VIEHÄTTÄVÄN NIILO

RIP 07.05.2016

NimiViehättävän Niilo "Nipa" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenpienhevonen Kasvattaja Viehättävä
Skp & säkä Ori & 145cm Koulutus Yleispainotteinen, Va B & 80cm
Syntymäaika 15.01.2011 Rekisterinumero VH11-018-0461
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen
  

Meriitit & näyttelyt

VIR MVA Ch, myönnetty 00.03.2012

KTK-III 17 + 15 + 14 + 15 = 61p 
- Pitkälinjainen ori, jolla hyvä sukupuolileima ja pienhevosleima. Pitkä, lihaksikas kaula, hyvä etuosa, painunut selkä. Matalajalkainen.

KRJ-II 7,5 + 40 + 22 + 17,5 + 10 = 97 p. 

SLA-II 12 (3-3-3-3) + 22 + 20 + 20 + 8 = 82 p. 

11.10.2011 Annin Kisatalli - BIS4 +MVA-SERT, pt. Elisa A.
29.11.2011 Fiktio - BIS2 +MVA-SERT, JS, pt. Anniina K.

09.12.2011 Kärmeniemi, BIS5, +MVA-SERT, pt. Siiri K.

Jälkeläiset

04.04.2013 t. Viehättävän Roosa (Riiviöiden Ruusu)

04.03.2014 Viehättävän Taikavalo (Maanan Taika)

02.05.2015 o. Viehättävän Taikuri (Maanan Taika)

07.05.2016 t. Viehättävän Piruetti (Pirunkorven Pinja)

© Tallin omaisuutta

 

LUONNE

Viehättävän oma kasvatti Nipa on yksi tallin suloisista halailtavista kultamussukoista. Huomionkipeys lienee perittyä äidin puolelta, mutta isältään poika on saanut myös ripauksen showmiehen verta, mikä näkyy ratsastuksessa. Muutenkin ulkona ja ratsastettaessa Nipa esittää hieman kovempaa jätkää, kuin mitä tallissa kohdattava hempeily antaa ymmärtää. Tarvittaessa löytyy energiaa jopa riehumiseen. Onneksi useimmiten se saadaan kanavoitua oikeaan työntekoon.

  
Hoidettaessa Nipa on helppo kaveri aivan kaikille. Toki pikkupojillahan on tunnetusti aina jotain kujeita mielessään, eikä edes Nipa voi vastustaa joskus kiusausta härnätä pientä hoitajaansa. Ilkeä tai pahansuopa tämä ori ei kuitenkaan voisi ikinä olla. Ennemmin kaikki kujeilut jäävätkin ihan vain sopiviksi arkipäivän piristyksiksi. Jos sattuu olemaan sellaisella tuulella, ettei jaksaisi pientäkään kujeilua, niin kyllä Nipa lopettaakin melko helpoilla komennoilla. Tuskin kukaan on vielä ikinä suuttunut tälle halinallelle, niin söpökin se osaa olla.
Harjatessa Nipa ei aristele ja kaviotkin nousevat kiltisti. Varusteiden laitossa taas kylmät kuolaimet ovat ikuinen kammoksunnan kohde, mutta sen suurempia vaivoja täytyy jo hakemalla hakea. Lähes aina kaikki maasta käsin toimiminen Nipan kanssa on kevyttä, helppoa ja mukavaa. Tähän kategoriaan kuuluu myös talutus, jossa ori tulee hyvin mukana omalla paikallaan. Aina silloin tällöin tammojen kohdalla tarvitaan pientä muistutusta oikeasta suunnasta, mutta tilanteen hallitsijaa eli taluttajaa Nipa ei lähde haastamaan, vaan tottelee kiltin pojan tapaan.

