Seremonia HUI

NimiSeremonia HUI "Oona"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
Skp & säkä Tamma & 160cm Koulutus Yleispainotteinen, He A & 120cm
Syntymäaika 23.01.2014 Rekisterinumero VH15-018-1545
Hevonen on nyt 11 vuotias / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit

Tamman tavoitteena on saada n. 4 jälkeläistä ja käydä SV-, KRJ-, SLA- ja YLA laatuarvosteluissa ja kantakirjassa.

 

SV-I  rakenne 7, suku 10, käytöskoe 15 = 32 
 

Jälkeläiset

02.10.2015 t. Viehättävän Surusielu (Koistilan Sirius)

13.01.2016 t. Viehättävän Säihke (Hymypeli RHK)

© Vibaja


 

LUONNE

Yleisesti Oona on perinyt isältään pienen sähäkkyyden, mutta emältään herkkyyden. Tamma rakastaa hoitamista ja rentoutuu täysin hoidon aikana, kunhan hoito on helläkätistä. 

 

Hoitaessa Oona ottaa rennosti. Sitä saa puunata tunti tolkulla ja tamma seisoo koko ajan paikoillaan välittämättä yhtään mitä ympärillä tapahtuu. Kaviot se nostaa pienestä pyynnöstä ja pitää itse kaviotaan ylhäällä. Pesusta Oona ei niinkään välitä eikä rentoudu samalla tavalla kuin harjatessa. Oona kuitenkin antaa hoitaa itseään nätisti pesun aikana. Kengittäjä saa myös tehdä Oonan kanssa ihan mitä tahansa, mutta eläinlääkäri onkin usein ikävämpi tapaus. Oona ei tykkää yhtään jos sitä pistellään tai tehdään muita ikäviä toimenpiteitä. Taluttaessa narun päästä saa pitää kiinni, sillä sen pieni sähäkkyys voi pistää tällöin esiin. Tamma saattaa lähteä tarhasta kuin ohjus, jos ei ole varuillaan ja pyydä tammaa odottamaan. 

 

Ratsuna Oona liikkuu itse eteenpäin aina, eikä sitä juuri tarvitse pyytää liikkumaan. Raippaa sen kanssa ei saa käyttää! Tällöin Oona menee todella jännittyneeksi, sillä sen herkkä hipiä ei kestä raippaa. Mikäli raippaa käyttää lähtee Oona käsistä kuin ohjus konsanaan. Hellät pohjeavut riittävät siis oikein mainiosti. Oona on herkkä suustaan ja vaikka se onkin todella reipas liikkumaan, tulee se nopeasti pidätteistä ratsastajan avuille ja liikkuu sitä tahtia mitä ratsastaja määrää. Tämä on eduksi kouluratsastuksessa, sillä tällöin avut voivat olla lähes näkymättömiä ja Oona toimiikin melkein ajatuksen voimalla. Esteillä Oona menee välillä vähän kovempaa vauhtia, mutta sen saa takaisin tuntumalle yleensä todella nopeasti. Sillä on uskomaton ponnistusvoima ja hyvä esteäly, joten ratsastajan tarvitsee vain ohjata esteelle ja este imaisee Oonan mukaansa. Tamma on näppärä jaloistaan ja osaa asetella ne oikein, vaikka lähestyminen ei olisikaan mennyt aivan nappiin.

SUKUSELVITYS

i Talismaani

 sh-o, 165cm

ii Taikakalu

 sh-o, 167cm, Musta

iii  Shamaani
iie Taian Tiina
ie Seremonia

 sh-t, 161cm, Rautias

iei Ritun Rituaali
iee Sesilja
e Laululintu

 sh-t, 150cm

ei Seitsemäs Taivas
sph-o, 147cm, vaaleanrautias
eii Taavetti
eie Kuusisalon Tähti
ee Laulava

 sh-t, 153cm, rautias

eei Karaoke
eee Lanaria

Oonan isä Talismaani on komea isokokoinen, jopa 165cm korkea tummanpunarautias suomenhevosori. Talismaani eli Manu on koulupainotteinen ja vaativan A:n tasoinen. Tässä lajissa sillä onkin kertynyt paljon sijoituksia. Luonteeltaan ori on mukava poika. Hoitaessa sille saa tehdä mitä vain koska vain ja se onkin erittäin helppo käsiteltävä.  Ratsuna ori hakeutuu nopeasti pyöreään muotoon eikä paina ohjille. Poika on kevyt suusta ja siksi käsivoimien käyttö onkin tarpeellista vain singahduskohtauksen aikana. Raippaa poika ei tarvitse ollenkaan, se kyllä lähtee nopeasti liikkeelle pohkeesta. 

