KOISTILAN HAAVE

 

RIP 25.9.2015

 

NimiKoistilan Haave "Haave"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Koistila
Skp & säkä Tamma & 157cm Koulutus Yleispainotteinen, Va B & 100cm
Syntymäaika 06.01.2011 Rekisterinumero VH11-018-0085
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit & näyttelyt

Champion myönnetty 02/13
KRJ-I 19 (7+6+6) - 40 - 25 - 10 - 7 = 101 p

YLA2 36p + 38p + 30p + 34p = 138p

KTK-III 17 + 17 + 16 + 17 = 67p
- Hyvänpuoleiset tyypit, syvä pitkä runko, leveä kaula, rasittuneet jalat, lyhyet etusääret, käyrät kintereet

 

10.02.2011 Riiviöt +irtoSERT  pt.  Anette N.

30.7.2011 Viehättävä, +irtoSERT, Anette N.

12.10.2012 Rajaton, +irtoSERT, Henna L. 

Jälkeläiset

24.07.2011 t. Viehättävän Tara (Koistilan Trolli

03.11.2011 o. Viehättävän Harmori (Hamppuheebo HUI)

13.06.2012 o. Viehättävän Viskari (Mörkövaaran Viikari)

28.08.2012 t. Viehättävän Heljä (Koistilan Varjo)

© Vibaja

 

LUONNE

Yleisesti Haave on melko kipakka, suorastaan epäluuloinen tamma. Sille täytyy selittää miljoona kertaa jokainen asia, joka sille olisi tarkoitus tehdä: Kyllä, nyt putsataan kaviot. Kyllä, minä aion tehdä sen. Kyllä, se on pakko tehdä. Tietenkään asioita ei voi selittää hevoselle sanoin, vaan yksinkertaisesti tekemällä asiat sille selviksi ja sitten heti perään vielä tehdyiksi. Jos Haaveelle antaisi vapauden tehdä mitä lystää ja olla antamatta ihmisen tehdä mitä lystää, se todennäköisesti toteaisi vain että iik et koske muhun tolla ja lähtisi laiduntamaan naapurin kukkapenkkiin. Näin ollen tamma tarvitsee varsin napakan ohjaajan - se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kovakouraisuus sallittaisiin: päinvastoin. Pantaessa kovaa kovaa vastaan saa tässä tapauksessa aikaan vain kipinöitä, joten Haavetta tulee pyytää topakasti mutta kauniisti.

 
Hoitaessa Haave siis, kuten sanottua, vaatii hieman vaivannäköä pysyäkseen kunnolla. Se ei pidä kovakouraisesti tai hipsuttaen harjaamisesta, kavioiden puhdistuksesta, suojien laitosta, satuloinnista eikä suitsinnasta. Tamma ei välitä myöskään kiinni olemisesta, vesipesusta, harjan nyppimisestä saatikka hännän setvimisestä. Haave vastustaa näitä toimia yleisellä levottomuudella, luimistelulla sekä joskus hieman huitomalla tai näykkimällä. Tällaisissa tapauksissa hoitajalta vaaditaan kärsivällisyyttä, rauhallisuutta sekä hieman rohkeutta muistuttaa tammaa oikeanlaisesta käytöksestä. Yleensä neiti rauhoittuu, kun ikävä asia ei katoakaan sen vastusteluista huolimatta, eikä henkilövahinkoja useimmiten pääse syntymään.
Taluttaessa Haave seuraa taluttajaansa hieman yrmeästi – tosin riippuen melko paljon tilanteesta. On nimittäin yksi asia, jota vastaan Haavekaan ei vänkää, ja se on työnteko. Jos siis ollaan selkeästi matkalla töihin – varusteet niskassa, taluttajalla kypärä päässä ja sitä rataa – Haave on matkassa mukana melko reippaana ja innokkaana, jopa hieman kiihdytellen. Toisaalta jos ollaan matkalla tarhaan tai laitumelle, tamma on menossa vieläkin reippaammin ja useimmiten hieman turhan hurjaa vauhtia. Jos kohteena näyttää kuitenkin olevan talli tai Haavetta talutellaan muuten vain, se hidastelee parhaansa mukaan eikä millään tahtoisi jaksaa edetä. Ohi kulkevat muut hevoset kiinnostaisivat tylsää kohdetta enemmän, ja se ruohokin olisi tähän aikaan niin maukasta!