 
Eläinlääkäri ja kengittäjä ovat kummatkin Nipalle tuttuja henkilöitä, eikä ori ota näiden tapaamisesta mitään ylimääräistä stressiä. Päinvastoin, ylimääräinen huomio on Nipan mieleen, eikä pojalla toki ole mitään sitäkään vastaan, että hyvä käytös tuottaisi jonkun herkkupalan palkinnoksi. Vähän samaa kaavaa toteutetaan traileriin lastauksessa ja yleisesti matkanteossa. Kannattaa silti olla herkkupalkintojen kanssa tarkkana, ettei homma mene lahjonnan puolelle. Kyllä Nipa on niin fiksu poika, että suostuu traileriin ilman erityispalkintojakin. Saahan sitä silti aina kokeilla, että jos ensin vastustelee, tuovatko ne sitten houkuttimeksi jotain herkullista.

  
Muiden hevosten seurassa esimerkiksi laitumella ja tarhassa Nipa näyttää sitä orimaista puoltaan, mikä ei välttämättä hoidettaessa tallissa päässyt esiin. Nipa ei toki ole lauman kovin jätkä tai aivan johtajatyyppiä, mutta isottelee kyllä niille, joille se on mahdollista, seuraten johtajaa varsin uskollisena jengiläisenä. Vaikeuksia muiden hevosten kanssa olossa ei ole ollut. Tammat kiinnostavat varmaan kaikkia poikia, mutta Nipan kanssa asia ei yleensä tuota ongelmia missään.

  
Ratsuna Nipa on energinen, liikkuva ja yritteliäs. Toisinaan kaikki se innostus voi johtaa sähläämiseen tai yliyrittämiseen, joten jo alkuverkoissa pitäisi hakea ori hyvin kuulolle ja rentoutua sopivaan vireeseen. Myös orin askellajit ovat eteenpäinpyrkivät ja keveät. Ravissa meno voi selästä käsin tuntua hyvinkin pomppuisalta, mutta sen sijaan laukassa on havaittavissa mukavaa pehmeyttä. Nipassa on ripaus isänsä showmiestä ja charmikkuutta, ja hän osaa esiintyä edukseen, mikä näkyy erityisesti käyttäytymisessä kilpailutilanteissa. Yleisö ei tuota stressiä vaan toimii ennemminkin kannustimena. Nipa osaa tosiaan kerätä ihmisten katseet. Näin ollessa täytyy taas muistaa rentoutua ja välttää yliyrittämistä.

   
Kouluratsastuksessa Nipa yltää vaativa B tasolle saakka. Muun muassa kootut askellajit tulevat orilta hyvin luonnostaan. Tärkeintä on saada poika heti alkuun herkäksi avuille. Pohkeenväistö ja kaikenlainen takaosalla työskentely sujuvat normaalisti hyvin. Avo- ja sulkutaivutukset sen sijaan eivät ole Nipan bravuureja. Vaikka ori onkin omalla tavallaan nöyrä ja miellyttämishaluinen, niin helpolla ei ratsastajaa päästetä. Erityisesti toistuvat ratsastajan virheet tai epäröinnit saavat orin lämpenemään. Kärsivällisyyttä vaikka löytyykin, ei sekään riitä satoihin saman liikkeen uusintoihin. Kuumetessaan Nipa tekee yleensä nopeasti ratkaisuja. Pienen pukittelun voi sanoa puhdistavan ilmaa, vaikka käytännössä sanonta ei paikkaansa pidäkään, kun hiekka pöllyää. Riehunnan sijaan toinen vaihtoehto tyytymättömyyttä osoittaakseen Nipalla on totaalinen paikoilleen jähmettyminen. Siinä sitä seistäänkin kuin täi tervassa. Ratsastajan onneksi Nipa on oikeilla keinoilla kohtuullisen helppo rauhoittaa takaisin yhteistyötasolle, eikä poika ole pitkävihainen.

