Viehättävän Kuu-Ukko

RIP 20.01.2016

NimiViehättävän Kuu-Ukko "Koo" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
Skp & säkä Ori & 155cm Koulutus Yleispainotteinen, He A & 90cm
Syntymäaika 21.07.2011  Rekisterinumero VH11-018-1227
Hevonen on nyt 13 vuotta (12.12.2014) / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit & näyttelyt

KTK-II 20 + 17 + 17 + 18 = 72p 

KRJ-I (7 + 41 + 25 + 20 + 9,5 = 102,5 p)

YLA2 24 (18+6) - 28 (19+9) - 17 - 17 - 6 = 92p

SLA-II 12 + 23 + 24 + 20 + 10 = 89 p. 
1. Ok tyypit ja leimat (3p.)
2. Hyvä pää, alakaulainen kaula, hyvä säkä ja ok lavat (3p.)
3. Aavistuksen painunut selkä, jyrkkä lautanen (3p.)
4. Seisoo takanojoisesti, käyrähkö kinner (3p.)

 

20.09.2011 Mabel 'n the tommyknockers, +irtoSERT pt. Anette N.

Jälkeläiset

10.09.2012 t. Viehättävän Kuulilja (Verililja HUI)

03.12.2013 o. Viehättävän Kuutamo (Kieron Hipsteri)

14.02.2014 t. Tuulenpesän Ikuinen Rakkaus (Yaven Illuusia)

19.10.2015 t. Viehättävän Sirppi (Siipirikko HUI)

© Tallin omaisuutta

LUONNE

Kuu-Ukko on luonteeltaan energinen, pitkäpinnainen, ahkera ja suurisydäminen. Ori on hyvin persoonallinen, sen lempinimet vaihtuvat aina kun hoitajat huomaavat Kuu-Ukossa uuden piirteen, kuten kiltti mies, pusupoika ja muita hellyttelynimiä. Vaikka ori kuulostaakin täydelliseltä ratsulta, löytyy siltäkin pahoja päiviä, jolloin sen kanssa puuhaaminen on yhtä kauhua!

Karsinassa Kuu-Ukko tai Koo, niin kuin monet lyhentävät nimen, on rauhallinen, mutta silti hieman jännittynyt kun joku ihmisistä päättää tulla hänen karsinaansa. Orille karsina on turvapaikka, eikä pidä tunkeilevista muukalaisista. Se ei kuitenkaan pure eikä potki, ori saattaa ainoastaan kääntää korvat täysin niskaan, joka merkitsee heti ettei se ole täysin tyytyväinen tilanteeseen. Hoitaminen on syytä siksi hoitaa käytävällä tai sille tarkoitetulla paikalla. Kuu-Ukko ei välitä harjaamisesta, se nauttii jos jokin kohta kutittaa ja hoitaja osaa juuri siitä rapsuttaa harjalla. Jalat ori nostaa helposti. Painoa se ei laske paljoa hoitajalle, vaan tasapainottelee jalka korkealla niin kauan kunnes on vuoro siirtyä seuraavaan. Valjastaessa ori painaa taas korvansa niskaan, erityisesti satulan kanssa se on varautunut. Vyön aikana Koo pullistelee eikä satulavyötä saa ihan tuosta vaan kiinni. Kuolaimia tarjotessa painaa ori päänsä ihan ruohonjuuri tasolle, joka helpottaa lyhyitä ihmisiä, mutta on myös inhottava tapa pullistamisen kanssa.

