AAVAN MEERI

RIP 24.01.2016

NimiAavan Meeri "Meeri" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Aavan Suomenhevoset
Skp & säkä Tamma & 156cm Koulutus Koulupainotteinen, Vaativa B
Syntymäaika 20.07.2011  Rekisterinumero VH12-018-0733
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit & näyttelyt

Champion myönnetty 02/13

KTK-II 17 + 18 + 18 + 18 = 71p
- Hyvät tyypit, pyöreä sopusuhtainen runko, hieman lihakseton, lyhyehkö ulkolonkkainen lautanen, supistuneet etusääret

KRJ-I 7 + 40 + 25 + 18 + 15 = 105 p

 
14.09.2011 Fiktio, BIS 3 +irto-SERT pt. Anette N.

20.09.2011Mabel 'n the tommyknockers +irto-SERT, pt. Anette N.
21.08.2012 Viehättävä  +irto-SERT pt. Elisa A.

Jälkeläiset

16.04.2013 t. Viehättävän Misteli (Ruljanssi HUI)

09.09.2013 t. Viehättävän Muru (Aavan Konkari)

07.09.2013 t. Viehättävän Heline (Herpertti HUI)

15.03.2015 o. Viehättävän Yö-Kyöpeli (Steekin Yölintu)

© PS

LUONNE

Hoitaessa Aavan Meeri on kauniisti käyttäytyvä tamma. Meeri ei tunne tuhmia tapoja lainkaan, ainoa ongelma sen kanssa voi olla se, että tamma muuttuu kovin veltoksi hoidon aikana ja saattaa siinä vähän nokosiakin ottaa. Joten mikäli haluat tammaa siirtää, tulee sinun ehkä hetken aikaa herätellä Meeri pilvilinnoista. Kaviot nousevat hyvin, joskin mikäli tamma on horros-tilassaan, saattaa mennä tovi ennen kuin se edes huomaa että haluat kavion ylös. Satula menee tamman selkään helposti ja kuolaimetkin tamma ottaa suuhun automaattisesti. Työnteosta Meeri pitää ja hoidon jälkeen ovesta lähdetään mielellään. Siinä vaiheessa ollaan yleensä jo hereilläkin. 

 

Taluttaessa Meeri pysyy hienosti vieressä. Tallista tamma saattaa lähteä vähän vauhdilla aamuisin, mutta sen saa rauhoittumaan ääntä käyttäen. Joskus jokunen eteen tuleva ruohotuppo on liian herkullinen ja Meeri saattaa yrittää vetäistä itseään siihen suuntaan. Topakasti riimunnarusta kiinni pitäen tamma kuitenkin antautuu ja matka sujuu loppuun mallikkaasti. Laitumelta Meeri antaa itsensä kiinni helposti ja yleensä on jo portilla vastassa. Tammalla tuntuu olevan jokin sisäinen kello, mikä ilmoittaa milloin hänet yleensä on tarhasta haettu ja mihin aikaan pitäisi. Jos tämä aika myöhästyy, saattaa tarhasta kuulua hermostuneita ääniä ja kotiin lähdetään taas normaalia vauhdikkaammin.

 

Ratsastaessa Meeri on mukava ja omaa tasaiset askellajit. Sen kyydissä on mukava ja helppo istua, eikä tarvitse olla huipputason ratsastaja Meerin kanssa pärjätäkseen. Tamma kuuntelee varsin paljon ratsastajansa istuntaa ja mikäli kyydissä olija horjuu, hidastaa se hetimmiten vauhtia. Meeriä voisikin käyttää vaikka terapiaratsuna. Meeristä löytyy kuitenkin se kakkosvaihde, tämän lupsakan menon jälkeen. Kun sinne selkään istahtaa se huipputason ratsastaja, tammasta huomaa miten se muuttuu hitusen pörheämmäksi ja alkaa liikkua kunnolla. Tamma osaa liikkua upealla pitkällä lennokkaalla ravilla pyöreänä. Kouluratsastus onkin Meerin vahva puoli herkän istunnan puolesta. 