   
Esteratsastuksessa tämä pienhevonen ei yllä kovin korkealle taivaisiin hyppäämään, mutta yllättää nopeudella ja päättäväisyydellään. Esteillä Nipa osaa myös olla hyvin itsenäinen. Tämä on hyvä asia ratsastajan kannalta kun ori osaa korjata ratsastajan virheitä, hypätä vaikka valmistelut jäivätkin puolitiehen ja arvioida itse etäisyyksiä. Kannattaa silti muistaa, ettei tässä kaikesta ihan ajatuksen voimalla suoriuduta. Selässä ei siis voi istua mikä tahansa lahna tai puupölkky. Vauhtia kun löytyy, on ratsastajan huolehdittava tarpeellisista jäähdyttelyistä ja varottava orin kuumenemista. Pieni ohjeistus teiden löytämiseen esteiden välillä ei myöskään ole haitaksi. 
Erikoisesteet eivät Nipaa pelota, vaan lähes kaikesta ainakin yritetään hypätä yli. Sama varmuus näkyy maastossa, jossa poikaa on kovin vaikea saada säikkymään. Sen sijaan liikaa vauhtia saattavat aiheuttaa pitkät ja erityisen innostavat laukkasuorat. On tärkeää pitää ori alati kuulolla, jottei hän unohda ratsastajan arvovaltaa.

© Donna

SUKUSELVITYS

 Siljan Naistenmies

  sph-o, 148cm 

  VIR MVA Ch, ERL-III, KTK-III, YLA2

ii  Siljan Simppa

KTK-III, SLA-II, ERJ-II, YLA2

iii  Riivana TM
iie  Sesilja

Ch, KTK-II, SLA-I, YLA2, KRJ-III, VVJ-III

ie  Hämypuron Ilmatar iei Ukon Poju

VIR MVA Ch, KTK-II

iee Väen Impi
e  Raadelman Rianna

  sph-t, 147cm 

 VIR MVA Ch, KTK-II

ei Sannin Joikuri

  VIR MVA Ch

eii Pikku-Vinssi

  KTK II

eie Erilan Noita
ee Kerttu Kertaa Kerttu ILO

  VIR MVA Ch

eei Pikku-Lintu

 VIR MVA Ch, KTK-II, VVJ III, YLA2, KRJ-II

eee Aino-Kaisa

  KRJ-II, YLA2

 

Niilon isä, Siljan Naistenmies, on todellakin nimensä arvoinen ori. Se on kunnon esiintyjä, erityisesti tammojen suhteen. Se egoilee, machoilee ja yrittää näyttää valtavan komealta ja lihaksikkaalta, vaikka toki ori sitä onkin. 148 cm korkea ori ei kuitenkaan kovin suurelta näytä, vaikka kuinka yrittäisi. Kauniin vaaleanrautias ori on kuitenkin utelias ja ihana ori, jonka kanssa on helppo tulla toimeen, vaikka se onkin hyvin energinen ja eloisa. Nisseksi kutsuttu ori on painotukseltaan yleispainotteinen, se onkin kisannut niin esteillä kuin koulussakin, joskin enemmän menestystä se on kerännyt kouluratsastuksen puolelta. Nisse on hyvin palkittu ja kokenut ori, sillä näyttelyiden osalta se on saanut VIR MVA Ch-arvonimen ja kantakirjattu III-palkinnolle! Laatuarvostelupalkinnoista ori on kerännyt itselleen ERL-III ja YLA2-palkinnot, mitkä ovat jo aikamoinen saavutus! Hienolla orilla on tällä hetkellä neljä jälkeläistä, joista kaksi ovat tammoja ja kaksi oreja.

 

Siljan Simppa on Siljan Suomalaisten kasvattama ja omistava suomenhevosori. Punarautias, 155 cm korkea oriherra on yleispainotteinen, ja se on kilpaillut sijoittuen niin koulu -, kuin esteratsastuksessakin, mutta sijoituksia löytyy myös jonkin verran valjakkoajosta sekä kenttäesteratsastuksessa. Monipuoliseksi oriksi voisi siis tätä hevosta kutsua! Luonteeltaan Siljan Simppa on mitä mukavin käsiteltävä. Se on niistä harvoista oreista, joiden kanssa on mahtavaa työskennellä rauhallisen luonteen ansiosta. Simppa on ratsastaessakin oikea unelma, sillä on kuuliainen, mutta reipas ja tasainen ratsastettava, eli mitä miellyttävin. Jälkeläisiä Siljan Simpalla on yhteensä kuusi, joista neljä ovat tammoja ja kaksi oreja. Simppa on palkittu myös kohtalaisen runsaasti, sillä orilta löytyy meriittilistalta kantakirjauksen III-palkinto, SLA-II, ERJ-II, sekä YLA2. Hieno ori porskuttaa edelleen reippaasti eteenpäin.

