Ruutu-Jätkä

NimiRuutu-Jätkä "Joiku"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenpienhevonen Ex-omistaja & (tuoja) miwwy., VRL-09682 & (wortel)
Skp & säkä Ori & 147cm Koulutus Koulupainotteinen, Va B, 100cm
Syntymäaika 02.09.2011 Rekisterinumero VH12-018-0247
Hevonen on nyt 12 vuotias / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit

Orin tavoitteena on saada n. 6 jälkeläistä ja käydä KTK-, KRJ-, SLA- ja YLA laatuarvosteluissa ja saavuttaa VIR MVA Ch.
 

Jälkeläiset

05.06.2015 t. Viehättävän Lasikeiju (Lasisiipi)

02.09.2015 o. Viehättävän Meteori (Myrskyvaroitus)

06.02.2016 t. Viehättävän Harmaja (Harmonia)

 

© Tallin omaisuutta

LUONNE

Pieni ori, Joiku on mukava hoidettava. Varusteita laittaessa orin kanssa ei yleensä ole minkäänlaista ongelmaa, mutta se on joskus hieman malttamaton, eikä malttaisi esimerkiksi pinteleitä käärittäessä odottaa ja pysyä paikallaan. Varusteet orin päälle saa melko hyvin, satulaa laitettaessa se saattaa lähteä pyörimään, ellei se ole laitettu kiinni. Pestessä ori on kiltisti mutta myös malttamaton. Paikoillaan seisominen ei ole kivaa ja ori mieluummin tutkii jokaisen asian mitä hoitaja tekee. Taluttaessa ori on kuitenkin erittäin helppo, eikä rauhaton luonne tässä tule esiin.

 

Ratsastaessa Joiku on jopa hieman laiskahko, mutta se riippuu aivan päivästä. Kouluratsastus vaativimmassakin luokissa tuntuu olevan Joikulle suorastaan helppoa, ja oikeastaan vähän kokemattomampikin ratsastaja saisi orin kulkemaan hienosti, ja juuri se saa kaikki pitämään Joikusta, siitä ei vaan voi olla pitämättä! Joiku omaa hyvät liikkeet ja tottelevaisen liikkeen, joista on aina hyötyä kouluhevoselle. Joikun vahvuuksia kouluradalla ovatkin todella hienot lisäykset. Kilpailuissa Joiku on yleensä aluksi hieman jännittynyt. Ori kannattaa lämmitellä perusteellisesti, ja verrytellessä käydä läpi tulevan radan liikkeitä, jolloin se yleensä alkaa hieman rentoutua. Maastossa kannattaa pitää ohjat tiukemmalla, sillä siellä on Joikun mielestä niin kivaa, että muutama ilopukki saattaa heilahtaa.

 

Joiku on alusta saakka tehnyt selväksi, ettei siedä ketään tarhakaverikseen. Joikua on kyllä yritetty tarhata niin oriin kuin ruunankin kanssa, mutta siitä syntyi sellainen tappelu, ettei sitä enää ole yritetty uudemman kerran. Joiku siis tarhailee yksin. Eläinlääkärin ja kengittäjän kanssa Joiku on melko kiltisti. Se jopa jaksaa seistä hetken paikoillaan kengityksessä, mutta se kannattaa kuitenkin ratsastaa ennen sitä, niin että suurin energia on orista pois.

 

© Ram. & miwwy.

SUKUSELVITYS

i Kami

 sh-o, 148 cm, voikko

ii Super-Ego iii  Egoilija
iie Super-Tyttö
ie Kollastiina iei Kollari
iee Stiina
e Seremonia

 sph-t, 147cm, tprt

ei Yllättävä eii Roima
eie Päiviriina
ee Hilima eei Maili
eee Hilja
 

Kami on erittän tunnettu ori suomenhevoskasvattajien piireissä, ei vain sen harvinaisen värin vuoksi vaan myös kilpailusuoritusten ansiosta. Ori on kilpaillut kouluratsastusta vaativa B -tasolla, sijoittuen useissa kilpailuissa. Kami on voittanut kolmena vuonna kouluratsastuksen mestaruuden ja kahtena vuonna sijoittunut toiseksi. Ori on kantakirjattu I-palkinnolle, lähes täysin pistein. Luonteeltaan herrasmiesmäinen ori on energinen ja yhteistyöhaluinen ratsu. Jälkeläisiä oriilla on kaikkiaan 32, joista noin puolelle on periytynyt sen voikko väritys.

