevosori. SLA-II, YLA3 ja KRJ-II palkinnoilla palkittu koulupainotteinen herra on luonteeltaan rento mutta reipas hemmo, joka ei ota turhaa stressiä elämästä. Tummanrautias ori on saanut kahdeksan varsaa, joista mainittakoot Ekin isän lisäksi myös hienosti menestynyt Jeanne U. Yhden KRJ Cup-sijoituksen ja 52 KRJn alaista sijoitusta napannut Viljo vieraili elämänsä aikana myös muutamassa valmennuksessa. Ori nukutettiin ikiuneen pahojen jalkavaivojen takia kisa- ja siitosuran jälkeen melko korkeassa iässä. 

 

Teen Äijä, 157 senttinen rautias ori on Tasmaanian kasvattama ja Okariinan omistama. SLA-III palkinnolla palkittua herraa kutsuttiin tuttavallisemmin ja yksinkertaisemmin vain Äijäksi. Rento, mukava mutta myös orimaisia piirteitä luonteessaan omistava hevonen on napannut itselleen muutamia sijoituksia niin KRJn, ERJn kuin VVJnkin puolella. Äijällä on kisattu jonkin verran myös villeissä kilpailuissa. Maailmaan kuusi jälkeläistä saattanut koulupainotteinen ori siirtyi vihreämmille niityille 22 vuotiaana vanhuuden viedessä viimein voiton sisukkaasta Äijästä. 

 

Ekin isänisänemä Raadelman Hilma on Raadelman tilan kasvatteja. Kotikunnaan omistuksessa ollut tamma oli yleispainotteinen ja luonteeltaan tammamaisen virkeä, eloisa ja miltei täydellisyyttä hipova. Varsoja 162 senttisellä Hilmalla ei ole Kotikunnaan Viljon lisäksi tiettävästi yhtään. Vuonna 2008 syntynyt tamma hyppäsi esteitä 80 sentin tasolla ja väänsi koulua helpon C:n asteikolla. Tamma on hurmannut ihmiset varsasta lähtien suloisella katseellaan ja sympaattisella olemuksellaan. Myös kisoissa tuomarit ovat selkeästi pitäneet tamman liikehdinnästä - palkintoja on tullut niin koulu- kuin estekilpailuistakin tasapuolisesti. Hilmalta löytyy sijoituksia myös hieman erikoisemmissa lajeissa - pari kolmannen sijan ruusuketta on napsahtanut niin ikään valjakkoajossa kuin kenttäratsastuksessakin. Hilma nukahti ikiuneen 23 vuoden iässä. 

 

Isäemä, Ristiriidan kasvattava tummanrautias Ristin Sydämetön oli koulupainotteinen suomenhevostamma, jolta löytyi säkäkorkeutta 152 senttimetriä. Kasvattajapäivillä Ristiriidan menestyneimmäksi kasvatiksi 72 pisteellä yltäneen "Emman" meriittilista on pitkä - Champion-arvonimi, YLA2, SLA-II ja KRJ-I palkinnot, sekä kantakirjaus III-palkinnolle. Luonteeltaan tamma on rauhallinen, ihmisystävällinen mutta ratsastaessa kuitenkin reipas menijä, joka herkästä suustaan huolimatta soveltuu myös aloittelijoiden käyttöön. Viisi jälkeläistä saanut Emma oli Viehättävän omistuksessa menehtymiseensä saakka. Kuollessaan tamma oli miltei 19 vuotias. 

