VIEHÄTTÄVÄN JOIKU

Nimi Viehättävän Joiku "Joiku" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Viehättävä
Skp & säkä Ori & 143cm Koulutus Yleispainotteinen, He A & 80cm
Syntymäaika 10.09.2012 Rekisterinumero VH12-018-0982
Hevonen on nyt 14 vuotias  / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit & näyttelyt

SV-I rakenne 7, suku 10, käytöskoe 20 = 37

KTK-II 17 + 16 + 19 + 18 = 70p 
- Erittäin hyvät tyypit, pyöreä tiivis runko, kaareva kaula, lyhyet vuohiset.

Bronze Premium (book)
 

Jälkeläiset

18.08.2015 o. Viehättävän Kaiku (Aavan Kaste)

07.04.2015 t. Viehättävän Lumetar (Viehättävän Lumiina)

20.01.2016 o. Viehättävän Topias (Koston Tinka)

©  Ipsu

LUONNE

Hoitaessa Viehättävän Joiku on kiltti pieni ori. Se on vähän omissa maailmoissaan ja sitä saa joskus muistuttaa heräämään todellisuuteen. Esimerkiksi kaviota nostaessa ori on saattanut rentoutua harjauksesta niin, ettei edes tajua mitä siltä odotetaan. Orille ei pidäkään suuttua, vaan ystävällisesti muistuttaa mitä oltiinkaan tekemässä. Varusteiden laitossa Joiku on hienosti. Satulavyön kiristys ei ole se mukavin juttu, mutta mikäli Joiku alkaa venkoilemaan, pitää taas muistuttaa, ettei niin pitänytkään tehdä. 

 

Ratsuna Joikua saa herätellä. Se on hieman tahmea ja pitkä raippa on hyvä olla mukana. Ravi on hieman lyhyttä ja vaikeasti istuttavaa, mutta laukata voisi orin kanssa vaikka koko päivän. Joikun kanssa kannattaa muistaa, ettei välikäyntiin ole tarkoitus unohtaa. Joiku pitää pitää silloinkin hereillä. Kun se on saanut alkutunnista liikkeelle kovalla työllä, välikäynnin nukkumisen takia sen saman työn joutuu tekemään uudestaan. Joiku toimii reippaana ollessaan hyvin sekä esteillä että koulussa. Esteillä se on vähän innokkaampi ja kouluratsastuksessa joutuu tekemään enemmän töitä pojan liikkeen eteen.  

 

Eläinlääkärin ja kengittäjän kanssa Joiku on hienosti. Eläinlääkärin toimet joskus kummastuttavat, mutta kengityksessä ori rentoutuu ja kengittäjä joutuukin joskus huomaamaan kannattelevansa koko oria. Muiden hevosten kanssa Joiku toimii rauhallisesti, eikä oikein välitä riehujista. Se mielellään jää omiin oloihinsa tai seurustelee hieman välttävästi tuttujen tarhakavereiden kanssa. Tammojen seurassa se saattaa hieman herätä ja taluttaja joutuukin pitelemään narusta, mutta useimmiten Joiku jolkottelee hoitajan perässä, vaikka ilman narua.  

SUKUSELVITYS

 Viehättävän Jami

sph-o, 147cm, yleispainotus

VIR MVA CH, CH-M, KTK-II

ii  Jasper U

VIR MVA Ch, KRJ I, YLA1, KTK-II

iii  Pesonen VOE

VIR MVA Ch, KTK-II, YLA1, KRJ I

iie  Marjametsän Ennenkaikkea

VIR MVA Ch, KTK-III, SLA-I, KRJ-II, YLA2

ie  Moon Aavetar

ERJ-III

iei Koistilan Ludvig

 

iee Mörkövaaran Aaveritari

  YLA2

e  Kieron Ruusa

sph-t, 143cm, yleispainotteinen

KTK-III

ei Eepos HUI

  KTK-III

eii Eemeli U

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I

eie  Lempi UNI

Champion, KTK-II

ee Haavelaakson Ruusunen

   VIR MVA Ch, KTK-I

eei Heinämäen Ratia

VIR MVA Ch

eee Haavelaakson Romanssi

VIR MVA Ch, KTK II, SLA III

 

