VIEHÄTTÄVÄN JAMI

RIP 18.01.2016

Nimi Viehättävän Jami "Jami" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Viehättävä
Skp & säkä ORI & 147cm Koulutus Yleispainotteinen, He A & 100cm
Syntymäaika 30.12.2010 Rekisterinumero VH11-018-0075
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit & näyttelyt

VIR MVA Ch myönnetty 8/11

Ch-M myönnetty 17.03.2011

YLA2 30 + 37 + 34 + 35 = 136

KRJ-I 21 (7+7+7) - 41 - 22 - 10 - 8 = 102 p.

 

KTK-II 18 + 18 + 18 + 18 = 72p
- Erinomaiset tyypit, saisi olla massiivisempi, pitkä runko.
- Kaunis ja kevyt tyyppi, hyvä kaula, pitkä ja vento selkä, luisu lautanen. Hyväasentoiset jalat

 

SLA-I 15 (4+4+3+4) + 22 + 24 + 20 + 16 = 97 p. 

Hyvätyyppinen, ryhdikäs pienhevonen. Hyvä kaula, pyöreä pitkä runko. Loiva lapa, hyväasentoiset jalat..

 

19.04.2011 Västerby,  +irto-SERT,  pt. Alina J.

20.04.2011 Harharetki +irto-SERT pt. Anette N.

28.05.2011 Viehättävä, BIS2 +MVA-SERT  pt. Peppi S.

30.06.2011Viehättävä , BIS2 +MVA-SERT pt. Anette N.

 

11.01.2011 Siljan Suom. ,  +näyttelyn paras varsa pt. Anette N.

08.03.2011 Viehättävä+näyttelyn paras varsa pt. Peppi S..

Jälkeläiset

22.07.2011 o. Viehättävän Jiktaasi (Toivolan Hilja)

03.03.2012 o. Viehättävän Nuutti (Siipirikko HUI)

10.09.2012 o. Viehättävän Joiku (Kieron Ruusa)

07.04.2013 t. Viehättävän Jade (Siipirikko HUI)

01.11.2015 o. Viehättävän Kuisma (Aavan Kuiske)

© Tallin omaisuutta

LUONNE

Perusluonteeltaan rehellinen ja jämäkkä Jami saavuttaa tallissa suurta suosiota hyväkäytöksisyydellään. Herrasmies ei huijaa tai ilkeile, vaan tuntee oman paikkansa lauman arvojärjestyksessä. Erityisesti ratsastettaessa esiin tulevat luotettavuus ja upea liikkeiden hallinta ovat orin parasta antia suurelle yleisölle, mutta oman tallin rauhassa Jamin kanssa voi nauttia myös pienistä yhteisistä hetkistä. Empaattisuus onkin orin ominaisuuksista ehkä kadehdittavin, mutta jokaisella meistä on heikot kohtamme, ja myös Jami osaa joskus olla kärsimätön tai hajamielinen.

  
Hoidettavana Jami on melko ihanteellinen poika. Paikoillaan pysyminen ei tuota ongelmia sen enempää kuin kavioiden nostaminenkaan. Vaikka hoitaminen tapahtuu rauhallisesti, on ori läsnä jokaisessa hetkessä. Jami osaa ihailtavasti lukea elekieltä ja aistii monia tunteita, jotka muilta jäisivät huomaamatta. Orilla onkin paljon niin sanottua tunneälyä, ja myös empaattisuus, eli muiden tunteisiin eläytyminen onnistuu. Hoitajan mietteitä peilaavana Jami on luotettava lohduttaja arjen ikävinä hetkinä. Samalla tavoin ori iloitsee myös sinun iloistasi. Hoitosessio Jamin kanssa tekeekin usein hyvää psyykelle hoitajan sitä tiedostamatta. Se, että poika tulee samalla harjattua siistiin kuntoon ja varustettua tulevia koitoksia varten, ovat kaikessa arkisuudessaan lähes sivutuotteita. Pieni tavanomainen pullistelu satulaa laitettaessa herättää uneksijat keskittymään töihinsä, mutta muuten Jamin käytös ylittää monia haavekuvia. Huonot päivät ovat tietenkin asia erikseen, mutta pahaa poikaa et meidän Jamista saa esiin kaivettua.

