KUUNEILI

RIP 22.01.2016

NimiKuuneili "Neili"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja PS.
Skp & säkä Tamma & 156cm Koulutus Koulupainotteinen, He A
Syntymäaika 10.05.2011  Rekisterinumero VH12-018-0740
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

   

Meriitit & näyttelyt

Champion myönnetty 02/13

KRJ-II 21 (7+7+7) - 40 - 22 - 10 - 6 = 99 p. 

KTK-II 17 + 17 + 19 + 18 = 71p
- Hyvät tyypit, pitkä runko, leveästi liittyvä kaula, laskeva lautanern, hieman rasittuneet jalat.
SV-II rakenne 6,5, suku 10, käytöskoe 5,7 + 6,5 = 28,7 

 

28.05.2011 Viehättävä, +irtoSERT  pt. Peppi S.

30.05.2011 ISB, +irtoSERT pt. Isla P.

17.03.2012 Aavan S. - +irto-SERT,, pt. Shonna.

22.08.2012 Tihutyö, BIS2 +MVA-SERT pt. Anniina K.

Jälkeläiset

20.06.2012 o. Viehättävän Kasino (Viehättävän Pluto)

14.06.2012 t. Viehättävän Riimineili (Viehättävän Riimi)

20.04.2013 t. Viehättävän Katrina (Hurrikaani HUI)

27.03.2014 o. Viehättävän Salama (Huvin Ukkonen)

03.06.2015 o. Viehättävän Kuuritari (Ritariässä HUI)

 


© Vibaja

LUONNE

Yleisesti Neili on sympaattinen, hieman höveli tamma, joka ei tekisi pahaa monnillekaan. Se on kyllä osaava ja yritteliäs, mutta joskus neiti vain vaatii hieman kipakampia herättelyjä tomiakseen kunnolla. Kun Neili kuitenkin sille päälle sattuu, voi olla luvassa varsin kovaakin kyytiä!

  

Hoitaessa Neili olla möhköttää paikoillaan vaikka kymmenen viereistä karsinaa romahtaisi vieden mukanaan sen rakkaimmat ystävät ja tallikissan. Mikään ei voi häiritä sen rauhaa, kun sen aika on. Siis silloin kun on. Joskus tämä karvainen järkäle saattaa sattua myös hieman leikkisällekin päälle, jolloin se hivuttaa oven suuntaan hitaasti mutta varmasti, eikä pahaa-aavistamaton hoitaja huomaa mitään... Kohtalokkaan matkan päätteeksi Neili työntää päänsä ovesta ja työntää sen kokonaan auki, vaikka ei ole vielä aika lähteä! Hyvin järkyttynyt hoitaja sulkee oven uudestaan kädet vapisten ja kiristää vetosolmun. Tiedä mitä se seuraavaksi keksii. Suitsien ja satulan pukeminen ei ole koskaan ollut ongelma, eikä tamma varmaan horroksestaan edes huomaisi toimenpiteitä ellei suuta pitäisi aukaista.

  

Taluttaessa Neili saa ihmiset raivon valtaan. Se löntystää. Se. Ei. Liiku. Sporttinen taluttaja saa hermoromahduksen yli 20 metrin matkalla. Joskus tekisi mieli päästää irti, hakea piiska ja... Sitten ohi kulkeekin varpaisillaan hipsuttava pystyyn hyppivä täysiverinen kalmankalpean, vaarallisen läheltä meneviä etujalkoja väistelevän taluttajansa kanssa. Silloin sitä pysähtyy ja taputtaa tätä hienoa hevosta kaulalle.

  

Ratsastaessa Neili piristyy hieman: tämän minä osaan. Se valpastuu sillä sekunnilla kun ratsastaja kipuaa satulaan. Tamman kaikki energia on nyt ihmisen käytössä, se odottaa ja kuuntelee. Kentällä ja maneesissa tehdään täysillä, mutta maastoon mennessä neiti tietää, että nyt ei ole paineita. Mikään ei ole sen ihanampaa, kuin köpötellä pitkin hiekkatietä maailman luotettavimman suomenhevosen kanssa, ja laukkapätkistä pelloilla nauttivat molemmat varmasti aivan yhtä paljon. Kouluratsastus on Neilin omin laji, ja se taitaakin liikkeet helposti helppoo A:han, mutta sujuvatpa jotkin vaativammatkin liikkeet aivan yhtä helposti. Tamma on nöyrä ja yhteistyökykyinen, eikä sitä tarvitse edes sen kummemmin käskeä - korkeintaan eteenpäinpyrkimyksen kanssa on joskus hieman ongelmia, mikä on kyllä varsin ymmärrettävää ottaen huomioon neidin muu luonne. Neilillä on kauniit, tasaiset liikkeet, ja irtoaapa siitä varsin kauniita lisäyksiäkin aina tarpeen vaatien.

