VIEHÄTTÄVÄN LEIMU

NimiViehättävän Leimu "Leimu" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenpienhevonen Kasvattaja Viehättävä
Skp & säkä Ori & 143cm Koulutus Koulupainotteinen, He A
Syntymäaika 29.08.2012  Rekisterinumero VH12-018-0979
Hevonen on nyt 11 vuotias  / tämä on virtuaalihevonen

 

Meriitit & näyttelyt

SV-II rakenne 8, suku 10, käytöskoe 15, ratsastuskoe 7,8 + 7 (57.946%), luonne 16 = 63,8

KTK-II 18 + 18 + 17 + 18 = 71p
- Hyvät tyypit, pyöreä runko, leveästi liittynyt kaula, painunut selkä, huipukas jyrkkä lautanen, vennot ej vuohiset.

Premier (book)

 

01.10.2012 Aavan Suomenhevoset, +irtoSERT, pt. Shonna

04.10.2012 Malsamo, +irtoSERT pt. Henna L.

07.03.2016 Rosenhof, +irtoSERT, pt. Kati

Jälkeläiset

12.11.2013 o. Viehättävän Leonard (Viehättävän Lumiina)

KTK-III, SV-II, KRJ 43 sijoitusta

17.11.2013 o. Viehättävän Liekki (Viehättävän Heljä)

02.03.2014 t. Viehättävän Sinisiipi (Siipirikko HUI)

KRJ tasolla 6, ERJ tasolla 3

01.11.2015 t. Viehättävän Ruusu (Kieron Ruusa)

 

© Tallin omaisuutta

LUONNE

Tallissa Leimu on mahdottoman utelias, se tonkii mielellään taskut ja haistelee sormet. Hiuksetkin tuntuvat mielenkiintoisilta, joten ne kannattaa piilottaa poninhännälle, ellei sitten halua omaperäistä upeaa hiustenleikkuuta aivan ilmaiseksi.. Leimu pitää harjauksesta, erityisesti kun joku vaivautuu pyörittelemään kumisualla rentouttavin hierovin liikkein. Varsinkin kun kumisualla pyörittää Leimun sään päällä, se rentoutuu ja nauttii. Leimu nostaa kaviot hyvin, muttei älyä itse kannatella sitä kovinkaan paljoa. Hoitaja joutuukin välillä muistuttamaan, että sitä kaviota ei saa painaa maahan. Pesukin maistuu orille. Se ei pelkää alkuunkaan vettä tai vesiletkua. Onhan se luotettava hoitajakin siinä, niin eiköhän se turvallista ole.. Ja kunnon pesu tekee oikein hyvää. Satula menee orin selkään vaivatta ja vyökin kiristyy sopivaksi vaikka heti. Se ei pullistele, sillä tietää pääsevänsä töihin. 
 
Mikä parasta, Leimu on perinyt vanhemmiltaan tasaiset ja pehmeät askellajit. Kyydissä kelpaa istua! Leimu on vauhdikas, raippaa ei todellakaan tarvita, sillä se kulkee mielellään oma-aloitteisesti eteenpäin, joskus liiankin kovaa. Tämä taas on välillä huono esimerkiksi pysähdyksissä. Leimu haluaisi ennen aikojaan lähteä eteenpäin, eikä se jaksaisi jäädä seisoskelemaan, alku tunnista kannattaakin aina kokeilla jarruja ja tehdä pysähdyksiä. Leimu toimii hyvin koulussa, toisaalta joskus asiat tuntuvat liian vaikeilta ja se haluaisi ohittaa ne lisäämällä vauhtia. Ratsastajan onkin oltava tarkka, mitään ei tule ilmaiseksi, paitsi kova vauhti. Leimun saa toimimaan upeasti, kunhan pelaa istunnalla ja hengityksellä, käyttää jalkoja ja ohjilla puolipidätteitä. Kääntämiseen tarvitaan enemmän istuntaa ja jalkoja, kuin ohjaa, sillä jos kääntelee ohjalla, ei mitään muuta tapahdu, kuin että saa Leimun pään heilumaan puolelta toiselle ja orin hermostumaan. Kun saa Leimun menemään rauhassa ja pysymään koko ajan samassa tahdissa, alkaa se itsestään mennä pyöreään muotoon. Esteitä ori hyppii mielellään, mutta sen hyppytyyli ja liika vauhti eivät oikein sovi kilpailemiseen, sillä puomeja tulee rytinällä alas, kun ori innostuu. 
 