 

Riivana TM on tummanpunarautias, 154 cm korkea suomenhevosori. Yleispainotteinen Riivana on Moirasen Tuulin kasvattama ori, joka kuitenkin asustaa mmeijun omistuksessa. Orilta taittuu yleispainotteisena hevosena niin koulu – kuin estejututkin, kouluratsastuksessa ori kilpailee vaativa B-luokissa saakka, esteratsastuksessa taas jopa 120 cm rataesteillä. Orilta löytyy myös muutama kenttäratsastussijoitus, ja on se startannut matkaratsastuksessa ja raveissakin. Riivana oli siis varsinainen monitaituri ja pärjäsi lajissa kuin lajissa. Luonteeltaan Riivana oli melko äkkipikainen, vauhdikas ja orimainen, mutta omistajaansa kohtaan kuitenkin lojaali. Jälkeläisiä sillä ei ole Siljan Simpan lisäksi muita.

 

Sesilja oli varmasti yksi virtuaalimaailman tunnetuimmista suomenhevostammoista. Siljan Suomalaisten kantatamma oli väriltään kaunis hopeanruunikko, säkäkorkeudeltaan 155 cm korkea. Yleispainotteisena tammana Sesilja kilpaili helppo A-luokissa asti kouluratsastuksessa, rataesteitä se ylitti metrin korkeudelta. Sesiljan kasvatti Kaisa Aarnivuo, mutta hevonen asui oikeastaan koko elämänsä Decnen omistuksessa, josta tulikin hyvin tärkeä yksilö omistajalleen. Sesiljan poismeno oli paha paikka, mutta tamman jälkeläiset jäivät paikkaamaan aukkoa, mikä poismenosta jäi. Sesilja palkittiin runsain määrin elämänsä aikana, meriittilistalta löytyy ensinnäkin näyttelyiden osalta Ch-arvonimi sekä kantakirjauksen toinen palkinto. Laatuarvosteluista tamma on palkittu SLA-I KTK-II YLA2 KRJ-III VVJ-III-palkinnoin. Sesilja lopetettiin pahan lihasrevähdyksen takia 19. helmikuuta 2009.

 

Hämypuron Ilmatar on rautias, 160 cm korkea suomenhevostamma. Iitaksi kutsuttu tamma on myös yleispainotteinen, se taitaa kouluratsastuksesta helpot luokat ja esteratsastuksesta miltei 100 cm esteet. Vaikka tammalta ei vielä kovinkaan runsaasti kilpakokemusta löydy, se on näyttänyt taitonsa niissäkin kilpailuissa joissa on sijoittunut, sekä tietysti kotikentillä omistajansa kanssa. Luonteeltaan Iita on hyvin ailahtelevainen ja mieltäänmuuttavainen, kuin teinityttö konsanaan. Se osaa olla kiltti ja hyvätapainen, mutta myös aivan jotain päinvastaista niin halutessaan. Vaikka tamma onkin vähän mitä se on, ainakaan sitä ei voi persoonattomaksi kutsua. Iita omaa tarvittavat sertit Ch-arvonimeä varten, mutta sitä ei ole anottu. Jälkeläisiä tammalla on ainoastaan yksi.

 

Ukon Poju oli 159 cm korkea, punarautias suomenhevosori. Ukoksi kutsuttu orimus oli J. Tiensuun kasvattama hevonen, joka syntyi hieman pienemmässä suomenhevossiittolassa, rauhallisella maaseudulla. Ukko kilpaili niin koulu – kuin esteratsastuksessakin erittäin menestyksekkäästi, sijoituksia löytyy listoilta runsain määrin. Myös jokunen kenttäesteratsastussijoitus on kerättynä. Ratsukilpailuiden ohella Ukko kierteli näyttelyitä säännöllisesti, ja siltä löytyykin virtuaalisen muotovalion titteli takataskusta! Ori kävi myös kantakirjatilaisuudessa, jossa se ansaitsi II-palkinnon ratsusuunnalle. Jälkeläisiä orilta on tiedossa ainakin kuusi, mutta näiden lisäksi se astui kolme muutakin tammaa. Varsojen syntymästä tai muusta ei ole tietoja. 