Kilpailuissa Neili on aivan yhtä tasainen kuin kotonakin - jännitystä on ehkä kuitenkin hieman ilmassa. Se ei ole kuitenkaan koskaan haitannut suorituksia millään lailla, vaan päinvastoin tuonut niihin hieman omanlaistaan särmää ja terävyyttä, mikä onkin usein se suurin puute kotipuolen treeneissä.

  

Muiden hevosten seurassa Neili on varsin pidetty yksilö ja arvojärjestyksen yläpäässä. Tasainen tamma on varsinkin nuorten hevosten suosikkiseuraa, ja se onkin aina mukana opettamassa niitä hevosen tavoille. Laitumella neiti kirmaa pitkin ja poikin muiden mukana täynnä riemua.

  

Kengittäjä on yksi Neilin suosikki-ihmisistä. Mitään ongelmaa ei ole koskaan siinä hommassa ollut, ja tamma taitaakin olla myös itse kengittäjänkin suosikkihevosia. Eläinlääkärinkään kanssa ei neidillä ole minkäänlaista eripuraa, mutta aivan innoissaankaan Neili ei kyllä näistä tapaamisista ole.

© Niina

SUKUSELVITYS

i Kuunpimennys

sh, 158, koulu ja valjakko

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, SLA-I

ii   Pyyhältäjä 

VIR MVA Ch, KTK-I

iii Iltahämärä
iie  Sydänjuuri
ie  Haavetyttö 

VIR MVA Ch, KTK-II

iei Kulkuri
iee Turjake
e  Uniseili

sh, 155cm, koulu ja valjakko

KTK-II

ei  Ikuisuuskehrääjä, evm

KTK-II

eii Pohjanoteeraus
eie Ilosanoma
ee  Unen Tarina, evm
KTK-III
eei Kertoja
eee Iltasatu

Kuuneilin isä on II-palkinnolla kantakirjattu Kuunpimennys. 158 cm korkea musta ori on näyttelyuransa ohella kouluratsun ja valjakkohevosen roolia vetävä, mielettömän komea herrasmies. Kouluratsastuksessa ori kilpailee menestyen helpoissa luokissa, valjakossa ori taitaa jopa vaativat luokat. Kuunpimennys on luonteeltaan kohtalaisen ailahteleva, mutta luonnetta ei ainakaan puutu! Toisinaan ori on hyvinkin omapäinen ja kovatahtoinen, mutta toisinaan se on suurinpiirtein syliintuleva nallukka, joka kaipailee rapsutuksia joka toiselta ohikulkijalta. Kuunpimennyt on PS:n kasvattama ja omistama ori, joka ei vielä ole järin suuressa jalostuskäytössä näkynyt. Itseasiassa Kuuneilin lisäksi en tiedä vielä muita jälkeläisiä, joten se on vielä tuore tulokas suomenhevosten suvuissa.

 

Pyyhältäjä on yksi hienoimmista suomenhevosista omasta mielestäni, erityisesti näiden ”uudempien” hevosten kastissa. Punarautias, 157 cm korkea hevosori on H. Niemen kasvattama, asenteikas herrasmies. Se on luonteeltaan hyvin huomionkipeä ja ihmisrakas, se tulee takuulla toimeen kenen kanssa vain. Pyyhältäjä on pääsääntöisesti koulu - ja valjakkopainotteinen, mutta siltä löytyy myös pari sijoitusta esteratsastuksesta alta metrin rataesteiltä. Näyttelyistä ori on ansainnut kolme muotovaliosertiä ja on näinollen palkittu myös virtuaaliseksi muotovalioksi, mutta ori on myös kantakirjattu jäätävän hienolla I-palkinnolla. Tästä upeasta orista tullaan takuuvarmasti kuulemaan vielä lisää tulevaisuudessa.

