VERIKOSTO HUI

RIP 15.01.2016

NimiVerikosto HUI "Ossi" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Viehättävä
Skp & säkä Ori  & 160cm Koulutus Yleispainotteinen, Vaativa A & 100cm
Syntymäaika   02.12.2010 Rekisterinumero VH11-018-0073
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit & näyttelyt

VIR MVA Ch myönnetty 05/11

KRJ-I 21 (7+7+7) - 40 - 22 - 10 - 8 = 101 p.

YLA 1 35p + 36p + 40p + 35p = 146p

KTK-III 18 + 17 + 17 + 17 = 69p
- Lyhyt muuten hyvä kaula, hieman pitkä runko, laskeva lautanen
- Raskas ratsutyyppi, massiivinen runko, pitkä säkä, hyvät jalka-asennot

SLA-I 13 + 22 + 25 + 20 + 13 = 93 p.
1. Hyvä tyyppi ja skp-leima (4p.)
2. Hieman lyhyt hyvä kaula (3p.)
3. Pitkä raskas runko (3p.)
4. Hieman vennot ej vuohiset (3p.)

ERJ-II (7 + 40 + 12 + 18 + 13 = 90 p.)

  

30.03.2011 Shmarock HIllBIS2 +MVA-SERT,  pt. Anette N.

20.04.2011 HarharetkiBIS3 +MVA-SERT,  pt. Anette N.

19.04.2011 Västerby,  BIS5 +MVA-SERT,  pt. Alina J.

Jälkeläiset

21.3.2011 o. Veriveli HUI (Verililja HUI)

04.06.2012 t. Piparina HUI (Fiktion Pipa

13.04.2013 o. Viehättävän Huijari (Kieron Hipsteri)

01.09.2013 t. Takamaiden Verivala (Viehättävän Miranda)

09.04.2013 o. Viehättävän Kosto (Harharetken Tuuve)

© Tallin omaisuutta

 

LUONNE

Verikosto HUI, eli tutuille pelkkä Ossi (tai hyvännäköisille tammoille Osteri-Ossi) on lyhyesti sanottuna kova jätkä. Tälle hemmolle eivät muut orit ryppyile, ja ihmisilläkin riittää työtä pitää tallipihan kovista leikkivä herra aisoissa. Ossi ei ole kaikkein helpoin hevonen, ja se tuppaa testaamaan uusia ihmisiä ja hankaloittamaan vanhojen tuttujenkin työtä aina aika ajoin. Orista saa kuitenkin hienon ratsun, jonka kanssa on mukava työskennellä, kun näyttää sille, että pahiksen leikkiminen on turhaa eikä hätkähdä vähästä. Ossin kanssa työskennellessä pitää muistaa olla napakka, päättäväinen ja jämpti. Kun orille ei anna periksi, ja näyttää sille, että kaikenlainen keljuilu ei ole mistään kotoisin, Ossi lopulta luovuttaa, ja alkaa käyttäytyä kiltisti, rehdisti ja rehellisesti kuten hyvän suomenhevosen kuuluukin. Orimaisuus säilyy kuitenkin vaikka Ossin saakin käyttäytymään hyvin - tutunkin hoitajan kanssa herra sortuu aina silloin tällöin karkaamaan kohti ihania tammoja, ryppyilemään toisille orille niin että taluttajaparka roikkuu elämänsä pisimmät kolmekymmentä sekuntia riimunarun päässä, ja osoittamaan mieltään harjatessa. Pohjimmiltaan Ossi on kuitenkin tosi jees - haasteita löytyy, mutta kunnon tutustumisen jälkeen alkaa kuoriutuu myös hyvän ja kiltin hevosen piirteet. 

