HARHAKUVA HUI

NimiHarhakuva HUI "Harri"   Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenpienhevonen Kasvattaja Viehättävä
Skp & säkä Ori & 144cm Koulutus Koulupainotteinen, Helppo A
Syntymäaika 05.09.2012   Rekisterinumero VH12-018-0981
Hevonen on nyt 15 vuotias / tämä on virtuaalihevonen

  

Meriitit & näyttelyt

VSN Champion (02/16)

SV-I rakenne 9, suku 10, käytöskoe 15, ratsastuskoe 6 + 10 (65.384%) = 50

KTK-II 19 + 19 + 20 + 19 = 77p
- Erittäin hyvät tyypit, pyöreä sopusuhtainen runko, kaareva kaula, hieman vento selkä, hyvät jalat.

KRJ-I 8 + 40 + 25 + 20 + 15 = 108 p. 

 

06.03.2013 Viehättävä, BIS2 +MVA-SERT, pt. Peppi S.

22.04.2013 Huvitus, BIS2 +MVA-SERT, pt. Peppi S.

 

30.05.2014 Hymni, SW1 40p.

28.10.2015 Seljasaari, RCH 10p.

23.01.2015 Harmonia, RCH 10p.

06.03.2016 Huvitutti, SW1 40p.

Jälkeläiset

10.09.2013 t. Viehättävän Vanilja (Viehättävän Valeria)

22.03.2014 t. Viehättävän Elosalama (Keijusalama HUI)

16.10.2015 o. Viehättävän Harha (Viehättävän Tuhti)

25.06.2015 o. Viehättävän Heijastus (Keijusalama HUI)

 

© Tallin omaisuutta

 

 

LUONNE

Hoitaessa Harri on melkoisen helppo. Harri nauttii kovin harjauksesta, varsinkin kun sen sään ympäriltä pyörittelee kumisualla, saa pojan lörpöttämään alahuultaan. Harrissa ainoa vaikeus hoitamisessa on kavioiden putsaaminen. Välillä saa tapella oikein kovasti ennen kuin se kavio nousee, varsinkin jos ihminen ei ole osoittanut pojalle kuka määrää. Kun sen kavion vihdoin saa nostettua, voi Harri tahallaan huitoa sitä ja yrittää saada sitä irti otteesta. Napakka käsky usein riittää niin, että Harri lopettaa. Harri voi myös yrittää nojailla kavionputsaajan putsattavaan jalkaan, niin että sen ylhäällä pitämisestä tulee melkein mahdottomuus. Kun kavioiden nostourakka on saatu päätökseen, loppu on ihan helppo nakki. Pesussa Harri on yleensä ihan kiltisti. 
 
Taluttaessa Harri on reipas, mutta helposti hallittavissa. Harri ei vähästä hätkähdä, joten orin kanssa voi luottavaisin mielin kävellä kaikkien hirviöiden ohi, mitä matkalla on. Tarhastakin poika on helppo saada kiinni, sillä se tulee mielellään jo vastaan portille. Kiimaisten tammojen lähellä on kyllä oltava hyvin hyvin varuillaan. 
 