 

Ekin isänemänisä on upeasti menestynyt ja tunnettu suomenpienhevosori Nerian Eemil. Tämän komean voikon herrasmiehen saavutuksia ei voi vähätellä - VIR MVA Ch-arvonimi, kantakirjaus I-palkinnolle, KRJ-I, VVJ-I ja YLA1 palkinnot puhuvat puolestaan. 147 senttiä korkea, Heini H:n kasvattama ja omistama ori on myös luonteeltaan hyvin kultainen - sympaattinen, yleensä myös kiltti ja ystävällinen ori on selkeästi ansainnut kaikki palkintonsa. Mukavasta suvusta polveutuva Eemil on saanut viisitoista jälkeläistä, joista muutamat ovat kilpailleet hyvinkin menestyksekkäästi ja saavuttaneet palkintoja näyttelyissä ja laatuarvosteluissa. Eemilin hyvät geenit näkyvät toki myös seuraavassa sukupolvessa - orilla on menestyneitä jälkeläisten jälkeläisiä ja niiden jälkeläisiä. Tätä nykyä rauhallisia eläkepäiviä viettävässä, yli 25 vuotiaassa oriherrassa on jäljellä yhä roppakaupalla charmia ja hienoa käytöstä - ja tulevaisuudessakin sitä tulee varmasti riittämään virtuaalimaailmassa juurikin jälkeläisten ja niiden jälkeläisten ja sitä seuraavien sukupolvien kautta. 

 

Ryövärintytär DL on Dimmalimmin kasvattama ruunikko suomenhevostamma, joka on pyörähtänyt myös laatuarvosteluissa ja napannut sieltä mukaansa YLA2 ja KRJ-IV palkinnot. Luonteeltaan "Ryntti" on tyypillinen suomenhevonen - leppoisa ja hyväntuulinen, ei turhia hötkyile eikä riehu vaan tekee työt tasaisessa tahdissa sisukkaasti ja rehellisesti. Ryntillä on neljä jälkeläistä, joista kaikki ovat syntyneet vuonna 2007, ja joista vain yksi on ori. Viisitoista KRJn, viisi ERJn ja yhden KERJn alaista sijoitusta saanut Ryntti hyppäsi 100 senttimetriä ja tuuppasi koulussa helppo A:ta. Hienon suvun vesa menehtyi neljäs kesäkuuta 2008 ollessaan jo peräti 24 vuotias. 

 

 

Ekin emä, Haavelaakson Milka on vaapun ja Haavelaakson kasvattama kaunis, 159 senttimetriä korkea koulupainotteinen tamma. Milka on kantakirjattu II-palkinnolla, ja siltä löytyy myös menestystä NJn alaisista näyttelyistä muutamien sertien verran. Luonteeltaan tamma on ystävällinen ja rauhallinen otus, jolta kuitenkin tarvittaessa löytyy myös rautaista tahtoa, suomenhevosmaista sisukkuutta sekä tammoille tyypillistä temperamenttia. Vaativan B:n tasolla parhaimmillaan kilpaillut Milka on saavuttanut KRJn alaisista kilpailuista yhteensä 52 sijoitusta. Tähän mennessä Milkalla on jo kuusi jälkeläistä, ja tamma pitää majaansa Viehättävässä. 

 

Emänisä Hilu-Ässä on varsinainen näyttelykehien kuningas. VIR MVA Ch-arvonimellä ja III-palkinnolla kantakirjattu, Haavelaaksossa asustava ruunikko ori on ulkonäöltään komea ja luonteeltaan suuren egon omistaja, toisinaan mahtailuun sortuva mutta ratsastaessa reipas ja ahkera suomenhevonen. Ceryn kasvattamalta "Ässältä" löytyy 44 KRJn alaista sijoitusta, joista 16 on voittoja. Jälkeläisiä Ässältä löytyy Milkan lisäksi vain yksi kappale, tamma nimeltään Haavelaakson Harmonia. 

 

Poikansa tavoin lyhyemmin vain Ässäksi kutsuttu Keinumäen Ässä oli Ekin emänisänisä. 154 senttisellä suomenhevosorilla on vaikuttava meriittilista - VIR MVA Ch-arvonimi, kantakirjaus III-palkinnolle, KRJ-I, SLA-I sekä YLA2 palkinnot, ja sokerina pohjalla jälkeläisluokka B. Keinumäen kasvattama ja siellä asunut Ässä oli luonteeltaan tyypillinen suomalaismies - hieman jörö jyrähtelijä, ei kiintymyksen osoituksia tai turhia hempeilyä. Itsetunto ja ratsutaidot korkealla porskuttanut Ässä sai viisi jälkeläistä, joista vain yksi on tamma. 37 KRJn ja 24 ERJn alaista sijoitusta kisoista napannut ori lopetettiin vanhuuden vaivojen uuvuttamana kotitallillaan 22-vuotiaana. 