 

Super-Ego on luonteeltaan sen nimensä veroinen, suuri mahtaileva ori suurella o:lla. Kouluratsastuskilpailuissa, vaativa b -tasolla kilpaillut ori sijoittui erinomaisesti, mutta se ei voittanut kertaakaan kilpailu-urallaan. Orilla kokeiltiin myös työhevos- sekä valjakkoajokilpailuja, kohtalaisella menestyksellä. Ori kantakirjattiinkin työhevosena II-palkinnolle. Säkäkorkeutta Super-Egolla on 151 cm.

 

Egoilija on voikko, yleispainotteinen suomenhevonen. Ori oli luonteeltaan vihainen, suoraan sanottuna ilkeä, niimpä se ruunattiin neljä vuotiaana. Ennen ruunausta oriista otettiin pari pakastetta, joista kuitenkin vain yksi käytettiin. Ruunauksen myötä Egoilija hieman rauhottui ja kiersi muutamissa ratsastuskilpailuissa.

 

Super-Tyttö on varmasti jokaisen unelma hevonen, se tekee niinkuin pyydetään ja yrittää aina parhaansa joka tilanteessa. Säkäkorkeutta tammalla on vain vaivaiset 144 cm ja näinollen se jäikin pienhevosen mittoihin. Väriltään punarautias, tähtipäinen tamma kilpaili monissa este- ja kouluratsastuskilpailuissa vaihtelevalla menestyksellä. Tamma palkittiin varsana näyttelyissä monesti I-palkinnolla, mutta kantakirjaan sillä riitti pisteet vain III-palkintoon.

 

Kollastiina, punaruunikko tamma on 154 cm korkea. Harrasteratsuna omistajansa tyttärellä, joka osallistui myös muutamiin seurakilpailuihin tamman kanssa. Tamma kantakirjattiin II-palkinnolle toisella yrittämällä. Ratsastettavuudeltaan erinomainen, pirteä ja yhteistyöhaluinen tamma oli hieman äksy hoitotoimenpiteissä. Tamma astutettiin viidesti, mutta se tuli kantavaksi vain kerran saaden komean voikon orivarsan.

 

Ori Kollari on luonteeltaan jääräpäinen kuin aasi, mutta osaavalla ratsastajalla siitä kuoriutui erinomainen suorittaja. Koulu- ja esteratsastuskilpailuissa ori kiersi ahkeraan, sijoittuen kiitettävästi. Ruunikolla Kollarilla on säkäkorkeutta 157 cm. Ori kantakirjattiin II-palkinnolla, sen ollessa jo 16 vuotias, kilpailunäyttöjen perusteella. Ori astui kuusi tammaa jotka jäivät kaikki kantaviksi sekä varsoivat terveet varsat.

 

Vaaleanpunaruunikko tamma Stiina kilpaili omistajansa kanssa kouluratsastuskilpailuissa, mutta sijoituksia ei useasti tullut. Tamma oli hieman äksy ja erittäin jääräpäinen ratsu jossa riitti haastetta niin hoitajalle kuin ratsastajallekkin. Tamma loukkaantui 12-vuotiaana maastoesteelle, eikä tämän jälkeen kestänyt enää kuin kevyttä käyttöä. Niimpä Stiina myytiinkin läheiselle tallille siitostammaksi. Jälkeläisiä tamma sai kuusi, joista kaikki perivät tamman värityksen.

 

Säkäkorkeudeltaan 147 cm korkea tamma Seremonia on omistajansa ylpeyden aihe: pieni tamma jolla riitti luonnetta. Tamma oli ratsastettavuudeltaan huippuluokkaa, se toimi kuin ajatus, eikä se koskaan kyllästynyt tehtiin mitä vain. Seremonia kilpaili helppo a -tasolla, erinomaisin tuloksin ja sen sijoitusprosentti onkin noin 68%. Jälkeläisiä tammalla on vain kaksi, joista kummastakkin on tullut emänsä lailla erinomainen kilpahevonen. Tummanpunarautias tamma kantakirjattiin I-palkinnolla.

