Tähti-Emilie

RIP 2.5.2016

NimiTähti-Emilie "Elsa"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Ex-omistaja & (kasvattaja) miwwy., VRL-09682 & (Emilia Kalamo)
Skp & säkä Tamma & 159cm Koulutus Helppo B, 110cm, me 100 cm
Syntymäaika 16.06.2011 Rekisterinumero VH11-018-1628
Hevonen on nyt 16 vuotias / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit

KTK-III 17 + 16 + 17 + 17 = 67p 
- Melko hyvät tyypit, ryhikäs, pyöreä runko, kaareva lyhyehkö kaula, pystyt vuohiset.
- Kuvassa ei edukseen. Tyypillinen pää, lihaksikas kaula, pitkä lanne, lihaksikas lapa. Lyhyet ja pystyt vuohiset.

SV tammikuu 2012 rakenne 6,5, suku 3, käytöskoe 7,5 + 7, ratsastuskoe 8 + 10 (58.54%), luonne 13 = 55 SV-II
Yla 2012 24+23+0+31=78 YLA3
KRJ huhtikuu 2012 14 (4+5+5) - 40 - 17 - 0 - 8 = 79 p= KRJ III
ERJ huhtikuu 2012 7+51+22+0+3=83= ERJ III
SLA toukokuu 2012 14 + 21 + 20 + 20 + 14 = 89 p. / SLA-II
1. Hyvät tyypit ja leimat (4p.)
2. Hevonen liikkuu hyvin pyöreänä niin esteillä, kuin kouluradallakin. Laukka saisi olla lennokkaampaa. (7p.)
3. Hevonen on lihaksikkaan oloinen ja sillä on kaunis väritys. Harja olisi suomenhevoselle ominaisempi pitkänä. (3p.)

Esteratsujen laatuarvostelu heinäkuu 2012
ERL III - palkittu 68,47 %
Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu syyskuu 2012
KERJ-III palkittu 23 + 12,5 + 16 + 10 = 61,5
 

Jälkeläiset

 

01.03.12 Malkamäen Nyyti (Kesähessu)
26.04.12 Malkamäen Uniikki (Palkkionmetsästäjä)
22.01.13 Malkamäen Tähti-Eetu (Mänty Lähti)

09.11.13 Viehättävän Wiima (Vinkare)

09.01.16 Viehättävän Supernova (Talismaani)

© Tallin omaisuutta


 

LUONNE

Tähti-Emilie, eli tuttujen kesken Elsa, on rauhallinen ja mukava ratsu, joka on osoittautunut todella kivaksi monitoimihevoseksi. Sillä on helpot ja tasaiset askeleet istua, ja sillä voi ratsastaa huoletta vaikka ensikertalainen. Elsalla tuntuukin olevan kaksi täysin erilaista puolta - aloittelijoiden kanssa se liikkuu pienin ja varovaisin askelein, jotta kuski varmasti pysyy kyydissä. Kokeneemman ratsastajan kanssa se saattaa jopa joskus kuumeta! Kyseessä onkin siis varsin monipuolinen ratsu, oikea unelmaheppa.

 

Karsinassa Elsa on myös todella kiltti. Se ei paljoa piittaa, vaikka jaloissa pyörisi 10 pikkulasta. Kaviotkin nousevat nätisti ja muutkin hoitotoimenpiteet käyvät helposti. Suitsien laitossa Elsan kanssa ei pitäisi kenelläkään olla mitään ongelmaa, mutta satulavyön kiristys saa tamman korvat kääntymään taaksepäin. Se ei vain millään voi sietää vyön kiristystä, ja osaa näyttää todella hapanta naamaa. Vaikka se kuinka kiukuttelee, ei kuitenkaan tarvitse pelätä sen puraisevan, sillä vaikka tammaa kuinka kiukuttaisi, ihmistä se ei puraise.

 

Ratsastaessa Elsa on perusluonteeltaan kiltti ja rauhallinen. Ravissa liikkeet jäävät vähän pieniksi, mutta askeleet ovat kuitenkin erittäin miellyttävät istua. Laukka puolestaan on ehdottomasti Elsan paras askellaji. Se on erittäin laadukasta, ja sitä on helppo niin lyhentää kuin pidentääkin. Tamma tuppaa myös olemaan hieman jännittäjä luonteeltaan, joten vieraassa paikassa Elsan saa yleensä parhaiten rentoutumaan verryttelemällä sillä enimmäkseen laukkaa. Kenttäkisoissa tamma taitaa esteosuuden parhaiten, mutta kouluradaltakin tulee yleensä ihan mukavat pisteet jos se vain on riittävän hyvin rentoutunut.

 

Esteradalla Elsa on aivan kuin kotonaan, ja se rakastaa valtavasti hyppäämistä. Mikään este ei ole liian pelottava hypättäväksi, ja vaikka ratsastaja toisikin sen vähän huonosti esteelle, se yleensä pelastaa tilanteen ja hyppää valtavalla loikalla paikasta kuin paikasta. Tamma on toisinaan jopa niin innoissaan, että hyppää hieman liioitellen esteiden yli... Ratsastajan kannattaa siis olla varautunut siihen, että toisinaan saattaa tulla vähän isompiakin hyppyjä, jos se on oikein innoissaan. Uusintaradalla Elsa myös pärjää yleensä hyvin, sillä se on todella nopea ja ketterä! Mikään väli ei tunnu olevan sille liian ahdas, ja aikaluokissa se tuntuu innostuvan (jos vain mahdollista...) vieläkin enemmän esteistä. Tamma tykkää hyppäämisestä niin kovin, että joskus se saattaa tehdä pienen ilopukinkin. Maastoesteradalla Elsan isosta laukasta on paljon hyötyä, sillä aikavirheitä sen kanssa ei yleensä tule. Yleensä se saattaa käydä hieman kierroksilla ennen lähtömerkkiä, joten sen kanssa kannattaa vähintäänkin kävellä kaikki ylijäävä aika, sillä paikallaan olo on sille kovin vaikeaa, kun haluaisi jo kovasti radalle.

