RENTUN LUMIMARJA

 

RIP 25.9.2015

 

NimiRentun Lumimarja "Lumi"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Suomenhevostalli Renttu
Skp & säkä Tamma & 158cm Koulutus Yleispainotteinen, Va B & 120cm
Syntymäaika 01.05.2011 Rekisterinumero VH11-018-0936
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

 

Meriitit & näyttelyt

Champion,  myönnetty 27.09.2011

KRJ-II 20 (7+6+7) - 40 - 22 - 10 - 7 = 99 p. 

KTK-II 19 + 19 + 18 + 19 = 75p
- Kaunis erinomaiset leimat omaava tamma, aavistuksen pitkä sopusuhtainen runko, pitkät hieman vennot vuohiset, pitkä piirteetön säkä

YLA1 27 (16+11) - 30 (18+12) - 17 - 16 - 5 = 95p
Sukueslvityksen lukemista helpottaisi, jos siinä kerrottaisiin hevosen sukulaisuus. Huono pään asento, erinomainen leima. Pitkähkö runko ja säkä, jalat jalat ja vennot vuohiset.

 
30.07.2011 Kärmeniemi, +irtoSERT pt. Siiri K.

30.07.2011 Viehättävä, +irtoSERT, Anette N.

16.09.2011 Katvusto, +irtoSERT, pt.Peppi S.

Jälkeläiset

27.04.2012 t. Unimarja HUI (Valveuni)

20.07.2012 o. Viehättävän Tuisku (Valveuni)

22.04.2013 t. Viehättävän Lumilla (Koston Pata-Ässä)

15.02.2014  o. Viehättävän Vuksari (Koistilan Vompatti)

© Vibaja

 

LUONNE

Hoitaessa Lumi ei ole siitä helpoimmasta päästä. Se saattaa luimia karsinaan tulevalle ihmiselle ihan vain kokeillakseen pelkääkö hän tätä. Jos hoitaja kuitenkin käyttäytyy itsevarmasti ja tekee eleillään selväksi, että ei pelkää hevosta, antaa tämä hoitaa itsensä ihan kiltisti. Harjatessa voi joskus pyöriä, mutta napakka käsky "seiso" saa sen yleensä pysymään paikoillaan. Jos mikään ei auta, pitää se sitoa riimunnarulla kiinni tai ottaa käytävälle hoidettavaksi. Silloin se käyttäytyy huomattavasti paremmin. Itse harjauksesta Lumi ei pahemmin innostu, varsinkin pään ja mahan harjaaminen saattaa joskus häiritä sitä paljonkin. Ne kannattaakin jättää rauhaan, jos tuntuu siltä, että ei pärjää tammalle. Kavioiden puhdistus onnistuu hyvin. Varustaessa Lumi on rauhallinen ja ei sählää pahemmin, mutta se saattaa nostaa päätään korkealle, kun sille laitetaan suitsia. Sen saa alas painamalla turvasta ja kuolaimet tamma ottaa yleensä aina heti suuhun. Satuloidessa se seisoo hyvin paikoillaan, mutta voi pullistella, kun vyötä laitetaan kiinni. Harvoin kutienkaan niin paljon, että vyö olisi vaikea saada mahan ympärille. Suojien laitossa ei ole mitään ongelmia. Silloin Lumi on jo "antautunut" ja ei enää viitsi yrittää luistaa töistä.
 
Taluttaessa Lumi voi olla melkoisen jyräävä tapaus. Se ei jaksaisi millään kävellä sitä ihmisten matelevaa tahtia vaan se painaisi mieluummin tuhatta ja sataa sinne minne se haluaa. Tamman kanssa saa olla välillä todella napakka, jotta se ei tekisi mitä haluaisi. Parasta on laittaa aina taluttaessa riimunnaru turvan ympärille onnettomuuksien välttämiseksi. Orien lähellä neiti saattaa olla hieman äksy ja joskus jopa potkia. Siksi kannattaakin kiertää ne ihan suosiolla kauempaa, jos mahdollista. Jos tajuttajalla on samaan aikaan mukana useampi talutettava, niin silloin Lumi kulkee porukan mukana yleensä ihan nätisti, eikä viitsi kiiruhtaa jos muutkin tulevat kiltisti.
 
Ratsastettaessa Lumi on erittäin rehellinen ja kuuliainen, jos sen saa kulkemaan hyvin, mutta sen luottamuksen voittaminen ei ole aivan helppoa. Tamma voi tuntua melkoisen kovasuiselta sen lähtiessä vauhdilla eteenpäin, mitä se ei todellakaan ole. Monen ratsastajan virhe onkin kiskoa tätä tammaa suusta kun se lähtee kiihdyttämään vauhtiaan. Sitä pitää ratsastaa puolipidätteillä ja tehdä mahdollisimman paljon erilaisia kuvioita, jotta se ei pääsisi tylsistymään. Silloin se nimittäin keskittyy vain kovaa vauhtia painamiseen ja unohtaa kuunnella ratsastajaansa.
Kouluratsastus ei ole Lumin kanssa aina ihan helpointa, jos neitiä ei ole saanut kuulolle alkukäynneistä lähtien. Silloin se ei nimittäin varmasti keskity liikkeisiin ja jopa pääty-ympyrä voi muuttua maailman vaikeimmaksi kuvioksi. Askellajien kokoaikainen tahdittaminen on erittäin tärkeää tämän neidin kanssa, jotta se ei alkaisi tehdä omiaan. Myöskin herkkä apujenkäyttö on erittäin tärkeää. Silloin tammalta alkavat onnistua vaativatkin liikkeet ja ratsastaja saa huomata neidin olevan kouluratojen suomenhevoseliittiä.
Esteet ovat Lumin mielestä todella hauskoja ja siksi ne pitää myös ylittää kovalla vauhdilla. Vauhti ja liian isot hypyt ovatkin tamman ainoa ongelma esteillä. Oli rata kuinka mutkikas tahansa ja esteet pelottavat muut hevoset pois, Lumi kyllä hyppää aina. On erittäin harvinaista nähdä tämän tamman kieltävän. Mieluummin se hyppää esteen sekaan, joka ei kylläkään ole hyvä asia. Yleensä tamman hypyt kuitenkin onnistuvat, koska se osaa itse arvioida taitavasti oikean hyppykohdan. Vauhti on kuitenkin ongelma, jonka takia esteet saattavat tipahdella. Ratsastajan pitää osata säädellä sitä sopivasti ratsastamatta liikaa ohjalla, jotta tamma ei vain kiihdytä vauhtiaan lisää.
Maastossa Lumi on todella eteenpäinpyrkivä ja sen tahtia voi olla välillä vaikea hidastaa. Jos maastoon tulee muitakin hevosia (tamma pärjää nimittäin yksinkin) kannattaa neiti sijoittaa jonon viimeiseksi. Se voi nimittäin potkia takana tulevia hevosia hermostuessaan kun ei välttämättä aina saakkaan päästellä täyttä laukkaa. Laukan jälkeen käyntiin siirtyminen voi olla melko vaikeaa, kun tammasta olisi niin kiva vaan jatkaa laukkailemista. Voimakas istunnalla pidättäminen ja äänen käyttö kuitenkin toimivat yleensä välittömästi.
 