 

Ekin emänisänemästä, Unholan Hilariasta ei valitettavasti ole juurikaan tietoja jäljellä. Tamman meriittilista on kuitenkin säilynyt muistissa - tamma oli palkittu ainakin VIR MVA Ch-arvonimellä, kantakirjattu II-palkinnolla, ja siltä löytyi myös KRJ-IV, YLA2 ja SLA-III palkinnot. 

 

Taikakuun Hämypilvi, eli Ekin emänemä, on kaunis, hyvätapainen suomenhevonen, jolta löytyy säkäkorkeutta 162 senttimetriä. Väriltään tamma on punarautias. Taikakuun Kartanon kasvattama ja Haavelaakson omistama tamma yltää parhaimmillaan painotuslajissaan kouluratsastuksessa vaativan B:n tasolle saakka. Peräti kahdeksan jälkeläistä saanut, vuonna 2006 syntynyt Pilvi on palkittu VIR MVA Ch-arvonimellä, sekä KTK-II ja SLA-I palkinnoilla. KRJn alaisista kilpailuista tammalta löytyy 26 sijoitusta, joista kolme on voittoja. 

 

Silmukan Gabriel oli Taikakuun Kartanossa asustellut suomenhevostalli Silmukan kasvatti. 156 senttimetrinen ruunikko ori syntyi vuonna 2005, ja oli painotukseltaan kenttä- ja kouluratsastuspainotteinen. Luonteeltaan tämä veijari oli hieman raisu ja vallaton persoona, joka ei aina malttanut pysyä ruodussa. Ratsuna energinen, vanhasta, hyvästä suomenhevossuvusta geeninsä saanut "Kari" sai viisi jälkeläistä, joista kolme on tammoja ja kaksi oreja. Ori menehtyi vuonna 2007 28 vuotiaana laitumella sydämenpysähdykseen. 

 

Lumotuksen kasvattama Lumotuksen Narsissi oli hieno, koulupainotteinen tamma, jonka taidot riittivät vaativan B:n tasolle saakka. Taikakuun Kartanossa elellyt tamma on kantakirjattu III-palkinnolle ja palkittu yleislaatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla 142 pisteellä. Luonteeltaan kiltti, lempeä, seurallinen ja kaikin puolin sympaattinen, tuttuvallisemmin Sissiksi kutsuttu otus polveutui mukavasta suvusta, ja omia jälkeläisiä siltä löytyy kaiken kaikkiaan seitsemän kappaletta. Koulu- ja esteratsastuksen lisäksi myös näyttelyissä melko menestyksekkäästkin kisannut Sissi menehtyi huhtikuussa 2006 sydänkohtaukseen omalla laitumellaan.

Sukuselvityksestä kiitos menestyksekkäistä pillerinpyörittäjistä urhoollisimman karhunvatukan metsästäjä the yukitora

 

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 3 vuotta: 25.07.2008 VARL
syntynyt 10.10.2009

1 vuotta - 27.11.2009
2 vuotta - 14.01.2010
3 vuotta - 03.03.2010
4 vuotta - 20.04.2010
5 vuotta - 07.06.2010
6 vuotta - 25.07.2010
7 vuotta - 11.09.2010

8 vuotta - 29.10.2010

9 vuotta - 16.12.2010
10 vuotta - 02.02.2011
11 vuotta - 22.03.2011
12 vuotta - 09.05.2011
13 vuotta - 26.06.2011
14 vuotta - 13.08.2011
15 vuotta - 30.09.2011

