Viehättävän Kuulilja

NimiViehättävän Kuulilja "Lilja" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Viehättävä
Skp & säkä Tamma & 157cm Koulutus Yleispainotteinen, He A & 110cm
Syntymäaika 10.09.2012  Rekisterinumero VH12-018-0986
Hevonen on 9 vuotta / tämä on virtuaalihevonen 

  

Meriitit & näyttelyt

  Jälkeläiset 

SV-II rakenne 8, suku 10, käytöskoe 10, ratsastuskoe 7,2 + 10 (69.02%), luonne 16 = 61,2

KTK-III 17 + 17 + 17 + 17 = 68p 
- Hyvät tyypit ja leimat, pitkä runko, vennot vuohiset, heikohko kaula

KRJ-II 7 + 40 + 25 + 10 + 15 = 97 p.

 

06.10.2012 Aavan Suomenhevoset, BIS5 +irtoSERT pt. Shonna

10.09.2015 Satulinna, +irtoSERT pt. Welby

07.12.2013 t. Viehättävän Kuu-Kielo (Sirkkeen Hurma)

20.04.2014 t. Viehättävän Liljasumu (Viehättävän Savusumu)

25.02.2016 o. Viehättävän Kuu-Liito (Viehättävän Jalo-Liito)

  

© Tallin omaisuutta

 

LUONNE

Hoitaessa Lilja seisoo paikoillaan. Hieman herkkänahkaisena pehmeä harja kelpaa sille parhaiten, varsinkin vatsanalus kannattaa harjata pehmeimmällä mahdollisella. Lilja nauttii harjauksesta ja muusta hoidosta niin paljon, että se saattaa jopa nukahtaa pystyyn kesken hoitotoimenpiteiden. Vähintäänkin alahuuli lerputtaa ja tamma rentoutuu. Kunnon mutakylvyn jälkeen tammalla ei ole mitään perusteellista pesua vastaan. Satulaa ei saa Veeran selkään heittää kauhean kovasti. Tamma on melko herkkä, joten kannattaa nostaa satula ylös kaulalle ja liu'uttaa se paikoilleen. Jos se satula selkään heilautetaan liian kovaa, Veera hermostuu ja tiputtaa satulan selästään. Suitsimisessa tuskin tulee ongelmia, sillä kuolaimet tamma ottaa suuhunsa kiltisti.

 

Taluttaessa Lilja pysyy hienosti vierellä. Tamma ei pelästy isompiakaan heiluvia puskia, eikä se lähde käsistä. Siinäkin tapauksessa sen saisi helposti kiinni, sillä riimusta nykäisy riittää ja Lilja on taas kuulolla. Laitumelta Lilja ei ole ensimmäisenä lähdössä ja joskus sen saa käydä hakemassa laitumen perukoilta. Karkuun tamma ei kuitenkaan ole missään tapauksessa lähdössä ja kiinni sen saa siis helposti. Eläinlääkärin tarkastuksessa ja kengityksessä se on kiltisti häsäämättä. Se tietää aiheuttavansa enemmän kipua tai harmia sähläämällä, joten se on päättänyt pysyä rauhallisena. Muiden hevosten seurassa Lilja on hieman pomottava, mutta yleensä sen voi laittaa tarhan kenen tahansa kanssa. Trailerissa Lilja on kiltisti. Lastauksessa kannattaa käyttää muutamaa liinaa trailerin sivussa, ettei tamma meni "vahingossa" ohi.
 
Ratsastaessa Lilja on rehellinen. Siltä löytyy kapasiteettiä niin esteille kuin kouluunkin ja työnteosta se pitääkin. Ratsastajan miellyttäminen on Liljalle ominaista. Tamma on hyvin herkkä avuille, varsinkin pohkeelle. Pohkeiden tulee olla hyvin pehmeät ja ohjatuntumakaan ei saa repiä tamman suuta. Tällainen ratsastaja ei saa mitään aikaiseksi Liljan kanssa. Kouluratsastuksessa Lilja toimii hyvin, se menee helposti pyöreäksi ja peräänantoon. Se osaa Helppo A tasolle asti ja toimii välillä kuin ajatuksen voimalla. Lilja on reipas tamma, mutta pelkästään siihen, että tamma on kaulasta pyöreässä muodossa, ei kannata tyytyä. Siitä nimittäin saa irti enemmänkin ja pelkästään kaulan pyöreys ei merkitse hyvää ravia. Pohkeitakin pitää käyttää, mutta pidätteitä pitää tehdä myös yhtä lailla. 

