AAVAN KUISKE

RIP 31.2.2016

NimiAavan Kuiske "Kuiske" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenpienhevonen Kasvattaja Aavan Suomenhevoset
Skp & säkä Tamma & 143cm Koulutus Koulupainotteinen, Vaativa B
Syntymäaika 10.07.2011  Rekisterinumero VH12-018-0736
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit & näyttelyt

Champion myönnetty 02/13

KTK-II 18 + 18 + 19 + 17 = 72p

KRJ-II 6,5 + 40 + 20,75 + 16 + 15 = 98,25 p. 


29.02.2012 Mabel'n the tommyk. - +irto-SERT, pt. Anniina K.

10.03.2012 Viehättävä, BIS4, +MVA-SERT, pt. Isla P.

21.08.2012 Viehättävä  +irto-SERT pt. Elisa A.

Jälkeläiset

14.04.2013 t. Viehättävän Kantele (Rajattoman Kirvori)

30.09.2013 t. Viehättävän Kamomilla (Rajattoman Kirvori)

01.11.2013 t. Viehättävän Pajulintu (Steekin Yölintu)

01.11.2015 o. Viehättävän Kuisma (Viehättävän Jami)

© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

LUONNE

 

 Yleisesti Kuiske on pippurinen sähläri. Tammalla on aina liian kiire suorittaa annetut tehtävät ja tästä johtuen työn jälki on mitä on. Pippuriselta Kuiskeelta löytyy omaa tahtoa hieman liikaakin, sillä neiti ei aina ihmisten käskyjä kuuntele vaan toimii oman pään mukaan. Pippurisuus yhdistettynä säheltämiseen tekee Kuiskeen luonteesta räiskyvän ja varmasti persoonallisen - ihan heti ei tällaista tammaa tule vastaan. Tamman kanssa työskentely on varmasti mielenkiintoinen elämys itse kullekin.

 

Hoidettaessa Kuiske on mitä parhaimmillaan: tamma ei juuri korvaansa lotkauta, oli kyse sitten mistä hoitotoimenpiteestä tahansa, sillä tamma nukkuu hoidon ajan. Kavioita putsatessa Kuisketta saa tuuppia ja tökkiä hereille, sillä vaikka tamma onkin kooltaan pieni, ei tämän kavioita nosteta ilman tamman omaa tahtoa. Myös varusteita laitettaessa Kuiske saattaa hieman vavahtaa, mutta harvoin alkaa protestoida vyötä tai kuolaimia vastaan. Vaikkei Kuiske juuri liiku kun sitä hoidetaan, on tamma tästä huolimatta hyvä sitoa kiinni. Tamma osaa käyttää tilaisuuden hyväkseen, jos ja kun tämä on unohdettu kiinnittää.

 

Taluttaessa Kuisketta saa hoputtaa eteenpäin vähän väliä, sillä lusmua tammaa kiinnostavat enemmän ojanpientareen antimet kuin eteenpäin kulkeminen. Toisaalta innostuessaan Kuiske saattaa olla varsin tomera tapaus ja harppoa reippaasti ja kuuliaisesti taluttajan perässä. Äkkinäistä energia-piikkiä saa kuitenkin toivoa tosissaan, sillä harvoin tätä tapahtuu Kuiskeen kanssa.

 

Ratsuna Kuiske osaa olla oikea lusmuilija. Pohjetta saa käyttää napakasti, eikä sekään aina riitä saamaan tammaa kunnolla liikkeelle. Viimeistään raipan esiin astuminen saa Kuiskeeseen liikettä, jota tarvitaan jotta kaikki liikkeet saadaan suoritettua viimeisen päälle hyvin. Tamma tuppaa säheltämään omiaan, ellei ratsastaja aseta selviä rajoja. Arkipäiväiset liikkeet tehdään hankalimman kautta ja astetta vaativimpiin ei käytetä kuin puolet tarvittavasta ajasta. Kuiske kaipaa rajoja, jotta työskentelystä tulee jotakin.