Eläinlääkärin tarkastuksessa ja kengityksessä tamma ei ole kovin suosittu tapaus. Se on tehnyt varsasta asti selväksi mielipiteensä rokotuksista ja hampaiden tutkimisesta, ynnä muista eläinlääkärin toimenpiteistä. Kengitettävänä se ei jaksaisi seisoa millään ja se alkaa usein jo parin ensimmäisen minuutin aikana ärsyttää kengittäjää liikahtelemalla ja nykimällä jalkojaan.
 
Kilpailupaikalla Lumi on rauhallinen, jos muut hevoset ja vieraat hevoset vain pysyvät tarpeeksi kaukana. Jos joku uskaltautuu lähelle, se tekee kyllä mielipiteensä selväksi kipakoilla potkuilla. Lämmittelyssä tamma on ihan oma itsensä; rehellinen ja eteenpäinpyrkivä. Punainen rusetti pitää aina muistaa sitoa Lumin häntään merkiksi siitä, että se voi potkia muita hevosia. Radalla tamma on parhaimmillaan, kun sen on vain saanut lämmittelyssä keskittymään ratsastajaan. Se ei hätkähdä salamavaloista tai aplodeista, eikä muustakaan metelistä. Radalla se myös tavallisesti ottaa itsestään enemmän irti kuin tavallisissa treeneissä kotona.

SUKUSELVITYS

i Konsti

  sh-o, 158cm, koulupainotus

ii  Konsta evm iii Konkari
iie Isapella
ie Priima  evm iei Maltti-Valtti
iee Virin Väre
e Lumianna

  sh-t, 156cm, yleispainotus

 

ei Yökyöpeli evm eii Keikori 
eie Leijaliina
ee Lumina evm eei Hallava 
eee  Humutuuli 

Rentun Lumimarjan isä on Konsti – komea, virtuaalitalli Fiktiossa asuva suomenhevosori. Konsti on koulupainotteinen, punarautias ori, jolta löytyy säkäkorkeutta 158 cm. Mikään pieni oripoika ei ole kyseessä, joskin rakenteeltaan ori on kohtalaisen kevyt ja näyttävä. Luonteeltaan Konsti on aikamoinen säheltäjä ja jopa itsepäinen hevonen, mutta erittäin fiksu ja kekseliäs. Se on aikamoinen taituri keksimään jos jonkinlaisia jekkuja hoitajilleen ja omistajilleen, mutta siitä huolimatta ori on kuitenkin kiltti. Ratsastaessa se on kohtalaisen haasteellinen, mutta kunhan sen saa innostumaan töistään, se varmasti tekee parhaansa. Kouluratsuna ori on kiertänyt kilparatoja suunnattoman paljon: startteja siltä löytyy varmasti satoja, mutta jo pelkästään sijoituksia kouluratsastuksesta 55. Jälkeläisiä orilla on tällä hetkellä neljä.

 

Konsta oli myös punarautias ja 158 cm korkea suomenhevosori – aivan kuten poikansa Konstikin. Tämä oripoika oli painottunut melko pitkälti koulu – ja esteratsastukseen, mutta vähäisestä kilpailumäärästään huolimatta se pärjäsi kisoissa mitä parhaiten. Se sijoittui useimmiten kilpailemissaan kilpailuissa, olipa kyse esteiden ylittämisestä tai koulukiekuroista. Konsta oli luonteeltaan erittäin eläväinen ja altistui helposti jos jonkinlaisille onnettomuuksille ja vahingoille. Jopa varsamaisen luonteen omaava ori olikin toisinaan harmaita hiuksia tuottava, sillä se ei tahtonut keskittyä tekemisiinsä juurikaan. Se koitui myös herran kohtaloksi, sillä Konsta jouduttiin lopettamaan sen loukatessa itsensä sen verran pahasti. Jälkeläisiä orille syntyi ainoastaan kaksi: yksi ori ja yksi tamma.

 

Konkari oli taas luonteeltaan aivan muuta kuin jälkeläisensä. Konkari on luonteeltaan hyvin varmajalkainen ja tasainen ratsu, joka oli kuitenkin määrätietoinen ja jollain tasolla omanarvonsa tunteva ja sitä pönkittävä. Konkari ei suostunutkaan aivan kaikkeen, mitä sen kanssa tahdottiin tehdä, vaan ori vaati ehdottomasti kokenutta ja taitavaa käsittelijää ja ratsastajaa, joka tiesi täsmälleen mitä haluaa ja osasi vaatia sitä oikein. Väriltään Konkari oli punarautias, säkäkorkeutta siltä löytyi 160 cm. Suurikokoinen ori oli myös kohtalaisen messevä, mutta raskaammasta rakenteestaan huolimatta se oli kouluratojen kehäkettu: se keräili sijoituksia ja voittoja mennen tullen mukanaan. Ori sai yhteensä kymmenen jälkeläistä, sillä se oli myös hyvin haluttu hevonen jalostuskäytössä.