Isä Viehättävän Jami on Viehättävän kasvattama upea suomenpienhevosori. Tämä rautias 147cm korkea pienhevonen on yleispainotteinen. Se on kisannut niin koulua kuin esteitäkin tasoilla Helppo A ja 100cm, sekä menestynyt molemmissa lajeissa upeasti. Ori on palkittu myös upeasti ulkonäöstään näyttelyissä jo varsana  Ch-M arvonimellä ja myöhemmällä iällä VIR MVA Ch:lla. Lisäksi ori on kantakirjattu toisella palkinnolla. Luonteeltaan Viehättävän Jami on rehellinen ja jämäkkä. Se on saavuttanut tallissa suurta suosiota hyväkäytöksisyydellään. Herrasmies ei huijaa tai ilkeile, vaan tuntee oman paikkansa lauman arvojärjestyksessä. Erityisesti ratsastettaessa esiin tulevat luotettavuus ja upea liikkeiden hallinta ovat orin parasta antia suurelle yleisölle, mutta oman tallin rauhassa Jamin kanssa voi nauttia myös pienistä yhteisistä hetkistä.

 

Isänisä Jasper U on upea suomenhevosori. Rautias 154cm korkean orin on kasvattanut Uniruutu. Ori on kilpaillut paljon koulussa ja se onkin palkittu kuoluratsastuksen laatuarvostelussa ensimmäisella palkinnolla. Myöskin ulkonäöstään Juppe on saanut hyvää palautetta, sillä se on kantakirjattu toisella palkinnolla ja sille on myönnetty VIR MVA Ch. Nykyään Juppe asustelee Viehättävässä ja on luonteeltaan rohkea ja sosiaalinen ori, jolta löytyy orimaisuuttakin vaikka muille jakaa. Poika on aikamoinen säheltäjä ja tutkii jokaisen asian mahdollisimman hyvin. Eikä säiky juuri mitään. Ratsuna ori on eteenpäinpyrkivä ja ketterä ja pyrkii miellyttämään ratsastajaa aina parhaansa mukaan. Liikkeet ovat upeat, niin kuin Jupen vanhemmillakin. Tähän mennessä Juppe on saanut seitsemän varsaa.

   

Isänisänisä on hieno mustan värin omaava ori Pesonen VOE. Repeksi kutsuttu ori on yleispainotteinen ja kilpailee sekä koulu- että esteratsastuksen parissa. Repe yltää kouluratsastuksessa tasolle helppo a asti ja esteiden parissa 110cm esteet ylittyvät. Säkäkorkeutta on 155 senttimetriä ja kasvattaja on Natalie V. Itä-Laaksosta. Luonteeltaan Repe on temperamenttinen ja vauhdikas, oreille ominaista orimaisuutta tietenkään unohtamatta. Repellä on hurmaavan värin lisäksi erittäin hyvä rakenne. Se on palkittu VIR MVA Ch -arvonimellä ja kantakirjattu KTK-II -palkinnolla.

    

Isänisänemä puolestaan on hienosti niin näyttelyissä kuin muutenkin kisakentillä pärjännyt Marjametsän kasvatti Marjametsän Ennenkaikkea. Näyttelykehistä on napattu kaikki minkä sieltä vain voi voittaa; VIR MVA Ch -arvonimi. Lisäksi tamma on palkittu YLA2 ja KRJ-II -palkinnoilla, eli kisoissakin menestystä on tullut melko hyvin. Enni on väriltään vaaleanrautias ja 151 senttimetriä korkea. Kisauransa tamma on jo lopettanut ja siirtynyt siitoskäyttöön. Jälkeläisiäkin on muutama jo maailmaan tullut. Enni kävi suomenhevosten kantarkijatilaisuudess aja palkittiin siellä III -palkinnolla. Suomenhevoslaatuarvostelusta se taas kaappasi mukaansa SLA-I -palkinnon.

 
 Isänemä Moon Aavetar on pienempi kokoinen, 148cm. Luonteeltaan Veera on  näpsäkkä ja rehellinen tamma. Tallissa sen kanssa on mukava touhuta, sillä Veera toimii järkevästi, hosumatta ja sähläämättä, purematta ja potkimatta. Tamma on tasainen niin tallissa kuin ratsunakin. Veera on kilpaillut sekä koulussa että esteillä. Koulussa tamma on menestynyt hieman paremmin ja se on koulutettu Vaativa B tasolle asti. Esteitä tamma hyppää 120cm. Jälkeläisiä Veeralla on Jamin lisäksi kolme. 