Koulupainotteinen Kuiske menee jos jonkinlaista liikettä aina vaativa B -tasolta, kunhan ratsastaja osaa pitää tamman liikkeessä ja antaa selviä apuja. Ratsastajan pitää olla topakka joka käänteessä, sillä antaessaan tamman kerran säheltää oman mielensä mukaan, jatkaa tamma varmasti omaa sooloiluaan. Parhaimmillaan Kuiske liikkuu ilmavasti omin avuin eteenpäin ilman turhia kommervenkkeja. Kuiskeen askellajit ovat pehmeitä, etenkin ravissa on helppo ja pehmeä istua, vaikka usein sanotaankin laukan olevan helpoin istuttava. 

 

Esteratsastuksessa Kuiskeesta löytyy vauhtia ja menohalua, vaikkei hyppytyyli olekaan parhaimmasta päästä. Lähestymiset ovat mitä sattuun ja ilmavaraa on usein reilusti. Kuiskeen mielestä esteet ovat kuitenkin hyvää vaihtelua kouluratsastukselle, vaikkei niitä osaisikaan niin mallikkaasti ylittää. Esteitä mentäessä raipan voi suosiolla jättää uran ulkopuolelle, sillä tammasta löytyy, ihme kyllä, vauhtia myös ilman sitä.

Maastossa Kuiske ei säpsyile yllättäviä ääniä tai vastaantulijoita. Muutenkin tamma menee nätisti ratsastajan alla pysyen, oli mukana sitten hevoskavereita tai ei. Maastoesteitä mennään kuten rataesteitä; vauhdikkaasti, turhia pelkäämättä ja ennen kaikkea omalaatuisella tyylillä. Uintia Kuiske harrastaa mielellään ja ratsastajan on helppo lähteä tammalla ensimmäistä kertaa hevosen kanssa uimaan.

Kilpailuissa Kuiske ei turhia stressaile, vaan chillailee mieluummin trailerin luona heinäverkon ääressä. Alkuverryttelyt on hyvä aloittaa hyvissä ajoin kun Kuiskeen kanssa ollaan kilpailemassa, jotta tammasta löytyy suorituksen aikana riittävästi liikettä. Selkeät avut pitää muistaa myös suorituksen aikana, tamma ei automatisoidu vaikka kotikentältä siirrytäänkin kisapaikalle.

 

Muiden hevosten seurassa Kuiske käyttäytyy jokseenkin erakkomaisesti, eikä liiemmin kommunikoi muiden hevosten kanssa. Ainoastaan ruoka-aikana tamma päästelee jos jonkinlaisia sotahuutoja, jotta kukaan ei änkeäisi tämän apajille. Erakkoluonne johtuu enimmäkseen laiskuudesta, sillä muun muassa ensilumen aikaan ja kesän ensimmäisenä laidunpäivänä Kuiske innostuu ja viilettää häntä soihtuna muiden hevosten rinnalla. Kuiske torkkuu tarhassa mieluummin omassa rauhassaan kuin temmeltää vääjäämättä muiden rinnalla.

 

Eläinlääkärin ja kengittäjän hoivissa Kuiske käyttäytyy asiallisesti, vaikka saattaakin välillä yrittää mahtailla. Pienen rapsuttelutuokion jälkeen tamma on kuitenkin hyvää pataa alan ammattilaisten kanssa ja antaa heidän hoitaa työnsä ilman keskeytyksiä. Kuisketta on kuitenkin hyvä pitää koko ajan silmällä, sillä esimerkiksi liiaksi venynyt kavioiden vuolu saattaa pidemmän päälle alkaa ärsyttää tammaa, joka on joutunut seisomaan tovin ainoastaan kolmen jalan varassa. Kun toimenpiteet suoritetaan nopeasti ja ammattitaitoisesti, ei Kuiskeella ole mitään eläinlääkäriä tai kengittäjää vastaan.