 

Traileriin Elsa menee hyvin, mutta matkustaa mieluiten kaverin kanssa. Yksin se helposti hermostuu ja tulee hieman levottomaksi. Matkalle kannattaa varata paljon heinää, niin tammalla on tekemistä, eikä se ala tylsistyessään pureskelemaan kaikkea mihin ylettää. Kisapaikalla Elsa näyttää olevan sitä mieltä, että kisapaikkaa ja hälinää on turha stressata, vaan jättää kisahermoilun ratsastajan tehtäväksi.

Eläinlääkärin käynneillä Elsan helppo luonne tulee myös hyvin esiin. Ei se erikoisemmin rakastakaan eläinlääkärisetää, mutta kyllä he toimeen tulevat, ja Elsa antaa kyllä tehdä kaikki mahdolliset toimenpiteet vastustelematta. Tamma pärjää käsittelyssä kyllä ilman tukihenkilöitäkin, mutta ei laita pahakseen vaikka se tuttu ja turvallinen oma hoitaja olisikin tukena. Tamma onkin oikea eläinlääkärin ihannepotilas helpon luonteensa vuoksi. Tamma on myös helppo kengitettävä.

© miwwy.

SUKUSELVITYS

i Hurrikaani

 sh-o, 155cm, punarautias

ii Heinolan Markus iii  Mafioso
iie Auringonpaiste
ie Karhusuovan Lempi iei Severi
iee Pippuriina
e Mannan Tähti

 sh-t, 156cm, tummanpunarautias

ei Luutnantti eii Villen Vauhdikas
eie Lupsakka
ee Adalmiina eei Taskumatti
eee Voivenla
  

Elsan isä Hurrikaani, komea punaruunikko suomenhevosori tunnetaan erityisesti kenttäratsastuksen parissa. Ori on kyvykäs ja rohkea hyppääjä, mikä takaa sille hyvät lähtökohdat pärjätä kyseisessä lajissa. Kouluratsastuksessa Hurrikaani ei ole niin vahvoilla, sillä nimensä mukaisesti sen luonne ei oikein sovi moiseen hissutteluun ja hienosäätöön. Liikkeiltään ori on kuitenkin kohtuullisen hyvä, joten sen puolesta ongelmaa ei olisi. Hurrikaani on vain 155 senttimetriä korkea, ei siis mikään kovin suurikokoinen, mikä rajoittaa sen mahdollisuuksi edetä vaativampiin luokkiin. Jalostuksessa tämä energinen ja näyttävä ruunikko on todella kysytty. Hurrikaanilla onkin useita jälkeläisiä ja useat niistä ovat jatkaneet Hurrikaanin jäljessä kenttäratsastuksen saralla. Hurrikaanilta tiedetään kuitenkin myös varsoja, jotka kilpailevat menestyvästi kouluratsastuksessa.
 
Hurrikaanin oma isä, Heinolan Markus ei ole taasen mikään tunnettu hevonen. Pieni, vain 151 senttimetriä korkea punaraudikko on toiminut koko uransa harrasteratsuna ja asunut pienellä ratsastuskoululla. Markus on nähty helpoissa alueellisissa kilpailuissa koulu- ja esteratsastuksen parissa. Koska oria ovat aina käsitelleet pienetkin lapset, on herran täytynyt olla erittäin kiltti luonteeltaan. Heinolan Markuksen tiedetään sijoittuneen useasti jopa metrin luokissa ja helpon B:n tasoisissa koululuokissa. Jälkeläisiä Markuksella ei paljoakaan ole. Muutama varsa on jäänyt ratsastuskouluun uusiksi tuntihevosiksi ja yksi on Markuksen omistajan uusi harrasteratsu ja sitten tietty pari näitä, jotka ovat lähteneet muualle - Hurrikaani hyvänä esimerkkinä.
 
Markuksen suku on vähän tuntematon, mutta se on mitä ilmeisimmin ravipainotteista. Markuksen isän Mafioson tiedetään startanneen raveissa useampaankin otteeseen, mutta voittosummat ovat jääneet alle tuhanteen. Mafioso on todennäköisesti siirtynyt jalostus- ja harrastelukäyttöön, sillä muita kilpatuloksia orilta ei tiedetä. Mafioso oli väritykseltään kauniin rautias ja korkeutta sillä oli hitusen päälle 150 senttiä.
 
Heinolan Markuksen emästä, Auringonpaisteesta tiedetään sitten vielä vähemmän, mitä luultavimmin ruunikon sävyinen pikkutamma on ollut harraste- ja siitoshevosena jollakin yksityistilalla. Paiste on astutettu siihen aikaan tunnetuilla, ehkä astetta halvemmilla jalostusoreilla ja varsat on myyty toiveikkaasti eteenpäin.
 