 
Isänemänisä Koistilan Ludvig oli pienkokoinen suomenhevosori, jolta löytyi säkäkorkeutta 147 senttimetriä. Villeksi kutsuttua oria on luonteeltaan kuvailtu ruunamaiseksi ja todella mukavaksi herraksi. Pojan kanssa ei siis pahemmin ollut käsiteltäessä ongelmia, niin maasta- kuin selästäkään käsin. Kuitenkin kiimaiset tammat saivat Villen aina pikkaisen sekaisin. Orilta löytyikin erityinen kiinnostus tammoja kohtaan. Villen kasvatti myös erittäin tunnettu suomenhevos kasavattaja, Koistila. Ville oli koulupainotteinen kerra, jonka koulutus ylsi Vaativa B tasolle saakka. Se on kilpaillut kuitenkin myös muissa lajeissa ja haalinut niistäkin sijoituksia ihan mukavasti. Orilta löytyy Veeran lisäksi kaksi jälkeläistä.
 
Isänemänemä, Mörkövaaran Aaveritari, on menestyneen Mörkövaaran yksi lukuisista kasvateista. Aaveeksi kutsuttu suomenhevostamma on syntynyt v. 2008 suomessa. Tamma myytiin kilpakotiin miseryn hoiviin virtuaalitalli Moondanceen, jossa Aave onkin saanut loistavaa hoivaa osakseen. 154 senttinen tamma on painotteeltaan yleispainotteinen. Se on kilpaillut aktiivisesti niin esteillä, kentässä, koulussa kuin valjakossakin. KRJ sijoituksia löytyy 47 kappaletta, ERJ sijoituksia 60 kappaletta, VVJ sijoituksia 12 kappaletta ja KERJ sijoituksia 12. Aave on myös käynyt laatuarvosteluissa ja se on palkittu seuraavin palkinnoin: YLA2, ERJ II.

Emä Kieron Ruusa on upea tumma pienhevostamma. Säkää sillä on 143cm ja koulutukseltaan yleispainotteinen. Erityisesti koulussa se on menestynyt upeasti. Ruusa on tasoltaan Helppo A ja 100cm. Tamma on saanut näyttelyistä irtoSERT:in ja se on kantakirjattu kolmannella palkinnolla. Luonteeltaan Ruusa on rauhallinen ja ehdottoman luotettava. Hän on suloinen kaveri tallin arjessa ja rakastaa huomionosoituksiasi, vaikka ei tule niitä kutsumatta kerjäämään. Ne jotka rinnastavat rauhallisuuden laiskuuteen, eivät tiedä mistä puhuvat. Rauhallisen tyyneyden lisäksi Ruusa on erityisen ahkera, pirteä ja innokas tutustumaan uusiin asioihin. Arki hänen kanssaan on varmaa, tasaista, mutta ei missään nimessä tylsää.

 

Emänisä Eepos HUI on Viehättävän kasvatteja. Tämä suomenhevosori yltää säkäkorkeudeltaan 152 senttimetriin. Eepos pärjää sekä este- että kouluratsastuksessa, mutta on ainakin nuorempana kilpaillut enemmän koulun puolella. Tasoltaan hän on Helpon A:n luokkaa, ja esteillä ylittyy ratana 90cm. Joikun emän syntyessä Eepos on ollut iältään melko nuori, mutta tulevaisuus orilla näyttää valoisalta. Kantakirjaan poika onkin jo ehtinyt kolmospalkinnolla, eivätkä tulevaisuuden suunnitelmat varmasti ole vaatimattomat. Kotioloissa Eepos osaa kujeillaan piristää tallin arkea, aiheuttaen jopa päänvaivaa joskus omistajalleen. Ratsastuksessa orin hienous näkyy kuitenkin rehellisyytenä ja uljaana itsensä kantamisena.

 

Emänisänisä Eemeli U on Viehättävässä asustava Uniruudun kasvatti, eikä missään tapauksessa turha kaveri. Tämä rautias suomenhevosori yltää painotuslajissaan kouluratsastuksessa Vaativa A tasolle saakka ja on kerännyt paitsi arvostusta myös sijoituksia KRJ:n alaisissa kilpailuissa huiman paljon. Kouluratsastuksen lisäksi Eemeli on ehtinyt häikäistä 153cm korkealla olemuksellaan myös näyttelyissä, ansaiten VIR MVA Ch arvonimen. Suomenhevosten kantakirjassa Eemeli on upeasti kakkospalkinnolla. Luonteeltaan tämä arvonsa tunteva herra on ajoittain jopa hieman itserakas, mutta ratsastaessa haastavuudesta huolimatta upea. Ori osaa pitää oman päänsä, vaikka kunnollisen ratsastajan kanssa näyttääkin liikkuvan höyhenen kevyesti.