Taluttaessa ori on hyvin reipas ja kulkee mielellään nopeaan vauhtiin. Taluttajan tulee pitää riimunnarusta hyvin kiinni, sillä ori saattaa täysin ihmisen huomaamatta ruveta kulkemaan reippaammin. Kuu-Ukko ei myöskään välitä jos vahingossa astuu taluttajan varpaille, se ei kiinnitä huomiota kuinka lähellä kulkee. Tammojen ohi mentäessä voi Koo hieman rehvastella ja ravata korkein askelin. Taluttajan tulee tällöin olla paljon tarkempi ja varautua orin äkkinäisiin liikkeisiin. Ori hirnahtelee myös kovaan ääneen tammojen lähettyvillä. Orit Kuu-Ukko ohittaa myös railakalla menolla, orissa on silloin pitelemistä. Tuttujen hevosten kanssa ohittaminen ei ole ongelma, vain vieraille oreille se pitää ääntä ja melskaa.

Selästä käsin Kuu-Ukko on rennompi ja helposti hallittavissa. Se odottaa ratsastajansa merkkiä lähteä kävelemään, se ei hiiskahdakaan ennen kuin jalustimet on oikean mittaiset ja ratsastaja valmis töihin. Käynnissä orin askeleet ovat tasaiset, mutta pitkät. Sen korvat kuulostelevat komentoja ratsastajalta, eikä panikoi yhtään, vaikka ratsastaja tuntisi vielä itsensä auttamattomaksi. Ravi on Koolla hyvin ryhdikästä ja aluksi se saattaa pompottaa ratsastajaa paljonkin. Rentoutuessa se helpottaa ja oriin saa paremmin tuntuman. Laukka on hyvin keinutuolimaista. Kouluratsastus on Kuu-Ukon vahvin laji ja sen huomaa heti. Ori on osaava ja kärsivällinen, se antaa anteeksi ratsastajansa virheitä. Liikkeet ovat hyvin näyttäviä ja askeleet Koo osaa itse asettaa oikeille paikoille. Taivutukset, erityisesti avotaivutus, on yksi Kuu-Ukon lempiliikkeistä. Sen kouluratsastusgeenit näkyvät hyvin, sillä kouluratsastusta mentäessä se on täysin kotonaan. Ori on rento ja mukava ratsu koulussa. Esteillä Kuu-Ukko on hieman levottomampi eikä yhtä varma, mutta se ei silti karkaa käsistä. Se odottaa hyvin ratsastajaansa eikä lähde ylittämään estettä, ellei joku selässä ole valmiina ratsastamaan sitä sen yli. Vauhtia ei orilta puutu se on varma. Askeleet ovat esteidenkin välissä koreita ja ori näyttää välillä hyvin huvittavalta kun se kiitä korkein askelin. Ori ponnistaa hyvissä ajoin ja osaa itse ennakoida esteen lähestymisen. Ainut ongelma on esteratsastuksessa se, että ori ei välitä siitä niin paljon kuin kouluratsastuksesta. Taitoja silti löytyy!

Kilpailupaikoilla ja muissa paikoissa, missä uusia tuttavuuksia pyörii, saattaa Kuu-Ukko hieman hermostua ja näyttää orimaisia piirteitään itsestään. Riimunnarusta kiinni pitäminen saattaa tuottaa vaikeuksia, joten ori on syytä viedä kauemmas suurimmasta hälinästä. Omalla vuorollaan ori on rauhallisempi, kuten kotonakin kun pääsee töitä tekemään. Suorituksen aikana pieni hermoilu on normaalia, mutta ratsastajan tietäessä mitä tehdä, onnistuu Kuu-Ukkokin rauhoittumaan ja tekemään upeita suorituksia.

© Snniif

SUKUSELVITYS

Eemeli U
sh, 153cm koulupainotteinen
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I

ii   Haavelaakson Eedvar

VIR MVA Ch, KTK-I

iii  Bellin Ruhtinas

SLA-II

iie  Raadelman Helmi

VIR MVA Ch, KTK II, SLA I

ie Heinämäen Halla

VIR MVA Ch, KTK II, KRJ I, YLA2, SLA-II

iei  Kuisman Tatu

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ I

iee Pikku ILO

VIR MVA Ch

e   Viehättävän Kuu-Jee
sh, 154cm
yleispainotteinen

VIR MVA Ch, KTK-III

ii  Kuu-Liito

iii  R.I Kuu-Mörkö
Champion, KTK II
iie  S.L Joulun Valkea Enkeli
ie  Jeanne U

VIR MVA Ch, PRI-V, KTK-I, KRJ I, YLA2 

iei  Kotikunnaan Viljo

SLA-II, KRJ II, YLA3

iee Marjametsän Ennenkaikkea

VIR MVA Ch, SLA-I, YLA2, KRJ-II,  KTK-III

  

