Viehättävän Jalokivi

NimiViehättävän Jalokivi "Jami"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Tuoja Viehättävä, Ram. VRL-02286
Skp & säkä Ori & 164cm Koulutus Yleispainotteinen, Va B, 120cm, Noviisi valj.
Syntymäaika 15.02.2016 Rekisterinumero VH
Ikääntyminen / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit

Orin tavoitteena on saada n. 6 jälkeläistä ja käydä KTK-, KRJ-, ERJ,- ja VVJ-laatuarvosteluissa ja saavuttaa näyttelyarvonimi.

02.03.2016 Viehättävä, RCH 10p.

12.04.2016 Viehättävä, RCH 10p.

23.04.2016 Harmonia, RCH 10p.

20.05.2016 Viehättävä, RCH 10p.

05.06.2016 Huvitutti, RCH 10p.

Jälkeläiset

 

 

© Kuvaaja ei halua nimeää mainittavan

 

 

LUONNE

 

Perusluonteeltaan rehellinen ja jämäkkä Jami saavuttaa tallissa suurta suosiota hyväkäytöksisyydellään. Herrasmies ei huijaa tai ilkeile, vaan tuntee oman paikkansa lauman arvojärjestyksessä. Erityisesti ratsastettaessa esiin tulevat luotettavuus ja upea liikkeiden hallinta ovat orin parasta antia suurelle yleisölle, mutta oman tallin rauhassa Jamin kanssa voi nauttia myös pienistä yhteisistä hetkistä. Empaattisuus onkin orin ominaisuuksista ehkä kadehdittavin, mutta jokaisella meistä on heikot kohtamme, ja myös Jami osaa joskus olla kärsimätön tai hajamielinen.
  

Hoidettavana Jami on melko ihanteellinen poika. Paikoillaan pysyminen ei tuota ongelmia sen enempää kuin kavioiden nostaminenkaan. Vaikka hoitaminen tapahtuu rauhallisesti, on ori läsnä jokaisessa hetkessä. Jami osaa ihailtavasti lukea elekieltä ja aistii monia tunteita, jotka muilta jäisivät huomaamatta. Orilla onkin paljon niin sanottua tunneälyä, ja myös empaattisuus, eli muiden tunteisiin eläytyminen onnistuu. Hoitajan mietteitä peilaavana Jami on luotettava lohduttaja arjen ikävinä hetkinä. Samalla tavoin ori iloitsee myös sinun iloistasi. Hoitosessio Jamin kanssa tekeekin usein hyvää psyykelle hoitajan sitä tiedostamatta. Se, että poika tulee samalla harjattua siistiin kuntoon ja varustettua tulevia koitoksia varten, ovat kaikessa arkisuudessaan lähes sivutuotteita. Pieni tavanomainen pullistelu satulaa laitettaessa herättää uneksijat keskittymään töihinsä, mutta muuten Jamin käytös ylittää monia haavekuvia. Huonot päivät ovat tietenkin asia erikseen, mutta pahaa poikaa et meidän Jamista saa esiin kaivettua.
   

Eläinlääkärin ja kengittäjän käynnit sujuvat Jamin luona rutiinilla. Varsinkin ensin mainitun kanssa voidaan aistia jonkin asteista jännittymistä ja tavanomaisesta poikkeavaa herkkyyttä, mutta tyyneys ja luottamus ihmisiin säilyvät, joten kaikki tulee kyllä sujumaan erittäin hyvin. Kengityksessä epämiellyttävän välikohtauksen mahdollisuus on sitäkin olemattomampi, ellei peräti olematon. Muiden hevosten seurassa Jami on sellainen lauman keskitason kaveri. Tammoihin kohdistuu tietysti suurta kiinnostusta, mutta jätkäporukoissa Jami ei ole se muita suureen ääneen komentava, joskaan ei salli myöskään itseään liikaa alistettavan. Kokonaisuudessaan voisi sanoa Jamin käyttäytyvän hevoslaumassa varsin viisaasti ja tilanteita ennakoiden. Ongelmia muiden hevosten kanssa ei ole koskaan ollut.
   

Talutuksessa Jami tulee kauniisti mukana, kuten on opetettukin. Toisinaan lähistöllä olevat tammat tai muu mielenkiintoinen saattaa innostaa oria luokseen, mutta taluttajan ei suinkaan tarvitse alkaa tästä Jamin kanssa tappelemaan, vaan pienikin muistutus palauttaa orin kyllä täysin paikoilleen. Lastaus traileriin voi vaatia joskus muistutuksen sijasta jopa komennon, mutta tämäkin vain poikkeavissa tapauksissa. Sellaisia ovat muun muassa ne kerrat, kun paikalla on paljon pojalle tuntematonta porukkaa. 
    

