KIERON HIPSTERI

RIP 28.11.2015

 

NimiKieron Hipsteri "Hipsu"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Kiero
Skp & säkä Tamma & 157cm Koulutus Yleispainotteinen, He A & 120cm
Syntymäaika 01.03.2011 Rekisterinumero VH11-018-0758
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

  

Meriitit & näyttelyt

KTK-II 19 + 17 + 19 + 19 = 74p.

 
13.08.2011 NJ Rajahovi - +irtoSERT, JS, pt. Terhi N.

Jälkeläiset

13.04.2013 o. Viehättävän Huijari (Verikosto HUI)

03.12.2013 o. Viehättävän Kuutamo (Viehättävän Kuu-Ukko)

12.11.2013  t. Viehättävän Hento (Heinämäen Velho)

06.08.2015  t. Viehättävän Hipakka (Haavelaakson Teppana)

© Milena N.

 

LUONNE

Hipsteri ei kaikeksi onneksi ole jatkanut isälinjansa riehuvaista elämäntyyliä. Päinvastoin, tamma on todella rauhallinen, viisas ja luotettava - joskin luonnetta löytyy tästäkin aina tarpeen tullen. Ratsuna tamma on kyvykäs, liikkeet eivät ole luonnostaan erityisen hienot, mutta pienellä työllä ja vaivannäöllä tammasta saa näyttävämpääkin puolta esille. Kaikinpuolin Hipsteri on siis oikein mukava pieni perustamma, joka on sopiva paketti niin este- kuin kouluradoille.

  

Hipsu on hoitotoimenpiteissä levollinen. Tamma nauttii hoidosta ja saamastaan huomiosta, vaikka ei varsinaisesti olekaan mikään halailija. Mitä voimakkaammat vedot, sen enemmän tamma tuntuu viihtyvän, liian heppoinen sukiminen saa sen vain väistämään harjan alta pois. Satuloiminen ei taida kenestäkään olla mitään herkkua, mutta ei Hipsun maailma siihen kaadukaan. Tamma saattaa hieman nyrpistellä ja huiskia hännällään tavallista enemmän, mutta nämä ovatkin sitten ainoat piirteet jotka ilmaisevat satuloinnin olevan vähemmän mielekästä. Suitsiminen menee sen sijaan vieläkin helpommin. Ei tarvitse kuin näyttää kuolaimet ja suu on jo auki. 

  

Mikään ei lämmitä mieltä niin ihanasti kuin se, kun hevonen tulee innokkaasti portille vastaan ja hirnahtelee tervehdykseksi. Harmillista, ettei tämä kuulu Hipsun luonteeseen. Tamma kököttää tarhansa perällä omissa puuhissaan eikä noteeraa tarhan portille saapuvaa ihmistä. Jos kyseessä on ruokinta Hipsu havahtuu kyllä pian, mutta kun mukana roikkuu heinäsylyksen sijaan tavanomainen riimunvarsi tamma on kuin ei olisi huomannutkaan tulijaa. Karkuun Hipsu ei kyllä lähde, se antaa kiinni ja kulkee taluttaessa varsin hienosti, mutta toisinaan sen saa hakea hyvinkin kaukaa. Hipsu on maasta käsin aina ollut hyvin luotettava, peruskoulutus tuntuu ainakin menneen läpi. 

  

Hipsu on ratsuna todella mukava ja pehmeä. Tamma on aina yhteistyönhaluinen ja hyvin yksinkertainen kokonaisuus. Hipsteri ei tee helpostikaan kärpäsestä härkästä vaan toimii apuja tarkasti kuunnellen ja on tyytyväinen saadessaan kehuja. Kouluradoilla Hipsu onkin oikein hieno tapaus. Tamma ei ole mikään upea liitokavio tai katseenvangitsija, mutta kerää pisteet kotiin tekemällä kaikki temput pienistä avuista ja tarkasti. Muoto Hipsulla on hyvä ja luonnostaan ryhdikäs, joka antaa erilaisia ulottuvuuksia liikkumiselle. Niinpä, pienellä työnteolla tammasta saa niitä hienompiakin askelia esille, mutta yksikään niistä ei tule ilmaiseksi. 

  

Esteillä sen sijaan Hipsun kanssa saa olla napakka. Tamma kuumenee jonkin verran ja saattaa käydä vahvaksi ratsastaa. Hipsu hyppää hyvällä tekniikalla ja sen tahdikas laukka antaa kaikki mahdollisuudet onnistuneille etäisyyksille, mutta ratsastamista ei sovi unohtaa yhdeksikään sekunniksi. Hipsu etsii niitä porsaanreikiä ratsastajastaan, että voi singahtaa täyttä höyryä suinpäin  lähimmälle esteelle. Jos tamma pääsee ryöstäytymään otteesta sen hypyt ovat holtittomia ja usein niitä seuraa kirkas pudotus tai jokin muu virhe. Siksi onkin hyvin tärkeää, ettei tamma pääse yllättämään, vaan on aina hyvin verrytelty ja varmasti kuulolla ennen esteille lähtemistä.

  

Maastossa Hipsteri on rauhallinen ja mukava kaveri. Oli sitten suurempi porukka tai ei, niin Hipsu osaa rentoutua ja nauttia, kun ei
tarvitse kenttää pyörittää päivittäin. Pienet tilanteetkaan eivät tammaa hetkauta, mutta yllättävät kovat äänet ja tietenkin vesi hieman jännittää tätäkin urheaa neitiä. Jännittyessään Hipsu tuppaa hypähtelemään vähän sinne ja tänne, mutta ryöstämään se ei kyllä lähde.