  
Eläinlääkärin ja kengittäjän käynnit sujuvat Jamin luona rutiinilla. Varsinkin ensin mainitun kanssa voidaan aistia jonkin asteista jännittymistä ja tavanomaisesta poikkeavaa herkkyyttä, mutta tyyneys ja luottamus ihmisiin säilyvät, joten kaikki tulee kyllä sujumaan erittäin hyvin. Kengityksessä epämiellyttävän välikohtauksen mahdollisuus on sitäkin olemattomampi, ellei peräti olematon. Muiden hevosten seurassa Jami on sellainen lauman keskitason kaveri. Tammoihin kohdistuu tietysti suurta kiinnostusta, mutta jätkäporukoissa Jami ei ole se muita suureen ääneen komentava, joskaan ei salli myöskään itseään liikaa alistettavan. Kokonaisuudessaan voisi sanoa Jamin käyttäytyvän hevoslaumassa varsin viisaasti ja tilanteita ennakoiden. Ongelmia muiden hevosten kanssa ei ole koskaan ollut.

  
Talutuksessa Jami tulee kauniisti mukana, kuten on opetettukin. Toisinaan lähistöllä olevat tammat tai muu mielenkiintoinen saattaa innostaa oria luokseen, mutta taluttajan ei suinkaan tarvitse alkaa tästä Jamin kanssa tappelemaan, vaan pienikin muistutus palauttaa orin kyllä täysin paikoilleen. Lastaus traileriin voi vaatia joskus muistutuksen sijasta jopa komennon, mutta tämäkin vain poikkeavissa tapauksissa. Sellaisia ovat muun muassa ne kerrat, kun paikalla on paljon pojalle tuntematonta porukkaa. 

   
Kauniit askellajit ovat Jamin ehdoton valttikortti ratsastuskentällä. Niiden säännöllisyyttä ja puhtautta on vaikea lähteä rikkomaan, niin luonnollisesti ori ne tuottaa. Jamilla on myös luontaista halua ratsastajan miellyttämiseen, joten yhteistyö saadaan yleensä toimimaan melko vaivattomasti. Joinakin unisina päivinä poika saattaa vaatia melko pitkiä alkulämpöjä, ennen kuin on täysin terävöittänyt keskittymisensä. Yhteyden löydyttyä avut menevät perille esimerkillisesti, ja sitä kerran löydettyä yhteyttä on erittäin hankala saman treenin aikana päästä hukkaamaan.
Kouluratsastuksessa Jamin kanssa voidaan paistatella lennokkailla, toimivilla askellajeilla. Ne ovat ihailtavaa luokkaa niin lisättyinä, koottuina kuin muutenkin. Kuitenkin Jami on vain helpon tason kouluratsu. Muun muassa sulku- ja avotaivutusten hallinta on käynnissä hyvää, mutta menee hankalaksi raviin siirryttäessä. Jamilla on kyllä miellyttämishalua, mutta korkeamman tason koululiikkeisiin vaadittaisiin huiman treenin lisäksi ratsulta enemmän kunnianhimoa. Kritiikkinä voidaan sanoa myös, että vaikka askellajit ovat oppikirjamaisen tahdikkaat ja reippaat, niin orin muu olemus kaipaa kouluratsastuksessa joskus pientä energialisää.

   
Estekentillä Jamin on helpompi löytää vauhtia ja innokkuutta. Parhaimmillaan poika on esteiden välillä hyvät tiet löytäen ja selvästi aikaa voittaen. Hyppytekniikka on oikein kohtuullista, parhaimmillaan kaunista, mutta vaatii esteelle tultaessa aika paljon valmistelua ratsastajalta. Jami ei pelkää erikoisempiakaan esteitä ja hyvin harvoin kieltää, mutta pudotuksen sattuessa saattaa mennä hämilleen. Tällöin ratsastajan on oltava tarkkana ja tukemassa, sekä ohjaamassa ratsu taas oikeille raiteille. Huonossa tapauksessa käy niin, että yksi pudotus pilaa koko lopun hyvinkin alkaneesta radasta. Oikeilla ja varmoilla otteilla ratsastaja pystyy kuitenkin kannustamaan oria niin, että tällainen saadaan vältetyksi ja vauhti löytyy uudestaan.
Maastossa Jami on kohtuullisen varmajalkainen. Mukana olevat muut ratsukot myös yleensä rentouttavat tilannetta entisestään. Laukkapätkillä saatetaan jopa irrotella oikein reilusti, mutta hallinnassa ori kuitenkin pysyy. Nukkuminen selässä ei ole silti suositeltavaa, koska Jamikaan ei aivan kaikkia lenkkipolulla vastaan tulevia yllätyksiä ota vastaan tyyneydellä.