Ratsastaessa Harri on reipas, joskus aivan liiankin reipas. Varsinkin kovakätisillä tai aloittelevilla ratsastajilla Harri on aivan mahdoton. Harri tarvitsee tasaisen ohjastuen, mutta kuitenkin hellän käden ja vahvat pohkeet ratsastamaan. Harri on yhteistyöhaluinen pohjimmiltaan ja kun selässä on se tuttu hyvä ratsastaja, meno näyttää upealta. Harri osaa myös huijata ratsastajaansa, vaikka se menisikin todella hyvin, saattaa se, ratsastajan hieman nukahdettua selkään, heti karata alta. Harrin kanssa ei voikaan ihan kokonaan unohtua nauttimaan menosta, vaan aina on oltava valppaana.
Kouluratsastus sopii Harrille hyvin. Poika on näyttävä liikkeiltään ja osaakin koulua helppoon a:hen asti. Välillä kouluratsastus tuntuu liiankin tylsältä ja vaikeat liikkeet Harri yrittää mennä niin kovalla vauhdilla, ettei niitä tarvitsisi tehdä kunnolla. Harri unohtaa vauhdin käyttämisen, kunhan ratsastaja muistaa pitää ohjat tasaisesti käsissä, mutta myös pohkeet lähellä. Jos jalkoja unohtaa käyttää, voi olla varma että tämä ori ei kauaa ole istunnan alla. Parhaimmillaan Harri on todella kuuliainen ja yhteistyöhaluinen, sekä toimii pienimmästäkin avusta. 
Esteratsastus on Harrista todella mukava laji, mutta orilla ei valitettavasti ole tarpeeksi kapasiteettia ja taitoa hyppäämiseen. Harrista on kivaa kun saa mennä kovaa ja hypätä korkealle, mutta tiputuksia tulee senkin edestä. Harri tarvitsee paljon apua ponnistuspaikassa, mitä ratsastaja voi ennakoiden hallinnoida pidentämällä tai lyhentämällä Harrin askelta. 
 
Maastossa Harri on varmajalkainen ja voi olla varma, etteivät mitkään möröt tätä oria pelota. Harri nauttii pitkistä maastolenkeistä, laukkasuorista ja uinnistakin järvessä kesällä. Harri luottaa ratsastajaansa ja sinne minne pohje pyytää Harria menevän, Harri myös menee. Ei siis kannata myöskään pettää pojan luottamusta ja ratsastaa sitä vaaralliseen paikkaan.
Kilpailuissa Harri on alkuun hermostunut ja pörheä. Se ymmärtää, että jotain tapahtuu pian ja vasta valkoisten aitojen sisällä tai esterataa haisteltaessa poika rauhoittuu. Suoritukset menevät yleensä hyvin, joskus hermostuneisuus tuo Harriin liikaa vauhtia, mikä kannattaa kitkeä pois jo verryttelyssä.
 
Muiden hevosten seurassa Harri on lauman keskivaiheilla. Se ei aivan halua olla pomo, muttei alistu pohjasakaksikaan. Tammojen lähellä Harri on pörheä ja esittää hieman, mutta pysyy kuitenkin taluttajan / ratsastajan käsissä. Eläinlääkäri on Harrille ihan tuttu ja turvallinen henkilö, Kengittäjän kanssa on välillä vähän erimielisyyksiä, mutta yleensä homma toimii.

SUKUSELVITYS

i  Hurrikaani HUI
Champion, KTK-II
ii  Tornado HUI

VIR MVA Ch, Ch-M, KTK-I, KRJ I, SV-I

iii Törkee F31M1

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I

iie Porvaripimu

VIR MVA Ch, KTK-II

ie Unilla HUI

Ch, Ch-M, SV-I, KTK-II

iei Unisieppari

Champion, KTK-III, SLA-II

iee Kamppisisko

SLA-II

e Platina HUI
SV-II, KTK-II
ei  Koistilan Vompatti

 VIR MVA Ch, KTK-II

eii Vili Vilperi

VIR MVA Ch, KTK-III

eie Viliri

MVA-SERT

ee Pissaliisa HUI

VIR MVA Ch, CH-M, SV-I, KTK-III

eei Puukkojunkkari

VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I

eee Iik Ylikilo

SLA-II

  

Isä Hurrikaani HUI on upearakenteinen suomenpienhevosori. Säkä Rikulla on 143cm ja väriltään se on rautias. Ori kilpailee näyttelyissä ja kouluratsastuksessa ja onkin upeasti kerännyt sijoituksia kummassakin lajissa. Luonteeltaan ori on vanhempiensa tapaan kiltti ja hyvä työkaveri, jolla on kuitenkin pilkettä silmäkulmassa. Tulevaisuudessa orin kanssa tähdätään vielä kouluratsastuksen kilpailuihin, näyttelymenestykseen ja lajin laatuarvosteluun, sekä kantakirjaan.