Kouluratsastuksessa Meeri on koulutettu Vaativan B:n tasolle. Tammalta löytyy paljon rahkeita ja keskittymiskykyä tähän lajiin. Se toimii lähes ajatuksen voimalla ja kääntyy pelkästään napakkaa istuntaa hyödyntämällä. Istuntaa tamma kuuntelee hyvin tarkkaan ja omalla kropallasi pystytkin vaikuttamaan Meeriin hyvin paljon. Meeri kuuntelee toki myös pohkeita. Pitää kuitenkin muistaa olla hellä pohkeiden kanssa, pitää ne kiinni, mutta ei missään tapauksessa paukuttaa niillä. Liian vahvoilla pohkeilla Meeri jännittyy ja on kaukana pyöreästä muodosta. Samoin ohjastuntuma tulee olla tasainen ja suhteellisen hellä, eikä ohjista tule kiskoa ja repiä. 

Maastossa Meeri on varmajalkainen reipas ratsu. Maastossa tamma yleensä innostuu ja sitä saa jo vähän toppuutella vauhdin puolesta. Usein maastoiltuaan tamma on yleensä rauhallisempi, mutta viikonkin tauon jälkeen voi huomata vauhdin lisääntyvän. Kilpailuissa Meeri keskittyy ja toimii kuten kotona. Tamma yleensä pistää kaiken peliin ja yrittää parhaimpansa.

 

Muiden hevosten seurassa Meeri tulee hyvin toimeen. Se ei ole johtajatyyppiä eikä tappelutyyppiä. Meeri kuitenkin osaa suojella omaa nahkaansa ja mikäli joku tulee isottelemaan, on Meerillä kova kovaa vastaan. Tarhassa Meeri viihtyy viiden muun tammakaverinsa kanssa.

 Eläinlääkärin ja kengittäjän huomassa Meeri ottaa iisisti. Ihmisiin tamma luottaa, joten samapa tuo mitä se lääkäri tekee. 

SUKUSELVITYS

i Mörkövaaran Rasmus

  sh, 157cm, koulu

 VIR MVA Ch, KTK I, KRJ I, YLA1, SLA I*

ii Lakean Tukkijätkä
prt, 164cm
VIR MVA Ch - KTK II - SLA I - YLA1
iii Raadelman Ralli
VIR MVA Ch - KTK II - KRJ II - YLA2 - SLA II
iie NRD Jessika
Ch - KTK III - YLA1 - SLA I
ie Mörkövaaran Tähtisade
rt, 149cm

KRJ-II, YLA2, SLA-II

iei  Rajattoman Valtteri
SLA II
iee Heinämäen Janniina
SLA II
e Raadelman Mussukka
  sh, 155cm, koulu

  Ch - KTK II - KRJ I - YLA2

 

ei  Keinumäen Kosti
rt, 151cm
Ch, YLA2
eii Ruiskukan Tiritombaa
YLA2
eie Ruiskukan Lupaus
Ch - SER-V - KRJ I - YLA2
ee Raadelman Ikimussu
rn, 152cm
KRJ II - YLA1
eei Raadelman Vekseli
VIR MVA Ch, KTK I, SER-V, KRJ I, ERJ III, YLA2, SLA I
eee Vappuneiti
Ch - SLA I

 

Meerin isä, Mörkövaaran Rasmus, on komea punarautias ori. Huimilla 85 pisteellä ensimmäiselle palkinnolle kantakirjattu herrasmiehellä on korkeutta 157 senttiä. Ruunamaisen luonteen omaava ori on myös ansainnut näyttelyissä muotovalionarvon ja kilpaillut kouluratsastuksessa sijoittuen kymmeniä kertoja. Se on palkittu VSR:n rotunäyttelyissä I-palkinnolla lokakuussa 2011 sijoittuen luokassaan viidenneksi.

 

Meerin isänisä ei jää komeudessa paljoakaan poikansa taakse. Lakean Tukkijätkä on toisen palkinnon kantakirjaori, väriltään punarautias ja korkeutta siltä löytyy 164 senttiä. Muotovalionarvon ansainnut, Jätkäksi kutsuttu ori on palkittu myös MSY-B- sekä MSY-P-arvonimillä. Hyväluonteisen herran meriittilistaan kuuluvat myös SLA I-, YLA 2- sekä KRJ I-palkinnot eli mikään turhanpantti tapaus ei ole kyseessä. Esimerkiksi suomenhevosten laatuarvostelun tulos jäi vain kaksi pistettä harvinaisesta tähtipalkinnosta joka tarkoittaa häikäisevän erinomaista.