Hurrikaani on perinyt hurrikaanimaisen luonteensa emältään Karhusuovan Lemmeltä. Lempi on ollut vaikea ja kiukkuinen hevonen, oikein perinteinen tamma! Lempi on kuitenkin kipakasta luonteestaan johtuen ollut potentiaalinen esteratsu. Tamma on hypännyt aina 120 senttisissä luokissa ja tanakasta olemuksestaan huolimatta se on päihittänyt puoliverisiä ja ponejakin helposti ja vaivatta. Lempi on 158 senttimetriä korkea, eli oikein mukavan kokoinen hevonen esteratsuksi. Lemmen omistajat halusivat kuitenkin valita tammalle hieman pienempiä oreja, jotta varsat olisivat näppärämmässä koossa käsiteltäviä, mikäli ne perisivät emänsä hankalan luonteen. Karhusuovan Lempi satutti jalkansa kisauransa loppuvaiheilla ja siirtyi kokonaan siitoskäyttöön. Sen jälkeen tamma on kantakirjattu ja palkittu näyttelyissä useaan otteeseen. Lemmellä on viitisen varsaa, joista osa on hyvin menestyneitä. Lempi on ratsusukuinen.
 
Sen isä Severi on tunnettu kouluhevosena kansallisillakin radoilla. Ori on pärjännyt helpossa A:ssa ja suomenhevosten korkeimmissakin luokissa oikein kiitettävästi. Severi starttasi muutamalla viimeisellä kaudellaan myöskin vaativaa B:tä, mutta vaikka tulokset olivat ihan suhteellisen hyviä, ei ori sijoittunut kuin ehkä pari hassua kertaa ja silloinkin nippa nappa. Severillä on paljon jälkeläisiä. Orista on yritetty saada hyvin liikkuvia ja ryhdikkäitä varsoja, mutta toistaiseksi Severi on pitänyt koreat liikkeet itsellään. Lemmen emä Pippuriina taasen on se, jolta Lempi on perinyt kipakan tammamaisen luonteensa. Pippuriina on kilpaillut esteratsastuksessa ja kokeillut vähän kenttääkin, mutta kouluradoilla on tullut ennemmin tai myöhemmin ongelmaksi tamman vallaton olemus. Pippuriina on myöskin oikea nirppanokka, joka jaksaa aina luimistella ja näykkiä varomattomia ratsastajia. Pippuriina sai purkaa energiaansa esteiden parissa siihen asti, kunnes sen omistajat estyivät enää kisaamasta ja siirsivät tamman siitoskäyttöön. Pippuriinalla teetettiin kolme varsaa, joista kaikki olivat tavalla tai toisella vaikeita kouluttaa ja käsitellä.
 
Tähti-Emilien emä Mannan Tähti on yleispainotteisesti kilpaillut, kaunis tummanpunarautias tamma. Tähti on syntynyt ja kasvanut hyvin tunnetun kouluratsastajan, Manna Johanssonin tallilla ja sekös näkyykin tamman peruskoulutuksessa. Vaikkei Tähden rakenne oikein imartele, on Manna saanut tammasta kaiken mahdollisen puristettua irti. Olisikohan kukaan uskonut, että tuosta takakorkeasta ja hieman kehittymättömästä tammasta kehkeytyisi 120 senttisille esteradoille soveltuva estetamma ja kenttäratsastuksessa sekä koulukentillä elegantisti tanssahteleva suomentamma. Mannan Tähti keräsi todella todella hyvin ruusukkeita, missä tahansa se sitten kilpailikin. Ainokainen laji jossa tamma ei pärjännyt, oli näyttelyt. Tähdelle yritettiin hakea muutamia tuloksia näyttelyistäkin ennen siirtymistä jalostukseen, mutta rakennepisteet eivät päätä huimanneet. Niinpä Tähdellä päätettiin teettää muutamia hyviä varsoja ja hakea sitten kantakirjauspalkintoa kisatulosten ja jälkeläisnäyttöjen perusteella. Mannan Tähti saatiinkin kantakirjaan toisella palkinnolla, ja sekös oli liian hyvää ollakseen totta!
 
Mannan Tähden huono rakenne lienee kotoisin Luutnantti - nimiseltä raviorilta. Luutnantti on hieman kehittymätön ja takakorkea suomenhevosori, paksussa ja takkuisessa karvassa ympäri vuoden. Siitä huolimatta ori on juossut ravikilpailuissa oikein kunnon ennätysaikoja, eikä ole koskaan jäänyt muiden, niiden hyvärakenteisten ja kiiltäväturkkisten varjoon. Luutnanttia epäröitiin kovasti käyttää jalostukseen, mutta pian rohkeus voitti ja orille yritettiin etsiä mahdollisimman hyvärakenteisia tammoja, jotka voisivat omilla ominaisuuksillaan korjata orin pahimpia virheitä - nooh, eihän tämä aina onnistu, mutta saatiin orista ihan nättejäkin jälkeläisiä!
 