Isä Eemeli U oli VIR MVA Ch palkittu komea 153cm korkea suomenhevosori. Koulupainotteinen ori kilpaili ahkerasti kouluratsastuksessa sijoittuen aina Vaativa A luokissa asti. Ori sijoittui 46 kertaa. Hienosta menestyksestään ori on saanut tunnustusta KRJ-I ja YLA2 palkintojen muodossa. Hienon rakenteensa ansiosta ori on myös kantakirjattu II palkinnolla. Luonteeltaan Eemeli on hieman omapäinen ja varautunut, mutta on periyttänyt jälkeläisilleen hienoa liiketta ja hyvää suorituskykyä. 

 

Isänisä Haavelaakson Eedvar on jo edesmennyt tummanpunaruunikko suomenhevosori. 155cm korkea koulupainotteinen ori on saavuttanut useita palkintoja. Upea rakenteinen ori on palkittu VIR MVA Ch -arvonimella ja kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla. Hienon ulkomuotonsa lisäksi Eetu oli hyvä suoritushevonen, ori palkittiin YLA1 palkinnolla hienoista saavutuksistaan. Ori on jättänyt 9 hienoa jälkeläistä. Eetu lopetettiin vuoden 2009 elokuussa vanhuuden vaivoihin 26-vuotiaana. 

 

Isänisänisä Bellin Ruhtinas on musta 155cm korkea suomenhevosori. Haavelaaksossa asunut komistus kilpailu Vaativa B - tasolle asti sijoittuen ja voittaen. Luotettava ja leppoisa ori oli omistajansa mukaan taitava kouluratsu ja palkittiin SLA-II palkinnolla. 

 

Isänisänemä Raadelman Helmi on hyväluonteinen ja ystävällinen punarautias suomenhevostamma. 159cm korkea koulupainotteinen neiti kilpaili Vaativa A -tasolle asti hyvällä menestyksellä keräten useita sijoituksia ja voittoja. Upean rakenteensa ansiosta tamma on palkittu VIR MVA Ch -arvonimellä ja kantakirjattu toisella palkinnolla. Tamma on kahminut itselleen myös SLA-I palkinnon. 

 

Isänemä Heinämäen Halla on kerrassaan upea näky. Vaalea liinakkoharja ja suuri läsi keräävät katseita, myös näyttelyiden puolella. Tamma on palkittu VIR MVA Ch -arvonimellä ja kantakirjattu II-palkinnolla. Tamma on kilpaillut runsaasti painotuslajissaan kouluratsastuksessa sijoittuen ja voittaen aina Vaativa B -tasolle asti. Tamma on palkittu myös KRJ-I, YLA2 ja SLA-II palkinnoilla. 

 

Isänemänisä Kuisman Tatu on upea, katseita keräävä 148cm korkea voikko suomenpienhevosori. Kaunis rakenne ja upea luonne yhdistettynä hyvään suorituskykyyn koulukentillä tekivät orista erinomaisen jalostusorin. Aatuksi kutsuttu ori onkin jättänyt toinen toistaan upeampia jälkeläisiä. Ori on palkittu VIR MVA Ch -arvonimellä, kantakirjattu II-palkinnolla ja saavuttanut laatuarvosteluissa KRJ-I ja YLA2 palkinnoilla. 