 

Isapella oli tummanpunarautias, erittäin kaunis tamma. 151 cm korkea neitonen oli rakenteeltaan erittäin kauniin ratsutyyppinen, hienon tammaleiman omaava suomenhevonen. Isapella oli kouluratsastuspainotteinen tamma, mutta se kilpaili myös silloin tällöin pienillä rataesteillä, joissa se ei kuitenkaan sen koommin menestystä niittänyt. Kouluratsastuksessa tamma kilpaili kuitenkin aina helpoista vaativiin luokkiin saakka, joissa se menestyi ja keräili ihailijoita osakseen. Näyttelyissä se kierteli muutaman kerran elämässään, joissa se sai ihan hyviä palkintoja, mutta siitä huolimatta sitä ei sen enempää niissä kierrätetty – eikä myöskään kantakirjatilaisuudessa, vaikka Isapella varmasti olisi sieltäkin palkinnon mukanaan napannut. Jälkeläisiä tammalla on neljä.

 

Priima taas oli varsinainen kilpakenttien kiituri. Tummanpunarautias, 152 cm korkea tamma kilpaili hyvin runsaasti koulu – ja esteradoilla, joissa se myös menestyi yksinkertaisesti sanottuna hyvin. Priima kilpaili jopa kansallisellakin tasolla menestyen, erityisesti kouluratsastuksen puolella paremmin. Se oli luonteeltaan aivan ihanteellinen ja mukava, ja sen kanssa tulivat kaikki toimeen. Se oli kiltti, rehellinen ja rauhallinen, mutta kuitenkin ratsastaessa eteepäinpyrkivä, kevyt ja reipas. Priima sai kolme varsaa, joista Konsti on ainoa ori. Ulkopuoliset orit olivat hieman tuntemattomampia suvultaan, kuten Priima itsekin, joten tästä syystä saatiin hienoa, uutta verta suomenhevosten sukuihin. Priima menehtyi ollessaan 21-vuotias vanhuuden tuomiin vaivoihin.

 

Maltti-Valtti oli rautias, 155 cm korkea suomenhevosori. Matiksi kutsuttu ori oli painotukseltaan yleispainotteinen, se kilpaili niin koulu – kuin esteratsastuksessakin, mutta tämän ohella ori nähtiin muutaman kerran myös kenttäestekilpailuissa sekä valjakkoajon helpoissa luokissa starttaamassa. Matti menestyi lajeissaan hienosti, joskaan se ei ollut jokaisissa kilpailuissaan kärkipäässä – oria sanottiin hieman tasapaksuksi kisaratsuksi, jonka kanssa oli ilo kuitenkin kilpailla. Luonteeltaan Matti oli hyvin energinen ja reipas, jopa hieman tohelokin. Se vaati ehdottomasti ratsastajansa keskittymistä kaikessa, sillä ori olisi itse laittanut kaiken muuten aivan ranttaliksi. Matti ehti olla vain hetken aikaa jalostuskäytössä, joten ori sai ainoastaan kaksi tammajälkeläistä. Ori menehtyi onnettomuudessa 18-vuotiaana.

 

Virin Väre oli 152 cm korkea suomenhevostamma. Väriltään Väreeksi kutsuttu neiti oli punarautias. Virin Väre oli painottunut kohtalaisen pitkälti kouluratsastukseen, joskin se starttasi silloin tällöin lajissa kuin lajissa noin harjoitusmielessä. Kouluratsastuksessa tamma kilpaili aina helpoissa luokissa, joista se monesti keräili ruusukkeita mukaansa. Suuriprosenttisia tuloksia keräillyt neiti oli niin ulkoisesti kuin sisäisestikin hyvin kaunis – rakenteeltaan näyttävä ja luonteeltaan mahtava tamma oli ihainnoitu monissa eri piireissä, ja siitä toivottiin milloin mitäkin. Väre oli haluttu siitostamma, mutta sen omistaja ei halunnut tamman yleistyvän nykyhevosten suvuissa liiaksi, joten tamma sai ainoastaan kaksi jälkeläistä, joista toinen oli ori ja toinen tamma. Väre menehtyi 23-vuotiaana.

  

   

Rentun Lumimarjan emä on kaunis Lumianna, Antero Korpilahden kasvattama suomenhevostamma. Lumianna on väriltään punarautias, säkäkorkeutta siltä löytyy 156 cm. Lumianna asuu virtuaalitalli Rentussa, omistajansa Pukin valvovan silmän alla. Lumianna on painotukseltaan yleispainotteinen, siltä onnistuu niin esteet kuin koulukin, ja onpa tamma kerännyt menestystä myös maastoesteradoilta. Tämä kaunis tamma on kerännyt myös näyttelyistä itselleen kaksi irtoSERTiä, joten kantakirjakelpoisuuskin on ansaittu. Luonteeltaan Lumianna on hellyydenkipeä, rauhallinen ja nöyrä. Se omaa hyvin tavallisia suomenhevosen piirteitä, ja onkin erittäin mukava käsiteltävä. Jälkeläisiä tammalla on vasta kaksi, mutta uskoisin, että se tulee vielä varsomaan elämänsä aikana. Lumianna on jo tähän mennessä palkittu yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla! 