 

Iltahämärä oli myös punarautias suomenhevosori. 158 cm korkea, vauhdikas ja eläväinen ori oli painottunut aikalailla kokonaan kouluratsastukseen, mutta toimipa se kärryjenkin edessä – joskin lähinnä vain harrastemielessä, eikä niinkään kilpailuissa näkynyt. Kouluratsastuksessa se kilpaili tasokkaasti jopa vaativissakin luokissa, mutta huomattavasti enemmän ja paremmalla menestyksellä helpoissa luokissa. Iltahämärä oli luonteeltaan tosiaan erittäin energinen ja lennokas, mutta tästä huolimatta ihmisystävällinen ja rehellinen. Sen kanssa oli helppo työskennellä tilanteessa kuin tilanteessa ja se osasi ilahduttaa useita niin ulkonäöllisesti kuin luonteeltaankin. Ori palkittiin useissa näyttelyissä I-palkinnoilla ja ansaitsi runsaasti erilaisia arvonimiä osakseen. Hieno ori sai toistakymmentä jälkeläistä.

 

Sydänjuuri oli tummanrautias, kohtalaisen pienikokoinen ja siro tamma. 151 cm korkea neiti oli painottunut pitkälti valjakkoajoon, jossa se kilpaili oikeastaan kaikissa mahdollisissa luokissa helpoista vaikeisiin. Sydänjuuri oli todella tunnettu valjakkohevonen ja siitä odotettiinkin mahtavaa periyttäjää valjakkopiireihin – eikä turhaan! Tamma sai jokusen jälkeläisen , joille se on kaikille periyttänyt taitojaan liikkua kärryjen edessä niin yksin kuin muidenkin hevosten kanssa. Sydänjuuri oli luonteeltaan erittäin kiltti ja suloinen, oikea äitihahmo niin hevos – kuin ihmislapsillekin. Valitettavasti tämä tamma ei elänyt ihan hirveän pitkään, sillä se menehtyi 17-vuotiaana erilaisten sairauksien johdosta, joiden takia sitä ei enää kannattanut kituuttaa.

 

Haavetyttö on hyvin kauniin musta, 158 cm korkea suomenhevostamma. Rakenteeltaan melko kevyt tamma on palkittu erityisen hyvin näyttelyissä, joissa se on ansainnut myös virtuaalisen muotovalion tittelin. Myös kantakirjatilaisuuteen osaa ottanut tamma on palkittu siltäkin saralta II-palkinnolla, mikä myös todistaa jo jotain Haavetytön rakenteellisesta korrektiudesta. Haavetyttö on painotukseltaan koulu – ja valjakkopainotteinen, joten tamma toimii niin satulan alla kuin kärryjen edessäkin. Kouluratsastuksessa helpoissa luokissa runsaasti kisannut tamma on sijoittunut useamman kymmenen kerran, myös valjakkoajosta löytyy yli kymmenen sijoitusta. Luonteeltaan tämä Haaveeksi kutsuttu tamma on melko rämäpäinen ja itsekäs, mutta kuitenkin erittäin näyttävä, kunhan osaa vetää oikeista naruista.

 

Kulkuri oli suurikokoinen, musta suomenhevosori. Säkäkorkeutta siltä löytyi 160 cm, rakenteeltaan se oli melko tavanomainen ratsusuomenhevonen. Kulkuri kilpaili pääsääntöisesti kouluratsastuksessa helpoissa luokissa, mutta starttasi muutamaan otteeseen myös esteradoilla, joista se ei kuitenkaan sen pahemmin mainetta niittänyt. Kouluratsastuspuolella ori oli kuitenkin aivan haka ja se olikin kova vastus jokaiselle kanssakilpailijalle. Kulkuri oli luonteeltaan hyvin yhteistyökykyinen ja reipas, mutta orimaisia piirteitä löytyi erityisesti maasta käsiteltäessä. Jälkeläisiä tämä ori sai kahdeksan, joista useat ovat hienoja ja menestyneitä – ja joille Kulkuri on periyttänyt myös väriään: jopa kuusi jälkeläistä omaa kauniin mustan värityksen! 