 

Kilpahevoseksi on tämä hevonen luotu, se on varma. Hipsu rakastaa kilpapaikkojen tunnelmaa ja se onkin niin sanotusti "kisavireessä" jo saadessaan kuljetussuojat jalkaan ja letit päähän. Tamma on moitteeton lastata ja kuljettaa, joka onkin kisahevoselle hyvin olennaista. Hipsu on aivan alkuverryttelystä asti hyvin kuulolla ja tahdikas, joka antaa hyvät lähtökohdat varsinaiselle radalle. Oli sitten este- tai koulukilpailut, Hipsu haluaa esiintyä ja antaa aina radalla parhaansa.

(c: Rinsessa.)

SUKUSELVITYS

i  Keijun Hysteeria

  sh-o, 159cm, yleispainotus

ii  Magnolian Myrskyluoto

VIR MVA Ch, KTK-II

iii Tuulen Tervamonsteri
iie Magnolian Wilhelmiina
ie PLA Pei Pei

KTK-III

iei QM Eloton Niilo  (kadonnut)
iee Virva L (kadonnut)
e Pilvimarjan Wempula

  sh-t, 160cm, yleispainotus

ei MMS Pikku-Prinssi eii RPN Ensimmäinen Prinssi
eie MMS Taikakuu
ee Pimeän Neitokainen eei Loisto-Ville
eee Horisontin Virvaneito

 

i. Keijun Hysteeria on Keijukartanon kasvattama rautias, lähes 160 senttimetriä korkea ori. Väriltään kauniin rautias ori asustelee Kierossa, jossa se toimii kilpa- ja jalostushevosena. Hieman erilaisesta suvusta tuleva hevonen on kilpaillut yleispainotteisesti - lähinnä este- ja koulupainotteisesti - mutta on vielä selvästi uransa alkutaipaleella. Hysteeria on varsin kapasiteetikas ja hienoliikkeinen herra, joka tanssahtelee kouluradoilla siinä helppo A -tasolla ja hyppää ratana jopa metriä ja kahtakymmentä. Hysteeria on luonteenpiirteiltään melkoinen villikko, joka periytyy monen polven takaa orin isän puolelta.

 

ii. Magnolian Myrskyluoto on Magnolia Groven kasvattama suomenhevosori, jolta korkeutta löytyy 158cm. Ruunikon värinen ori on koulutettu aina vaativalle tasolle asti, mutta esteillä orin kanssa on jääty alle metrin luokkiin. Myrskyn ympärill aina sattuu ja tapahtuu, sillä ori on melkoinen reippailija. "Pienimuotoinen torpedo", kuten herrasta sanotaan. Myrsky on aina energinen ja valppaana uuteen päivään. Vaikka ori onkin melko mahdoton tapaus, se on kyvykäs ja laadukas hevonen, jolta odotetaan vielä tulevaisuudessa tuloksia.

  

iii. Tuulen Tervamonsteri on tummanpunaruunikko suomenhevosori, joka tunnetaan kotoisammin nimellä Rontti. Luonteeltaan Rontti on selvästi yhden-ihmisen-hevonen. Hyvinä päivinä hevosen pään päällä voi nähdä enkelin sädekehän, mutta huonoina päivinä pirunsarvet tulevat esiin. Ratsastaessa Rontin kanssa kuuluu tehdä kokoajan yhteistyötä ja kunnollisella työllä saa pojasta esiin upeat liikkeet. Hieman ailahtelevainen herra on luonteeltaan, ja huomio kiinnittynee herkästi muuhun kuin olennaiseen, mutta monsteri on monsteri - aina keksimässä jotakin kotkotuksia. Tuulen Tervamonsterin kasvattaja on Tuulenravaus. Ori on kilpaillut niin este-, koulu-, kuin kenttäratsastuksessa, jonka lisäksi herra on saavuttanut näyttelyistä KUMA'a ja JS'ää. Jälkeläisiä orilla on kuutisen kappaletta

iie. Magnolian Wilhelmiina on oikea rakennekukkanen. Tamma on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla pistein 82 ja onhan Wilhelmiina saavuttanut VIR MVA Ch -arvonimenkin. Wilma on reipas ja seurallinen tamma, joka toimii ratsastaessa hyvin. Wilhelmiina on näyttelyiden lisäksi kilpaillut este- ja kouluratsastuksessa. Sijoituksia tamma on haalinut kokoon kohtuullisesti. Wilma on Magnolia Groven kasvattama ja omistama hevonen. Jälkeläisiä tammalla on kolme.

 

ie. PLA Pei Pei on puolisentoista metriä korkea suomenhevostamma. Peppi on Pikku Puolukan kasvatteja, mutta asustelee tällä hetkellä Anfarwol Acresissa, Sandin omistuksessa. Tamma on kantakirjattu kolmannella palkinnolla vuoden 2010 lokakuussa pistein 63. Peppi on koulupainotteinen ja sille onkin kertynyt jo oivallinen määrä KRJ sijoituksia. Tammalla on takanaan myöskin muutamia estekilpailuja, joista on sijoituksia kymmenisen kappaletta.