Luutnantin vanhemmat ovat molemmat ravihevosia, isä Villen Vauhdikas on ehkä paremmin tunnettu näistä kahdesta. Kaunis liinakko ori on juossut kovia aikoja ja voittanut kyllä jokaisen orin kasvatukseen, treenaamiseen ja hoitoon kuluneen sentin takaisin. Vauhdikas tunnettiin myöskin siitä, että se oli lämmittelyajossa, kotona ja kilpailupaikoilla aina äärimmäisen laiska - oikea laiskiainen. Ori löntysteli omistajiensa perässä kuin jokainen jalka maahan liimattuna. Mutta sitten kun ori vietiin starttiin ja merkki "Aja!" kuului, tuli Villestä Vauhdikas, joka ravasi kuin mikäkin veturi - tasaisesti ja hyvässä rytmissä. Ehkä tämä armoton laiskuus oli orin tapa säästellä itseään startteja varten, ken tietää. 
 
Luutnantin emä Lupsakka on siis hieman vähemmän tunnettu. Tamma on perusrautias väritykseltään ja pienikin se on. Lupsakka on juossut joitakin rahasijoja, mutta on ehkä jäänyt vähän muiden varjoon kaikkialla, missä se on näytillä ollut. Lupsakka oli toki kotitilallaan oikein pidetty pikkutamma ja sitä astutettiinkin paljon huippuoreilla. Lupsakalla on useita hyviä jälkeläisiä, mutta myöskin vaatimattomaksi jääneitä kaikenkarvaisia tallaajia.
 
Mannan Tähden emä Adalmiina on kuvankaunis tummanraudikko, vaalein ja paksuin jouhin varustettuna. Tamma on oikea kultakutri, kun se liihottelee koulu- ja esteradoilla, vaivattomasti ja hyvin menestyen. Mikään erityisen erityisen kyvykäs Adalmiina ei ole, se tunnetaan ehkä paremmin juuri näyttävästä ulkonäöstään. Jos Ada olisi ihan vain tavallinen punarautias, se tuskin herättäisi mitään kohahduksia yleisössään. Adalmiina on kuitenkin Adalmiina, kaunis kuin kukka ja kevytliikkeinen kuin tuulen kuljettama korsi. Adalmiina on hypännyt aina 110 senttisillä radoilla ja koulussa se on edennyt A:n luokkiin, helpolla tasolla. Adalmiinaa on astutettu kausittain, välillä on kisakausi, välillä varsotuskausi ja hyvin tämä on toiminut. Tammalla ei montaa jälkeläistä ole, mutta useimmat niistä ovat todella hyvin menestyneitä.

 
 Adalmiinan omat vanhemmat vanhemmat ovat myöskin olleet kauniin värisiä. Isä Taskumatti on niin tummanrautias, että se voisi melkein olla musta. Ainoastaan kesän auringossa huomaa, miten tummansuklaan värisenä orin karvapeiti välkkyykään. Taskumatti tunnetaan enemmän koulu- kuin estepuolelta. Taskumatilla on todella korkeat ja näyttävät liikkeet, tosin aivan tuskaiset istua. Taskumatti oli luonteeltaan todella kiltti ja sympaattinen, se rakasti huomiota ja antoi kisaradoilla kaikkensa, siksi se sijoittukin tosi usein. Taskumatti kilpaili kansallisellakin tasolla ja kokeili vaativia luokkia elämänsä aikana. Laukka oli Taskumatilla vahvin askellaji, sillä se oli ponteva ja korkea, pitkä ja matkaavoittava. Siksi ori oli suosittu jalostuspuolella, sillä laukkahan on tunnetusti suomenhevosilla helposti huono. Taskumatin jälkeläisillä ei kuitenkaan kenelläkään ole huonot liikkeet.
 
Adalmiinan emä Voivenla sen sijaan oli aivan päinvastaisen värinen kuin Taskumatti. Voivenla oli kauniin kerman värinen ja sillä oli paksut ja laineikkaat valkeat jouhet. Tammalla oli kehno rakenne kauniista värityksestään huolimatta, mikä toi sille hieman miinusta koulupuolella. Tamman lyhyt kaula ei taipunut riittävään muotoon ja tyngät jalat eivät oikein halunneet venyä näyttäviin askeliin. Niinpä Venla aloitti uran esteratsastuksessa ja siitäkös se piti! Venla oli todella kyvykäs ja mukava esteratsu, joka keräsi ruusukkeet kotiin aina 100 senttisiltä esteiltä. Tämä oli Voivenlalle jo saavutus, sillä sen pienet ja paksut jalat eivät helposti kantaneet edes niissä metrin luokissa.
(c) rinsessa 

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

Vapaapäivä

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (68)

17.01.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo B - 6/40
14.01.12 - Kutsu - Luokka 4, Helppo B - 5/40
23.01.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo B - 3/40
25.01.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 3/50
27.01.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 1/50
29.01.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo C - 7/50
30.01.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 6/40
01.02.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 3/50
01.02.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo C - 1/50
03.02.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo B - 1/40
05.02.12 - Kutsu - Luokka 4, Helppo B - 1/40
06.02.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo B - 5/50
06.02.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo B - 5/50
07.02.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo B - 6/40
08.02.12 - Kutsu - Luokka 4, Helppo B - 6/40
08.02.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo B - 6/60
09.02.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo B - 5/50
09.02.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 6/50
11.02.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo B - 4/60
11.02.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 6/50
11.02.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 5/50
14.02.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 1/50
16.02.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 6/50
16.02.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo B - 6/50
16.02.12 - Kutsu - Lk 2, Helppo B - 5/100
16.02.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo B - 6/40
17.02.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo B - 1/30
18.02.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 2/50
19.02.12 - Kutsu - Lk 2, Helppo B - 5/100
19.02.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo B - 4/30
20.02.12 - Kutsu - Luokka 4, Helppo B - 2/50
20.02.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo C - 6/40
21.02.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo C - 7/60
21.02.12 - Kutsu - Lk 1, Helppo C - 2/100
21.02.12 - Kutsu - Lk 2, Helppo B - 2/100
23.02.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 3/40
23.02.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo B - 6/40
23.02.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 1/40
24.02.12 - Kutsu - Ll 2, Helppo B - 7/100
25.02.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo C - 6/91
26.02.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo C - 6/60
26.02.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo B - 2/40
26.02.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 2/40
26.02.12 - Kutsu - Luokka 4, Helppo B - 1/40
27.02.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo C - 1/60
29.02.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo B - 6/40
03.03.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 3/60
03.03.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo C - 6/40
03.03.12 - Kutsu - Luokka 4, Helppo B - 4/40
05.03.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo B - 2/50
04.03.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 6/50
07.03.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 3/60
07.03.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo B - 5/60
08.03.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo B - 1/50
13.03.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo B - 2/50
15.03.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 5/60
15.03.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo C - 2/63
 