 

Meerin isänisänisä, Raadelman Ralli, oli tummanpunaruunikko pikku epeli joka kasvoi 154 sentin korkeuteen. Muotovalionarvolla palkittu sekä toiselle palkinnolle kantakirjattu ori sijoittui näyttelyissä pari kertaa jopa BIS-kehän ensimmäiseksi. Ralli palkittiin myös SLA:n, YLA:n sekä KRJ:n laatuarvosteluissa toisella palkinnolla. Luonteeltaan herra oli orimainen mutta kuitenkin helposti käsiteltävissä. Jälkeläisiä hieno ori sai kuusi kappaletta joista useimmat saivat myös ainakin yhden jälkeläisen.

 

Meerin isänisänemä NRD Jessika oli tummanrautias pienhevonen jolla oli korkeutta 144 senttiä. Upea tamma palkittiin eläessään champion-arvonimellä ja se kantakirjattiin kolmannelle palkinnolle. SLA- ja YLA-laatuarvosteluista se kävi hakemassa I-palkinnot ollen yleislaatuarvostelussa jaetusti tilaisuuden kolmanneksi paras parhailla sukupisteillä. Kymmenen jälkeläisensä avulla Jessika kuuluu jalostusarvosteluluokkaan A.

 

Mörkövaaran Tähtisade eli Meerin isänemä on vaaleanrautias ja 149-senttisellä säkäkorkeudellaan se ylittää juuri ja juuri pienhevosmittojen rajan. Tamma on palkittu niin SLA- YLA- kuin KRJ-laatuarvostelussakin toisella palkinnolla ja yleispainotteisena siltä löytyy kymmeniä sijoituksia niin ERJ- kuin KRJ-kilpailuistakin. Luonteeltaan Sateeksi kutsuttu tamma on hyväsydäminen ja rauhallinen – toki pilkettä tulee silti silmäkulmasta löytyä!

 

Meerin isänemänisä, Rajattoman Valtteri, on 156 sentin korkeuteen kasvanut punertava oripoika jolta löytyy kyllä luonnetta vaikka muille jakaa. Se on koulutettu vaativan A:n tasolle asti ja sen kilpailukalenterista löytyykin kymmeniä kouluratsastussijoituksia. Valluksi kutsutulla orilla on useita hienoja jälkeläisiä ja se on palkittu suomenhevosten laatuarvostelussa toisella palkinnolla.

 

Heinämäen Janniina eli Meerin isänemänemä on kaunis punertava tamma jolta löytyy runsaasti tuloksia niin este- kuin kouluratsastuksenkin saralta. Se on säkäkorkeudeltaan 153 senttiä ja koulutettu vaativalle tasolle kouluratsastuksessa, rataesteetkin sujuvat hienosti metriin saakka. Suomenhevosten laatuarvostelussa toisella palkinnolla palkitulla tammalla on kuusi jälkeläistä joista kaikki ovat syntyneet Mörkövaaran-liitteen alle.

 

 

Meerin emä, Raadelman Mussukka, oli kaunis ja hyvärakenteinen tamma. 155-senttinen tummanpunaraudikko on kantakirjattu toiselle palkinnolle 71 pisteellä ja palkittu champion-arvonimellä. Sen meriittilistasta löytyy myös KRJ I- sekä YLA 2-arvonimet. Luonteeltaan Mussukka oli nimensä mukainen, kiltti ja rauhallinen sekä hieman yhden ihmisen hevonen. Jälkeläisiä tamma jätti jälkeensä viisi kappaletta.

 

Meerin emänisä, Keinumäen Kosti, oli rautias ori joka kasvoi 151 sentin korkeuteen asti. Näyttelyissä se palkittiin champion-arvonimellä ja Yleislaatuarvostelusta ori nappasi kakkospalkinnon.