  

Manun isä on tunnettu suomenhevosori Taikakalu. Tämä mielettömän upea, ja voisiko sanoa karismaattinen, herrasmiesmäinen ori on väriltään musta. Säkäkorkeutta löytyy huimat 167 cm. Suuresta korkeudestaan huolimatta Taikakalu on rakenteeltaan hyvin sporttinen ja kevyt, rakenteeltaan erinomainen koulupainotteisuus huomioiden. Taikakalu on kilpaillut kouluratsastuksessa aina aluetasolla saakka, enimmäkseen menestyen vaativa A-luokissa. Luonteeltaan Taikakalu on erittäin ihmisystävällinen ja kiltti, mutta ratsastaessa haastava ja vaatii ratsastajaltaan tietoa ja taitoa. Oikean ratsastajan alla se on kuitenkin erittäin näyttävä kouluratsu, eikä ihme, että se on menestynyt kilparadoilla niin upeasti. Jälkeläisiä Taikakalulla on tällä hetkellä kuusi, mutta ori tulee varmasti olemaan vielä haluttu jalostusori mahtavan luonteensa, sekä upean rakenteensa ansiosta.

  

Shamaani oli myös musta suomenhevosori, jolta löytyi säkäkorkeutta 165 cm. Shamaani oli rakenteeltaan hieman raskaampi kuin seuraajansa Taikakalu, mutta tämäkin ori omasi kuitenkin oikein korrektin rakenteen, mistä todisteena ovat myös useat palkinnot näyttelyiden osalta, sekä kantakirjaus II-palkinnolla. Shamaani oli painottunut pääosin kouluratsastukseen, mutta tämän lisäksi ori nähtiin kilpailemassa kärryjen edessä valjakkoajossa. Luonteeltaan Shamaani oli melko lennokas ja orimainen tapaus, mutta siitä huolimatta suomenhevoselle tyypilliseen tapaan hyvin nöyrä ja rehellinen. Shamaani valitettavasti sairastui 15-vuotiaana erittäin vakavaan kaviokuumeeseen, ja 16-vuotiaana se jouduttiin lopettamaan sairauden takia. Tähän ikään mennessä Shamaani ehti saada kymmenen jälkeläistä.

   

Taian Tiina on punarautias, 157 cm korkea suomenhevostamma. Taian Tiina on suvustaan huolimatta vahvasti kouluratsastukseen painottunut tamma, joka on kilpaillut äärimmäisen menestyksekkäästi. Se on palkittu useina vuosina suomenhevosten koulumestariksi vaativien luokkien ratsuna, eikä todellakaan ihme: Tiina on hyvin näyttävä ja kapasiteetikas suomenhevonen, joka osaa todellakin loistaa kouluradoilla tuomareiden mieliksi. Tiina on koko ikänsä toiminut kasvattajansa kilparatsuna, mutta jäi eläkkeelle 15-vuotiaana, ja nyt 17-vuotiaana tamma toimittaa harrasteratsun ja siitostamman roolia edelleen kasvattajansa omistuksessa. Jälkeläisiä Tiinalla on tällä hetkellä kolme, mutta tiedossa on jo tällä hetkellä uusiakin astutuksia. Tiina tulee satavarmasti periyttämään varsoilleen upeaa menestystään kouluratsastuksessa.

 

Manun emä on kuvankaunis, rautias tamma Seremonia. Seremonia on säkäkorkeudeltaan 161 cm. Tämän tamman nimen takana on suloinen tarina, sillä Seremonia syntyi suomenhevosia kasvattavan pariskunnan kotitallilla eräänä kauniina kesäkuisena aamuna – samana päivänä pariskunta oli menossa naimisiin samalla tilalla. Pieni suomenhevosvarsa pääsi olemaan juhlapäivänä myös oleellinena osana iloista päivää, ja tästä syystä tamma nimettiin myös hääseremonian tapaan. Seremoniasta kasvoi erittäin hyvätapainen ja fiksu hevonen, joka aloittikin kilpauransa kouluratsastuksessa 6-vuotiaana. Helpot luokat tuntuivat olevan Seremonialle turhankin helppoa, joten pikkuhiljaa tammaa valmennettiin vaativiin luokkiin ja lopulta todettiin, että tamma keikkui kilpailujen tuloksissa aina etupäässä. Seremonia kilpailee vielä tänäkin päivänä kouluratsastuksessa vaativissa luokissa, edelleenkin upeasti menestyen.

