Viehättävän Huurre

NimiViehättävän Huurre "Huurre"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
Skp & säkä Ori & 161cm Koulutus Koulupainotteinen, Vaativa B
Syntymäaika 29.10.2013 Rekisterinumero VH13-018-1319
Hevonen on nyt 10 vuotias / tämä on virtuaalihevonen

 

Meriitit & näyttelyt

SV-I rakenne 8, suku 10, käytöskoe 20 = 38 

KTK-II 17 + 17 + 18 + 18 = 70p (15.02.2014)
- Kauniin värinen, melko neliömäinen kokonaisuus. Leveä pää, hyvä ylälinja, hentoluiset jalat.

 

07.03.2016 Marcius, +irto-SERT, pt. Taija

07.02.2016 Viehättävä, RCH 10p.

Jälkeläiset

01.10.2015 o. Vaniman Huuma (Fiktion Heljä)

10.10.2015 o. Viehättävän Huumori (Viehättävän Pajulintu)

17.02.2016 t. Viehättävän Kastanja (Aavan Kaste)

© Tallin omaisuutta

 

 

LUONNE

Viehättävän Huurre, eli ihan Huurre vain, on luonteeltaan erittäin uskollinen hurmuri, joka kuitenkin osaa ärsyttää ylireagoinnillaan. Esimerkiksi kentän toisessa päässe liehuva puska vois olla aivan kamalaa ja sen takia ori varmasti kuolee! Mamman syliin ääks! Tämä piirre hankaloittaa varsinkin kilpailuissa, mutta kun tätä tilannetta ei synny, on ori erittäinkin rauhallinen, välillä jopa laiskanpulskea. Hoitaessa Huurre hörisee heti tutulle hoitajalle ja käyttäytyy erittäin hellästi tätä kohtaan, kuten hurmureiden pitääkin. Huomiota se rakastaa ja kaikkia hoitotoimenpiteitä. Jopa kavioita se nostelee suoraan hoitajan kätösiin, ilman että hoitajan tarvitsee kumartua niitä hakemaan. Pesussa Huurre on nätisti ja luottaa hoitajaansa. Tosin jos joku tuiki tuntematon on oria hoitamassa, se on hieman kummissaan ja peloissaankin aluksi tätä tuiki tuntematonta. Pian se kuitenkin ystävystyy, varsinkin jos tuntemattomalla on nameja taskussa.

 

Ratsuna Huurre liikkuu nätisti ja kouluratsastus on Huurteen omaa alaa. Siinä sen taidot yltävät Vaativaan B:hen asti. Ori on kärsivällinen oppija ja tutun ratsastajan alla ei yritä mitään kummempia, paitsi jos se pelottava puska heilahtaa siellä nurkassa. Tuntemattoman ratsastajan alla Huurre saattaa heittäytyä laiskaksi, luullen, ettei tämä uusi kuitenkaan osaa ratsastaa, joten turha on mennä liian kovaa! Kuitenkin huomatessaan selässään olevan taitavan ratsastajan, Huurre liikkuu kiltisti. Esteillä ori vähän hapuilee ja unohtaa nostaa kavioitaan esteellä ja aiheuttaa usein puomien putoamista. Esteitä kuitenkin treenataan säännöllisesti, vaikka niillä ei kilpaillakaan. Maastossa Huurre saattaa olla vähän hankala ratsu, sillä se helposti ylireagoi kaikkeen uuteen ja tuntemattomaan. 

 

Taluttaessa Huurre on nätisti vierellä, mutta narusta kannattaa pitää kiinni, sillä ori saattaa ylireagoidessaan tulla taluttajansa syliin. Tarhasta sen saa helposti kiinni. Eläinlääkäri on orille tuttu ja ori on luottavaisin mielin paikoillaan. Sama pätee kengittäjään ja Huurre onkin kengittäjän lempihevosia, sillä ori jaksaa pitää kinttuaan ylhäällä pitkään. Muiden hevosten seurassa Huurre käyttäytyy nätisti.

SUKUSELVITYS

i Sirkkeen Hurma

Sh-o, 160 cm, koulupainotus

KTK-II, SV-I

ii  Onnen Hermanni

  VIR MVA Ch, KTK-II, KRL-II, YLA2

iii Haavelaakson Lento

   YLA2, KRJ-II, SLA-I

iie Humun Muska
ie Sirkkeen Sinja

  KTK-III 

iei Suvannon Ukkonen
VIR MVA Ch, KTK-II
iee Mörkövaaran Sirena
KTK-III, KRJ-II, YLA1, SLA-I
e Rinsessa HUI

 Sh-t, 158 cm, yleispainotus

 VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-I

ei Ruljanssi HUI

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, SLA-II, YLA1

eii Rasmus U

VIR MVA Ch, KRL-II, KTK-I, YLA1, ERL-II

eie Viehättävän Kuu-Jee

VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2, KRJ-I

ee Rimerilla HUI

VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-I, YLA1

eei  Riitamaan Ristinolla

VIR MVA Ch, SER-V, YLA2, KRJ-I, KTK-II

eee Tinakenkätyttö U

VIR MVA Ch, KTK-I, YLA1, KRJ-I

   

 

Isä Sirkkeen Hurma on Viehättävässä asuva upea voikko ori. Säkää orilla on 160cm ja sen on kasvattanut Sirke. Luonteeltaan hurma osaa käyttäytyä kuin herrasmies, tai ainakin melkein. Se pitää huomiosta ja vaatii sitä itselleen. Ratsastaessa Hurma on yleisesti loistopakkaus. Orilta löytyy melko paljon askelta ja vauhtia. Vauhtia joskus liikaakin, varsinkin jos tehdään jotain Hurman mielestä liian vaikeaa. Kouluratsastus on Hurman heiniä. Tasoltaan ori on koulutettu Vaativan B:n tasolle. Kilpaillut se on paljon ja saanut jopa 42 kouluratsastussijoitusta itselleen. Nuorena ori palkittiin suomenhevosvarsojen laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla ja varsinkin ulkonäöltään se on saanut lisää tunnustusta kantakirjauksesta. Se kirjattiin toiselle palkinnolle.