 
Yökyepeli on musta, 157 cm korkea suomenhevosori. Näyttävä ori onkin saanut nimensä takuuvarmasti pimeiden öiden kauneudesta, ja itse orikin syntyi pimeänä talviyönä. Yökyepeli on täysin esteratsastukseen painottunut energinen ori, jolta löytyy kapasiteettia suurillekin esteradoille. Se on kilpaillut nuoresta lähtien hyvin aktiivisesti ja menestyksekkäästi, ja kilpailee edelleenkin tasaisen varmasti. Vaikka Yökyepeli on rakenteeltaan hyvin kevyt, se on pärjännyt näyttelyissä hienosti, omaahan se komean orileiman ja on kohtalaisen ratsutyyppinen rakenteeltaan. Kouluratsastuksessa ori ei ole milloinkaan pärjännyt, sillä sen keskittymiskyky ei tahdo riittää vaikeisiin kiemuroihin tai mutkiin. Vaikka se onkin notkea ja reipas, se on aina soveltunut paljon paremmin rataesteille. Orilta löytyy jo nyt yli kymmenkunta jälkeläistä.

 

Keikori on myös melko pitkälti esteratsastukseen painottunut ori. Se on Juho Rantasen kasvattama, tunnettu suomenhevosori, josta on odotettu jo varsasta lähtien suuria. Suurikokoinen, jopa 162 cm korkea suomenhevosori on väriltään myös musta. Luonteeltaan se on melko mahtaileva ja egoileva, erityisesti tammojen ollessa lähistöllä. Ihmisen käsittelyssä ori on kuitenkin nöyrä ja tottelevainen, ja sen kanssa on helppo työskennellä, vaikka toki orimaisia piirteitä toisinaan näkyykin. Keikori on kilpaillut rataesteiden lisäksi myös maastoesteradoilla, joissa ori on myös varmajalkainen ja rohkea. Siitä syystä se varmasti esteillä pärjääkin, sillä se ei pelkää erikoisiakaan esteitä. Jälkeläisiä Keikorilla on miltei kaksikymmentä, joista useat ovat menestyksekkäitä kilparatsuja.

 

Leijaliina oli erittäin ihmisystävällinen ja kiltti tamma. Säkäkorkeutta siltä löytyi 155 cm, väriltään se oli erikoisen kimo. Tämä tamma oli mitä mukavin ja sen kanssa oli aivan mahtavaa kilpailla ja touhuilla ihan vain kotonakin. Leijaliina oli hyvin yhteistyökykyinen ja rehellinen, se tahtoi aina tehdä parhaansa miellyttääkseen ratsastajaansa tai hoitajaansa. Leijaliina kilpaili niin este – kuin kouluradoillakin viitisen vuotta, mutta valitettavan onnettomuuden takia tamma jouduttiin lopettamaan jo nuorena hevosena. Suuri ikävä jäi elämään tamman jälkeen, mutta onneksi se ehti varsoa jo tähän mennessä useamman varsan. Valitettavasti vain kaksi varsoista on perinyt emänsä kauniin värityksen. 

 

Lumina oli punarautias, 155 cm korkea kisakonkari. Lumina on yleispainotteinen ja se on kilpaillut jo nuoreen ikäänsä nähden hyvin runsaasti niin koulu – kuin esteratsastusradoillakin. Tamma on kuitenkin pärjännyt huomattavasti paremmin kouluratsastuksen puolella, joskin esteiltäkin löytyy jokunen muutama sijoitus. Lumina syntyi aikoinaan ratsastuskoulun omistukseen, mutta tamman mahdollisuudet kilpakentille olivat sen verran suuret, että kasvattaja päätti myydä tamman kisaavaan ja aktiiviseen kotiin. Niinpä Lumina muutti suomenhevostallille Pohjois-Karjalaan, jossa se pääsikin kisaamaan runsaasti. Luonteeltaan se oli hieman äkäinen, mutta kuitenkin käsiteltävissä oleva tamma.

 

Hallava oli mitä menestyvin näyttelykehiä kiertävä ori. Tummanpunarautias, 150 cm korkea ori oli täydellisen ratsutyypin omaava suomenhevonen, joka palkittiin useita kertoja näyttelyissä. Se omasi upeat jouhet ja rakenne oli muutenkin lähemmäs kympin luokkaa. Vaikka ratsurakenne olikin mahtava, ori ei kilpailuissa juuri mainetta niittänyt. Se kilpaili ainoastaan seuratasolla, eikä niissäkään välttämättä erityisen hyvin pärjäten. Kouluratsastuksessa ori pärjäsi hitusen paremmin, mutta palkintokaappi ei milloinkaan täyttynyt erityisen runsaasti tämän orin saavutuksista. Jälkeläisiä Hallava sai kolme, joista kuitenkin kaksi ovat olleet kouluratsastuksessa kunnon kehäkettuja! Yksi taas toimii pitkälti harrasteratsun roolissa.

  

Humutuuli oli ns. perushevonen, eli ratsastuskoulussa pyörivä tamma. Rautias, 157 cm korkea tamma kuitenkin sai ihailua erikoisesta ulkonäöstään, sillä se omasi kauniin valkopään. Vaikka tällä tammalla olisi ollut takuuvarmasti kapasiteettia kilparadoille niin lajiin kuin lajiin, se ei valitettavasti päässyt näyttämään kynsiään juurikaan kilparatojen loisteessa. Toisinaan se kilpaili ratsastuskoulun omistajan kanssa kouluratsastuksessa helpoissa luokissa, mutta seurakilpailuiden vähäisen määrän takia tamma ei juurikaan päässyt loistamaan. Humutuuli ei päässyt myöskään siitoskäyttöön juurikaan, sillä tammalta löytyy vain yksiainokainen jälkeläinen, Lumina. Tamma menehtyi 26-vuotiaana.