 
Ratsastaessa Haave on todennäköisesti parhaimmillaan. Se pitää työnteosta – ratsastajan apujen kuuntelemisessa ja tulkkaamisessa on mukavasti haastetta ja tekemistä älykkäälle ja toimeliaalle hevoselle. Haave on eteenpäinpyrkivä, herkkä ja yrittävä, eikä se koskaan jätä ratsastaja apuja huomiotta. Sillä on hyvä käynti, matkaa voittava ravi sekä laadukas, kolmitahtinen laukka. Haave oppii erittäin nopeasti ja omaksuu uusia asioita helposti – siten se onkin ollut varsin mukava ja helppo koulutettava. Tamma ei pelkää maneesin nurkkia eikä kentän reunoja – se tekee töitä kun sen on aika, eikä silloin ajatella muuta.

 
Kouluratsastus on Haaveen toinen päälaji. Sillä on voimaa ja kapasiteettia työskennellä hyvinkin koottuna, eivätkä vaativan B:n liikkeet tuota sille sen kummempia ongelmia. Tammalla on hyvät liikkeet, ja se pystyy suorittamaan varsin näyttävät lisäykset. Tasaisella työskentely tuo Haaveelle sen kaipaamaa aivotyötä fyysisen raskautensa lisäksi, ja neiti onkin rankan treenin jälkeen naatin lisäksi luonteeltaan kuin toinen elukka – ikään kuin kesytetty villihevonen. Ratsastajaltaan Haave vaatii herkkyyttä ja hyvää tuntumaa, sillä vaikka se tekeekin töitä mielellään ja nöyrästi, saavat liian kovat käskyt sen suorastaan lukkoon. Jos näin pääsee käymään, mikään ei onnistu ennen kuin Haave on saatu rauhoittumaan ja sisäistämään, että ei se maailma siihen kaadu. Tamma ei pidä turhista toistoista, ja saattaa kyllästyä saman jankkaamiseen melko nopeasti, joten se vaatii hieman vaihtelua pysyäkseen virkeänä.

 
Esteratsastus onkin Haaveen kanssa ihan omaa luokkaansa. Tamma pinkaisee tolpat nähdessään menemään tuhatta ja sataa, eikä pysähdy, ennen kuin muistaa kyseessä olevan vielä alkuverryttely ja että tolppien välissä ei ole muuten mitään (kuten ei neidin korvienkaan, tässä tapauksessa siis). Haave hyppää hyvällä tyylillä ja tehokkaalla ponnulla jopa sata senttiä korkeita ratoja, eivätkä korkeammatkaan ole sille yksittäisinä mikään ongelma. Se tuppaa hieman oikomaan pitkissä kaarroksissa, ja ratsastajan tulee muutenkin keskittyä ohjaamaan hevonen oikeaan kohtaan estettä. Tosin ei olisi mikään ihme, vaikka Haave hyppäisikin pystyn sivuttain ja jatkaisi saman tien kahden askeleen välillä yhtä vinosti nousuokserille ja sen jälkeen suorittaisi vielä trippelin yrityksen tiukan kaarteen jälkeen. Eri asia onkin, onko ratsastaja enää siinä vaiheessa mukana matkassa.
Maastossa Haave on melko varma, mutta kyllähän hevonen sitä nyt aina jotakin säikkyy. Se tallustaa reipasta tahtia pitäen yllä pientä yhden hengen vartiota, eikä mikään jää tammalta huomioimatta. Reaktiot riippuvatkin sitten vain hevosesta itsestään. Lintu saa pyrähtää pusikosta tai jopa rusakko juosta tien yli sen nenän edestä saaden aikaan vain kevyen hätkähdyksen. Ainoastaan kummallisemmat asiat, kuten vaikka isot kivet tien varrella, saavat aikaan kauhistuttavan ja varmasti aiheellisen pakokauhun jonka seurauksena hevonen kääntyy vakaasti kohta kotia ja ratsastaja jatkaa vakaasti matkaansa sinne minne oli vielä hetki sitten menossa.