 

Isänisä Onnen Hermanni on jo edesmennyt, 156 cm korkea, komea voikko suomenhevosori. Henkaksi kutsuttu ori oli hyvätapainen, mutta hieman häslä tapaus, jonka tempauksille ei voinutkaan tehdä muuta kuin nauraa. Hetkeksikään ori ei malttanut pysähtyä, vaan oli koko ajan jotain tekemässä ja yleensä juuri jekkuja ihmisille. Henkka oli painottunut kouluratsastukseen, jota se osasi hienosti vaativa B -tasolla asti. Elämänsä aikana ori sijoittui yhteensä 44 kertaa, joista yksi oli kuukauden kovimmassa kisassa, KRJ Cupissa ansaittu! Kouluratsastuksen lisäksi Henkka viehätti tuomaristoa myös näyttelykehissä: Orille on myönnetty VIR MVA Ch -arvonimi ja lisäksi se palkittiin kantakirjassa toisella palkinnolla. Muita palkintoja on Yleislaatuarvostelun sekä Kouluratsujen laatuarvostelujen kakkospalkinto. Jälkeensä tämä ori jätti yhteensä viisi orivarsaa ja neljä tammavarsaa.

 

Haavelaakson Lento, isänisänisä oli 153 senttinen, vaaleanrautias kouluratsu. Ori palkittiin toisella palkinnolla niin Kouluratsastusjaoksen kuin Yleislaatuarvostelun tilaisuuksissa, minkä lisäksi Suomenhevosten laatuarvostelusta orille annettiin ykköspalkinto. Lennoksi kutsuttu ori sijoittui kouluratsastuksessa 39 kertaa, joista neljästi tuotiin voittopokaali kotiin. Lento sai elämänsä aikana yhteensä kaksi tammavarsaa ja viisi orivarsaa. Luonteeltaan tämä ori oli todella hyvätapainen niin kotona kuin kisapaikalla, minkä lisäksi se oli myös hyvin tottelevainen ratsu. Hoidettiin oria sitten karsinassa tai käytävällä, ratsastettiin koulua kentällä tai laukattiin maastossa, saattoi Lentoon luottaa lähes aina. Ainoat poikkeukset aiheutti lentokoneiden äänet ja tammat, mutta pahoja ongelmia ei näidenkään kanssa tarvinnut pelätä tämän orin kanssa.

  

Isänisänemä Humun Muska kilpailee kouluratsastuksessa jopa vaativa A –tasolla ja onkin sijoittunut tähän mennessä 32 kertaa, voittaen 11 kertaa. Rautias tamma on 154 cm korkea ja sillä on omistajan mukaan tavoitteena KRJ-, YLA- ja SLA-tilaisuuksiin osallistuminen. Muska on hösöttäjä, joka ei malttaisi seisoa paikallaan, vaan on koko ajan liikkeessä tai tekemässä jotain muuta, kuten uhittelee ohikulkijoita. Tamma on kuitenkin perusluonteeltaan kiltti, vaikkei esimerkiksi harjoja käsistä napsiessaan siltä näytäkään. Varusteiden laitto on yhtä työntekoa tamman kanssa: Suitsien kanssa riuhtoo päätä ylös ja alas sekä yrittää syödä suuhun osuvia hihnoja. Satulan kanssa keskittyy koko ajan vain vetämään lisää ja lisää ilmaa sisäänsä ja, kun sille yrittää laittaa suojia jalkaan, se luulee auttavansa nostaessaan kavioita putsattavaksi. Ratsuna Muska on periaatteessa ihan mukava, mutta ravatessa välillä turhan hidas ja laukatessa liiankin vauhdikas.

  

Isänemä on Sirkkeen Sinja, 157 senttinen, koulupainotteinen, musta suomenhevostamma. Sinjaksi kutsuttu tamma on palkittu kolmospalkinnolla suomenhevosten kantakirjatilaisuudessa. Tämä tamma tervehtii aina ystävällisesti ja sydämellisesti niin tuttua kuin tuntematontakin vierailijaa eikä tammaa hetkauta mikään. Hoidettaessa Sinja on joskus niinkin rauhallinen, että torkahtelee vähän väliä. Ratsuna suomenhevostamma vaatii ratsastajalta raskasta työntekoa, kunnes siitä saa valppaan ja kuuliaisen ratsun. Sinja on voittanut kuudesti ja sijoittunut muille sijoille 44 kertaa KRJ:n alaisissa kisoissa, minkä lisäksi 20 sijoitusta on ansaittu valjakkoajokilpailuista. Sinja ei vielä ole saanut muita varsoja kuin Sirkkeen Hurmon.

