Viehättävän Heljä

NimiViehättävän Heljä "Heljä"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
Skp & säkä Tamma & 158cm Koulutus Yleispainotteinen, Va B & 110cm
Syntymäaika 28.08.2012 Rekisterinumero VH12-018-0985
Hevonen on nyt 11 vuotias / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit & näyttelyt

SV-I rakenne 6, suku 10, käytöskoe 15, ratsastuskoe 5,3 + 10 (66.259%) = 46,3
 

Jälkeläiset

17.11.2013 o. Viehättävän Liekki (Viehättävän Leimu)

15.10.2015 t. Viehättävän Ulpu (Seljasaaren Uljas

© Liikekuva Vibaja, muut Ram.

 

LUONNE

Hoitaessa Heljä ymmärtää paikallaan pysymisen, joskus liiankin hyvin. Ilkeyksissään tamma esittää tyhmää, eikä muka tajua, kun sitä pyydetään siirtymään. Heljä on kuitenkin ihan kiva ja helppo hoitaa, sekin nauttii saamastaan huomiosta. Satulan saa Heljälle helposti selkään, mutta satulavyön kanssa saa aluksi hieman tapella. Kuolaimet menevät tamman suuhun vaivattomasti, eikä suitsien laitto ole muutenkaan ongelma. Heljä on kovin utelias ja kun sen karsinaan tulee ihminen, pitää hänet ensin haistaa ja ehkä maistaakin. Kädessä olevat harjat ovat myös mielenkiintoisia, mutta kun Heljä tajuaa, ettei kädessä olekaan herkkuja, se jatkaa omia puuhiaan enempää hoitajasta välittämättä. Heljän takaa uskaltaa kulkea, se ei potki tai pure. Oikein vihoissaan huonona päivänä saattaa se hieman näykkiä, jos ihminen ei osaa varoa. Luimistelukin kuuluu yleensä vain huonojen päivien temppuihin. Yleensä se on pirteä ja iloinen.

Ratsastaessa Heljä on mukava yleisratsu. Se kilpailee sekä esteitä ja koulua, myös satunnaisesti muita lajeja. Heljä osaa ja oppii helposti, se on yhteistyöhaluinen ja eloisa ratsu. Koskaan tunnilla ei tule unen tarvetta ja reipas Heljä jaksaa puksuttaa vaikka käyntiä koko tunnin reippaasti ja iloisesti. Kouluratsastus on Heljän selästä ratsastajalle ainakin mukavaa, sillä oikeisiin apuihin Heljä vastaa kysymättä ja ihmettelemättä sekä tekee kaiken kunnolla. Ristiriitaiset avut saavat sen hämilleen ja jos Heljä ei tajua ollenkaan, mitä siltä pyydetään, se lähtee koventamaan vauhtia, toivoen että sitä pyydettiin. Oikein taitavan ratsastajan alla Heljä on parhaimmillaan, siltä löytyy askelta, venyvyyttä, pirteyttä, tekemisen iloa ja kärsivällisyyttä. Heljä on hieman herkkä ratsastaessa, pohkeilla ei tarvitse paljoa potkia, että saa tamman menemään kovaa eteen. Riittää vain, kun pitää pohkeet lähellä, ratsastaa istunnalla ja pitää ulko-ohjan hyvin kädessä, niin Heljä on jo pyöreänä ja toimii. Esteratsastus tuo Heljä mukavaa haastetta. 100cm ylittyy helposti ja isommatkin esteet varmasti tulevaisuudessa. Vaikka Heljä ei ole erityisen luotettava esteratsu, on sen kanssa silti aina mukava puuhastella esteiden parissa. Parhaansa yrittävä Heljä ponnistaa mukavasti, liitää hienosti esteen yli ja alastulotkin onnistuvat yleensä hyvin - ilman ratsastajaa. Ratsastaja selässä Heljä saattaa helposti lähteä ponnistamaan liian kaukaa ja alastulokin voi olla melko omituinen. Selässä olijan pitää ratsastaa Heljä hyvin esteelle, eikä esteen päälläkään unohda hevosta allaan. Maastossa Heljä saattaa hieman säikkyä, mutta se on utelias, eikä yritä tiputtaa ratsastajaansa. 