Maastossa Leimu luottaa ihmiseen, eikä turhia pelästy jokaista puskaa. Vauhtia on ja kuolainten valinnassa kannattaa päätyä melko kovaan kuolaimeen, jotta ori pysyy alla. Osaa Leimu ottaa maastossa rennostikin. Oikein pitkän loman jälkeen Leimulla on paljon energiaa.. Ei kannatakaan hypätä suoraan selkään, vaan juoksuttaa ensin suurimmat energiat pois. Muuten voi lentää muutama erittäin suuri pukki tai muuta sellaista. 
 
Muiden hevosten seurassa Leimu on vähän alistuvampi kaveri, ystävällinen, eikä missään nimessä haasta kavereiden kassa riitaa. Laumassa se ei ehkä ole pääjehu, mutta on kyllä kaikkien kaveri. Eläinlääkäri on ihan kiva tuttavuus, luotettava ihminen! Eipä sitä tarvitse pelätä Leimunkaan. Kengittäjäkin on varsin mukava ja kengitys onnistuu Leimulta aivan leikiten. 

SUKUSELVITYS

Heinämäen Velho

sph-o, 145cm, yleispainotteinen

VIR MVA Ch, KTK-II

ii   Heinämeän Vilppi

   Ch. KTK-III

iii  Aavan Karolus

YLA2, SLA-II

iie  Yaven Illuusia

VIR MVA Ch, KTK-III

ie Unikeiju KIR

iei  Taikakuun Elmeri
KTK-I

iee Syksyn Uneton

e   Belvinen Lauriina

sph-t, 146cm, koulupainotteinen

VIR MVA Ch, KTK-I

ii   Lakean Vänrikki
VIR MVA Ch, KTK-III, SLA-III

iii  Muskotti Huijari
VIR MVA Ch, KTK-I, SLA-I
iie  K.T Kantele
KTK-II
ie Meren Helmiina

iei  Uniikki

iee Siimaviima KAT

     

Leimun isä, Heinämäen Velho, tuttujen kesken Velho, on upeasti näyttelyissä pärjännyt, 145-senttinen suomenpienhevosori. VIR MVA Ch:n ja KTK-III:n saavuttanut hevonen on ratsastaessa eteenpäinpyrkivä ja miellyttämisenhaluinen, sekä kärsivällinen. Kouluratsastuksesta 27 sijoitusta kerännyt ori on saanut kaksi jälkeläistä – orin ja tamman, Leimun ja Haltian.

 

Heinämäen Vilppi, tutummin vain Vilppi, on 146 cm korkea kimo suomenpienhevosori. Vilppi on saavuttanut näyttelyistä arvonimen ch ja se on myös kantakirjattu suomenhevosten kantakirjaan palkinnolla KTK-III. Ratsastaessa innokas ja yritteliäs ori on jättänyt jälkeensä viisi jälkeläistä, joista kolme on oreja ja kaksi tammoja.

 

Velhon emä, Unikeiju KIR, eli tutummin vain Keiju, on 145-senttinen suomenpienhevonen. Tamma on yleispainoitteinen ja kisasikin molemmissa ihan hyvin tuloksin – kouluratsastuksesta todisteena on 20 sijoitusta ja esteistä 3 kappaletta. Jälkeläisiä tammalla on kaksi, joista toinen on ori – Velho – ja toinen tamma. Luonteeltaan Keiju oli mielenkiintoinen – hoitaessa ehkä hieman ärhäkkä tamma, mutta ratsastaessa miellyttämisenhaluinen.

 

Vilpin isä Aavan Karolus on nykyisin jo edesmennyt. Ori on saavuttanut elämänsä aikan yleislaatuarvostelun II-palkinnon ja myöskin suomenhevosten laatuarvostelun II-palkinnon. Kimo suomenhevosori on periyttänyt ainakin Vilpille värinsä lisäksi myös luonnettaan – Lukkokin oli rehti ja yhteistyöhaluinen, ainakin ratsastaessa! Herra kisasi kouluratsastuksessa menestyksekkäästi – 36 sijoitusta puhuu jo puolestaan. Jälkeläisiä Lukko sai kahdeksan.