 
Kilpailuissa Haave on rauhallinen ja luotettava. Sen käyttäytyminen ei juuri eroa kotioloissa esitetystä niin hyvässä kuin pahassakaan. Sen riehuminen hoitaessa ei ole kadonnut minnekään, mutta toisaalta myös ratsastettavuus on ennallaan. Tamman suorituksen ovat yleensä tasaisia, kentän laidalla heiluvat ja huutavat lapsetkaan eivät sitä häiritse. Kisapaikalla ympäriinsä taluttelusta Haave ei kuitenkaan liiemmin pidä, se hermostuu kun ei pääse perille minnekään eikä saa edes pysähtyä. Ratsastajan noustessa satulaan ja aloittaessa työnteon tamma lopulta rauhoittuu ja alkaa keskittyä.
Muiden hevosten seurassa Haave viihtyy – luonnollisesti. Se ei ole aivan johtajatyyppiä, mutta pitää kyllä puolensa eikä missään nimessä alistu lauman pohjasakaksi asti. Tamma ei siedä kovaa käskemistä lajitovereiltaankaan, mutta siirtyy varsin pienistä muistutuksista pois tieltä. Itse se osaa kyllä pyytää omaa rauhaa varsin napakastikin, eikä Haave varmasti ole niitä, joita porukassa kiusataan.

 
Eläinlääkärin ja kengittäjän Haave ottaa vastaan varsin pitkin hampain. Itse asiassa se ei taida ottaa niitä vastaan ollenkaan. Tamma menee suorastaan sekaisin heti, kun näkee kummankaan niistä tulevan, ja onkin varsin selvä homma, että se laitetaan valmiiksi toimenpiteitä varten. Voi vain kuvitella, minkälaista olisi koettaa pyydystää Haavetta karsinastaan sen tietäessä, mitä tuleman pitää. Itse lääkärille ja kengittäjälle se ei kuitenkaan tee mitään tai ole muutenkaan vaaraksi – ainakaan tahallaan – mutta tekee kyllä heidän työnsä niin hankalaksi kuin vain mahdollista.

SUKUSELVITYS

i Kauhukakara

  sph-o, rautias, 142cm 

   VIR MVA Ch, KTK-II, ERJ-III, KRJ-III

 

ii  Ryöväri
sh, prn, 140cm
VIR MVA Ch, KTK-I
iii Remontti-Reiska
sh, evm
iie Verenpunainen Ruusu
sh, evm
ie Saagan Kamomilla
sh, rt, 153cm
iei Pentagrammi
sh
iee Aureelia
sh
e Koistilan Viska

  sh-t, sysirautias, 161cm 

   KTK III, KRJ II

 

ei Hölyn Pöly
sh, vprt, 158cm
eii Hölinä-Poika
sh, evm
eie Höpön Löpö
sh, evm
ee Lumikeiju
sh, rn, 165cm

KTK-II, KRL-II

eei Lumikenttien Hurjapää
sph, evm
eee Pakkas-Pauliina
sph, evm
 

Haaveen isä, Kauhukakara, on Vibajan omistama komistus. Kakaraksi kutsuttu ori on Emmi L.:än kasvattama suomenhevosori. Kasvattaja myi orin kuitenkin loistavaan kisakotiin, jossa herra onkin saanut näyttää taitojaan kiitettävästi. Kakara on iältään tällä hetkellä 15 vuotias, Ori on siis jo jonkin verran elämää nähnyt ja kokemusta löytyy. Väriltään ori on rautias, suurella päämerkillä. Se on rakenteeltaan melko massiivinen, mutta pyöreälinjainen ja lihaksikas herra. Painotukseltaan Kakara on yleispainotteinen (ko VaB, re 100cm) ja sen kanssa ollaankin kilpailtu aktiivisesti eri lajeissa. Tällä hetkellä Kakaralta löytyy kaksi näyttelystä saavutettua irtoSERT:iä. Lisäksi orilla on KRJ sijoituksia 28 sekä ERJ sijoituksia kolmisen kappaletta. Jalostukseen Kakaraa on käytetty vasta vähän. Varsoja siltä löytyy kolme tulevaisuuden lupausta. 

 

Isänisä Ryöväri, tuttujen kesken Rontti, oli upea kakuron omistama kilpahevonen. Valitettavasti ori kuitenkin laukkasi taivaaseen 34 - vuoden iässä. Rontilta löytyi siis runsaasti ikää kuollessaan. Jalostukseen oria käytettiinkin menestyksen myötä runsaasti. Se astui yhteensä 28 tammaa, joista 25 syntyi maailmaan. Orin kaikki jälkeläiset ovat menestyneet hienosti kilparintamalla. Ryöväri itse kierteli runsaasti kilpailuja, jopa 149:ksät kilpailut lajeissa kenttä, este sekä koulu. Löytyi herralta upea rakennekin. Se nimittäin palkittiin NJ:stä ansaittujen sertien myötä VIR MVA Ch - arvonimellä. Yleislaatuarvostelussa ori palkittiin kakkos- palkinnolle ja jälkeläis- arvostelussa AB - palkinnolle. Ryövärin omistaja, sekä varmasti monet muutkin, jäivät kaipaamaan oria suuresti. 