  

Isänisä Tornado HUI on hienosti menestynyt suomenpienhevosori. 140cm korkea poika on luonteeltaan tämä veijari on satunnaisesta keppostelustaan huolimatta hyvin kiltti ja ihmisystävällinen hevonen, jonka kanssa on mukava työskennellä. Varsinkin ratsastaessa ori on erittäin kuuliainen ja yhteistyöhaluinen, ja työskentelee erittäin ahkerasti.  Roni on koulupainotteinen ja koulutukseltaan vaativan b:n tasoinen. Tällä tasolla Roni onkin menestynyt huomattavan hyvin. Roni on saanut tunnustusta myös upeasta rakenteesta VIR MVA Ch arvonimellä, sekä nuorempana Ch-M arvonimellä. Roni on palkittu myös SV-I:llä. 

 

Isänisänisä Törkee F31M1 eli Viljo on upea musta 136cm korkea suomenpienhevos ori. Omistajiensa hellimä ja rakastama Viljo on luonteeltaan tallissa erittäin vaikea ja huonokäytöksinen. Poika puree aina tilaisuuden tullen ja pyörii kuin väkkärä, mutta koskaan se ei potki. Kaiken hankaluus unohtuu kun istuu orin selkään - siitä paljastuu oikea helmi. Upeat liikkeet ja osaaminen Vaativa B:n tasolla ja jopa ehkä ylikin, nostaa sen täksi omistajiensa rakastamaksi pojaksi. Viljolla on myös upea rakenne ja se onkin palkittu VIR MVA Ch arvonimellä. Ori on sijoittunut hyvin koulussa ja edessä ovatkin useat laatuarvostelut ja parhaisiin pisteisiin tähdätään orin kanssa. Viljo on periyttänyt upeaa liikettään ja rakennettaan, mutta luonne ei onneksi ole pahemmin näkynyt sen varsoilla.

       

 Isänisänemä Porvaripimu on Jelena Hutilaisen kasvattama suomenpienhevos-tamma, jonka säkä on 140cm.  Pimu on koulupainotteinen tamma ja on erittäin taitava, jopa Vaativa B:n tasoa. Kilpailemisen lisäksi tammaa käytetään myös siitostammana ja on siinä erinomainen. Pimu on näyttelyissä ansainnut myös VIR MVA Ch arvonimen. Pimu on luonteeltaan melko perussuomenhevonen; rauhallinen ja luotettava. Toisinaan tammalla on kuitenkin äksyilypäiviä, jolloin työnteko ei maistu ja harjaaminen ärsyttää. Ratsastettaessa Pimu on energinen, mutta se vastaa myös hyvin apuihin. Porvaripimu asuu Ronin tavoin Viehättävässä ja menee tulevaisuudessa läpi monet laatuarvostelut hyvät palkinnot mielessä. Varsoja Pimulle on suunniteltu neljää-kuutta, joista jokaisesta on suunniteltu koulupainotteista suomenpienhevosta.   

 

Emä Unilla HUI on kaunis rautias suomenpienhevostamma. 140cm säkäkorkeudeltaan oleva tamma on luonteeltaan virkeä ja energinen. Tamma on ystävällisen ja kiltin, mutta toisinaan sähläämiseen sortuva neiti. Nilla on myös ahkera ja lahjakas kouluratsu, joka viihtyy ihmisten seurassa ja nauttii näiden kanssa työskentelystä. Nillan laji on kouluratsastus ja se on koulutettu helpon a:n tasolle. Nilla on kilpaillutkin paljon koulua ja sijoittunut paljon. Tamma on saanut tunnustusta myös rakenteestaan, varsana Ch-M arvonimellä ja aikuisena VIR MVA Ch arvonimellä.  Varana tammalle on myönnetty myös SV-I.

  

Emänisä Unisieppari, tutummin Sepi, on 142cm korkea voikko suomenpienhevosori jonka on kasvattanut Taru Suurisuu ja joka asuu nykyisin Viehättävässä. Sepi on komea kuin mikä ja rakenteeltaan, sekä liikkeiltään, oikein hyvä ori. Sepi on koulupainotteinen ja kilpailee Helppo A tasolla. Luonteeltaan yleisesti Unisieppari on ihmisrakas ja vauhdikas mies. Tallissa poika käyttäytyy hyvin ja ratsuna se on erinomainen, jos vain pitää ohjat kädessä ja pohkeet kiinni. Pelästyessään tai jos ratsastaja antaa sille epäselviä ohjeita, Sepi lisää vauhtia. Onneksi pojan saa helposti takaisin istunnan alle. Sepi kilpailee myös ahkerasti näyttelyissä.