 

Yaven Illuusia, tuttujen kesken Ilona, on VIR MVA Ch ja KTK-III-arvonimillä palkittu suomenpienhevostamma. Ilona onkin varsinainen monitoimihevonen – se on kisannut raveissa, valjakkoajossa, este- koulu- ja kenttäratsastuksessa sijoittuen hyvin. Iloinen ja melko lailla rauhallinen tamma on saanut kuusi jälkeläistä, joista yksi on jo valitettavasti edesmennyt.

 

Isänemänisä Taikakuun Elmeri – Elmo – oli tummanpunaruunikko suomenpienhevosori. Näyttelyissä kertakaikkisen upeasti pärjännyt Elmo saavutti myös kantakirjauksessa arvosanan KTK-I, joten ainakin rakenteeltaan se oli suomenhevosten parhaimmistoa. Muun muassa BIS2-sijoituksen saanut ori kisasi kouluratsastuksen puolella. Jälkeläisiä Elmolla on paljon – 14, joista suurin osa on tammoja.

 

Isänemänemä Syksyn Uneton, kavereiden kesken Uni, kisasi myöskin monessa eri lajissa – esteillä, koulussa ja jopa westernissä! 153-senttinen suomenhevostamma ylsi estekisoissa 11 sijoitukseen, westernissä kymmeneen ja koulussa 3 sijaan. Kahden varsan emä oli kiltti, jokaisen tytön unelmahevonen.

 

Leimun emä, Belvinen Lauriina, tutummin vain Riina, on kertakaikkisen upeasti näyttelyissä menestynyt tamma. Näyttelyjaoksen alaisissa kisoissa VIR MVA Ch-arvonimen ja suomenhevostammojen kantakirjassa KTK-I-palkinnon saavuttaneella Riinalla on neljä jälkeläistä. Rauhallinen ja aavistuksen laiska tamma on kisannut voitokkaasti KRJ:n alaisissa kilpailuissa. Upeasukuinen, 146-senttinen suomenpienhevonen on todellakin suomenhevosten aatelia, ainakin ulkonäkönsä puolesta.

 

Emänisä, Lakean Vänrikki – Väpä – on nykyisin jo edesmennyt, VIR MVA Ch-arvonimen saavuttanut ori. Rautias 147 cm korkea suomenpienhevonen on yltänyt muihinkin hienoihin etappeihin, muun muassa SLA-II:seen ja KTK-III:seen. Luonteeltaan jekkuileva, välillä jopa mahdoton Väpä muistutti todella paljon Vaahteramäen Eemeliä, ehkä ori olikin pojan ruumiillistuma hevosen muodossa. Viisi jälkeläistä saanut hevonen kisasi menestyksekkäästi koulussa – siitä kieliköön 45 KRJ:n alaista sijoitusta.

 

Meren Helmiina, tutummin Helmi, on vaaleanrautias, 148-senttinen suomenpienhevonen. KRJ-II-palkinnolla palkittu hevonen on ainakin kisannut uskomattoman voitokkaasti – todisteena koulusta 67 sijoitusta, esteiltä 30 sijaa sekä kenttäkisoista 15 sijoitusta. Kuuden varsan emä on luonteeltaan varsinainen jääräpää, jonka kanssa ei kyllä tylsää tule! Helmin kanssa vaaditaan erittäin pitkä pinna ja paljon päättäväisyyttä.

 

Emänisänisä, Muskotti Huijari, on varsin tunnettu ja myös menestynyt hevonen. Vuonna 2009 pois nukkunut ori saavutti elämänsä aikana monenlaista – VIR MVA Ch, KTK-I, YLA-I, SLA-I*… Ori myös saavutti 100 kisan tavoitteen sekä esteistä että koulusta – sijoituksia kouluratsastuksesta oli 11 ja esteistä neljä. Luonteeltaan Huijari oli rehti, mutta hieman laiskahko. Ori on saanut 11 jälkeläistä, joista usea on menestynyt niin näyttelyissä kuin ratsastuskisoissakin.
 

K.T Kantele, tuttujen kesken Kerttu, on KTK-II-palkinnon saavuttanut, nykyään jo edesmennyt tamma. 148 cm korkea suomenpienhevostamma kisasi jonkin verran koulussa sekä westernissä, ei erityisemmin sijoittuen. Ratsastaessa yritteliäs ja mukava Kerttu jätti jälkeensä kuusi jälkeläistä, joista kaksi oli oreja ja loput tammoja.