 

Esteillä Lilja tykkää kovasta vauhdista. Ennen estettä kannattaa hieman hidastaa ja koota askelia, jotta ponnistuspaikka olisi hyvä. Liljalta riittää ponnistusta aina 100cm asti. Se tiputtaa harvoin ja pitkä laukka-askel antaa sille hyvän ajan. Kannattaakin valita pidempi tie, pienemmän epävarman oikotien sijaan. Tamma on nopea, mutta huonosta hyppykulmasta tulee vain puomin pudotus. Lilja ei pahemmin pelkää erikoisesteitäkään, vaan menee varmasti yli mitä kummemman näköisistä hökötyksistä. Maastossa Liljalla on mukava ratsastaa. Vaikka se on reipas, se osaa myös käyttäytyä. Kisoissa Lilja on hieman jännittynyt, muttei näytä sitä muutoin kuin hieman jäykin askelin ja ne saa lämmittelyssä unohtumaan. Suoritus menee yleensä hyvin ja Lilja keskittyy täysillä ratsastajan ohjeisiin.

SUKUSELVITYS

i Viehättävän Kuu-Ukko

155cm, yleispainotteinen

KTK-II

ii Eemeli U
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I
iii Haavelaakson Eedvar

VIR MVA Ch, KTK-I

iie Heinämäen Halla

VIR MVA Ch, KTK II, KRJ I, YLA2, SLA-II

ie Viehättävän Kuu-Jee
VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-I
iei Kuu-Liito
iee Jeanne U

VIR MVA Ch, PRI-V, KTK-I, KRJ I, YLA2 

e Verililja HUI

156cm, yleispainotteinen

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I

ei Raadelman Vekseli

VIR MVA Ch, KTK I, SER-V, KRJ I, ERJ III, 
SLA-I, YLA 2

eii Raadelman Yksinolla

VIR MVA Ch, SUP-V, KTK I, KRJ I,  ERJ II, SLA-I*, YLA1

eie Vaapukan Milka

VIR MVA Ch, KTK II, KRJ II, ERJ III, SLA I*

ee Helmi-Elina RAM

  Champion, KTK-III, KRJ I

eei Kullervo KIR

VIR MVA Ch, YLA2, KRJ-II, SUP-V

eee  Pikantin Josiina

  VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2

  

i: Viehättävän Kuu-Ukko on energinen ja ahkera suomenhevonen. Se on 155cm korkea ori. Se on yleispainotteinen ja tasoltaan He A, 90cm. Se on kilpaillut paljon kouluratsastuksessa ja sillä onkin kasassa 42 KRJ:n alaisissa ansaittua sijoitusta. Ori on rento ja näyttävä kouluratsu. Ori on myös osaava esteillä, mutta kouluradalla se on kuin kotonaan.

 
ii: Eemeli U oli 153cm korkea suomenhevos ori. Se oli koulupainotteinen ja kilpailikin paljon he A luokkia. Sille kerääntyi 46 sijoitusta yhteensä KRJ:n alaisista kilpailuista. Ori oli itserakas ja tekikin miellellään kaiken mistä itse hyötyi.

 

ie: Viehättävän Kuu-Jee on 154cm korkea sh tamma. Se on yleispainotteinen ja tasoltaan Va B, 100cm. Kuu-Jeellä on myös mainitsemisen arvoisia meriittejä. Tamma on ansainnut palkinnot KRJ-I, KTK-III ja VIR MVA Ch. Se onkin kaunis hevonen ja väriltään ruunikko. Se on mukava hevonen, mutta hermostuu helposti. Se on myös herkästi melko määräilevää sorttia.

 

iii: Haavelaakson Eedvar oli 156cm korkea tummanpunaruunikko suomenhevos ori. Se oli ratsastettavuudeltaan todella helppo ja miellyttävä hevonen. Se kilpaili yhteensä sadassa KRJ:n alaisessa kilpailussa ja olikin menestyksekäs hevonen. Se ansaitsikin arvonimet VIR MVA Ch, YLA1 ja KTK-I.

 

iie: Heinämäen Halla oli 151cm korkea suomenhevonen. Se oli koulupainotteinen ja tasoltaan Va B. Se keräsi kiitettävän määrän meriittejä ja sen listalta löytyvätkin SLA-II, YLA2, KRJ-I, KTK-II ja VIR MVA Ch. Se sai myös yhteensä 7 jälkeläistä. Tamma kilpaili paljon ja sillä oli 54 sijoitusta KRJ:n alaisista kilpailuista.