 

Turjake oli hyvin itsepäinen ja junttimainen suomenhevostamma. 155 cm korkea, rautias neiti oli oikeasti oikea pässinpää useimmiten: se oli hyvin itsekäs ja käytti voimaansa hyväkseen usein saadakseen tahtonsa lävitse. Toisinaan tamman kanssa oltiinkin aivan hukkateillä, sillä sen tempaukset eivät aina olleet ihan pieniäkään. Tamma toimi kuitenkin kuin unelma, kunhan siltä osattiin vaatia oikeita asioita oikeisiin aikoihin, eikä ruvettu kilpataisteluun sen kanssa. Kouluratsuna tamma vaati hyvin tomeran ja taitavan ratsastajan, joka osasi vaatia siltä työntekoa, jolloin Turjake myös toimi. Rakenteeltaan Turjake oli kaunis, näyttelyissäkin menestystä kerännyt. Jälkeläisiä tammalla on viisi.
  
 

Kuuneilin emä taas edustaa ruunikkoa suomenhevostammaa. Uniseili on säkäkorkeudeltaan 155 cm korkea, painotukseltaan myös koulu – ja valjakkopainotteinen. Uniseili on luonteeltaan hyvin rohkea ja päättäväinen, mutta ihmisiä kohtaan arvostava ja rehellinen. Se on rauhallinen ja kuuliainen ja toimii erittäin määrätietoisesti ihmisen käskyjen mukaisesti. Rakenteeltaan se on kohtalaisen kevyt myös, ei mikään maskuliininen, mutta kauniin tammaleiman omaava. Uniseili on pärjännyt myös näyttelyissä, ja siltä löytyykin jo tarvittavat sertit Champion-arvonimeen, jota sille ei ole kuitenkaan anottu. Kantakirjatilaisuudessa tamma on kuitenkin käynyt, missä se ansaitsi kantakirjauksen toisen palkinnon. Hieno tamma siis, josta varmasti tullaan kuulemaan vielä enemmän.

 

Ikuisuuskehrääjä on musta, 157 cm korkea suomenhevosori. Se on H. Annalan kasvattama koulu – ja valjakkopainotteinen suomenhevosori, joka on luonteeltaan lempeä ja rauhallinen, ei siis ollenkaan orimainen hevonen. Itsepäisyyttäkin siltä toki löytyy sopivissa määrin, mutta ratsastaessa se on hyvin eteenpäinpyrkivä ja avuille kuuliainen herrasmies. Ikuisuuskehrääjä on pärjännyt myös erittäin hyvin näyttelyissä, sillä on rakenteeltaan kauniin ratsutyyppinen ja näyttävä. Vaikka se on saanut kommentiksi myös hieman ruunamaisen ulkomuodon, ori on palkittu tästä huolimatta kantakirjatilaisuudessa II-palkinnolla ratsukantakirjaan. Näyttelyissä ori on kerännyt jo virtuaalisen muotovalion arvonimeen tarvittavat sertit, mutta ilmeisesti tätä ei ole vielä orille myönnetty.

 

Pohjanoteeraus oli myös musta, 159 cm korkea suomenhevosori. Myös Annalan kasvattama ori oli pienenä varsana melko ruipelon ulkomuodon omaava: jo syntyessään sitä pidettiin aivan mitättömänä, eikä se varsanäyttelyistä saanut juuri muuta palautetta, kuin rakenteen virheistä. Annala oli täysin sitä mieltä, että ori tullaan ruunaamaan heti kun se on mahdollista, eikä sitä ruveta edes ajattelemaan jalostuskäyttöön. Pohjanoteerauksen, eli Puten, lähestyessä kolmen ikävuoden ikää se alkoi kuitenkin kerätä itselleen lihasta. Ori alkoi kasvaa ihan silmissä ja neljävuotiaana se olikin jo mitä näyttävin suomenhevosori.Annala oli perunut päätöksensä ja oria kokeiltiinkin vielä näyttelyissä, joissa se pärjäsikin mielettömän hyvin: II – ja I-palkintoja keräillen! Ori kehkeytyi upeaksi kouluratsuksi, jota käytettiin myös runsaasti jalostuksessa.