 

Isänisänisä Remontti-Reiska oli hieno estepainotteinen suomenpienhevosori. Säkäkorkeudeltaan Reiska oli siis melkoisen pieni yksilö, vain vaivaiset 144 senttimetriä. Pieni koko ei kuitenkaan orin menoa rajoittanut. Se pärjäsi upeasti estekilpailuissa, jopa ulkomaillakin kierrellen. Rataesteinä se hyppäsikin jopa 120 senttiset esteet. Luonteeltaan oria on kuvailtu ystävälliseksi ja hurmaavaksi, tosin joskus hieman omapäiseksi. 

 

Isänisänemä Verenpunainen Ruusu oli myöskin kooltaan pienhevonen, korkeudeltaan vain 137 senttimetriä. Ruusu puolestaan oli hieman vaatimattomampi tamma. Se ei päässyt kilpakentille ollenkaan, lukuun ottamatta joitakin pieniä tallikisoja, joissa niissäkin menestys oli vain kohtalaista. Tamma toimi kuitenkin siitoshevosena kotitallillaan. Koulutustasoltaan tamma hyppi esteet hienosti 100 senttimetriä korkeinakin. Jatkuvien varsojen vuoksi tamma ei kuitenkaan kilpailemaan päässyt. Luonteeltaan tamma oli kiltti, mutta ilmeisesti nuoruudessaan melko vallaton tapaus.

   

Isänemä Saagan Kamomilla on valitettavasti kadonnut virtuaalimaailmasta kokonaan. Ulkonäöltään Saaga oli kuitenkin kaunis suomenhevonen, väriltään rautias ilman sen suurempia merkkejä. Säkää tammalta löytyi 153 senttimetriä. Kadonneista sivuistaan huolimatta Saaga oli kuitenkin todella hieno neitokainen. Sen kanssa kilpailtiin pienesti eri lajeissa ja neidiltä löytyi jopa muutama sijoituskin. Jälkeläisiä hevoselle syntyi muutamisen kappaletta, Kauhukakara mukaan lukien. 

 

Isänemänisän Pentagrammi oli Saagan suomenhevosten omistama suomenhevos ori. Pentaksi kutsuttu ori on jo edesmennyt. Se syntyi aurinkoisena päivänä vuonna 2004. Väriltään Penta oli perinyt vanhemmiltaan upean tummanpunarautiaan värityksen. Säkää orilta löytyi 153 senttimetriä. Mikään hirveän korkea se ei siis ollut, mutta sopivasti senttejä löytyi kuitenkin. Painotteeltaan ori oli koulupainotteinen. Se suoritti kouluradat Vaativa B tasolta ja esteet se hyppi 90 senttisinä. Luonteeltaan oria on kuvailtu kipakaksi ja menemisen haluiseksi. Jälkeläisiä orilla on ihan mukavasti, jopa 7 kappaletta. Muutama niistä on kooltaa pienhevosia. Orin kilpailukalenteri on valitettavasti kadonnut, mutta se toimi ilmeisesti suht aktiivisessakin kilpakäytössä. 

 

Isänemänemä Aureelia oli jo vuonna 2004 vuonna syntynyt suomenhevostamma. Sekin on jo kuitenkin valitettavasti edesmennyt. Auraksi kutsuttu tamma oli myöskin pienkokoinen hevonen. Siltä löytyi säkää 142 senttimetriä. Väriltään tamma oli vaaleanrautias, jaloissa pienoiset sukat. Koulutukseltaan tamma ei ollut kovin osaava. Koulua se väänsi vain Helppo B tasolle saakka ja esteet tamma hyppäsi ainoastaan 80 senttisinä. Potentiaalia tammalta olisi kuitenkin löytynyt korkeammillekin tasoille. Aura kilpaili muutamien kisojen verran esteillä ja koulussa. Siltä löytyy muutama sijoitust kummankin lajin puolelta. Tamman omisti aikoinaan Kiia.   