Muiden hevosten seurassa Heljä on välillä hyvääkin kaveria, välillä taas joukon tappelupukari. Lastauksessa Heljä toimii yleensä viisaasti, kiukkuisena sitä saa maanitella kauraämpärin kanssa, mutta se ei pelkää traileria. Kengittäjän kanssa Heljä on kaveria, eikä eläinlääkärikään ole sen kummoisempi. Molempien tavaroita on oikein mukava tutkia. 

Kilpailuissa Heljä on hyvinkin jännittynyt ja sen takia suorituskin saattaa mennä huonosti. On tärkeää muistaa itse pysyä rauhallisena, tai ainakin näytellä rauhallista. Kilpailu alue on jännittävä paikka ja Heljä on koko ajan varuillaan. Lämmittelyssä tamma singahtelee hermostuneena sinne tänne, mutta kannattaa yrittää jättää energiaa hieman myös suoritettavaan rataan. Rauhallisesti puhuminen auttaa paljon ja ennen suoritusta kannattaakin puhua pölpöttää tammalle jonninjoutavia. Suorituksen ajan Heljä keskittyy ja rentoutuu vasta hieman alun jälkeen, jolloin siitä saa parhaiten liikettä irti. Koulukisoissa Heljä on yleensä luottavaisempi, kun taas esteitä nähdessään se hermoilee enemmän.

SUKUSELVITYS

i Koistilan Varjo

 sh-o, 158cm, voikko

ii  Koistilan Aro iii  Tasavalta

Champion

iie Annikki
Champion, KTK-III
ie Fiktion Virri
KTK-III
iei Vimma Vei

Ch, KTK-II, KRJ-II

iee Sirityksen Surku

-

e Koistilan Haave

 sh-t, 157cm, rautias

ei Kauhukakara

  sph-o, rautias, 142cm 

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-III, ERJ-III

eii Ryöväri
VIR MVA Ch, KTK-I
eie Saagan Kamomilla
kadonnut
ee Koistilan Viska

  sh-t, sysirautias, 161cm 

eei Hölyn Pöly
(sivut kadonneet)
eee Lumikeiju
KTK-II, KRL-II
 


i. Koistilan Varjo on komea voikko 158cm korkea suomenhevosori. Luonteeltaan Varjo on omistajansa mukaan valloittava, ihmisrakas sekä rauhallinen ja jokaisen suosikki. Ori on vahvasti koulupainotteinen ja se on menestynyt aina Vaativalle tasolle saakka sijoittuen 51 kertaa. Varjolla on kaksi varsaa.


ii. Koistilan Aro on niin ikään voikko suomenhevosori. Luonteeltaan Aro oli aluksi vauhdikas sekä hieman itsepäinen mutta vanhetessaan siitä on tullut varsin hyväkäytöksinen tapaus. Arolla on yksi varsa ja se on menestynyt myös Vaativalle tasolle saakka kouluratsastuksessa sijoittuen 56 kertaa. Lisäksi se on saanut näyttelyistä irtosertin.


iii. Tasavalta on luonteeltaan herrasmies. Se on rauhallinen sekä helppohoitoinen, käsiteltäessä miellyttävä. Ratsailla se taipuu aina vaativalle tasolle saakka, esteillä hieman untuvikko. Näyttelyissä se on pärjännyt luokkavoittajana monesti sekä Tasavalta on palkittu myös Champion-arvonimellä. Orilla on vain yksi varsa.


iie. Suomenhevostamma Annikki on palkittu kantakirjassa III-palkinnolle sekä se on saavuttanut myös Champion-arvonimen. Kaunis vaaleanpunarautias tamma on luonteeltaan herkkä sekä kokeileva tapaus. Se toimii kuitenkin kuin unelma, etenkin kokeneemman ratsastajan kanssa. Tamma on varsonut neljästi.