 

Isänemänemä Pikku ILO on 152cm korkea kaunis suomenhevostamma, joka on menestynyt kilpakentillä hienosti niin esteiden, kuin kouluratsastuksenkin parissa. Ilomantsin kasvatti edustaa hienosti rotuaan VIR MVA Ch - arvonimellä ja upealla luonteellaan. 

 

Emä Viehättävän Kuu-Jee on yleispainotteinen ruunikko 154cm korkea suomenhevostamma. Kujeksi kutsuttu tamma kilpaili hyvällä menestyksellä koulu- ja esteratsastuksessa sijoittuen molemmissa yli 40 kertaa. Ratsastuskilpailuiden lisäksi tamma kiersi ahkerasti myös näyttelyitä ansaitsen VIR MVA Ch -arvonimen. Hienon rakenteensa ansiosta tamma on myös kantakirjattu III palkinnolla. KRJ:n laatuarvostelusta Kuje on napannut ensimmäisen palkinnon. Kiltti, mutta helposti hermostuva tamma on jättänyt tähän mennessä kolme hienoa jälkeläisä.

 

Emänisä Kuu-Liito on jo edesmennyt 147cm korkea voikko suomenpienhevosori. 31-vuotiaaksi asti eläny ori oli luonteeltaan hieman nyrpeä, mutta varsin viisas. Koulupainotteisesti kilpaillu Liito kiersi lisäksi myös estekenttiä ja näyttelykehiä hyvällä menestyksellä. Ori jätti kilpailu-uransa ohella viisi hienoa jälkeläistä. Orin omisti Raadelman Hevostila. 

 

Emänisänisä R.I Kuu-Mörkö on saavuttanu Champion -arvonimen ja se on kantakirjattu II-palkinnolla. Valitettavasi orista ei ole muuta tietoa saatavilla. 

 

Emänisänemä S.L Joulun Valkea Enkeli on kaunis, lähinnä harraste- ja siitostammana toiminut monitoimi tamma. Tamma oli luonteeltaan kiltti ja rauhallinen, kuten suomenhevosen kuuluukin. Tamma jätti kaksi jälkeläistä ja oli Kuuramaan Hevostallin omistuksessa. 

 

Emänemä Jeanne U on 157cm korkea punarautias suomenhevostamma. Kouluratsastuksessa hyvin pärjännyt Anneksi kutsuttu tamma on saavuttanut KRJ:n laatuarvostelussa ensimmäisen palkinnon 105 pisteellä. Tamma on saavutanut paljon muita palkintoja kuten YLA2, SUPERIOR:in ensimmäisenä suomenhevosena, KTK-I ja rotunäyttelystä LKV 1, I-palkinnon. Näyttelyissäkin pärjännyt tamma on palkittu VIR MVA Ch -arvonimellä. Huumorintajuinen ja pirteä tamma on jättänyt viisi hienoa jälkeläistä. 

 

Emänemänisä Kotikunnaan Viljo on kouluratsastuksessa hyvin menestynyt 159cm korkea tummanrautias suomenhevosori. Viljoksi kutsuttu ori palkittiin SLA-II, KRJ II ja YLA3 palkinnoilla. Hieno ori jätti kahdeksan toinen toistaan hienompaa jälkeläistä periyttäen hyvää suorituskykyä ja hienoa rakennetta. Viljo jouduttiin lopettamaan vuonna 2009 pahojen jalkavaivojen akia. 

 

Emänemänemä Marjametsän Ennenkaikkea on jo edesmennyt, kaunis 151cm korkea vaaleanrautias suomenhevostamma. Upea yleispanotteinen tamma palkittiin VIR MVA Ch -arvonimellä, SLA-I, YLA2, KRJ-II palkinnoilla ja kantakirjattiin kolmannella palkinnolla. Luonteeltaan tamma oli hieman nirppanokka ja menetti hermonsa helposti, mutta siitä huolimatta pärjäsi hienosti sekä este- että kouluratsuna. Tamma jätti neljä hienoa jälkeläistä.