 

Yllättävä, pienhevosen mittoihin jäävä ori kilpaili menestyksekkäästi koluratsastuksessa. Helppo a -tasolle koulutettu ori sijoittui muutamissa mestaruuksissa sekä muissa suuremmissa kilpailuissa. Yllättävällä on kilpailtu myös muutamissa valjakkoajokilpailuissa, joissa se ei kuitenkaan pärjännyt sen kummemmin. Orin rakennetta on myös aina kehuttu ja se onkin palkittu useissa näyttelyissä I-palkinnolla.

 

Roima on säkäkorkeudeltaan 149 cm, mutta pienestä koostaan huolimatta se hyppäsi erinomaisesti suuriakin esteitä. Rautias, liinaharjainen ori toimi kenttäratsuna sijoittuen kilpailissa erinomaisesti. Hieman jääräpäinen ja omantiensä kulkija luonteeltaan, mutta pohjimmiltaan hyväsydämminen ja kiltti ori. Roima astui kuusi tammaa, joista viisi jäi kantavaksi.

 

Tummanrautias tamma Päiviriina jouduttiin lopettamaan jo 9 vuotiaana pahenevan ähkyn takia. Tamma oli ehtinyt yhden varsan saada, joka oli juuri vieroitettu ennen tamman lopetuspäätöstä. Päiviriina kilpaili muutamissa kilpailuissa, mutta pääasiassa se toimi omistajansa puskaratsuna. Tamma ehdittiin kuitenkin kouluttamaan helppo a / 110 cm tasolle. Pieni ja pippurinen tamma, jonka kanssa ei koskaan ollut tylsää, se keksi kyllä aina jotain hoitajansa päänmenoksi.

 

Hilima on kuvankaunis, musta tamma on luonteeltaan kuin ihmisenmieli. Miellyttämisen haluisempaa hevosta saa hakea, Hilima on kaikkea mitä voi hevoselta toivoa: hyvä luonne, upea ulkonäkö ja erinomainen ratsastettavuudeltaan. Tamma kantakirjattiin I-palkkinnolle sen ollessa vasta viisi vuotias. Jälkeläisiä tamma sai kaikkiaan kuusi, joista harmittavasti vain yksi peri emänsä värin.

 

Maili on nuorempana ravurina toiminut, mutta myöhemmin ratsuksi koulutettu rautias ori. Säkäkorkeudeltaan 165 cm Maili juoksi aikoinaan 14 starttia, mutta laukkaherkkyytensä takia sen raviura jäi lyhyeksi. Hyvän uudelleen koulutuksen ansiosta ori kilpaili muutamissa kymmenissä kouluratsastuskilpailuissa sijoittuen myös parissa. Ori kantakirjattiin ratsukantakirjaan III-palkinnolla, jääden vain muutaman pisteen päähän II-palkinnosta. Jälkeläisiä ori sai vain kolme, joista yksikään ei ole kokeillut ravurin uraa.

 

Tamma Hilja on asunut lähes koko ikänsä ratsastuskoulussa tuntihevosena sekä myöhemmin siitostammana. Tamma myytiin sen kasvattajalta sen ollessa viisi vuotias ratsastuskouluun josta siitä tulikin suosittu tuntiratsuna. Luonteeltaan tamma on lempeä, reipas ja ns. automaattiratsu, mutta osaava ratsastaja saa tammasta paljon enemmänkin irti. Hilja ei ole kilpaillut kuin pienissä seurakilpailuissa tuntiratsastajien kanssa, lisäksi näyttelyitä se on kiertänyt useampia. Tamma on kantakirjattu II-palkinnolla. Jälkeläisiä tammalla on viisi, joista peräti kolmesta on tullut menestyksekkäitä kilpahevosia.