 

Ossin hoitaminen varsinkaan ensimmäisellä kerralla ei ole mitään ruusuilla tanssimista. Ori ei nimittäin pidä harjaamisesta laisinkaan ja jo nähdessään hoitajan lähestyvän harjapakki kädessään Ossi näyttää mitä mieltä se koko hommasta on - ja kääntää takapuolensa karsinan ovea kohti. Paras tapa harjata suomiputte on tuoda se karsinasta ulos ja sitoa tiukasti kiinni käytävälle. Ossilla on tapana yrittää hivuttautua karsinasta karkuun - jos oria hoitaa siellä, ovea ei saa jättää edes raolleen, sillä muuten punarautias herra on porhaltanut alta aikayksikön käytävälle remuamaan. Käytävälläkään Ossia ei saa jättää täysin huomiotta, sillä herra on harjaantunut avaamaan jos jonkinlaisia solmuja. Myöskään harjapakkia ei kannata jättää Ossin ulottuville - nyrpeä kovispoika kun saattaa hajottaa sen astumalla vaivihkaa lootan päälle. Tutun hoitajan kanssa ori ei temppuile enää niin paljon, ja ankarat huomautukset pitävät sen kohtalaisesti ruodussa hieman tuntemattomammankin ihmisen käsittelyssä. 

Jalan nostaminen on Ossin kanssa aivan oma operaationsa - ori kun ei millään viitsisi vaivautua nostamaan koipeaan jonkun mitättömän hoitajan pyynnöstä. Napakka komento kuitenkin saa orin jalkaan vipinää ja se nousee kuin nouseekin lopulta. Hoitajan kannattaa ottaa kunnon ote kiinni Ossin jalasta, sillä jos koipea pitelee hennosti kuin lasiesinettä, ori saattaa tehdä temput ja viskaista kavion takaisin maahan. Varustaminen suomenhevosen kanssa sen sijaan sujuu astetta helpommin, vaikkei Ossi varsinaisesti siitäkään nauti. Satulan saa vielä asetettua herran selkään kohtalaisen helposti (jos ei oteta lukuun orin pientä tepastelua edes takaisin tai miltei harmitonta sivuhyppelyä), mutta vyön kiristäminen on ensimmäinen ongelma. Ossi ei pidä siitä laisinkaan, ja se viskookin päätänsä hurjana edes takaisin korvat luimussa, ja saattaa jopa yrittää näykkäistä. Suomenhevonen pitääkin pistää kunnolla takaisin ruotuun, jotta vyön saa kiristettyä loppuun. Jo muutaman varustamiskerran jälkeen Ossi viimein luopuu puremisaikeistaan uutta ihmistä kohtaan, ja alkaa käyttäytyä jo melkein nätisti mosh pit-tyylistä pään heiluttelua. Kuolaimetkaan eivät lukeudu suomiherran suosikkeihin, mutta ankaran tahtojen taiston jälkeen Ossi luovuttaa ja aukaisee suunsa kuolaimille. Suitsien remmejä kiristäessä ori saattaa vielä hiukan urputtaa päätään heilauttelemalla, mutta siinä vaiheessa taisto on jo aika lailla voitettu. Suojia ja pinteleitä ori ei jaksa enää huomioda, joten ne saa sujautettua herran jalkoihin ilman Ossille tyypillistä järkyttävää protestointia. 

 

Orin taluttaminen ei ole useinkaan mitään unelmaa, ja silloin kun Ossi on erittäin huonolla tuulella, saattavat hoitajat jopa vetää pitkää tikkua siitä, kuka joutuu tätä kuningasta leikkivää herraa taluttamaan. Ossille on syytä jättää riimu päähän tarhaan, sillä muuten orin hakeminen sieltä vaikeutuu huomattavasti, ja varomaton taluttaja saakin yleensä pyydystellä hevosta tuntikaupalla tallipihalta kaurasankoa kolistellen. Taluttajan on pidettävä naru tiukasti kädessä, ja näytettävä Ossille, että karkaaminen tai muu reuhaaminen narun toisessa päässä ei hyödytä ketään. Jos ori kuitenkin alkaa kiskomaan itseään kohti vapautta, ampaisee kohti toista oria vihaiset teot mielessä tai vaikka näkee ihanan tamman ja haluaa mennä halimaan tuota upeata neitokaista, on taluttajan oltava valmiina ja komennettava Ossia ankaralla äänensävyllä. Yleensä muutama tiukka nykäisy riimunarun päästä ja äänen selkeä korottaminen palauttaa Ossin ruotuun. Jos Ossille näyttää, kuka määrää, se kulkee loppumatkan kiltisti kuin pieni koiranpentu edes yrittämättä mitään ylimääräisiä. Huonoina päivinä tutunkin taluttajan käskyt kuitenkin kaikuvat yleensä kuuroille korville, mutta annettakoon se Ossille anteeksi, sillä jokaisella meistä on joskus pahoja päiviä, jolloin ei voisi vähempää kiinnostaa totella tai kuunnella ketään eikä mitään. 