 

Suvannon Ukkonen, isänemänisä, on musta 160 senttinen suomenhevosori. Ukko on kilpaillut yhteensä yli neljäkymmentä sijoitusta kouluratsastuksessa helppo C-A-tasolla, vaikka ori onkin koulutettu vaativa B –tasolle asti. Orilla on kantakirjasta toinen palkinto, jonka lisäksi sille on myönnetty myös VIR MVA Ch –titteli. Käsiteltäessä Ukko on rauhallinen ja kiltti hevonen, mutta ratsuna sillä on taipumusta vahvaan, omaan tahtoon. Tästä syystä ori vaatii ratsastajalta hikeä ja työtä saadakseen orin yhteistyökykyiseksi. Esteillä Ukkoa pitää muistutella pidätteillä ja pitää vauhti tasan siinä, missä itse haluaa. Maastossa oria voi sanoa varmajalkaiseksi, vaikka se välillä säpsyileekin pusikoiden ääniä. Jälkikasvua Ukko on saanut tähän mennessä yhteensä neljä kappaletta.

 

Isänemänemä Mörkövaaran Sirena on ruunikko, 153 senttiä korkea suomenhevonen. Tamma voittanut yhteensä kymmenen kertaa 51:n KRJ-sijoituksen aikana ja VVJ-sijoituksia on yhteensä 23. Jälkeläisiä tämä neljästi palkittu tamma on saanut tähän mennessä kaksi, orin ja tamman. Edellä mainitut palkinnot on varsin hyviä: Ensimmäinen palkinto niin Yleis- kuin Suomenhevosten laatuarvostelusta, kakkospalkinto KRJ-laatuarvostelusta ja kolmospalkinto suomenhevosten kantakirjasta. Hoidettaessa Veena on nätisti, paitsi kun on satuloinnin aika. Tamma nimittäin kutiaa helposti, joten varsinkin tuntemattoman kanssa tamma voi käyttäytyä aika ikävästi. Ratsuna Veena on kuuliainen ja osaava, kuten myös kärryjä vetäessään.

  

Emä Rinsessa Hui on kaunis Viehättävän kasvattama tamma. Rinsessa, eli tutuille Sessa on säkäkorkeudeltaan 158cm ja painotukseltaan yleispainotteinen. Luonteeltaan tamma on hoitaessa erittäin kiltti, mutta varsinkin satulavyönkiristyksessä saattaa liikahdella levottomasti. Ratsastettaessa Sessa on reipas ja innokas. Sessa on kilpaillut kouluratsastuksessa Vaativan B:n tasolla ja esteillä hyppää 100cm. Sijoituksia sillä on yli 50 kappaletta ja esteillä Sessa kilpailee edelleen. Kouluratsastuksesta se on saanut 43 sijoitusta, joista 8 on voittoja. Tamma on myös palkittu upeasta ulkomuodostaan näyttelyistä VIR MVA Ch arvonimellä sekä se on kantakirjattu kolmannella palkinnolla.

 

Emänisä Ruljanssi HUI on upea Viehättävän kasvatti. Anssiksi kutsuttu upea musta suomenhevos ori on kilpaillut paljon esteillä ja koulussa tasoilla Vaativa B ja 120cm. Kummastakin lajissa Anssi on sijoittunut upeasti. Luonteeltaan Anssi on mukava ori, hoitaessa oikea nallekarhu. Ratsuna ori osaa olla kinkkinen, mutta oikein ratsastettuna siitä irtoaa upeasti liikettä. Koulun ja esteiden lisäksi Anssi on kierrellyt näyttelyitä upeasti menestyen. MVA-sertit ovat tuleet hetimmiten kasaan ja niinpä pojalle onkin myönnetty VIR MVA Ch. Ruljanssi on vasta elämänsä alussa ja Sessa on sen ensimmäisiä varsoja. Anssista voimme siis tulevaisuudessa odottaa suuria!

    

Emän isän isä Rasmus U on uniruudun kasvatteja. Rasmus on jo näyttänyt kyntensä näyttelyissä ja haalinut itselleen helposti VIR MVA Ch:n. Anssi onkin perinyt isältään komean ulkomuodon ja Anssin isä Rasmus taas on perinyt sen isältään Pesoselta. Rasmus on kooltaan 156cm ja koulutukseltaan Vaativa A:n tasoinen ja esteitä tämä ihmeellisen taitava ori hyppää huimat 120 cm. Ori onkin kilpaillut paljon koulua, sekä esteitä ja nyt sillä on sijoitukset täynnä kummastakin lajista. Rasmus ei ole vielä käynyt kantakirjauksessa saatikaan lajiensa laatuarvosteluissa vrl:n puuttumisen takia. Ne ovat kuitenkin edessä. Rasmus on luonteeltaan ilkikurinen, mutta kuitenkin herrasmiesmäinen ori. Ratsastaessa Rasse energinen ja yhteistyöhaluinen. Rasmus on perinyt liikkeensä isältään ja se on näkynyt kilpailutuloksissa. Nämä liikkeet ovat periytyneet myös Anssille. 