 

© Merikissa

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

1h Koulu

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (40)

 02.04.12 - Kutsu - Luokka 6, Vaativa B - 4/26
04.04.12 - Kutsu - Luokka 6, Vaativa B - 3/26
05.04.12 - Kutsu - Luokka 4, Vaativa B - 2/90
06.04.12 - Kutsu - Luokka 4, Helppo A - 4/40
10.04.12 - Kutsu - Luokka 4, Helppo A - 4/40
12.04.12 - Kutsu - Luokka 6, Vaativa B - 4/44
08.05.12 - Kutsu - Luokka 5, Vaativa B - 1/60
09.05.12 - Kutsu - Luokka 5, Vaativa B - 1/60
11.05.12 - Kutsu - Luokka 4, Vaativa B - 3/40
15.05.12 - Kutsu - Luokka 4, Helppo A - 7/60
17.05.12 - Kutsu - Luokka 5, Vaativa B - 2/60
25.05.12 - Kutsu - Luokka 5, Vaativa B - 5/50
27.05.12 - Kutsu - Luokka 4, Vaativa B - 2/30
27.05.12 - Kutsu - Luokka 5, Vaativa B - 4/50

   

29.05.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo A - 6/50
03.06.12 - Kutsu - Luokka 5, Vaativa B - 2/60
16.06.12 - Kutsu - Luokka 4, Helppo A - 5/50
16.06.12 - Kutsu - Luokka 4, Helppo A - 3/30
18.06.12 - Kutsu - Luokka 6, Vaativa B - 6/50
18.06.12 - Kutsu - Luokka 4, Helppo A - 4/30

20.06.12 - Kutsu - Luokka 1, Vaativa B - 4/30
20.06.12 - Kutsu - Luokka 2, Vaativa B - 5/30

21.06.12 - Kutsu - Luokka 4, Helppo A - 7/50
02.07.12 - Kutsu - Luokka 4, Helppo B - 2/60
03.07.12 - Kutsu - Luokka 6, Helppo A - 4/60
05.07.12 - Kutsu - Luokka 1, Helppo A - 140
06.07.12 - Kutsu - Luokka 4, Helppo B - 3/60
07.07.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo A - 3/50

 

07.07.12 - Kutsu - Luokka 4, Vaativa B - 6/50

08.07.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo A - 3/50
31.07.12 - Kutsu - Luokka 4, Helppo A - 1/80
12.08.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo A - 1/60
19.09.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo A - 5/60
22.09.12 - Kutsu - luokka 5, Vaativa B - 1/50
23.09.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo A - 6/60
05.10.12 - Kutsu - Luokka 5, Vaativa B - 1/70
05.10.12 - Kutsu - Luokka 3, Vaativa B - 3/50
06.10.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo A - 5/40
08.10.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo A - 2/40
03.11.12 - Kutsu - Luokka 3, Helppo A - 2/70  

Esteratsastus (25)

22.02.2016 ERJ kutsu, 100cm: 1/30
26.02.2016 ERJ kutsu, 100cm: 2/30
01.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 1/30
26.02.2016 ERJ kutsu, 100cm: 4/30
29.02.2016 ERJ kutsu, 100cm: 2/30
29.02.2016 ERJ kutsu, 100cm: 4/30
02.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 5/30
03.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 5/30
05.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
05.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 2/30
19.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 2/30

   

13.02.2016 ERJ kutsu, 100cm: 4/30
07.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 1/30
08.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 1/30
09.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 2/30
14.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 2/30
16.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 4/30
17.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 5/30
22.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
23.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 5/30
26.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 2/30

10.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 3/30

 


04.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
14.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
08.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 1/30

Valjakko (5)

 04.03.2016 ERJ kutsu, vaativa: 1/30
07.03.2016 ERJ kutsu, vaativa: 2/30
23.03.2016 ERJ kutsu, vaativa: 2/30
26.03.2016 ERJ kutsu, vaativa: 3/30
30.03.2016 ERJ kutsu, vaativa: 2/30

   

 

 


 

PÄIVÄKIRJA

15.5.2015 - Ram. 