  
Kilpailuissa Jamin käytös ei suuresti eroa kotikentillä treenailusta. Muista hevosista ori voi suorituksen ulkopuolisena aikana saada hieman ylimääräistä energiaa, mutta kentällä pystytään keskittymään itse suoritukseen. Ihmisjoukot eivät tasaisena massana Jamia häiritse, mutta toki yksittäiset sateenvarjolla huitovat sinne ja tänne pomppivat kovaääniset huutajat voivat pilata muiden päivän ohella myös Jamin suorituksen. Onneksi tällaisia ääriolosuhteita ei juuri nykyaikaisissa kilpailuissa joudu kohtaamaan.

SUKUSELVITYS

 Jasper U

  sh-o, 154cm 

  VIR MVA Ch, KRJ I, YLA1, KTK-II

ii  Pesonen VOE

VIR MVA Ch, KTK-II, YLA1, KRJ I

iii  Muskotti Huijari

VIR MVA Ch, KTK-I

iie  Bellin Vieno Tuuli

meriitit

ie  Marjametsän Ennenkaikkea

VIR MVA Ch, KTK-III, SLA-I, KRJ-II, 

YLA2

iei Nerian Eemil

VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I, VVJ-I, YLA1

iee MES Merenneito

meriitit

e  Moon Aavetar

  sph-t, 148cm 

  ERJ-III

ei Koistilan Ludvig

YLA2, SLA-II, KTK-II, KRJ-II

eii Nokikolari 69

KTK II

eie  T.A. Varpunen

sivut kadonneet

ee Mörkövaaran Aaveritari

 YLA1, ERJ-II, SLA-I, KRJ-II

eei Mörkövaaran Laukkuvaras

YLA2, SLA-I

eee Veripiika KAT

YLA2

 

Isä Jasper U on upea suomenhevosori. Rautias 154cm korkean orin on kasvattanut Uniruutu. Ori on kilpaillut paljon koulussa ja se onkin palkittu kuoluratsastuksen laatuarvostelussa ensimmäisella palkinnolla. Myöskin ulkonäöstään Juppe on saanut hyvää palautetta, sillä se on kantakirjattu toisella palkinnolla ja sille on myönnetty VIR MVA Ch. Nykyään Juppe asustelee Viehättävässä ja on luonteeltaan rohkea ja sosiaalinen ori, jolta löytyy orimaisuuttakin vaikka muille jakaa. Poika on aikamoinen säheltäjä ja tutkii jokaisen asian mahdollisimman hyvin. Eikä säiky juuri mitään. Ratsuna ori on eteenpäinpyrkivä ja ketterä ja pyrkii miellyttämään ratsastajaa aina parhaansa mukaan. Liikkeet ovat upeat, niin kuin Jupen vanhemmillakin. Tähän mennessä Juppe on saanut seitsemän varsaa.

   

Isänisä on hieno mustan värin omaava ori Pesonen VOE. Repeksi kutsuttu ori on yleispainotteinen ja kilpailee sekä koulu- että esteratsastuksen parissa. Repe yltää kouluratsastuksessa tasolle helppo a asti ja esteiden parissa 110cm esteet ylittyvät. Säkäkorkeutta on 155 senttimetriä ja kasvattaja on Natalie V. Itä-Laaksosta. Luonteeltaan Repe on temperamenttinen ja vauhdikas, oreille ominaista orimaisuutta tietenkään unohtamatta. Repellä on hurmaavan värin lisäksi erittäin hyvä rakenne. Se on palkittu VIR MVA Ch -arvonimellä ja kantakirjattu KTK-II -palkinnolla.

  
IsänIsänisä on VIR MVA Ch palkittu ori Muskotti Huijari. Huijari on saavuttanut myös KTK-I -palkinnon. Huijari on periyttänyt kauniin mustan värinsä myös pojalleen Pesonen VOE:lle. tämä ori on 156 cm korkea, koulu- ja estepainotteinen. Huijari on jättänyt jälkeensä 10 hienoa jälkeläistä. Jälkeläisistä 4 on tammoja ja loput 6 on oreja.

  
IsänIsänemä on jo lopetetun Bellicosen kasvatti Bellin Vieno tuuli. Nykyisin tamma on Itä-Laakson omistuksessa ja kilpailee painotuksensa mukaan esteratsastuksensa parissa. Säkäkorkeutta tammalta löytyy 157cm ja väriltään neito on kaunis rautias. Esteillä tamma ponkaisee 120 senttimetristenkin esteiden yli ja koulua se menee myös helppo A -tasolle.
  