© Ajattar

MUUTA

Treeni varusteet
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

Vapaapäivä

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja:

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit etusiin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (42)

03.03.2012 KRJ (kutsu) helppo A 4/40
08.03.2012 KRJ (kutsu) helppo A 1/40
10.03.2012 KRJ (kutsu) helppo A 6/40
13.03.2012 KRJ (kutsu) helppo A 4/40
27.02.2012 KRJ cup (kutsu) helppo A 25/266
27.03.2012 KRJ (kutsu) helppo B 1/40
28.03.2012 KRJ (kutsu) helppo B 3/40
30.03.2012 KRJ (kutsu) helppo B 6/40
02.04.2012 KRJ (kutsu) helppo A 7/60
30.03.2012 KRJ (kutsu) helppo A 6/60
31.03.2012 KRJ (kutsu) helppo A 6/60

01.08.2012 KRJ kutsu, helppo b: 6/40
02.08.2012 KRJ kutsu, helppo b: 4/60
06.08.2012 KRJ kutsu, helppo b: 3/40

08.08.2012 KRJ kutsu, helppo b: 5/40

21.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 5/50

03.08.2012 KRJ kutsu, helppo b: 1/60
04.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
17.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
17.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/50

18.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

    

19.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/50

21.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
05.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
06.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 3/50
08.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 1/50

10.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 6/50

28.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

28.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
29.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
01.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/50

04.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

02.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/60
15.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 3/60
17.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/60
14.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
18.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
05.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
06.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
06.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
09.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
11.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 5/50 

Esteratsastus (18)

13.10.2012 ERJ kutsu, 90cm: 3/40
18.10.2012 ERJ kutsu, 90cm: 1/40
12.10.2012 ERJ kutsu, 80cm: 6/60
07.10.2013 ERJ kutsu, 80cm: 5/50
18.12.2013 ERJ kutsu, 90cm: 1/40
19.12.2013 ERJ kutsu, 90cm: 4/40
03.01.2014 ERJ kutsu, 90cm: 4/40
13.02.2014 ERJ kutsu, 80cm: 1/50
14.02.2014 ERJ kutsu, 80cm: 6/50
21.10.2015 ERJ kutsu, 90cm: 4/40
11.12.2015 ERJ kutsu, 90cm: 2/30
13.12.2015 ERJ kutsu, 90cm: 2/30
13.12.2015 ERJ kutsu, 90cm: 3/30
19.12.2015 ERJ kutsu, 90cm: 3/30
19.12.2015 ERJ kutsu, 90cm: 1/30
30.11.2015 ERJ kutsu, 90cm: 4/30
01.12.2015 ERJ kutsu, 90cm: 5/30
12.01.2016 ERJ kutsu, 90cm: 5/40

PÄIVÄKIRJA

19.4.2013 Päiväkirjamerkintä - Ram.

Hoidin Koon ratsastuskuntoon nopeasti aamusta ja olin selässä jo ennen kymmentä. Koulu treeni tekisi hyvää kummallekin heti aamusta, vaikka kentällä puhalsikin viileä tuuli. Aluksi vetreennyimme yön jälkeen kummatkin ihan kaviouralla kävelemällä. Koo toimi heti yhteistyöhaluisesti, mikä teki koko tunnista hyvän ja tehokkaan. Treenasimme etu- ja takaosa käännöksiä, jotka ori suoritti  -  aluksi hieman liiankin reippaasti  -  huolellisesti. Ravissa ori pyrki nopeasti peräänantoon ja laukkakin oli loppujen lopuksi hyvä. Laukassa teimme tempon vaihteluja ja Koo nautti välillä kovastakin vauhdista. Lyhyt laukkakaan ei teettänyt ongelmia. Lopuksi Koo sai kourallisen porkkanoita ja hyvän mielen. Illalla harjasin oria vielä vähän ennen iltaruokien jakoa. Ori nautti siitä kovasti ja itsekkin pidin sen kanssa touhuamisesta. Huomenna poika saisi hyvinansaitun vapaapäivän tarhassa kevää odotellen.