 

Ilosanoma oli kuvankaunis, ruunikko tamma. 156 cm korkea neito oli rakenteeltaan aikamoinen herkku, joten suurimmaksi osaksi se nähtiin näyttelykehissä tuomarien ja muidenkin ihailtavana. Tamma keräsi runsaasti hienoja palkintoja näyttelyiden saralta, ja palkittiin useaan kertaan milloin milläkin arvonimellä. Elannokseen tamma kuitenkin toimi koulu – ja valjakkohevosena kilpaillen aktiivisesti, erityisesti kesä – ja syyskaudet. Se kierteli ympäri Suomenmaata omistajansa ja kisaajansa kanssa, eikä varmasti moniakaan kisoja mennyt tältä parilta ohi suun. Ilosanoma oli mitä mahtavin kisaaja, vaikka toki silläkin oli joskus huonompiakin kausiaan. Pokaaleita ja ruusukkeita tamman palkintokaapista löytyy kuitenkin ylitsepursuamiseen saakka. Jälkeläisiä Ilosanoma sai seitsemän, joista monet ovat saaneet osakseen tamman hienoa luonnetta ja taitoja.

 

Unen Tarina on myös väriltään ruunikko, säkäkorkeutta 152 cm omaava tamma. N. Mäkisen, mutta PS:n omistama suomenhevostamma on tämäkin koulu – ja valjakkopainotteinen, kuten suku miltei kokonaan muutoinkin. Omistajan mukaan Unen Tarina on luonteeltaan hyvin perussuomenhevonen, ja jopa tylsä. Siltä ei löydy niinkään omaa päätä, vaan sitä on sanottu jopa persoonattomaksi. Tamma on kuitenkin takuuvarma ja kiltti, joka ei varmasti tee pahaa kärpäsellekään. Ratsuna hieman laiska ja kankea tamma vaatii kunnon lämmittelyä, mutta sen jälkeen toimii kuitenkin hienosti. Unen Tarina on kiertänyt kouluratoja runsaasti, mutta siltä löytyy sijoituksia myös valjakkoajosta ja esteratsastuksesta. Näyttelyissä tamma on käynyt jonkin verran, ansainnut kaksi irtoSERTiä ja kantakirjaustilaisuudesta III-palkinnon napannut. Kaunis tamma on siis myös rakenteeltaan kohtalaisen hyvätasoinen ja näyttävä.

 

Kertoja on ruunikko suomenhevosori. Kertojalta löytyy säkäkorkeutta 153 cm verran, rakenteeltaan se on aika kevyt, ehkä jopa hitusen juoksijatyyppinen, vaikka ratsu pääsääntöisesti onkin. Kertoja on painottunut kouluratsastukseen, mutta kisaa silloin tällöin myös valjakkokisojen helpoissa luokissa. Kouluratsastuksessa ori kilpailee myös vaativissa luokissa sijoittuen, joten tasokas ja taitava kouluratsu se todellakin on. Kertoja on käynyt jonkin verran myös näyttelyissä, mutta se ei ole juurikaan siellä pärjännyt, vaikka rakenteeltaan onkin ihan kelpo hevonen. Ratsukantakirjauksestakaan ori ei saanut palkintoa juoksijatyyppinsä takia, mutta tuo ei ole uraa silti haitannut. Jälkeläisiä Kertojalla on tällä hetkellä vasta kolme, mutta ori tulee varmasti olemaan vielä jalostuskäytössä enemmänkin.

 

Iltasatu on kuvankaunis, tasan 150 cm korkea suomenhevonen. Tämä tamma on väriltään kulomusta, rakenteeltaan aivan nappi! Se omaa erittäin kauniin rotu – ja tammaleiman, ja hyvin kauniin pään. Iltasatu onkin kilpaillut näyttelyissä melko paljon, joista se on saanut useimmiten ainakin jonkun palkinnon mukaansa. Kantakirjatilaisuudessa tamma ei ole vielä käynyt, mutta varmasti tulee sielläkin vielä näkymään. Iltasatu on painottunut pitkälti valjakkoajoon, jossa se kilpailee helpoissa ja vaativissa luokissa, vaikeimpiin tähdäten. Tamma on vielä kohtalaisen nuori, joten erityisen paljon siltä ei kisakokemusta löydy, mutta keräilee sitä jatkuvasti runsaasti. Sen sijaan tammalta löytyy jo kaksi jälkeläistä, joista molemmat seuraavat emänsä jalanjäljissä kisakenttiä kiertäen.