  

Väen Impi oli 161 cm korkea, ehkä jopa vähän hopeaväriin hakeutuva, kaunis suomenhevostamma. Sen kasvatti Väkimaa, painotukseltaan yleispainotteinen. Väen Impi asui kuitenkin koko ikänsä Hämypuron virtuaalitallilla, hyvässä ja aktiivisessa kodissa, missä se pääsi niin käyttöön kuin näyttöönkin. Impi taitoi kouluratsastuksesta helpot luokat, esteratsastuksesta se ylitti jopa metrin radat. Luonteeltaan Impi oli hyvin luotettava ja reipas, mutta kuitenkin helposti ratsastettava hevonen. Jälkeläisiä tammalta on tiedossa kolme, joista kaksi ovat oreja ja yksi tamma.

 

 

Emä Raadelman Rianna on upea suomenpienhevonen. Tammalla on säkää 147cm ja se on väriltään rautias. Luonteeltaan tamma on  vähän tuittupäinen, mutta melko tasainen. Se on myös todella tottelevainen, eikä loukkaisi ihmistä tahallaan eikä vahingossa fyysisesti millään tavalla. Tamma on joskus vähän äkkipikainen, säikähtelee pieniäkin ääniä vain siitä syystä, että saa aivoilleen jotakin tekemistä. Riia on todella huomionkipeä ja mustasukkainen. Riia on kilpaillut paljon kouluratsastuksessa Helppo A tasoon asti ja sijoittunut upeasti. Esteitäkin tamma hyppää 80cm ja myös sijoittunut sillä tasolla. Riian paras puoli taitaa olla sen ulkonäkö, josta kertoo näyttelytulokset, myönnetty muotovalio, sekä kantakirjaus toisella palkinnolla. Riannalla on jälkeläisiä kolme kappaletta.

 

Isänisä on erittäin upea, kimo suomenhevosori Sannin Joikuri. Joikuri oli säkäkorkeudeltaan 153 cm korkea, painotukseltaan yleispainotteinen. Orilta taittuivat esteet ratana jopa metrin korkeudelta, kouluratsastuksessa kilpaili sijoittuneesti jopa vaativa B-luokissa saakka. Joikuri oli myös opetettu ajolle, joskaan ei koskaan kilpaillut. Joikuri kilpaili myös näyttelyissä, joissa se menestyikin hienosti – ori nimittäin palkittiin VIR MVA Ch-arvonimellä. Orin on kasvattanut Sanni, Cecilié Studissa, mutta hevosen omisti koko sen iän Raadelman Hevostila. Joikuri valitettavasti jouduttiin lopettamaan 17-vuotiaana jalkavaivan takia. Jälkeläisiä orilta on tiedossa kuusi.
  

Pikku-Vinssi on myös kuvankaunis kimo suomenpienhevosori. Tämä valjakkopainotteinen, 148 cm korkea herrasmies on Ilomantsin omistuksessa, jossa on asunut varsasta lähtien. Vinssiksi kutsuttu ori ei olekaan ollut mikään turha hevonen, sillä se on pärjännyt erittäin hyvin niin painotuslajissaan valjakkoajossa, kuin myös esteillä ja kouluratsastuksessa. Myös kenttäratsastuksesta löytyy sijoitus, joten kunnon monitoimihevoseksi voisi kutsua. Ulkonäkönsä puolesta Vinssi on myös niittänyt menestystä, sillä se on kantakirjattu II-palkinnolla. Luonteeltaan tämä herra on tulinen ja temperamenttinen, mutta kuitenkin omalaatuinen ja hieno hevonen kaikinpuolin. Jälkeläisiä Vinssillä on tällä hetkellä viisi.
  

