METSÄKARTANON HARME

NimiMetsäkartanon Harme "Harme" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Leandra / Metsäkartano
Skp & säkä Ori & 154cm Koulutus Koulupainotteinen, Va B
Syntymäaika 17.04.2012  Rekisterinumero VH12-018-0726
Hevonen on nyt 21 vuotias / tämä on virtuaalihevonen

 

Meriitit & näyttelyt

VIR MV Ch myönnetty 02/13

KTK-II 17 + 17 + 18 + 18 = 70p KTK II
- Erinomaiset tyypit, sopusuhtainen hieman pitkä runko, melko pitkä säkä, suora selkä, hieman vennot vuohiset, sapelijalkainen edestä, kaunis pää ja ilme

SV-I rakenne 9, suku 10, käytöskoe 20 = 39

YLA2 28 (20+8) - 27 (21+6) - 17 - 15 - 6 = 93p 

Todella hyvin kirjoitettu luonnekuvaus, miellyttävä lukea!

Premier (book)

 

16.08.2012 Takamaiden suomenhevoset +MVA-SERT  pt. Peppi S.

23.08.2012 Karmiva +irto-SERT  pt. Shonna S.

24.08.2012 Maanavilja +irto-SERT  pt. Peppi S.

24.08.2012 Marjamäen S. BIS1 +MVA-SERT  pt. Elisa A.

 

Jälkeläiset

15.09.2012 o. Viehättävän Savusumu (Fiktion Pipa)

VSN National Champion, KTK-II, SV-I, KRJ 46 sijoitusta

05.04.2013 t. Viehättävän Melissa (Keinumäen Liitomiina)

10.02.2014 o. Viehättävän Ritari  (Rinsessa HUI)

KTK-III, KRJ 9 sijoitusta

20.09.2015 t. Viehättävän Havanna (Huvin Havina)

SV-II, KRJ 17 sijoitusta

 

© Tallin omaisuutta

LUONNE

Hoitaessa Harme on juuri niin kuin suomenhevosen pitääkin olla. Eli siis yhteistyöhaluinen ja kiltti. Ori ei kuitenkaan ole mikään eloton kasa karsinassa, vaan hoitajan hoidellessa tykkää haistella ja rapsutella siinä samalla vähän hoitajaansakin. Harme vahingoita ihmista puremalla tai potkimalla. Jos joku sattuu sitä, se voi näykkiä ja luimistella, mutta muuten poika on todella turvallinen hevonen. Kaviot ori nostaa hyvin, kun pyytää napakasti. Harjauksesta Harme nauttii ja hoitajakin voi saada sitä osakseen, kun Harme pyörittelee huulillaan hoitajan koipea. Orille on helppo laittaa suitset ja satula. Pesussa poika on tapansa mukaisesti esimerkillisesti, vaikka ei pesusta nautikaan yhtä paljoa kuin harjauksesta.
  
Taluttaessa
Harme on hieman liian reipas, mutta yrittää parhaansa hallita intoaan tarhaan pääsystä. Harme on utelias, mutta pysyy taluttajan hanskassa helposti. Ori ei säikkyessään hirmuisesti ryntäile ja sen saa todella nopeasti takaisin kontrolliin. Tammojen ohitse mentäessä Harme on vain vähän pörheämpi kuin yleensä, tietäähän se että se näyttää normaalistikin niin hyvältä, ettei sen tarvitse muuttua mihinkään.
  

Ratsastaessa Harme on mukava pieni pakkaus. Liikettä löytyy sopivasti kouluratsastukseen, mutta esteradoille Harmen hermot ja liikkeet eivät oikein osu yksiin. Yleisesti Harme pysyy ratsastajan alla hyvin ja kulkee pohkeesta eteenpäin reippaasti. Joskus liiankin reippaasti, varsinkin jos ratsastajalla on kovat kädet. Harme toimii hyvin myös pelkällä istunnalla ja jo pelkästään ajattelemalla kääntymistä, Harme on heti luvan saaneena menossa. Kouluratsastuksessa Harme on omiaan. Koulussa se taitaa Vaativan B:n tasolle asti ja liikettä löytyy varsinkin lisättyyn raviin. Toisaalta, vaikka Harmelta löytyy iso lisätty ravi, se omaa myös todella hyvän kootun ravin, jota se jaksaa polkea pitkäänkin ratsastajan pyytäessä. Harme kuuntelee äärimmäisen tarkasti ratsastajan apuja, joten kun ratsastaja tekee jotain vähänkin väärin, se kostautuu myös saman tien. Ratsastajan antaessa sekaisia apuja, menee orilta jalat solmuun ja vauhtia tulee lisää, sillä se tulkitsee hämmennyksissään ratsastajan halunneen sitä. 
 