© Juli

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 4 vuotta - 09.11.2011 VARL
syntynyt 01.05.2011
1 vuotta - 18.06.2011
2 vuotta - 05.08.2011
3 vuotta - 22.09.2011
4 vuotta - 09.11.2011
5 vuotta - 27.12.2011
6 vuotta - 13.02.2012
7 vuotta - 01.04.2012
8 vuotta - 19.05.2012
9 vuotta - 06.07.2012
10 vuotta - 23.08.2012
11 vuotta - 10.10.2012

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Puomit  

Vapaapäivä

1h Esteet

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (42)

28.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50

24.11.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
 05.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 3/30
29.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
02.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
12.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50

23.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/80
01.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 7/50

25.03.2012 KRJ kutsu, helppo b: 7/60

03.04.2012 KRJ kutsu, helppo a: 5/60
07.04.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/40

13.05.2012 KRJ kutsu, helppo a: 3/60
17.05.2012 KRJ kutsu, helppo a: 5/60
26.05.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50

06.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/40
06.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
08.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
09.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
12.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
05.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
05.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50

17.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
18.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
19.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
16.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/30
18.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/60
03.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
04.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50

30.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/60
30.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/60
02.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/60
18.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/60
19.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/40
05.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
06.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
06.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
08.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
08.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
09.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
10.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
10.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
11.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50

 

Esteratsastus (57)

30.06.2011 ERJ kutsu, 120cm: 7/50

03.07.2011 ERJ kutsu, 120cm: 4/50

14.07.2011 ERJ kutsu, 110cm: 2/30
15.07.2011 ERJ kutsu, 120cm: 9/100
14.09.2012 ERJ kutsu, 120cm: 2/50
21.12.2013 ERJ Roscoff Sportponies, 120cm, 2/40
21.12.2013 ERJ Moondance, 110cm, 4/40
21.12.2013 ERJ Moondance, 120cm, 3/40
22.12.2013 ERJ Roscoff Sportponies, 120cm, 4/40
24.12.2013 ERJ Moondance, 120cm, 4/40
25.12.2013 ERJ Mewian Welsh, 110cm, 4/50
26.12.2013 ERJ Roscoff Sportponies, 120cm, 1/40
12.01.2014 ERJ Kilpailukeskus Ginger, 110cm, 3/47
17.01.2014 ERJ Moondance, 110cm, 6/40
18.01.2014 ERJ Moondance, 120cm, 5/40
20.01.2014 ERJ Joogin Suomenhevoset, 110cm, 6/40
22.01.2014 ERJ Kilpailukeskus Ginger, 120cm, 1/50
23.01.2014 ERJ Sonic Warmbloods, 110cm, 3/30
24.01.2014 ERJ Joogin Suomenhevoset, 110cm, 2/40
24.01.2014 ERJ Joogin Suomenhevoset, 110cm, 2/40
25.01.2014 ERJ Sonic Warmbloods, 110cm, 5/30
28.01.2014 ERJ Joogin Suomenhevoset, 110cm, 6/40
28.01.2014 ERJ Joogin Suomenhevoset, 110cm, 3/40
30.01.2014 ERJ Sonic Warmbloods, 110cm, 2/30
30.01.2014 ERJ Huvitutti, 120cm, 5/40
31.01.2014 ERJ Joogin Suomalaiset, 110cm, 1/30
01.02.2014 ERJ Sonic Warmbloods, 110cm, 5/30
01.02.2014 ERJ Fifth Bridge Ponies, 110cm, 4/30
02.02.2014 ERJ Huvitutti, 120cm, 1/40
03.02.2014 ERJ Huvitutti, 120cm, 3/40
03.02.2014 ERJ Joogin Suomalaiset, 110cm, 1/30
05.02.2014 ERJ Huvitutti, 120cm, 1/40
06.02.2014 ERJ Huvitutti, 120cm, 2/40
09.02.2014 ERJ Joogin Suomalaiset, 110cm, 3/30
20.02.2014 ERJ Blackwoods, 120cm, 1/30
22.02.2014 ERJ Tuuliharja, 120cm, 3/50
27.02.2014 ERJ Tuuliharja, 110cm, 1/50
04.03.2014 ERJ Swift Stud, 110cm, 9/100
04.03.2014 ERJ Zonneral, 110cm, 3/100
05.03.2014 ERJ Kisakeskus Weldon, 110cm, 2/100
09.03.2014 ERJ Rajamäen Suomenhevoset, 110cm, 3/100
10.03.2014 ERJ Kisakeskus Weldon, 110cm, 7/100
13.03.2014 ERJ Kisakeskus Weldon, 110cm, 2/100
19.03.2014 ERJ Ryövärin Ratsutila, 110cm, 1/39
28.03.2014 ERJ Avenge, 120cm, 3/50
03/04/2014 ERJ Krofnock Ranch, 120cm, 1/30
17.04.2014 ERJ Blackwoods, 120cm, 5/30
20.04.2014 ERJ Blackwoods, 120cm, 4/30
21.04.2014 ERJ Fifth Bridge Ponies, 120cm, 2/30
22.04.2014 ERJ Fifth Bridge Ponies, 120cm, 5/30
22.04.2014 ERJ Blackwoods, 120cm, 1/30
24.04.2014 ERJ Blackwoods, 120cm, 1/30
25.04.2014 ERJ Fifth Bridge Ponies, 120cm, 2/30
28.04.2014 ERJ Fifth Bridge Ponies, 120cm, 3/30
29.04.2014 ERJ Fifth Bridge Ponies, 120cm, 2/30

14.02.2014 ERJ kutsu, 120cm: 6/50
15.02.2014 ERJ kutsu, 120cm: 1/50

 

 