© Pierre

SUKUSELVITYS

i Keinumäen Einari

  sph, 146cm, koulu

 VIR MVA Ch, KTK II

ii Mörön Huijari
rt, 145cm
VIR MVA Ch - KTK II - KRJ I - SLA I
iii Onni-Poika HIR
Ch - KRJ III - YLA2 - SLA II
iie Neiti-Hulda KAT
VIR MVA Ch, KTK II, KRJ II, ERJ III, YLA2, SLA II
ie Keinumäen Enne
rn, 147cm
VIR MVA Ch
iei  Haavelaakson Eedvar
VIR MVA Ch - KTK I - YLA1
iee Elleni
VIR MVA Ch - KTK II - YLA2 - SLA I
e Kuisman Inari
  sph, 145cm, koulu

  KTK-III

 

ei  Ruiskukan Tiritombaa
tprt, 142cm
SLA II
eii Poika nimeltä Onni R.S

 

eie Ruiskukan Velho-Peikko
Ch - KTK III - YLA3
ee Tuikkeen Tuisku
rn, 157cm
VIR MVA Ch - KTK II
eei Horisontin Pyry
VIR MVA Ch - KTK II
eee Tuohimäen Tulisielu

 

Kuiskeen isä, Keinumäen Einari, on vaaleanrautias suomenhevosori. 148cm korkea, juuri ja juuri täysikokoiseksi suomenhevoseksi luokiteltu Einari on koulupainotteinen ori, joka kisaa kyseistä lajia parhaimmillaan vaativa A -tasolla. Osaavalla orilla on myös upea rakenne, jonka myötä Einari onkin palkittu VIR MVA Ch -palkinnolla. Ori on lisäksi kantakirjattu toisella palkinnolla suomenhevosten kantakirjaan. Einari omistaa ison egon, vaikka todellisuudessa ori onkin varsin leppoisa tapaus. Ratsuna ori on jokaisen pikkulikan unelma poni: askellus on näyttävää ja ori on sekä yhteistyökykyinen, että miellyttämishaluinen. Einarilla on jälkeläislistassa kolme jälkeläistä, joista jokainen kaikki ovat pienhevosia.

Kuiskeen isänisä, Mörön Huijari, on tummanpunarautias suomenpienhevosori. 145cm korkea Huijari on kouluratsastukseen painottunut, palkittu ori. Helppo A -tasolla kisaava ori on palkittu kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla, aivan kuten suomenhevosten laatuarvostelussa. Näiden lisäksi ori on hyväksytty kantakirjaan toisella palkinnolla ja palkittu VIR MVA Ch:lla. Koulupainotuksesta huolimatta ori on kisannut myös este- ja kenttäratsastusta. Sympaattinen Mörkölän kasvatti asustaa Keinumäessä. Ori ei haasta riitaa muiden hevosten kanssa ja on hyvää pataa myös ihmisten kanssa, kunhan he eivät kutittele herkkänahkaista oria. Ratsuna ori osaa olla haastava, joten ratsastajan on osattava hommansa.  Huijarilla on useita palkittuja jälkeläisiä.

Kuiskeen isänisänisä, Onni-Poika HIR, on rautias suomenpienhevosori. 145cm korkea Onni on yleispainotteinen, Champion-arvonimellä palkittu ori. Eläkepäiviään Mörkölässä viettävällä orilla on kisakalenterissa koulukisoja heC-vaB -väliltä ja parhaimmillaan ori on hyppinyt 120cm:ä korkeita esteitä. Rehellisenä orina tunnettu Onni käyttäytyy usein nätisti, lukuunottamatta pieniä orivinkeitä silloin tällöin. Ratsuna Onni on sopivalla temmolla eteenpäin liikkuva herra, jolla on pehmeä hyppytyyli. Viiden jälkeläisen isä on palkittu KRJ-III ja SLA-II -palkinnoilla, sekä yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla.

Kuiskeen isänisänemä, Neiti-Hulda KAT, on punarautias suomenpienhevostamma. 147cm korkea Hulda on Katvuston kasvatti, mutta tamma asustaa nykyään Mörkölässä. Tamma omaa suomenhevosmaisen luonteen: peruskiltti, mutta tarvittaessa löytyy myös omaa tahtoa. Yleispainotteisella Huldalla kisataan esteitä parhaimmillaan 120 senttimetrin luokissa, sekä koulua max. vaativa B -tasolla. Neljän suomenhevosen emä on ratsuna herkkä, joka menee perusvarmasti esteiden ja kouluratsastuksen lisäksi myös maastoesteitä. VIR MVA Ch:lla palkittu tamma on kantakirjattu toisella palkinnolla. Hulda on saavuttanut myös monia muita palkintoja: SLA-II, ERJ-III, YLA2, KRJ-II.