ie. Fiktion Virri on 156cm korkea voikko suomenhevostamma. Omistajansa mukaan Virri on räväkkä sekä ilkikurinen tapaus. Tamma on myös todella hapannaama sille päälle sattuessaan. Tamma on kilpaillut valjakossa sijoittuen kymmenen kertaa, kouluratsastuksessa se on menestynyt Vaativalla tasolla kuudenkymmenen sijoituksen verran. Virri on myös varsonut kolmesti.


iei. Vimma Vei, 159cm korkea voikko suomenhevosori on menestynyt hienosti saavuttaen Champion-arvonimen sekä KTK-II palkinnon. Ori on myös menestynyt kilparadoilla, viidenkymmenen sijoituksen verran. Se on palkittu myös KRJ-II palkinnolle. Vimma on kilpaillut aktiviisesti eri lajeissa, kuten valjakkoajossa (16 sij.) sekä esteillä (52 sij.). Orilla on kuusi jälkeläistä ja luonteeltaan se on rauhallinen, ratsailla reipas ja kuuliainen. Ori on kuollut 13.04.2013 25 vuotiaana.


iee. Sirityksen Surku on valjakkoajossa pärjännyt suomenhevostamma. Luonteeltaan se on omistajansa mukaan hieman äksyhkö mutta pohjimmiltaan kuitenkin sydämellinen otus. Tamma on sijoittunut 45 kertaa valjakkoajossa ja palkittu VVJ-II-palkinnolla. Surku on varsonut neljä kertaa ja se on kuollut kunnioitettavassa 39-vuoden iässä 14.09.2013.

 

e. Koistilan Haave on yleispainotteinen suomenhevostamma. Haave on luonteeltaan melko kipakka sekä suorastaan epäluuloinen tamma. Tamma on kuitenkin menestynyt etenkin rakenteellisesti, sillä se on palkittu Champion-arvonimellä sekä kantakirjattu III-palkinnolle. Yleislaatuarvostelussa se on saanut 2 palkinnon. Tamma on sijoittunut kouluradalla aina vaativiin luokkiin asti 42 kertaa ja esteillä 20. KRJ-I palkittu Haave on varsonut neljästi.


ei. Kauhukakara on menestynyt elämänsä aikana hienosti. Ori on saavuttanut mm. VIR MVA Ch-arvonimen, kantakirjattu II-palkinnolle, palkittu ERJ:n laatuarvostelussa sekä KRJ:n laatuarvostelussa palkinnolle III. Ori on myös kilpaillut hienosti koulu- sekä esteradoilla sijoittuen monta kertaa.


eii. Suomenpienhevonen Ryöväri on varmasti tunnettu ori suomenhevospiireissä, eikä turhaan, sillä ori on menestynyt todella hienosti sekä jättänyt jälkensä kasvatukseen. Ryöväri on palkittu VIR MVA Ch-arvonimellä sekä kantakirjattu I-palkinnolle. Ori on myös kilpaillut paljon, se on startannut eri lajeissa yhteensä 149 kertaa. Orilla on myös 25 jälkeläistä.


eie. Saagan Kamomilla on virtuaalimaailmasta kokonaan kadonnut suomenhevostamma. Tamma oli sijoittunut muutaman kerran eri lajeissa ja sillä oli kaksi varsaa. 153cm korkea tamma oli luonteeltaan rauhallinen ja miellyttävä.


ee. Koistilan Viska on utelias mutta samalla todella arka suomenhevostamma. Tamma on kantakirjattu III-palkinnolle sekä palkittu kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa II-palkinnolle. Kouluradoilla se on sijoittunut 48 kertaa, esteillä taasen 53 kertaa. Kolme kertaa varsonut tamma on kuollut vanhuuteen 10. tammikuuta 2013 ollessaan 24 vuotias.


eei. Hölyn Pöly on 168cm korkea, väritykseltään vaaleanpunarautias suomenhevosori. Neljästi varsonut ori on yarenin omistuksessa. Se on palkittu NJ:n alaisissa näyttelyissä kunniamaininnalla. Sijoituksia kouluradoilta löytyy 34 kappaletta, esteiltä 41. Rakenteeltaan ori on melko ravityyppinen, mutta todella siro suomenhevonen.


eee. Lumikeiju on KTK-II sekä KRL-II palkinnot saanut 165cm korkea suomenhevostamma. Luonteeltaan tamma on lempeä sekä äärimmäisen yhteistyökykyinen. Viisi kertaa varsonut tamma on menestynyt myös kilparadoilla hienosti sijoittuen koulu- sekä esteradoilla yhteensä sata kertaa.