PÄIVÄKIRJA

20.01.2014 Hoitokirjamerkintä - Oona

Pääsin taas kerran hyppäämään Lumella. Tällä kertaa hieman suurempiakin, sillä nyt olin jo varmempi ja tunsin ratsun allani. Otin verryttelyyn vain pieniä pystyjä ja puomikasoja, sillä olihan tästä viikko aikaa kuitenkin, kun viimeeksi ratsastin Lumella. Tamma oli mukavan virrakkaalla päällä, mutta jarruissa ei ollut lainkaam vikaa. Pystyin hyvin säätelemään vauhtia ja myös askeleen pituutta. Aloin hyppäämään verryttelyjen jälkeen metrin korkeaa linjaa, joista viimeinen oli okseri. En joutunut ajamaan tammaa eteen melkeimpä lainkaan, sillä Lumi liikkui reippaasti eteenpäin. Jouduin hieman pidättelemään, sillä askel venyi mieluusti liian pitkäksi. Linjan jälkeen harjoittelin isommilla esteillä laukanvaihtoja. No problem se oli ainakin Lumelle, muttei ihan minulle. Jäin useampaan kertaan jälkeen, sillä tapanani oli hieman liikaa hidastaa vauhtia. Tämän seurauksena oli aina tietty isoja loikkia läheltä. Suhteellisen hyvin meidän yhteistyö kuitenkin toimi. Kiitin tammaa heti aloitettuani loppuverryttelyt. Olihan Lumi kuitenkin aivan uskomaton tamma, vaikka sitä eivät muut sitten näkisivät. Minun mielipiteeni oli kuitenkin, että neiti oli energinen ja mahtava esteratsu.

  

15.1.2014 Kouluvalmennus, valmentaja: Oona
Ram verrytteli maneesissa jo tummaa suosikki ratsuani eli Rentun Lumimarjaa. Tammalla olin itsekin ratsastanut ja ihastunut, vaikka olikin hieman yli energinen. Aloittelimme valmennuksen harjoittelemalla puoli voltteja. Alkuun tehtävää tehtiin vain käynnissä, ilman muita erikoisuuksia. Lumi köpöttelli pitkää ja reipasta käyntiä eteen päin, taipuen hyvin. Lisäson tehtävään vielä avotaivutukset molemmille puolivolteille. Tehtävä ei tuottanut ongelmia, sillä ratsukko teki mallikasta yhteistyötä. Tehtäväksi vaihdettiin kolmikaariset, joiden suorat pätkät mentiin vuorostaan sulkutaivutusta. Vaikka tehtävä oli teknisesti vaativa, ei vieläkään ilmaantunut vaikeuksia. Vaikeutin tehtävää niin, että kaaret tehtiin aika vastalaukassa, jonka jälkeen tuli sitten sulkutaivutus. Vihdoin ilmaantui melko suuri ongelma. Lumella oli tapana pidentää ravia laukan jälkeen, mutta koska sulkutaivutus on kokoava liike oli se mahdoton tehdä lisätyssä ravissa. Ram sai todella tehdä töitä saadakseen tamman hidastamaan ja kokoamaan nopeasti. Sulkutaivutukset onnistuivat hyvin ja lopetimme valmennuksen hyvin mielin. Ram jäi vielä kävelemään Lumen kanssa, kun itse lähdin suunnistamaan seuraavalle valmennuskohteelle.

  

05.01.2014 Hoitokirjamerkintä - Oona

Allani ravaili sirorakenteinen pikku tamma. Kooltaan Lumi ei kyllä ollut pieni, mutta ei kyllä mikään isokaan. Pääsin hyppäämään hieman esteitä, mutta en tainnut olla yhtä innoissaan, kuin allani oleva suomenhevonen. Lumi ravasi oikein reippaassa tahdissa puomien yli, joita oli maassa. Tammalla oli erittäin pehmeät askeleet ja muutenkin mukavan tuntuinen. Otin verryttely hyppyjä 50cm esteille ja jouduin hieman jarruttelemaan tammaa. Allani taisi olla uusi suosikki ratsuni. Annoin Lumelle laukka avut ja tammahan lähti heti pehmeään ja reippaaseen laukkaan. Ohjasin Lumen 80cm okserille ja valmistauduin hyppyyn. Puolipidäte, pohje, katse ylös ja hyppy. Tamma hyppäsi kiltisti esteen ja heitti perään heti pikku pukin. Ajoin Lunta hieman eteenpäin ja lähestyin sarjaa. Molemmat hypyt puhtaasti, allani taisi olla luonnon lahjakkuus tai sitten olin itse pimahtanut. Pari estettä oli metrin korkuisia ja hyppäsin nekin kerran. Taputtelin tammaa, sillä se pelasti minut pariin otteeseen, kun melkein tyrkkäsin. Tämänlaisen neitokaisen voisin itsellenikin ottaa, mutta hieman parempien jarrujen kera tietenkin.

  

03.01.2014 Estevalmennus, valmentaja: Oona

Aloittelimme valmennusta parilla verryttely hypyllä. Ihan perinteisiä pystyjä hypättäisiin koko valmennus, sillä nyt hiottiin tahtia ja jarruja. Lumi oli nimittäin valmennuksissani ottanut omia spurttejaan ja useasti. Nyt tamma näytti rauhalliselta ja kuunteli hyvia Ramia. Rakentelin vain metrin korkeita esteitä, sillä ulkona oli melko kylmä, pakkasta lähemmäs -20. Pyysin ratsukkoa ottamaan isommillekin esteille hypyt kerran. Ratsukko hyppäsi oikein hyvässä tasapainossa ja rauhallisessa tahdissa. Koska Lumi oli rauhallinen ja kuunteli hyvin tein esteet kaarevalle linjalle. Linjalla ei tulisi laukanvaihtoa, mutta melko tiukka tie seuraavalle, ellei ratsastanut päätyä kokonaan. Laskin kaikki esteet ristikoiksi ja aloimme tekemään tehtävää. Ratsukko selviytyi tehtävästä oikein mallikkaasti. Tamma nimittäin taipui hienosti kurviin ja kääntyi samalla mitalla. Teimme vielä hieman laukan vaihtoja ristikoiden kanssa ja nekin onnistuivat hienosti. Yksi kielto tuli, sillä Lumi kompuro!
i ennen estettä ja olisi joutunut hyppäämään erittäin huonosta paikasta, jos tamma olisi yrittänyt vielä yli. Suuremmitta ongelmitta ratsukko selviytyi tunnista melkein täydellisesti. Mahtavaa yhteistyötä, jos vain siitä saan mainita!