Esteratsastus
ei tosiaan ole ehkä Harmen juttu. Poika osaa hypätä ihan hyvin ja esteitä käytetään lihaskunnon treenaamiseen ja vaihtelun vuoksi, mutta estekisoihin Harmesta ei ole. Harmen laukka ei ole mikään älyttömän nopea ja pudotuksiakin tulee helposti. Sen hermot eivät kestä huonoja teitä esteille ja tällöin mennään mieluummin ohi kuin yli. Maastossa Harme on varma kaveri. Harme ei helposti säikähdä ja on varmajalkainen. Poika tykkää maastoilusta silloin tällöin vaihteluna ja vaikka häviääkin lähes kaikille nopeudessa laukkasuoralla, se yrittää parhaansa. Kilpailuissa Harme on yhtä rauhallinen kuin kotonakin. Vieraat hevoset vähän oudoksuttavat ja poika saattaa niitä katsella pitkään. Kuitenkin lämmittelyssä kaikki muu kuin suoritus unohtuu ja Harme antaa parastaan.

  
Muiden hevosten seurassa
Harme on vähän ujo ja pärjääkin vain muutamien kavereiden kanssa. Se ei yhtään tykkää uhittelijoista tai riehuvista kakaroista. Eläinlääkärin ja kengittäjän seurassa Harme on kiltisti ja paikoillaan. Jos jokin sattuu sitä, voi se väläytellä hampaitaan, mutta yrittää parhaansa pysytellä paikoillaan.

SUKUSELVITYS

Mustamyrskyn Hallaus

   sh-o, 156cm

   KTK-II

ii   Magnolian Kulta
VIR MVA Ch, KTK-I

iii  Magnolian Karpaasi
iie  Taikatuulen Aamunkoitto

ie Haltian Hapsiainen
ERJ-III

iei  FNS Erikoisuus (ote vanhoista sivuista)
VIR MVA Ch, KTK-II, SHLA 3

iee R.I. Mehiläinen
Ch, KTK-II

e   Metsäkartanon Kerli

    sh-t, 153cm

    VIR MVA Ch, KTK-III

ii   Fiktion Joosu
 KTK-III, KRJ I, SV I

iii  Nokikylän Joonatan
 VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ II, YLA2, SLA-III
iie  Sannin Lotta
ie Keinumäen Rissa
   VIR MVA Ch

iei  Jalo-Wirto

iee Raadelman Inkeri
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-III, YLA-2, SLA-I

 

Isä. Tähtipäinen vaaleanpunarautias suomenhevosherra Mustamyrkyn Hallaus (156cm) painottuu kouluradoille tasolla vaativa B. Hieman reilut 44 sijoitusta koulupuolelta kerännyt ori on jättänyt jälkeensä tähän mennessä kolme jälkeläistä, joista kaikki ovat perineet isänsä rautiaan värin, kaksi on koulupuolen hevosia ja yksi on kerännyt jo runsaasti menestystä näyttelypuolelta. 

 

Isänisä. Rautias Magnolian Kulta, 157 cm korkea koulupainotteinen vaativan B:n ori on kerännyt yli 80 sijoitusta kouluradoilta. Myös VIR MVA Ch -arvonimen sekä peräti KTK-I palkinnon saanut ori on saanut kolme koulupainotteista jälkeläistä, kaikki menestyneitä kilpapuolella. Myöskään rakenteen periyttäjänä Kulta ei ole ollut mikään turha ykkönen, sen kolmesta varsasta keskimmäinen on isänsä tavoin napannut kantakirjasta ykköspalkinnon. 

 

Isänisänisä. Ch-palkittu 156cm korkea Magnolian Karpaasi toimii jälkeläistensä tavoin kouluratsuna kilpaillen sitä aina tasolle vaativa A saakka. Luonteeltaan ”Kasi” on melkoinen viikari ja huumorintajuinen yksilö, joka pääsee aina pälkähästä olemalla mahdollisimman suloinen ilmestys. Liiasta odottelusta kisapaikalla stressaantuva ori on jättänyt vähintään kolme jälkeläistä. 

 

Isänisänemä. Vaativan B:n tamma Taikatuulen Aamunkoitto (163cm) on tällä hetkellä kerännyt 14 sijoitusta kouluradoilta ja hieman näyttelymenestystä. Ainakin kolme varsaa tehnyt neiti on luonteeltaan ihmisläheinen, ystävällinen ja reipas, joskin ratsuna se on alkuun hieman jähmeä ennen kuin siitä vetristyy omaksi, reippaaksi ja taitavaksi itsekseen. 