 

Ritun Rituaali on tummanpunarautias, 162 cm korkea suomenhevonen. Tämä ori on ollut ikänsä luonteetaan aika temperamenttinen ja tulinen, eikä itsepäisyyttä ole todellakaan jäänyt uupumaan. Alunperin orin mahdollisuuksia hieman jännitettiin, sillä jääräpäinen herra ei tahtonut taipua mitenkään ihmisten tahtoon. Tästä huolimatta Rituaalista on kuoriutunut oikein näyttävä kouluratsu, joka kuitenkin vaatii ratsastajakseen hyvin määrätietoisen henkilön. Rituaali toimii kilpailuissa helppojen luokkien ratsuna, mutta kotikentillä ori vääntää kevyesti taitavan ratsastajan kanssa myös vaativien luokkien asioita. Rituaali on saanut tähän mennessä elämäänsä kahdeksan jälkeläistä, joille se ei ole kuitenkaan periyttänyt itsepäistä luonnettaan - onneksi.

   

Sesilja – 160 cm korkea, rautias tamma, joka oli hyvin vahvasti painottunut valjakkoajoon. Sesilja oli ratsukoulutettu ja toimi myös sillä urallaan oikein näppärästi, mutta kilpailuissa tammaa nähtiin ainoastaan kärryjen edessä. Sesilja aloitti noviiseista luokista vaihtaen vaativaan, ja viimeiset viisi vuotta se kilpaili vaikeissa luokissa asti. Sesilja oli erittäin ketterä ja taitava kärryjen edessä, sekä kuuliainen ja vauhdikas. Se oli tamma, joka kykeni kääntymään vaikka kolikon päällä. Sesiljan jälkeläisistä ei valitettavasti ole tarkkaa tietoa, kuten ei myöskään siitä, mihin tamma on menehtynyt. Sesilja on kuitenkin ilmeisesti elänyt 15-vuotiaaksi, ja sillä on tietojen mukaan enemmän kuin yksi jälkeläinen.

  

Oonan emä Laululintu on todella kaunis pienehkö suomenhevostamma. Tammalla onkin säkää vain 150cm ja se on väriltään tummanpunarautias. Laululintu eli Lilli on painotukseltaan yleispainotteinen. Se hyppää 100cm ja taitaa vaativan B:n tasolle asti. Näillä tasoilla se kilpaileekin ahkerasti ja on kerryttänyt sijoituksia. Luonteeltaan Lilli on hoitaessa kuin höyhen. Ei kannata lähteä hinkkaamaan piikkusualla edes häntää! Pehmeät harjat ja pehmeät otteet, muuten voi tulla hampaista. Ratsastaessa Lilli menee melkein kaikilla pehmeäkätisillä saman tien pyöreään muotoon, mutta ei välttämättä liiku pyöreästi rehellisesti. Selkä saattaa unohtua ja kaula vain menee kauniisti kaarella. Kovakätinen ratsastaja saa huomata, ettei pääse tamman kanssa metriäkään repimällä. Muuten tamma liikkuu oikein yhteystyöhaluisesti ja hyvällä askeleella.

 

Lillin isä, Seitsemäs Taivas, oli todella näyttävä ja hyväluonteinen suomenpienhevosori. Väriltään ori oli kaunis vaaleanrautias, omaten kauniit sukat jaloissaan. Säkäkorkeutta siltä löytyi 147 cm. Kuten sanottua, Seitsemäs Taivas oli luonteeltaan täyttä kultaa. Se oli todella ihmisystävällinen ja fiksusti käyttäytyvä ori, vaikka toisinaan sen elämä koulupainotteisena hevosena olikin aikamoista kilpakentiltä kilpakentille kiertämistä. Hevonen asui koko ikänsä Antti Holmasen omistuksessa suomenhevossiittolassa, missä ori toimi kilparatsun ohella myös jalostusorina. Valitettavasti ori menehtyi 19-vuotiaana, jolloin sillä oli jo toistakymmentä jälkeläistä.