© Naomi L.

MUUTA

Treeni varusteet
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

Vapaapäivä

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (40)

11.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
10.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
19.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/60
21.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 5/60
12.03.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
09.03.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
24.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
27.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
04.07.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 1/70
04.07.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 3/70
11.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/40

23.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
29.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/40

02.12.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50

 

    

30.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/40

 08.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/40

10.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
29.09.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
02.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
02.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
03.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50

06.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
03.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 3/40

15.11.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
18.11.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
15.10.2013 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
29.11.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50


  

06.12.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
07.12.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
30.11.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

07.12.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 4/30
08.12.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 1/30
14.12.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 3/30
10.12.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 5/30
15.12.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 4/30
09.12.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/30
07.12.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
27.12.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
05.01.2014 KRJ kutsu, vaativa b: 1/40
06.01.2014 KRJ kutsu, vaativa b: 6/40

 

Esteratsastus (51)

12.10.2012 ERJ kutsu, 90cm: 7/60
18.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 3/40
20.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 5/40
30.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 2/40
01.01.2014 ERJ kutsu, 110cm: 6/40
02.01.2014 ERJ kutsu, 110cm: 1/40
03.01.2014 ERJ kutsu, 110cm: 2/40
07.01.2014 ERJ kutsu, 110cm: 2/40
08.01.2014 ERJ kutsu, 110cm: 1/40
30.03.2014 ERJ kutsu, 110cm: 1/40
08.10.2015 ERJ kutsu, 100cm: 1/30
16.10.2015 ERJ kutsu, 100cm: 1/30
19.10.2015 ERJ kutsu, 100cm: 5/30

16.10.2015 ERJ kutsu, 110cm: 5/40
28.10.2015 ERJ kutsu, 110cm: 3/40

31.10.2015 ERJ kutsu, 110cm: 6/40
04.11.2015 ERJ kutsu, 110cm: 3/40

 

    

31.12.2015 ERJ kutsu, 110cm: 5/30
02.01.2016 ERJ kutsu, 110cm: 3/30
05.01.2016 ERJ kutsu, 110cm: 5/30
03.12.2015 ERJ kutsu, 90cm: 1/40
07.12.2015 ERJ kutsu, 90cm: 4/40
08.12.2015 ERJ kutsu, 90cm: 3/40
10.12.2015 ERJ kutsu, 90cm: 1/40
22.01.2016 ERJ kutsu, 100cm: 5/30
23.01.2016 ERJ kutsu, 100cm: 1/30
30.01.2016 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
21.10.2015 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
02.02.2016 KRJ kutsu, 100cm: 2/30

04.02.2016 KRJ kutsu, 100cm: 1/30

01.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 2/30
03.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 3/30
04.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 1/30

 

05.02.2016 KRJ kutsu, 100cm: 5/30
09.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 2/50
11.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 3/50
19.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 5/30
12.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 1/30
13.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 5/30
14.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 2/30
15.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 4/30
18.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 3/30
06.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 1/30
11.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 1/30

13.02.2016 ERJ kutsu, 90cm: 1/30
14.02.2016 ERJ kutsu, 90cm: 5/30
15.02.2016 ERJ kutsu, 90cm: 2/30
17.02.2016 ERJ kutsu, 90cm: 3/30
25.01.2016 ERJ kutsu, 100cm: 1/30