16 vuotta - 17.11.2011

17 vuotta - 04.01.2012
18 vuotta - 21.02.2012
19 vuotta - 09.04.2012
20 vuotta - 27.05.2012
21 vuotta - 14.07.2012
22 vuotta - 31.08.2012
23 vuotta - 18.10.2012

24 vuotta - 30.12.2013

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

Vapaapäivä/taluttelua

1h Esteet/puomit

Vapaapäivä

1h Koulu

Vapaapäivä 

1h Koulu

1-2h Maasto/kenttä

liikuttaja: Ram.

liikuttaja: zane

liikuttaja:

liikuttaja: Ram.

liikuttaja:

liikuttaja: zane

liikuttaja: zane

Koulussa pintelit eteen ja esteillä suojat etujalkoihin.

KILPAILUT (yhteensä 80 sijoitusta) 

Kouluratsastus (44)

14.11.2009 KRJ kutsu, helppo a: 07/60
15.11.2009 KRJ kutsu, helppo a: 04/60
15.11.2009 KRJ kutsu, helppo a: 04/60
20.11.2009 KRJ kutsu, helppo a: 05/35

16.11.2009 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50

27.8.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
28.8.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50

31.8.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 3/70

02.9.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 4/60
02.9.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 2/70
07.9.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50

09.9.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
07.9.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 7/70
08.9.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 8/70
09.9.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 3/70
10.9.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 7/70
10.9.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 2/70
08.9.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 5/60
08.9.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 4/21
10.9.2010 KRJ kutsu, helppo a: 1/17
11.9.2010 KRJ kutsu, helppo a: 4/17
30.09.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 4/40 

10.10.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 6/60
14.10.2010 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
13.10.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 1/40

08.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50

09.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50

06.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 2/60

06.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 4/60 

 

  

08.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 5/60
10.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 1/60

11.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 3/40
14.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 4/40
11.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
12.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
13.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
14.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
15.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
15.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
12.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
14.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
25.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 1/70

21.10.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50

 

  

Esteratsastus (44)

16.11.2009 ERJ kutsu, 80cm: 1/70
22.11.2009 ERJ kutsu, 80cm: 8/70
12.9.2010 ERJ kutsu, 60-70cm: 5/60

28.12.2010 ERJ kutsu, 80cm: 6/50
29.12.2010 ERJ kutsu, 80cm: 2/50
29.12.2010 ERJ kutsu, 80cm: 5/50
31.12.2010 ERJ kutsu, 80cm: 1/50

28.01.2011 ERJ kutsu, 80cm: 5/50
29.01.2011 ERJ kutsu, 80cm: 2/50

22.02.2011 ERJ kutsu, 60-70cm: 3/50
12.02.2011 ERJ kutsu, 80cm: 2/22

15.02.2011 ERJ kutsu, 80cm: 1/22
14.03.2011 ERJ kutsu, 80cm: 7/50
31.03.2011 ERJ kutsu, 80cm: 5/40

  

15.04.2011 ERJ kutsu, 80cm: 6/50
17.04.2011 ERJ kutsu, 80cm: 3/50
11.05.2011 ERJ kutsu, 60cm: 6/50
03.06.2011 ERJ kutsu, 80cm: 1/50
05.06.2011 ERJ kutsu, 80cm: 2/50
02.07.2011 ERJ kutsu, 80cm: 8/100
29.06.2011 ERJ kutsu, 80cm: 7/50
30.06.2011 ERJ kutsu, 80cm: 3/50
02.07.2011 ERJ kutsu, 80cm: 3/50

09.07.2011 ERJ kutsu, 70cm: 1/40
02.07.2011 ERJ kutsu, 80cm: 3/30
28.02.2012 ERJ kutsu, 70cm: 5/40
06.08.2012 ERJ kutsu, 70cm: 5/40
01.08.2012 ERJ kutsu, 70cm: 5/40
21.09.2012 ERJ kutsu, 60cm: 4/30