 

Kun käsittelee Ossia, olettaa varmasti että ori on samanlainen tapaus myös ratsastaessa. Osa hevosella ensimmäistä kertaa ratsastaneista onkin pistänyt kypärän poikkeuksellisen tiukalle ja varannut kaiken kannuksista turvaliiveihin ja erikoisraippoihin. Myönnettäkööt, ettei Ossi ole välttämättä ratsunakaan pikkutyttöjen unelmahevonen, mutta osaavan ratsastajan kanssa siitä kuitenkin kuoriutuu esiin aivan uusia puolia. Ensimmäinen kerta Ossin selässä on pahin. Herra testailee ihmisiä myös ratsastaessa, eikä se päästä uusia tuttavuuksia helpolla. Ori pysähtelee, pelästyy olemattomia, kiihdyttää vauhtiaan, ei kuuntele apuja tai muuten vain sekoilee pitkin poikin saadakseen ratsastajansakin sekaisin. Ratsastaja ei kuitenkaan saa antaa Ossin temppuilulle periksi - pitää vain ratsastaa oria päättäväisesti ja näyttää sille, kuka määrää kaapin paikan. Kun orille tehdään selväksi, että ratsastajan testaaminen ei saa ihmistä pois herran selästä, Ossista tulee kuin eri hevonen. Ahkera ratsastaminen orin selässä tuottaa tulosta - kun suomenhevonen tajuaa, että ratsastaja on ikään kuin läpäissyt testin, herra hyväksyy ihmisen myös selästä käsin johtajakseen ja alkaa kuunnella hyvinkin pieniä apuja. Ossilla on mahtavat liikkeet - ne ovat matkaa voittavat ja näyttävät, mutta myös helpot istua ratsastajalle. 

Suomiputte työskentelee kuuliaisesti ja ahkerasti, ja sen taidot kouluratsastuksessa riittävät vaativan An tasolle saakka. Ossi on taitava kouluratsu, joka on perinyt taitonsa vanhemmiltaan. Ori pysyy testitemppuilujensa jälkeen loistavasti ruodussa - enää se yritä mitään jekkuja, eikä edes kiihdytä turhaan vauhtiaan. Tutun ratsastajan kanssa Ossi ei tarvitse kovinkaan pitkää alkuverryttelyä - vain vähän lämmittelyä ja herra on jo heti valmiina tositoimiin. 

Esteillä ori kiitää kuin tuulispää. Vaikka suurinosa hevosista on selkeästi lahjakkaampi jommassa kummassa lajissa, esteillä tai koulussa, Ossilla riittää talenttia molempiin suuntiin. Ori on rohkea hyppääjä, eikä se tutise pelosta korkeimmankaan tai värikkäimmänkään esteen kohdalla. Hyvän esteratsun herrasta tekee myös sen säpsäkkä käyttäytyminen radalla - vaikka koulua tuupatessa Ossi ei turhia hötkyilekään, esteillä siitä sukeutuu vauhdikas ja innokas, mutta siitä huolimatta varmajalkainen hyppääjä. Ori nauttii hyppäämisestä täysin siemauksin, ja se näyttääkin hyvältä loikkiessaan esteiden yli coolisti ainuttakaan puomia pudottamatta. Ossi kuitenkin vaatii, että myös ratsastaja on mukana samalla innolla - jos ratsastaja ei mukaudu hyppyyn tai vain matkustaa selässä, on seurauksena helposti kieltäytyminen. Kun ratsastaja tulee mukaan jokaiseen hyppyyn hyvin, Ossi kulkee reippaasti, ylittää esteet rehellisesti ja laskeutuu hutiloimatta. Maastossa ori kulkee melko rauhallisesti, mutta saattaa laukkapätkillä irrotella hieman turhan lujalla vauhdilla, ja ratsastajan kannattaa luonnon helmassa myös varautua satunnaisiin pukkeihin, jotka Ossin mielestä ovat hyvin hauskaa piristystä normaaliin arkeen, maastossakin. 