 

Isänemä. Muusta suvusta poiketen Haltian Hapsiainen, rautias 156cm korkea tamma toimi kouluratsun sijaan estepainotteisena ja hyppäsikin radoilla aina tasolle 120cm. Koulupuolella tamma kulki helppoa A:ta, joten täydellinen turhake se ei silläkään saralla ollut vaikkei koulu tamman leipälaji olekaan. Itsekin ERJ III -palkittu tamma on jättänyt kolme jälkeläistä joista yksi on ERJ I -palkittu, ja toinen KTK-II. 

 

Isänemäisä. Komea punarautias, läsipäinen ja herasilmäinen FNS Erikoisuus (151cm) kahmi palkintoja ja arvonimiä melko lailla. Tästä kertovat sen keräämät VIR MVA Ch, KTK-II ja SHLA 3. Vain yhden varsan tehnyt painotuslajissaan kouluratsastuksessa lähinnä tasollaan vaativa B menestynyt ori oli luonteeltaan muiden orien kanssa riitaa haastava tapaus, mutta esimerkiksi ratsastaessa hienoisesta tulisuudestaan huolimatta kuunteli ratsastajaa hyvin. 

 

Isänemänemä. Pienhevoskokoinen 147cm korkea tummanpunaruunikko R.I. Mehiläinen oli rakenteeltaan melko hyvä tapaus. Se sai muunmuassa Ch-arvonimen sekä kantakirjauksessa se palkittiin kakkosella. 26.11.2003 kuollut tamma ei pahemmin kisatuloksia kerännyt, mutta se kulki koulua helppoon A:han asti ja hyppäsi rataesteillä 90cm. 

 

Emä. Musta 153cm korkea Mustakartanon Kerli on koulupainotteinen suomenhevostamma, jonka taso on helppo A. Sijoituksia sille on tähän mennessä kertynyt hieman vajaa 50, ja näyttelyrintamallakin se on kerännyt jos jonkunlaista menestystä VIR MVA Ch -arvonimen ja kantakirjan kolmosen muodoissa. Jälkeläisiä Kerlille on kertynyt kolme. 

 

Emänisä. 9.5.2012 20-vuotiaana kuollut Fiktion Joosu (154cm) oli musta koulupainotteinen helpon A:n ori, joka elämänsä aikana keräsi arvonimiä ja meriittejä jos jonkinlaista. Jo varsana SV-II:n saanut ori sai aikuisena vielä YLA2, KRJ I sekä KTK-III -palkinnot. Luonteeltaan Joosu oli mitä energisin tapaus, ja kuudelle jälkeläiselleen se on periyttänyt jonkin verran mustaa väriään sekä lahjakkuuttaan koulupuolella. 

 

Emänisänisä. Pienhevoskokoinen (146cm) musta ori Nokikylän Joonatan on valitettavasti kadottanut sivunsa, mutta ori on jättänyt neljä jälkeläistä jotka toimivat vähän sen sun tämän painotteisina, yhden juostessa jopa raveissa varsin hyvin. Joonatan on ansainnut VIR MVA Ch -arvonimen, palkittu kantakirjassa kakkospalkinnolla sekä näiden lisäksi ansainnut YLA2, KRJ II, sekä SLA-III palkinnot. 

 

Emänisänemä. KRJ I -palkittu Sannin Lotta on punarautias 153cm korkea helppo A suomenhevostamma. Tämä luonteeltaan iloinen, energinen ja sosiaalinen arvokas vanharouva on myös erittäin utelias, mutta ratsastaessa melkoinen kaahottaja. Sijoituksia koulupuolelta tamma on kerännyt tasan 40 ja jälkeläisiä Lotalla on kuusi. 

 

Emänemä. 154cm korkea rautias Keinumäen Rissa on vaativa B -tasolla kisaava 50 sijoitusta kerännyt kouluhevonen, jolta löytyy myös VIR MVA Ch -arvonimi. Jälkeläisiä tältä tammalta ei löydy kuin kolme, mutta se on hyvän rakenteensa periyttänyt eteenpäin jälkeläisten ollessa myös näyttelyarvonimin ja kantakirjaustuloksin palkittuja. 

 

Emänemänisä. Koulupainotteinen helppo A -hevonen Jalo-Wirto (tummanrautias, 155cm) on luonnoltaan ulkopuolisia kohtaan epäilevä, omanarvontuntoinen herra, mutta sen verran komea ja näyttävä että kannattaakin olla. Hieman vajaa 50 koulusijoitusta kerännyt ori on jättänyt jälkeensä neljä jälkeläistä. 

 

Emänemänemä. Niin VIR MVA Ch, KTK-II kuin YLA2, KRJ-III, SLA-I arvonimetkin pokannut rautias Raadelman Inkeri (152cm) on hukannut sivunsa, mutta tamma on kerännyt arvonimiä ja menestystä sieltä sun täältäkin. Itse kouluhevosena toiminut tamma on jättänyt viisi jälkeläistä, joista useat ovat yhtä menestyneitä kuin emänsä, muutama myös estepuolella.