Kesän alku ja kevään loppuminen on ihanaa aikaa, niin myös Joikunkin mielestä. Kouluratsastus maneesissa? HYI OLKOON! Nyt on kuitenkin pakko. Kenttä on varattu ja jossain pitäisi liikkua yksin. Laitoin Joikulle kamat päälle ja talutin orin kuumaan maneesiin. Joiku katsoi minua kuin hullua, kun kiristin vyön ja nousin selkään. Äläs nyt tokaisin ja pyysin orin käyntiin. Kävelimme useamman kierroksen, ennen kuin otin ohjat ja siirsin orin raviin. Ravasimme kumpaankin suuntaan ensin ympyrällä ja sitten voltteja. Yllätin orin ottamalla heti laukkaa ja laukassa myös ympyröitä ja voltteja. Kun Joiku oli hyvä ja tasainen, aloitin tekemään avo-ja sulkutaivutuksia. Joiku onkin niissä haka ja lopulta päätin siirtää sen käyntiin ja lähteä pikku maastolenkille palkinnoksi. Joiku oli maneesista ulospääsyn johdosta erittäin iloinen. Kävelimme lyhyen lenkin, jonka jälkeen tulin Joikun selästä alas ja vein sen talliin. Annoin orille muutaman porkkanan ja tarkistin, että sen vesikuppi oli puhdas.  

 

 

12.4.2015 - Ram.

Tänään oli ihanan kaunis keväinen päivä, joten teimme Joikun kanssa lenkin metsään. Tallityttö tuli Huurteella mukaan. Joiku kulki melko innokkaasti eteenpäin ja jouduin pidättelemään sitä oikeastaan melko paljon. Sitten kun annoin sille luvan laukata niin se ampaisi eteenpäin kuin tykin suusta. Laukkasuoralla otettiin pieni skaba Huurteen kanssa, Joiku oli ehdoton ykkönen, sillä oli niin kovat menohalut, että en näin jälkeenpäin edes tiedä miten sain sen pysähtymään. Maastolenkin loppupuolella molemmat orit alkoivat hieman väsyä melko märässä maastossa tarpomiseen ja ne alkoivat kuumeisesti etsiä kumpikin pieniä vihreitä sieltä täältä näkyviä ruohontupsuja. Tallilla menimme vielä kävelemään hetkeksi kentälle ja lopulta talutimme orit talliin. Otin Joikun pesupaikalle ja väsyneenä poika seiskoskeli rauhassa pesun ajan. Kuivasin sen ja laitoin talliloimen päälle. Lopuksi ori sai vielä mojovat herkut palkaksi.

     

   

13.11.2014 - Ram.
Aamulla minulla ei ollut yhtään hevosta ratsastettavana, joten päätin omistaa aamupäivän Joikulle. Harjasin orin kauniiksi ja laitoin sille suitset päähän. Otin hieman vahvemman kuolaimen pojalle. Käväisin hakemassa toimistosta porkkanoita ja sokeripaloja ja otin raipankin mukaan. Kiinnitin juoksutusliinan ja suunnistimme maneesiin Joikun kanssa. Ehei, minun tarkoitukseni ei ollut tänään juoksuttaa poikaa, vaan harjoitella näyttelyissä oikein esiintymistä. Kävelimme Joikun kanssa kymmenisen minuuttia. Minä laiskana annoin Joikulle vain pitkän liinan ja pyysin sitä kävelemään uralla, itse tehdessäni pienempää uraa keskellä kenttää. Pysäytin Joikun ja otin yhden puomin mukaamme. Laitoin sen hyvään kohtaan kenttää, jotta näkisin seinäpeilistä miten ori seisoi. Aluksi se ei olisi malttanut vieläkään seistä paikoillaan, mutta sain sen nyt jo kohtalaisen nopeasti rauhoitettua. Se asetti jalkansa nyt mielettömän hyvin oikein ihan kummin päin vain sen halusin ne asettelvan auki. Kiitin sitä namupalalla. Korvat olivat kuitenkin nyt ongelma. Namupussin rapistelu oli oikein mahtava ratkaisu tähän ja Joiku valpastui heti. Taputin sitä ja otimme ensin käyntikierroksen, ikään kuin esittäen käyntiä tuomarille. Sitten kokosin juoksutusliinan yhteen käteen ja lähdimme raviin. Joiku tajusi jo mistä oli kyse ja esitti juuri sitä mitä halusin sen näyttävän minulle, mahtavat raviliikkeensä. Rapsutin pojan kaulaa ja ojensin sille sokeripalan. Sitten harjoittelimme seisomista vielä hetken aikaa, nyt kaikki sujui erittäin hyvin. Talutin orin talliin ja riisuin siltä suitset päästä. Vaihdoin riimun ja talutin sen tarhaan, se saisi ulkoilla koko päivän.