Kuiskeen isänemä, Keinumäen Enne, on ruunikko suomenpienhevostamma. 147cm korkea Enne on koulupainotteinen tamma, joka kisaa kouluratsastusta vaativa A -tasolla. VIR MVA Ch -palkinnolla palkittu tamma, joka on myös kantakirjattu kolmannella palkinnolla, asuu kasvattitallissaan Keinumäessä. Lempeänä tammana tunnettu Enne on ratsuna reipas, muttei kaahottele liiaksi. Esteitä tamma menee vaihtelevalla menestyksellä, riippuu millä mielentilalla tamma on liikkeellä. Toisinaan varsin osaava esteheppa tiputtelee seuraavana päivänä pienimmätkin esteet maan kamaralle. Tammalle on tullut kuitenkin menestystä esteradoilta. Jälkeläislistassa tammalla on neljä hienoa jälkeläistä.

Kuiskeen isänemänisä, Haavelaakson Eedvar, oli tummanpunaruunikko suomenhevosori. 156cm korkea ori on jo edesmennyt Haavelaakson kasvatti, joka vietti kuitenkin suurimman osan elämästään Lakeassa. VIR MVA Ch:lla ja YLA1:llä palkittu ori hyväksyttiin kantakirjaan ensimmäisellä palkinnolla. Huomiosta nauttiva ori liikkui ratsastaessa eteenpäin omin avuin, eikä eteenpäin auttavia apuja tarvittu. Yhdeksän suomenhevosen isä kisasi este- ja kouluratsastusta enimmillään 110cm ja heA -tasoilla.

Kuiskeen isänemänemä, Elleni, on ruunikko suomenpienhevostamma. 140cm korkea Liinu on Hiisilahden Suomenhevostan kasvatti, mutta asustaa Keinumäessä. Yleispainotteinen tamma kisaa koulua vaB-tasolla ja esteitä parhaimmillaan 90cm:n korkuisina. Kivasta suomenhevossuvusta tuleva Liinu on luonteeltaan hieman kovapäinen, muttei ole kovinkaan hankala ratsastettava. Aluksi tammalle pitää näyttää kuka määrää, mutta sen jälkeen tamma kuuntelee herkeämättä mitä ratsastajalla on sanottavana ja tekee työtä ohjeiden mukaisesti. Liinu on viiden suomenhevosen emä.

Kuiskeen emä, Kuisman Inari, on punaruunikko suomenpienhevostamma. 142cm korkea koulupainotteinen neiti asustaa Aavan Suomenhevosissa, johon tamma siirtyi kasvattitalliltaan Kuismasta. Herkkuleukana tunnettu Inari pistelee poskeensa kaiken mahdollisen ruoaksi kelpaavan. Jottei maha pääse venähtämään liian suureksi, tarvitaan tehokasta liikuntaa. Onneksi Inari pienen kiukuttelun jälkeen työskentelee mukisematta kaikentasoisilla ratsastajilla. VIR MVA Ch:lla ja YLA3:lla palkittu tamma on kantakirjattu kolmannelle palkinnolle. Inarilla on neljä jälkeläistä.

Kuiskeen emänisä, Ruiskukan Tiritombaa, on edesmennyt tummanpunarautias suomenpienhevosori. 142cm korkea Tomppa oli koulu-/valjakkopainotteinen Ruiskukan kasvatti, joka asusti Kuismassa. Yhteistyökykyinen Tomppa palkittiin yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Reipas ori vastaanotti avut hyvin vastaan ja teki mitä pyydettiin. Kahdeksan suomenhevosen isä kisasi kouluratsastusta max. vaB-tasolla. Tomppa menestyi myös NJ:n alaisissa näyttelyissä ansaiten erilaisia sertejä.