Erilan Noita eli Cecilié Studissa Viivin omistuksessa. Tämä rautias, 157 cm korkea suomenhevostamma oli painotukseltaan yleis- ja kenttäpainotteinen ratsu, joka kilpaili kenttäratsastuksessa CCI/CIC*-luokissa. Tämä tamma onkin ollut varsinainen kilpakenttien rusettihai, sillä sijoituksia löytyy kenttäratsastuksen lisäksi niin kouluratsastuksesta, rataesteiltä kuin valjakkoajosta ja westernistäkin. Monitoimihevoseksi tämä tamma on ollut todella korkealle koulutettu ja erityisen menestyvä. Noidaksi kutsuttu tamma oli luonteeltaan erittäin yhteistyökykyinen ja ystävällinen, mutta kuitenkin myös utelias ja hieman kunnianhimoinenkin. Kuitenkin melkolailla täydellinen suomenhevoseksi, sillä sisukkuutta ei takuulla jäänyt uupumaan tilanteessa kuin tilanteessakaan. Jälkeläisiä tältä tammalta ei valitettavasti ole tiedossa kuin kaksi, vaikka neiti olisi taatusti ollut erittäin hyvä emä useammallekin varsalle.
 

Emänemä, Kerttu Kertaa Kerttu ILO oli Ilomantsin kasvattama, mutta Raadelman Hevostilan omistama suomenpienhevostamma. Erityisen suloinen ja kiltti tamma oli säkäkorkeudeltaan 147 cm ja väriltään kauniin rautias. Painotukseltaan Kerttu oli lähinnä yleispainotteinen, mutta omistajansa sanojen mukaan tamma ostettiin lähinnä siitos – ja näyttelykäyttöön, joissa se onkin täyttänyt tehtävänsä erinomaisen hyvin. Kerttu on nimittäin VIR MVA Ch-palkittu näyttelyiden osalta, jälkeläisiä tammalta löytyy viisi. Eipä ole Kertusta moittimista silti ratsastuskilpailuiden osaltakaan, nimittäin tamma on sijoittunut niin koulu – kuin esteratsastuksessakin todella paljon. Kerttu kuitenkin menehtyi 17-vuotiaana synnytyksessä.
 

Pikku-Lintu on taatusti yksi hienoimmista, sekä palkituimmista suomenhevosista, mitä tiedän. Tämä erittäin upean ulkomuodon omaava suomenhevosori oli väriltään kauniin voikko, säkäkorkeudeltaan jopa 165 cm. Kouluratsastukseen ja valjakkoajoon painottunut ori kilpaili erittäin menestyksekkäästi painotuslajeissaan, sijoituksia ja jopa voittoja löytyy mahtava määrä. Näiden ohella ori kilpaili myös silloin tällöin rataesteratsastuksessa, jossa se on myös sijoittunut joitain kertoja. Menestys ei kuitenkaan lopu siihen, nimittäin Lintu on palkittu myös näyttelyiden osalta erittäin avokätisesti: VIR MVA Ch-tittelin omaava ori onkin myös kantakirjattu II-palkinnolla! Kilpamenestyksensä puolesta ori on palkittu lukuisin muin palkinnoin, palkintokaapista löytyy tiedot KRJ-II, VVJ-III ja YLA2. Mikään turha hevonen ei todellakaan ole ollut kyseessä siis.
 

Aino-Kaisa eli koko ikänsä Ilomantsissa, tamman kasvattajasta ei ole tietoja juurikaan enää nykypäivänä. Tämä pienikokoinen suomitamma oli väriltään vaaleanpunarautias, päätä koristi kaunis tähti. 146 cm korkea, siro tamma oli painottunut kouluratsastukseen, mutta nähtiin myös kilpailemassa menestyneesti rataesteratsastuksen puolella, jopa miltei metrin luokissa. Aino oli luonteeltaan erittäin kultainen ja kiltti, se tuli toimeen aivan jokaisen ihmisen kanssa. Kiltti ja rauhallinen tamma olikin mitä parhain pienten lasten ja vanhempien ihmisten kanssa. Jälkeläisiä Aino on saanut jopa yhdeksän, joista neljä on tammoja ja loput oreja. Varsat ovat muuttaneet eri puolille maata, mutta jokainen jälkeläisistä on menestynyt ja upea yksilö. Aino lopetettiin valitettavasti kunnioitettavassa 21 vuoden iässä synnytyskomplikaatioiden takia, mutta tätä ennen tamma ehti niittää mainetta myös meriiteillä: Ainolta löytyy nimittäin KRJ-II, sekä YLA2-palkinnot!