Isänemä puolestaan on hienosti niin näyttelyissä kuin muutenkin kisakentillä pärjännyt Marjametsän kasvatti Marjametsän Ennenkaikkea. Näyttelykehistä on napattu kaikki minkä sieltä vain voi voittaa; VIR MVA Ch -arvonimi. Lisäksi tamma on palkittu YLA2 ja KRJ-II -palkinnoilla, eli kisoissakin menestystä on tullut melko hyvin. Enni on väriltään vaaleanrautias ja 151 senttimetriä korkea. Kisauransa tamma on jo lopettanut ja siirtynyt siitoskäyttöön. Jälkeläisiäkin on muutama jo maailmaan tullut. Enni kävi suomenhevosten kantarkijatilaisuudess aja palkittiin siellä III -palkinnolla. Suomenhevoslaatuarvostelusta se taas kaappasi mukaansa SLA-I -palkinnon.

 
Isänemänisä on kuuluisa hieno suomenpienhevosori, joka on voittanut urallaan melkein kaiken mitä on ollut tarjolla. Kukapa muukaan olisi kyseessä kuin hieno voikko ori Nerian Eemil. Eemil on Nerianin kasvatti ja se on myös Heini H. :n, Nerianin omistajan omistuksessa. Urallaan Eemil on saavuttanut näyttelyiden parissa VIR MVA Ch -arvonimen ja se on myös kantakirjattu KTK-I -palkinnolle. Muita saavutuksia on mm. YLA1, KRJ-I ja VVJ-I.
 

Isänemänemä on puolestaan hieman tuntemattomampi MES Merenneito, joka on hieman enemmän varjossa oleva. Tämä on kuitenkin oiva lisä muuten tähän niin menestyneeseen sukuun ja siksi pidän tästäkin nimestä sukutaulussa. Väriltään rautias ja mukavaluontoinen tamma on jättänyt Ennin lisäksi myös muutaman muun jälkeläisen.

 

  

Emä Muun Aavetar on pienempi kokoinen, 148cm.  Emältään Jami onkin kokonsa perinyt. Luonteeltaan Veera on  näpsäkkä ja rehellinen tamma. Tallissa sen kanssa on mukava touhuta, sillä Veera toimii järkevästi, hosumatta ja sähläämättä, purematta ja potkimatta. Tamma on tasainen niin tallissa kuin ratsunakin. Veera on kilpaillut sekä koulussa että esteillä. Koulussa tamma on menestynyt hieman paremmin ja se on koulutettu Vaativa B tasolle asti. Esteitä tamma hyppää 120cm. Jälkeläisiä Veeralla on Jamin lisäksi kolme. 

 
Emänisä Koistilan Ludvig oli pienkokoinen suomenhevosori, jolta löytyi säkäkorkeutta 147 senttimetriä. Villeksi kutsuttua oria on luonteeltaan kuvailtu ruunamaiseksi ja todella mukavaksi herraksi. Pojan kanssa ei siis pahemmin ollut käsiteltäessä ongelmia, niin maasta- kuin selästäkään käsin. Kuitenkin kiimaiset tammat saivat Villen aina pikkaisen sekaisin. Orilta löytyikin erityinen kiinnostus tammoja kohtaan. Villen kasvatti myös erittäin tunnettu suomenhevos kasavattaja, Koistila. Ville oli koulupainotteinen kerra, jonka koulutus ylsi Vaativa B tasolle saakka. Se on kilpaillut kuitenkin myös muissa lajeissa ja haalinut niistäkin sijoituksia ihan mukavasti. Orilta löytyy Veeran lisäksi kaksi jälkeläistä.
   
Emänisänisä Nokikolari 69 oli upea kantakirjaori. Se kantakirjattiin KTK-II palkinnolle orin vielä eläessä. Rakenteeltaan poju olikin erittäin komea naisten naurattaja. Nolikseksi kutsuttu ori oli kooltaan myös suomenpienhevonen. Korkeutta siltä löytyi 146 senttimetriä. Nokikolari asui elämänsä Keinumäessä, kunnes upea talli lopetti toimintansa ja ori katosi sen sileän tien. Painotteeltaan Nolis oli yleispainotteinen. Luonteeltaan sitä kuvailtiin riehakkaaksi pojaksi, joka nautti tammojen perässä juoksemisesta.
  