  

 

Haaveen emä, Koistilan Viska, on myöskin Vibajan omistama suomalainen. Viskaksi kutsuttu neito on väriltään upean sysirautias. Rakenteeltaan se on perus suomenjuntti isoilla korvilla. Ulkonäöltään Viska onkin varsin ihastuttava. Säkäkorkeudeltaan tamma on melkoisen suuri. Siltä löytyy jopa 161 senttiä korkeutta! Painotukseltaan tämä tamma on yleispainotteinen. Se onkin kilpaillut suhteellisen aktiivisesti niin esteiden kuin kouluratsastuksenkin puolella. Koulutustasoltaan tämä tamma on Vaativa B sekä 120 senttiä esteillä. Iältään Viska on vasta yhdeksän vuotias. Sen kilpaura on vasta aluillaan ja tammalla tullaan varmasti siis kilpailemaan vielä runsaasti lisää. KRJ sijoituksia tammalta löytyy kahdeksan, ERJ sijoituksia kolme. 

 

Emänisä Hölyn Pöly on melko tuntematon, mutta sitäkin komeampi herra. Rakenteeltaan Pojuksi kutsuttu ori on melko ravityyppinen, todella siro suomenhevonen. Se on palkittu NJ:n alaisissa näyttelyissä kunniamaininnalla, sekä sitä on suositeltu jalostukseen. Orin itse omistaa yaren ja sen on kasvattanut Marita Kainulainen. Väriltään Poju on kauniin vaaleanrautias. Se on väriltään suorastaan kullan värinen ja se onkin todella kaunis väritykseltään. Säkää herralta löytyy 158 senttimetriä. Koulutustasoltaan Poju on ko Helppo A tasoinen ja esteet se hyppii sadan sentin korkeudelta. Kilpakäytössä Poju on ollut upeasti! Se on kiertänyt opa yli viidetsadat kisat. Sijoituksia KRJ:stä löytyy 34 kappaletta, ERJ:stä 41 kappaletta. Pojua on lisäksi valmennettu muutamaan otteeseen. Vaikka Poju onkin melko tuntematon, se on todella upea ja menestynyt ori! 

 

Emänisänisä Hölinä-Poika oli poikansa Pojun mukaan myös hieno yleispainotteinen ori. Hölinästä ei kuitenkaan valitettavasti ole paljoa tietoa. Se ilmeisesti kilpaili aktiivisesti niin esteiden kuin koulunkin parissa. Rakenteeltaan ori oli myöskin melko siro, mutta kuitenkin lihasta täynnä. Väriltään Hölinä oli rautias. Säkää orilta löytyi jopa 169 senttimetriä! Se oli siis todella iso kooltaan. Siitoksessa oria käytettiin muutaman varsan verran. Se onkin melko harvinainen nimi suomalaisten sukutauluissa, muttei se oria kuitenkaan pahenna. Hieno se oli silti. 

 

Emänisänemä Höpön Löpö oli myös melko isokokoinen tamma, josta ei valitettavasti löydy hirveästi infoa. Löpö toimi kouluratsuna, mutta sen kanssa ei kuitenkaan hirveästi kilpailtu. Tamman ura jäi niin sanotusti melko lyhyeksi. Koulutustasoltaan se oli silti Vaativa B tasoinen. Esteet eivät tälle tammalle sopineet, sillä se oli aivan liian häslä eikä muistanut jalkojaan ollenkaan. Väriltään Löpö oli myöskin rautias, isoilla pää merkeillä. Säkää tammalta löytyi 163 senttimetriä. 

 

Emänemä on todella kaunis ja upea värinen Lumikeiju. Tämä neitokainen on myöskin Vibajan lämpimissä hoivissa elelevä suomenhevonen. Keijuksi kutsuttu tamma on väriltään punaruunikko. Rakenteeltaan se on todella sulavalinjainen ja kaunis. Erityisesti tamman kaunis pää saa osakseen tuijotuksia. Keiju on piirteiltään varsin viehättävä neitokainen. Säkäkorkeudeltaan tamma on 165 senttimetriä korkea. Se on koulutettu todella korkealle, jopa Vaativa A tasolle saakka. Myös esteet tamma hyppii jopa 100 senttisinä. Se onkin painotteeltaan yleispainotteinen. Keiju onkin ollut kovassa kilpakäytössä. Siltä löytyy KRJ sijoituksia 49 kappaletta ja ERJ sijoituksia 13 kappaletta. Tamma on toiminut lisäksi pienessä siitoskäytössä. Siltä löytyy neljä hyvin menestynyttä jälkeläistä. 
   