 © narri

KILPAILUT

Kouluratsastus (41)

25.05.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
04.06.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/60
03.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/30
01.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
03.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
05.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
05.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
06.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50

08.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
10.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
05.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
20.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/50

19.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
28.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50

 

  

01.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50

01.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50

03.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
14.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/60
15.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/60
06.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
07.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
09.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
10.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50

22.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/60

30.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50

09.03.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 4/30
18.03.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 3/30
19.03.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 2/30

 

 

10.03.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
11.03.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
11.03.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
13.03.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
15.03.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
16.03.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
12.03.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
12.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
12.03.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50

22.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
25.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
13.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
17.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/40

PÄIVÄKIRJA

20.01.14 Kouluvalmennus, valmentaja: Freetu 

Tänään aloitimme valmennuksen tehden kolmikaarista kiemurauraa kevyessä ravissa. Aluksi Ram sai vain ratsastaa kuviota läpi ilman sen suurempia hiomisia, mutta tarkistaa kuitenkin jokaisella kaarella, että ori on hyvin asettunut ja taipunut. Kehotin Ramia aluksi hieman liioittelemaan taivutusta eli etsimään ylitaivutuksen kaltaista venymistä joka kaarella. Harmetta ei meinannut taipuminen kiinnostaa, joten Ram sai tehdä kunnolla töitä, jotta saisi orin taipumaan sisäpohkeensa ympärille. Seuraavaksi ratsukko sai tehdä siirtymän aina jokaisen kaaren välissä, keskihalkaisijan kohdalla käyntiin, kävellä kolme askelta, jonka jälkeen siirtyä takaisin raviin. Välillä vaikeutin tehtävää siten, että joka toisella kaarella Ramin tuli pysäyttää Harme, peruuttaa neljä askelta ja tehdä siitä puhdas siirtymä takaisin raviin. Tänään halusin nähdä nimenomaan tarkkoja ja tasaisia siirtymiä sekä hyviä teitä kunnon taivutuksella. Kallisarvoista perusratsastusta, siis. Välillä Harme vaikutti vähän turhan uneliaalta ja yrittikin muutaman kerran hiipiä pysähdykseen ja siitä takaisin raviin käyntiaskelien kautta. Kehotin Ramia ratsastamaan aina lävistäjän läpi päästyään pois tehtävältä ja jatkamaan sen jälkeen kolmikaarista toiseen kierrokseen. Lävistäjällä halusin nähdä selkeän temmonlisäyksen ja askeleenpidennyksen. Tämä hieman herättikin uneliasta oria. Laukassa ratsukon tuli aluksi ratsastaa kaari, pysähtyä keskihalkaisijalla ja vaihtaa sitten pysähdyksen kautta laukka. Lävistäjällä tuli edelleen tehdä pieni askeleenpidennys, mutta ennen kulmaa siirtyä käyntiin, mitä kautta vaihtaa laukka oikean kierroksen mukaiseksi.

Laukassa kesti hetken, ennen kuin Harme alkoi todella pyörittämään laukkaansa. Kehotinkin Ramia ratsastamaan ensin pari kunnollista keskiympyrää, jotta ori alkaisi liikkua kunnolla ennen kuin siirryttäisiin pienille ympyröille ja siirtymiin. Pikkuhiljaa Harme vetristyikin ja Ram pystyi siirtymään tehtävälle onnistuneesti. Lopuksi otimme muutaman laukanvaihdon suoraan askeleessa lävistäjällä. Tästä ori näytti tykkäävän, ja pariin otteeseen Ram sai kunnolla hillitä ratsunsa lentäviä vaihtoja.

 

 