  

02.01.2014 Estevalmennus, valmentaja: Oona
Maneesissa laukkaili jo ratsukko, kun astelin sinne. Olin innoissani sillä valmennettavana oli ennestään tuttu ratsastaja ja myös talli. Nostelin hieman puomeja ja pyysin Ramia ottamaan verryttely hyppyjä. Mira hyppäsi ilmavia ja korkeita hyppyjä, joista päättelin, että tamma on hyvin lahjakas. Rakensin kentälle linjan, in and out sarjan ja trippelin. Näillä esteillä treenasimme tempoa ja askeleen pituutta. Mira hyppäsi kaikki esteet puhtaasti, korvat hörössä ja kera parin ilo pukin. Ram sai hieman rauhoitella tammaa, sillä vauhti aikoi kiihtyä hieman liian kovaksi. Puolipidätteiden kautta Mira kuitenkin rauhottui. Trippelin korkeutta ja leveyttä säädin vaikeammaksi ja lisäsin sitä ennen toisen esteen. Näin trippelistä tuli linjan toinen este. Väliin harjoiteltiin aluksi kolmea ja sen jälkeen viittä laukkaa. Lisäykset olivat etenkin ratsukon mieleen, sillä tamma pidensi askeltaan kuin vuotias varsa. Kokoaminen oli taas pakko paitaa. Tamma lähti aina ponnistamaan kaukaa ja väliin tuli aina neljä laukkaa. Ram sai todella tehdä töitä, jotta Mira kokoaisi kunnolla itseään. Lopulta tehtävä onnistui ja loppuverryttelyt alotettiin. Loppuun tehtiin voltteja, joilla oli puomeja. Näin saimme tamman hieman rauhoittumaan ja rentoutumaan paremmia. Lopulta Ram siirsi tamman käyntiin ja valmennus lopetettiin.
  

31.12.2013 Estevalmennus, valmentaja: Oona
Valmennuksessa minulla oli tänään tuttu ratsukko, nimittäin Ram ja Mira. Ratsukko oli jo maneesissa verryttelemässä ristikoilla, kun tulin sinne. Menin heti kentälle rakentelemaan rataa, sillä sitä oli tarkoitus hypätä. Rakensin niin normaaleja esteitä, kuin erikoisesteitä. Radalla oli pari okseria, trippeli, muuri, aalto ja pari normaalia pystyäkin. Jokaiselle esteelle oli tarkoitus ottaa ensiksi hyppy, ennen kuin itse rataa mentäisiin. Aloitimme aallosta ja pystyistä. Mira hyppäsi reippaassa temmossa ja hyvin innokaasti, kuten aina. Ram sai tehdä paljon pidätteitä, jottei vauhti kiihtyisi ylenpalttiseksi. Aalto tuotti ratsukolle eniten pään vaivaa, sillä se oli tiukalla tiellä, ohut ja vielä aalto muotoinen eikä suora. Parin lähestymisen jälkeen aaltokin alkoi kuitenkin sujua ja pääsimme aloittamaan radan hyppäämisen. Alku korkeus oli metri, mutta siitä sitten nostettaisiin korkeammalle. Ratsukko selviytyi radasta oikein mallikaasti, lukuun ottamatta paria hieman kaukaa otettuja hyppyjä. Pyysin ratsastajaa tekemään enemmän puolipidätteitä vauhdin säätämiseen ja muutenkin, sillä tamman perä oli noussut ilmaan radan aikana pariin otteeseen innotuksesta. Nostin radan sataankahteenkymmeneen senttiin ja pyysin Ramia tulemaan uudestaan. Koska esteet olivat isompia huomasin Ramin keskittyvän paljon enemmän ja tekevän myös paljon puolipidätteitä. Mirakin jaksoi pysyä rauhallisena, eikä heitellyt turhia pukkeja. Radasta selvittiin virheittä ja aloimme tekemään loppu verryttelyä. Loppuun tehtiin vain kiekuroita, ilman puomeja. Tamma rauhoittui pikku hiljaa ja pian valmennus lopetettiin hyvin mielin.

  

20.12.2013 Kouluvalmennus, valmentaja: Oona

Aloittelimme valmennusta parilla taivutuksella. Pitkille sivuille tehtiin aina pätkä avotaivutsta käynnissä ja lyhyille sivuille pysähdykset. Lumi ja Ram olivat minulle tuttu parivaljakko ja työ näytti sujuvan hyvin. Lumi lähti kerran menemään pohkeenväistöä, mutta Ram sai tilanteen korjattua hienosti pohkeen ja istunnan avulla. Tehtävää tehtiin molempiin suuntiin ja Lumi kulki hyvin. Ravissa tehtiin kahdeksan metrin voltteja ja väistöjä. Lumi kulki reippassa tahdissa eteen päin ja väisti oikein mallikkaasti. Volteissakaan ei ollut paljoa parannettavaa, paitsi pariin otteeseen Lumi hieman kaatui sisään. Ram joutui hieman antamaan napakampaa pohjetta, jotta tamma ryhdistäytyisi. Laukkatehtävänä oli tällä kertaa vastalaukka. Ram sai treenata keskiympyrän tekemistä vastalaukassa. Lumi suoriutui tehtävästi oikein mallikkaasti, jopa täydellisesti. Yhtään vaihtoa ei tullut ja laukat pysyivät hyvin yllä. Loppuun tehtiin hieman suurempia ympyröitä ja kiekuroita.