     

Isänemänemä, Kamppisisko, tutummin Kaisa on upea tummanrautias pienhevostamma. Luonteeltaan Kaisa on oikea sydäntenmurskaaja, heti kun se vain oppii luottamaan hoitajaansa. Kaisa on koulupainotteinen ja taitaa aina Helppo A tasolle asti. Kaisa on kilpailu- ja siitoskäytössä. Kaisan on kasvattanut Hillevi Puuskanen ja se asustelee nykyisin Viehättävän tallissa. Tamma on käynyt ahkeraan myös valmennuksissa, joten sen koulutaso saattaa vielä nousta. 

   

 

Emä Platina HUI on kaunis nuori suomenpienhevos-tamma. Säkää tällä tummalla tammalla on 140cm. Platina HUI on luonteeltaan hieman sähäkkä, mutta loppujen lopuksi ihana suomenhevonen. Liikettä löytyy, kuten vanhemmiltaankin. Platina HUI on koulupainotteinen ja kilpailee tasolla Helppo A. Kouluratsastuksen lisäksi Platinaa nähdään näyttelykehissä ja tulevaisuudessa myös kantakirjattavana. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu myös laatuarvostelut ja useampi jälkeläinen. 

 

Emänisä Koistilan Vompatti on komea musta suomenpienhevosori. Säkää komistuksella on 145cm. Koistilan Vompatti on luonteeltaan hieman itseppäinen ja ratsastaessa ori voi aluksi tuntua tahmealta, mutta herättelyn jälkeen pojasta irtoaa upeaa liikettä. Vompo on yleispainotteinen ja se on koulutettu Helppoon A:han ja 100cm.  Näistä tasoista Vompolla onkin paljon hyviä kisatuloksia. Näyttelyissäkin Vompo on pärjännyt upeasti ja saanut monta MVA-SERTiä. 

 

Emänisänisä on äärettömän komea ja näyttävä suomenpienhevosherra Vili Vilperi. Jo nimeltäänkin veikeä oripoika voi antaa itsestään hauskan kuvan jo ilman sen kummempaa tarkastelua, mutta todellisuudessa tämä ori on mitä hienoin yksilö. Väriltään se on vaaleahkon rautias, joka omaa kauniit valkeat jouhet. Säkäkorkeutta pienikokoiselta ja sirolta orilta löytyy 144 cm. Vilperiksi kutsuttu hevonen on painotukseltaan yleispainotteinen, se kilpailee kouluratsastuksessa helpoissa luokissa ja esteratsastuksessa 80 cm korkuisilla rataesteillä. Vaikka Vilperi on vielä toistaiseksi kohtalaisen kokematon ori, se tulee takuuvarmasti olemaan menestyvä tähti niin kilpa – kuin näyttelykentilläkin!

   

Emänisänemä taas on Viliri - erittäin kauniin värinen ja näköinen suomenhevostamma. Musta, 152 cm korkea tamma on PS:n omistuksessa oleva tamma, joka on painottunut pääsääntöisesti koulu – ja esteratsastukseen, mutta suurimmaksi osaksi se on tähän mennessä kilpaillut ja sijoittunut kouluratsastuksen puolella. Esteratsastuksessa tamma on sijoittunut vasta kahdesti, joista näistäkin toinen maastoesteratsastuksessa. Luonteeltaan Virili on melko vauhdikas hulivili, eikä niinkään perinteinen suomenhevonen, mutta huumorintajua ja reippautta siitä ainakin löytyy. Tämä Liisa Kuusiston kasvattama tamma ei ole vielä juuri jälkeläisiä saanut, mutta tulee takuuvarmasti näkymään suomenhevosten suvuissa vielä.