20.01.14 Kouluvalmennus, valmentaja: Freetu 

Tänään keskityttiin Ramin kanssa jumppaamaan Harmeen askelta hieman pidemmäksi ja lyhyemmäksi puomien avulla. Alkuverkassa Ram sai tehdä siirtymiä askellajin sisällä aina välillä lyhentäen ja välillä pidentäen askelta. Pikkuhiljaa, kun Harme alkoi vertyä, sai Ram lisätä vaatimustasoa ja vaatia orilta enemmän kokoamisastetta askeleenlyhennyksessä. Muutaman kerran Harme yritti lusmuilla työnteosta ja kipittää menemään lyhyin askelin, mutta kehotin Ramia antamaan reilusti pohjetta ja tekemään samalla muutamia puolipidätteitä sekä kutittelemaan takajalkoja kevyesti raipalla. Ratsukon tuli aluksi tulla puomeja ravissa; toisella pitkällä sivulla oli puomit hieman lyhyemmällä välillä ja toisella puolella hieman pitemmällä välillä. Muutamalla ensimmäisellä kerralla Harme kolautteli pariin otteeseen kavioitaan pitkällä välillä oleviin puomeihin, mutta lyhyt väli sujui hyvin, joten pystyin vielä hieman niitä lyhentämään kootumpaa ravia varten. Ennen pitkälle välille tuloa kehotin Ramia valmistelemaan orin huolellisesti pääty-ympyrän aikana askeleenpidennystä varten. Kun tämä alkoi sujua, pystyin pidentämään hieman puomien välejä. Harme alkoi olla hyvin kuulolla ja siitä huomasi, että se on todella omimmillaan näissä sisäisissä siirtymissä, eritoten kokoamisessa. Jatkoimme tehtävää laukassa siten, että Ramin tuli aina päädystä nostaa laukka ja laukata aluksi pääty-ympyrä normaalissa tempossa. Tämän jälkeen laukan hallittu kokoaminen ja laukkavoltit lyhyillä välillä, päädyssä siirtymä jälleen normaalitempoiseen laukkaan ja seuraava pitkä sivu keskilaukkaa eteenpäin laukkavolttien yli.

Harme näytti keskittyvän suorastaan kieli keskellä suuta, niin innokkaasti se pärskytti tehtävää menemään. Vaikeutin hommaa lisäämällä päätyihin pysähdyksen, josta Ramin tuli nostaa laukka, laukata voltti harjoituslaukkaa ja jatkaa sitten kooten tai lisäten. Laukasta tuli myös tehdä siirtymä suoraan pysähdykseen ilman väliaskelia käyntiä tai ravia. Tämä vaati muutaman toiston, sillä ori ei aina malttanut lopettaa kivaa laukkatehtävää. Pikkuhiljaa homma alkoi sujua, ja lopulta ratsukko sai siirtyä kevyeeseen raviin ja tehdä rennot loppuverkat edelleen puomeja ylitellen.

 

 

20.01.14 Kouluvalmennus, valmentaja: Freetu 

Tänään valmennettavakseni saapui Ram orillaan Harmeella. Aloitimme valmennuksen reipastempoisen alkuverryttelyn kautta, jossa Ram sai pyytää 

oriltaan hieman pohkeen edessä olevaa ravia. Kehotin Ramia tästä pikkuhiljaa muutamilla pidätteillä ottamaan oria lyhyemmälle kaulalle ja kokoamaan aavistuksen askeltaan. Harme oli alusta alkaen hyvin kuulolla ja alkoikin kulkea mukavan pyöreässä muodossa takaosaansa aktiivisesti käyttäen. Kehotin Ramia tekemään joitakin siirtymiä käyntiin tietyissä pisteissä, joiden aikana väistättämään orin takaosaa hieman sisälle päin. Ramin tuli siis ottaa ulko-ohja tiukasti tuntumalle ja pitää orin kaula suorana, mutta ulkopohkeella siirtää takaosaa siirtymässä samanaikaisesti sisälle. Aluksi Harme oli vähän pihalla eikä oikein tiennyt, mitä siltä vaaditaan, mutta muutamien toistojen ja apujen selkeyttämisen jälkeen ori alkoi toimia ongelmitta, ja Ram pääsi kehumaan sitä. Jatkoimme harjoitusta laukassa siten, että Ramin tuli pätkäistä maneesi aina hieman ennen kulmaa ja muutama metri ennen kulmaa tehdä siirtymä käyntiin, jonka aikana takaosan väistätys, tästä siirtymä laukkaan, kulmien ja päädyn huolellinen ratsastus suoralla kaulalla ja toisen kulman jälkeen taas siirtyminen käyntiin takaosan väistätyksen kautta. Tehtävä vaati nopeaa reagoimista ja aluksi Harmeen siirtymät käyntiin olivat hieman viipyviä, joten kulman ratsastuksesta ei tullut niin huolellista, kun tehtävä vaati. Ramin tuli pitää ori suoralla kaulalla koko ajan ilman minkäänlaista taivuttelua ja erityisesti kulmassa Harmeen takaosan tuli olla aktiivinen ja polkea hyvin alle.

Kun tehtävä alkoi sujua hyvin, sai ratsukko hetkeksi unohtaa siirtymät ja laukata pitkät sivut hieman lennokkaampaa laukkaa askelta pidentäen. Kulmassa Ramin tuli ottaa Harmetta edelleen hieman kiinni ja varmistaa, että hevonen kokosi hieman itseään ja käytti takajalkojaan. Tässä vaiheessa Harme oli jo sen verran hyvin kuulolla, että tehtävässä ei ilmennyt mitään ongelmaa. Ratsukko sai aloittaa loppuverryttelyt pitkällä kaulalla.

 

 

20.12.13 Kouluvalmennus, valmentaja: Lissu T. 

Ram ja Harme saivat treenata pätkiä vaativa B -kouluradoista. Valmiiksi verrytelleen ratsukon kanssa päästiin saman tien asiaan, ja aloitimme valmennuksen harjoitusravi - keskiravi - harjoitusravi -siirtymillä. Harmeen askeleet olivat tahdikkaat, ori teki töitä koko kropallaan, takajalat olivat tarpeeksi rungon alla. Seuraavaksi keskikäynti - lisätty käynti - keskikäynti, jota seurasi pysähdys - neljän askeleen peruutus - harjoituslaukka. Orin siirtymät olivat edelleen tarkat ja tasaiset, pysähdys hyvin valmisteltu ja sulava. Harme peruutti suoraan, mutta laukannostosta tuli turhan ylöspäin suuntatunut ja nopea, joten liikesarja otettiin välittömästi uusiksi. Toisella kerralla Ram valmisteli laukannoston paremmin, ja liike olikin sulavampi ja laukka tasatahtinen alusta lähtien. Molempia siirtymäsarjoja toistettiin kolmesta neljään kertaan ennen vastalaukkatehtävää. Valmennuksen viimeinen tehtävä oli vastalaukka S - E - L ja S - H - C -väleillä. Harmeelta löytyi heti vahva, hyvätahtinen vastalaukka, joka pysyi tasatahtisena koko ajan. Ori ei kaahannut tai alkanut nojaamaan sisäpohjetta vasten, eikä laukka missään vaiheessa vaihtunut myötälaukaksi. Pari vastalaukkapätkää molempiin kulmiin riitti ennen ratsukon itsenäisiä loppuverryttelyjä. Mahtavaa työtä, upea ori ja Ramin siistiä ratsastusta ei voi kuin ihailla!

 

 

20.12.13 Kouluvalmennus, valmentaja: Lissu T. 

Tällä kertaa ratsukon kanssa työstettiin avo- ja sulkutaivutuksia. Alkuverryttelyjen aikana ratsukko teki paljon voltteja ja (puoli)ympyröitä, täyskaartoja sekä pohkeenväistöjä Harmeen notkistamiseksi. Ennen taivutusharjoituksia työstimme orin ravia siirtymisillä askeleen sisällä; harjoitusravista keskiraviin, keskiravista koottuun raviin ja takaisin. Vireä, eteenpäin pitkällä askeleella liikkuva ori vastasi hyvin Ramin apuihin, kokosi itseään pyydettäessä tehden muutenkin pilkuntarkkaa työtä. Otimme taivutukset yhteen putkeen; koottua ravia, avotaivutus oikealle, suoristus, sulkutaivutus vasemmalle. Harme kokosi itseään hyvin, taivutukset olivat selkeät, mutta liioittelemattomat. Taivutukset tehtiin keskihalkaisijalla, kaksi kertaa kumpaakin. Ramin kädet olivat läpi valmennuksen pehmeät, pohkeet pysyivät hyvin paikoillaan ja istunta oli tyyni. Kuuden taivutussuoran jälkeen ratsukko otti muutaman kierroksen harjoitusravia ja -laukkaa, sitten ratsukko otti taas siirtymisiä ravin sisällä. Harmeen lisätty ravi oli aivan yhtä upea ennenkin, koottu ravi näyttävää ja keskiravi siistiä ja yhtä hyvätahtista kuin suomenhevosen askeleet muutenkin. Ratsukko jäi jälleen loppuverkkaamaan itsekseen palautteenannon jälkeen. 

 

 

20.12.13 Kouluvalmennus, valmentaja: Lissu T. 

Ramin ja Harmeen kanssa hiottiin lisättyjä askellajeja. Valmiiksi verrytelleen ratsukon kanssa päästiin saman tien aloittamaan itse treeni. Aloitimme keskikäynti - lisättyä käyntiä pitkän sivun verran - keskikäynti -siirtymisillä. Ram sai oristaan esiin pitkän, komean lisätyn käynnin ja tarkat, siistit siirtymiset. Ratsukko teki neljä siirtymäpätkää ennen ravitehtäviin siirtymistä. Ravisiirtymät tehtiin harjoitusravista lisättyyn raviin. Ramin siisti, eleetön ratsastus oli taas edukseen, mutta jestas Harmeen lisättyä ravia! Orin askeleet olivat mahtavan pitkät ja tahdikkaat, siirtymät jälleen tarkat ja pehmeät. Jälleen neljä siirtymää, sitten ratsukko otti muutaman kierroksen harjoituslaukkaa pidemmällä ohjalla ennen siirtymistä lisätyn laukan pariin. Harjoituslaukka - lisätty laukka - harjoituslaukka -siirtymät sujuivat yhtä sulavasti kuin aiemmatkin siirtymäharjoitukset. Orilla on todella hienot askellajit, Ramin ratsastus on hyvin siistiä ja yhteistyö on kunnossa. Loppuverryttelyt ratsukko teki itsenäisesti. 