 

iei: Kuu-Liito oli 147cm korkea suomenhevonen. Se oli miellyttävä ratsastaa ja luonteeltaan sisukas suomalainen. Se teki kaiken mitä pyydettiin ja antoi aina kaikkensa. Se oli lempeä ori, jota oli helppo rakastaa. Se elikin hyvän elämän ja sai yhteensä 4 jälkeläistä.

 

iee: Jeanne U oli menestyksekäs suomenhevonen. Se oli 157cm korkea rautias tamma. Sillä ei meriittien listalla paljoa tilaa enää ole. Tamma on nimittäin haalinut itselleen VIR MVA Ch, SUPERIOR, YLA2, KTK I, KRJ-I, ERL-II JA SLA-I palkinnot. Tamma onkin hyvinä päivinään huumorintajuinen ja pirteä, eikä kovin laiska hevonen tuollaisia arvonimiä saavuttaisikaan.

 

e: Verililja HUI on 156cm korkea suomenhevostamma. Se on yleispainotteinen moniosaaja. Se on tasoltaan Va B, 80cm. Tammalla onkin 85 sijoitusta kouluratsastuksesta ja 43 sijoitusta esteiltä. Taitoa tammalta ei siis puutu ja meriittejäkin sille on kerääntynyt. Tammalta löytyy VIR MVA Ch, KRJ I,YLA1 ja KTK-II.

 

ei: Raadelman Vekseli on 156cm suomenhevonen. Väritykseltään Vekseli on kauniin punarautias. Se on komea ori, jolla on pitkä suku ja paljon meriittejä. Sen listalta löytyvätkin KRJ-I, YLA2, KTK-I ja ERJ-III.

 

ee: Helmi-Elina RAM oli 156cm korka suomenhevonen. Se oli koulupainotteinen tamma ja tasoltaan Va A. Sillä onkin 49 sijoitusta KRJ:n alaisista kilpailuista.Tamma viihtykin hyvin kouluratsastuksen parissa ja antaa aina kaikkensa. Sillä on meriitteinään KRJ-I, KTK-III ja YLA2.

 

eii: Raadelman Yksinolla oli 150cm korkea suomenhevonen. Ori oli väritykseltään rautias. Se ansaitsi elämänsä aikana hyvän määrän meriittejä ja kilpaili paljon. Sen palkintokaapista löytyvätkin KTK-I, YLA2, KRJ-I,YLA1 ja ERJ-II. Ori oli monipuolinen osaaja ja se sai jälkeläisiäkin 6 kappaletta.

 

eie: Vaapukan Milka oli monipuolinen tamma. Se oli 162cm korkea suomenhevonen ja väritykseltään rautias.Se sai elämänsä aikana 6 jälkeläistä ja monia palkintoja. Sen palkintokaapista löytyvätkin YLA2, KRJ-II, ERJ-III, KTK-II ja KRJ-I. Nämä palkinnot kertovatkin jo paljon siitä, miten hyvä tamma oli. Se kilpaili paljon ja menestyikin hyvin.

 

eei: Kullervo KIR oli 155cm korkea suomenhevonen. Se oli energinen ja kiltti ori, joka voitti myös palkintoja. Orilta löytyvät ainakin YLA2, VIR MVA Ch, KRJ-II, SUP-V ja KTK-III. Orilla on paljon KRJ:n ja ERJ:n alaisia sijoituksia. Se oli luonteeltaan rohkea ja tekikin mielellään tuttavuutta kaikkien kanssa.

 

eee: Pikantin Josiina oli menestynyt suomenhevostamma. Siltä löytyvätkin palkinnot VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2, KRJ-I ja SLA-II. Tamma oli luonteeltaan rauhallinen, eikä sillä juurikaan ollut huonoja tallitapoja. Tamma oli yleispainotteinen ja tasoltaan Va B, 100cm. Ratsastaessa se olikin tasainen ja helppo.