 

Emän isän emä Viehättävän Kuu-Jee on kaunis ruunikko suomenhevos tamma ja kooltaan 154cm. Viehättävän Kuu-Jee, eli tutummin "Kuje" on hyväsukuinen ja melko taitava tamma. Se on koulutukseltaan Helppo A:n ja 100cm tasoinen. Tamma on kilpaillutkin lähinnä koulua, mutta esteiden kisaaminen saatetaan aloittaa vähän vanhemmalla iällä muutamien varsojen jälkeen. Ihmisille tamma on luonteeltaan lempeä, mutta muita hevosia se saattaa pompotella ja haluaa olla lauman johtaja. Ratsuna Kuje on yhteistyöhaluinen, muttei anna mitään ihan ilmaiseksi. Ratsastajalta vaaditaan kärsivällisyyttä, mutta se palkitaan, kun Kuje antaa itsestään kaiken irti. Kuje toimiikin melkein ajatuksen voimalla ja pienillä avuilla. Liikettä tammalta löytyy. Kouluratsuna se onkin hyvin menestynyt ja saanut KRJ-CUP sijoituksenkin. Tamma on kasvatettu kotitallissaan, Viehättävässä.

 

Emän emä Rimerilla HUI on Viehättävän kasvatti. Rimerilla HUI eli Meri on kaunis suomenhevonen, joka kilpailee sekä koulussa että esteillä Helppoa A:ta ja 100cm. Näissä luokissa tamma onkin menestynyt todella hyvin hienoin sijoituksin. Luonteeltaan Meri on erittäin rehellinen, mutta myös vilkas suomenhevostamma. Ratsastuskilpailujen ohella Meri on käynyt useissa näyttelyissä ja tamma on menestynyt niissäkin loistavasti. Sille on myönnetty jopa VIR MVA Ch.

 

Emän emän isä VIR MVA Ch Riitamaan Ristinolla on 155cm korkea suomenhevosori, joka on menestynyt kouluratsastuksen parissa. Kouluratsastuksen parista sillä löytyykin yhteensä 46 sijoitusta ja se on löytänyt paikkansa usein BIS-kehästä ansaiten SERTejä. Ori on myös palkittu YLA2 ja SUP-V. Orin on kasvattanut Riitamaa ja se on syntynyt 26.3.2008.

 

Emän emän emä, VIR MVA Ch Tinakenkätyttö U on koulu- ja esteratsastuksessa menestynyt suomenhevostamma. Se on palkittu YLA1 ja se on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla. Säkäkorkeutta tammalta löytyy 154cm ja se syntyi 15.04.2008. Tiinan on kasvattanut Uniruutu ja koulutustasoltaan se yltää Vaativaan B:hen ja rataesteillä 110cm. Luonteeltaan Tiina on äkkipikainen ja kipakka tapaus.

KILPAILUT

Kouluratsastus (41)

09.01.2014 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
06.02.2014 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
10.02.2014 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
03.02.2014 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
05.02.2014 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
07.02.2014 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
07.02.2014 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
14.02.2014 KRJ kutsu, helppo a: 2/30
16.02.2014 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
04.02.2014 KRJ kutsu, vaativa b: 4/40
07.02.2014 KRJ kutsu, vaativa b: 2/40

12.02.2014 KRJ kutsu, vaativa b: 1/40
09.02.2014 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
11.02.2014 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
  

   

14.02.2014 KRJ kutsu, helppo a: 3/40

14.02.2014 KRJ kutsu, helppo a: 1/40
18.02.2014 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
21.02.2014 KRJ kutsu, helppo a: 3/40

28.03.2014 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

28.03.2014 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

31.03.2014 KRJ kutsu, helppo a: 7/50

10.04.2014 KRJ kutsu, helppo a: 1/50

03.04.2014 KRJ kutsu, vaativa b: 3/40
06.04.2014 KRJ kutsu, vaativa b: 4/40
07.04.2014 KRJ kutsu, vaativa b: 3/40
10.04.2014 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
10.04.2014 KRJ kutsu, vaativa b: 1/40
13.04.2014 KRJ kutsu, vaativa b: 3/40
 

  

21.05.2014 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
24.05.2014 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
06.08.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 4/40
08.08.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 1/40
06.08.2015 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
07.08.2015 KRJ kutsu, helppo b: 6/40
10.08.2015 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
12.08.2015 KRJ kutsu, helppo b: 6/40
15.08.2015 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
06.09.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 3/40
11.09.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 5/40
12.09.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 6/40
14.09.2015 KRJ kutsu, vaativa b: 2/40

  

PÄIVÄKIRJA 

  

20.01.14 Kouluvalmennus, valmentaja: Freetu 

Tänään aloitimme valmennuksen tehden kolmikaarista kiemurauraa kevyessä ravissa. Aluksi Ram sai vain ratsastaa kuviota läpi ilman sen suurempia hiomisia, mutta tarkistaa kuitenkin jokaisella kaarella, että ori on hyvin asettunut ja taipunut. Kehotin Ramia aluksi hieman liioittelemaan taivutusta eli etsimään ylitaivutuksen kaltaista venymistä joka kaarella. Huurretta ei meinannut taipuminen kiinnostaa, joten Ram sai tehdä kunnolla töitä, jotta saisi orin taipumaan sisäpohkeensa ympärille. Seuraavaksi ratsukko sai tehdä siirtymän aina jokaisen kaaren välissä, keskihalkaisijan kohdalla käyntiin, kävellä kolme askelta, jonka jälkeen siirtyä takaisin raviin. Välillä vaikeutin tehtävää siten, että joka toisella kaarella Ramin tuli pysäyttää  Huurre, peruuttaa neljä askelta ja tehdä siitä puhdas siirtymä takaisin raviin. Tänään halusin nähdä nimenomaan tarkkoja ja tasaisia siirtymiä sekä hyviä teitä kunnon taivutuksella. Kallisarvoista perusratsastusta, siis. Välillä  Huurre vaikutti vähän turhan uneliaalta ja yrittikin muutaman kerran hiipiä pysähdykseen ja siitä takaisin raviin käyntiaskelien kautta. Kehotin Ramia ratsastamaan aina lävistäjän läpi päästyään pois tehtävältä ja jatkamaan sen jälkeen kolmikaarista toiseen kierrokseen. Lävistäjällä halusin nähdä selkeän temmonlisäyksen ja askeleenpidennyksen. Tämä hieman herättikin uneliasta oria. Laukassa ratsukon tuli aluksi ratsastaa kaari, pysähtyä keskihalkaisijalla ja vaihtaa sitten pysähdyksen kautta laukka. Lävistäjällä tuli edelleen tehdä pieni askeleenpidennys, mutta ennen kulmaa siirtyä käyntiin, mitä kautta vaihtaa laukka oikean kierroksen mukaiseksi.

