KEINUMÄEN KASPIAN

RIP 11.10.2015

NimiKeinumäen Kaspian "Kassu" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Keinumäki
Skp & säkä Ori & 152cm Koulutus Koulupainotteinen, Vaativa B
Syntymäaika 15.08.2008  Rekisterinumero VH06-018-0045
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit & näyttelyt

Champion, myönnetty 02/13

KRJ-II 21 (7+7+7) - 40 - 22 - 10 - 4 = 97 p.

YLA2 31 + 39 + 36 + 29 = 135

KTK-III 16 + 15 + 16 + 16 = 63p 
- Raskas ratsuksi. Vaatimaton pää, ahtaat liittymät kaulaan, leveä kaula, hyvä eturinta. Lyhyt selkä, hyvä runko. Pystyt vuohiset edessä.

SLA-III 13 + 19 + 11,25 + 20 + 6 = 69,25 p.
1. Hyvänjouoleiset tyypit, hyvä sukupuolileima. = 3p.
2. Leveä kaula, ryhdikäs. = 4p.
3. Pyöreä, tiivis runko. = 3p.
4. Lyhyet vuohiset, käyrät kintereet. = 3p.


17.10.2011 Aava +irto-SERT pt. Shonna
24.10.2011 Aava +irto-SERT pt. Anette N.

26.09.2011 Kuurakka, +irto-SERT pt. Shonna

Jälkeläiset

10.03.2012 t. Viehättävän Kimma (Keinumäen Sirinä)

20.07.2012 t. Aavan Kaste (Keinumäen Vikatikki)

27.08.2012 t. Sirkkeen Laika (Sirkkeen Lumilii)

01.04.2013 t. Viehättävän Siro-Liito (Viehättävän Kuu-Jee)

03.03.2014 o. Viehättävän Liitokavio (Keinumäen Liitomiina)

15.09.2015 o. Viehättävän Kapori (Helmen Jemina)

© Tallin omaisuutta

 

 

LUONNE

Yleisesti Keinumäen Kaspian, eli tuttujen kesken Kassu vain, on varsinainen vauhtiveikko. Se on erittäin energinen, vauhdikas ja eläväinen, mutta tästä huolimatta suomenhevosen tapaan rehellinen, sisukas ja kiltti. Se tulee toimeen niin ihmisten kuin muiden hevostenkin kanssa, eikä sen kanssa todellakaan tarvitse pelätä missään tilanteessa. Kassu osaa ilahduttaa ja vihastuttaakin silloin tällöin, sillä omia jekkujaan tämä oripoika kyllä keksii, joskaan ei todellakaan ilkeyksissään. Kassu on oikeastaan oikea hevosnero, sillä sen fiksuus saa toisinaan tallilla pyörivien ihmistenkin päät pyörälle. Jos nyt kaikki pitäisi tiivistää yhteen, Kassu on mitä miellyttävin ja upein suomenpienhevosori!

 

Hoitaessa Kassu osaa olla varsinainen keppostelija, mutta on myös hyvin tilannetajuinen ja ymmärtää, milloin täytyy myös käyttäytyä. Kassu nauttii siitä kun se saa tehdä pieniä tempauksia hoitajansa päänmenoksi, joskaan se ei ole pahansuopa, vaan tekee ne ihan puhtaasta energiastaan. Kassun pravuuria on se, että se ryöstää tavaroita tai mahdollisia herkkupaloja hoitajansa taskuista tämän huomaamatta, joskin jää yleensä roistoudestaan kiinni innostuksissaan. Hoitotilanteissa Kassu on toisinaan myös vähän kärsimätön ja kyllästyy helposti. Mikäli sille ei anna mahdollisuutta esimerkiksi natustaa heiniä hoidon aikana, se saattaa näyttää turhautumisensa pyörimisenä ja turhana hääräämisenä. Siksi orille kannattaa antaa mahdollista tekemistä, tai vähintäänkin sitoa omien varpaiden turvallisuuden takia kiinni. Hoitotoimenpiteet onnistuvat kuitenkin kaikin puolin ongelmitta, joskaan Kassu ei pidä siitä, että sen korviin kosketaan. Korvia puhdistaessa kannattaa siis ottaa mukaan oima annos rohkeutta ja tomeruutta, jotta saa orin nöyrtymään tuohon inhottavaan puuhaan. Tämän jälkeen kaikki kuitenkin onnistuu kivuttomasti, eikä satulointikaan tuota herran kanssa vaikeuksia.