    

15.03.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 6/40
16.03.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 5/86
18.03.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 3/86
21.03.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo C - 6/60

22.03.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo C - 1/60
22.03.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo C - 1/60
23.03.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo C - 5/50
23.03.12 - Kutsu - Luokka 4, Helppo B - 1/60
24.03.12 - Kutsu - Luokka 2, Helppo B - 1/60
25.03.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo C - 2/60
25.04.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo C - 2/256 - KRJ CUP

 

Kenttäratsastus (29)

22.01.2012 - Kutsu - Luokka 2, Helppo - 5/50
23.01.2012 - Kutsu - Luokka 1, Helppo - 6/50
24.01.2012 - Kutsu - Luokka 1, Helppo - 7/50
29.01.2012 - Kutsu - Luokka 2, Helppo - 5/30
30.01.2012 - Kutsu - Luokka 2, Helppo - 5/30
31.01.2012 - Kutsu - Luokka 2, Helppo - 3/40
08.02.2012 - Kutsu - Luokka 2, Harraste - 3/40
16.02.2012 - Kutsu - Luokka 3, Helppo - 1/40
25.02.2012 - Kutsu - Luokka 2, Helppo - 1/50
01.03.2012 - Kutsu - Luokka 2, Helppo - 5/30
02.03.2012 - Kutsu - Luokka 5, Helppo - 2/61
07.03.2012 - Kutsu - Luokka 2, Helppo - 2/30
14.03.2012 - Kutsu - Luokka 2, Helppo - 2/30
28.03.2012 - Kutsu - Luokka 2, Helppo - 1/50
29.03.2012 - Kutsu - Luokka 2, Helppo - 7/50
06.04.2012 - Kutsu - Luokka 4, Helppo - 2/40
07.04.2012 - Kutsu - Luokka 3. Helppo - 3/40
13.04.2012 - Kutsu - Luokka 3, Helppo - 5/30
16.04.2012 - Kutsu - Luokka 3, Helppo - 3/30
17.04.2012 - Kutsu - Luokka 3, Helppo - 1/30
18.04.2012 - Kutsu - Luokka 3, Helppo - 1/30
19.04.2012 - Kutsu - Luokka 3, Helppo - 3/30
19.04.2012 - Kutsu - Luokka 4, Helppo - 4/40
27.04.2012 - Kutsu - Luokka 1, Helppo - 3/27
10.05.2012 - Kutsu - Luokka 2, Helppo - 3/40
29.05.2012 - Kutsu - Luokka 3, Helppo - 1/33
30.06.2012 - Kutsu - Luokka 4, Helppo - 3/40
30.09.2012 - Kutsu - Luokka 1, Helppo - 2/30
01.11.2012 - Kutsu - Luokka 1, Helppo - 3/50

 

Maastoesteratsastus (4)

02.02.2012 - Kutsu - Luokka 3, 100 cm - 2/40
03.02.2012 - Kutsu - Luokka 2, 90 cm - 1/41
21.05.2012 - Kutsu - Luokka 2, 100 cm - 3/18
22.05.2012 - Kutsu - Luokka 1, 80 cm - 4/17

Esteratsastus (58)