Kuiskeen emänisänisä, Poika nimeltä Onni R.S, on tummanrautias suomenpienhevosori. 147cm korkea Onni asuu Ruiskukassa, jossa orilla kisataan useissa eri lajeissa. Muun muassa esteitä ja kenttäratsastusta kisaava ori on luonteeltaan hieman vilkas ja orimainen, mutta on kuitenkin miellyttämishaluinen. Orilla on muutamia näyttelyosallistumisia, joissa oria on suositeltu jalostukseen. Onnia onkin käytetty kohtalaisen runsaasti jalostukseen, sillä ori omaa 13 jälkeläistä. 

Kuiskeen emänisänemä, Ruiskukan Velho-Peikko, on liinakko suomenhevostamma. Ruiskukan kasvattama tamma jäi asustamaan kasvattitallilleen, jossa Peikolla kisataan vaihtelevasti eri lajeja. Peikko on kisakalenterin perusteella moniosaaja, sillä tammalla on kisattu raveja, valjakkoajoa ja esteratsastusta. Näyttelyjaoksen näyttelyissä tamma on menestynyt hyvin - tamma on saanut sertejä ja kunniamainintoja. Hieman säikkynä tammana tunnettu Peikko on palkittu YLA3 ja KTK-III -palkinnoilla. Peikolla on kuusi jälkeläistä.

Kuiskeen emänemä, Tuikkeen Tuisku, oli ruunikko suomenhevostamma. 157cm korkea Tuisku lopetettiin vanhuudenvaivoihin vuoden 2011 alkupuolella. VIR MVA Ch:lla ja KTK-II -palkinnolla palkittu koulupainotteinen tamma kisasi kouluratsastusta parhaimmillaan vaativa B -tasolla. Tasaisen luonteen omaava Tuisku oli ratsastaessa kuuliainen. Pehmeät askeleet omaava tamma suoriutui kepeästi oman tasonsa koululiikkeistä, mutta myös esteet sujuivat joissakin määrin. Tamma jätti jälkeensä seitsemän jälkeläistä, jotka jatkavat tamman menestynyttä sukua.

Kuiskeen emänemänisä, Horisontin Pyry, on upea suomenhevosori. Pyry on menestynyt hyvin näyttelyjaoksen alaisissa näyttelyissä, ori on palkittu VIR MVA Ch:lla. Kisoissa hyvin menestyneellä orilla oli näyttävät ja pehmeät askeleet, jotka olivat pehmeät istua. Kantakirjaan toisella palkinnolla kirjattu ori tulee menestyneesä suomenhevossuvusta, jossa on potentiaalisia suorittajia. Pyryä on käytetty useaan otteeseen suomenhevosjalostuksessa.

Kuiskeen emänemänemä, Tuohimäen Tulisielu, on punarautias suomenhevostamma. 154cm korkea Tuohimäen kasvatti on ratsastaessa eteenpäin liikkuva neiti, joka kuuntelee ratsastajaa. Ilmavat askeleet omaava Tupu kisaa este- ja kouluratsastusta tasollaan. Näyttelyjaoksen näyttelyissä kiertänyt tamma on saanut useita sertejä ja kunniamainintoja. Neljän suomenhevosen emä on kantakirjattu kolmannelle palkinnolle. 
© Pierre

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 4 vuotta - 18.01.2012 VARL

syntynyt 10.07.2011
1 vuotta - 27.08.2011
2 vuotta - 14.10.2011
3 vuotta - 01.12.2011

4 vuotta - 18.01.2012
5 vuotta - 06.03.2012
6 vuotta - 23.04.2012
7 vuotta - 10.06.2012

8 vuotta - 28.07.2012
9 vuotta - 14.09.2012
10 vuotta - 01.11.2012
11 vuotta - 19.12.2012

MUUTA

Treeni varusteet
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1h Koulu  

1-2h Maasto/kenttä  

Vapaapäivä

30min juoksutus/talutus

1-2h Vapaa. liikuntaa  

1h Koulu

1h Esteet/puomit   

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: zane

Liikuttaja:

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Koulussa pintelit takajalkoihin, esteillä suojat takajalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (42)

19.09.2011 KRJ kutsu, helppo b: 3/40
13.09.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
15.09.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
 01.10.2011 KRJ kutsu, helppo c: 6/50
03.10.2011 KRJ kutsu, helppo c: 7/50