   

Emänemä Pissaliisa HUI on kaunis tumma suomenpienhevos tamma. Säkäkorkeutta tammalla on 138cm. Lissu on luonteeltaan nimensä veroinen, tamma rakastaa ja vaatii huomiota itselleen. Ratsuna tammalla on hyvät liikkeet, mutta ratsastajan kannattaa olla tarkkana, sillä Lissu säätää helposti omiaan. Kun sen saa keskittymään kunnolla, tulee esille tamman hyvät puolet ja taidot koulun puolella. Kouluratsastukseen painottunut Lissu onkin koulutettu Helppo A tasoiseksi. Tamman hyvästä rakenteesta kertovat useat palkinnot. Jo varsana tamma palkittiin Ch-M arvonimellä ja sai SV-I. Vanhemmaksi tultuaan Lissu on saavuttanut VIR MVA Ch arvonimen. Lissulla on myös paljon sijoituksia kouluratsastuksessa.

   

Emänemänisä Puukkojunkkari, eli Jake, on komea ja hyvärakenteinen 140cm korkea suomenpienhevonen. Ori on rautias ja on ansainnut näytteyistä VIR MVA Ch palkinnon. Puukkojunkkarin on kasvattanut Jorma Jentainen ja ori asuu Viehättävän tallissa. Jake on koulua paljon kisannut ja hyvin sijoittunut. Esteitä se ei kilpaile kuitenkaan lainkaan. Tasoltaan Jake on Vaativa B. Jake on myös hyvin valmentautunut ja hankkii lisää taitoja alituiseen. Luonteeltaan ori ei ole niitä "kaikkein vaativimpia hevosia", vaikka löytyyhän pojan luonteesta ripaus orimaisuuttakin. Miellyttävän luonteensa ja komean ulkomuotonsa ansiosta Jake onkin usein tallityttöjen ja tallilla vierailevien ihmisten ihailun kohteena. Jake nauttii saamastaan huomiosta, mutta se ei kuitenkaan välttämättä vaadi olla huomion keskipisteenä kaiken aikaa. Ratsuna se ei ole turhan vaativa, mutta ei myöskään täydellinen automaattihevonen.

        

Emänemänemä Iik Ylikilo on koulupainotteinen suomenpienhevos tamma. Vilmaksi kutsuttu musta 136cm korkeudeltaan oleva tamma asuu Viehättävän tallissa Ram.n omistamana. Koulutasoltaan tamma on Helppo A ja esteitä tammalla ei kilpailla ollenkaan. Vilma onkin paljon sijoituksia niittänyt koulupuolelta. Iik Ylikilo on Erkki-Matias Maattiloisen kasvattama. Luonteeltaan Vilma on "sympaattinen tamma, jolta löytyy myös sitä jotain. Vilma on vähän monenlaista tyyppiä sorkittuna yhteen hevoseen. Vilma on herkkä, reipas, kiltti, jekkuileva, joskus jopa kuumuva." 

MUUTA

Treeni varusteet
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Rankka koulu 

1h Kertaava koulu

1h Puomit  

Vapaapäivä

1h Koulu

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: zane

Koulussa pintelit etujalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (44)

17.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
18.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
20.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
22.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 5/60
29.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

16.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/60
17.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 5/40
07.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
07.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
27.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 6/50
10.10.2012 KRJ kutsu, helppo b: 4/50

14.10.2012 KRJ kutsu, helppo b: 5/40

19.10.2012 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
07.11.2012 KRJ kutsu, helppo b: 5/60

07.03.2013 KRJ kutsu, helppo b: 3/30

 

       

13.03.2013 KRJ kutsu, helppo b: 2/30
14.03.2013 KRJ kutsu, helppo b: 1/30
15.03.2013 KRJ kutsu, helppo b: 2/30
16.03.2013 KRJ kutsu, helppo b: 2/30
19.03.2013 KRJ kutsu, helppo b: 5/30
10.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
15.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
11.03.2013 KRJ kutsu, helppo c: 2/50
23.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 5/40

28.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 5/40
14.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
16.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
30.06.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/70

01.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/70
03.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 7/70

 

   