 

 

20.12.13 Kouluvalmennus, valmentaja: Freetu 

Tänään valmensin Ramia ja Harmea kolmannen kerran. Ratsukko suoritti jälleen itsenäiset alkuverryttelyt, ja panin merkille, että Harme liikkui huomattavasti rennommin ja pitemmällä askeleella heti alusta lähtien. Ratsastaja oli selkeästi hereillä, ja myös ori oikealla asenteella tänään liikenteessä. Kehotin ratsukkoa tekemään muutamia siirtymiä aina silloin tällöin. Harme ei tarvinnut juuri muuta kuin sen, että Ram malttoi tehostaa oman istuntansa käyttöä silloin, kun halusi orin pysähtyvän. Kehotin Ramia tekemään pitkän sivun alussa voltin, josta jatkamaan ensimmäisen valmennuksen tyylisesti avotaivutuksessa pitkä sivu loppuun. Päädyssä halusin nähdä suoristuksen ennen kulmaa, jonka jälkeen huolellinen kulmanratsastus kootusti siten, että Harme polkee kunnolla takajalkojaan alleen lähes takaosakäännöksen tyylisesti. Toiselle pitkälle sivulle laitoin puomit antamaan tukea askeleenpidennyksessä, joka valmennuksen myötä muuttuisi oikeaoppiseksi keskiraviksi. Seuraavassa päädyssä hevonen kiinni ja ilman pääty-ympyrää suoraan voltille, jonka kautta jälleen avoon. Kulmat sujuivat ratsukolta läpi valmennuksen oikein hyvin, mutta avotaivutus vaati kummaltakin aluksi hieman malttia, jotta se ei menisi läpijuoksemiseksi ja hössöttämiseksi. Ram keskittyikin hyvin istuntaansa ja siihen, että hänen kätensä pysyivät rauhallisina, vaikka ori kiihdyttelikin välillä askellustaan. Askeleenpidennys sujui Harmeelta kuin leikiten, ja saatoin helposti pidentää puomien välejä pikkuhiljaa pidemmiksi, kun ratsukko esitti minulle aika näyttävääkin keskiravia. Jatkoimme tehtävää laukassa, jossa tarkoituksena oli muuttaa avo loivaksi suluksi, edelleen voltin kautta ja uraa pitkin. Päädyt edelleen kooten ja kulmat huolellisesti ratsastaen. Korkeammassa koulussahan koottu takaosakäännös ravissa enteilee jo laukkapiruettia. Pitkällä sivulla halusin nyt nähdä keskilaukkaa, josta Ramin tuli edelleen rauhoittaa hevonen nopealla reagoinnilla päädyn aikana ja jatkaa sitten taas sulkuihin. Välillä keskilaukassa ja puomeja ylittäessä Harme meinasi vähän lämpsätä, jolloin Ramilla kesti hieman aikaa ennen kuin ori oli taas kuulolla ja valmis väistämään takaosaansa. Lopulta tehtävä alkoi sujua varsin hyvin, joten palkinnoksi Ram sai antaa orin laukata reippaammassa laukassa kevyessä istunnassa itseään venyttäen ennen varsinaista loppuverryttelyä.

 

 