   

 

12.10.2014 - Ram.

Hoidin Joikun ratsastuskuntoon nopeasti aamusta ja olin selässä jo ennen kymmentä. Koulu treeni tekisi hyvää kummallekin heti aamusta, vaikka kentällä puhalsikin viileä tuuli. Aluksi vetreennyimme yön jälkeen kummatkin ihan kaviouralla kävelemällä. Joiku toimi heti yhteistyöhaluisesti, mikä teki koko tunnista hyvän ja tehokkaan. Treenasimme etu- ja takaosa käännöksiä, jotka ori suoritti  -  aluksi hieman liiankin reippaasti  -  huolellisesti. Ravissa ori pyrki nopeasti peräänantoon ja laukkakin oli loppujen lopuksi hyvä. Laukassa teimme tempon vaihteluja ja Joiku nautti välillä kovastakin vauhdista. Lyhyt laukkakaan ei teettänyt ongelmia. Lopuksi Joiku sai kourallisen porkkanoita ja hyvän mielen. Harjasin orin tunnin jälkeen, laitoin sille kasan loimia päälle ja sitten ori pääsi muiden orien kaveriksi laitumelle nauttimaan auringosta. Illalla huolehdin pojalta ylimääräiset loimet pois ja palkitsin ylimääräisellä porkkanalla.'

   

  

 5.9.2014 Kouluvalmennus, valmentaja: Jessika
Tänään pääsimme tekemään kunnolla tehtäviä ja eiliset selkäännousu treenit oli vielä hyvin pojan mielessä, Ramilla oli palkintoja tänäänkin mukana ja kun Joiku pysyi hienosti paikallaan sai se heti palkinnon, hienoa! Tänään aloitimme väistötreenillä jossa kuulemma on ollut pieniä ongelmia orin malttamattomuudessa ja se näkyikin ensimmäisissä väistöissä selkeästi - ori lähti pokka pettämättä johtamaan väistöä lavallaan jättäen takapään huitelemaan ihan omia teitään. Muistutin Ramia napakasta ulkotuntumasta ja kun Ram otti ulko-ohjan napakasti käteensä ori otti takaosan hyvin mukaan ja ulkopohje sai lavan pysymään kurissa. Välillä Joiku tuntui kiihdyttävän turhan paljon jolloin ratsastaja jäi apujensa kanssa hieman jälkeen ja muistutin puolipidätteistä - kun kaikki avut saatiin ratsastajan muistiin sain todistaa todella kauniita ja tasaisia väistöjä. Kokeilimme myös muutamia laukkaväistöjä joissa ei ollut ongelmaa koska raviväistöt oli ratsastettu alle huolellisesti kuntoon. Jatkoimme laukassa uralla laukkaa kooten, kun se oli kunnossa aloitimme vastalaukkaharjoitukset tekemällä ennen lyhyen sivun alkua vastakaarron josta jatkettiin uraa pitkin vastalaukassa seuraavan lyhyen sivun läpi, lyhyen sivun jälkeen laukanvaihto myötälaukkaan. Kaarto sujui todella hyvin joka kerta, mutta Ram ratsasti hieman turhan hyvin lyhyellä sivulla kulmiin ja Joikun tasapaino petti ja se vaihtoi ilman apujen saamista. Muistutin ratsastajaa tarpeeksi loivasta tiestä ja johan alkoi homma pelittämään ja tovin päästä kehotin Ramin kokeilevan nyt kulmien parempaa ratsastusta ja nyt Joiku homman tajuttuaan jaksoi pitää vastalaukan yllä myös hieman vaativamman kulman ajan. Kokonaisuudessaan tämä päivä oli mukava, eiliset rentoutumisharjoitukset säteilivät tähänkin päivään ja Joiku ei ollut lainkaan niin kiireinen kuin olin käsityksen saanut.