 

18.12.2013 Kouluvalmennus, valmentaja: Oona

Maneesissa ravaili tuttu parivaljakko, nimittäin Ram ja Lumi. Tamma liikkui jo mukavan vetreästi, joten aloittelimme sulkutaivutuksella. Ram sai vapaasti tehdä uralla sulkutaivutusta, aina kun Lumi tuntui hyvältä. Ram sai tamman tekemään oikein kaunista sulkutaivutusta, ilman väistöpätkiä tai hötkyilyjä. Seuraavana oli vuorossa ravitehtävät. Ravissa tehtiin väistöjä uraa pitkin ja lävistäjällä. Uralla väistöt onnistuivat hyvin, sillä seinä oli hieman hidastamassa menoa, mutta lävistäjällä tuli hieman ongelmia. Lumi lähti kiihdyttämään liikaa ja väistö venyi liian suureksi. Parin pidätteen jälkeen tamma kuitenkin kokosi itsensä ja tehtävä onnistui. Laukassa harjoittelimme sarjavaihtoja uralla. Ratsukko suoriutui tehtävästi melko mallikkaasti, lukuun ottamatta paria tahti rikkoa. Jos Ram jätti Lumen hetkeksikin "yksin" tuli heti tahti rikko. Onneksi nämäkin saatiin korjattua parilla puolipidätteellä ja aktiivisella pohkeella. Loppuun tehtiin hieman temmon muutoksia. Näin Lumi pääsi kunnolla nostamaan selkäänsä ja pehmenemään suusta.

 

10.12.2013 Estevalmennus, valmentaja: Oona
Maneesissa ravailikin jo pirteän näköinen ratsukko. Hevosesta huomasi heti ensihypyillä, että se innostui ja melko rajulla tavalla. Ram joutui tekemään paljon pidätteitä, sillä Lumi kuumui parissa minuttissa. Rakentelin hieman rataa ja laitoin sinne esteitä useamman. Mukana oli myös kolmoissarja, jonka jokaiseen väliin tuli vain yksi laukka. Lisäksi välit olin laittanut hieman lyhyiksi, jotta sarjassa olisi hieman enemmän haastetta. Ratsukko hyppäsi pari kertaa sarjan puhtaasti, joten lyhensin väliä vielä hieman. Lumille tuli heti ongelmia, sillä vauhtia oli huomattavasti liikaa. Pariin otteeseen tamma pudotti ja kerran meni suoraan päin niin, että koko este kaatui. Puhtaitakin hyppyjä tuli useampi. Loppuun hypättiin ympyrällä kahta estettä. Lumessa oli vielä vauhtia, mutta oli tamma rauhoittunut hieman alkuvalmennuksesta. Suuntaa vaihdettiin vielä kerran, jotta ei toistettaisiin vain yhteen suuntaan hyppyjä. Oikea suunta oli selvästi vaikeampi, mutta parin kerran jälkeen tuli hienoja ympyröitä.

 

23.11.2013 Kouluvalmennus - valmentaja: Lissu T

 Ramin ja Lumin kanssa keskityttiin pääasiassa käyntityöskentelyyn. Valmiiksi verrytellyt ratsukko pääsi heti tositoimiin ja käynnin sisäisiin siirtymisiin. Ensin keskikäynti, sitten lisätty käynti ja takaisin keskikäyntiin. Lumella oli kiire, eikä tamma meinannut huolellisesta verryttelystä huolimatta malttaa käyntityöskentelyä. Lisätty käynti lipsahti helposti kipittämiseksi tai raviksi, keskikäynti löytyi huomattavasti paremmin eikä siinä ollut moitteen sijaa. Siirtymät olivat vaihtelevia Ramin huolellisesta ja tarkasta avunkäytöstä huolimatta, kiireinen Lumi kun ei aina malttanut odottaa siirtäviä apuja. Harjoitusravi ja -laukkapätkät, puoli- ja pääty-ympyrät tasapainottivat käyntityöskentelyä ja auttoivat Lumen ylimääräenergian purkamisessa. Ratsukon jatkaessa käyntityöskentelyä Lumi keskittyi paremmin, siirtymät olivat sulavia ja viimeinkin Ram sai ratsastettua lisättyä ravia. Lumesta kuoriutui huolellinen, osaava ratsu, kunhan vähän houkutteli ja antoi tamman purkaa energiaansa. Ramin ratsastus oli läpi valmennuksen siistiä, ihailin etenkin hänen pehmeää mutta jämäkkää ohjasotettaan. Palautteenannon jälkeen ratsukko jäi loppuverryttelemään itsenäisesti.

 

21.11.2013 Estevalmennus - valmentaja: Lissu T

 Valmennuksen aikana keskityimme työskentelemään suhteutetuilla väleillä sekä saamaan Lumen vauhtia ja jättiloikkia kuriin. Jo alkuverryttelyissä tamma kaahasi aivan liian lujaa, otti oikeasta ponnistuspaikasta aivan liian korkeita pystyhyppyjä jatkaen kaahaamistaan esteiden jälkeen. Laukkapuomien avulla saatiin aikaan pieni parannus, Lumen laukkaan saatiin parempi tahti eivätkä hypyt olleet aivan niin suuria pystyloikkia. Verryttelyjen jälkeen siirryttiin suhteutetuille väleille, joille mahtui neljästä kuuteen laukka-askelta temposta riippuen. Tehtävä aloitettiin viidellä laukka-askeleella, joiden eteen Ram sai ratsastaa tosissaan, ettei Lumi kiskonut väliä neljällä laukka-askeleella. Hypyt olivat kuitenkin hyviä, tamma keskittyi paremmin esteiden saadessa lisäkorkeutta. Viiden laukka-askeleen sujuessa ratsukko ratsasti välin vuoroin neljällä, vuoroin kuudella laukka-askeleella. Lumen hypyt olivat parantuneet, mutta laukan säätelyssä oli edelleen tekemistä. Etenkin kuuden laukka-askeleen ratsastaminen tuotti ongelmia Lumen menohalujen vuoksi. Ram ratsasti kärsivällisesti ja siististi saaden loppujen lopuksi Lumesta esiin rauhallisempaa laukkaa, vaikka tamman menohalut puskivat välillä pintaan esteiden jälkeisinä laukkapyrähdyksinä. Valmennuksen aikana tapahtui kuitenkin selvää edistymistä ja näin monta hyvää hyppyä ja laukkapätkää. Loppuverryttelyt ratsukko sai suorittaa itsenäisesti.

Webdesign © 2011 Ram.