27.09.2012 ERJ kutsu, 70cm: 3/60
14.10.2012 ERJ kutsu, 80cm: 5/50
11.10.2012 ERJ kutsu, 70cm: 4/60
12.10.2012 ERJ kutsu, 70cm: 1/60
13.10.2012 ERJ kutsu, 70cm: 7/60
14.05.2013 ERJ kutsu, 80cm: 6/50
15.05.2013 ERJ kutsu, 80cm: 5/50

13.08.2013 ERJ kutsu, 80cm: 2/50
20.08.2013 ERJ kutsu, 80cm: 2/50
08.08.2013 ERJ kutsu, 80cm: 4/50
02.01.2014 ERJ kutsu, 80cm: 4/40
28.01.2014 ERJ kutsu, 60cm: 2/40
29.01.2014 ERJ kutsu, 60cm: 6/40
13.02.2014 ERJ kutsu, 80cm: 7/50
15.02.2014 ERJ kutsu, 80cm: 4/50

 

PÄIVÄKIRJA

30.1.2011 kouluvalmennus  - kutsu

Eki vaikutti heti alkukäyntien aikana erittäin rauhalliselta ja tasaiselta hevoselta. Ram joutui ratsastamaan oria miltei jatkuvasti tomerasti eteenpäin, mikä kuitenkin tuotti selkeästi mielettömiä tuloksia: Eki kulki hyvin kauniisti peräänannossa myötäillen ratsastajaa. Se kuunteli jokaista apua tarkasti, mutta reagoi niihin ehkä hieman kyseenalaistaen, eikä välttämättä niin välittömästi, kuin olisimme toivoneet. Tekin saitte ihan aluksi keskittyä askellajien kokoamiseen, mitkä kuitenkin onnistuivat kanssanne hyvin. Ravissa Eki hieman hinasi jalkojaan perässään, eikä oikein tehnyt työtä takaosallaan. "Ratsasta vain kunnolla eteenpäin ja käske se hommiin" komensin Ramia, joka teki välittömästi työtä käskettyä antaen napakat avut ja pienen raipan näpäytyksen orille, joka kohensi heti asentoaan ja alkoi työstää ravia myös takapäällään. Pian se liikkuikin sulavasti ja näyttävästi uralla, taipuen aina silloin tällöin voltille polkien hyvin jaloilla alleen. Laukassa saitte harjoitella laukanvaihtoa askeleessa. Ensin laukkasitte uralla kierroksen, minkä jälkeen ohjasin teidät pääty-ympyrälle ja täällä vaihtamaan laukkaa aina päädyssä. Ram antoi tarkat pidätteet ja avut orille, joihin se vastasi yhteistyökykyisesti laukkaa vaihtaen. Vaihdoksenne olivat mielettömiä, Eki liikkui hyvin liidokkaasti ja keskittyen. Mahtavaa yhteistyötä! Lopuksi, ennen loppukäyntejä, saitte vielä harjoitella avotaivutuksia, joihin Eki myös vastasi innokkaana ja tahdikkaasti. Loppukäynnit saitte ratsastaa omaan tahtiinne.

 

 