 

Meerin emänisänisä, Ruiskukan Tiritombaa kuoli vanhuuteen alkuvuodesta 2011. Sitä ennen tämä tummanpunarautias pienhevonen ehti käydä ansaitsemassa Yleislaatuarvostelussa kakkospalkinnon. 142-senttisellä orilla on jälkeläisiä kahdeksan kappaletta joista puolet tammoja ja puolet oreja. Tompaksi kutsutulla orilla oli todella upea, yhteistyöhaluinen luonne. Se sijoittui kouluratsastuskilpailuissa 27 kertaa ja sai näyttelyistä kaksi sertiä.

 

Meerin isänemänemä, Ruiskukan Lupaus, oli kaunis raudikko tamma jolta löytyi säkäkorkeutta 162 senttiä eli ihan hevosen kokoinen hevonen oli kyseessä. Se palkittiin NJ-näyttelyissä champion-arvonimellä ja VNT:n alaisissa reservellä. KRJ-laatuarvostelussa se sai hienosti ykköspalkinnon ja Yleislaatuarvostelussa kakkosen.

 

Raadelman Ikimussu, Meerin emänemä, oli ruunikko tamma. 152-senttisen neitokaisen ansiot kouluratsastuskilpailuissa palkittiin KRJ II-arvonimellä ja Yleislaatuarvostelusta se sai hienosti arvostetun 1-palkinnon.

 

Murun emänemänisä, Raadelman Vekseli, menestyi elonsa aikana huomattavan hienosti. Punarautias ori oli virtuaalinen muotovalio, se kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle ja VNT:n näyttelyistä se ansaitsi reserve-arvonimen. KRJ- ja SLA-laatuarvosteluissa se palkittiin ensimmäisellä palkinnolla, YLA:ssa toisella ja ERJ:ssä kolmannella.

 

Murun emänemänemä, Vappuneiti, oli kaunis ruunikko. 151-senttinen tamma palkittiin champion-arvonimellä näyttelyissä ja suomenhevosten laatuarvostelusta se sai ykköspalkinnon.

© Niina

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 4 vuotta - 28.01.2012 VARL

syntynyt 20.07.2011
1 vuotta - 06.09.2011
2 vuotta - 24.10.2011
3 vuotta - 11.12.2011

4 vuotta - 28.01.2012
5 vuotta - 16.03.2012
6 vuotta - 03.05.2012
7 vuotta - 20.06.2012

8 vuotta - 07.08.2012
9 vuotta - 24.09.2012
10 vuotta - 11.11.2012
11 vuotta - 29.12.2012

MUUTA

Treeni varusteet
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1h Koulu  

1-2h Maasto/kenttä  

Vapaapäivä

30min juoksutus/talutus

1-2h Vapaa. liikuntaa  

1h Koulu

1h Esteet/puomit   

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: zane

Liikuttaja:

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Koulussa pintelit takajalkoihin, esteillä suojat takajalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (41)

17.09.2011 KRJ kutsu, helppo b: 6/40
20.09.2011 KRJ kutsu, helppo b: 6/40
17.09.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50 

30.09.2011 KRJ kutsu, helppo b: 3/50
01.09.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/50
03.10.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/50

 07.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
19.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

25.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
11.03.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50

26.03.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/80
22.03.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/60
 03.04.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/50

05.04.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/50

      

11.04.2012 KRJ kutsu, helppo b: 6/60

12.04.2012 KRJ kutsu, helppo b: 3/60

 27.05.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
28.05.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/30
27.05.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/40
02.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/40

02.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/30
01.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
02.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
07.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
08.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/50

21.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

03.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
15.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/50

 

   

20.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
17.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
18.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
21.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
22.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
23.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 6/60
07.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
02.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
04.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
04.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
30.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/60
29.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/60
18.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/60