 

Isän koko suku  © Juli

Emän © Tallin omaisuutta

Emän puolen © Juli

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 3 vuotta - 08.06.2011 VARL
syntynyt 30.12.2011
1 vuotta - 04.03.2011
2 vuotta - 21.04.2011
3 vuotta - 08.06.2011
4 vuotta - 26.07.2011
5 vuotta - 12.09.2011
6 vuotta - 30.10.2011
7 vuotta - 17.12.2011
8 vuotta - 03.02.2012
9 vuotta - 22.03.2012
10 vuotta - 09.05.2012
11 vuotta - 26.06.2012

KILPAILUT

Kouluratsastus (45)

22.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
18.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/40
20.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/40
25.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/50

25.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/100
29.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/50

02.05.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
17.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
19.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
31.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50

 05.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 10/100
24.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50

25.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50

26.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
27.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50

    

31.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50

21.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
22.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
23.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/40

01.06.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50

03.06.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
06.06.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50

12.07.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
16.09.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50

17.09.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50

19.09.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50

21.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
23.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
29.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
02.12.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50

 

  

23.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50

23.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/60

03.12.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
23.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

25.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
26.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
17.12.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
18.12.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

19.12.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
21.12.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50

01.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/40
01.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
04.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
05.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
05.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

Esteratsastus (41) 

10.04.2011 ERJ kutsu, 60cm: 4/60
02.06.2011 ERJ kutsu, 80cm: 5/50
03.06.2011 ERJ kutsu, 80cm: 5/50
04.06.2011 ERJ kutsu, 80cm: 5/50
29.06.2011 ERJ kutsu, 80cm: 2/50

12.07.2011 ERJ kutsu, 70cm: 1/100
12.10.2012 ERJ kutsu, 70cm: 2/50
12.10.2012 ERJ kutsu, 80cm: 7/50
14.10.2012 ERJ kutsu, 70cm: 4/60

18.08.2013 ERJ kutsu, 80cm: 3/50
27.01.2014 ERJ kutsu, 60cm: 2/40
28.01.2014 ERJ kutsu, 60cm: 1/40
08.09.2015 ERJ kutsu, 80cm: 5/80
12.09.2015 ERJ kutsu, 80cm: 2/80

    

15.09.2015 ERJ kutsu, 80cm: 3/80
16.09.2015 ERJ kutsu, 80cm: 3/80
19.09.2015 ERJ kutsu, 80cm: 3/80
20.09.2015 ERJ kutsu, 80cm: 8/80

21.10.2015 ERJ kutsu, 80cm: 4/40
30.11.2015 ERJ kutsu, 80cm: 5/30
01.12.2015 ERJ kutsu, 80cm: 2/30
11.01.2016 ERJ kutsu, 60cm: 1/30
19.01.2016 ERJ kutsu, 60cm: 2/30
10.02.2016 KRJ kutsu, 80cm: 6/50
14.02.2016 KRJ kutsu, 80cm: 1/30
16.02.2016 KRJ kutsu, 80cm: 2/30
18.02.2016 KRJ kutsu, 80cm: 2/30

20.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 3/30

  

23.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 2/30
24.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 5/30
25.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 3/30
26.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 3/30
27.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 2/30
27.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 5/30
29.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 2/30
01.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 2/30
05.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 3/30
06.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 2/30
19.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 5/30
08.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 4/30
14.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 2/30

 