 

Taluttaessa Kassu käyttäytyy yleensä kyllä ihan kuten kelvollisen konikansalaisen tuleekin käyttäytyä, mutta mikäli vastaan sattuu tulemaan tammoja, ori aloittaa aivan epämääräisen egoilun. Se ryhdistäytyy silminnähden, aloittaa hölmön hömpöttelyn ja steppailee rauhattomasti kiskoen vähän suuntaan kuin toiseenkin. Tällöin Kassua tulee kuitenkin muistutella narun päässä siitä kumpi määrää, ja tämä onnistuu vain riimunnarua hieman riuhtaisemalla, jolloin ori palaa taas maanpinnalle. Muuten Kassu osaa kyllä käyttäytyä narun päässä hienosti ja kävelee reippaasti taluttajansa vierellä tarkkailen jatkuvasti mahdollisia suunnan – tai temponvaihdoksia ja reagoiden niihin välittömästi.

 

Ratsastaessa Kassu on hyvin energinen, eikä se sovellu aloittelevien ratsastajien ratsuksi. Siltä löytyy orimaista tulisuutta aina silloin tällöin, mutta mikäli ratsastaja on taitava ja kokenut, hän osaa varmasti muuttaa energian positiiviseksi ratsastukseen nähden. Kassu omaa erittäin upeat ja lennokkaat askeleet, joten se osaa olla hyvinkin näyttävä ratsu sellaisella ratsastajalla, joka osaa vaatia siltä oikeita asioita, eikä pelkää käyttää apuja ja pidätteitä tasaisesti ja runsaasti. Kassu on kuitenkin kohtalaisen herkkä, erityisesti suustaan, joten ratsastaja ei saa missään tapauksessa olla liian kovakätinen.
Kouluratsastus on laji, johon Kassu onkin painottunut. Ori on koulutettu jopa vaativalle tasolle saakka, joten kapasiteetti ei ihan heti lopu kesken tämän orin kanssa. Kassu ei kuitenkaan anna kouluratsastuksessakaan mitään ilmaiseksi, vaan se vaatii ehdottomasti taitoa ja kokemusta ratsastajaltaan, jotta se tekee yhtään mitään. Alkulämmittelyt ovat erittäin tärkeät, sillä Kassu kokeilee ratsastajaansa yleensä heti alkuverryyttelyissä, jolloin orille ei saa missään tapauksessa antaa periksi. Kassua tulisi kehua aina kun sen saa tekemään sitä mitä ratsastaja haluaa, sillä tällöin ori selkeästi ottaa kehut itseensä ja tekee mielellään töitä jatkossakin hienosti ja rauhallisesti. Kassulla on kuitenkin myös kouluradoilla paha tapa kiirehtiä turhan paljon, jolloin sen kanssa tulee olla ehdottoman tarkkana ja antaa pidätteitä aina tarpeen tullen, mutta kuitenkin asiallisesti, ettei hevonen turhaan menetä hermojaan pidätteiden kanssa. Kassu on kuitenkin hyvin yhteistyökykyinen oikean ratsastajan kanssa ja tekee mielellään koulukiemuroita – mitä haastavampia asioita, sitä innokkaammin Kassu niihin perehtyy ja keskittyy.


Esteratsastuksessa Kassu on aivan liian innokas, eikä näinollen pärjää siinä lajissa kovinkaan hyvin, ainakaan kilpatilanteissa. Pienet esteet Kassu ylittää vauhdikkaasti ja lennokkaasti, mutta heti esteiden noustessa yli 80 cm ori alkaa koheltaa ja säätää vähän mitä sattuu. Esteradalla ori tarvitsee ehdottomasti jämäkän ratsastajan, joka osaa ratsastaa oria kieli keskellä suuta. Kassu nimittäin lähtee hyvin helposti käsistä esteillä jos se saa siihen pienintäkään mahdollisuutta. Vaikka Kassu onkin innokas hyppääjä, sen keskittymiskyky ei riitä siihen, että se ymmärtäisi milloin esteille tulee ponnistaa ja miten estettä kannattaa lähestyä. Se vaatii siis jatkuvaa keskittymistä ja avustamista ratsastajaltaan. Ponnua orilla varmasti riittäisi, mutta se ei aina aivan riitä.
Maastossa Kassu on lennokas ja vauhdikas, kuten normaalistikin, mutta pysyy kuitenkin käsissä. Vaikka se menee takuuvarmasti kovaa, jarrut ovat kunnossa aina tilanteen tullen. Arkojen ratsastajien ei kuitenkaan kannata lähteä Kassun kanssa maastoon, sillä vauhdikas meno saattaa säikäyttää pelokkaamman ratsastajan. Kassu on kuitenkin hyvin maastovarma, eikä se pelkää oudoissakaan maastoissa oikeastaan mitään: jollei lasketa toisinaan puskista räpiköiviä lintuja, joita ori saattaa säikähtäessään väistää sivulle. Kassu on maastossa oikein mukava ja kevyt ratsastettava.
Kilpailuissa Kassu tekee aina parhaansa. Se esiintyy minkä ehtii ja tahtoo miellyttää niin ratsastajaansa kuin tuomaristoakin. Vaikka Kassu on monesti kilpailuissa aluksi jännittyneen ja rauhattoman oloinen, se energia purkautuu radalle päästessä ja ori suorastaan loistaa. Se kantaa itseään näyttävästi ja kauniisti ja pyrkii reagoimaan ratsastajansa apuihin täydellisesti. Kunniakierroksella ori kuitenkin purkaa viimeisimmätkin jännitykset ja yleensä poikkeuksetta kunniakierroksilla nähdäänkin kunnon pierupukkilaukat!