 

Traileristakaan ori ei pidä, tai jos pitääkin, niin ainakin Ossi esittää inhoavansa koko tyhmää vaunua. Sinne pojua ei meinaa saada kirveelläkään - tarvitaan kolme vahvaa miestä ja yksi viisas nainen houkuttelemaan ja puoliksi pakottamaan Ossi traileriin matkojen ajaksi. Ori prostetoi myös matkalla - kuljetusvaunun seinät ja lattia saavat aina tuta hevosen turhautumisen. Perille päästessä Ossi on aina rynnimässä huimalla vauhdilla ulos trailerista raikkaaseen ulkoilmaan. Aina päästessään kuljetusvaunusta ulos herra tuhisee ja puhisee helpottuneena, ja varmasti toivoo, ettei joutuisi kokemaan mokomaa enää uudelleen. Valitettavasti Ossin toive ei kuitenkaan käy toteen, ja taistelu käydään seuraavallakin kerralla. Eläinlääkäri ei myöskään lukeudu tämän pojan suosikkihenkilöihin. Ori luimistaa aina korviaan nähdessään vakioeläinlääkärin saapuvan, ja astelee taluttajan perässä nyrpeän näköisenä hänen käsittelyynsä. Ossilla pitää olla joku tutumpi ihminen tai pari pitelemässä herraa kiinni, sillä muuten hommista ei tule mitään - ori tempuaa ja remuaa eikä anna eläinlääkärin tehdä työtään rauhassa. Kengittäjä sen sijaan on Ossista mukavampi - karski mies on ilmeisesti jotenkin äijämäisempi kuin eläinlääkäri ja ori meneekin kengitykseen innokkaasti höristen - onhan sitä kiva tavata muitakin kuin vain tallin omia poikia, jotka Ossi mieltää kilpailijoikseen. 

 

Muiden hevosten seura ei useinkaan miellytä Ossia, varsinkin jos kyseessä on toinen ori. Tallin muut orit ovat tämän koviksen mielestä ärsyttäviä kilpailijoita, joille pitäisi näyttää, kuka tallipihalla oikein hallitsee. Toisten poikien joukossa on kuitenkin muutama, joista Ossi pitää, ja niinpä ori yleensä tarhataankin näiden kolmen kaveruksen tai jonkin niistä kanssa. Muista oreista Ossi kannattaa pitää kaukana, sillä se on melkoinen riidanhaastaja, eikä säästele potkuja tai hampaita yrittäessään löylyttää vihollisiaan. Tammat sen sijaan ovat Ossin mieleen, ja se kannattaa tarhata mahdollisimman kauas tammoista. Ossi on sellainen naistenmies, jota aidat eivät estele tammojen kutsun kajahtaessa ilmoille. Ori on todellinen naistennaurattaja - astuessaan tammoja se juttelee tammalle hyvin pitkään, ja onpahan Ossi joskus yllätetty ojentamassa maukasta heinää aidan yli kivalle viereisessä tarhassa asuvalle tammalle. 

 

Kisoissa käyminen on varmasti yksi Ossin lempipuuhista, vaikka inhottavan pitkä matka trailerissa sitä elämystä pilaakin. Vaikkei sitä heti aavistaisikaan, ori nauttii huomiosta ja kisoissa se saa sitä yllin kyllin varsinkin radalla ollessaan. