Viehättävän Hopeasumu

NimiViehättävän Hopeasumu "Hopea" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
Skp & säkä Ori & 164cm Koulutus Koulupainotteinen, Va A
Syntymäaika 15.04.2014 Rekisterinumero VH15-018-1549
Hevonen on nyt 8 vuotias / tämä on virtuaalihevonen 

 

Meriitit & näyttelyt

VSN Champion (haettu 05/2016)

SV-II rakenne 7, suku 10, käytöskoe 15, ratsastuskoe 6 = 38

KTK-II 17 + 19 + 19 + 17 = 72p (11/15)

 

22.02.2016 Viehättävä, RCH 10p.

06.03.2016 Huvitutti, RCH 10p.

02.03.2016 Viehättävä, RCH 10p.

12.04.2016 Viehättävä, RCH 10p.

20.05.2016 Viehättävä, SW3 40p.

22.05.2016 Marcius, RCH 10p.

 

27.02.2016 Marvellous Herrings, +irtoSERT, pt. Siiri K.

Jälkeläiset

27.02.2016  o. Viehättävän Hopearusko (Viehättävän Aamurusko)

02.05.2016 t. Viehättävän Hopeahelmi (Viehättävän Lasihelmi)

© Qem & Suomen Hippos / Emilia Fager

LUONNE

Viehättävän Hopeasumu, eli Hopu / Hopea / Hopo.. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Hopeasumu on todellakin yksi tallin näyttävimmistä oreista ja tämä poikahan myös tietää sen. Se pörhistelee mielellään jokaiselle vastaantulevalle ja välillä saa selästä muistuttaa, että nyt ollaan tekemässä töitä, ei näyttelykehässä. Ratsuna Hopo on vanhempiensa tapaan erittäin yhteistyöhaluinen ja miellyttää mielellään ratsastajaansa. Se ei hoppuile ylimääräisiä tai pelästy turhia. Orilta löytyy myös upea liikkeiden kirjo, joka on todella hyödyksi kouluratsastuksessa. 

 

Hoitaessa Hopsu on nätisti, paitsi silloin kun hevosia tai ihmisiä kulkee ohi. Tällöin sen pitää saada pitää vähän mekkalaa ja pörhistellä. Tästä syystä ori onkin sijoitettu tallin viimeisimpään karsinaan, josta harvemmin kukaan ohi kävelee, paitsi juuri katsomaan tätä upeaa oripoikaa. Hopo antaa hoitajan hoitaa nätisti ja tutkii mielellään taskut herkkujen toivossa. Harjakoriin se ei koske, joten sitä voi turvallisesti pitää orin lähellä. Hopu nostaa kaviot kun hoitaja liu'uttaa kättä pitkin sen jalkaa. Joskus kesken suojien laiton, ori ymmärtää väärin ja nostelee kavioitaan turhaan. Ei olla kyllä ihan varmoja, erehtyykö poika, vai tekeekö se sen kiusallaan. Pesussa Hopo on pörheänä, muttei jännitä pesua ollenkaan ja yleensä nauttii siitä. Eläinlääkärin ja kengittäjän kanssa Hopo on oma itsensä, toimii nätisti.

 

Taluttaessa Hopu on nätisti, vaikka pörhöileekin pikkuisen. Tällä yleensä jo nauretaankin, sillä ori ei kyllä katone mihinkään narun päästä. Tarhasta ori antaa hetken leikiteltyään kiinni ja jos se on ollut normaalia pidempään ulkona, saattaa se jo odottaa kärsimättömänä portilla. Tällöin kannattaa olla vähän napakampi otteissaan.

 

Ratsastaessa Hopo on upeaa katseltavaa, vaikka selässä ei olekaan yhtään metriä helppo istua. Jokainen askellaji on iso ja usein ensikertalaiset keventävät koko tunnin ajan ravia, sillä istuminen kyydissä vaatii paljon lihaksia. Hopo on koulupainotteinen, sillä tässä lajissa se todella keskittyy tekemäänsä ja siitä saa kaiken irti. Se on koulutettu aina vaativaan a:han asti ja lyö usein koulukenttien hienoimmatkin puoliveriset kanveesiin upeilla liikkeillään. Ainakin melkein ja ainakin se itse ajattelee niin. Esteillä ori menee liiankin pörheäksi eikä se oikein itse tajua minkämoisilla askeleilla esteille pitäisi mennä ja kuinka korkealle hypätä. Puomiharjoitteluita tehdään kotona osana treeniä paljonkin, mutta itse esteitä ei orin kanssa kilpailla. Maastossa Hopo on hauska ratsu, se ei pelkää mitään, mutta pörisee ja on pörheänä. Kisoissa Hopo on myös alkuun pörheä, mutta rentoutuu viimeistään kouluaitojen sisäpuolella.

SUKUSELVITYS

Viehättävän Savusumu

sh-o, 160cm, koulupainotteinen

VIR MVA Ch, VSN National Ch, KRJ-I, SV-I, 

KTK-II, Jälk.luok C

ii  Metsäkartanon Harme

sh-o, 154cm, koulupainotteinen

VIR MVA Ch, SV-I, KTK-II

iii  Mustamyrskyn Hallaus

KTK-II

iie  Metsäkartanon Kerli

VIR MVA Ch, KTK-III

ie Fiktion Pipa

sh-t, 157cm, yleispainotteinen

VIR MVA CH, KTK-II, KRJ II

iei  Ryysyrannan Dareios

enn. 22,1a - vs. 99 850ve, SLA-II

iee Pipariina KAT

Champion

e  Viehättävän Suvilja

sh-t, 158cm, yleispainotteinen

SV-II, KTK-II

ii Siljan Eminem

Champion, KTK-III

iii  Kantolan Encore
iie  Aamuneito
ie Karhukorven Linnea

KTK-III

iei  Rantaleijona HUI

iee Lyyni HUI

  Ch, KTK-II

 

iiii  Magnolian Kulta VIR MVA Ch, KTK-I

iiie  Haltian Hapsiainen ERJ-III

iiei  Fiktion Joosu KTK-III, KRJ I, SV I

iiee Keinumäen Rissa VIR MVA Ch

iiii  Taikatuulen Lennokas enn. 20,5a - vs. 55 980ve

iiie  Ryysyrannan Kleopatra enn. 22,6a - vs. 25 240ve

iiei  Pikantin Pikkelssi KRJ-II

iiee Suomi Erotar KRJ-III, SLA-II

eiii  Tuikkeen Granaatti YLA2

eiie Hämypuron Hyrrä 

eiei  Haavelaakson Huligaani KRJ-II, YLA2

iee  Raadelman Ansa YLA3, KTK-III, KRJ-III

eeii  Rasmus U VIR MVA Ch, KTK-II

eeie Heinämäen Halla VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I

eeei Lakean Antte Ch, KRJ-II, YLA2, SLA II

eeee Keinumäen Sirinä Champion, KTK-II, YLA1

 

Isä  Viehättävän Savusumu eli tutuille Sumu on upea rautias ori. Sumu tunnetaan sen upeasta ulkomuodosta ja huikeista tuloksista kouluratsastuksessa. Sumu on nuoresta pitäen ollut upea poika ja on saanut suomenhevosten varsojen laatuarvostelussa ensimmäisen palkinnon. Vanhemmalla iällä se on kantakirjattu toiselle palkinnolla. Sumu on koulupainotteinen ori ja onkin saanut paljon sijoituksia kouluratsastuskesta. Ratsuna Sumu on oikein miellyttämisen haluinen ja hoitaessa kunnollinen sydäntenmurskaaja. Orilla on säkää 160cm ja sen koulutustaso on Vaativa B.

 

Isänisä Metsäkartanon Harme on upea nuorehko rautias ori. Nuoresta iästään huolimatta ori on kilpaillut paljon kouluratsastuksessa ja saavuttanut 41 sijoitusta kouluratsastuksessa. Ori on myös käynyt useissa näyttelyissä ja sille on myönnetty VIR MVA Ch arvonimi. Se on myös käynyt kantakirjauksessa ja saanut toisen palkinnon, sekä ensimmäisen palkinnon suomenhevosten varsa-arvioinnista. Luonteeltaan palkittu ori on juuri niin kuin suomenhevosen pitääkin olla, eli siis yhteistyöhaluinen ja kiltti. 

 

Isänisänisä Tähtipäinen vaaleanpunarautias suomenhevosherra Mustamyrkyn Hallaus (156cm) painottuu kouluradoille tasolla vaativa B. Hieman reilut 44 sijoitusta koulupuolelta kerännyt ori on jättänyt jälkeensä tähän mennessä kolme jälkeläistä, joista kaikki ovat perineet isänsä rautiaan värin, kaksi on koulupuolen hevosia ja yksi on kerännyt jo runsaasti menestystä näyttelypuolelta. 

 

Isänisänemä. Musta 153cm korkea Metsäkartanon Kerli on koulupainotteinen suomenhevostamma, jonka taso on helppo A. Sijoituksia sille on tähän mennessä kertynyt hieman vajaa 50, ja näyttelyrintamallakin se on kerännyt jos jonkunlaista menestystä VIR MVA Ch -arvonimen ja kantakirjan kolmosen muodoissa. Jälkeläisiä Kerlille on kertynyt kolme. 

 

Isänemä on kaunis suomenhevostamma Fiktion Pipa. Tutummin Pipa on yleispainotteinen tamma ja on saavuttanut 51 sijoitusta kouluratsastuksessa ja esteratsastuksessa sillä vielä kilpaillaan ja tähän mennessä se on saavuttanut siinä 22 sijoitusta. Hienosti sijoittunut ruunikko tamma on myös paljon palkittu ulkonäöltään, se on saanut VIR MVA Ch ja se on kantakirjattu toisella palkinnolla. Lisäksi tamma on saanut kouluratsastuksen laatuarvostelusta toisen palkinnon. Luonteeltaan Pipa on reipas, kiltti tamma jonka kanssa aika ei käy pitkäksi.

 

Isänemänisä Ryysyrannan Dareios on hyvin ainutlaatuinen ravisukuinen ori. Luonteeltaan oikea herrasmies, ei tekisi pahaa kärpäsellekkään, melkein ainakin. Hoitaessa pysyy paikoillaan, eikä ole moksiskaan mistään asioista sen ympärillä. Ratsuna ori on hyvin herkkä ja kuuliainen, siihen voi myös luottaa, pomminvarma ratsu. Ajaessa Dareios on myös hyvin kuuliainen ja innokas menijä, se juoksee mielellään ja lujaa lähteekin. Raveista on useita lähtöjä ja voittoja myös todella reilusti, herra onkin saavuttanut melkein sata tuhatta virtuaalieuroa rahaakin. Myös työhevoskilpailuihin Dareios on osallistunut ja menestynyt niissäkin. Muutamassa koulu- ja estekilpailussakin on tullut viereiltua. Jälkeläisiä löytyy seitsemän, joista kaikki muut paitsi Pipa, ovat ravureita.

 

Isänemänemä Pipariina KAT on hyvin kaunis rakenteinen pienehkö tamma. Luonteeltaan hyvin rauhallinen, tulee toimeen kaikkien kanssa. Hoitaessakin pysyy kiltisti paikoillaan rauhallisesti, eikä välitä jos pikkulapset repisivät sitä hieman jouhista. Ratsuna Riina on kuuliainen, sekä hyvin huomaavainen. Se on varuillaan kokemattomien ratsastajien kanssa. Se on myös hyvin simppeli ratsu, koska tamma on opetettu toimimaan mahdollisimman kevyin ja huomaamattomin avuin. Ainoa heikkolenkki tammassa on muotoon meneminen, koska Riina ei ole mikään taipuisin tapaus, työtä siis saa tehdä sen eteen että tamma polkisi alle kunnolla. Hieman yli nelisenkymmentä sijoitusta koulusta on aika hyvin, vaikka voittoja ei olekaan useita. Myös valjakkopuolella tamma on kilpaillut parisenkymmentä kertaa, jossa onkin todella useita voittoja tullut. Myös ulkomuodoltaan tamma on varsin kaunis, onhan se myös champion arvonimen ansainnut. Jälkeläisiä neidolla on vain kaksi.

 

 

Emä Viehättävän Suvilja eli Suvi on erittäin kaunis suomenhevostamma. Suviljalla on säkää 158 cm. Tamma on yleispainotteinen ja se osaa aina Helppoon A:han asti ja hyppää erinomaisesti 80 cm. Tamma on myös palkittu nuorena SV-II palkinnolla, mikä kertoo siitä, että tammalle on ollut jo nuoresta iästä paljon odotuksia. Vanhemmalla iällä se on kantakirjattu upeasti toisella palkinnolla. Ratsuna Suvi on reipas ja hyvin suomenhevosmainen luonteeltaan, eli siis varmajalkainen ja yhteistyökykyinen. Perusluonteeltaan tamma on kiltti, vaikkakin vähän höseltäjä. Suvilla on paljon sijoituksia kouluratsastuksessa, mutta esteitä sillä vielä kilpaillaan. 

 

Emän isä Siljan Eminem eli tutummin Nemo on upea suomenhevosori. Nemo on väriltään rautias ja painotukseltaan koulupainotteinen. Nemo on kisannut aina Vaativan A:n tasolle asti.  Ori on myös ulkonäöltään palkittu Champion arvonimellä ja kantakirjattu kolmannella palkinnolla. Nemo on luonteeltaan erittäin kiltti ja hyväkäytöksinen ori ratsuna. Maasta käsin ori on vaikeampi käsitellä, sillä se ryysää ja näykkii, sekä karkailee. Ori onkin kuin räppäri konsanaan, sillä se on usein eri mieltä ja sen tahto on luja. 

   

Emänisänisä Kantolan Encore asustaa Decnen omistuksessa Siljan Suomenhevostallilla. Kantolan Encore, eli "Erkki", on väriltään musta ja se on 156cm korkea. Ori on koulupainotteinen ja tasoltaan Vaativa A. Esteitä ori ei kilpaile, mutta sen tasoksi on merkattu 70cm. Erkki on omistajansa kultapoju, ihana, komea etc. Sillä on kuitenkin aina pilke silmäkulmassa, niin että tarkkaavainen orin kanssa saa olla. Ratsuna Erkki tekee kuitenkin aina parhaansa, mutta huonojakin päiviä orilla on, jolloin mikään ei tahdo luonnistua. Rakenteeltaan Erkki on sopusuhtainen ja se on palkittukin epävirallisissa näyttelyissä hyvin. Erkki on käynyt myös useissa valmennuksissa, lienevätköhän ne sen menestyksen sala?

   

Emänisän emä, Aamuneito, eli Aamu asustaa Nemon isän tavoin Decnen omistuksessa Siljan suomenhevos tallille. Aamun on kasvattanut Werty. Tamma on säältään 155cm ja väriltään vaalearautias. Aamu on koulpainotteinen, tasoltaan vaativa A. Valjakossa tamma on tasoltaan vaativa. Aamulla on kilpailtu koulua ja valjakkoa hyvin tuloksin. Näyttelyissä se on saanut kunniamaininnan ja sitä suositellaan jalostukseen. Aamu on käynyt paljon valmennuksissa ja harjoituskilpailuissa ennen kilpailu-uraansa. Luonteeltaan tamma on kiltti ja aivan mahdottoman ystävällinen. Hoitaessa se seisoo niin karsinassa kun käytävälläkin nätisti nauttien harjauksesta.  Ratsuna tamma voi aluksi olla hyvinkin tahmea, mutta jos käy sen kanssa ennen treeniä verryttelemässä maastossa, meno on aivan toista. Aamulla on upeat liikkeet ja sillä onkin todella paljon potentiaalia kouluradoille.

    

Emän emä Karhukorven Linnea eli tutummin Nea on kaunis suomenhevostamma. Säkää Nea:lla on 155cm ja painotukseltaan tamma on yleispainotteinen. Nea on koulutettu Va B:n ja 80cm tasolle. Se on menestynyt hyvin koulussa ja esteitä se kisaa edelleen. Tamma on myös kantakirjattu kolmannella palkinnolla. Luonteeltaan Nea on kiltti ja hyvätapainen tammaneiti, jonka kanssa viihtyvät niin ihmiset kuin muut hevoset. Ratsuna Linnea on heti alusta saakka mukana innolla, kuuntelee ratsastajaansa tarkasti korvat rennosti takakenossa ja tahtoo työskennellä ahkerasti juuri ihmisen ohjeiden mukaan. 

 

Emänemänemä on 156-senttinen suomenhevostamma Lyyni HUI, jolta sen toinen tytär on aivan selkeästi perinyt ihastuttavan luonteensa. Lyyni on luonteeltaan tyyni ja herkkä, hyvin säyseä ja ihastuttava - todellinen sydäntenmurskaaja ja varman hevoskärpäsen pureman aiheuttaja. Mainiosta yhteistyöhalukkuudestaan huolimatta tammalla ei ole kilpailtu paljoa, mutta sen muutamat tulokset ovat hyviä, enimmäkseen helposta A:sta; Lyyni siis lienee varsin vaivaton tapaus myös kouluratsastuksen parissa. Ruunikko tamma on menestynyt myös näyttelyissä, siltä löytyy sekä championia että kantakirjapalkintoa.

  

Emänemänisä Vaikka Linnean suvussa on totuttu timantinkoviin menestyjiin, on sen isä kumma kyllä varsin vaatimaton, ainakin toistaiseksi. Ruunikko 154-senttinen ori Rantaleijona HUI on varsin komea yksilö, joten näyttelymenestyksen olettaisi olevan mahdollista, sekä ori on myös pitkälle koulutettu, mutta ilmeisesti kisastartteja ei ole juuri kertynyt. Linnea on sen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa jälkeläinen.

KILPAILUT

Kouluratsastus (49)

02.09.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 8/60
03.09.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 7/60
08.09.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 4/80
13.09.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 5/80
14.09.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 2/80
11.10.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 2/30
12.10.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 2/30
12.10.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 5/30
13.10.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 1/30
14.10.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 4/30
17.10.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 5/30
20.10.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 5/30
25.10.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 5/30

23.10.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 4/30
27.10.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 5/30

28.10.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 2/30
29.10.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 1/30

 

17.10.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 5/40

27.10.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 5/40
30.10.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 5/40
03.11.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 2/40
17.11.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
19.11.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
01.11.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 7/70

06.11.2015 KRJ kutsu, vaativa a: 5/40
11.11.2015 KRJ kutsu, vaativa a: 5/40

30.11.2015 KRJ kutsu, vaativa a: 1/40

27.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 4/40
30.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 3/40
07.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50

08.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
09.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50

10.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50

 

13.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
15.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
16.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
16.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
17.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
18.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
20.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
20.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
22.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
22.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
23.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
23.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
24.12.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

10.12.2015 KRJ kutsu, vaativa a: 1/30
13.12.2015 KRJ kutsu, vaativa a: 4/30
16.12.2015 KRJ kutsu, vaativa a: 2/30

PÄIVÄKIRJA

20.12.13 Kouluvalmennus

Tällä kertaa ratsukon kanssa työstettiin avo- ja sulkutaivutuksia. Alkuverryttelyjen aikana ratsukko teki paljon voltteja ja (puoli)ympyröitä, täyskaartoja sekä pohkeenväistöjä Hopean notkistamiseksi. Ennen taivutusharjoituksia työstimme orin ravia siirtymisillä askeleen sisällä; harjoitusravista keskiraviin, keskiravista koottuun raviin ja takaisin. Vireä, eteenpäin pitkällä askeleella liikkuva ori vastasi hyvin Ramin apuihin, kokosi itseään pyydettäessä tehden muutenkin pilkuntarkkaa työtä. Otimme taivutukset yhteen putkeen; koottua ravia, avotaivutus oikealle, suoristus, sulkutaivutus vasemmalle. Hopea kokosi itseään hyvin, taivutukset olivat selkeät, mutta liioittelemattomat. Taivutukset tehtiin keskihalkaisijalla, kaksi kertaa kumpaakin. Ramin kädet olivat läpi valmennuksen pehmeät, pohkeet pysyivät hyvin paikoillaan ja istunta oli tyyni. Kuuden taivutussuoran jälkeen ratsukko otti muutaman kierroksen harjoitusravia ja -laukkaa, sitten ratsukko otti taas siirtymisiä ravin sisällä. Hopean lisätty ravi oli aivan yhtä upea ennenkin, koottu ravi näyttävää ja keskiravi siistiä ja yhtä hyvätahtista kuin suomenhevosen askeleet muutenkin. Ratsukko jäi jälleen loppuverkkaamaan itsekseen palautteenannon jälkeen.


20.12.13 Kouluvalmennus
Ramin ja Hopean kanssa hiottiin lisättyjä askellajeja. Valmiiksi verrytelleen ratsukon kanssa päästiin saman tien aloittamaan itse treeni. Aloitimme keskikäynti - lisättyä käyntiä pitkän sivun verran - keskikäynti -siirtymisillä. Ram sai oristaan esiin pitkän, komean lisätyn käynnin ja tarkat, siistit siirtymiset. Ratsukko teki neljä siirtymäpätkää ennen ravitehtäviin siirtymistä. Ravisiirtymät tehtiin harjoitusravista lisättyyn raviin. Ramin siisti, eleetön ratsastus oli taas edukseen, mutta jestas Hopean lisättyä ravia! Orin askeleet olivat mahtavan pitkät ja tahdikkaat, siirtymät jälleen tarkat ja pehmeät. Jälleen neljä siirtymää, sitten ratsukko otti muutaman kierroksen harjoituslaukkaa pidemmällä ohjalla ennen siirtymistä lisätyn laukan pariin. Harjoituslaukka - lisätty laukka - harjoituslaukka -siirtymät sujuivat yhtä sulavasti kuin aiemmatkin siirtymäharjoitukset. Orilla on todella hienot askellajit, Ramin ratsastus on hyvin siistiä ja yhteistyö on kunnossa. Loppuverryttelyt ratsukko teki itsenäisesti.


20.12.15 Kouluvalmennus
Tänään valmensin Ramia ja Hopea kolmannen kerran. Ratsukko suoritti jälleen itsenäiset alkuverryttelyt, ja panin merkille, että Hopea liikkui huomattavasti rennommin ja pitemmällä askeleella heti alusta lähtien. Ratsastaja oli selkeästi hereillä, ja myös ori oikealla asenteella tänään liikenteessä. Kehotin ratsukkoa tekemään muutamia siirtymiä aina silloin tällöin. Hopea ei tarvinnut juuri muuta kuin sen, että Ram malttoi tehostaa oman istuntansa käyttöä silloin, kun halusi orin pysähtyvän. Kehotin Ramia tekemään pitkän sivun alussa voltin, josta jatkamaan ensimmäisen valmennuksen tyylisesti avotaivutuksessa pitkä sivu loppuun. Päädyssä halusin nähdä suoristuksen ennen kulmaa, jonka jälkeen huolellinen kulmanratsastus kootusti siten, että Hopea polkee kunnolla takajalkojaan alleen lähes takaosakäännöksen tyylisesti. Toiselle pitkälle sivulle laitoin puomit antamaan tukea askeleenpidennyksessä, joka valmennuksen myötä muuttuisi oikeaoppiseksi keskiraviksi. Seuraavassa päädyssä hevonen kiinni ja ilman pääty-ympyrää suoraan voltille, jonka kautta jälleen avoon. Kulmat sujuivat ratsukolta läpi valmennuksen oikein hyvin, mutta avotaivutus vaati kummaltakin aluksi hieman malttia, jotta se ei menisi läpijuoksemiseksi ja hössöttämiseksi. Ram keskittyikin hyvin istuntaansa ja siihen, että hänen kätensä pysyivät rauhallisina, vaikka ori kiihdyttelikin välillä askellustaan. Askeleenpidennys sujui Hopealta kuin leikiten, ja saatoin helposti pidentää puomien välejä pikkuhiljaa pidemmiksi, kun ratsukko esitti minulle aika näyttävääkin keskiravia. Jatkoimme tehtävää laukassa, jossa tarkoituksena oli muuttaa avo loivaksi suluksi, edelleen voltin kautta ja uraa pitkin. Päädyt edelleen kooten ja kulmat huolellisesti ratsastaen. Korkeammassa koulussahan koottu takaosakäännös ravissa enteilee jo laukkapiruettia. Pitkällä sivulla halusin nyt nähdä keskilaukkaa, josta Ramin tuli edelleen rauhoittaa hevonen nopealla reagoinnilla päädyn aikana ja jatkaa sitten taas sulkuihin. Välillä keskilaukassa ja puomeja ylittäessä Hopea meinasi vähän lämpsätä, jolloin Ramilla kesti hieman aikaa ennen kuin ori oli taas kuulolla ja valmis väistämään takaosaansa. Lopulta tehtävä alkoi sujua varsin hyvin, joten palkinnoksi Ram sai antaa orin laukata reippaammassa laukassa kevyessä istunnassa itseään venyttäen ennen varsinaista loppuverryttelyä.


18.12.15 Kouluvalmennus
Toinen valmennuskertani Ramin ja Hopean kanssa. Tänään valmennuksen teemana oli kolmikaarinen kiemuraura, jota varten Ram sai jälleen aluksi lämmitellä ratsunsa itsenäisesti ravissa. Kehotin Ramia edelleen kiinnittämään huomiotaan orin askeleen pituuteen ja siihen, että se muistaa rentoutua ja pyöristyä eikä vain tikittää menemään. Kun ratsukko oli verkannut, saivat he siirtyä käyntiin, jossa tehdä kolmikaarista taivuttaen huolellisesti joka kaarella. Kaarien välissä Ramin tuli suoristaa Hopea ja pysäyttää se keskellä keskihalkaisijan kohdalla. Pysähdyksessä varmistin, että ori seisoo kuuliaisesti ja odottaa ratsastajansa lupaa lähteä uudestaan liikkeelle. Kun käyntityöskentely sujui ongelmitta, ratsukko siirtyi raviin, josta tuli myös tehdä keskellä suoristuksen kautta pysähdys. Aluksi Hopea pysähtyi hieman hiipien, eli väliin jäi epämääräisiä käyntiaskelia ennen kuin ori seisoi kokonaan aloillaan. Tähän en ollut tyytyväinen, vaan vaadin, että Ram valmistelee siirtymän huolellisemmin sekä myös vaatii loppuun saakka hevostaan kuuntelemaan apuja välittömästi myös takaisin raviin siirtymisen aikana. Kun Hopea alkoi hoksata, että ratsastajan ohjeita on noudatettava nimenomaan juuri nyt, eikä vasta ensi viikolla, Ram sai välillä jättää pysähdyksen väliin ja vain suoristaa ratsunsa. Pysähdyksiä oli kuitenkin tultava epäsäännöllisin väliajoin kaarien välissä. Jatkoimme tehtävää siten, että Ram nosti laukan, laukkasi kaaren, jonka jälkeen laukanvaihto käynnin kautta. Tässä Hopean oli tosiaan oltava heti hereillä ja Ramin esittää avut nopeasti ja täsmällisesti. Jokaisella laukkakaarella Ramin tuli taivuttaa hevosta reilusti sisäänpäin, lähes ylitaivuttaen. Ensimmäisellä kaarella Hopean laukka vaihtui ravin kautta, joten seuraavalla kerralla halusin tehokkaamman pidätteen ja nopeamman reagoinnin myös ratsastajalta. Pikkuhiljaa ratsukon yhteistyö alkoi hioutua ja näin varsin nättejä sekä eleettömiä siirtymiä. Lopuksi vaihdoimme kolmikaarisen koko maneesin kattavaan kahdeksikkoon, jossa aina keskellä Ram sai vaihtaa ”lennosta” laukan ja jatkaa myötälaukassa seuraavalle kaarelle jälleen reilusti taivuttaen. Tehtävä onnistui varsin hyvin, joten kehuin sekä ratsastajaa että oria ja annoin heidän aloittaa rennot loppuverkat.


16.12.15 Kouluvalmennus
Uusi tuttavuus, ori Hopea, oli tänään tutun ratsastajan Ramin alla, kun saavuin maneesin. Pyysin ratsukkoa aloittamaan itsenäisen alkuverryttelyn, jotta pystyisin hieman näkemään, miten ori liikkuu. Hopea vaikuttikin melko reippaalta, joskin se liikkui aika lyhyin askelin eteenpäin reippaalla tahdilla. Kehotin Ramia alkamaan pidentää orin askelta tekemällä runsaasti puolipidätteitä ja rauhoittamalla omaa kevennystään. Ei vaatinut kauaa, kunnes Hopean askel piteni ja ori myös rentoutui hieman ja pyöristyi selästään. Nyt Ram sai tehdä joka pitkän sivun alussa voltin ja jatkaa siitä avotaivutuksessa sivun loppuun. Seuraavalla pitkällä sivulla Ram sai keventää ja pyytää oria pidentämään reilusti askeltaan, tosin päädyssä jälleen ottaa kiinni ja jatkaa suoraan voltille kootummassa ravissa kohti avotaivutusta. Avossa kehotin Ramia ajattelemaan sitä muotoa, mikä orilla on voltin alussa ja jatkaa sitä eteenpäin. Ratkaisevaa oli sisäpohkeen jämäkkyys ja se, että Ram ei antaisi orin kiihdyttää askeltaan jälleen tikittäväksi. Aluksi Hopea yrittikin kipittää tehtävää karkuun, mutta käskin Ramia pidättää nopeasti, mutta ei jäädä suuhun kiinni, vaan keskittyä oman istunnan jämäkkyyteen. Myöhemmin kehotin ratsukkoa siirtymään keskihalkaisijalle, jossa tehtävänä oli sama voltin kautta avotaivutukseen siirtyminen, nyt vain ilman seinän ja uran tukea. Avotaivutuksen aikana halusin nähdä siirtymän käyntiin, josta muutaman askeleen jälkeen takaisin raviin avon säilyessä. Keskihalkaisijan jälkeen kulmassa laukannosto ja pitkä sivu avotaivutusta laukassa, jonka jälkeen siirtymä kulmassa raviin, pari askelta aikaa rauhoittaa ravi, jonka jälkeen takaisin keskihalkaisijalle. Hopea näytti aluksi siltä, että se halusi keskittyä vain eteenpäin kipsutteluun, mutta pikkuhiljaa Ram sai sen kuuntelemaan apujaan ja keskittymään työntekoon. Avotaivutus onnistui hyvin varsinkin laukassa, vaikka siinä en erityisen jyrkkää väistöä vaatinutkaan. Myös siirtymät avon sisällä ravista käyntiin sujuivat mallikkaasti, ja Ram sai hyvillä mielin aloittaa loppuverkat.

 

Webdesign © 2011 Ram.