 

Muiden hevosten seurassa Kassu on aikamoinen päällepäsmäri. Se yrittää aina pönkittää omaa egoaan muiden orien kanssa, jolloin Kassu onkin monesti ns. riidankylväjä. Orien taistelut ovat kuitenkin aivan normaalia machoilua, joten siitä on turhaa huolestua, vaikka pieni Kassu näyttääkin useasti jäätävän alakynteen suurien orien käsittelyssä. Nenilleenhän Kassu usein porukassa saakin, mutta se ei pientä oria lannista – paitsi korkeintaan hetkeksi, mutta kyllä Kassu taitaa useammassa kahakassa olla mukana päivän aikana. Tammoja kohtaan Kassu on kuitenkin aina herrasmies, kunnon naistennaurattaja. Se osaa käyttäytyä ja kulkee rauhallisin liikkein korvat hörössä.


Eläinlääkärin ja kengittäjän käsittelyssä Kassu osaa myös käyttäytyä, mistä onkin saatu positiivista palautetta. Ori on hyvin rauhallinen ja rehellinen käsiteltävä, eikä se turhia temppuile. Korkeintaan steppailee taas rauhattomasti, mutta kaikki toimenpiteet onnistuvat muitta mutkitta, eikä Kassu tuota vaikeuksia oikeastaan missään. Se ottaa matolääkkeet kauniisti suuhunsa, eikä kenkien naputtelukaan tuota orille tuskaa – se korkeintaan tutkii tilannetta jännittyneenä ja pörisee katsoessaan kengittäjän liikkeitä ja tekemisiä. Siitä syystä Kassu onkin mitä mainioin ja mukavin hevonen työskennellä!

© Juli

SUKUSELVITYS

i Ruiskukan Tiritombaa

  sph, 142cm

ii Poika Nimeltä Onni R.S iii Kasperi
Ch, KTK-I
iie MH Pikku-Lohtu
ie Ruiskukan Velho-Peikko
Ch, KTK-III, YLA3
iei  Pilven Peikon Romeo
iee O.T. Narsissi-Velho
e Ruiskukan Lupaus

 sh, 162cm
Ch, SER-V, KRJ I, YLA 2

ei  Valo-Mikki
Ch, KTK-II, YLA2, KRJ-I
eii Enican Kasperin-Tähti
eie Tähti-Vokker
ee Kajauksen Haavetar eei Aatteen-Onni
eee Ukkosmyrsyn Sikuriina

Kassun isä on suomenhevosori Ruiskukan Tiritombaa – edesmennyt, mutta komea, pienkokoinen oripoika. Tompaksi kutsuttu hevosori oli väriltään tummanpunarautias, erittäin näyttävä ja kaunis. Säkäkorkeutta herralta löytyi vain 142 cm, joten kovinkaan korkea ori ei ollut kyseessä. Tomppa oli Ruiskukan kasvattama, mutta Vipeltäjän omistava koulu – ja valjakkopainotteinen hevonen. Ori kilpaili molemmissa painotuslajeissaan, mutta paremmin se sijoittui kouluratsastuksen puolella. Sijoituksia kouluratsastuksesta sillä olikin 27, kun taas valjakkoajosta vain kaksi. Luonteeltaan Tomppa oli myös mitä ihanin suomenhevonen: se oli tilanteessa kuin tilanteessa oikea herrasmies. Jälkeläisiä orilta jäi maailmaan yhteensä kahdeksan.

  

Poika Nimeltä Onni R.S, eli yksinkertaisesti Onni tuttujen kesken, oli todella hieno vanhanajan suomenhevonen. 147 cm korkea pienhevosori oli väriltään tummanrautias ja sen päätä koristi kaunis läsi. Onni oli koulu – ja esteratsastukseen painottunut hevosori, koulutustasoltaan se ylsi vaativa B-tasolle sekä 100 cm tasoille saakka. Onni ei kyllä ollut mitenkään erityisen runsaasti kilpaillut ori, sillä sijoituksiakin se keräsi yhteensä vain 11. Näyttelyissä ori kierteli jonkin verran, mutta parhaimmillaan se ylsi kunniamainintaan, mutta sai se ainakin kolme kertaa jalostukseen suositellaan-kommentin. Mitenkään aivan surkea se ei siis voinut rakenteeltaankaan olla. Luonteeltaan Onni oli vilkas, mutta kuitenkin yhteistyökykyinen ja reipas. Se ei tuottanut juuri mistään ongelmia, vaan toimi aina moitteitta. Jälkeläisiä tämä ori sai kohtalaisen paljon, jopa 13.

 

Kasperi oli äärettömän hieno myös, vanhasukuinen hevonen. 153 cm korkea suomenhevosori oli väriltään rautias, mutta omasi liinahtavat jouhet. Kasperin kasvatti H. Uotila, mutta ori asusti nuoresta lähtien Sandin omistuksessa, jossa se pääsi kilpa – ja näyttelykäyttöön. Kasperi kilpailikin niin este – kuin kouluradoillakin, ja olikin erittäin tasokas ja taitava suomenhevoseksi. Vaikka siltä ei monia kymmeniä sijoituksia löydytään, se kuitenkin näytti viimeistään kotioloissa taitonsa. Näyttelyistä ori keräili sertejä mennen tullen, sillä se oli rakenteeltaan erittäin korrekti ja näyttävä. Kasperille myönnettiinkin Champion-arvonimi ja kantakirjaustilaisuudessa se palkittiin I-palkinnolla, mikä on kova saavutus. Kasperilla on myös 13 jälkeläistä, joiden lisäksi se astui yhden tamman, jonka varsasta ei kuitenkaan ole tietoa.

 

MH Pikku-Lohtu, eli kutsumanimeltään Lotta, oli 144 cm korkea suomenpienhevostamma. Lotta oli Mirzun kasvattama suomenhevonen, mutta asui kauan Pilvijoen omistuksessa. Lotta oli koulutustasoltaan kouluratsastuksessa helppo A-luokkaa, rataesteillä taasen 80 cm. Tamma kisasi kohtalaisen paljon, ja ihan hyvällä menestyksellä. Näyttelyissä se ei juuri kierrellyt, mutta rakenteeltaan se oli kuitenkin ihan mukavan näköinen. Luonteeltaan Lotta oli vilkas ja mukava, aikalailla perustyyppinen suomenhevonen. Jälkeläisiä Lotta sai vain yhden.

 

Ruiskukan Velho-Peikko oli hyvin palkittu, liinakko suomenhevostamma. Peikko syntyi toukokuussa 2002. Peikko oli luonteeltaan hyvin kiltti ja suloinen, mutta myös erittäin säikky. Sen säikyttelyyn ei paljon tarvittu, mikä oli toisinaan hieman huonokin asia. Ratsastaessa Peikko oli kuitenkin urhea ja reipas, se toimi niin este – kuin kouluratsunkin roolissa erittäin hienosti ja moitteettomasti. Peikko oli rakenteeltaan oikein näppärä ja ratsutyyppinen, minkä todistaakin Champion-arvonimi, sekä kantakirjauksen III-palkinto. Yleislaatuarvostelusta tamma nappasi kolmannen palkinnon. Jälkeläisiä se sai yhteensä kuusi elämänsä aikana, joista kolme on oreja ja kolme tammoja.

 

Pilven Peikon Romeo oli liinakko, 159 cm korkea suomenhevosori. Romeo syntyi 25.07.2001, sen vanhemmat olivat upeat Pilven Peikko sekä Blondi. Romeo peri isältään Pilven Peikolta upean, näyttävän rakenteensa, mutta taas emältään vauhdikkaan ja eläväisen luonteensa, jonka ansiosta oli toisinaan hieman turhankin haastava, erityisesti kokemattomimmille ratsastajille ja hevosihmisille. Romeo oli tasoltaan vaativa A kouluratsastuksessa, ja esteillä taas hyppäsi noin 90 cm. Ori oli erittäin hieno kouluratsun roolissa, vaikka kilpailuissa se ei tainnut hirveän paljon näkyäkään. Valitettavasti orin jälkeläisistä ei ole tietoja jäljellä.

 

O.T. Narsissi-Velho oli yksi Ruiskukan alun hevosista. Ruunikko, 154 cm korkea Narsissi-Velho sekä eräs toinen, tunnettu shetlanninponitamma saivat virtuaalitalli Ruiskukan nousemaan. Narsissi-Velho synnytti ensimmäisen jälkeläisensä, Leopardi's Velho-Prinssin vuoden 2002 alussa. Luonteeltaan O.T. Narsissi-Velho oli erittäin kiltti ja mukava, hyvin herttainen suomenhevostamma. Jälkeläisiä se sai elämänsä aikana kaiketi yhteensä kolme, mutta varmaa tietoa asiasta ei ole saatu selville.

 

Ruiskukan Lupaus syntyi Ruiskukan kasvattamana vuoden 2003 loppupuolella. Tämä kuvankaunis tamma eli pitkään aikalailla oloneuvoksena, eikä sitä käytetty juuri mihinkään. Lopulta Raadelman Hevostilan toinen omistaja, Kya, teki tammasta tarjouksen jolloin Lupaus muuttikin Raadelmaan. Tällöin yleispainotteisen tamman elämä oikeastaan alkoi alusta. Se pääsi kilpailevaan kotiin, missä se sai todellakin harjoitusta lajissa kuin lajissa. Se menestyi perinteisten esteiden ja koulun lisäksi myös kenttäratsastuksessa sekä valjakkoajossa. Lupaus oli säkäkorkeudeltaan 162 cm korkea ja väriltään rautias. Jälkeläisiä se sai yhteensä kuusi. Tamma palkittiin myös runsain määrin niin näyttelyiden kuin laatuarvosteluidenkin saralta, sillä tammalta löytyy meriittilistalta Ch, SER-V, KRJ-I, sekä YLA2. Lupaus menehtyi ollessaan 29-vuotias.

 

Valo-Mikki oli myös erittäin palkittu ja upea suomenhevosori. Huimat 164 cm korkea ori oli väriltään vaaleanpunarautias, liinaharjalla ja läsillä kaunistettuna. Mikki asui Riikan omistuksessa Aamunkajon Kartanolla, missä se saikin elää oikean hevosen elämän. Tämä ori painottui pääsääntöisesti kouluratsastukseen, jossa se kilpaili helppo A-tasolla saakka. Tosin orilta löytyi myös esteratsastuksta 5 sijoitusta, joten kyllä se pärjäsi siinäkin lajissa jonnin verran hyvin. Kuten sanoin, Mikki palkittiin myös runsain määrin niin upean rakenteensa kuin hyvän menestyksensäkin ansiosta. Mikki ansaitsi Champion-arvonimen ja se kantakirjattiin toisella palkinnolla. Yleislaatuarvostelusta Mikki nappasi kakkospalkinnon, ja kouluratsastusjaoksen laatuarvostelusta jopa ensimmäisen palkinnon. Mikki sai elämässään huimat 21 jälkeläistä.

 

Enican Kasperin-Tähti oli 156 cm korkea suomenhevosori. Vuonna 2002 syntynyt, kouluratsastukseen painottunut ori oli väriltään rautias, omaten myös kauniin ja pitkän liinakon harjan. Luonteeltaan Kasperin-Tähti oli melko äksy ja vihainen, mutta ratsastaessa kuitenkin erittäin taidokas ja näyttävä. Vaikka se ei hoitotilanteissa ollutkaan helpoin mahdollinen hevonen, ratsastaessa se osasi ihastuttaa ja näyttää kertakaikkiaan upealta. Ori sai yhteensä viisi jälkeläistä, mutta näiden lisäksi astui yhden tamman, jonka varsan syntymästä tai muustakaan ei ole juuri tietoja jäljellä, valitettavasti.

 

Tähti-Vokker oli rautias suomenhevostamma. Se kuoli vuonna 2002, mutta syntymäajasta ei ole enää tietoja tallessa. Tähti-Vokkerin isä oli hieno suomenhevosori Ranen-Tähti, emä taas Hennun Suihke – kaunis suomenhevostamma. Tähti-Vokkerin tiedot ovat kadonneet melko pitkälti heti tamman menehdyttyä, sillä siitä ei tunnu löytyvän edes sen jälkeläisten omistuksesta minkäänlaisia faktoja tai tietoja. Sen verran voisi uskoa, että Tähti-Vokker oli taitava kouluratsun roolissa, sillä sen jälkeläiset ovat aivan hakoja kouluratsastusradoilla.

 

Kajauksen Haavetar syntyi 06.01. vuonna 2003. Tämä kaunis tamma oli väriltään liinakko, säkäkorkeutta siltä ei mitattu milloinkaan varmasti. Tämä kouluratsastukseen painottunut tamma oli koulutustasoltaan helppo B-luokkaa, joten mikään erityinen koulukenttien kehäkiituri se ei ollut, mutta kuitenkin omalla tasollaan taitava ja hieno ratsu. Kilpailuissakaan se ei juuri kiertänyt, mutta toimi melko pitkälti kotona harrasteratsuna ja starttasi joissain pienissä kilpailuissa. Luonteeltaan se oli erittäin kiltti ja äärettömän herttainen, se tuli toimeen aivan jokaisen vastaantulijan kanssa. Jälkeläisiä Haavetar sai yhteensä 11, mikäli myös kaksi viimeisintä varsaa ovat syntyneet. Se astutettiin nimittäin viimeisimpinä kahdella oriilla, mutta jälkeläisistä ei ole tietoja.

 

Aatteen-Onni syntyi 24.06.1988. Suurikokoinen, 165 cm korkea suomenhevosori oli väriltään vaaleanrautias liinahtavilla jouhilla, painotukseltaan taas yleispainotteinen. Se kilpaili este – ja kouluradoilla melko vähän, mutta tuo ei haitannut silti jalostuskäyttöä tai muutoinkaan. Aatteen-Onni sai kuusi jälkeläistä ja astui yhden tamman, mutta ei ole tarkkaa tietoa siitä, että tuliko tamma koskaan tiineeksi tai synnyttikö se elävää varsaa. Luonteeltaan Aatteen-Onni oli melko orimainen ja vauhdikas, mutta kuitenkin käsissä pysyvä ja helposti käsiteltävä hevonen, vaikka niskurointia silloin tällöin esiintyikin.

 

Ukkosmyrsyn Sikuriinasta ei ole mitään tietoja enää nykypäivänä tallella. Sen isä oli nimeltään E.L Aku, emä taas Hurrikaanin-Silkki. Itse Sikuriina taisi olla väriltään rautias ja painotukseltaan kouluratsastukseen painottunut. Ukkosmyrskyn Sikuriina syntyi 01.04. vuonna 2002. Sikuriina peri luonnettaan paljon emältään, joka oli oikein ihana ja mukava tamma.

© Juli

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 3 vuotta - 06.01.2009 Oma

syntynyt 15.08.2008
1 vuotta - 02.10.2008
2 vuotta - 19.11.2008
3 vuotta - 06.01.2009
4 vuotta - 23.02.2009
5 vuotta - 12.04.2009
6 vuotta - 30.05.2009
7 vuotta - 17.07.2009

8 vuotta - 03.09.2009

9 vuotta - 18.06.2010
10 vuotta - 02.04.2011
11 vuotta - 07.07.2011
12 vuotta - 24.08.2011
13 vuotta - 11.10.2011
14 vuotta - 28.11.2011
15 vuotta - 15.01.2012

16 vuotta - 03.03.2012
17 vuotta - 20.04.2012
18 vuotta - 07.06.2012
19 vuotta - 25.07.2012
20 vuotta - 11.09.2012
21 vuotta - 29.10.2012
22 vuotta - 16.12.2012
23 vuotta - 02.02.2013

MUUTA

Treeni varusteet
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1h Koulu  

1-2h Maasto/kenttä  

Vapaapäivä

30min juoksutus/talutus

1-2h Vapaa. liikuntaa  

1h Koulu

1h Esteet/puomit   

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: zane

Liikuttaja:

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Koulussa pintelit takajalkoihin, esteillä suojat takajalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (47)

18.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
18.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
22.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
22.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
06.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/40
 10.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
11.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50

13.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
14.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50

26.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 7/50

19.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
22.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/50

26.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/60

30.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/50

23.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/60

 

       

24.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/60

06.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/50
08.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/40

11.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
13.05.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/30
15.05.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/30
12.05.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/60
17.05.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/60
27.05.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/30

27.05.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
05.06.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/60
02.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
01.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 5/40

03.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/40

05.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/40

27.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50

     

07.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/60
07.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
22.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
05.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/60
02.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
16.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
11.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
12.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
17.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
20.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
20.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
21.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
14.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/30
19.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/60
10.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

14.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
   

PÄIVÄKIRJA

20.7.2012 Kouluvalmennus - valmentaja: Mari H

Tapasin tänään Ramin ja Kassun ensimmäistä kertaa. Ori tepsutteli pirteästi kentälle ja Ram kertoi samalla, että orilla oli ollut nyt muutama päivä vapaata, joten virtaa varmasti riittäisi. Sen huomasi heti alkuverryttelyssä, kun kävelystä ei meinannut tulla mitään. Kassu meni jotain sekalaista käynnin ja ravin sekoitusta ja kun ratsastaja yritti antaa pidätteitä, ori huitoi vain kärsimättömästi päätään. Päätimmekin jättää suosiolla kävelyn väliin ja siirryttiin työskentelmään ravissa. Kun ori pääsi vauhtiin, se selvästi alkoi myös kuunnella ratsastajaa. Ratsukko kierteli kentällä tehden erilaisia kaaria ja myös askeleen pidennyksiä ja lyhennyksiä. Kassu liikkui hienosti, ja muuttui koko ajan rennomaksi ja kuuliaisemmaksi. Pikkuhiljaa se alkoi myös hakeutua muotoon. Verryttelyn jälkeen aloitimme varsinaisen tehtävän. Harjoittelun kohteena oli laukanvaihto käynnin kautta sekä vastalaukka. Tehtävä meni niin, että ratsukko meni lyhyet sivut vastalaukassa ja lyhyen sivun jälkeen käännyttiin lävstäjälle jonka keskipisteessä siirryttiin käyntiin, vaihdettiin laukka ja jatkettiin taas seuraava lyhyt sivu vastalaukassa. Ensimmäinen vastalaukkakaari meni hienosti ja Ram valmisteli käyntiin siirtymisen hyvin. Ori ei kuitenkaan heti malttanut hiljentää, joten siirtyminen ja vaihto menivät hiukan pitkäksi. Seuraavassa vastalaukassa oli pieniä ongelmia nyt kun ori oli päässyt laukanvaihdon makuun. Se nimittäin vaihtoi laukan kaaren aikana. Seuraava vaihto meni hienosti ja vastalaukan aikana ratsastaja sai kiinnittää erityistä huomiota asetukseen ja siihen ettei Kassu alkanut vaihtaa laukkaa. Kun Ram keskittyi kunnolla tähän, ori malttoi laukata kaaren kunnolla. Vielä yksi vaihto ja kun se sujui, pyysin ratsukkoa tekemään loppuverryttelyt. Huomenna jatketaan.

 

 

21.7.2012 Kouluvalmennus - valmentaja: Mari H
Tänään Kassun kanssa aloitettiin taas heti ravilla, ettei ori hermostuisi. Se oli paljon kuuliaisempi ja rauhallisempi heti alusta asti kuin eilen ja ratsukko pääsi nopeasti etenemään verryttelyssä. Tämän päivän teemana oli avo- ja sulkutaivutus joten alkuverryttelyssä ratsastaja ratsasti hyvin molemmat pohkeet läpi ja testasi, että ori taipuu hyvin molempiin suuntiin. Laukassa haettiin hyvää rytmiä ja kokoamisastetta ja myöskin sitä, että se väisti myös laukassa pohjetta eikä nojailisi sisälle. Kun Kassu oli lämmennyt, aloitimme taivutusten teon käynnissä. Avotaivutusta otettiin ensin toiselle suoralle, lyhyille sivuille tuli aina ravisiirtymä ja toiselle pitkälle sivulle tehtiin sulkua. Aloitimme avotaivutuksella, joka ei tuottanut ratsukko ongelmia. Kassu taipui hyvin ja taivutus pysyi samanlaisena koko matkan ajan. Sulkutaivutus meni myös hyvin, vaikka orin aktiivisuus meinasi vähän kadota ja takapää jäi jonkin verran jälkeen. Toisella kerralla ratsastaja sai olla tarkkana eteenpäinpyrkimyksen säilymisen kanssa ja kun tahti säilyi paremmin, myös taivutus meni hyvin. Ravissa avotaivutus meinasi muutaman kerran lähtä etenemään kentän keskelle, mutta se saatin kitkettyä pois tekemällä enemmän puolipidätteitä. Sulkutaivutus ravissa meni hyvin ja tahti pysyi paljon paremmin ravissa kuin käynnissä. Viimeisenä harjoittelimme vielä sulkutaivutusta laukassa. Harjoitus tehtiin niin, että ensin sulkua haroiteltiin ympyrällä väistättämällä orin takapäätä sisäänpäin. Kun tämä sujui siirryttiin tekemään sulkutaivutusta keskihalkaisijalla. Laukkaa koottiin ensin ymyprällä ja tehtiin myös muutamia siirtymisiä kootun laukan ja keskilaukan välillä. Kun ne luistivat, siirryttiin väistättämään takapäätä sisälle päin. Kassu meni oikein hienosti, eikä siinä ollut mitään ongelmaa. Keskihalkaisijalla oli ensin hakusessa suoran tien löytäminen, mutta kun se löytyi, taivutus meni hienosti. Muutaman onnistuneen sulkutaivutuksen jälkeen ratsukko loptteli valmennuksen loppuverryttelyihin.

 

 

22.7.2012 Kouluvalmennus - valmentaja: Mari H
Tämän päivän valmennus pystyttiin aloittamaan käynnillä, Kassu oli sen verran rauhallinen. Päivän treeniin kuului kootut askellajit sekä laukanvaihdot. Alkuverryttelyssä keskityttiin sopivaan tempoon sekä siihen, että ori reagoin nopeasti pohkeisiin ja pidätteisiin. Näihin auttoi siirtymiset sekä tempon vaihdokset. Taivuttelua ei myöskään unohdettu. Alusta asti tähdättiin siihen, että ori kokoaisi itseään kaikissa askellajeissa. Verryttelyn jälkeen kokoamista alettiin vaatia tosissaan. Ratsukko teki kahdeksikkoa ja kolmikaarista kiemurauraa käynnissä ja ravissa. Ram saikin kottua Kassua hyvin ja se totteli ratsastajaa nopeasti. Laukassa kokoamista tehtiin pääty-ympyrällä. Ensin ori hiukan kaahotti, mutta kun sen annettiin hetki päästellä se suostui rahoittumaan ja kokoaminen sujui hyvin. Laukassa jatkettiin muutamalla laukanvaihdoilla. Vaihto tehtiin ensin lävistäjän keskipisteessä ja sitten siirryttiin tekemään se keskihalkaisijalle. Ori vaihtoi laukan hienosti, eikä mitään ongelmaa ollut. Koska yksi vaihto sujui hyvin, päätimme kokeilla useampaa vaihtoa suoran aikana. Ratsukko teki halkaisijalla niin monta vaihtoa kuin ratsastajasta tuntui niin, että ori säilyttäisi hyvän tasapainon. Ensin vaihtoja tuli kaksi, alkuun ja loppuun, mutta viimeisillä kerroilla saatiin tehtyä kolme vaihtoa viiden tai kuuden askeleen välein. Ori sai paljon kehuja tästä suorituksesta ja sen jälkeen pidettiin pieni lepotauko.
Loppuun treenattiin vielä hetki koottua ravia ja käyntiä, tehden paljon siirtymisiä, voltteja sekä muutamia koottu ravi - keskiravi - koottu ravi siirtymisiä. Kassu esitti kyllä muutamaan otteseen sellaiset keskiravipätkät ettei ihan heti suokista uskoisi. Kun sekä ratsasataja, että valmentaja olivat tyytyväisiä, lopettelimme valmennuksen. Huomenna olisi vuorossa viimeinen valmennuskerta, jolloin ratsukko suorittaisi Vaativa B kouluohjelman.

 

 

23.7.2012 Kouluvalmennus - valmentaja: Mari H
Viimeinen valmennuspäivä sarasti kirkkaana. Tänään Ram ja Kassu suorittaisivat loppukokeena Vaativa B kouluohjelman vaativan silmäni alla. Olimme sopineet, että teemme suorituksen samalla tyylillä kuin oikeissa kisoissa, joten ratsukko sai lämmitellä itsenäisesti. Sillä aikaa kun verryttely tapahtui, raahasin itselleni tuolin kentän c-päätyyn. Kassunhan piti heti alkaa katselemaan, että mikäs kumma tuolla istuu, mutta hyvin sai Ram ratsastettua orin takaisin kuulolle. Alkuverryttely näytti hyvälle ja Kassu kokosi itseään hyvin. Kun Ram ilmoitti olevansa valmis, aloitettiin.
Rata alkoi sisääntulolla kootussa laukassa. Siitä pysähdys, tervehdys ja siirtyminen koottuun raviin. Sisääntulo oli suora ja Kassu pysähtyi hienosti pisteeseen. Pysähdys ei ollut ihan tasajaloin, mutta ori malttoi seistä kuitenkin hyvin. Koottu ravi lähti etenemään hyvin. Seuraavaksi tuli avo- ja sulkutaivutukset molempiin suuntiin ravissa. Avotaivutus sujui hienosti, sulussa oli vähän samaa ongelmaa kuin toissa päivänä, eli takapää jäi vähän jälkeen eikä aktiivisuus oikein säilynyt. Toiseen sulkuun ratsastaja sai kuitenkin korjattua tämän ja se meni hyvin. Keskiravi oli todella näyttävä ja siirtyminen keskikäyntiin onnistui myös hyvin. Ori oli vähän kättä vasten, mutta ei paljoa. 

Koottu käynti lähti vähän huonosti liikkeelle, mutta se korjaantui ensimmäisen etuosakännöksen jälkeen. Molemmat käännökset menivät hyvin. Seuraavaksi tuli lävistäjällä lisättyäkäyntiä, jossa tuli pieni tahtirikko, mutta ratsastaja korjasi sen hyvin. Laukannosto oli hienosti pisteessä ja laukka lähti pyörimään mukavasti. Vastalaukassa Kassu hieman nojaili sisäänpäin pohjetta vasten, mutta ratsastaja sai loppua kohden tämän korjattua. Laukanvaihto käynnin kautta, meni muuten hyvin, mutta se ei ollut aivan pisteessä. Toinen vastalaukka meni paljon paremmin ja laukan rytmi pysyi hienosti samana. Toinen laukanvaihto käynnin kautta oli paremmin pisteessä ja sitä oli hyvä lähtä kolmikaariselle kiemuralle. Kiemuralle tuli laukanvaihdot aina keskihalkaisijaa ylittäessä. Kassu olisi saanut taipua enemmän kaarilla ja suoristua paremmin suoralla osuudella, mutta laukanvaihdot olivat hienot ja puhtaat. Siirtyminen koottuun raviin oli tahdikas ja pisteessä. Pysähdys ja peruutus neljä askelta oli muuten hyvä, mutta peruutus oli hiukan kiireinen. Peruutuksesta tuli koottua vasenta laukkaa, jonka nostossa tuli pieni virhe kun ori vähän kaatui laukkaan. Laukka löysi kuitenkin hyvin rytmin. Keskilaukka oli näyttävä ja siirtyminen takaisin koottuun laukkaan hallittu. Laukanvaihto onnistui ja toinenkin keskilaukka oli hieno. Kootussa laukassa taas onnistunut laukanvaihto ja sitten koottua ravia. Kootussa ravissa tultiin keskihalkaisijalle lopputervehdykseen. Ratsukko jaksoi hienosti loppuun asti ja lähestyminen oli suora. Pysähdyskin tuli tasajaloin. Kokonaisuudessan suoritus oli erittäin onnistunut, muutamia pikkuvikoja lukuunottamatta.

 
Webdesign © 2011 Ram.