 

Emänisänemä Lempi UNI on sympaattinen suomenhevostamma huimalla 160cm säkäkorkeudella. Tamma on painottunut koulu- ja esteratsastukseen, saavuttaenkin molemmissa huimat sijoitusmäärät. Mikäs siinä kilpaillessa, kun kapasiteettiakin löytyy esteillä yli metrin luokkiin ja koulussa vaativalle tasolle. Ratsastuksen lisäksi tuomareita on hurmattu näyttelykehässä parin irtosertin verran. Luonteeltaan Lempi on kiltti ja innokas, vaikka osaa myös tammamaisen äksyilyn silloin tällöin. Ratsastaessa eteenpäinpyrkivyys ja tahdikkuus ovat Lempin avainsanoja. Tamma on Uniruudun kasvatti ja asustelee Viehättävässä. Jälkeläisiä on maailmaan ehtinyt muutama.

 

Emänemä Haavelaakson Ruusunen on upea virtuaalitalli Kierossa asustava suomenpienhevonen. 141cm säkäkorkeutta takaavat tamman tosiaan olevan pienhevonen. Ulkomuoto on pienuudesta huolimatta upea, ja näyttelyissä sillä on ansaittu muotovalio champion titteli. Painotukseltaan Ruusa on suuntautunut yleisratsastukseen, sekä esteille että kouluun. Hänet on kantakirjattu ykköspalkinnolle. Elämä tämän ruususen kanssa ei ole aina ruusuilla tanssimista, vaan etenkin hoidettaessa tamma osaa juksailla hoitajaansa. Ruusaa voisi luonteeltaan kuvata pirteäksi, vilkkaaksi ja hieman ponimaiseksi. Tamma saapui Kieroon kasvattajalta Haavelaaksosta.

 

Emänemänisä Heinämäen Ratia on 147cm korkea suomenpienhevosori. Sekä ulkonäöllä että luonteella hurmaava Ratia on väriltään harvinainen kaunis kimo. Plakkarissa ovat sekä champion että muotovalio titteli. Ratsastuksen puolella sijoituksia on kertynyt koulukisoissa ihailtava määrä. Kokeiltu on myös työhevoslajeja, mm. kyntöä ja metsäajoja. Ratia on heinämäen kasvatti ja asustelee nykyisin Haavelaaksossa. Jälkeläisiä ei vielä ole monia. Luonteeltaan ori on ihmisrakas, kiltti, miellyttämishaluinen ja rauhallinen, siis varsin mukava tapaus.

 

Emänemänemä Haavelaakson Romanssi on todella upea suomenpienhevostamma. Tämä Haavelaakson kasvatti ja kasvattajalleen asustelemaankin jäänyt neiti tottelee kutsumanimeä Roosa. Kouluratsastukseen painottunut Roosa on kilpaillut hienot määrät KRJ:n alaisia sijoituksia, mutta ratsuntaitojen lisäksi myös ulkonäkö on tamman suuri valttikortti. Hän on väriltään punarautias ja säkäkorkeudeltaan vain 139 senttinen, mutta koko pienen kokonsa verran täynnä paitsi energiaa myös kauneutta. Ulkoisilla avuilla on ansaitusti hankittu VIR MVA Ch arvonimi. Lisäksi Roosa on kantakirjattu kakkospalkinnolle ja arvostetussa suomenhevosten laatuarvostelussa huomioitu kolmannella palkinnolla. Luonteeltaan Roosa on vilkas, reipas ja rakastettava. Jälkeläisiä maailmaan on tuotettu muutama.