  

iei. QM Eloton Niilo on vaaleanrautias, 159 senttimetriä korkea suomenhevosori. Niilon sivut ovat kadonneet, joten orista on vaikea kertoa tämän enempää. 

  

iee. Virva L on myöskin kadottanut sivunsa bittiavaruuteen, mutta kyseessä on 152 senttimetriä korkea punarautias, rodultansa mitä ilmeisimmin suomenhevonen.
 
 

e. Pilvimarjan Wempula on Kierossa majaileva, rautias suomenhevostamma. Korkeutta neidillä on vain 151 senttimetriä, mutta kapasiteettia aina 110 senttisiin esteluokkiin ja helppo A kouluradoille. Luonteensa puolesta nimetty, "Neiti" on hieman snobimainen tamma, mutta todellisuudessa herttainen ja hyväluontoinen käyttöhevonen. Liikettä tammasta ei erityisemmin löydy, mutta kyseessä onkin enemmän suoritushevonen, kuin ihailun kohde. Tamma on yleispainotteinen ja kilpailee lähinnä este- ja kouluratsastuksessa. Neiti on vielä uransa alkupuolella, mutta on se näyttelymenestystä ehtinyt hieman itselleen haalia. 

 

ei. MMS Pikku-Prinssi on vaaleanrautias, hieman ylitse 153 senttiä korkea suomenputte. Orin on kasvattanut Alhippa Taikakuun Kartanosta, mutta orin kotitallina on toiminut Mercredi. "PP" on ratsastaessa erittäin haasteellinen tapaus, mutta kyllä tälle kenttähevoselle on sijoituksia kertynyt mukavasti niin kenttä-, kuin estepuoleltakin. Orilla on ainakin seitsemän jälkeläistä.

 

eii. RPN Ensimmäinen Prinssi, suomenpienhevosori väriltään tummanrautias - 147 senttimetriä korkea, eli juuri ja juuri siinä pienhevosen puolella - on Raparperiniityn kasvatteja. Prinssin omisti Alhippa ja ori asusteli Taikakuun Kartanossa. Luonteeltaan ori oli oikein villi ja riehakas, joskin ratsastaessa kuulinen. Välillä ori oli jopa laiskanlötkeä, mutta esteillä hevonen aina syttyi. Kilpailutuloksia Prinssillä on estekilpailuista. Ori on kuollut vuonna 2004 ähkyyn.

 

eie. MMS Taikakuu on melkein 160 senttinen, ruunikko suomenhevostamma. Tamman omistaa Laura, mutta hevonen on alun alkujaan Magicmoon's Stablen kasvatteja. Taikakuu on oikein hienoluonteinen hevonen, kiltti ja mukava, ratsastaessa herkkä ja kuumahko neiti. Esteillä Taikakuu on aivan omiaan, ja tamma onkin kilpaillut urallaan este- ja kenttäpainotteisesti. Taikakuulla on takanaan myöskin koulukilpailuja, joista on tullut sijoituksiakin jonnin verran. Näyttelyistä tamma on saanut kunniamaininnan, ja on tätä tyttöä suositeltu jalostukseenkin.

 

ee. Pimeän Neitokainen, perusrautias ravitamma Pilvimarjasta. Tamma on Koon kasvattama hevonen, joka on juossut radoilla ennätykset 30,5alyx ja 33,1ke. Neitokaisen luonteesta on vaikea sanoa yhtään mitään, mutta säkäkorkeutta löytyy 157 senttimetriä ja ravimenestyksen lisäksi tammalla on muutama kunniamaininta näyttelyistä. Elämänsä aikana Pimeän Neitokainen on juossut aina 3350 v€. 

 

eei. Terminaattorin kasvattama monitoimiori Loisto-Ville on fiksu ja mukava hevonen, joka on kilpaillut esteratsastuksessa. Sijoituksia orilla ei kummempaa määrää ole, mutta löytyypä sieltä ainakin yksi ykkössija 80-90 senttiseltä radalta. Loisto-Villestä kerrotaan, että se hyppää ratana aina 100 senttisissäkin luokissa, mutta enemmän siinä 90 pintaan. Irtohypytyksessä ori on hypännyt jopa 110 senttimetriä. Melko tavallinen suomenputte on siis kyseessä.

 

eee. Horisontin Virvaneito on Naiven omistuksissa ollut kaunis suomenhevostamma. Kouluradoilla Virvaneito on melkoinen osaaja, sillä tamma on koulutettu jopa vaativalle A -tasolle. Esteilläkään Virvaneito ei häviä - ainakana korkeudessa - sillä neiti loikkii 120 radoilla. Sijoituksia tammalla on enemmän este-, kuin kouluradoilta. Virvaneito on startannut kenttäkilpailuissakin kahdesti. Näyttelyissä Virvaneito on palkittu sertein, mutta arvonimiin asti tamma ei ole päässyt.

(c: Rinsessa.)

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 4 vuotta -  09.09.2011 Ikääntyy VARL:in mukaisesti
syntynyt 24.12.2010
1 vuotta - 18.04.2011
2 vuotta - 05.06.2011
3 vuotta - 23.07.2011
4 vuotta - 09.09.2011
5 vuotta - 27.10.2011
6 vuotta - 14.12.2011
7 vuotta - 31.01.2012
8 vuotta - 19.03.2012
9 vuotta - 06.05.2012
10 vuotta - 23.06.2012
11 vuotta - 10.08.2012

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Rankka koulu 

Koko päivä tarhaus

1h Puomit  / kuntoesteet

1h Esteet

1h Kevyt koulu

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin. Esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (46)

11.04.2011 KRJ kutsu, helppo c: 2/50
03.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
17.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
18.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
21.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
17.04.2011 KRJ kutsu, helppo c: 2/50
22.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
23.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
22.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
23.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
27.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
27.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/50

23.04.2011 KRJ kutsu, helppo c: 9/100
30.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/100
 03.05.2011 KRJ kutsu, helppo c: 1/50

11.05.2011 KRJ kutsu, helppo c: 1/50
16.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/30

11.05.2011 KRJ kutsu, helppo c: 1/30
12.05.2011 KRJ kutsu, helppo c: 2/30
12.05.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/30

14.05.2011 KRJ kutsu, helppo c: 2/30
16.05.2011 KRJ kutsu, helppo b: 3/30

30.05.2011 KRJ kutsu, helppo c: 1/50

13.07.2011 KRJ kutsu, helppo c: 5/50
11.07.2011 KRJ kutsu, helppo c: 7/50

21.09.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/40

15.09.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

17.09.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50

17.09.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50

03.10.2011 KRJ kutsu, helppo b: 6/50

 

  

01.10.2011 KRJ kutsu, helppo c: 6/50
04.10.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
05.10.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/30

20.11.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/60
21.11.2011 KRJ kutsu, helppo b: 6/50
05.12.2011 KRJ kutsu, helppo b: 3/50
18.12.2011 KRJ kutsu, helppo c: 5/40
20.12.2011 KRJ kutsu, helppo c: 4/40
05.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/30
07.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/30
01.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 3/40
04.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 6/40
29.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
04.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
04.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
05.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

 Esteratsastus (42)

02.06.2011 ERJ kutsu, 120cm: 6/50
03.06.2011 ERJ kutsu, 120cm: 5/50

04.06.2011 ERJ kutsu, 120cm: 7/50
27.06.2011 ERJ kutsu, 120cm: 8/100

01.07.2011 ERJ kutsu, 120cm: 2/50
01.07.2011 ERJ kutsu, 120cm: 4/50

02.07.2011 ERJ kutsu, 120cm: 1/50

04.07.2011 ERJ kutsu, 120cm: 1/50
04.07.2011 ERJ kutsu, 120cm: 1/50
14.07.2011 ERJ kutsu, 110cm: 1/30

13.07.2011 ERJ kutsu, 120cm: 4/100

06.07.2011 ERJ kutsu, 110cm: 2/30

  

02.03.2012 ERJ kutsu, 120cm: 6/50
05.03.2012 ERJ kutsu, 110cm: 4/50
26.02.2012 ERJ kutsu, 110cm: 4/40
26.02.2012 ERJ kutsu, 110cm: 2/40
28.02.2012 ERJ kutsu, 110cm: 3/40
19.09.2012 ERJ kutsu, 110cm: 3/30
20.09.2012 ERJ kutsu, 110cm: 5/30
13.09.2012 ERJ kutsu, 120cm: 3/50
13.09.2012 ERJ kutsu, 120cm: 7/50
14.09.2012 ERJ kutsu, 120cm: 7/50
16.09.2012 ERJ kutsu, 120cm: 5/50
16.09.2012 ERJ kutsu, 120cm: 1/30

14.10.2012 ERJ kutsu, 120cm: 4/40
17.10.2012 ERJ kutsu, 120cm: 4/40
26.10.2012 ERJ kutsu, 120cm: 4/40
11.10.2012 ERJ kutsu, 120cm: 3/50
13.10.2012 ERJ kutsu, 110cm: 2/50
20.10.2012 ERJ Koston Sh, 120cm: 4/60
15.05.2013 ERJ kutsu, 120cm: 7/50
30.11.2013 ERJ kutsu, 110cm: 5/50
30.11.2013 ERJ kutsu, 120cm: 2/50
15.12.2013 ERJ kutsu, 120cm: 2/30
20.12.2013 ERJ kutsu, 120cm: 2/40
22.12.2013 ERJ kutsu, 120cm: 4/40
02.01.2014 ERJ kutsu, 120cm: 2/40
29.12.2013 ERJ kutsu, 120cm: 1/50
05.02.2014 ERJ kutsu, 120cm: 4/30
13.02.2014 ERJ kutsu, 120cm: 1/50
15.02.2014 ERJ kutsu, 120cm: 4/50
29.03.2014 ERJ kutsu, 120cm: 3/40

PÄIVÄKIRJA

12.12.2013 Estevalmennus - Valmentaja: Freetu

Valmensin jälleen Ramia hevosellaan Hipsulla. Alkuverryttelyn aikana ratsukko sai tehdä kevyessä istunnassa siirtymiä ensin ravin ja pysähdyksen ja sitten laukan ja käynnin välillä. Lisäksi Ram sai ratsastaa monia voltteja sekä säädellä hevosensa laukan tempoa välillä lisäten ja välillä ottaen kiinni. Rakensin kaksi estettä pääty-ympyrälle kaarevalle linjalle, jotka ratsukon tuli ylittää. Niiden jälkeen luvassa oli pitkällä sivulla linjalla kaksi estettä, jossa ensimmäisen esteen jälkeen Ramin tuli ratsastaa voltti, hypätä este uudestaan ja sitten vastaa jatkaa toiselle esteelle. Tämä harjoitus vaati kontrollia hevoseen, että tamma kuuntelisi nimenomaan ratsastajaansa eikä höpöttäisi vain kiireellä kohti seuraavaa estettä. Ensimmäisellä kerralla ratsukko kääntyikin melkoisen yllättäen voltille, joten kehotin Ramia tekemään heti toisen voltin ja valmistelemaan sen paljon ensimmäistä huolellisemmin. Hipsulla oli edelleen vauhti päällä, mutta nyt Ram siirsi katseensa jo hyvissä ajoin voltille sekä teki huolellisia pidätteitä heti esteen jälkeen. Rakensin toiseen päätyyn vielä yhden esteen, jonka ylittääkseen ratsukon tuli ratsastaa pääty erityisen huolellisesti ja kääntää heti kulman jälkeen kohti estettä. Mikäli hevonen yhtään oikoisi kulmassa, ei lähestyminen esteelle olisi suora. Ensimmäisellä kerralla Ram unohti hetkellisesti sisäpohkeensa käytön, ja ratsukon kulman ratsastus jäi hieman vajaaksi. Hipsu tietysti käytti tilanteen hyödykseen ja huitaisi ohi esteestä. Käskin Ramia tulemaan välittömästi uudestaan ja tällä kertaa korjaamaan sisäpohkeensa hereille. Nyt kulma onnistui jo paljon paremmin, ja ratsukko ylitti esteen onnistuneesti.

Lopuksi Ram ratsasti radan, johon sisältyi aikaisempien esteiden lisäksi vielä yksi tiukka käännös sekä pitempi suora ennen viimeistä estettä. Ensimmäisellä kerralla Hipsun jarrut olivat selkeästi hieman hukassa, joten muistutin jatkuvasti Ramia pidätteistä sekä selkeistä, isoista kaarista, joilla kannattaa hyödyntää seinien tarjoama tuki hidastavana elementtinä. Toisella kerralla Ram oli juonessa mukana ja sai lopuksi revitellä viimeisen suoran hieman reippaammassa ”uusintavauhtisessa” laukassa. Hyvin menneen valmennuksen jälkeen ratsukko sai kehut ja luvan alkaa loppuverkkahommiin.

 

 

10.12.2013 Estevalmennus - Valmentaja: Freetu

Tänään valmennukseeni osallistui Ram sievän tammansa Hipsun kanssa. Ratsukon suorittaessa itsenäistä alkuverryttelyä kokosin kumpaankin päätyyn pääty-ympyrälle aluksi pelkät puomit, jotka myöhemmin korottaisin lyhyiksi ristikoiksi. Aina päädyssä ratsukon tuli tehdä iso pääty-ympyrä, jonka aikana ylittää puomit ikään kuin ohimennen. Pitkällä sivulla Ramin tuli tehdä kevyessä istunnassa siirtymiä ravista pysähdykseen ja siitä takaisin raviin testatakseen, onko tamma kuulolla. Puomeilla Hipsu nosteli jalkojaan hyvin, vaikka se alussa ylittikin ne hieman epätahdikkaasti. Lisäsin haastetta ja nostin puomit aina toiselta puolelta kannattimelle ja kehotin Ramia säätelemään askelta ylittämällä puomeja välillä hieman lyhyemmän kaaren ja välillä pitemmän kaaren kohdalta. Aluksi Hipsu meinasi livahtaa puomisarjasta ohi, joten käskin Ramin tarkistaa sisäpohkeensa ennen ympyrälle siirtymistä. Jatkoimme samaa tehtävää laukassa, mutta laitoin nyt lisäksi pitkälle sivulle kahden esteen sarjan, joka ratsukon tuli ensin ylittää, jonka jälkeen vasta siirtyä pääty-ympyrälle kavalettitehtävään. Toisella pitkällä sivulla halusin nähdä siirtymiä laukan ja käynnin välillä: nopeita reaktioita pidätteisiin sekä täsmällisiä siirtymiä takaisin laukkaan. Ensimmäisillä kerroilla Ram ei ollut tarpeeksi hereillä ja Hipsu singahti kiitettävää vauhtia sarjan ensimmäisen esteen jälkeen eteenpäin, ja pääty-ympyrä meinasi jäädä liian lyhyeksi matkaksi yrittää rauhoittaa tamman laukkaa kohti puomeja. Seuraavalla kerralla Ram oli paremmin hereillä ja valmistautui hyvin ennen sarjaa temmonsäätelyyn.

Muutaman toiston jälkeen rakensin toiselle pitkälle sivulle okserin ja lävistäjä-linjalle kaksi estettä neljä laukan välillä. Radan logiikka oli edetä ensin pitkän sivun sarjalta pääty-ympyrän kavalettitehtävälle, josta ylittää okseri, ratsastaa pääty huolella ja sitten hypätä lävistäjän kaksi estettä ja lopuksi ottaa vielä pääty-ympyrän kavaletit. Radalla oli paljon pitkiä suoria, joissa Ramin tuli olla tarkkana ja säädellä ratsunsa tempoa. Aluksi Hipsu meinasikin jälleen lämpsätä liikaa sarjalla, mutta Ram otti tamman hyvin kontrolliin esteen jälkeen ja pääty-ympyrä meni ongelmitta. Okseri selkeästi jännitti kumpaakin, mutta sen ylitys oli asiallinen, vaikka tamma meinasi taas sen jälkeen lähteä lapasesta. Loppurata sujui hienosti, joten hyvillä mielin ratsukko sai aloittaa loppuverryttelyt. Ensi kerralla jatkettaisiin tästä hieman vaativampien kaarteiden harjoitteluun.

 

 

2.12.2013 Estevalmennus - valmentaja: Lissu T. 

Jo verryttelyhyppyjen aikana Hipsu kuumui käyden hivenen vahvaksi kädelle. Muutamien hyppyjen jälkeen tamman pää jäi alas eikä Ram meinannut saada sitä tarpeeksi nopeasti ylös ennen seuraavaa estettä. Tämä ongelma jäi kuitenkin verryttelyyn Ramin sisuunnuttua ja Hipsun työmotivaation noustessa isompien esteiden vuoksi. Verryttelyesteiden - ristikko, pysty ja pikku innari - jälkeen ratsukko lähti suorittamaan kahdeksan esteen rataa. Haimme hyvää, tasaista tahtia ja enemmin tyyliluokka- kuin aikaluokkakelpoista suoritusta. Estekorkeuden ollessa metrissä Hipsulla oli Ramin vastaväitteistä huolimatta liikaa vauhtia, mikä kostautui huonoilla hypyillä sarjalle; kolme estettä, kolme pudotusta. Yksittäisesteet olivat sujuneet paremmin, vaikka ponnistuspaikka olikin välillä missä sattui. Ensimmäisen hyppykerran jälkeen ratsukko petrasi, sarjakin sujui moitteitta, joten korotin esteitä 110cm asti. Ram oli saanut tammansa kuulolle ja kuriin, eikä radalla e nää tullut tiputuksia tai Hipsun kaahausyrityksiä. Viimeinen korotus, estekorkeus 120cm ja jälleen ratsukko näytti mitä osasi. Verryttelyjen kaahaavasta ja kädelle vahvasta suomijuntista ei näkynyt merkkiäkään, Hipsu meni, teki ja suoritti kuten pitikin. Hyvin sujuneen radan jälkeen ratsukko hyppäsi muutaman verkkaesteen ennen itsenäisiä loppuverryttelyjä. 

 

1.12.2013 Kouluvalmennus - valmentaja: Lissu T. 

Ram oli verrytellyt Hipsun valmiiksi, joten pääsimme aloittamaan saman tien. Hipsu liikkui hyvin pienilläkin avuilla, eikä estevalmennuksesta tuttua kuumuvaa kaahottajaa näkynyt. Aloitimme valmennuksen harjoitusravi - koottu ravi - keskiravi - koottu ravi -siirtymisillä. Siirtymiset olivat tarkkoja ja pehmeitä, ja muutaman siirtymäharjoituksen jälkeen ketjuun lisättiin kootun ravin jälkeen keskikäynti - koottu laukka. Hipsu pysyi muodossa hyvin innostuksesta huolimatta, eikä laukannostokaan ollut hätäinen. Siirtymisiä tehtiin molempiin kierroksiin, kootussa laukassa ratsukko sai tehdä pääty-ympyrät molempiin päihin. Siirtymisiä tasapainotettiin harjoitusravissa ja -laukassa tehdyillä kiemuraurilla, puoliympyröillä ja muutamilla pohkeenväistöillä. Tamma liikkui mielellään toteuttaen saamansa tehtävät pilkuntarkasti, eikä minun tarvinnut tämän valmennuksen aikana käytännössä neuvoa ollenkaan, vain kertoa seuraava tehtävä. Ramin ratsastus on todella siistiä ja pehmeää, Hipsu on mahtavan nöyrä ja yritteliäs ratsu eikä kaksikon yhteistyöstä löydy moitteen sijaa. Harvoin näkee niin tarkkoja ja pehmeitä siirtymisiä kuin tänään, aivan kuin ne olisivt tulleet luonnostaan eikä siksi, että ne käskettiin tehdä. Muutama koottu laukka - keskilaukka - koottu laukka - laukanvaihto -ketjun jälkeen totesin päivän treenin olleen siinä ja annoin vielä muutaman tehtäväehdotuksen loppuverryttelyihin. 

 

30.11.2013 Estevalmennus - valmentaja: Lissu T. 

Tällä kertaa Ramin ja Hipsun kanssa treenattiin perusasioita, etenkin ponnistuspaikkoja. Verryttelyissä esteiden apuna oli laukkapuomeja, jotta Hipsun laukka saataisiin heti alussa sujumaan ilman kaahaamista. Puomien toinen etu oli ponnistuspaikkojen löytyminen. Verryttelyt olivatkin huomattavasti sujuvammat kuin edellisellä valmennuskerralla, ja odotin koko valmennuksen sujuvan samaan malliin. Olin kasannut seitsemän esteen radan, hyvin yksinkertaisen ja suoraviivaisen, jotta Ram ja Hipsu voisivat keskittyä täysin ponnistuspaikkoihin sekä siisteihin hyppyihin. Pystyt, okserit ja muuri sujuivat hyvin, pikku trippelille Hipsu lähti liian aikaisin ja otti viimeiset puomit matkaansa. Seuraavalla hyppykerralla Hipsu lähti taas liian aikaisin hyppyyn, kolmannella kerralla puoi askelta liian myöhään. Ram ratsasti hevosensa joka askeleen ja pysyi tarpeeksi napakkana trippelinkin kohdalla, Hipsulla vain oli niin vahva imu esteelle, että tamman onnistui unohtaa ratsastajansa. Seuraavilla hyppykerroilla trippeliä ennen tehtiin voltti, tarvittaessa kaksi, jotta Hipsu hivenen malttaisi mieltään. Niinkin simppeli konsti auttoi, ja vaikka tamman hypyt olivat edelleen kuin jousilta lähteneellä kengurulla ponnistuspaikka oli parempi. Muilla esteillä ongelmia ei edelleen ollut, ja koko rata sujui paljon jouhevammin volteista huolimatta. Voltin poisjättäminen sai Hipsun heti kuumumaan ja hyppäämään mistä sattui. Kotitreeneihin trippeliharjoituksia, kisoissa ei valitettavasti voi tasoittaa hevosensa menoa volteilla. 

 

29.11.2013 Kouluvalmennus - valmentaja: Lissu T. 

Verryttelyissä ratsukko sai tedä paljon (puoli)ympyröitä, täyskaartoja ja kiemurauria. Tänään treenattaisiin pääasiassa laukkatehtäviä sekä takaosakäännöksiä. Hipsu oli jälleen oma, eloisa itsensä ja liikkui energisesti liikkeestä toiseen. Alkuverryttelyjen pohkeenväistöt ja niitä seuranneet avotaivutukset sujuivat mallikkaasti, muutaman kerran tamma taipui liikaa ja Ram joutui korjaamaan sitä. Siirtymät olivat siistejä, joka askellajissa oli sopiva eteenpäinpyrkimys ja tempo. Laukkaharjoitukset aloitettiinkin siirtymisillä; keskikäynnistä koottuun laukkaan, siitä keskilaukkaan ja takaisin koottuun laukkaan. Seuraavat siirtymät oliat kootusta ravista koottuun laukkaan ja takaisin. Ratsukko suoritti siirtymätehtävät ammattimaisella tarkkuudella, ja niiden jälkeen kaksikko sai keskittyä välikäynteihin sekä takaosakäännöksiin. Hipsun takaosakäännökset olivat aika vauhdikkaita, muuta vikaa niissä ei ollut. Valmennusta jatkettiin laukanvaihdoilla käynnin kautta sekä vastalaukoilla. Laukanvaihdot sujuivat hienosti, vastalaukka loimalla uralla taas meni helposti kaahaamiseksi. Ram ratsasti Hipsua hienosti, jo pelkkä istunnan tiivistäminen sai herkän tamman hidastamaan vauhtiaan. Pientä hiomista, mutta ei sen enempää, olette mahtava pari! 

 

16.11.2013 Kouluvalmennus - valmentaja:  Alaera A.

Kävellessäni maneesiin Ram oli jo verryttelemässä Hipsua. Ratsukon käveltyä muutaman kerran pitkin ohjin maneesin uran ympäri pyysin Ramia kokoamaan Hipsun mahdollisimman kiireellä, jotta näkisin kuinka tamma reagoi niin sanottuihin virhelyönteihin, antaisiko se anteeksi vai kostautuisiko se asennossa. Positiivisena yllätyksenä tuli se kuinka hyvin tamma kuunteli Ramia, ja kokosi itsensä mahdollisimman hyvin hätäisten apujan avulla. Olisin halunnut kehua suomimammaa tästä, mutta sen sijaan pyysin Ramia aloittamaan alusta ja kokoamaan tällä kertaa Hipsun niin hyvin kuin vaan kykenisi. Ram aloitti työnsä verkkaisesti ja saikin tamman koottua lopulta oikein näyttäväksi kokonaisuudeksi huolitelluilla avuilla. ”Koitappa saada sen takajalkoja hieman ilmavammaksi, ne näyttää vähän jäykiltä, en tiiä tunnetko sä ite sitä?” kysyin Ramilta hetken pohdittuani Hipsun koottua ravia. Olin jo aikeissa kysyä Ramilta, oliko hevonen sen verran jäykkä, ettei takaset meinanneet toimia ja tarvitsisiko ne lisälämmittelyä, kun Hipsun takajalat alkoivat nousta kevyemmin ja ilmavammin ravissa. ”Loistavaa! Tunnet varmaan itekki eron nyt! Annas mammalle kehuja!” sanoin innoissani. Ram näytti tyytyväiseltä suoritukseensa ja tietenkin tammaansa, jolla antoi kaarevalle kaulalle kehuvan silityksen.


Pyysin ratsukkoa laukkaamaan uralla ja vaihtamaan pisteessä X vastalaukkaan. Hipsu toteutti vastalaukan kuuliaisesti, eikä suorituksessa ollut muutenkaan valittamista. Vastalaukan jälkeen pyysin ratsukkoa tekemään takaosakäännöksen jota seurasi pysähdys. ”Ota laukanvaihto käynnin kautta, jonka jälkeen tee sulkutaivutus pistellä X ja avotaivutus pistellä B, pyysin ratsukkoa. Ram aloitti tuumasta toimeen ja laukanvaihto käynnin kautta sujui ongelmitta, Hipsu tuntui olevan innokkaana, ainakin lähdöstä päätellen joka oli yllättävän nopea. X:n kohdalla Ram antoi avut sulkutaivutukselle ja B:n kohdalla avotaivutuksen. ”Otappa taivutukset uudestaan, voisit hieman enemmän tukea vastakkaista lapaa”, sanoin Ramille, joka suoritti taivutukset uudestaan. Tällä kertaa Hipsu oli juuri oikeassa muodossa ja pyysin Ramia kehumaan tammaa. Sen jälkeen pyysin ratsukkoa suorittamaan itsenäiset loppuverryttelyt.
 