13.01.2012 - Kutsu - Luokka 2, 100 cm - 5/30
18.01.2012 - Kutsu - Luokka 6, 100 cm - 4/50
18.01.2012 - Kutsu - Luokka 7, 110 cm - 2/50
20.01.2012 - Kutsu - Luokka 3, 110 cm - 5/50
21.01.2012 - Kutsu - Luokka 1, 100 cm - 3/40
22.01.2012 - Kutsu - Luokka 7, 110 cm - 6/40
26.01.2012 - Kutsu - Luokka 8, 110 cm - 3/40
26.01.2012 - Kutsu - Luokka 5, 100 cm - 2/50
27.01.2012 - Kutsu - Luokka 1, 110 cm - 5/30
28.01.2012 - Kutsu - Luokka 4, 110 cm - 6/40
29.01.2012 - Kutsu - Luokka 4, 110 cm - 6/50
29.01.2012 - Kutsu - Luokka 4, 110 cm - 3/40
30.01.2012 - Kutsu - Luokka 6, 110 cm - 2/50
30.01.2012 - Kutsu - Luokka 3, 100 cm - 5/40
30.01.2012 - Kutsu - Luokka 3, 100 cm - 6/50
31.01.2012 - Kutsu - Luokka 6, 110 cm - 7/50
31.01.2012 - Kutsu - Luokka 5, 100 cm - 13/162 - ERJ CUP
31.01.2012 - Kutsu - Luokka 4, 110 cm - 3/50
01.02.2012 - Kutsu - Luokka 3, 100 cm - 1/40
01.02.2012 - Kutsu - Luokka 7, 100 cm - 3/40
01.02.2012 - Kutsu - Luokka 5, 100 cm - 3/50
02.02.2012 - Kutsu - Luokka 6, 110 cm - 5/50
03.02.2012 - Kutsu - Luokka 3, 100 cm - 1/50
07.02.2012 - Kutsu - Luokka 4, 110 cm - 2/50
08.02.2012 - Kutsu - Luokka 6, 110 cm - 8/81
13.02.2012 - Kutsu - Luokka 4, 110 cm - 6/40
13.02.2012 - Kutsu - Luokka 4, 100 cm - 4/50
13.02.2012 - Kutsu - Luokka 7, 110 cm - 3/70
13.02.2012 - Kutsu - Luokka 3, 100 cm - 4/50
16.02.2012 - Kutsu - Luokka 3, 100 cm - 5/50
16.02.2012 - Kutsu - Luokka 7, 110 cm - 5/60
18.02.2012 - Kutsu - Luokka 6, 110 cm - 3/64
19.02.2012 - Kutsu - Luokka 7, 110 cm - 2/44
21.02.2012 - Kutsu - Luokka 6, 110 cm - 5/50
22.02.2012 - Kutsu - Luokka 3, 100 cm - 1/50
23.02.2012 - Kutsu - Luokka 4, 110 cm - 5/60
24.02.2012 - Kutsu - Luokka 2, 100 cm - 1/50
24.02.2012 - Kutsu - Luokka 3, 110 cm - 7/50
25.02.2012 - Kutsu - Luokka 3, 100 cm - 2/60
27.02.2012 - Kutsu - Luokka 1, 110 cm - 5/50
27.02.2012 - Kutsu - Luokka 2, 110 cm - 3/50
29.02.2012 - Kutsu - Luokka 1, 110 cm - 5/50
03.03.2012 - Kutsu - Luokka 8, 110 cm - 6/40
04.03.2012 - Kutsu - Luokka 2, 110 cm - 3/50
05.03.2012 - Kutsu - Luokka 1, 110 cm - 4/50
06.03.2012 - Kutsu - Luokka 2, 110 cm - 3/60
07.03.2012 - Kutsu - Luokka 4, 100 cm - 5/60
08.03.2012 - Kutsu - Luokka 2, 110 cm - 6/50
09.03.2012 - Kutsu - Luokka 2, 110 cm - 5/50
11.03.2012 - Kutsu - Luokka 5, 110 cm - 1/50
11.03.2012 - Kutsu - Luokka 6, 110 cm - 6/50
04.03.2012 - Kutsu - Luokka 6, 110 cm - 3/50
10.03.2012 - Kutsu - Luokka 6, 110 cm - 3/50
10.03.2012 - Kutsu - Luokka 5, 100 cm - 2/50
11.03.2012 - Kutsu - Luokka 5, 100 cm - 2/50
17.03.2012 - Kutsu - Luokka 8, 110 cm - 2/40
20.03.2012 - Kutsu - Luokka 7, 110 cm - 1/60
 

PÄIVÄKIRJA & VALMENNUKSET

07.01.2012, valmentajana Anni K
Olitte jo ehtineet verrytellä, kun saavuin valmennusta pitämään. Elsa vaikutti hyvin pirtsakalta ja valmiilta työntohinaan. Itse en juurikaan ole ollut suomenhevosten kanssa tekemisissä joten aloittelimme valmennuksen ihan perusasioilla, siirtymisillä ja temponvaihteluilla. Ratsukon yhteistyö oli kaikinpuolin hyvin saumatonta, rentoa ja mukavaa katseltavaa. Ratsastajan avut olivat huomaamattomia ja Elsakin oli kivanoloisesti kuulolla. Aika-ajoin se haki oma-alotteisesti kuolaintuntumaakin. Laittelin puomeja jonoon ravietäisyyksin ja harjoittelimme vähän Elsan koordinaatiota sekä ratsastajan tasapainoa. Tehtävänä oli lähestyä suoraan ja antaa hevosen valita askeleet, ratsastaja tietystikkin kevyessäistunnassa, ettei pääsisi vaan liian helpolla. Ensimmäisellä kerralla Elsa vähän kiemurteli pohjetta vasten ja harppoi puomien yli kolistellen mutta muutamien toistojen jälkeen se ymmärsi itse hillitä vauhtinsa vähän maltillisemmaksi ja onnistuminen oli taattu. Venytin puomivälejä laukka-askeleihin soveltuviksi ja tehtävän idea oli sama, vaikka askellaji muuttuikin. Laukassakin onnistuitte moitteetta, vaikka muuttaman kerran Elsa päättikin ottaa ihan kunnon loikat, ilmeisesti hyppyintoa löytyy. Pikkuhiljaa valmennuksen loppua kohten harjoiteltiin vähän avotaivutuksia, joiden avulla Elsaa haettiin syvemmälle muotoon ja venyttämään itseään vähän eteen-alas. Tamma vaikutti kovin tyytyväiseltä, vaikkakin vähän väsyikin erilaisista tehtävistä. Olin tyytyväinen ratsukon työmotivaatioon ja Elsakin on hyvin lupaavan oloinen suomalaisjunnu! 