Emänemänisä Lumikenttien Hurjapää kenttäratsastuksesta tunnettu ori. 164 senttinen suomipolle on kilpaillut kentässä kymmeniä startteja, hyvällä menestyksellä. Kenttäratsastuksen lisäksi Hurjapää on nähty myös este- ja koulukilpailuissa. Painotuksensa ansiosta orilta löytyy hyvät lähtökohdat lähes mihin lajiin tahansa. Koulutustasoltaan ori oli koulussa Vaativa B tasoinen ja esteillä se hyppäsi 110 senttiset hökkeröt. Luonteeltaan oria on kuvailtu erittäin rohkeaksi, mutta selväpäiseksi oriksi. Se toimi myös jonkin aikaa jalostuskäytössä. Orilta löytyykin 6 jälkeläistä, jotka kaikki ovat perineet isänsä kauniin ruunikon värin. 

 

Emänemänemä Pakkas-Pauliina on myöskin ruunikko neitokainen. Tamma on 163 senttiä korkea suomenhevostamma. Se on koulupainotteinen ja startannutkin painotuslajissaan ihan mukavasti. Vaativa B tasolle koulutettu tamma säväytti mukavasti tuomarit upeilla liikkeillään ja pettämättömällä kuuliaisuudellaan. Sen askellus on lennokasta ja luonne suomenhevoselle ominainen: rohkea, kiltti ja luottavainen. Tamma on kilpaillut satunnaisesti myös esteiden puolella, ei kuitenkaan niin hyvin menestyen kuin koulussa. Pauliinalta löytyy myös muutama sijoitus valjakon puolelta. Tammalta löytyy 3 kaunista jälkeläistä.

Sukuselvityksen © Emmi N.

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 4 vuotta - 17.07.2011 VARL
syntynyt 06.01.2011
0 vuotta - 06.01.2011
1 vuotta - 23.02.2011
2 vuotta - 12.04.2011
3 vuotta - 30.05.2011

4 vuotta - 17.07.2011

5 vuotta - 03.09.2011
6 vuotta - 21.10.2011

7 vuotta - 08.12.2011

8 vuotta - 25.01.2012
9 vuotta - 13.03.2012
10 vuotta - 30.04.2012

MUUTA

Treeni varusteet
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

Vapaapäivä

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (42)

20.09.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/50
13.09.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/40
15.09.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/40
14.09.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
18.09.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50 

18.09.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

01.12.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
04.12.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/50

19.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

19.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
26.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
29.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
23.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50 

19.12.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
  03.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
05.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
11.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
25.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
23.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/80

28.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

31.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50

 01.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50

21.03.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/60
03.04.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/50

04.04.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/60
10.05.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/40

11.05.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/40 

14.05.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 6/60

25.05.2012 KRJ kutsu, helppo a: 3/50

 

  

27.05.2012 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
28.05.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/30
29.05.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/30
29.05.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
29.05.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/40
01.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/40
03.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/40
04.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/30
01.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
03.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
07.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 3/60
19.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

13.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/30
  

Esteratsastus (42)

22.02.2011 ERJ kutsu, 90cm: 4/50

13.03.2011 ERJ kutsu, 100cm: 2/50

14.03.2011 ERJ kutsu, 100cm: 5/50

26.03.2011 ERJ kutsu, 100cm: 3/40

28.03.2011 ERJ kutsu, 100cm: 5/40
03.06.2011 ERJ kutsu, 100cm: 4/50
01.06.2011 ERJ kutsu, 80cm: 4/70

30.06.2011 ERJ kutsu, 100cm: 4/50

13.07.2011 ERJ kutsu, 100cm: 5/30
13.07.2011 ERJ kutsu, 100cm: 5/100

04.03.2012 ERJ kutsu, 100cm: 2/50
06.03.2012 ERJ kutsu, 100cm: 7/50

17.09.2012 ERJ kutsu, 90cm: 3/30

 

 

  

16.09.2012 ERJ kutsu, 100cm: 1/50

20.10.2012 ERJ kutsu, 100cm: 2/40
26.10.2012 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
27.10.2012 ERJ kutsu, 100cm: 1/40
20.10.2012 ERJ Koston Sh, 100cm: 5/60
22.10.2012 ERJ Koston Sh, 100cm: 2/60
12.05.2013 ERJ kutsu, 100cm: 5/50
13.08.2013 ERJ kutsu, 90cm: 1/50
15.08.2013 ERJ kutsu, 90cm: 5/50
22.08.2013 ERJ kutsu, 90cm: 3/50
08.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 5/30
09.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 1/30
11.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 5/30
12.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 4/30
17.12.2013 ERJ kutsu, 90cm: 3/40
20.12.2013 ERJ kutsu, 90cm: 3/40
24.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
26.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
31.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
04.01.2014 ERJ kutsu, 100cm: 5/40
06.01.2014 ERJ kutsu, 100cm: 1/40
07.01.2014 ERJ kutsu, 100cm: 5/40
20.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 4/30
27.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
05.02.2014 ERJ kutsu, 100cm: 2/30
13.02.2014 ERJ kutsu, 100cm: 6/50
15.02.2014 ERJ kutsu, 100cm: 2/50
24.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
26.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 4/40

 

 

PÄIVÄKIRJA

28.7.2012 Kouluvalmennus - Valmentaja: Reeta

Kentälle saapuessani uralla laukkasi kauniissa muodossa suomenhevostamma selässään Ram. Ratsukon verryttelyn loputtua pyysin ratsastajaa näyttämään tamman askellajit läpi ja sain suunniteltua valmennuksen kulun. Haaveen kanssa päätin aloittaa käynti- ja ravilisäyksillä ja kootuilla askellajeilla. Tamma esitteli erityisen lennokkaat ravilisäykset, joista moni hevonen on kateellinen. Kootuissa askellajeissa Haave ei koonnut itseään ihan täydellisesti, vaan jäi hieman pitkäksi, eikä Ramin käskystä koonnut itseään. Pyysin Ramia hidastamaan vauhtia ja yrittämään koota tammaa, joka sitten pienen nahistelun jälkeen kokosi itsensä. Kokoamisten jälkeen käskin Ramia siirtymään laukkaan ja tekemään laukanvaihdon diagonaalilla, sekä sulkutaivutuksen pitkällä sivulla. Haave suoritti vaihdon puhtaasti, kuten myös sulkutaivutuksen. Ratsukko sai tulla tämän tehtävän muutaman kerran kumpaankin suuntaan, jonka jälkeen ratsukko sai hoitaa itsenäiset loppuverryttelyt.

 

 

26.7.2012 Kouluvalmennus - Valmentaja: Reeta

Maneesiin saapuessani Ram verrytteli ravissa suomenhevostamma Haavetta. Raviverryttelyjen jälkeen aloitimme käyntiväistöillä ja pysähdyksillä. Väistöt menivät hyvin, pysähdyksissä Haave olisi saanut stopata hieman nopeammin, nyt pysähdys venyi ja venyi. Ram sai valmistella seuraavan pysähdyksen huolellisemmin, joka sujui huomattavasti paremmin. Muutamat pysähdykset ja väistöt ja ratsukko sai siirtyä raviin. Sama tehtävä ravissa, pysähdykseen lisättiin vielä peruutus, josta siirtyminen harjoitusraviin. Nyt pysähdys oli täsmällinen ja siirtymiset napakoita. Väistöissä tamma toimi hyvin, joten käskin ratsukon nostaa laukan ja laukata hetken, hakien tasaista, pyöreää laukkaa. Kierroksen laukkaamisen jälkeen Haave laukkasi tasaista laukkaa uraa ympäri, joten pyysin Ramia tekemään laukanvaihdon kahdeksikolla. Vaihdot olivat jokaisella kerralla puhtaita, ratsastaja tosin jäi pari kertaa liikkeen taakse, eikä mukautunut tarpeeksi. Kun viimeinenkin vaihto onnistui, oli valmennus hyvä päättää.

 

 

20.7.2012 Kouluvalmennus - Pierre
Haave olikin minulle täysin uusi valmennettava. Tamman ulkomuoto antoi olettaa kaikkea muuta kuin mitä tamma oikeasti oli: tästä neidistä löytyi kauniin ulkokuoren lisäksi myös ripaus pippurisuutta. Ram lämmitteli tamman kanssa hetken, mutta Haave teki nopeasti selväksi että kaipaa muutakin tekemistä kuin pelkkää uran kiertämistä satunnaisine voltteineen. Tamman kanssa ei voinut kuitenkaan aloittaa kunnollista treenaamista ilman riittävän tehokasta lämmittelyä, joten Haave joutui tyytymään kohtaloonsa. Kokeilimme tehdä alkuverryttelystä monipuolisemman tekemällä peruutuksia ja temponvaihteluita. Tämä auttoi ja Haave jaksoi keskittyä paremmin.