3.8.2010 Kouluvalmennus - Valmentaja: Carolin

Ekin kanssa saitte verrytellä melko kauan ennen kuin sait oriin tuntumalle sekä koottua, tämän jälkeen teitte käynnissä vielä voltteja jotta orii rupeaisi taipumaankin. Raviin siirtyminen oli todella hidas, ravin tempokin oli aluksi todella vauhditonta, mutta pienen läksytyksen jälkeen myös tämän suomalaismiehen aivot alkoivat raksuttaa. Kiemurauria tehdessänne huomasin että orii kuunteli yhä paremmin apujasi ja selvisitkin jo kevyemmillä avuilla kuin aluksi. Aina välillä jouduitte keräilemään lisää vauhtia, oriilla oli tapana hidastaa aina silmän välttäessä, kuitenkin se lisäsi tempoa heti käskystä. Jatkoitte seuraavaksi temponvaihteluilla ravissa, orii selvästi nautti hidastuksista, mutta aina lisäyksissä se näytti apelta, se ei kuitenkaan sen suuremmin sinulle laittanut vastaan vaan kuuliaisena miehenä se totteli jokaista vaatimustasi. Pohkeenväistöjä tehdessänne vauhti hidastui joka kerta joten saitte väistää monia monia kertoja ennen kuin olin tyytväinen loppu tulokseen. Teitte äistöjä vielä toiseenkin suuntaan, tähän suuntaan jatkui samalla tavalla, aivan liiaan hitaasti ja vaikka vauhti olisi riittänyt teille minä halusin nähdä tarmokasta menoa sekä eteenpäin pyrkimystä. Paremmalla pohkeen käytöllä sait oriin jotakuinkin reippaampaan menoon joten saitte ruveta jäähdyttelemään.

  

 

18.09.2010 Kouluvalmennus - Valmentaja: Tiksu
Saavuin kentälle kun verryttelit Ekiä ravissa ja laukassa. Katselin ravi-laukka-käynti siirtymisiänne, mitkä mielestäni menivät hyvin. Eki näytti vetreältä. Ori oli myös hyvin kuulolla. Hetken päästä siirsit Ekin käyntiin ja annoit pitkät ohjat. Kehuin verryttelyänne.

Kävellessänne selitin mikä olisi ensimmäinen harjoitus. Aloittaisimme avotaivutuksella käynnissä. Otit ohjat ja aloitimme tekemään avotaivutusta pitkällä sivullä. Aloititte avotaivutuksen hieman heikosti, molemmat näyttivät olevan hieman hukassa. Käskin suoristamaan ja aloittamaan ihan alusta. Uudella yrityksellä saatiin jo jonkinmoinen avotaivutus aikaiseksi. Se ei silti riittänyt vielä. Seuraavalla pitkällä sivulla avotaivutus sujui huomattavasti paremmin. Minun täytyi neuvoa käyttämään vain vähän sisäpohjetta. "Kympin taivutus!" kehuinkin sinua ja Ekiä. Taputit Ekiä hienosta suorituksesta. Seuraavaksi otimme yhden avotaivutuksen ravissa, ja se sujuikin täysin mainiosti. Edellinen avotaivutus oli hyvin muistissa. Käytit vielä kuitenkin ehkä vähän liikaa sisäohjaa, ja kaula menee hitusen liian kiemuralle.

Seuraavaksi harjoitukseksenne olin valinnut kunnollisen kokoamisen. Aloitimme käynnissä, ja ensin käskin pyytämään Ekiä reippaasti eteen. Eki totteli pienen raipalla muistuttamisen jälkeen. Sitten käskin koota hieman. Eki kokosi alusta asti hienosti. Koitimme seuraavaksi kokoamista ympyrällä ravissa. Sinun piti koota hevonen neljä kertaa ympyrän aikana tasaisin väliajoin. Eki tuntui liikkuvan ensin kuin liisterissä, ja jouduit taas vähän muistuttamaan sitä raippa apuna. Eki kuitenkin valpastui ja oli innokkaasti mukana tehtävässä. Kokoaminen sujui Ekiltä todella hyvin! Teidän ei tarvinnut tehdä kuin kaksi ympyrää, ja sitten sanoin riittävän. Se oli ollut nimittäin hyvä suoritus.

Loppuverryttelyksi otimme kiemurauraa. Hallitsit Ekin vaikka se säikähtikin ohitse ajanutta autoa. Loppu ajasta menikin hyvin, ja Eki oli toiminut oikein hienosti. Loppuraveissa sait vähän lisäämällä siihen oikein upeat liidot aikaiseksi. Loppupalautteeksi voisin sanoa, että toimitte oikein hienosti, vaikkakin Ekiä täytyi välillä vähän käskeä eteenpäin. Eki on kuitenkin hyvä kouluhevonen ja osaat ratsastaa sillä hyvin.