© Roo

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1h Koulu  

1-2h Maasto/kenttä  

Vapaapäivä

30min juoksutus/talutus

1-2h Vapaa. liikuntaa  

1h Koulu

1h Esteet/puomit   

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: zane

Liikuttaja:

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Koulussa pintelit etujalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (40)

22.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
28.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
29.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
30.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
03.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
15.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/60
18.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 2/40
15.10.2012 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
23.10.2012 KRJ kutsu, helppo b: 4/60
19.03.2013 KRJ kutsu, helppo b: 2/30

15.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
09.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/50

12.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
21.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/50

  

22.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/50

09.03.2013 KRJ kutsu, helppo b: 2/50
10.03.2013 KRJ kutsu, helppo c: 1/50
11.03.2013 KRJ kutsu, helppo b: 2/50
14.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/40

16.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
20.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 2/40

20.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
24.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 2/40

27.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 6/40

27.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
28.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 5/40
29.06.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/70

  

30.06.2013 KRJ kutsu, helppo a: 8/70

04.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/70
05.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 8/70
07.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/70
01.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
03.07.2013 KRJ kutsu, helppo b: 6/40
29.06.2013 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
18.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/40
28.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
01.09.2013 KRJ kutsu, helppo b: 1/30
01.09.2013 KRJ kutsu, helppo b: 3/40
03.09.2013 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
06.09.2013 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
 

Esteratsastus (41)

13.02.2014 ERJ kutsu, 110cm: 7/50
19.01.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/40
26.01.2016 ERJ kutsu, 110cm: 3/30

07.02.2016 KRJ kutsu, 100cm: 4/30
10.02.2016 KRJ kutsu, 100cm: 2/30
08.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 7/50
08.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 5/50
09.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 5/50
11.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 6/50
11.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 2/50

16.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 4/30
17.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 5/30
19.02.2016 ERJ kutsu, 110cm: 3/30

19.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30

  

19.02.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
21.02.2016 ERJ kutsu, 110cm: 5/30
24.02.2016 ERJ kutsu, 110cm: 4/30
25.02.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
01.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 4/30
27.02.2016 ERJ kutsu, 110cm: 3/30
28.02.2016 ERJ kutsu, 110cm: 2/30
28.02.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
29.02.2016 ERJ kutsu, 110cm: 4/30
01.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 2/30
02.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 2/30
02.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 2/30
03.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 2/30

05.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 3/30

  

04.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 2/30
04.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 3/30
06.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
12.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 5/30
15.02.2016 ERJ kutsu, 100cm: 5/30
16.02.2016 ERJ kutsu, 100cm: 4/30
19.02.2016 ERJ kutsu, 100cm: 4/30
07.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 5/30
09.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 4/30
10.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 3/30
12.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 2/30
13.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 5/30
15.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 4/30

PÄIVÄKIRJA

 

9.3.2013 Kouluvalmennus
Lilja  liikkui normaalista poiketen hieman vaisusti, vaikka yleensä tamma kulkee omin avuin ilman hoputtelua. Tänään tammaa ei työskentely näyttänyt innostavan tipan tippaa, joten Ram joutui heti alkuverryttelyissä työskentelemään kovasti saadakseen tamman paremmin liikkeelle. Vapailla ohjilla mentäessä hevosen ei tietty tarvitse hakeutua muotoon, mutta liikkeen täytyy kuitenkin olla kohtalaisen reipasta. Taistelutuokiolla tamman sai aina hetkeksi liikkumaan nätisti ja hallitusti, mutta ratsastajan ottaessa hetkenkin rennosti, muuttui myös tamman työnteko. Alkuverryttelyjen aikaan Lilja ikään kuin "heräsi", ja meno muuttui totuttuun reippaaseen tahtiin. Hevosen tulee olla hereillä ja innokas liikkumaan eteenpäin, jos haluaa tämänkin valmennuksen aiheena olevat laukanvaihdot saada suoritettua kunnialla alusta loppuun asti. Aluksi laukanvaihdot suoritettaisiin tiputtaen ensin käynnille laukasta, minkä jälkeen vaihdetaan laukka-avut.

Laukanvaihdot suoritettaisiin kentän pitkällä halkaisijalla, jossa noin puolessa välissä laukan tulisi vaihtua. Halkaisijan lopussa vaihdettaisiin suunta, ja suunnattaisiin uudelleen halkaisijalle. Lilja hakeutui automaattisesti muotoon Ramin nostaessa laukan kulmasta. Ratsukko laukkasi ensin uraa pitkin, suunnistaen sitten lyhyeltä sivulta halkaisijalle. Jo halkaisijan alussa Ram otti hieman pidätteitä valmistellen tammaa hidastamaan käyntiin. Pohje-, paino- ja ohjasapujen yhteistyöllä Lilja hidasti käyntiin ennätysnopeasti, ja nosti lähes heti vastakkaisen laukan. Halkaisijan lopuksi ratsukko teki suunnanmuutoksen ja jatkoi uraa pitkin kohti päätyä.