Emänisänemä T.A. Varpunen oli Vipeltäjän kasvattama suomenhevosori. Kasvattajalta ori myytiin Vibajan hoiviin, jossa ori sai osakseen mukavan ja menestyksekkään elämän. Luonteeltaan Varpuksi kutsuttua tammaa on kuvailtu ystävälliseksi ja erittäin järkeväksi tapaukseksi. Neidin kanssa tulikin toimeen miltei ketä tahansa, jopa kokemattomat heppaharrastajat. Painotteeltaan Varpunen oli koulupainotteinen. Sijoituksia KRJ:sta Varpulla oli jopa yli 30 kappaletta. Jälkeläisiä tammalla on valitettavasti vain yksi kappale.
 
Emänemä, Mörkövaaran Aaveritari, on menestyneen Mörkövaaran yksi lukuisista kasvateista. Aaveeksi kutsuttu suomenhevostamma on syntynyt v. 2008 suomessa. Tamma myytiin kilpakotiin miseryn hoiviin virtuaalitalli Moondanceen, jossa Aave onkin saanut loistavaa hoivaa osakseen. 154 senttinen tamma on painotteeltaan yleispainotteinen. Se on kilpaillut aktiivisesti niin esteillä, kentässä, koulussa kuin valjakossakin. KRJ sijoituksia löytyy 47 kappaletta, ERJ sijoituksia 60 kappaletta, VVJ sijoituksia 12 kappaletta ja KERJ sijoituksia 12. Aave on myös käynyt laatuarvosteluissa ja se on palkittu seuraavin palkinnoin: YLA2, ERJ II.
 
Emänemänisä Mörkövaaran Laukkuvaras on jo kadonneista sivuista päätellen edesmennyt herra. Lateksi kutsuttu ori on myöskin Mörkövaaran yksi menestyneistä kasvateista. Ori oli aikoinaan aktiivisessa kilpakäytössä. Sijoituksia orilta löytyi ERJ:stä jopa 70 kappaletta ja KRJ:sta 100 kappaletta. Orilla oli jonkin verran myös VVJ ja KERJ sijoituksia. Jälkeläisiä tämä ori jätti kuusi kappaletta.
 
Emänemänemä, Veripiika KAT, on Katvuston kasvattama suomenhevosneiti. Tamma on väriltään vaaleanrautias ja säkäkorkeudeltaan pienhevosen kokoinen 148 senttimetriä. Nykyisin tamman omistaa ninja. ja hepo asustaa Mörkölässä. Se on kilpaillut aktiivisesti ERJ:ssä sekä myös KERJ:n puolella. Sijoituksia ERJ:stä löytyy 37 kappaletta ja KERJ:stä 6 kappaletta. Veeraksi kutsuttu tamma on 3 varsan äiti. Luonteeltaan tammaa on kuvailtu miellyttäväksi ja iloiseksi suomenhevostammaksi, jonka kanssa on aina mukavaa viettää aikaa.

Emän puolen (c) Emmi N.

Loput tallin omaisuutta.

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 3 vuotta - 23.05.2011 Ikääntyy VARL:in mukaisesti
syntynyt 30.12.2010
1 vuotta - 16.02.2011
2 vuotta - 05.04.2011
3 vuotta - 23.05.2011
4 vuotta - 10.07.2011
5 vuotta - 27.08.2011
6 vuotta - 14.10.2011
7 vuotta - 01.12.2011
8 vuotta - 18.01.2012
9 vuotta - 06.03.2012
10 vuotta - 23.04.2012
11 vuotta - 10.06.2012

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

Vapaapäivä

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT - Kouluratsastus (47)

  

23.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/50
20.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/40
18.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
21.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
19.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 6/50
27.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
23.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
24.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
25.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

25.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/100
27.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/100
29.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/100
30.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 9/100 

06.05.2011 KRJ kutsu, helppo c: 6/50
07.05.2011 KRJ kutsu, helppo c: 7/50
20.05.2011 KRJ kutsu, helppo c: 4/30
 

    

02.05.2011 KRJ kutsu, helppo c: 2/40 

29.05.2011 KRJ kutsu, helppo c: 4/50
21.05.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/60
22.05.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/60
24.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
27.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50

28.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50

24.05.2011 KRJ kutsu, helppo c: 3/50

10.07.2011 KRJ kutsu, helppo b: 7/50
11.07.2011 KRJ kutsu, helppo c: 3/50

21.09.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
18.09.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
19.09.2011 KRJ kutsu, helppo b: 6/50
03.10.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
30.11.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/50
01.12.2011 KRJ kutsu, helppo b: 7/50
 

  

 02.12.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/50
19.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
23.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50

19.11.2011 KRJ kutsu, helppo b: 3/60
20.11.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/60
20.11.2011 KRJ kutsu, helppo b: 6/50
22.11.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
23.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
25.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
04.12.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
17.12.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/50
19.12.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/50
20.12.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/50
21.12.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/50
19.12.2011 KRJ kutsu, helppo c: 2/40

 

KILPAILUT - Esteratsastus (41)

   

14.04.2011 ERJ kutsu, 80cm: 4/50
15.04.2011 ERJ kutsu, 80cm: 1/50
11.05.2011 ERJ kutsu, 100cm: 1/50
12.05.2011 ERJ kutsu, 100cm: 7/50
03.06.2011 ERJ kutsu, 100cm: 6/50
02.07.2011 ERJ kutsu, 100cm: 5/50
03.7.2011 ERJ kutsu, 100cm: 5/50 

15.7.2011 ERJ kutsu, 100cm: 8/100
12.10.2012 ERJ kutsu, 100cm: 3/40
16.10.2012 ERJ kutsu, 100cm: 6/40

27.10.2012 ERJ kutsu, 100cm: 2/40
11.10.2012 ERJ kutsu, 80cm: 3/60

21.05.2013 ERJ kutsu, 100cm: 6/50

 

     

18.12.2013 ERJ kutsu, 90cm: 1/40
03.01.2014 ERJ kutsu, 100cm: 3/40
05.01.2014 ERJ kutsu, 100cm: 6/40
07.01.2014 ERJ kutsu, 100cm: 1/40
22.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 1/30
25.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 1/30
12.03.2014 ERJ kutsu, 100cm: 1/40

11.08.2015 ERJ kutsu, 100cm: 2/30

12.08.2015 ERJ kutsu, 100cm: 5/30
21.08.2015 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
23.08.2015 ERJ kutsu, 100cm: 3/30

26.08.2015 ERJ kutsu, 100cm: 1/30

26.08.2015 ERJ kutsu, 100cm: 5/30

24.08.2015 ERJ kutsu, 90cm: 1/40

 

25.08.2015 ERJ kutsu, 90cm: 6/40
25.08.2015 ERJ kutsu, 90cm: 1/40
30.08.2015 ERJ kutsu, 90cm: 6/40
04.10.2015 ERJ kutsu, 90cm: 1/30
16.10.2015 ERJ kutsu, 90cm: 1/30
16.10.2015 ERJ kutsu, 100cm: 1/40
31.10.2015 ERJ kutsu, 100cm: 6/40
02.11.2015 ERJ kutsu, 100cm: 1/40
11.12.2015 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
11.12.2015 ERJ kutsu, 100cm: 5/30
16.12.2015 ERJ kutsu, 100cm: 4/30
17.12.2015 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
17.12.2015 ERJ kutsu, 100cm: 4/30

01.12.2015 ERJ kutsu, 100cm: 3/30

PÄIVÄKIRJA

12.6.2012 kouluvalmennus, valmentaja: idam

Saapuessani maneesiin, Ram ja Jami kävelivät pitkin ohjin uraa pitkin. Jami ei näyttänyt erityisen menevältä ratsulta, vaan se oli rennon ja rauhallisen oloinen. Alkuverryttelystä alkaen Ram saikin ratsastaa oria hurjan paljon eteenpäin, ei kiireiseksi vaan pidemmille askelille. Jami näytti aluksi hieman etupainoiselta ja nojasi kuolaimeen. Irrottavien liikkeiden ja lyhyiden peräänantojen kautta se saatiin kuitenkin kantamaan itseään paremmin. Tänään aiheena oli keskiaskellajit sekä peruutukset. Tehtävänä oli ratsastaa ensin käynnissä lyhyen sivun ja kulman läpi, pysähtyä ensimmäisen kirjaimen kohdalle ja ratsastaa peruutus. Tämän jälkeen siirryttiin käyntiin ja muutaman askeleen sisällä keskikäyntiin. Ensimmäisillä kerroilla Ram sai pyytää Jamia polkemaan napakammin alleen. Toistojen kautta keskikäynti parantui, mutta peruutuksista tuli hätäisiä. Neuvoin Ramia ratsastamaan paljon voltteja ja väistöjä tehtävien väliin, jolloin ori ei rupea ennakoimaan. Tehtävä toistettii myös ravissa ja laukassa, ilman suuria ongelmia. Toki Jami olisi voinut olla vielä hieman napakampi siirtymisissä, mutta suoriutui tehtävästä kuitenkin hyvin.

  

 

13.6.2012 kouluvalmennus, valmentaja: idam

Tänään Jamilla näytti olevan enemmän virtaa kuin edellisenä päivänä. Alkuverryttelyssä Ramin ei juuri tarvinnut ratsastaa eteenpäin, vaan sai keskittyä täysin hevosen rentouttamiseen. Hetken kuluttua Jami ravasikin rennosti matalassa muodossa uraa pitkin. Tänään keskityimme avotaivutuksiin ja väistöihin. Ensimmäiset väistöt ratsastettiin käynnissä keskihalkaisijalta uralle, sen jälkeen ravissa ja laukassa. Nämä sujuivat hyvin, tosin rytmi olisi laukassa voinut olla hieman rauhallisempi. Seuraavaksi tehtävänä oli ratsastaa avotaivutusta keskihalkaisijaa pitkin, lopussa suoristaa ja vaihtaa suuntaa. Vasemmassa kierroksessa Jamin takaosa valui helposti ulos, ja kehotin Ramin ratsastamaan vahvemmalla ulkopohkeen ja -ohjan tuella. Kun tehtävä sujui hyvin ravissa, siirryttiin laukkatyöskentelyyn. Tehtävänä oli tulla pitkää sivua pitkin avotaivutuksessa, ratsastaa puolessa välissä voltille ja voltin jälkeen jatkaa jälleen avotaivutuksessa. Koska Jami oli hyvin avuille edellisten tehvävien ansiosta, tämä sujui hyvin alusta alkaen. Loppuverryttelyssä Jami sai ravata pitkin ohjin ja reilusti eteenpäin, koska tehtävät olivat vaatineet kootumpaa muotoa.

 

 

14.6.2012 kouluvalmennus, valmentaja: idam

Viimeisenä valmennuspäivänä keskityimme hevosen rentouden säilyttämiseen. Vaikka Jami näytti aktiiviselta ja tyytyväiseltä, se oli jatkuvasti hieman kuolaimen takana. Alkuverryttelyssä Ram saikin ravata puolipitkin ohjin, tehdä paljon kaarevia uria ja ratsastaa pohkeella takaosaa ulos. Näin Jami saatiin astumaan paremmin alleen ja venyttämään turpaansa pitkälle eteenalas. Myös laukkatyöskentely jatkui normaalia pidemmin ohjin. Jami näytti oikein letkeältä, mutta jännittyi hieman ohjan lyhetessä. Neuvoin Ramia liikuttamaan kuolainta sormillaan, ja samalla ratsastamaan aktiivisesti pohkeella. Mukaan otettiin pohkeenväistöjä, joiden aikana Jami tuntui rentoutuvan ja pysyi tasaisemmalla tuntumalla. Harjoituksen lopussa ori näytti tyytyväiseltä ravatessaan tuntumaa vasten, eikä vetänyt itseään linkkuun. Loppuverryttelyn saitte tehdä itsenäisesti. Hyvää työtä!

   

   

1.6.2011 Kouluvalmennus, valmentaja: Donna
Nuori suomipoika Jami aloitti kouluvalmennuksen innokkaalla asenteella. Alkulämmöissä piti ratsastajan hakea hieman kontaktia oriin, mutta kuuluvuuden kerran löydyttyä ori asettui hienosti ja tottelevaisesti aloilleen. Aloitimme rauhallisesti temponlisäyksillä ravissa, testaillen samalla ja sen jälkeen myös pysähdyksiä ja peruutusta. Nämä sujuivat oikein hyvin, paria pienen pientä huomautusta lukuun ottamatta. Askellajien keveys ja säännöllisyys Jamilla olivat ihailtavaa luokkaa. Testasimme näitä taitoja myös lisättyinä. Lisätty ravi oli kerrassaan hurmaavaa, ja Jami käytti siinä hienosti selkäänsä saavuttaen oivan schwungin, eikä jalkojen ojentaminenkaan tuottanut mitään ongelmaa. Lisätty laukka oli niin ikään kaunista itsessään, mutta siitä treenasimme lisättyyn laukkaan siirtymistä, mikä tuntui ensin tapahtuvan liian voimakkaalla ulkopohkeella. Se houkuttelee hevosta painautumaan kädelle tai työntämään takaosan uran sisäpuolelle. Oikeilla avuilla saimme siirtymisetkin treenattua hyvän näköisiksi. Jami oli koko ajan kuuliainen ratsastajaa kohtaan, vaikka ehkä jonkun kerran ilmaisikin pientä kärsimättömyyttä, jos joutui toistamaan saman harjoituksen useita kertoja. Kyseessä on kuitenkin vielä melkoisen nuori kaveri, joten onkin hyvä treenata hieman hevosen ehdoilla ja harjoituksia vaihdellen. Viimeisenä treeninä tarkastin vielä ratsukon pohkeenväistön oikeaoppisuuden, mutta en löytänyt juuri valitettavan varaa. Sen jälkeen vedettiin kevyet loppuverryttelyt ja ihailtiin kuinka tämä nuori ori kokemuksella ja treenillä tulee vielä olemaan upea ratsu

 

 

3.6.2011 Estevalmennus, valmentaja: Donna
Viehättävän Jami oli minulle jo tuttu kaveri aikaisemmasta kouluvalmennuksesta. Tällä kertaa pääsin valmentamaan nuorta oria toiseen painotuslajiinsa, esteille. Jami löysi yhteisen sävelen ratsastajan kanssa nopeasti. Aloitimme ihan perusharjoittelun maapuomeilla. Ratsukko suoriutuikin niistä hyvin, eikä askelten laskemisessa ollut ongelmia. Näin päästiin nopeasti hyppäämisen makuun. Aluksi aloitettiin varsin matalalta. Jamilla riitti energiaa, mutta tekniikassa oli havaittavissa nuoruuden kiirehtimistä ja sellaista hiomattomuutta. Ratsastaja sai tarkkaan kuunnella luentoani puolipidätteiden merkityksestä ja käytöstä. Toivottavasti en ollut liian saarnaava tai pitkästyttävä puheineni, vaan ratsukko myös sai hyviä vinkkejä. Ainakin hyppääminen parantui valmennuksen loppua kohden. Estekorkeuden noustessa lähemmäs metriä, saatiin muutamia pudotuksia, sekä näiden seurauksena orin epäröintiä. Jami tosiaan tuntuu olevan sitä sorttia, joka tarvitsee kaiken ratsastajan tuen pudotuksen jälkeen pysyäkseen vauhdissa. Matalalla kahden laukka-askeleen välein varustetulla sarjaesteellä Jami oli kuitenkin yllättävän varma. Hioimme hyppytekniikka yksittäisillä esteillä niin kauan, että kokonaisen radan hyppääminen jäi tänään väliin. Lupasin tulla valmentamaan tätä nuorta lupausta esteille vielä uudemmankin kerran, niin nähdään orin potentiaali koko radalla.

 

 

6.6.2011 Estevalmennus, valmentaja: Donna
Pääsin valmentamaan Viehättävän Jamia jo toistamiseen esteratsastuksessa. Ori oli tänään energisellä tuulella, mutta muisti kunnioittaa myös ratsastajaa kaiken innokkuutensa ohella. Lämmittelimme hyppylihaksia ensin yksittäisillä pystyillä. Ponnistuskohdan löytäminen tuntui olevan jo hyvin hallussa, verrattuna siihen, kuinka viime kerralla nähtiin pientä ryntäilyä. Itse hypyssä nousivat jalat ripeästi, ja selkä ja kaula kaartuivat jo toivotulla tavalla. Alastulossa löytyy viilattavaa sen pehmeyden kanssa, mutta tänään lähdimme hyvin nopeasti treenaamaan kokonaista kenttää. Sitä ennen hypättiin läpi muutamaan kertaa kolmen esteen pystysarjaa, sekä kokeiltiin hypyn pituutta pienellä okserilla. Näistä kaikista selvittiin oikein mainiosti, mitä nyt pientä viilattavaa tietysti löytyy aina. Näinkin nuoreksi ratsuksi Jami teki koko valmennuksen ajan hyvää työtä. Rataa hypättäessä Jami paljasti taitonsa esteiden välillä. Ori osasi ilman hirveän suuria apujakin hakea oikeat tiet, eikä poikaa haitannut pari kertaa hypätä hieman pienemmästä kulmasta. Hyvää aikaa tuotettiin siis lähes koko ajan. Pari kertaa tuli tehtyä pudotus, joista seurasi jälleen pientä hidastumista tahdissa. Taitavasti ratsastaja piti ratsunsa kuitenkin liikkeessä ja oikealla tiellä. Päästiin suorittamaan tämä helppo rata jopa ilman virheitä, joten tästä se hyppyura lähtee.

 

 

30.12.2010 Päiväkirjamerkintä

Viehättävän Jami syntyi toiseksi viimeisenä päivänä ennen uutta vuotta 2011.

Webdesign © 2011 Ram.