05.10.2011 KRJ kutsu, helppo c: 6/50 

10.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
20.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
22.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50

01.03.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

12.03.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
14.03.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

22.03.2012 KRJ kutsu, helppo a: 8/80
23.03.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/50

     

 23.03.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/60 

10.04.2012 KRJ kutsu, helppo b: 4/60
11.04.2012 KRJ kutsu, helppo b: 7/60
08.04.2012 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
11.04.2012 KRJ kutsu, helppo b: 1/40

10.05.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/60
24.05.2012 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
27.05.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
04.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/30
01.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50

04.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
06.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
05.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/60

16.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/60

    

22.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
01.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
02.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
02.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
18.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
19.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
14.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
20.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
22.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/60
30.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
30.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
02.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
03.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
27.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50

PÄIVÄKIRJA

5.1.2013 Kouluvalmennus, valmentaja: Riella

Ensimmäisen valmennuksen aiheena kootut askellajit, jotka olivat tänään ratsukolle hankalia Kuiskeen sopertaessa omiaan. Pyysin ratsastajaa antamaan tammalle selkeät avut ja muistuttelemaan välillä että sen selässä istuu se, joka määrää. Välillä tamman ollessa hyvin kuulolla, saimme hyviä pätkiä aikaiseksi koottua ravia. Toinen suunta oli hankalampi kuin toinen koska sähläämisen lisäksi Kuiske näki haamuja lähes joka nurkassa eli tänään oli todellakin haastava valmennus sekä ratsukolle että valmentajalle. Käskin ratsastajan ottaa pykälää lyhyemmät ohjat ja pohkeet lähemmäs hevosta sekä paljon puolipidätteitä. Laukka meni jo paljon paremmin koska Kuiske alkoi olla kuulolla ja lämmennyt, joten pientä hienosäätöä vaativa koottu laukka meni erittäin mallikkaasti. Vasen kierros oli tammalle vähän hankalampi mutta pienellä fiksaamisella siitäkin saadaan tarpeeksi näyttävä koulukilpailuita ajatellen. Mitä enemmän mentiin kohti valmennuksen päättymistä, sitä paremmin Kuiske alkoi olla kuulolla ja menokin näytti jo paljon paremmalta. Kootut askellajit ovat suomenhevosille yleensä vaikeahkoja ja vieläkin vaikeampia ellei sen lihaskuntoa pidä yllä.

 

7.1.2013 Kouluvalmennus, valmentaja: Riella

Toisen valmennuksen aiheeksi päätin ottaa takaosakäännökset ja lisätyt askellajit. Kuiske oli tänään niin reippaalla päällä että se ei malttanut lisätä kunnolla vaan juoksi ravurikiitoa melkein ratsastajan alta. "Ota siihen hevoseen kunnon ohjastuntuma ja muistuttele pohkeella että hei, minä täällä" ohjeistin. Puolipidätteiden ja pohkeella muistuttelun avulla Kuiske rauhoittui. Pohkeet pitää olla tämän tamman kanssa lähellä ja napakat avut vaikka meno olisikin reipasta. "Seuraavaksi otat takaosakäännökset pitkillä sivuilla eli rälläät hetken vain puolikasta kenttää." neuvoin jälleen. Muistuttelin myös ulko-ohjan tuesta mikä on tärkeä takaosakäännöksissä, samoin ulkopohje. Ohjalla saat varmistettua ettei hevonen kävele eteenpäin vaan todellakin kääntyy paikallaan takajaloillaan. Takaosakäännöksissä Kuiske oli totaalinen lahna joten sait pari kertaa muistuttaa pohkeella ketä kuunneltiin ja milloin kuunneltiin. Lisätty laukka meni erinomaisesti ja loppua kohden alkoi olla hyvin sujuvaakin jo, johtuneeko samasta syystä kuin edellisessä valmennuksessa että tamma alkoi vertyä kunnolla. Loppuverryttelyt ratsukko suoritti itsenäisesti.