© Juli

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen,  4 vuotta - 18.11.2011 VARL
syntynyt 10.05.2011 

1 vuotta - 27.06.2011
2 vuotta - 14.08.2011
3 vuotta - 01.10.2011

4 vuotta - 18.11.2011
5 vuotta - 05.01.2012
6 vuotta - 22.02.2012
7 vuotta - 10.04.2012
8 vuotta - 28.05.2012
9 vuotta - 15.07.2012
10 vuotta - 01.09.2012
11 vuotta - 19.10.2012

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

Vapaapäivä

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin. Esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (42)

17.09.2011 KRJ kutsu, helppo c: 4/50
20.09.2011 KRJ kutsu, helppo c: 2/50
20.09.2011 KRJ kutsu, helppo c: 1/40

16.09.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
16.09.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
19.09.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
 02.10.2011 KRJ kutsu, helppo c: 6/50
02.10.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/50
05.10.2011 KRJ kutsu, helppo c: 5/50

20.09.2011 KRJ kutsu, helppo c: 2/50

01.10.2011 KRJ kutsu, helppo b: 3/30

03.10.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
04.10.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
05.10.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/30

 10.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50

 

 

21.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
19.11.2011 KRJ kutsu, helppo c: 5/60
20.11.2011 KRJ kutsu, helppo c: 7/60

 22.11.2011 KRJ kutsu, helppo c: 5/60
24.11.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/50

24.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
03.12.2011 KRJ kutsu, helppo c: 5/50
24.11.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/50
01.03.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
02.03.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/50

02.03.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

13.03.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
18.03.2012 KRJ kutsu, helppo c: 6/60

19.03.2012 KRJ kutsu, helppo c: 2/60

     

28.03.2012 KRJ kutsu, helppo b: 2/50

21.03.2012 KRJ kutsu, helppo c: 2/60
23.03.2012 KRJ kutsu, helppo c: 5/60
26.03.2012 KRJ kutsu, helppo c: 7/60
03.04.2012 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
06.04.2012 KRJ kutsu, helppo b: 6/50
12.04.2012 KRJ kutsu, helppo b: 7/60
07.04.2012 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
11.04.2012 KRJ kutsu, helppo b: 2/40
09.05.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
10.05.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
11.05.2012 KRJ kutsu, helppo b: 2/60
15.05.2012 KRJ kutsu, helppo b: 2/60
17.05.2012 KRJ kutsu, helppo b: 3/60

PÄIVÄKIRJA

 10.8.2012 Kouluvalmennus - valmentaja: Alhippa

Tämän päivän valmennus oli pyhitetty siirtymisille. Harjoituksen alla olivat keskiaskellajit, eli keskikäynti, keskiravi sekä keskilaukka. Hajoitukset aloitettuun ravissa, jossa siirtymisiä harjoitusravin ja keskiravin välillä tuli tehdä kaviouralla alkuun n. 10m välein. Ratsukko oli selkeästi hyvin verrytelleenä valmis toimintaan ja tamma liikkui hyvin ja tahdikkaasti. Hieman ratsastaja sai Neiliä kannustaa etenemään paremmin, mutta perusliikkuminen oli sopivasti enenevää. Käynnissä ratsastaja sai selässä tehdä hieman enemmän töitä keskikäynnin löytymiseksi, joka selkeästi tuntui olevan tammalla heikompi, kuin keskiravi. Pienellä työllä ratsastajan istunnassa ja pohkeissa keskikäynti löytyi kuitenkin sopivan laadukkaana. Laukkatyöskentelyn aikana Neili oli valppaimmillaan ja eteni oman moottorin varassa polkien hyvin alle. Siirtymiset tässä askellajissa olivat puhtaita ja ero selkeä. Tamma on tasavahva molemmissa suunnissa työskenneltäessä ja sopivan herkkä avuille.

 