18.11.2013 Kouluvalmennus - valmentaja:  Alaera A.

Toisella valmennuskerralla päätin panostaa erityisesti siirtymisiin. ”Haittaako jos minä lämmittelenkin Hipsun?” kysyin Ramilta, joka oli juuri kävelemässä tamman kanssa maneesiin. Ram nyökkäsi ja ojensi minulle ohjat. Talutin Hipsun maneesin keskelle ja nousin selkään. Nojasin hieman eteenpäin satulassa ja Hipsu lähti löntystämään uralla. Annoin tammalle pitkät ohjat ja mukauduin sen letkeään menoon. Muutaman kierroksen jälkeen kokosin ohjat ja pyysin Hipsua keskikäyntiin. Tamma toteutti avun innokkaana ja siirryimmekin jo melkein heti koottuun raviin, johon pyysin tammalta hetken kuluttua tempolisäyksen. Hetken ravailtuamme kohotin aavistuksen toista lantioluutani antaakseni enemmän painoa sisäistuinluulle. Hipsu nosti kauniin harjoituslaukan pärskähtäen. Taputin tamman kaulaa kehuen sitä. Kehotin tammaa vielä keskilaukkaan ja sitä kautta vastalaukkaan, ennen kuin ohjasin sen maneesin keskelle ja laskeuduin satulasta antaen Ramin ottaa ohjat. Pyysin ratsukkoa nostamaan heti ravin ja siihen tempolisäyksen. Hipsu kuunteli apuja loistavasti, eikä tempolisäyksissä ollut tammalle mitään ongelmia. Loppuvaiheessa pyysin Ramia vielä suorittamaan pohkeenväistön sekä vasempaan että oikeaan suuntaan.

 

14.11.2013 Kouluvalmennus - valmentaja: Sorel

Tuttu ratsukko kulki harjoitusravissa kentällä saavuttuani paikalle. Liikenneruuhkat meinasivat tehdä temppunsa, mutta onneksi selvisin säikähdyksellä. Hipsu vaikutti yllättävän pirteältä ja eloisalta neidolta. Tamma kalisteli kuolaimia ja viskeli häntäänsä. Ratsastaja sai heti alkuun tehdä ison työn saadakseen hevosen kulkemaan pyydetysti. Hipsu oli selvästi sitä mieltä, ettei tänään huvita mikään muu kuin kiukuttelu ja leikkiminen. Askellus oli sinnepäin kulkevaa eikä hevoseen meinattu saada toivottua pyöreyttä. Puolituntia kului, kunnes lopulta Hipsu keskittyi olennaiseen. Ratsukko kulki kauniisti muodossa ja väistöt sujuivat yllättävän hyvin! Viimeksi vasempaan suuntaan oli ongelmia, mutta nyt sekin oli hiottu toimivaksi. Mitä enemmän kello tikitti eteenpäin, sitä pyöreämmäksi ja notkeammaksi Hipsu muuttui. Uskon, että ennen kilpailusuoritusta tamman lämmittelyyn on varattava aikaa ja huolellisuutta. Laukannostot tapahtui ehkä hieman töksyttävästi ja lennokkaasti. Toivoisin enemmän pehmeyttä nostoihin ja tässäkin kohtaa ennakointi ja ratsastajan istunta ovat tärkeässä tehtävässä. Kukahan valmennettavistani pääsisi lähtemään luotani ilman kotiläksyjä, kuten nyt nämä nostot. Pienen taistelun jälkeen saimme pyyhittyä Hipsusta pölyt pois ja alta kuoriutui se tuttu koulutaituri.

 

12.11.2013 Kouluvalmennus - valmentaja: Sorel

Perus syksyinen sadekeli piiskasi iltapäivällä ulkona mutta onneksi käytettävissä oli suuri ja valoisa maneesi. Termospullo mukana odottelin ratsukkoa valmennukseen. Kentälle asteli pirteä suomenhevostamma Hipsu omistajansa kanssa. Tarkoituksena oli tehdä suhteellisen rento valmennus, jossa kiinnitettiin kuitenkin huomiota pieniin mutta tärkeisiin asioihin. Ratsastajat osaavat tehdä työnsä, mutta myös timanteissa on hiomista. Ratsukko sai suorittaa alku veryttelyn omaan tahtiin minun seuratessa hevosen liikkeitä ja eleitä, samalla tarkkailin ratsastajan otteita. Aloitimme valmennuksen suurella ympyrällä kootulla laukalla. Ratsastajaa kehotin keskittymään istuntaan ja sen parhaiten hyödyntämistä. Ratsastajan tyyli oli ryhdikäs ja pehmeä. Hevonen kuunteli apuja hyvin, vaikka välillä keskittyminen herpaantui muihin juttuihin. Väistöt sujui siististi mutta vasempaan suuntaan tasaisuus ei ollut huipussaan. Lisätty ravi oli kaunista ja ilmavaa. Tempoharjoituksista annoin hieman kotiläksyä, niissä hieman petrattavaa. Yleisesti tämä oli loistava ratsukko, jotka tunsivat hyvin toisensa. Hevonen työskenteli mielellään ja halusi näyttää osaamistaan. Melkein täyden kympin suoritus!

Webdesign © 2011 Ram.