Lilja työskenteli energisesti, ja kuunteli tarkasti Ramin antamia apuja. Laukanvaihdot sujuivat jouhevasti, eikä aikaa tuhrautunut käynnissä näpräilyyn liiaksi. Seuraavaksi laukanvaihdot tehtäisiin laukassa, samaista halkaisijaa apuna käyttäen: kentän keskipisteessä hevosen tulisi vaihtaa vastakkaiseen laukkaan, mikä olisi suunnanmuutoksen jälkeen kierroksen mukainen. Ram otti laukan ja suuntasi jälleen halkaisijalle. Laukanvaihdot sujuivat näppärästi ilman turhaa jaarittelua, vaikka ensimmäisillä kerroilla Lilja kokeilikin tehdä ne jälleen käynnin kautta.
Valmennus sujui hyvin, vaikka alkuverryttelyjen aikana ilmennyt laiskuus hieman latisti odotuksia. Tamma kuitenkin virkosi ja laukka vaihtui reippaasti ratsastajan apuja mukaillen. Tamma hakeutui myös omatoimisesti kauniiseen muotoon, ja kannatteli itsensä hienosti. Tempo oli välillä ehkä turhan lennokasta laukanvaihtojen suorittamiseen, mutta loppua kohden ratsukko löysi tehtävään nähden sopivan vauhdin.

6.3.2013 Kouluvalmennus
Valmensin Ramia ja tämän hevostammaa Liljaa jo toistamiseen. Edellisestä valmennuksesta oli jäänyt itselleni onnistunut tunne, joten odotin myös hyviä ja opettavaisia hetkiä ratsukolta tässä valmennuksessa. Ennen Ramin kiipeämistä tamman selkään tein hänelle ehdotuksen: valmennus suoritettaisiin tällä kertaa ilman kuolainta riimun ja narun avulla, mikä tehostaisi pohjetyöskentelyä. Ramille tämä sopi, olihan tamma herkkäapuinen ja kuunteli myös tarkkaavaisesti pohjetta. Lämmittelyt sujuivat rennosti, ja Lilja työskenteli jo alkuverryttelyissä hyvin. Myös takajalat olivat ahkerassa käytössä, eikä Ramin tarvinnut huolehtia liikkuvuudesta. Aluksi kuolaimettomuus vaati ratsastajalta sekä hevoselta hieman totuttelua, mutta jo alkuverryttelyjen aikana ratsukko löysi oikean sävelen. Valmennuksessa harjoiteltaisiin koottuja askellajeja - ei siis mitään haastavaa jo kuolaimen poissaolon takia. Harjoittelu laittaisi ratsastajan istunnan ja apujenkäytön testiin, eikä se hevosellekaan välttämättä olisi kovin helppoa. Molemmat olivat kuitenkin innoissaan lähdössä kokeilemaan uusia juttuja, joten aloittelimme pian alkuverryttelyjen jälkeen selostettuani harjoituksen kulun.

Koska harjoitus oli helpointa tehdä pitkällä sivulla seinä toisella puolella tukemassa, suuntasi Ram tamman sinne suuntaan aluksi käynnissä. Ram sääteli tamman nopeutta taitavasti muuttamalla istuntaan tilanteen mukaan. Lilja vastasi puolestaan hyvin painoapuihin kantaen hyvin oman päänsä kuolainten puuttumisesta huolimatta. Hieman ennen kulmaa ja pitkää sivua antoi Ram tammalle istunnallaan käskyn hidastaa tempoa. Tamma ei tätä noteerannut, mutta saatuaan käskyn uudestaan lähes äänettömien ääniapujen saattelemana, hidastui tempo. Aluksi Lilja ei koonnut käyntiä kunnolla selvistä avuista huolimatta, vaan pikemminkin hidasti tempoa. Toisella yrityksellä tamman ryhti oli huomattavasti korkeampi ja jalkojen liike muuttui voimakkaammaksi, eli käynnin kokoaminen onnistui hyvin.