03.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/70
05.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/70
05.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
06.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/40
07.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/40
10.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
14.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
17.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
06.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
08.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
12.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
27.06.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
23.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
26.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 4/40

PÄIVÄKIRJA

 5.5.2014 Kouluvalmennus - valmentaja: Amanda H.

Tänään olin saapunut valmentamaan Ramia ja hänen rautiasta suomipoikaansa, Harria. Ratsukko olikin juuri sopivasti verrytellyt, joten pääsimme suoraan aloittamaan työnteon. Aluksi käskin Ramia tekemään voltit ensin käynnissä ja sitten ravissa jokaiseen kulmaan. Voltilla oli tarkoitus pitää molemmat pohkeet rentoina lähellä hevosta ja ratsastaa sisäpohkeella kohti ulko-ohjaa, jonka tuki ulkopuolelta hevosen menoa. Harri protestoi aluksi ratsastajan ohjasapuja, mutta melko nopeasti jo muutaman voltin jälkeen ori alkoi antaa periksi ja taipui niskastaan. Ravivolttien aikana sain muistuttaa Ramia ulko-ohjan tuesta ja molemmille istuinluille jakautuvasta istunnasta. Kun tuki oli kohdallaan ja Ram istui keskellä satulaa molemmat kyljet auki, Harri otti takajalkojaan enemmän alleen ja pyöristyi selästä. Homma sujui niin hienosti, että siirryimme nopeasti seuraavaan tehtävään. Tarkoituksena oli tehdä sik-sak-väistöä toisella pitkällä sivulla, nostaa laukka lyhyen sivun alussa ja tehdä suuri pääty-ympyrä, jonka jälkeen jatketaan ravissa ja tehdään avotaivutus tulevalla pitkällä sivulla. Väistöt menivät erittäin mallikkaasti joka kerta: taivutus ja asetus olivat kohdallaan ja hevonen väisti tarpeeksi. Laukan aikana ratsulta meinasi lähteä hieman lapasesta, mutta napakat ulko-ohjan pidätteet saivat Harrin aisoihin ja ratsukko pääsi tulemaan avotaivutuksen hallitussa ravissa. Ensimmäisten avojen aikana Harri kiisi eteenpäin eikä malttanut taipua tarpeeksi. Muutaman väännön jälkeen Ram sai ratsastettua ulkopohkeen kunnolla läpi ja sai näin puristettua Harrista muutamat oikein laadukkaat avotaivutukset. Kun ratsukko oli tehnyt molempiin suuntiin kyseistä tehtävää ja onnistunut siinä hyvin, päätin lopettaa valmennukseni ja jättää ratsukon ravailemaan maneesin rauhaan.

 

 

17.12.2013 kouluvalmennus, valmentaja: Alhippa
Valmennuksen aiheeksi oli valikoitunut etenkin laukkatyöskentely, mutta ratsukko sai aloittaa verryttelyn ravissa. Ori oli tarkoitus saada vetreäksi ja rennoksi, sillä Harri oli silminnähden kankean oloinen heti valmennuksen alkuun. Ratsastaja selässä oli kuitenkin varsin motivoitunut työstämään oria, joka innostui tästä motivoinnin tarttumisesta ja alkoi piakkoin liikkua varsin elastisesti ja rennosti. Aloitimme tyskentelyn laukkasiirtymisillä kootun laukan ja keskilaukan välillä. Alkuun kokoamisaste oli turhankin rento, mutta ratsastajan hieman paremmin työstäessä orin mallia saatiin laukkakin käyttämään juuri siltä kuin se piti, jonka jälkeen myös siirtymiset olivat napakoita ja näiden kahden välillä oli selkeä ero. Välissä ratsukko sai ravailla hetkisen hieman rennommin ja päästää jälleen mutoa selkeästi pidemmäksi. Seuraavaksi työstettävänä oli laukanvaihdot, joista ensin otimme vaihdot käynninkautta kolmikaarisella kiemurauralla, vaihto ylitettäessä keskihalkaisijaa. Tämä ei tuntunut tuottavan ratsukolle juuri vaikeutta, vaikka ajoittain Harri oli hieman hätäinen ja ennakoidessaan nopeasti jälleen laukassa. Kun ratsastaja sai rauhtoitettua oria hieman, sujui tehtävä ilman rikkeitä. Lopuksi otimme vielä vaihdon askeleessa samaisella uralla, joka tuntui sopivan Harrille heti alusta alkaen huomattavasti paremmin. Ori oli kyllä ajoittain energinen ja hieman kuumeni harjoituksen edetesä, mutta malttoi kuitenkin ratsastajan ollessa selässä itse tyynen rauhallinen. Loppuverryttelyn ratsukko sai tehdä vapaasti ravissa. Ratsastajan vakaata istuntaa ja rauhallista olemusta täytyy kyllä kehaista, sekä ratsukon yhteistyötä vaikka ori onkin ajoittain hieman ristiriitaisen oloinen: ensin jäykkä -> sen jälkeen yllättävän elastisen energinen. Harrilla on selkeästi laadukas laukka, mutta kokoaminen vaatii ajoittain työstämistä.
 