 
25.03.2012, valmentajana kuusnelonen
Elsan kanssa oli tänään tarkoitus harjoitella ympyrätyöskentelyä ja hioa erilaisia pieniä, mutta tärkeitä ominaisuuksia. Aloitimme valmennuksen kävelemällä kenttää ympäri astetta pidemmällä ohjalla. Tamma haki mukavasti muotoa ja pyöristeli selkäänsä. Kun tamma eteni mukavasti ja venytti askeltaan, otimme ohjat tuntumalle ja aloitimme yksinkertaisesti pituushalkaisijalta uraa kohti väistöillä. Elsa oli hurjan haka pohkeenväistöissä, ja etenimme väistöissä minimaalisiin apuihin. Katseen ja painon avulla väistimme tammaa kohti uraa. Istunta oli tiivis ja väistö oli sopivan loiva. Kun tamma oli sujuva molempiin kierroksiin siirryimme pääty-ympyrälle ja harjoitusravityöskentelyyn. Vaadin ratsukolta aluksi rentoa ravia tukevalla tuntumalla. Elsa töhötti ja touhusi alkuun todella paljon, mutta ratsastajan kärsivällisellä asenteella saimme tamman keskittymään. Vaadin ratsastajaa pyytämään Elsan ulkotakajalkaa mukaan ympyrälle. Tamman ravi muuttui sen jälkeen todella tasaiseksi ja eteenpyrkiväksi. Toistimme pieniä asetuksia ja taivutuksia, kuten voltti ympyrän sisälle tai ympyrältä ulos kohti keskikenttää monta kertaa. Päätimme tunnin hyvään suoritukseen.

  
17.04.2012, valmentajana Emmi
Ratsukon lämmiteltyä käynnissä asetuksilla ja taivutuksilla aloitimme keskiravin treenaamisen. Tehtävänä oli ratsastaa koko ajan koko rata leikkaata ratsastaen uralla harjoitusravia ja koko rata leikkaalla keskiravia. Elsa onnistui tässä hienosti ja kuunteli apuja tarkasti heti alusta lähtien. Ratsukon mentyä tehtävän kolme kertaa läpi annoin heidän laukkailla vapaasti molempiin suuntiin.Sitten vuorossa oli lisätty käynti, jota ratsastettiin keskihalkaisijalla vaihtaen aina suuntaa. Aluksi eroa ei melkein huomannut tavalliseen käyntiin, mutta loppua kohden alkoi näyttää tosi hyvältä. Seuraavana oli laukkaharjoituksia. Uralla ratsukko meni keskilaukkaa ja pääty-ympyröillä harjoituslaukkaa. Tehtävä tehtiin kerran molempiin suuntiin, jonka jälkeen olinkin jo tyytyväinen.Viimeisenä oli sitten Elsalle tosi helppo pohkeenväistö, johon oli hyvä lopettaa. En oikeastaan keksinyt mitään moitittavaa väistöstä, ja päästin ratsukon tekemään loppulämmittelyjä. 

  
07.07.2012, valmentajana norpatar
Pidin Elsalle ja miwwylle estevalmennuksen kaatosateessa. Vaikka tallilla olisikin ollut maneesiin mahdollisuus, niin emme vaihtaneet valmennuspaikkaa sovitusta kentästä. Suurin syy siihen oli se että voihan kisoissakin tulal vaikka rättejä tai räntää taivaalta eikä kisoja siirretä maneesiin ihan noin vain. Sama homma oli nytkin. Kentällä oli suurin osa estekalustosta ja niitä oli jo pystytetty haluamiini paikkoihin. Kokosin muutaman esteen lisää, kun ratsukko teki alkuverryttelyä ravissa. Pyysin heitä tekemään paljon tempon muutoksia ja muutoksia askeleen pituuteen. Otimme hetken molempiin suuntiin renota laukkaa esteistunnassa. Sitten aloitimme verryttely hypyt ympyrällä ristikon ylitse. Nostin ajoittain ristikkoa korkeammaksi ja korkeammaksi. Lopulta loppui tolpat kesken, jonka jälkeen vaihdoimme suuntaa ja kokosin ristikosta pystyn. Keskikohtaa merkkaamaan laitoin kaksi kartiota, joiden välistä tulisi hypätä. Elsa kummasteli kartioita ja loikkasi valtava loikan esteen ylitse. Emme antaneet sen häiritä, vaan jatkoimme edelleen ympyrällä. Onneksi kenttä ei ollut mennyt mitenkään liejuun, vaan oli vain märkä, mutta ei liukas. Silti kehoitin ratsukkoa olemaan erityisen varoivaisia kurveissa ja tekemään laajoja teitä eikä kääntämistä heti esteen päällä vaan suoraa alastuloa ja hyvä tasapainotus ennen kääntämistä. Jatkoimme treenaamaan suhteutettuja sarja välejä. Elsa sai hetken huilia, kun laskin askeleet ja papatin kuinka miwwyn tulee ratsastaa kyseinen väli. "Älä päästä sitä pitkäksi. Ensimmäisen esteen jälkeen istu pystyyn ja auta Elsa hyvään tasapainoon. Muistuta sitä olemaan varovainen. Älä kiihdytä vielä vaan vasta kaksi askelta ennen ponnistus paikkaa kasvata aavistus laukkaa, koska viimeinen este on kuitenkin trippeli. Jos se on hyvässä kontrollista ekan hypyn jälkeen, niin trippeli on helppo nakki, koska se on vielä noinkin pieni esteeksi", papatin ja huidoin käsilläni kuin mikäkin lentoemäntä. Miwwy kehoitti Elsan laukalle ja teki vielä ennen esteelle tuomista ympyrän trippelin ympärille. Sitten tultiin. Elsa meinasi purra kiinni kuolaimeen juuri enenn ekaa estettä, mutta onneksi miwwy oli kuin olikin hereillä ja istui pystyssä jo esteeltä alas tullessa, niin päästiin kunnialla suorittamaan myös trippeli, jonka hyppy oli sujuva. Loppuvalmennus tehtiin rataharjoituksia ja laitoin miwwyn miettimään itse millaisia teitä ratsastaisi kisoissa. Kerroin myös omat tieni, mitkä tulisin omilla hevosillani ja sitten kokeilimme kumpi on parempi. Molemmat olimme oikeassa joissakin asioissa. Miwwy tuntuu tuntevan Elsan hyvin ja tiesi millaisista teistä se tykkää. Toisaalta yksi arviointi virhe tapahtui ja se oli kostautua heti. Kisoissa olisi tullut vain kielto. Elsa liukastui kurvissa, mutta pysyi kuin pysyikin pystyssä. Miwwy teki kuitenkin aivan oikein, kun ohjasikin tamman esteen ohi, eikä pyytänyt sitä hyppäämään aivan tappo paikasta, jos miwwy ei olisi ajatellut riittävästi olisi kuulunut kova rysäys kun molemmat olisivat olleet okserin seassa keräilemässä palasiaan kokoon. Päätimme valmennuksen onnistuneisiin hyppyihin. Loppuverryttelyssä ratsastettiin Elsa eteen alas muotoon ja annettiin venyttää kaikessa rauhassa selkäänsä ja kaulaansa. Huomenna voi tamma olla vähän jäykkä liukastumisen takia, joten olisi hyvä jos nyt illalla vähän kevelyttäisit sitä ja huomenna päästäisit sen vaikka maneesiin hölköttelemään valvonnan alla irrallaan.