PÄIVÄKIRJA

20.10.2013 Kouluvalmennus - Valmentaja: Naomi L.

Ratsukko oli suorittanut jo itsenäisen verryttelyn, joten pääsimme suoraan työn touhuun. Pyysin ratsukkoa siirtymään harjoitusraviin ja aloimme 

työstämään pohkeenväistöjä. Tamma tuntui olevan hieman herkällä tuulella ja se ymmärsi pyydetyt avut hieman väärin. Heljä puski banaanin muodossa eteenpäin, joten pyysin Ramia aktiivisesti käyttämään pidätteitä sekä tarkistamaan ulkopohkeen paikan. Pohkeen tuli tukea väistöä samalla pyytäen eteen. Muutaman yrityksen jälkeen saimme puhdasta väistöä monta askelta, joten siirryimme seuraavaan tehtävään. Pyysin ratsukkoa laukkaan. Koko radan kiemurauralla oli tarkoitus suorittaa laukanvaihtoja, jotka menivät alusta loppuun puhtaasti. Heljä keskittyi ratsastajan pyytämiin tehtäviin hyvin ja se suoritti ne parhaansa mukaan. Ratsukko olikin miellyttävää katseltavaa eikä heitä tarvinnut ohjeistaa sen kummemmin. Annetut tehtävät suoritettiin aina myös hyvin loppuun asti. Loppuverryttelyn ratsukko hoiti omaan tahtiinsa käynnissä.

 

 

18.10.2013 Kouluvalmennus - Valmentaja: Naomi L.

Valmennuksen perusajatus oli keskittyä lähinnä avotaivutuksiin. Alkuverryttely sujui osaltanne hienosti ja Heljä selvästi kuunteli, mitä siltä halutaan. Rauhallisen työskentelyn ansiosta Heljä alkoi hakeutumaan hyvin avuille ja se alkoi olemaan rento mutta samalla eteenpäinpyrkivä. Taivutukset tuottivat tammalle hieman ongelmia, sillä se lähti oikeiden apujen jälkeen puskemaan liikaa eteenpäin. Korjasimme hieman ratsastajan istuntaa ja yritimme uudelleen, paremmalla menestyksellä. Siirryimme työskentelemään pysähdyksien sekä peruutusten ja niistä liikkeelle lähdön kanssa, ensin kaavalla ravi-pysähdys-peruutus-ravi. Tamma tuntui ensin hieman ihmettelevän, mitä siltä halutaan, mutta loppupeleissä se kulki kuitenkin hyvin ja osasi ennakoida ratsastajan istunnasta, milloin pitää pysähtyä. Koko valmennuksen ajan Heljä oli todella rento sekä hyvin hallinnassa. Loppuverryttelyyn kuului lähinnä ilman jalustimia työskentelyä käynnissä ja ravissa.

 

 

16.10.2013 Kouluvalmennus - Valmentaja: Naomi L.

Aloitimme Heljän kanssa verryttelyllä, johon kuului ravityöskentelyä, väistöjä sekä paljon taivutuksia. Tamma saatiin hyvin kuulolle ja liikkumaan eteen. Ratsukko oli varsin mukavaa katseltavaa, sillä Heljä yritti parhaansa ja sen kyllä huomasi. Tamma ottaa hyvin herkästi ratsastajan avut ja istunnan vastaan, joten kovin suurieleisiä pidätteitä tai muita apuja ei tarvita. Loppuvalmennuksessa keskityimme laukannostoihin. Laukannostoissa tamma tuppaa hieman ennakoimaan, sillä se nostaa laukan jo siirryttäessä harjoitusraviin ja ennen kuin varsinaiset avut ovat annettukaan. Korjasimme tämän pidätteillä sekä nostimme laukan ensin käynnistä, muutaman noston jälkeen suoritus parani myös ravinostoilla ja tamma alkoi ymmärtää, ettei siltä aina pyydetä sitä, mitä se olettaa. Ympyrällä tätä ongelmaa ei ollut, vaan Heljä kulki hyvin muodossa ja se keskittyi tekemiseen rauhallisesti. Loppuverryttelyn ratsukko hoiti omaan tahtiinsa.

 
Webdesign © 2011 Ram.