PÄIVÄKIRJA

1.6.2011 Kouluvalmennus, valmentaja: Donna
Aamupäivä oli vasta alkamassa, kun aloittelimme kouluvalmennusta Viehättävän Niilon kanssa. Orissa ei näkynyt merkkejä aamu-unisuudesta, vaan askel nousi reippaasti heti alkuunsa. Lähdimme liikkeelle perus pysähdyksillä ja peruutuksilla käynnistä ja ravista. Temponlisäykset sujuivat mainiosti, mitä nyt ratsastajaa piti muistuttaa kerran paremmasta asennosta. Varsin vetreään ja reippaaseen tunnelmaan päästyämme lähdettiin treenaamaan pohkeenväistöä. Alkuun Nipan takapää laahasi perässä, johtuen puutteellisesta sisäapujen käytöstä, mutta onneksi tämä virhe oli helposti huomattavissa ja onnistuttiin korjaamaankin. Pohkeenväistön onnistuttua jo jokaisella kokeilulla pitkältä sivulta toiselle sulavassa ja tasaisessa tempossa lähdettiin kokeilemaan avo- ja sulkutaivutuksia. Näitä oli selvästi treenattu, sillä ainakin käynnissä toiminta oli kaunista. Avotaivutukset ravissa lähtivät myös sujumaan, vaikka oikeaa tahtia pitikin hakea muutamalla uusinnalla. Sulkutaivutuksissa ravissa saatiin treenata enemmän, sillä takaosa piti saada taas mukaan takaa laahaamasta. Juuri takaosan työskentelyyn Nipan kanssa tarvitsisikin kiinnittää huomiota, sillä orista kyllä selvästi löytyy taitoa kun sitä tarpeeksi ohjeistetaan eteenpäin. Tarkkaavaisuus ja keskittyminen Nipalla olivat kyllä erittäin hyvin hallussa ja siitä ori saa kaikki pisteet kotiin, samaten liikkeiden säännöllisyydestä. Aivan lopuksi ratsukko esitteli vielä paljon treenattuja laukanvaihtojaan, ja Nipa pääsi hieman viilettämään maneesissa energiaa purkaen. Loppuverkoissa pyörähdeltiin vielä voltteja, mutta otettiin sitten rennosti ja todettiin valmennuksen menneen kokonaisuudessaan oikein kivasti.

 

 
3.6.2011 Kouluvalmennus, valmentaja: Donna
Pidin jo toista kertaa kouluvalmennuksen Viehättävän Niilolle. Tällä kertaa tämä Nipaksi kutsuttava poika oli edellistä energisemmällä tuulella. Alkulämmittelyt lipsahtivatkin hieman pitkiksi, kun piti yrittää saada Nipa kuulolle ja keskittymään. Varsinaiseen työhön lähdettiin sujuvasti pohkeenväistön merkeissä, ja siirryttiin siitä kauniisti tarkastelemaan lisättyjä askellajeja. Käynti onnistui lisättynä taidokkaasti. Sen sijaan ravissa etujalkojen liikkeet löivät hieman ilmaan ollen liian korkeat suhteessa takajalkoihin. Ratsastajaa varoitin liian korkeasta kädestä ja muutenkin viilailin asentoa pikkuisen. Nipan vahvuudeksi voisin mainita yleisvaikutelman luomisen, sillä se pysyi koko ajan varsin hyvänä. Muutenkin orin asennot olivat hyvin luontevan oloisia, kaulan ja pään muodot hyvät. Siirtyminen lisättyyn laukkaan tapahtui liian äkkinäisesti parilla ensimmäisellä yrityksellä, kun toivottavaa olisi rauhallinen, asteittainen ja tahdikas työskentelyn lisääminen. Muutamien yritysten jälkeen ratsukko pystyikin malttamaan mielensä ja säilyttämään tahdikkuuden siirtymisessä. Itse lisätty laukka näytti sen jälkeen hienolta. Lopuksi tarkasteltiin vielä takaosakäännöksen tekoa, mikä sujui tänään paremmin kuin viime kerralla. Oikeastaan koko valmennus sujui varsin hyvin, vaikka alussa ori näyttikin hetken olevan vähän liian energinen.

 

 

15.01.2010 Päiväkirjamerkintä

Viehättävän Niilo syntynyt

Webdesign © 2011 Ram.