PÄIVÄKIRJA

05.02.2014 Kouluvalmennus, valmentaja: Freetu

Tänään Ram sai tehdä suhteellisen reipastempoisen ja vauhdikkaan alkuverkan sekä ravissa että laukassa. Tämän jälkeen teimme verryttelymielessä ravissa muutamia siksak-väistöjä keskihalkaisijalla. Meeri keskittyi hommaan hyvin, mutta välillä Ram sai edelleen pienentää omaa reagointiaan tietyissä tilanteissa ja esimerkiksi rauhoittaa kättä väistöjen aikana. Muutamien toistojen jälkeen huomasimme, miten kivasti Meeri kyllä väistää pelkästään istunnan ja painoapujen kautta. Väistöjen jälkeen Ram sai tehdä loivaa kiemurauraa aluksi ravissa - jonka aikana hänen tuli ratsastaa kaari välillä askelta kooten ja välillä pidentäen. Tässä tehtävässä kesti hetken ennen kuin Meeri alkoi kunnolla pidentää ja venyttää askeltaan, koottu ravi sen sijaan sujui oikein mainiosti. Jatkoimme kiemurauran tekemistä laukassa, jossa Ramin tuli siis ratsastaa vastalaukkakaari. Loivilla kaarilla Meerillä ei ollut mitään ongelmaa ja sen vastalaukka tuntui energiseltä ja voimakkaalta. Vasemmassa kierroksessa se kaarta jyrkennettäessä tarjosi välillä laukanvaihtoa, mutta Ramin keskittyä omien apujensa tasaisuuteen ja säntillisyyteen malttoi myös tamma säilyttää vastalaukan. Vaikeutin vastalaukkatehtävää hieman kehottamalla Ramia ratsastamaan joka kierros tamman kanssa ison keskiympyrän vastalaukassa, jonka aikana testailemaan erilaisia hienovaraisia asetuksia sisälle ja ulos. Lisäksi Ram sai päädyissä tehdä siirtymän käyntiin, josta kulman jälkeen taas nostaa vastalaukan ja siirtyä vastalaukkaympyrälle. Nyt työskentely sujui hyvin, vaikka Meeri välillä nostoissa tarjosikin myötälaukkaa. Lopuksi Ram sai laukata kumpaankin suuntaan pari kierrosta vastalaukkaa tehden pääty-ympyrät kumpaankin päähän. Oli mukavaa katsoa, kuinka keskittyneitä sekä ratsastaja että hevonen tänään valmennukseen olivat. Meerillä ei näyttänyt olevan ongelmaa vastalaukan kanssa, joten kotitreeneissäkin kannattaa lisätä niitä aina silloin tällöin mukaan lisäämään tasapainoa ja notkeutta.

 

 

03.02.2014 Kouluvalmennus, valmentaja: Freetu

Tänään jatkoin Ramin ja Meerin valmennusta. Ram sai verkkailla hevosensa aluksi kaikessa rauhassa, kiinnittäen sen aikana huomiota tamman eteenpäinpyrkimyksen lisäksi myös taipumiseen ja yleiseen kuuliaisuuteen. Se ei kuitenkaan ole Meerin kanssa mikään haaste, sillä tamma oli tänäänkin erittäin yhteistyöhaluisella tuulella. Välillä sen ravi tosin jäi hieman kipitysasteelle eli olisin kaivannut hieman enemmän ponnekkuutta askeliin takaosan kautta. Pikkuhiljaa valmennuksen edetessä tamma kuitenkin alkoi aktivoida takaosaansa ja työskennellä läpi koko rungostaan. Työskentelimme tänään kahdeksikolla, jonka aikana Ramin tuli keskittyä huolellisiin taivutuksiin kaarilla sekä suoristukseen kaarten välissä. Vaihtelimme asetuksia myös siten, että välillä Ramin tuli asettaa tammaa kaarella ulospäin, minkä lisäksi välillä hieman väistättää sen takaosaa kaarelta poispäin. Myöhemmin keskellä tuli tehdä kolmen askeleen siirtyminen käyntiin, josta nopeasti takaisin raviin. Laukassa aloitimme siten, että kummatkin kaaret ratsastettiin sen kierroksen mukaisessa myötälaukassa ja keskellä siirtymä käyntiin, mitä kautta laukanvaihto seuraavan kaaren mukaiseksi. Vaihtelimme keskellä tehtävää vaihtoa välillä pysähdyksen kautta tapahtuvaksi, mikä oli ratsukolle jo hieman haasteellisempaa. Myös laukassa Ramin tuli asetella hevosta välillä reilusti ulos ja varmistaa, että laukka kuitenkin on koko ajan eteenpäinpyrkivää. Lopuksi Ram sai tehdä keskellä laukanvaihdon suoraan askeleessa, mikä onnistui parilla viimeisellä kerralla melko hyvin ensimmäisten kertojen mennessä siihen, että tamma hieman hätäili askeleessaan ja sekoitti tahdin. Lopuksi ratsukko sai laukata ympäri kenttää ja tehdä muutamia siirtymiä laukasta käyntiin ja siitä takaisin laukkaan.