18.12.13 Kouluvalmennus, valmentaja: Freetu 

Toinen valmennuskertani Ramin ja Harmeen kanssa. Tänään valmennuksen teemana oli kolmikaarinen kiemuraura, jota varten Ram sai jälleen aluksi lämmitellä ratsunsa itsenäisesti ravissa. Kehotin Ramia edelleen kiinnittämään huomiotaan orin askeleen pituuteen ja siihen, että se muistaa rentoutua ja pyöristyä eikä vain tikittää menemään. Kun ratsukko oli verkannut, saivat he siirtyä käyntiin, jossa tehdä kolmikaarista taivuttaen huolellisesti joka kaarella. Kaarien välissä Ramin tuli suoristaa Harme ja pysäyttää se keskellä keskihalkaisijan kohdalla. Pysähdyksessä varmistin, että ori seisoo kuuliaisesti ja odottaa ratsastajansa lupaa lähteä uudestaan liikkeelle. Kun käyntityöskentely sujui ongelmitta, ratsukko siirtyi raviin, josta tuli myös tehdä keskellä suoristuksen kautta pysähdys. Aluksi Harme pysähtyi hieman hiipien, eli väliin jäi epämääräisiä käyntiaskelia ennen kuin ori seisoi kokonaan aloillaan. Tähän en ollut tyytyväinen, vaan vaadin, että Ram valmistelee siirtymän huolellisemmin sekä myös vaatii loppuun saakka hevostaan kuuntelemaan apuja välittömästi myös takaisin raviin siirtymisen aikana. Kun Harme alkoi hoksata, että ratsastajan ohjeita on noudatettava nimenomaan juuri nyt, eikä vasta ensi viikolla, Ram sai välillä jättää pysähdyksen väliin ja vain suoristaa ratsunsa. Pysähdyksiä oli kuitenkin tultava epäsäännöllisin väliajoin kaarien välissä. Jatkoimme tehtävää siten, että Ram nosti laukan, laukkasi kaaren, jonka jälkeen laukanvaihto käynnin kautta. Tässä Harmeen oli tosiaan oltava heti hereillä ja Ramin esittää avut nopeasti ja täsmällisesti. Jokaisella laukkakaarella Ramin tuli taivuttaa hevosta reilusti sisäänpäin, lähes ylitaivuttaen. Ensimmäisellä kaarella Harmeen laukka vaihtui ravin kautta, joten seuraavalla kerralla halusin tehokkaamman pidätteen ja nopeamman reagoinnin myös ratsastajalta. Pikkuhiljaa ratsukon yhteistyö alkoi hioutua ja näin varsin nättejä sekä eleettömiä siirtymiä. Lopuksi vaihdoimme kolmikaarisen koko maneesin kattavaan kahdeksikkoon, jossa aina keskellä Ram sai vaihtaa ”lennosta” laukan ja jatkaa myötälaukassa seuraavalle kaarelle jälleen reilusti taivuttaen. Tehtävä onnistui varsin hyvin, joten kehuin sekä ratsastajaa että oria ja annoin heidän aloittaa rennot loppuverkat.

 

 

16.12.13 Kouluvalmennus, valmentaja: Freetu 

Uusi tuttavuus, ori Harme, oli tänään tutun ratsastajan Ramin alla, kun saavuin maneesin. Pyysin ratsukkoa aloittamaan itsenäisen alkuverryttelyn, jotta pystyisin hieman näkemään, miten ori liikkuu. Harme vaikuttikin melko reippaalta, joskin se liikkui aika lyhyin askelin eteenpäin reippaalla tahdilla. Kehotin Ramia alkamaan pidentää orin askelta tekemällä runsaasti puolipidätteitä ja rauhoittamalla omaa kevennystään. Ei vaatinut kauaa, kunnes Harmen askel piteni ja ori myös rentoutui hieman ja pyöristyi selästään. Nyt Ram sai tehdä joka pitkän sivun alussa voltin ja jatkaa siitä avotaivutuksessa sivun loppuun. Seuraavalla pitkällä sivulla Ram sai keventää ja pyytää oria pidentämään reilusti askeltaan, tosin päädyssä jälleen ottaa kiinni ja jatkaa suoraan voltille kootummassa ravissa kohti avotaivutusta. Avossa kehotin Ramia ajattelemaan sitä muotoa, mikä orilla on voltin alussa ja jatkaa sitä eteenpäin. Ratkaisevaa oli sisäpohkeen jämäkkyys ja se, että Ram ei antaisi orin kiihdyttää askeltaan jälleen tikittäväksi. Aluksi Harme yrittikin kipittää tehtävää karkuun, mutta käskin Ramia pidättää nopeasti, mutta ei jäädä suuhun kiinni, vaan keskittyä oman istunnan jämäkkyyteen. Myöhemmin kehotin ratsukkoa siirtymään keskihalkaisijalle, jossa tehtävänä oli sama voltin kautta avotaivutukseen siirtyminen, nyt vain ilman seinän ja uran tukea. Avotaivutuksen aikana halusin nähdä siirtymän käyntiin, josta muutaman askeleen jälkeen takaisin raviin avon säilyessä. Keskihalkaisijan jälkeen kulmassa laukannosto ja pitkä sivu avotaivutusta laukassa, jonka jälkeen siirtymä kulmassa raviin, pari askelta aikaa rauhoittaa ravi, jonka jälkeen takaisin keskihalkaisijalle. Harme näytti aluksi siltä, että se halusi keskittyä vain eteenpäin kipsutteluun, mutta pikkuhiljaa Ram sai sen kuuntelemaan apujaan ja keskittymään työntekoon. Avotaivutus onnistui hyvin varsinkin laukassa, vaikka siinä en erityisen jyrkkää väistöä vaatinutkaan. Myös siirtymät avon sisällä ravista käyntiin sujuivat mallikkaasti, ja Ram sai hyvillä mielin aloittaa loppuverkat.

Webdesign © 2011 Ram.