 

Valmennuksen aiheena oli tänään kootut askellajit. Uskoin Haaveen suoriutuvan tehtävästä helposti, olin nimittäin kuullut tamman tekevän vaativa B -tason liikkeet leikiten. Halusin kuitenkin itse nähdä tamman suoriutuvan liikkeistä ennen kuin tein sen suurempia päätelmiä. Ram käytti pehmeitä ja huomaamattomia apuja ja tamman etuosa liikkui keveästi. Ratsukon meno näytti hyvältä, eikä kaksikon työskentelyssä ollut moittimista kootunkaan käynnin aikana. Ratsukon aloittaessa kootun ravin työstäminen, oli tammalla sen verran menohaluja ettei tämä heti onnistunut. Työnteosta pitävä Haave kuitenkin lopetti nopeasti turhat hötkyilyt, minkä jälkeen koottu ravi luonnistui helposti.

 

Ratsukko otti tässä vaiheessa pienet välikäynnit vapailla ohjilla. Tamma käytti tämän ajan hyväkseen ja ojenteli kaulaansa askeltaen kuitenkin samalla kepeästi eteenpäin. Käyntipätkän jälkeen oli vuorossa koottu laukka. Ram valmisteli Haaveen ja ohjasi tamman suoralle pätkälle. Haave sai selkeät avut pohkeilla ja ohjilla: Ram painoi sievästi pohkeilla kehottaen tamman laukkaan samalla pidättäen hiukan ohjasta. Haave liikkui pienin askelin, eikä vauhtikaan päätä huimannut. Meno näytti kuitenkin hienolta - tammalla oli tosiaan rahkeita vaativiinkin liikkeisiin. Haave heilutteli päätään tylsistyneenä muutaman laukkapätkän jälkeen, tamma halusi ilmeisesti jotakin muuta tekemistä. Ratsukko saikin aloittaa itsenäiset loppuverryttelyt.

23.7.2012 Kouluvalmennus - Pierre
Haave liikkui kuumana kesäpäivänä laiskasti, vaikka työmyyränä tunnettu tamma tunnetusti tykkäsi työnteosta. Tänään rankka työskentely ei kuitenkaan näyttänyt innostavan, joten ajattelimme suosiolla keskittyä joihinkin helppoihin tehtäviin. Päätimme syventyä peruutusten ja laukanvaihtojen saloihin. Ja mahdollisesti jos aikaa jää valmennuksen loppupäästä, voisimme kokeilla laukannostoa suoraa peruutuksesta. Aluksi Ram ja Haave verryttelivät kuitenkin itsenäisesti. Ratsastajalla olikin tehtävää saadakseen tamman liikkumaan riittävän reippaalla tempolla.

 

Loppujen lopuksi Ram sai kuin saikin Haaveen ravaamaan reippaasti itseään kannatellen. Tamma alkoi itsekin keskittyä enemmän työntekoon eikä vain paarmojen hätistelyyn. Aloitimme peruutuksilla. Ram meni tamman kanssa käyntiä uraa pitkin ja sopivassa saumassa antoi aluksi muutaman pidätteen hidastusmerkiksi ja kehotti lopulta peruuttamaan. Haave otti muutaman peruutusaskeleen ja oli tämän jälkeen lähdössä uudestaan eteenpäin. Ram vaati tammalta kuitenkin pari askelta lisää, minkä jälkeen hän kehotti tamman uudestaan käyntiin. Ratsukko toisti samaa pariin otteeseen molempiin suuntiin, tehden kuitenkin välillä laukanvaihtoja, jottei Haaveelta katoa mielenkiinto. Laukanvaihdot sujuvat jouhevasti, tammaa ei tarvinnut hoputtaa eteenpäin.

 

Valmennuksen loppuvaiheilla päätimme kokeilla vielä peruutuksesta tehtävää laukannostoa. Peruutus sujui tammalta kätevästi, olimmehan kokeilleet samaa valmennuksen alussa. Laukannostoa tamma kummasteli aluksi ja tästä johtuen tämä ottikin pari ripeää käyntiaskelta ennen laukkaa. Ram toisti liikkeen kerran jos toisenkin, kunnes Haave huomasi mitä ajettiin takaa. Pian Ramin ei tarvinnut tehdä kuin pari pientä liikettä jaloillaan, niin tamma nosti reippaan laukan suoraa peruutuksesta. Kehuin ratsukkoa hyvästä työstä, molemmat olivat työskennelleet hyvin vaikka kuuma päivä olikin. Päästin ratsukon aloittamaan pikkuhiljaa itsenäisiä loppuverryttelyjä.

Webdesign © 2011 Ram.