Tänäänkin ratsukon yhteistyö toimi moitteettomasti. Välillä Meeri kaipasi hieman enemmän aktivointia takajalkoihinsa, jotta sen ravi olisi ponnekkaampaa. Lopussa tamma teki erinomaisia siirtymiä käynnin, pysähdyksen ja laukan välillä, mistä huomasi, että sen takajaloissa kyllä voimaa piisaa, kunhan sen kaiken vain saa valjastettua kunnolla käyttöön!

 

 

01.02.2014 Kouluvalmennus, valmentaja: Freetu

Valmensin tänään ensimmäistä kertaa Meeri tammaa, vaikka ratsastajansa Ram minulle jo entuudestaan tuttu olikin. Aloitimme valmennuksen 

normaalilla alkuverryttelyllä, jonka aikana Ramin tuli verkata tammansa kuuntelemaan mahdollisimman hyvin sekä ohjaa että pohjetta. Meeri vaikutti erittäin kuuliaiselta ratsulta heti alusta asti ja liikkui hyvässä tempossa taipuen ja asettuen asiallisesti. Ram sai alkaa tehdä muutamia siirtymiä ravista pysähdykseen, mistä pikkuhiljaa myös peruutukseen ja siitä suoraan mahdollisimman nopeasti takaisin raviin. Näillä tehtävillä testattaisiin se, oliko tamma hereillä ja kuinka hyvin sen takaosa toimisi. Meerissä ei ollut moitteen sijaa ja kehotin Ramia pikkuhiljaa tekemään siirtymät huomaamattomammilla avuilla, sillä tamma ei selkeästikään kaivannut kovin kovaa kättä. Siirtymien ohella Ram sai alkaa tehdä muutamia avotaivutuksia aina keskihalkaisijalla, jonka jälkeen vaihtaa suuntaa ja tehdä siirtymiä pitkien sivujen aikana. Siirtymisissä Ramin tuli keskittyä siihen, että tamma oli mahdollisimman suoralla kaulalla koko ajan eikä hötkyillyt pysähdyksen aikana mihinkään suuntaan. Avossa hänen sen sijaan tuli keskittyä rehelliseen, koko vartalostaan taipuvaan hevoseen, eikä vain ylitaipuneeseen kaulaan. Tässä ei kuitenkaan ollut ongelmaa, vaan ratsukko suoritti tehtävän tasaisen varmasti. Teimme myös laukassa samaa harjoitusta eli laukka-avoa ja siirtymiä laukasta pysähdykseen pitkillä sivuilla. Nyt Ramin tuli keskittyä siihen, että hän ei avossa jäänyt liikaa ohjaan kiinni, vaan rauhoitti hevosta enemmänkin omalla istunnallaan. Näin Meerikin rentoutui ja pystyi rauhalliseen ja laadukkaaseen avotaivutukseen myös laukassa.

Erittäin kivasti sujunut valmennus, jonka aikana kyllä huomasi ratsukon välisen yhteistyön toimivuuden. Meeri on oikein herkkä ja kuuliainen tamma, joka selkeästi haluaa miellyttää ratsastajaansa ja toimia tämän apujen mukaan.

 