 

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

Vapaapäivä

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (42)

29.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 6/60
30.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 6/60
16.03.2013 KRJ kutsu, helppo c: 3/30
09.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
10.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
17.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
18.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
20.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
08.03.2013 KRJ kutsu, helppo b: 2/50
29.06.2013 KRJ kutsu, helppo a: 7/70
01.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/70

01.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 7/70
02.07.2013 KRJ kutsu, helppo b: 3/40
02.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/40

    

07.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/40 

09.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
05.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
06.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
09.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
12.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
08.09.2013 KRJ kutsu, helppo b: 6/40

10.09.2013 KRJ kutsu, helppo b: 6/40
 25.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
28.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
29.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
29.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
30.09.2013 KRJ kutsu, helppo b: 6/40
30.09.2013 KRJ CUP, helppo a: 18/369

 



 16.11.2013 KRJ kutsu, helppo b: 5/50
06.10.2013 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
16.10.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
29.11.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
01.12.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
02.12.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
03.12.2013 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
03.12.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
04.12.2013 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
04.12.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
06.12.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
06.12.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
07.12.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/50 

Esteratsastus (41)

04.10.2013 ERJ kutsu, 80cm: 3/50
29.01.2014 ERJ kutsu, 70cm: 2/40
14.02.2014 ERJ kutsu, 80cm: 2/50
14.02.2014 ERJ kutsu, 80cm: 5/50
06.09.2015 ERJ kutsu, 80cm: 8/80
07.09.2015 ERJ kutsu, 80cm: 2/80
09.09.2015 ERJ kutsu, 80cm: 1/80
19.09.2015 ERJ kutsu, 80cm: 4/80
14.10.2015 ERJ kutsu, 80cm: 5/40
18.10.2015 ERJ kutsu, 80cm: 1/40
20.10.2015 ERJ kutsu, 80cm: 5/40
08.02.2016 KRJ kutsu, 80cm: 6/50
11.02.2016 KRJ kutsu, 80cm: 4/50
12.02.2016 KRJ kutsu, 80cm: 1/30

    

13.02.2016 KRJ kutsu, 80cm: 3/30
14.02.2016 KRJ kutsu, 80cm: 5/30
15.02.2016 KRJ kutsu, 80cm: 1/30
16.02.2016 KRJ kutsu, 80cm: 3/30
17.02.2016 KRJ kutsu, 80cm: 2/30
18.02.2016 KRJ kutsu, 80cm: 3/30
22.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 3/30
26.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 1/30
29.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 1/30
03.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 2/30
04.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 4/30
04.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 1/30

15.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 4/30
19.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 1/30

 

 

07.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 4/30
08.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 3/30
09.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 5/30
09.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 3/30
13.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 3/30
14.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 3/30
14.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 5/30
16.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 2/30
16.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 4/30
17.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 3/30
17.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 2/30
19.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 4/30
22.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 5/30

PÄIVÄKIRJA

15.5.2015 - Ram. 

Kesän alku ja kevään loppuminen on ihanaa aikaa, niin myös Joikunkin mielestä. Kouluratsastus maneesissa? HYI OLKOON! Nyt on kuitenkin pakko. Kenttä on varattu ja jossain pitäisi liikkua yksin. Laitoin Joikulle kamat päälle ja talutin orin kuumaan maneesiin. Joiku katsoi minua kuin hullua, kun kiristin vyön ja nousin selkään. Äläs nyt tokaisin ja pyysin orin käyntiin. Kävelimme useamman kierroksen, ennen kuin otin ohjat ja siirsin orin raviin. Ravasimme kumpaankin suuntaan ensin ympyrällä ja sitten voltteja. Yllätin orin ottamalla heti laukkaa ja laukassa myös ympyröitä ja voltteja. Kun Joiku oli hyvä ja tasainen, aloitin tekemään avo-ja sulkutaivutuksia. Joiku onkin niissä haka ja lopulta päätin siirtää sen käyntiin ja lähteä pikku maastolenkille palkinnoksi. Joiku oli maneesista ulospääsyn johdosta erittäin iloinen. Kävelimme lyhyen lenkin, jonka jälkeen tulin Joikun selästä alas ja vein sen talliin. Annoin orille muutaman porkkanan ja tarkistin, että sen vesikuppi oli puhdas.  

 

 

12.4.2015 - Ram.