 

9.1.2013 Kouluvalmennus, valmentaja: Riella

Kolmannen eli viimeisen valmennuksen aiheena ovat koottu ravi, vastalaukka ja laukanvaihdot käynnin kautta. Tänään Kuiske oli verrytelty normaalia pidempään ja paremmin joten heti alusta asti tamma oli yllättävänkin reipas kunhan vain ratsastaja muisti aina olla napakka. Pääsimme heti tositoimiin eli koottuun raviin. "Muista että koottu ravi on suomenhevoselle vaikeampi kuin esimerkiksi puoliveriselle, se ei välttämättä aivan heti jaksa ja pysty menemään niska rentona ja selkä pyöreänä." Hyviä pätkiä saatiin koko ajan enemmän ja enemmän, kumpaankin suuntaan kaiken lisäksi. Kun laukka pyöri nätisti ja Kuiske käytti jalkojaan hyvin, aloimme harjoitella vastalaukkaa. Kuiske meinasi aina vaihtaa takaisin myötälaukalle, mutta napakkana pysyvä ratsastaja sai kuin saikin tamman pysymään vastalaukalla. "Tässä on se haaste että hevonen ei opi ettei sen joko tarvitse vaihtaa laukkaa tai mennä vastalaukkaa kun tehdään kahdenlaisia tehtäviä. Uskon kyllä että pystytte siihen! Sitten laukanvaihtoja käynnin kautta kiitos." Välissä saa olla vain muutama käyntiaskel ja siitä suoraan hop, laukka! Kuiske ehti vähän sähläämään välissä joten se alkoi olla hieman laiskanpuoleinen mutta kun kävin ratsastajalle raipan kaveriksi, Kuiskeestakin löytyi liikettä. Upeasti meni teidän kaikki kolme valmennusta vaikka Kuiske onkin omalaatuinen tamma!

 

17.6.2012 Kouluvalmennus, valmentaja: Pierre

Kuiske oli alkulämmittelyjen aikaan hieman laiskalla päällä ja liikkui kankeasti eteenpäin. Ääni- ja pohjeapuja sai käyttää runsaasti, jotta tamman sai liikkumaan edes jotenkin. Raipan mukaanottoa harkittiin aluksi, mutta päätimme ratsastajan kanssa laittaa tammaan liikettä ilman sitä. Sitkeällä kannustamisella ja eteenpäin hoputtamisella Kuiske alkoi liikkua verkkaisemmin ja kantaen itsensä. Kun alkuverryttelyt oli saatu päätökseen ja tamma oli vetreänä, pystyttiin siirtymään eteenpäin.

 

Aluksi otimme hieman peruutuksia, joissa Kuiske meinasi alkaa säheltämään. Tehtävä oli ilmeisesti tamman mielestä liian helppo, minkä takia tamma yritti tehdä sen kauhealla kiireellä. Peruutuksista otettiin suoraan laukannostoja, jotka sujuivat hyvin pienellä kertaamisella. Treenasimme vielä avo- ja sulkutaivutuksia, joihin Kuiske yritti tosissaan paneutua. Tammakin alkoi innostua, kun oli ensiksi vain lämmitellyt kunnolla. Taivutuksissa Kuiske meinasi innostuttuaan alkaa puskemaan lapa edellä, mutta huomautuksen saatuaan liikkui jälleen nätisti. Taivutukset sujuivat kuiskeelta hyvin ja meno näytti oikein hienolta. Olimme käyttäneet taivutuksiin suurimman osan ajasta, mutta päätimme ottaa lopuksi laukanvaihtoja.

 

Laukanvaihtojen kanssa Kuiskeella ei ollut ongelmia, tamma silminnähden nautti päästessään ojentelemaan koipiaan. Meno meinasi yltyä välillä turhan verkkaiseksi, mutta pidätteet menivät läpi ja askelluksen pituus lyheni. Kuiske oli työskennellyt hyvin koko valmennuksen ajan lukuun ottamatta alkuverryttelyjä, mutta niiden aikana ei juuri työpanosta vaadittu. Lopuksi ratsukko aloitti loppuverryttelyt, jotka suoritettiin ravissa ja käynnissä. Loppuverryttelyihin kuului erilaisia taivutuksia ja venytyksiä, jottei tamma ratsastuksen jälkeen olisi kankea.

 
Webdesign © 2011 Ram.