 11.8.2012 Kouluvalmennus - valmentaja: Alhippa

Päivän valmennus käsitti paljon erilaisia ratsastusteitä sekä voltteja ja ympyröitä. Tehtäviä oli kaikissa askellajeissa ja pääpaino oli hyvällä tien ratsastamisella sekä hevosen asetuksella. Neili liikkui ratsastajan alla tänään hyvin ja oli selkeästi motivoitunut työskentelemään ja odotti uusia tehtäviä. Ravissa työskentely sujui hyvin, eikä ongelmia juuri ollut alun volteilla ulospäin valumista lukuunottamatta, joka saatiin korjattu korjaamalla ulkoasetuksia. Ravissa löytyi myös hyvä keskiravi leikkaaville urille. Laukassa puurrettiin pidempään 10m laukkavolttien kassa. Alkuun oli hieman vaikeampaa ja ratsastaja selässä sai työskennellä enemmän, mutta loppua kohden tamma taisi hieman vielä lisää vetreytyä ja liikkui paremmin pienellä uralla. Kolmikaarinen kiemuraura laukanvaihdot käynninkautta leikkaavalla uralla eivät tuottaneet ratsukolle ongelmaa, vaan vaihdoit olivat ripeitä ja puhtaita hyvän valmistelun johdosta. Lopun käyntityöskentely oli tammalla hieman kiireistä, mutta sujui kuitenkin hyvin, kun tammalle antoi mieleistä puuhaa takaosakäännösten muodossa. Tällä kertaa Neili oli selkeästi reippaampi ja motivoituneempi työskentelemään.

 

 12.8.2012 Kouluvalmennus - valmentaja: Alhippa

Valmennuksen varsinaisiksi aiheiksi valikoitui pohkeeväistö sekä vastalaukka, vaikka ne eivät olleet ainoat asiat joita tehtiin. Työskentely aloitettiin ravissa ja Neili oli aktiivisella tuulella. Tamma teki mielellään töitä, niinkuin ratsastajakin ja ratsukko kulkikin kauniisti luonnollisessa peräänannossa. Raviväistöt tuntuivat olevan tamman vahvimpia puolia. Väistöt sujuivat hyvin niin uralla kuin leikkaavalta uralta kohti kaviouraa ilman ongelmaa. Ratsastaja selässä tietysti oli tammalle hyvänä tukena ja sai ratsastettua Neiliä suorassa linjalla kulkureitistä huolimatta. Laukka oli alusta alkaen hyvin alle polkevaa ja ratsastaja sai Neilin hyvin ratsastettua alleen. Vastalaukka puoliympyrällä sujui hyvin, kun ulkoasetus oli kunnossa, niin tukevan ohjan kuin pohkeenkin osalta. Pariin kertaan tamma oli rikkoa myötälaukalle, mutta ratsastajan korjaavat laukkapohkeet pelastivat vielä tilanteen. Vastalaukassa Neilin kanssa onkin selkeästi hyvä muistaa selkeät ulkoavut ja hieman jopa jatkuva laukkapohje. Ainoa joka oli tänään hieman tahmeaa oli käynti, mutta tähän emme varsinaisesti tänään paneutuneet.

 

 13.8.2012 Kouluvalmennus - valmentaja: Alhippa

Tämän päivän aiheena oli kaarevilla urilla rastastaminen, eli paljon voltteja ja ympyröitä. Harjoitukset aloitettiin ravissa ensin 10m volttien teolla ja sen jälkeen kahdeksikolla. Neili tarvitsi alkuun paljon ulkoapujen tukea, mutta valmennuksen edetessä liikkuminen tuntui olevan tammalle helpompaa ja ratsastaja selässä sai hieman höllätä omaa tekemistään. Tamman kanssa kuitenkin oltava tarkkana, ettei taivu liikaa sisäänpäin ja tämän seurauksena takapää ajautuu liian ulos voltilta. Laukassa aloitimme ensin isoilla pääty-ymyröillä ratsastamisen jonka aikana hiottiin Neilin ja ratsastajan yhteystyötä. Pian kuitenkin päästiin jo 10m laukkavolttien pariin, jotka sujuivat hyvin, kun tamman valmisteli suoralla hyvin tulevaan tehtävään. Ajoittain laukka tuntui hidastuvan liikaa, eikä pyörinyt hyvin. Tämä saatiin korjattua korjaamalla ratsastajan istuntaa vielä syvemmällä, jonka avulla tamma sai takapäänsä paremmin alle ja näin ollen käyttämään takapään voimaa kunnolla. Neilillä on hyvä laadukas laukka, jonka esille saamiseen täytyy hieman nähdä vaivaakin, sillä se ei parhaimmillaan tule ulos itsestään. Tamma kuitenkin on nöyrä ja toimii niikuin ratsastaja pyytää. Loppuun vielä ratsukko sai tehdä muutamia voltteja ja suunnan muutoksia ravissa.

Webdesign © 2011 Ram.