  
20.1.2014 Päiväkirjamerkintä - Ram.
Reippaasti nyt, hoputin Meeriä matkalla maneesiin. Ulkona meinasi nimittäin jäätyä. Onneksi maneesissa olisi vähän lämpimämpi. Ovi auki ja äkkiä sisään. Suljin oven perässäni ja otin tammalta talliloimen pois. Talutin sen keskemmälle, kiristin vyön ja laskin jalustimet. Nousin selkään. Pyysin tammalta käyntiä ja sitähän tuli. Muutaman kierroksen jälkeen ohjasin sen keskiympyrälle ja pyysin sen raviin. Huomasin heti että tamma oli tänään normaalia rauhallisempi. En ollutkaan ratsastanut sillä ihan lähiaikoina. Tein paljon asetuksen muutoksia, sisään ja ulos. Pistin tamman pohkeilla liikkumaan paremmin, mutta tein pidätteitä, jotta vauhti ei nopeentuisi. Kun se työskenteli kunnolla takasillaan ja oli pyöreä edestä, se meni peräänantoon. Laukassa työskentelimme myös ympyrällä. Tein useita siirtymisiä laukasta raviin ja ravista laukkaan, niin että kumpaakin tuli vain muutamia askelia. Meeri toimi oikein mukavasti ja treenin jälkeen se sai kävellä useamman kierroksen loimi päällä. Tallissa riisuin sen ja toin muutaman porkkanan palkaksi hyvästä työstä. Avasin tekemäni letin ja rapsuttelin tammaa useamman tovin.

  

 

04.01.2014 Kouluvalmennus, valmentaja: Merikissa

"Meeri osoitti jo heti alkuverryttelyssä sen uskomattoman miellyttämisen halunsa ja keskittymiskykynsä. Alkuverryttelyjen jälkeen jatkoimme valmennusta niin, että kielsin ratsastamasta ollenkaan urilla, joten voltit, ympyrät ja halkaisijat jne. oli pakko ottaa kokonaan käyttöön. Sekä hevonen että ratsastaja valpastui ed. mainitusta tehtävästä, sillä nyt piti kokoajan miettiä ja tehdä, eikä vain mennä eteenpäin. Pyysin lisättyä ravia jokaiseen pääty-ymprään sekä jokaiselle voltille yhden pysähdyksen. Meeri toimi ratsastajalla hienosti ja tämän ratsukon yhteistyötä ei voinut kuin ihailla. Pyysin ratsukkoa palaamaan uralle ja siirtymään käyntiin. Muutaman kävelykierroksen jälkeen pyysin ratsastajaa ottamaan avotaivutusta molempiin suuntiin. Otimme myös muutamat laukanvaihdot niin askeleessa kuin käynnin kauttakin. Sekä lopuksi vielä muutaman kerran täysosakäännöksen, jotka sujuivat nekin hyvin."

  

 

1.9.2013 Päiväkirjamerkintä - Ram.
Syksyn tuuli oli jo alkanut viileänä puhaltamaan, mutta mikään ei estäisi tämän päivän kouluharjoittelua Meerin kanssa. Meeri löntysteli tarhassa tammakavereidensa kanssa ja tuli portille minua vastaan. Hyvä tyttö hokaisin ja lähdimme talliin. Tamma oli melkoisen kurainen hieman kostean tahran jäljiltä ja päätin kumisukaa pyörittämällä irrottaa mudan. Tepsihän se ja pölyharjalla harjasin mudan rippeet pois. Viimeistelin tuloksen pehmeällä harjalla ja sen jälkeen puhdistin kaviot. Olikin hyvä tehdä työ tarkkaan, sillä satuin löytämään ikävän kiven tamman kaviosta. Varustaminen sujui helposti ja pian olimmekin jo kentän laidalla. Nousin selkään ja säädin koulusatulan jalustimet sopiviksi. Päivän tavoitteena oli tasainen pohkeenväistö ja avotaivutus. Aloitin lämmittelyn ympyröillä ja pienensin niitä lopulta volteiksi. Aloimme tehdä voltit kulmiin, niin että siitä pääsi hyvin jatkamaan avolle. Avot onnistuivat todella hyvin, vaikka tahtia saikin pitää silmällä. Pohkeenväistöä teimme uralta keskihalkaisijalle ja takaisin. Alkuun tamma kuunteli hitaasti, mutta älyttyään mitä siltä toivoin, alkoivat asiat tapahtua todella pienellä pyynnöllä. Laukassa avot olivat aluksi hankalia ja lilja lisäili vain vauhtia. Volteilla saimme laukan rauhalliseksi ja avotkin onnistumaan. Loppuverryttelyksi menimme mukavalle kävelylle syksyiseen metsään. Lopuksi vielä pesin tamman ja kuivasin sen.

 

Webdesign © 2011 Ram.