Koottua käyntiä harjoiteltiin myös toiseen suuntaan, vaikkei suunnanmuutos juuri vaikuttanut liikkeen suoritettavuuteen. Lopuksi ratsukko kokeili myös koottua ravia, mikä voisi olla ainakin ratsastajalle hieman haastavampaa saada hevonen valmisteltua ilman ohjasapuja. Lilja oli kuitenkin kuulolla pohje- ja painoapujen varalta, joten käsiapujen puuttumisesta huolimatta liike oli täysin mahdollinen. Ratsukko lähestyi aluksi pitkää sivua Ramin valmistellessa tammaa suoritusta varten. Käännöksen jälkeen pohje- ja painoapujen vuorovaikutuksesta Lilja astui takajaloillaan enemmän alle ja kokosi ryhtinsä. Lisäksi liikkeiden kimmoisuus lisääntyi. Lilja pysyi kootussa ravissa kunnes sai luvan vaihtaa harjoitusraviin.
Ratsukko sai tyytyväisenä hyvään suoritukseen aloittaa loppuverryttelyt. Valmennus meni erinomaisesti, ja se oli varmasti kehittävä sekä ratsastajalle että ratsulle. Lilja kuunteli paino- ja pohjeapuja erittäin tarkasti, ja Ramille ohjasapujen "toimimattomuus" oli hyvää treeniä muita apuja ajatellen. Ratsukolla synkkasi hyvin yhteen, ja tästä on hyvä jatkaa!

1.3.2013 Kouluvalmennus
Tällä kertaa valmennettavakseni Ramin kanssa saapui hevoskokoinen tammaneiti, joka vaikutti yleisilmeeltään varsin herkkäliikkeiseltä kaverilta. Ram lämmitteli tammaa kaikenmaailman taivutuksilla ja suunnanmuutoksilla, joiden aikana vierailtiin mahdollisimman vähän aikaa uralla. Monipuolisten ja mutkikkaiden lämmittelyjen avulla hevosen saa näppärästi kuulolle jo alkuverryttelyjen aikana. Ram ohjasti Liljaksi kutsuttua tammaa varmoin, mutta sievin avuin: Lilja oli kuulopuheiden mukaan herkkä avuille. Turhalla apujen kylvöllä saa hevosen vain kuuroksi apuja kohtaan. Tällä erää valmennuksen aiheena olisi, toisin varsin haastava takaosakäännös. Hevosen ja ratsastajan tulisi pelata yksiin, jos halajaa liikkeen onnistuvan. Ramin ja Liljan tämänhetkinen yhteistyö näytti kuitenkin pelittävän, joten en epäillyt, ettei kaksikko suoriutuisi tehtävästä. Liike suoritettaisiin keskihalkaisijan puolivälissä. Aluksi tavoitteena olisi 180 asteen käännös, eli ratsukko käytännössä vaihtaa suuntaa lähes paikoillaan. Jos tämä saadaan kunnialla läpi, voidaan kokeilla täyttä, 360 asteen käännöstä.

Ram ohjasi tammaa uraa pitkin verkkaisessa käynnissä. Lyhyiden välikäyntien jälkeen oli aika aloittaa itse tehtävä: Valmisteltuaan tamman kuntoon liikettä varten muun muassa sopivan tempon osalta, käänsi Ram tämän toiselta lyhyeltä sivulta halkaisijalle. Lilja liikkui eteenpäinpyrkivästi, tukeutuen kuitenkin ehkä turhan paljon kuolaimeen kokeillessa kiihdyttää liikettään. Hieman ennen kentän keskipistettä Ram kokosi tamman käynnin. Keskipisteessä tamma sai avut käännökseen, asetukseen ja taivutukseen. Tamma kiersi oikealla takajalallaan pienen ympyrän vasemman takajalan ympärille etuosan kääntyessä takaosan ympäri. Suoritus oli kohtalainen, Lilja olisi saanut olla hieman maltillisempi. Tamma kuitenkin vastaanotti avut hienosti.

Ratsukko yritti 180 asteen käännöstä vielä pari kertaa, siirtyen pian kokeilemaan koko kierroksen kattavaa käännöstä. Huomattuaan Liljan menoinnon, pidätti Ram tammaa hieman enemmän, muttei jäänyt kuitenkaan roikkumaan suuhun. Käännökset sujuivat tälläkin kertaa kohtalaisen hyvin: vaikka tamma saatiin koottua paremmin, puski tämä välillä ulkolapa edellä väännettyään kaulansa ensin mutkille. Ram korjasi tamman kaulan asennon suoraksi ulko-ohjaa apuna käyttäen. Pienten vastoinkäymisten kautta sujui takaosakäännöksen tekeminen huomattavasti alkua vaivattomammin! Kaiken kaikkiaan valmennus oli varmasti opettavainen kummallekin ratsukon osapuolelle. Pientä preppauksen varaa jäi, mutta ratsukko on menossa oikeaan suuntaan. Tärkeää on koota hevonen riittävän hyvin ennen suoritusta, eikä tätä saa päästää puskemaan lapa edellä.

 
Webdesign © 2011 Ram.