Tänään oli ihanan kaunis keväinen päivä, joten teimme Joikun kanssa lenkin metsään. Tallityttö tuli Huurteella mukaan. Joiku kulki melko innokkaasti eteenpäin ja jouduin pidättelemään sitä oikeastaan melko paljon. Sitten kun annoin sille luvan laukata niin se ampaisi eteenpäin kuin tykin suusta. Laukkasuoralla otettiin pieni skaba Huurteen kanssa, Joiku oli ehdoton ykkönen, sillä oli niin kovat menohalut, että en näin jälkeenpäin edes tiedä miten sain sen pysähtymään. Maastolenkin loppupuolella molemmat orit alkoivat hieman väsyä melko märässä maastossa tarpomiseen ja ne alkoivat kuumeisesti etsiä kumpikin pieniä vihreitä sieltä täältä näkyviä ruohontupsuja. Tallilla menimme vielä kävelemään hetkeksi kentälle ja lopulta talutimme orit talliin. Otin Joikun pesupaikalle ja väsyneenä poika seiskoskeli rauhassa pesun ajan. Kuivasin sen ja laitoin talliloimen päälle. Lopuksi ori sai vielä mojovat herkut palkaksi.

    

  

13.11.2014 - Ram.
Aamulla minulla ei ollut yhtään hevosta ratsastettavana, joten päätin omistaa aamupäivän Joikulle. Harjasin orin kauniiksi ja laitoin sille suitset päähän. Otin hieman vahvemman kuolaimen pojalle. Käväisin hakemassa toimistosta porkkanoita ja sokeripaloja ja otin raipankin mukaan. Kiinnitin juoksutusliinan ja suunnistimme maneesiin Joikun kanssa. Ehei, minun tarkoitukseni ei ollut tänään juoksuttaa poikaa, vaan harjoitella näyttelyissä oikein esiintymistä. Kävelimme Joikun kanssa kymmenisen minuuttia. Minä laiskana annoin Joikulle vain pitkän liinan ja pyysin sitä kävelemään uralla, itse tehdessäni pienempää uraa keskellä kenttää. Pysäytin Joikun ja otin yhden puomin mukaamme. Laitoin sen hyvään kohtaan kenttää, jotta näkisin seinäpeilistä miten ori seisoi. Aluksi se ei olisi malttanut vieläkään seistä paikoillaan, mutta sain sen nyt jo kohtalaisen nopeasti rauhoitettua. Se asetti jalkansa nyt mielettömän hyvin oikein ihan kummin päin vain sen halusin ne asettelvan auki. Kiitin sitä namupalalla. Korvat olivat kuitenkin nyt ongelma. Namupussin rapistelu oli oikein mahtava ratkaisu tähän ja Joiku valpastui heti. Taputin sitä ja otimme ensin käyntikierroksen, ikään kuin esittäen käyntiä tuomarille. Sitten kokosin juoksutusliinan yhteen käteen ja lähdimme raviin. Joiku tajusi jo mistä oli kyse ja esitti juuri sitä mitä halusin sen näyttävän minulle, mahtavat raviliikkeensä. Rapsutin pojan kaulaa ja ojensin sille sokeripalan. Sitten harjoittelimme seisomista vielä hetken aikaa, nyt kaikki sujui erittäin hyvin. Talutin orin talliin ja riisuin siltä suitset päästä. Vaihdoin riimun ja talutin sen tarhaan, se saisi ulkoilla koko päivän.

  

 

12.10.2014 - Ram.

Hoidin Joikun ratsastuskuntoon nopeasti aamusta ja olin selässä jo ennen kymmentä. Koulu treeni tekisi hyvää kummallekin heti aamusta, vaikka kentällä puhalsikin viileä tuuli. Aluksi vetreennyimme yön jälkeen kummatkin ihan kaviouralla kävelemällä. Joiku toimi heti yhteistyöhaluisesti, mikä teki koko tunnista hyvän ja tehokkaan. Treenasimme etu- ja takaosa käännöksiä, jotka ori suoritti  -  aluksi hieman liiankin reippaasti  -  huolellisesti. Ravissa ori pyrki nopeasti peräänantoon ja laukkakin oli loppujen lopuksi hyvä. Laukassa teimme tempon vaihteluja ja Joiku nautti välillä kovastakin vauhdista. Lyhyt laukkakaan ei teettänyt ongelmia. Lopuksi Joiku sai kourallisen porkkanoita ja hyvän mielen. Harjasin orin tunnin jälkeen, laitoin sille kasan loimia päälle ja sitten ori pääsi muiden orien kaveriksi laitumelle nauttimaan auringosta. Illalla huolehdin pojalta ylimääräiset loimet pois ja palkitsin ylimääräisellä porkkanalla.'