Kauniit askellajit ovat Jamin ehdoton valttikortti ratsastuskentällä. Niiden säännöllisyyttä ja puhtautta on vaikea lähteä rikkomaan, niin luonnollisesti ori ne tuottaa. Jamilla on myös luontaista halua ratsastajan miellyttämiseen, joten yhteistyö saadaan yleensä toimimaan melko vaivattomasti. Joinakin unisina päivinä poika saattaa vaatia melko pitkiä alkulämpöjä, ennen kuin on täysin terävöittänyt keskittymisensä. Yhteyden löydyttyä avut menevät perille esimerkillisesti, ja sitä kerran löydettyä yhteyttä on erittäin hankala saman treenin aikana päästä hukkaamaan.
Kouluratsastuksessa Jamin kanssa voidaan paistatella lennokkailla, toimivilla askellajeilla. Ne ovat ihailtavaa luokkaa niin lisättyinä, koottuina kuin muutenkin. Kuitenkin Jami on vain helpon tason kouluratsu. Muun muassa sulku- ja avotaivutusten hallinta on käynnissä hyvää, mutta menee hankalaksi raviin siirryttäessä. Jamilla on kyllä miellyttämishalua, mutta korkeamman tason koululiikkeisiin vaadittaisiin huiman treenin lisäksi ratsulta enemmän kunnianhimoa. Kritiikkinä voidaan sanoa myös, että vaikka askellajit ovat oppikirjamaisen tahdikkaat ja reippaat, niin orin muu olemus kaipaa kouluratsastuksessa joskus pientä energialisää.
    

Estekentillä Jamin on helpompi löytää vauhtia ja innokkuutta. Parhaimmillaan poika on esteiden välillä hyvät tiet löytäen ja selvästi aikaa voittaen. Hyppytekniikka on oikein kohtuullista, parhaimmillaan kaunista, mutta vaatii esteelle tultaessa aika paljon valmistelua ratsastajalta. Jami ei pelkää erikoisempiakaan esteitä ja hyvin harvoin kieltää, mutta pudotuksen sattuessa saattaa mennä hämilleen. Tällöin ratsastajan on oltava tarkkana ja tukemassa, sekä ohjaamassa ratsu taas oikeille raiteille. Huonossa tapauksessa käy niin, että yksi pudotus pilaa koko lopun hyvinkin alkaneesta radasta. Oikeilla ja varmoilla otteilla ratsastaja pystyy kuitenkin kannustamaan oria niin, että tällainen saadaan vältetyksi ja vauhti löytyy uudestaan.
Maastossa Jami on kohtuullisen varmajalkainen. Mukana olevat muut ratsukot myös yleensä rentouttavat tilannetta entisestään. Laukkapätkillä saatetaan jopa irrotella oikein reilusti, mutta hallinnassa ori kuitenkin pysyy. Nukkuminen selässä ei ole silti suositeltavaa, koska Jamikaan ei aivan kaikkia lenkkipolulla vastaan tulevia yllätyksiä ota vastaan tyyneydellä.
   

Kilpailuissa Jamin käytös ei suuresti eroa kotikentillä treenailusta. Muista hevosista ori voi suorituksen ulkopuolisena aikana saada hieman ylimääräistä energiaa, mutta kentällä pystytään keskittymään itse suoritukseen. Ihmisjoukot eivät tasaisena massana Jamia häiritse, mutta toki yksittäiset sateenvarjolla huitovat sinne ja tänne pomppivat kovaääniset huutajat voivat pilata muiden päivän ohella myös Jamin suorituksen. Onneksi tällaisia ääriolosuhteita ei juuri nykyaikaisissa kilpailuissa joudu kohtaamaan.

SUKUSELVITYS

i Jalosydän

 sh-o, 164 cm

ii Hurman Jalo

 sh-o, 148 cm, voikko

iii  Jalmari
iie Hurman Kulta
ie Sydänkäpynen

 sph-t, 147cm, tprt

iei Ilkivala
iee Käpynen
e Myrskyvaroitus

 sh-t, 156cm

ei Myrskylumena

 sph-o, 160cm, rautias

eii Monet Metrit
eie Pikamasiina
ee Mikan Mymmeli

 sh-t, 150cm, rautias

eei Oikea Raanlundi
eee Mikatar

 

KILPAILUT

Kouluratsastus (6)

12.04.2016 KRJ kutsu, vaativa b: 3/30
11.04.2016 KRJ kutsu, vaativa b: 1/30
13.04.2016 KRJ kutsu, vaativa b: 5/30
18.04.2016 KRJ kutsu, vaativa b: 5/30
13.04.2016 KRJ kutsu, vaativa b: 1/30
16.04.2016 KRJ kutsu, vaativa b: 5/30

   Esteratsastus (1)

13.04.2016 ERJ kutsu, 100cm: 3/30

Valjakko (2)

21.03.2016 ERJ kutsu, noviisi: 4/30
28.03.2016 ERJ kutsu, noviisi: 2/30

PÄIVÄKIRJA

 

-

Webdesign © 2011 Ram.