 

Uniikki – toisin sanoen Uni – oli YLA2 palkinnon saavuttanut suomenpienhevosori. Energinen, linssiludemainen Uni omasi upean suvun. VVJ:ssä ja KRJ:ssä mukavasti sijoittunut ori sai neljä jälkeläistä, jotka kaikki ovat tammoja. Näyttelyissäkin Uni pärjäsi kivasti sinä ainoana kertana, minä se sinne meni – tuloksena irtoSERT. 146-senttinen ori kisasi vaativaa B:tä ja vaikeita luokkia valjakossa.

 

Siimaviima KAT, eli Leimun emänemänemä, oli sekin suomenpienhevonen. YLA2-palkinnon saavuttanut tamma on saanut kolme jälkeläistä, jotka kaikki ovat tammoja, samoin kuin Uniikilla. Hoitaessa rauhallinen, mutta ratsastaessa turhankin eteenpäinpyrkivä Vilma kisasi upeasti KRJ:ssä, todisteena siitä 58 sijoitusta. Tamma oli varsinainen monitoimihevonen – kouluratsastuksen lisäksi se sijoittui valjakkoajossa, westernissä, kenttäratsastuksessa sekä esteillä.

© Eba

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

Vapaapäivä

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja:

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit etusiin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (42)

21.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
30.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
01.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
02.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
14.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 3/40
15.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
19.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 2/40
10.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
10.10.2012 KRJ kutsu, helppo b: 1/50
07.11.2012 KRJ kutsu, helppo b: 6/60

03.03.2013 KRJ kutsu, helppo c: 4/50

13.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
11.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
08.03.2013 KRJ kutsu, helppo c: 2/50

 

  

10.03.2013 KRJ kutsu, helppo c: 3/50
11.03.2013 KRJ kutsu, helppo c: 3/50
09.05.2013 KRJ kutsu, helppo c: 4/30
10.05.2013 KRJ kutsu, helppo c: 5/30
21.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 2/40
22.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 5/40

24.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 4/40

27.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 6/40
29.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
12.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
30.06.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/70
04.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 7/70

02.07.2013 KRJ kutsu, helppo b: 6/40

03.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/40

   

07.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
09.07.2013 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
09.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
07.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
12.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
15.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
30.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
05.09.2013 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
07.09.2013 KRJ kutsu, helppo b: 3/40
07.09.2013 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
09.09.2013 KRJ kutsu, helppo b: 3/40
23.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
25.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
27.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/50

PÄIVÄKIRJA

9.12.2013 Hoitopäiväkirja - Hoitaja: Oona 

Hrr... Pakkasta -14 astetta ja ratsastamaan. Onneksi vuorossa oli yksi lempihevosiani eli Leimu. Pikku ori oli varsasta asti ollut yksi suosikkejani ja nyt pääsisin pitkästä aikaan ratsastamaan herralla. Tallille tultuani hain Leimun tarhasta ja laitoin sen kuntoon. Suurempia ongelmia ori ei järjästänyt, joten pääsimme nopeasti kentälle. Ajattelin hieman kahlailla pellolla, lumen seassa. Leimu piti ainakin ideasta sillä tarpoi menemään sellaista vauhtia, hyvä ettei jo ravannut. Lopulta annoin orill luvan hieman ravailla ja kiersin peltoa ympäri eri kohdista. Pohja oli alla sen verran hyvä, että uskalti siinä laukatakkin. Otin lyhyitä pätkiä, jotta Leimu ei innostuisi liikaa ja lähtisi viemään. Lopulta uskaltauduin ottamaan pidemmän pätkän, joka taisi olla virhe. Orilta katosi jarrut ja kaahattiin toiseen päähän asti. Siellä Leimu hidasti ja rauhottui. Kävelimme rauhassa tallille ja tein kentällä vielä hieman taivutuksia. Lopulta vein Leimun talliin, otin varusteet pois, harjasin ja talutin karsinaan, jossa päiväheinät jo odottelivatkin innokasta syöpöttelijää.