  

11.03.2012, Ensimmäinen varsa (miwwy.)
Reilu viikko sitten maailmaan tupsahti Elsan ensimmäinen varsa! Elsa astutettiin oman tallin asukilla, Hessulla, jonka kanssa Elsa on kiertänyt samoja kenttäkisoja ahkeraan. Ylpeä äiti pyöräytti todella suloisen tammavarsan, joka sai nimekseen Malkamäen Nyyti. Tammalle löytyikin heti hyvä koti Krumelur Poniesista, ja toivon mukaan tamma nähdään tulevaisuudessa valloittamassa kenttäareenat. Nyt Elsan kanssa on tavoite päästä jatkamaan kenttäkisoja, ja myöhemmin mahdollisesti sopivan orin löytyessä astuttaa se uudelleen. 

  
30.03.2012, Liinassa juoksutusta ja irtohypytystä (miwwy.)
Saadakseni hieman vaihtelevuutta Elsan treeniin, juoksutin sitä tänään liinassa. Tamma tuntui pitävän erilaisesta harjoituksesta, ja iloisesti ja kuuliaisesti ravaili liinan toisessa päässä. Juoksutuksen päätteeksi päätiin juoksuttaa tamman muutaman kerran irtohypytyskujan läpi. Esteet olivat ensimmäisellä kierroksella aivan pieniä, ja Elsa suorastaan syöksyi innoissaan niiden ylitse! Nostin hieman, ja Elsa sai tulla vielä toisen kerran. Nyt se oli jo rauhallisempi, ja hyppäsi paremmalla tekniikalla. Otin tamman kiinni, ja lähdin taluttamaan sitä talliin. 

  
11.09.2012, kuulumisia (miwwy.)
Pitkästä aikaa on aika hieman päivittää mitä Elsalle oikein kuuluu! Kesän aikana aloimme ottaa tamman kanssa hieman rauhallisemmin. Tamman kisakalenteria kun katsoo, voin todeta että se näyttää melko täydeltä. Olen päättänyt, että Elsa saa nyt jättää pelkät koulu - ja estekisat kokonaan. Aiomme keskittyä pelkkään kenttäratsastukseen sen kanssa, jossa meillä riittää vielä tavoiteltavaa. Elokuussa kävimme hyppäämässä VSR:n estecupin osakilpailun, josta Elsa nappasikin yhden sijoituksen, mutta näitä cuppeja lukuunottamatta on estekisat nyt hypätty. Treeni jatkuu, mutta kilpaileminen saa jäädä nyt sen verran vähemmälle, että kenttäkisat saavat riittää meille. Laatuarvosteluissakin ollaan käyty kovaa tahtia ja lisää on tulossa! Kevään ja kesän ajalta Elsa on hienosti napannut KRJ-III, ERJ-III, SLA-II ja ERL-III palkinnot. Jottei elämä kävisi liian tylsäksi, on tavoitteena vielä nostaa varsinkin kolmospalkintoja ylemmäksi. SLA:ssakin jäimme ykkösestä vain pisteen päähän, joten se pitäisi myös käydä korjaamassa. Vaikka kisaamista nyt vähennetäänkin, ei hommat toki siihen lopu!

Webdesign © 2011 Ram.