 

Taavetti oli tasan 150 cm korkea, vaaleanpunarautias suomenhevosori. Tämä komea oriherra ei kuitenkaan ollut luonteeltaan siitä rauhallisimmasta päästä, sillä herkkänä ja vaativana hevosena se osasi olla toisinaan hyvinkin haastava. Taavetti oli hieman arka ihmisiä kohtaan, eikä sen luottamuksen voittaminen ollut helppoa. Kärryjen edessä ori toimi kuitenkin kuin unelma, ja olikin hyvin tasokas ja taitava valjakkohevonen. Taavetti kilpaili niin noviiseissa kuin vaativissakin luokissa, toisinaan hieman paremmin menestyen, toisinaan taas hieman heikommin. Taavetti oli arasta luonteesta huolimattaan kiltti ja sympaattinen. Ori eli 22-vuotiaaksi asti jättäen jälkeensä neljä jälkeläistä.

 

Kuusisalon Tähti oli lähinnä siitoshevosen virkaa suorittava, kuvankaunis suomenhevonen. Säkäkorkeutta siltä löytyi 145 cm, väriltään se oli voikko. Tähti syntyi estepainotteisia suomenhevosia kasvattavalle siittolalle, jossa siitä odotettiin suurta estetähteä – joskin suvusta löytyi myös kauempaa kouluratsuja. Ei mennyt aikaakaan kun huomattiin, ettei varsasta esteradoille ole, vaan sen liikkeet ovat upeat kuin vaativan luokan kouluratsulla. Näinollen Tähti muuttikin toiseen siittolaan, missä sitä alettiin kisauttamaan kouluratsastuksessa. Tähti eli 25-vuotiaaksi. Jälkeläisiä tällä hevosella on tiedossa kuusi, joista neljä on tammoja ja kaksi oreja. 

 

Lillin emä on kaunis Laulava. Tamma oli erittäin kovatasoinen esteratsu, ja kaikinpuolin rehellinen hevonen. Rautias tamma, jonka päätä koristi kaunis tähti, oli rakenteeltaan ja luonteeltaan erittäin korrekti, säkäkorkeutta siltä löytyi 153 cm. Se kilpaili varsanäyttelyissä nuorena, mutta tämän jälkeen siirtyi oikeastaan ainoastaan estekäyttöön. Laulava asui yksityisessä omistuksessa pienellä tallilla, jossa hevosten hyvinvoinnista pidettiin ehdottoman hyvää huolta. Laulava kilpaili esteradoilla aina 120 cm korkeissa luokissa saakka, minkä jälkeen se siirtyi 10-vuotiaana kenttäesteratsastukseen. Laulava teki oikein menestyksekkään uran kovan tason estehevosena. Jälkeläisiä sillä on kolme.

  

Karaoke oli hyvin sisukas, mutta itsenäinen ja tavallaan vaativa hevonen. Karaoke oli varsasta lähtien hyvin energinen ja eläväinen, eikä se oikein jaksanut keskittyä ihmisten käskyihin. 155 cm korkea, lihaksikas ja näyttävä hevonen ei ollutkaan mikään helpoin käsiteltävä, joten ori nähtiinkin yleensä poikkeuksetta ketjun päässä. Esteradoilla tämä ruunikko ori oli kuitenkin täysin elementissään. Se keskittyi tehtäväänsä täysillä, ja oli hyvin kilpailunhaluinen, mutta kuitenkin kuuliainen. Karaoke niitti menestystä 110 cm esteradoilla, mutta loukkasi 12-vuotiaana jalkansa hyvin pahasti kaatuessaan muuriesteelle. Sen jälkeen orin kilpaura valitettavasti tyssäsi kuin seinään, mutta se ehti saada vielä viisi jälkeläistä. Pian jalkavaiva alkoi muuttua edelleen pahemmaksi, mistä syystä Karaoke jouduttiin lopettamaan 14-vuotiaana.