  

 

 5.9.2014 Kouluvalmennus, valmentaja: Jessika
Tänään pääsimme tekemään kunnolla tehtäviä ja eiliset selkäännousu treenit oli vielä hyvin pojan mielessä, Ramilla oli palkintoja tänäänkin mukana ja kun Joiku pysyi hienosti paikallaan sai se heti palkinnon, hienoa! Tänään aloitimme väistötreenillä jossa kuulemma on ollut pieniä ongelmia orin malttamattomuudessa ja se näkyikin ensimmäisissä väistöissä selkeästi - ori lähti pokka pettämättä johtamaan väistöä lavallaan jättäen takapään huitelemaan ihan omia teitään. Muistutin Ramia napakasta ulkotuntumasta ja kun Ram otti ulko-ohjan napakasti käteensä ori otti takaosan hyvin mukaan ja ulkopohje sai lavan pysymään kurissa. Välillä Joiku tuntui kiihdyttävän turhan paljon jolloin ratsastaja jäi apujensa kanssa hieman jälkeen ja muistutin puolipidätteistä - kun kaikki avut saatiin ratsastajan muistiin sain todistaa todella kauniita ja tasaisia väistöjä. Kokeilimme myös muutamia laukkaväistöjä joissa ei ollut ongelmaa koska raviväistöt oli ratsastettu alle huolellisesti kuntoon. Jatkoimme laukassa uralla laukkaa kooten, kun se oli kunnossa aloitimme vastalaukkaharjoitukset tekemällä ennen lyhyen sivun alkua vastakaarron josta jatkettiin uraa pitkin vastalaukassa seuraavan lyhyen sivun läpi, lyhyen sivun jälkeen laukanvaihto myötälaukkaan. Kaarto sujui todella hyvin joka kerta, mutta Ram ratsasti hieman turhan hyvin lyhyellä sivulla kulmiin ja Joikun tasapaino petti ja se vaihtoi ilman apujen saamista. Muistutin ratsastajaa tarpeeksi loivasta tiestä ja johan alkoi homma pelittämään ja tovin päästä kehotin Ramin kokeilevan nyt kulmien parempaa ratsastusta ja nyt Joiku homman tajuttuaan jaksoi pitää vastalaukan yllä myös hieman vaativamman kulman ajan. Kokonaisuudessaan tämä päivä oli mukava, eiliset rentoutumisharjoitukset säteilivät tähänkin päivään ja Joiku ei ollut lainkaan niin kiireinen kuin olin käsityksen saanut.

   

   

4.9.2014 Kouluvalmennus, valmentaja: Jessika
Olin sopinut Ramin kanssa tämän päiväiseen valmennukseen hieman erikoisempaa ohjelmaa alkuun sillä treenasimme selkään nousua. Joikullahan on tunnetusti hieman ongelmaa malttamattomuuden kanssa ja se sinkaisee aina liikkeelle ennen aikojaan. Käskin Ramin palata maahan välittömästi jos ori lähtee liikkeelle, tehdä voltin taluttaen ja yrittävän uudelleen. Alkuun Joiku tuntui hermostuvan tästä jopa entisästään, mutta ymmärsi jutun jujun pian, etenkin kun Ramilla oli taskussaan muutama porkkanan pala jolla hän orin palkitsi aina selkään päästessään. Tälläiset harjoitukset on hyvä toistaa vaikka joka viikko tälläisen hermostuneemman orin kanssa. Alkuverkoissa ravasimme ympyrällä tempoa vaihdellen, haimme rentoa tuntumaa ja tavoittelimme syvää ja tasaista eteen alastaivutusta. Ravin jälkeen jatkoimme laukassa edelleen venyttäen ja muutaman kerran suunta vaihdettiin laukassa lävistäjällä laukka vaihtaen. Joiku näytti ja kuulemma tuntuikin hieman jännittyneeltä ja epäilin selkäännousutreenin hieman hermostuttaneen oria joten päätin tänään hakea enemmänkin rentoutta menoon ja keskittyä kunnon tekemiseen vasta huomenna. Pikkuhiljaa lähdimme keräämään Joikua hieman enemmän pakettiin, mutta ei täydelliseen peräänantoon. Teimme paljon erilaisia teitä ja tehtäviä ravissa ja laukassa, välillä myös käynnissä ja ikinä kokonaista kierrosta ei sama askellaji saanut pysyä ja Joikukin pysyi näin kaikissa askellajeissa rentona ja ei lähtenyt juoksemaan ratsastajan alta pois - ori näytti alkuun verrattuna silmiin nähden tyytyväiseltä ja liikkeissä oli kaunis rento jousto ja Ramkin totesi pojan tuntuvan selkään todella mukavalta.

 

 

25.5.2014 Kouluvalmennus -  Jenza

Kun olitte itsenäisesti tehneet alkulämmittelyn, teitte ensiksi käynnissä pari pohkeenväistöä oikealle, tämän jälkeen myöskin vasemmalle. Ensiksi Joiku näytti ihan tylsistyneeltä, mutta kun tätä alettiin tekemään ravissa niin pojan ilme muuttui. Se alkoi työskentelemään aktiivisemmin ja takajalatkin tulivat paremmin töihin. Orin hienot liikkeet näkyivät kun pidensitten raviaskelta pitkillä sivuilla. Tämän työskentelyn jälkeen aloitettiin laukka työskentely. Ensiksi vain menitte pitkin uraa laukassa rennosti, tämän jälkeen ympyrällä työskentelyä. Kun Joiku oli kuuliainen myöskin laukassa, aloitettiin käynnistä suoraan laukkaan nostamista. Kuitenkin niin, että joka toisella kerralla oikea, toisella vasen laukka. Tämä onnistui teiltä hyvin, sillä ori oli kuuliainen hyvän alkuvalmennuksen lämmittelyn ansiosta.

  

  

15.5.2014 Kouluvalmennus -  Jenza

Pitkillä sivuilla pyysin teitä menemään aina kolme volttia, pääty-ympyrät tehtäisiin laukassa. Alkulämmittelyä ei tarvinnut paljoa tehdä sillä ori oli heti kuulolla ja teki kaiken mitä pyysit nätisti. Alkulämmittelyssä teitte myös suunnanvaihdoksia, temmon muutoksia ja pari siirtymistä ravi-laukka välillä. Pienen tauon jälkeen tulit keskiympyrälle, jalustimet olivat tässä kohtaa otettu pois. Ensin ravissa työskentelitte, kun tämä onnistui molemmissa suunnissa todella hyvin ja teidän yhteistyönne kasvoi koko ajan, tehtiin samaa juttua myöskin laukassa. Reippaassa temmossa sait hyvin pidettyä itsesi hyvässä asennossa ja saitkin tehdä muutamia pidätteitä että Joiku pysyisi hallinnassa. Valmennuksenne sujui erittäin hyvin, yhteistyönne oli koko ajan erittäin loistava.

 

 

20.3.2014 Kouluvalmennus, valmentaja: re-elect

Alkuverryttelyksi teimme ensin kolmikaarista kiemurauraa ravissa molempiin suuntiin, kooten hevosta, ja sitten laukassa kaikenkokoisia ympyröitä, niin saatiin orin takajalat paremmin mukaan. Joiku oli oikein reipas ja hyväntuulinen, kulki mallikkaasti ja teki työtä käskettyä. Ensimmäisenä harjoituksena otettiin avo- ja sulkutaivutuksia ravissa. Joiku hoksasi tehtävän nopeasti ja ratsukon yhteistyö sujui hyvin, molemmat olivat aktiivisesti mukana ja työskentelivät täysillä. Seuraavaksi siirryttiin laukkaharjoituksiin, otettiin ensin siirtymisiä peruutuksesta suoraan laukkaan. Joiku vastasi apuihin nopeasti, ja välillä laukannostot olivatkin vähän turhan räjähdysmäisiä, kun oripoika innostui oikein kunnolla. Rauhallisemmilla avuilla ratsastaja sai poitsun kuitenkin rauhoittumaan, ja nostotkin tasaantuivat. Lopuksi otettiin vielä laukanvaihtoja askeleessa, aina lävistäjällä yksi vaihto. Aluksi Joiku heitti aina pienen pukin vaihdon yhteydessä, virtaa oli selvästi, mutta tasaantui yhtä nopeasti kuin ehti aloittaakin. Kokonaisuudessaan ratsukon yhteistyö oli mukavaa katseltavaa, ratsastaja tunsi hevosen pienet jekut ja osasi käsitellä sitä taitavasti.

 
Webdesign © 2011 Ram.