Laukassa kesti hetken, ennen kuin  Huurre alkoi todella pyörittämään laukkaansa. Kehotinkin Ramia ratsastamaan ensin pari kunnollista keskiympyrää, jotta ori alkaisi liikkua kunnolla ennen kuin siirryttäisiin pienille ympyröille ja siirtymiin. Pikkuhiljaa  Huurre vetristyikin ja Ram pystyi siirtymään tehtävälle onnistuneesti. Lopuksi otimme muutaman laukanvaihdon suoraan askeleessa lävistäjällä. Tästä ori näytti tykkäävän, ja pariin otteeseen Ram sai kunnolla hillitä ratsunsa lentäviä vaihtoja.

 

 

20.01.14 Kouluvalmennus, valmentaja: Freetu 

Tänään keskityttiin Ramin kanssa jumppaamaan  Huurteen askelta hieman pidemmäksi ja lyhyemmäksi puomien avulla. Alkuverkassa Ram sai tehdä siirtymiä askellajin sisällä aina välillä lyhentäen ja välillä pidentäen askelta. Pikkuhiljaa, kun ori alkoi vertyä, sai Ram lisätä vaatimustasoa ja vaatia orilta enemmän kokoamisastetta askeleenlyhennyksessä. Muutaman kerran  Huurre yritti lusmuilla työnteosta ja kipittää menemään lyhyin askelin, mutta kehotin Ramia antamaan reilusti pohjetta ja tekemään samalla muutamia puolipidätteitä sekä kutittelemaan takajalkoja kevyesti raipalla. Ratsukon tuli aluksi tulla puomeja ravissa; toisella pitkällä sivulla oli puomit hieman lyhyemmällä välillä ja toisella puolella hieman pitemmällä välillä. Muutamalla ensimmäisellä kerralla ori kolautteli pariin otteeseen kavioitaan pitkällä välillä oleviin puomeihin, mutta lyhyt väli sujui hyvin, joten pystyin vielä hieman niitä lyhentämään kootumpaa ravia varten. Ennen pitkälle välille tuloa kehotin Ramia valmistelemaan orin huolellisesti pääty-ympyrän aikana askeleenpidennystä varten. Kun tämä alkoi sujua, pystyin pidentämään hieman puomien välejä. Huurre alkoi olla hyvin kuulolla ja siitä huomasi, että se on todella omimmillaan näissä sisäisissä siirtymissä, eritoten kokoamisessa. Jatkoimme tehtävää laukassa siten, että Ramin tuli aina päädystä nostaa laukka ja laukata aluksi pääty-ympyrä normaalissa tempossa. Tämän jälkeen laukan hallittu kokoaminen ja laukkavoltit lyhyillä välillä, päädyssä siirtymä jälleen normaalitempoiseen laukkaan ja seuraava pitkä sivu keskilaukkaa eteenpäin laukkavolttien yli.

 Huurre näytti keskittyvän suorastaan kieli keskellä suuta, niin innokkaasti se pärskytti tehtävää menemään. Vaikeutin hommaa lisäämällä päätyihin pysähdyksen, josta Ramin tuli nostaa laukka, laukata voltti harjoituslaukkaa ja jatkaa sitten kooten tai lisäten. Laukasta tuli myös tehdä siirtymä suoraan pysähdykseen ilman väliaskelia käyntiä tai ravia. Tämä vaati muutaman toiston, sillä ori ei aina malttanut lopettaa kivaa laukkatehtävää. Pikkuhiljaa homma alkoi sujua, ja lopulta ratsukko sai siirtyä kevyeeseen raviin ja tehdä rennot loppuverkat edelleen puomeja ylitellen.