  

 

19.09.2010 Kouluvalmennus - Valmentaja: Tiksu

Olit jo verrytellyt Ekin kun saavuin kentälle. Eki näytti tänään uniselta, ja selvästi vaatikin herättelyä. Käskin sinua ottamaan heti aluksi ohjat käteen ja pari laukannostoa että ori heräisi. Eki liikkui kiltisti sanottuna kuin mummo mömmössä. Käskin kääntää Ekin ympyrälle ja pistää laukkaamaan se kunnolla. Eki vaati taas raipan napautuksen, että se saatiin laukkaamaan halutulla tavalla. Kehuit Ekiä ja sitten aloitettiinkin ihan kunnon harjoitukset.
"Jatketaanpa laukkaharjoituksilla. Otetaan aluksi käynnistä laukannosto. Kun se sujuu jatketaan niin, että käynnistä laukannosto, 10 askelta laukassa ja siitä sitten pysähdys." sanoin ohjeet ja nyökkäsit ymmärtämisen merkiksi.

Käskin ratsastamaan Ekiä heti kunnolla käynnissä eteen. Eki näytti jo paremmalta kuin alkutunnista. Otit kulmasta laukannoston, ja se meni ensimmäiseksi heti plörinäksi. Eki nosti laukan ravin kautta. Kehoitin sinua tekemään kunnon puolipidätteen ensin ja käskemään Ekin napakasti laukkaan, kuitenkaan potkaisematta. Tein oikein kunnon puolipidätteen, hidastus näkyi, ja Eki tuntui olevan heti paremmin kuulolla. Eki nosti laukan lennokkaasti, mutta et saanut istuttua orin laukassa kunnolla. Seuraava laukannosto oli todella hyvä, joten aloitimme harjoituksen toisen osan.

Menit Ekillä reipasta ja hyvä tempoista käyntiä lyhyellä sivulla. Nosto oli tarkoitus olla lyhyen sivun puolesta välistä, mutta nostit vasta kulmassa. Nosto oli kuitenkin onnistunut. Osasit laskea 10 askelta oikein, mutta Eki ei hidastanut pysähdykseen asti. Seuraavalla laukalla pysähdyskin saatiin onnistumaan. Käskin kehua Ekiä paljon, sillä se oli loppua kohden parantanut huimasti. Laukkaankin oltiin saatu heti lisää lennokkuutta.

Lopuksi otimme vielä parit avotaivutukset muistutuksena. Eki oli hyvin kuulolla laukkaharjoituksen jälkeen. Eki näyttikin tottelevan todella pieniä apuja ja olevan mukavan pehmeä kädelle. Ori meni nätisti muodossa ravi avotaivutukset pitkällä sivulla. Loppuravia otettiin hetki pitkin ohjin ja siitä siirtyminen pelkällä painolla käyntiin. Sait Ekin hidastamaan hyvin, mutta hidastus ei ollut kovin napakka. Saitte molemmat minulta kuitenkin suuret kehut, sillä valmennus oli ollut onnistunut ja Eki oli lopuksi laukoissa ja avossa näyttänyt oikein kunnon kouluhevosen puolen itsestänsä! Mutta eihän Ekikään olisi siihen yksin pystynyt.

  

 

1.10.2010 Kouluvalmennus - Valmentaja: Pooli.
Aloitimme verryttelyt. Käskit Ekin raviin ja se lähtikin innokkaana. Harjoitimme verryttelyssä koottua ravia joka sujuikin hyvin. Menitte myös paljon kaarevia teitä joustavuuden takia, verryttelyn alussa Eki oli hieman jäykkä mutta kiemuraurien ja monien volttien jälkeen se rentoutui.
Aloitimme kunnon verryttelyn jälkeen itse treenin. Ensimmäisenä työstimme laukannostoja. Aloititte perus laukannostoilla, jotka sujuivat hyvin ja muutaman onnistuneen noston jälkeen vaikeutin hieman tehtävää. Laukannosto piti tehdä peruutuksesta. Aloititte ja siirsit Ekin käyntiin. Peruutukset menivät hyvin ja Eki peruutti suorassa linjassa kolme askelta, jonka jälkeen laukka nousi hyvin. Tosin Eki nosti väärän laukan jonka sitten korjasit ja jatkoitte hetken oikeaa laukkaa. Muutama seuraava nosto meni paremmin.