 
16.6.2013 kouluvalmennus, valmentaja: idam
Valmennuksen alussa Harri näytti hieman raskaalta ratsastaa ja nojasi reilusti kuolaimeen. Neuvoin Ramia nostamaan ja levittämään käsiään, jolloin hevonen ei pääse kuolaimen taakse ja alkaa kantaa itseään. Alkuverryttelyssä teitte paljon kaarevia uria, joilla Harrista haettiin vetreyttä ja saatiin sen takajalat polkemaan paremmin alleen. Teimme katsojan silmään melko yksinkertaista tehtävää, joka kuitenkin vaati sekä hevoselta että ratsastajalta keskittymistä. Ensin Ramin tuli kääntää hevonen käynnissä kolmikaariselle kiemurauralle pitäen kädet koko ajan vierekkäin, ja kääntämällä ainoastaan istunnan ja pohkeiden avulla. Ensimmäinen kaarre ratsastettiin käynnissä, toinen laukassa ja kolmas jälleen käynnissä. Aluksi laukannostot olivat hieman hätäisiä, mutta valmistelemalla tehtävän kunnolla se alkoi näyttää hyvältä. Tätä tehtävää toistettiin molemmissa kierroksissa, ja oikean laukan nosto näkyi olevan Harrille helpompi. Silloin laukka lähti kunnolla sisätakajalasta, kun vasemmassa kierroksessa laukka oli hivenen etupainoisempaa. Loppuverryttelyyn kuului loivat avotaivutukset ja väistöt, tavoitteena saada hevonen kantamaan itseään mutta venyttämään kaulaansa eteenalas.
 

 
12.6.2013 kouluvalmennus, valmentaja: idam
Ram ja Harri ravasivat kentällä kun saavuin pitämään valmennusta. Orin ravi näytti hyvältä, aktiiviselta mutta silti tarpeeksi rauhalliselta. Kuten edellisenäkin päivänä, se olisi kuitenkin saanut kantaa itseään vielä paremmin. Alkuverryttelyyn otettiin mukaan lyhyitä laukkapätkiä, lähinnä keskityttiin nostojen laatuun. Tänään aiheena oli rataharjoitus, ja Ram oli oman toiveensa mukaan harjoitellut Helppo A:0-radan valmiiksi. Kun alkuverryttelyt oli saatu päätökseen, ratsukko sai aloittaa radan. Suurimpia ongelmia tuottivat sulkutaivutukset sekä lisätty käynti. Neuvoin Ramia ylläpitämään hevosen takajalat aktiivisina vaikka keskittyisikin taivutukseen, sillä liian loiva taivutus on pienempi virhe kuin liikkeen löysyys. Toistimme muutaman kerran siirtymiset keskikäynnin ja lisätyn käynnin välillä. Tämän jälkeen Ram ratsasti radan uudestaan, tällä kertaa korjaten suurimmat virheet. Rata näytti siistiltä ja hevonen yhteistyöhaluiselta. Loppuverryttelyt ratsukko sai tehdä itsenäisesti.

 

Webdesign © 2011 Ram.