 

 

20.01.14 Kouluvalmennus, valmentaja: Freetu 

Tänään valmennettavakseni saapui Ram orillaan Huurteella. Aloitimme valmennuksen reipastempoisen alkuverryttelyn kautta, jossa Ram sai pyytää 

oriltaan hieman pohkeen edessä olevaa ravia. Kehotin Ramia tästä pikkuhiljaa muutamilla pidätteillä ottamaan oria lyhyemmälle kaulalle ja kokoamaan aavistuksen askeltaan. Ori oli alusta alkaen hyvin kuulolla ja alkoikin kulkea mukavan pyöreässä muodossa takaosaansa aktiivisesti käyttäen. Kehotin Ramia tekemään joitakin siirtymiä käyntiin tietyissä pisteissä, joiden aikana väistättämään orin takaosaa hieman sisälle päin. Ramin tuli siis ottaa ulko-ohja tiukasti tuntumalle ja pitää orin kaula suorana, mutta ulkopohkeella siirtää takaosaa siirtymässä samanaikaisesti sisälle. Aluksi ori oli vähän pihalla eikä oikein tiennyt, mitä siltä vaaditaan, mutta muutamien toistojen ja apujen selkeyttämisen jälkeen ori alkoi toimia ongelmitta, ja Ram pääsi kehumaan sitä. Jatkoimme harjoitusta laukassa siten, että Ramin tuli pätkäistä maneesi aina hieman ennen kulmaa ja muutama metri ennen kulmaa tehdä siirtymä käyntiin, jonka aikana takaosan väistätys, tästä siirtymä laukkaan, kulmien ja päädyn huolellinen ratsastus suoralla kaulalla ja toisen kulman jälkeen taas siirtyminen käyntiin takaosan väistätyksen kautta. Tehtävä vaati nopeaa reagoimista ja aluksi orin siirtymät käyntiin olivat hieman viipyviä, joten kulman ratsastuksesta ei tullut niin huolellista, kun tehtävä vaati. Ramin tuli pitää ori suoralla kaulalla koko ajan ilman minkäänlaista taivuttelua ja erityisesti kulmassa Huurteen takaosan tuli olla aktiivinen ja polkea hyvin alle.

Kun tehtävä alkoi sujua hyvin, sai ratsukko hetkeksi unohtaa siirtymät ja laukata pitkät sivut hieman lennokkaampaa laukkaa askelta pidentäen. Kulmassa Ramin tuli ottaa oria edelleen hieman kiinni ja varmistaa, että hevonen kokosi hieman itseään ja käytti takajalkojaan. Tässä vaiheessa  Huurre oli jo sen verran hyvin kuulolla, että tehtävässä ei ilmennyt mitään ongelmaa. Ratsukko sai aloittaa loppuverryttelyt pitkällä kaulalla.

   

 

20.12.13 Kouluvalmennus, valmentaja: Lissu T. 

Ram ja  Huurre saivat treenata pätkiä vaativa B -kouluradoista. Valmiiksi verrytelleen ratsukon kanssa päästiin saman tien asiaan, ja aloitimme valmennuksen harjoitusravi - keskiravi - harjoitusravi -siirtymillä. Orin askeleet olivat tahdikkaat, ori teki töitä koko kropallaan, takajalat olivat tarpeeksi rungon alla. Seuraavaksi keskikäynti - lisätty käynti - keskikäynti, jota seurasi pysähdys - neljän askeleen peruutus - harjoituslaukka. Orin siirtymät olivat edelleen tarkat ja tasaiset, pysähdys hyvin valmisteltu ja sulava.  Huurre peruutti suoraan, mutta laukannostosta tuli turhan ylöspäin suuntatunut ja nopea, joten liikesarja otettiin välittömästi uusiksi. Toisella kerralla Ram valmisteli laukannoston paremmin, ja liike olikin sulavampi ja laukka tasatahtinen alusta lähtien. Molempia siirtymäsarjoja toistettiin kolmesta neljään kertaan ennen vastalaukkatehtävää. Valmennuksen viimeinen tehtävä oli vastalaukka S - E - L ja S - H - C -väleillä. Orilta löytyi heti vahva, hyvätahtinen vastalaukka, joka pysyi tasatahtisena koko ajan. Ori ei kaahannut tai alkanut nojaamaan sisäpohjetta vasten, eikä laukka missään vaiheessa vaihtunut myötälaukaksi. Pari vastalaukkapätkää molempiin kulmiin riitti ennen ratsukon itsenäisiä loppuverryttelyjä. Mahtavaa työtä, upea ori ja Ramin siistiä ratsastusta ei voi kuin ihailla!

 

 

20.12.13 Kouluvalmennus, valmentaja: Lissu T. 

Tällä kertaa ratsukon kanssa työstettiin avo- ja sulkutaivutuksia. Alkuverryttelyjen aikana ratsukko teki paljon voltteja ja (puoli)ympyröitä, täyskaartoja sekä pohkeenväistöjä Huurteen notkistamiseksi. Ennen taivutusharjoituksia työstimme orin ravia siirtymisillä askeleen sisällä; harjoitusravista keskiraviin, keskiravista koottuun raviin ja takaisin. Vireä, eteenpäin pitkällä askeleella liikkuva ori vastasi hyvin Ramin apuihin, kokosi itseään pyydettäessä tehden muutenkin pilkuntarkkaa työtä. Otimme taivutukset yhteen putkeen; koottua ravia, avotaivutus oikealle, suoristus, sulkutaivutus vasemmalle.  Huurre kokosi itseään hyvin, taivutukset olivat selkeät, mutta liioittelemattomat. Taivutukset tehtiin keskihalkaisijalla, kaksi kertaa kumpaakin. Ramin kädet olivat läpi valmennuksen pehmeät, pohkeet pysyivät hyvin paikoillaan ja istunta oli tyyni. Kuuden taivutussuoran jälkeen ratsukko otti muutaman kierroksen harjoitusravia ja -laukkaa, sitten ratsukko otti taas siirtymisiä ravin sisällä. Orin lisätty ravi oli aivan yhtä upea ennenkin, koottu ravi näyttävää ja keskiravi siistiä ja yhtä hyvätahtista kuin suomenhevosen askeleet muutenkin. Ratsukko jäi jälleen loppuverkkaamaan itsekseen palautteenannon jälkeen. 

 

 

20.12.13 Kouluvalmennus, valmentaja: Lissu T. 

Ramin ja Huurteen kanssa hiottiin lisättyjä askellajeja. Valmiiksi verrytelleen ratsukon kanssa päästiin saman tien aloittamaan itse treeni. Aloitimme keskikäynti - lisättyä käyntiä pitkän sivun verran - keskikäynti -siirtymisillä. Ram sai oristaan esiin pitkän, komean lisätyn käynnin ja tarkat, siistit siirtymiset. Ratsukko teki neljä siirtymäpätkää ennen ravitehtäviin siirtymistä. Ravisiirtymät tehtiin harjoitusravista lisättyyn raviin. Ramin siisti, eleetön ratsastus oli taas edukseen, mutta jestas orin lisättyä ravia! Orin askeleet olivat mahtavan pitkät ja tahdikkaat, siirtymät jälleen tarkat ja pehmeät. Jälleen neljä siirtymää, sitten ratsukko otti muutaman kierroksen harjoituslaukkaa pidemmällä ohjalla ennen siirtymistä lisätyn laukan pariin. Harjoituslaukka - lisätty laukka - harjoituslaukka -siirtymät sujuivat yhtä sulavasti kuin aiemmatkin siirtymäharjoitukset. Orilla on todella hienot askellajit, Ramin ratsastus on hyvin siistiä ja yhteistyö on kunnossa. Loppuverryttelyt ratsukko teki itsenäisesti. 

 

 

20.12.13 Kouluvalmennus, valmentaja: Freetu 

Tänään valmensin Ramia ja Huurretta kolmannen kerran. Ratsukko suoritti jälleen itsenäiset alkuverryttelyt, ja panin merkille, että ori liikkui huomattavasti rennommin ja pitemmällä askeleella heti alusta lähtien. Ratsastaja oli selkeästi hereillä, ja myös ori oikealla asenteella tänään liikenteessä. Kehotin ratsukkoa tekemään muutamia siirtymiä aina silloin tällöin. Ori ei tarvinnut juuri muuta kuin sen, että Ram malttoi tehostaa oman istuntansa käyttöä silloin, kun halusi orin pysähtyvän. Kehotin Ramia tekemään pitkän sivun alussa voltin, josta jatkamaan ensimmäisen valmennuksen tyylisesti avotaivutuksessa pitkä sivu loppuun. Päädyssä halusin nähdä suoristuksen ennen kulmaa, jonka jälkeen huolellinen kulmanratsastus kootusti siten, että ori polkee kunnolla takajalkojaan alleen lähes takaosakäännöksen tyylisesti. Toiselle pitkälle sivulle laitoin puomit antamaan tukea askeleenpidennyksessä, joka valmennuksen myötä muuttuisi oikeaoppiseksi keskiraviksi. Seuraavassa päädyssä hevonen kiinni ja ilman pääty-ympyrää suoraan voltille, jonka kautta jälleen avoon. Kulmat sujuivat ratsukolta läpi valmennuksen oikein hyvin, mutta avotaivutus vaati kummaltakin aluksi hieman malttia, jotta se ei menisi läpijuoksemiseksi ja hössöttämiseksi. Ram keskittyikin hyvin istuntaansa ja siihen, että hänen kätensä pysyivät rauhallisina, vaikka ori kiihdyttelikin välillä askellustaan. Askeleenpidennys sujui oriilta kuin leikiten, ja saatoin helposti pidentää puomien välejä pikkuhiljaa pidemmiksi, kun ratsukko esitti minulle aika näyttävääkin keskiravia. Jatkoimme tehtävää laukassa, jossa tarkoituksena oli muuttaa avo loivaksi suluksi, edelleen voltin kautta ja uraa pitkin. Päädyt edelleen kooten ja kulmat huolellisesti ratsastaen. Korkeammassa koulussahan koottu takaosakäännös ravissa enteilee jo laukkapiruettia. Pitkällä sivulla halusin nyt nähdä keskilaukkaa, josta Ramin tuli edelleen rauhoittaa hevonen nopealla reagoinnilla päädyn aikana ja jatkaa sitten taas sulkuihin. Välillä keskilaukassa ja puomeja ylittäessä Huurre meinasi vähän lämpsätä, jolloin Ramilla kesti hieman aikaa ennen kuin ori oli taas kuulolla ja valmis väistämään takaosaansa. Lopulta tehtävä alkoi sujua varsin hyvin, joten palkinnoksi Ram sai antaa orin laukata reippaammassa laukassa kevyessä istunnassa itseään venyttäen ennen varsinaista loppuverryttelyä.