Jatkoimme laukoista hieman helpompiin juttuihin ja työstimme koottua käyntiä. Se ei selvästikään ollut hankalaa ja jo alusta asti Eki oli mukana ja tiesi mitä teki, hyvä. Kootun käynnin jälkeen otitte raviin ja aloitte tekemään avotaivutuksia. Ne eivät aluksi menneet kovin hyvin, Eki ei keskittynyt tarpeeksi eikä taipunut. Muutaman pitkän sivun jälkeen Eki pääsi vihdoin kärryille ja alkoi taipumaan tarvittavan verran. Pientä hiomista oli vielä siinä, että Eki kuuntelisi apuja koko avotaivutuksen aikana, välillä avotaivutus jäi hieman vajaaksi tai loppui liian aikaisin. Muuten sekin meni hyvin.

Teimme avotaivutusten jälkeen vielä hieman laukkatyöskentelyä ja tällä kertaa laukanvaihtoja. Va B tasoisen hevosen kuuluisi osata laukanvaihdon kerran askeleella. Sitä siis treenaisimme. Aloitimme. Käskit Ekin laukkaan ja se lähtikin innoissaan vaikka olikin jo hieman väsynyt. Aloititte laukanvaihdot joita teitte aina pitkillä sivuilla. Ensimmäisen pitkän sivun laukanvaihdot menivät hyvin vaikka muutaman kerran askeleet hieman sekosivatkin. Seuraavalla pitkällä sivulla sama juttu. Joka uudella sivulla laukanvaihdot menivät aina paremmin ja kyllä siellä oli muutama sellainen jotka olivat periaatteessa täydellisiä. Joskus taas Ekin askeleet sekosivat täysin, mutta se on normaalia.
Lopettelimme laukkojen jälkeen vielä muutamalla kierroksella ravia ja siitä käyntiin. Sitten talliin lepoon.

 

1.6.2011 Kouluvalmennus - Valmentaja: Niina

Eki-herra lampsi kentälle näennäisesti ilman minkäänlaista kiirettä. Ratsastajan nousessa satulaan ori näytti lähes nukahtavan paikoilleen, ja alkukäynteihin lähtiessä näin jo ratsastajan hipelöivän raipanvartta kärsimättömän näköisenä. Pian alkoivatkin hevosenherättäjäiset. Lähdimme toteuttamaan pitkää, yksinkertaista alkuverryttelyä, joka toteutettiin ravaamalla ympäri kenttää niin kovaa kuin hevosesta vain lähti. Joka ikinen kerta, kun Eki näytti edes ajattelevan hyytymistä, tuli ratsastajalta muistutus ja uudestaan eteen. Jonkin ajan kuluttua herra näytti virkoavan, ja lähdimme hieman kokoamaan askellajia, suorittamaan tiheitä siirtymisiä sekä taivuttelemaan kunnolla kaarteisiin. Ei siinä sitten kauaa enää kestänyt, kun Eki olikin jo suorastaan sulaa vahaa ratsastajan käsissä - kun lähdimme toteuttamaan koko ajan vaikeutuvia tehtäviä, ei ori missään vaiheessa hermostunut, vaan yritti suorastaan hurmaavan tosissaan onnistuen loistavasti joka tehtävässä paria aivan pientä kompastusta lukuun ottamatta Tuntia myöten ratsukon työskentely vain parani, ja loppuverkassa Eki sai osakseen hyvin, hyvin paljon taputuksia ja rapsutuksia. Ja ihan syystäkin.

Webdesign © 2011 Ram.