   

Lanaria eli melko lyhyen hevosen elämän. Pienikokoinen, ruunikko tamma syntyi kesäkuussa ja kehittyi hyvin nopeasti lihaksikkaaksi ja hyvätasoiseksi estesuomenhevoseksi. Tamma aloitti kilpailemisen 70 cm luokissa 6-vuotiaana ja oli kohtalaisen hyvä, joskaan ei ehkä parhaimmasta päästä. 8-vuotiaana tamma sai ensimmäisen ja viimeisen jälkeläisensä, minkä jälkeen suuntasi taas estekentille, tällä kertaa jopa 100 cm luokkiin. Valitettavasti se ehti saada alleen vain muutaman startin, kun kilpapaikalle matkustaessa sattui vakava auto-onnettomuus, missä Lanaria loukkaantui todella pahasti. Hevonen jouduttiin lopettamaan välittömästi. Lanaria oli tässä vaiheessa lähestulkoon 10-vuotias.

 

Isä ja emä © Ram., loput © Juli

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

Vapaapäivä

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (40)

02.02.2014 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
15.02.2014 KRJ kutsu, helppo b: 5/50
18.02.2014 KRJ kutsu, helppo b: 3/50
25.02.2014 KRJ kutsu, helppo b: 6/50
09.02.2014 KRJ kutsu, helppo b: 6/40
16.02.2014 KRJ kutsu, helppo b: 5/40
21.02.2014 KRJ kutsu, helppo c: 6/40
23.02.2014 KRJ kutsu, helppo c: 5/40
26.02.2014 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
27.02.2014 KRJ kutsu, helppo b: 6/40
12.03.2014 KRJ kutsu, helppo b: 6/50
13.03.2014 KRJ kutsu, helppo b: 2/50
16.03.2014 KRJ kutsu, helppo b: 5/50
17.03.2014 KRJ kutsu, helppo b: 1/50

    

19.03.2014 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
23.03.2014 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
07.04.2014 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
07.04.2014 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
12.04.2014 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
22.04.2014 KRJ kutsu, helppo b: 2/50
23.04.2014 KRJ kutsu, helppo b: 5/50
28.03.2014 KRJ kutsu, helppo a: 1/40
28.03.2014 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
02.04.2014 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
05.04.2014 KRJ kutsu, helppo a: 6/40

07.04.2014 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
08.04.2014 KRJ kutsu, helppo a: 2/40

 


 

11.04.2014 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
13.04.2014 KRJ kutsu, helppo a: 5/40

16.05.2014 KRJ kutsu, helppo b: 5/30
19.05.2014 KRJ kutsu, helppo b: 2/30
24.05.2014 KRJ kutsu, helppo b: 5/30
10.08.2015 KRJ kutsu, helppo b: 4/60
11.08.2015 KRJ kutsu, helppo b: 5/60
16.08.2015 KRJ kutsu, helppo b: 2/60
13.08.2015 KRJ kutsu, helppo b: 2/40
01.09.2015 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
03.09.2015 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
08.09.2015 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
12.09.2015 KRJ kutsu, helppo a: 4/40

Esteratsastus (42)

15.02.2014 ERJ kutsu, 120cm: 3/50
03.09.2015 ERJ kutsu, 120cm: 1/80
05.09.2015 ERJ kutsu, 120cm: 7/80
09.09.2015 ERJ kutsu, 120cm: 6/80
10.09.2015 ERJ kutsu, 120cm: 4/80
05.01.2016 ERJ kutsu, 120cm: 2/30
10.01.2016 ERJ kutsu, 110cm: 6/40
07.02.2016 KRJ kutsu, 120cm: 6/50
09.02.2016 KRJ kutsu, 120cm: 4/50
12.02.2016 KRJ kutsu, 120cm: 5/30
12.02.2016 KRJ kutsu, 120cm: 4/30
13.02.2016 KRJ kutsu, 120cm: 1/30
17.02.2016 KRJ kutsu, 120cm: 2/30

02.03.2016 ERJ kutsu, 120cm: 1/30

    

19.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 4/30
21.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 3/30
22.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 3/30
25.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 3/30
26.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 5/30
28.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 5/30
28.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 5/30
01.03.2016 ERJ kutsu, 120cm: 2/30
01.03.2016 ERJ kutsu, 120cm: 4/30

11.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
12.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 4/30
13.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
17.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 2/30

08.03.2016 ERJ kutsu, 120cm: 3/30

 

18.03.2016 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
22.01.2016 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
12.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 1/30
18.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 5/30
08.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 3/30
10.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 5/30
12.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
14.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
15.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 5/30
16.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
19.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 2/30
20.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 4/30
22.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
26.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 4/30

PÄIVÄKIRJA

-
Webdesign © 2011 Ram.