 

 

18.12.13 Kouluvalmennus, valmentaja: Freetu 

Toinen valmennuskertani Ramin ja Huurteen kanssa. Tänään valmennuksen teemana oli kolmikaarinen kiemuraura, jota varten Ram sai jälleen aluksi lämmitellä ratsunsa itsenäisesti ravissa. Kehotin Ramia edelleen kiinnittämään huomiotaan orin askeleen pituuteen ja siihen, että se muistaa rentoutua ja pyöristyä eikä vain tikittää menemään. Kun ratsukko oli verkannut, saivat he siirtyä käyntiin, jossa tehdä kolmikaarista taivuttaen huolellisesti joka kaarella. Kaarien välissä Ramin tuli suoristaa ori ja pysäyttää se keskellä keskihalkaisijan kohdalla. Pysähdyksessä varmistin, että ori seisoo kuuliaisesti ja odottaa ratsastajansa lupaa lähteä uudestaan liikkeelle. Kun käyntityöskentely sujui ongelmitta, ratsukko siirtyi raviin, josta tuli myös tehdä keskellä suoristuksen kautta pysähdys. Aluksi ori pysähtyi hieman hiipien, eli väliin jäi epämääräisiä käyntiaskelia ennen kuin ori seisoi kokonaan aloillaan. Tähän en ollut tyytyväinen, vaan vaadin, että Ram valmistelee siirtymän huolellisemmin sekä myös vaatii loppuun saakka hevostaan kuuntelemaan apuja välittömästi myös takaisin raviin siirtymisen aikana. Kun  Huurre alkoi hoksata, että ratsastajan ohjeita on noudatettava nimenomaan juuri nyt, eikä vasta ensi viikolla, Ram sai välillä jättää pysähdyksen väliin ja vain suoristaa ratsunsa. Pysähdyksiä oli kuitenkin tultava epäsäännöllisin väliajoin kaarien välissä. Jatkoimme tehtävää siten, että Ram nosti laukan, laukkasi kaaren, jonka jälkeen laukanvaihto käynnin kautta. Tässä orin oli tosiaan oltava heti hereillä ja Ramin esittää avut nopeasti ja täsmällisesti. Jokaisella laukkakaarella Ramin tuli taivuttaa hevosta reilusti sisäänpäin, lähes ylitaivuttaen. Ensimmäisellä kaarella orin laukka vaihtui ravin kautta, joten seuraavalla kerralla halusin tehokkaamman pidätteen ja nopeamman reagoinnin myös ratsastajalta. Pikkuhiljaa ratsukon yhteistyö alkoi hioutua ja näin varsin nättejä sekä eleettömiä siirtymiä. Lopuksi vaihdoimme kolmikaarisen koko maneesin kattavaan kahdeksikkoon, jossa aina keskellä Ram sai vaihtaa ”lennosta” laukan ja jatkaa myötälaukassa seuraavalle kaarelle jälleen reilusti taivuttaen. Tehtävä onnistui varsin hyvin, joten kehuin sekä ratsastajaa että oria ja annoin heidän aloittaa rennot loppuverkat.

  

 

16.12.13 Kouluvalmennus, valmentaja: Freetu 

Uusi tuttavuus, ori  Huurre, oli tänään tutun ratsastajan Ramin alla, kun saavuin maneesin. Pyysin ratsukkoa aloittamaan itsenäisen alkuverryttelyn, jotta pystyisin hieman näkemään, miten ori liikkuu.  Huurre vaikuttikin melko reippaalta, joskin se liikkui aika lyhyin askelin eteenpäin reippaalla tahdilla. Kehotin Ramia alkamaan pidentää orin askelta tekemällä runsaasti puolipidätteitä ja rauhoittamalla omaa kevennystään. Ei vaatinut kauaa, kunnes orin askel piteni ja ori myös rentoutui hieman ja pyöristyi selästään. Nyt Ram sai tehdä joka pitkän sivun alussa voltin ja jatkaa siitä avotaivutuksessa sivun loppuun. Seuraavalla pitkällä sivulla Ram sai keventää ja pyytää oria pidentämään reilusti askeltaan, tosin päädyssä jälleen ottaa kiinni ja jatkaa suoraan voltille kootummassa ravissa kohti avotaivutusta. Avossa kehotin Ramia ajattelemaan sitä muotoa, mikä orilla on voltin alussa ja jatkaa sitä eteenpäin. Ratkaisevaa oli sisäpohkeen jämäkkyys ja se, että Ram ei antaisi orin kiihdyttää askeltaan jälleen tikittäväksi. Aluksi  Huurre yrittikin kipittää tehtävää karkuun, mutta käskin Ramia pidättää nopeasti, mutta ei jäädä suuhun kiinni, vaan keskittyä oman istunnan jämäkkyyteen. Myöhemmin kehotin ratsukkoa siirtymään keskihalkaisijalle, jossa tehtävänä oli sama voltin kautta avotaivutukseen siirtyminen, nyt vain ilman seinän ja uran tukea. Avotaivutuksen aikana halusin nähdä siirtymän käyntiin, josta muutaman askeleen jälkeen takaisin raviin avon säilyessä. Keskihalkaisijan jälkeen kulmassa laukannosto ja pitkä sivu avotaivutusta laukassa, jonka jälkeen siirtymä kulmassa raviin, pari askelta aikaa rauhoittaa ravi, jonka jälkeen takaisin keskihalkaisijalle.  Huurre näytti aluksi siltä, että se halusi keskittyä vain eteenpäin kipsutteluun, mutta pikkuhiljaa Ram sai sen kuuntelemaan apujaan ja keskittymään työntekoon. Avotaivutus onnistui hyvin varsinkin laukassa, vaikka siinä en erityisen jyrkkää väistöä vaatinutkaan. Myös siirtymät avon sisällä ravista käyntiin sujuivat mallikkaasti, ja Ram sai hyvillä mielin aloittaa loppuverkat.

 
Webdesign © 2011 Ram.