 

19.4.2013 Päiväkirjamerkintä - Ram.

Hoidin Leimun ratsastuskuntoon nopeasti aamusta ja olin selässä jo ennen kymmentä. Koulu treeni tekisi hyvää kummallekin heti aamusta, vaikka kentällä puhalsikin viileä tuuli. Aluksi vetreennyimme yön jälkeen kummatkin ihan kaviouralla kävelemällä. Leimu toimi heti yhteistyöhaluisesti, mikä teki koko tunnista hyvän ja tehokkaan. Treenasimme etu- ja takaosa käännöksiä, jotka ori suoritti  -  aluksi hieman liiankin reippaasti  -  huolellisesti. Ravissa ori pyrki nopeasti peräänantoon ja laukkakin oli loppujen lopuksi hyvä. Laukassa teimme tempon vaihteluja ja Leimu nautti välillä kovastakin vauhdista. Lyhyt laukkakaan ei teettänyt ongelmia. Lopuksi Leimu sai kourallisen porkkanoita ja hyvän mielen. Illalla harjasin oria vielä vähän ennen iltaruokien jakoa. Ori nautti siitä kovasti ja itsekkin pidin sen kanssa touhuamisesta. Huomenna poika saisi hyvinansaitun vapaapäivän tarhassa kevää odotellen.

   

1.4.2013 Kouluvalmennus, valmentaja: Ada
Leimu liikkui reippaasti ja korvat hörössä jo alussa, ei taistellut vastaan tai muuten vain kiukutellut ohjeita vastaan. Keskittyi alkuvalmennuksessa hyvin, vaikka pyynnöt olivatkin vain helppoja peruutuksia ja pujottelua. Leimu osoitti yhteystyökykyään erityisesti pohkeenväistöjen aikana. Väistöistä selvittyään Leimu sai kokeilla takaosan käännöstä, joka onnistui melkein täydellisyyttä hipoen. Vastalaukkaa emme ottaneet paljoa, mutta puolen kierroksen verran kumpaankin suuntaan ja hyvin ori suoriutui vaihtamatta laukkaa oikeaksi. Lopuksi ori sai ravailla pitkin ohjin ja sitten se pääsi käynnissä kävelemään pienen maastoreissun tallin viereisellä polulla.

   

2.3.2013 Kouluvalmennus, valmentaja: Ada

Alkulämmittelyt Leimulta sujui oikein hyvin. Ori oli pirteällä ja innokkaalla päällä tänään. Alkulämmittelyiden jälkeen tehtiin erilaisia kuvioharjoituksia kootussa ravissa. Leimu suoriutui niistä hyvin - ratsastajan ja hevosen yhteistyö pelasi loistavasti. Ori esitti kauniita askellajejaan upeasti jokaisessa askellajissa. Kuvioharjoituksien jälkeen Leimu hoiti hienosti avo- ja sulkutaivutukset. Avotaivuksia tehtiin ravissa. Sukutaivutuksia kokeiltiin niin ravissa kun myös laukassa. Leimulta sujui vähän paremmin avotaivutukset. Laukanvaihtoharjoitusta tehtiin niin, että laukka vaihdettiin joka 3:lla askeleella. Ensin koko homma meinasi mennä päin mäntyä, mutta kun laukanvaihtoja alettiin työstämään kunnolla, Leimukin tajusi lopulta homman. Loppujen lopuksi laukanvaihtoharjoitukset onnistuivat hyvin.

  

13.2.2013 Päiväkirjamerkintä - Ram.

Nyt olisi taas koulutreenin paikka, tokaisin Leimulle karsinassa. Harjasin orin ja talutin maneesiin. Sijoituksia kisoissa oli tullut vaikka kuinka, mutta treenata silti piti. Leimu näytti olevan hyvällä päällä. Se oli innokas lähtemään töihin. Kiristin vyön ja sain monta kertaa pitää orille puhuttelun, kun se ei olisi jaksanut seistä paikoillaan vyön kiristyksessä. Viimein pääsimme käyntiin. Leimulla oli paljon energiaa ja se ehdottomasti halusi käyttää sitä. Muistutin kuitenkin että käyntiäkin tuli treenata, joten tein pidätteitä paljon. Kun käynti oli mielestäni hyvä siirsin Leimun raviin. Se oli jo ehtinyt unohtaa alkusälhäämisensä, joten ravista tuli heti hyvä. Tein voltteja ja taivutuksia. Treenasimme kiemurauria. Leimu työskenteli oikein hyvin ja yhteistyöhaluisesti. Laukassa harjoittelimme laukanvaihtoja. Treenin jälkeen se sai kävellä vähän aikaa, kunnes talutin sen takaisin talliin. Tallilla pyyhin orilta suurimmat hiet pois ja laitoin sille lämpimän talliloimen päälle. Pakkanen oli vielä purevaa, joten olisi parempi pysyä lämpimänä. Toin orille lisäksi salmiakin makuisia hevosherkkuja mitä se rakastaa oikein paljon.

 

Webdesign © 2011 Ram.