  

1.4.2013 Kouluvalmennus, valmentaja: Ada
Koo liikkui reippaasti ja korvat hörössä jo alussa, ei taistellut vastaan tai muuten vain kiukutellut ohjeita vastaan. Keskittyi alkuvalmennuksessa hyvin, vaikka pyynnöt olivatkin vain helppoja peruutuksia ja pujottelua. Koo osoitti yhteystyökykyään erityisesti pohkeenväistöjen aikana. Väistöistä selvittyään Koo sai kokeilla takaosan käännöstä, joka onnistui melkein täydellisyyttä hipoen. Vastalaukkaa emme ottaneet paljoa, mutta puolen kierroksen verran kumpaankin suuntaan ja hyvin ori suoriutui vaihtamatta laukkaa oikeaksi. Lopuksi ori sai ravailla pitkin ohjin ja sitten se pääsi käynnissä kävelemään pienen maastoreissun tallin viereisellä polulla.

  

2.3.2013 Kouluvalmennus, valmentaja: Ada

Alkulämmittelyt Koolta sujui oikein hyvin. Ori oli pirteällä ja innokkaalla päällä tänään. Alkulämmittelyiden jälkeen tehtiin erilaisia kuvioharjoituksia kootussa ravissa. Koo suoriutui niistä hyvin - ratsastajan ja hevosen yhteistyö pelasi loistavasti. Ori esitti kauniita askellajejaan upeasti jokaisessa askellajissa. Kuvioharjoituksien jälkeen Ville hoiti hienosti avo- ja sulkutaivutukset. Avotaivuksia tehtiin ravissa. Sukutaivutuksia kokeiltiin niin ravissa kun myös laukassa. Koolta sujui vähän paremmin avotaivutukset. Laukanvaihtoharjoitusta tehtiin niin, että laukka vaihdettiin joka 3:lla askeleella. Ensin koko homma meinasi mennä päin mäntyä, mutta kun laukanvaihtoja alettiin työstämään kunnolla, Kookin tajusi lopulta homman. Loppujen lopuksi laukanvaihtoharjoitukset onnistuivat hyvin.

 

13.2.2013 Päiväkirjamerkintä - Ram.

Nyt olisi taas koulutreenin paikka, tokaisin Koolle karsinassa. Harjasin orin ja talutin maneesiin. Sijoituksia kisoissa oli tullut vaikka kuinka, mutta treenata silti piti. Koo näytti olevan hyvällä päällä. Se oli innokas lähtemään töihin. Kiristin vyön ja sain monta kertaa pitää orille puhuttelun, kun se ei olisi jaksanut seistä paikoillaan vyön kiristyksessä. Viimein pääsimme käyntiin. Koolla oli paljon energiaa ja se ehdottomasti halusi käyttää sitä. Muistutin kuitenkin että käyntiäkin tuli treenata, joten tein pidätteitä paljon. Kun käynti oli mielestäni hyvä siirsin Koon raviin. Se oli jo ehtinyt unohtaa alkusälhäämisensä, joten ravista tuli heti hyvä. Tein voltteja ja taivutuksia. Treenasimme kiemurauria. Koo työskenteli oikein hyvin ja yhteistyöhaluisesti. Laukassa harjoittelimme laukanvaihtoja. Treenin jälkeen se sai kävellä vähän aikaa, kunnes talutin sen takaisin talliin. Tallilla pyyhin orilta suurimmat hiet pois ja laitoin sille lämpimän talliloimen päälle. Pakkanen oli vielä purevaa, joten olisi parempi pysyä lämpimänä. Toin orille lisäksi salmiakin makuisia hevosherkkuja mitä se rakastaa oikein paljon.

Webdesign © 2011 Ram.