    

 

4.9.2014 Kouluvalmennus, valmentaja: Jessika
Olin sopinut Ramin kanssa tämän päiväiseen valmennukseen hieman erikoisempaa ohjelmaa alkuun sillä treenasimme selkään nousua. Joikullahan on tunnetusti hieman ongelmaa malttamattomuuden kanssa ja se sinkaisee aina liikkeelle ennen aikojaan. Käskin Ramin palata maahan välittömästi jos ori lähtee liikkeelle, tehdä voltin taluttaen ja yrittävän uudelleen. Alkuun Joiku tuntui hermostuvan tästä jopa entisästään, mutta ymmärsi jutun jujun pian, etenkin kun Ramilla oli taskussaan muutama porkkanan pala jolla hän orin palkitsi aina selkään päästessään. Tälläiset harjoitukset on hyvä toistaa vaikka joka viikko tälläisen hermostuneemman orin kanssa. Alkuverkoissa ravasimme ympyrällä tempoa vaihdellen, haimme rentoa tuntumaa ja tavoittelimme syvää ja tasaista eteen alastaivutusta. Ravin jälkeen jatkoimme laukassa edelleen venyttäen ja muutaman kerran suunta vaihdettiin laukassa lävistäjällä laukka vaihtaen. Joiku näytti ja kuulemma tuntuikin hieman jännittyneeltä ja epäilin selkäännousutreenin hieman hermostuttaneen oria joten päätin tänään hakea enemmänkin rentoutta menoon ja keskittyä kunnon tekemiseen vasta huomenna. Pikkuhiljaa lähdimme keräämään Joikua hieman enemmän pakettiin, mutta ei täydelliseen peräänantoon. Teimme paljon erilaisia teitä ja tehtäviä ravissa ja laukassa, välillä myös käynnissä ja ikinä kokonaista kierrosta ei sama askellaji saanut pysyä ja Joikukin pysyi näin kaikissa askellajeissa rentona ja ei lähtenyt juoksemaan ratsastajan alta pois - ori näytti alkuun verrattuna silmiin nähden tyytyväiseltä ja liikkeissä oli kaunis rento jousto ja Ramkin totesi pojan tuntuvan selkään todella mukavalta.

  

 

25.5.2014 Kouluvalmennus -  Jenza

Kun olitte itsenäisesti tehneet alkulämmittelyn, teitte ensiksi käynnissä pari pohkeenväistöä oikealle, tämän jälkeen myöskin vasemmalle. Ensiksi Joiku näytti ihan tylsistyneeltä, mutta kun tätä alettiin tekemään ravissa niin pojan ilme muuttui. Se alkoi työskentelemään aktiivisemmin ja takajalatkin tulivat paremmin töihin. Orin hienot liikkeet näkyivät kun pidensitten raviaskelta pitkillä sivuilla. Tämän työskentelyn jälkeen aloitettiin laukka työskentely. Ensiksi vain menitte pitkin uraa laukassa rennosti, tämän jälkeen ympyrällä työskentelyä. Kun Joiku oli kuuliainen myöskin laukassa, aloitettiin käynnistä suoraan laukkaan nostamista. Kuitenkin niin, että joka toisella kerralla oikea, toisella vasen laukka. Tämä onnistui teiltä hyvin, sillä ori oli kuuliainen hyvän alkuvalmennuksen lämmittelyn ansiosta.

   

   

15.5.2014 Kouluvalmennus -  Jenza

Pitkillä sivuilla pyysin teitä menemään aina kolme volttia, pääty-ympyrät tehtäisiin laukassa. Alkulämmittelyä ei tarvinnut paljoa tehdä sillä ori oli heti kuulolla ja teki kaiken mitä pyysit nätisti. Alkulämmittelyssä teitte myös suunnanvaihdoksia, temmon muutoksia ja pari siirtymistä ravi-laukka välillä. Pienen tauon jälkeen tulit keskiympyrälle, jalustimet olivat tässä kohtaa otettu pois. Ensin ravissa työskentelitte, kun tämä onnistui molemmissa suunnissa todella hyvin ja teidän yhteistyönne kasvoi koko ajan, tehtiin samaa juttua myöskin laukassa. Reippaassa temmossa sait hyvin pidettyä itsesi hyvässä asennossa ja saitkin tehdä muutamia pidätteitä että Joiku pysyisi hallinnassa. Valmennuksenne sujui erittäin hyvin, yhteistyönne oli koko ajan erittäin loistava.

  

 

20.3.2014 Kouluvalmennus, valmentaja: re-elect

Alkuverryttelyksi teimme ensin kolmikaarista kiemurauraa ravissa molempiin suuntiin, kooten hevosta, ja sitten laukassa kaikenkokoisia ympyröitä, niin saatiin orin takajalat paremmin mukaan. Joiku oli oikein reipas ja hyväntuulinen, kulki mallikkaasti ja teki työtä käskettyä. Ensimmäisenä harjoituksena otettiin avo- ja sulkutaivutuksia ravissa. Joiku hoksasi tehtävän nopeasti ja ratsukon yhteistyö sujui hyvin, molemmat olivat aktiivisesti mukana ja työskentelivät täysillä. Seuraavaksi siirryttiin laukkaharjoituksiin, otettiin ensin siirtymisiä peruutuksesta suoraan laukkaan. Joiku vastasi apuihin nopeasti, ja välillä laukannostot olivatkin vähän turhan räjähdysmäisiä, kun oripoika innostui oikein kunnolla. Rauhallisemmilla avuilla ratsastaja sai poitsun kuitenkin rauhoittumaan, ja nostotkin tasaantuivat. Lopuksi otettiin vielä laukanvaihtoja askeleessa, aina lävistäjällä yksi vaihto. Aluksi Joiku heitti aina pienen pukin vaihdon yhteydessä, virtaa oli selvästi, mutta tasaantui yhtä nopeasti kuin ehti aloittaakin. Kokonaisuudessaan ratsukon yhteistyö oli mukavaa katseltavaa, ratsastaja tunsi hevosen pienet jekut ja osasi käsitellä sitä taitavasti.

 

 

29.09.2012, valmentajana Kaito

Saapuessani paikalle tulit juuri kentälle lämmittelemään Joikua. Teitte voiltteja käynnissä kumpaankin suuntaan ja pyysin teitä sitten nostamaan ravin. Joiku tuntui aluksi hieman tahmealta ja laiskalta joten pyysin sinua ratsastamaan oria enemmän eteenpäin. Kummassakin päädyssä teitte voltteja ja pikkuhiljaa ori alkoi vertymään ja alkoi tekemään töitäkin paremmin. Pyysin teitä nostamaan laukan pääty ympyrässä ja hidastamaan heti raviin voltin jälkeen. Harjoitusta tehtiin kumpaankin suuntaan muutamaan otteeseen kunnes laukan nosto tuli automaattisesti. Seuraavaksi pyysin teitä laukkaamaan muutaman kierroksen kumpaankin suuntaan ja tekemään pääty ympyrät. Joiku meinasi alkaa laiskottelemaan toisen kierroksen jälkeen jolloin pyysin sinua ratsastamaan oria enemmän eteenpäin ja kiinnittämään huomiota ratsastukseesi ettet unohda ratsastaa Joikua. Laukan jälkeen pyysin teitä tekemään laukanvaihtoja pitkillä sivuilla ja ne onnistuivat paremmin kuin hyvin! Pitkällä sivulla otimme vielä pohkeenväistöä ja taivutuksia ennen loppukäyntejä. Annoin sinulle vielä lopuksi palauteen mihin sinun tulisi kiinnittää huomiota Joikulla ratsastaessasi ja mitkä asiat olivat vahvuuksia.

 
Webdesign © 2011 Ram.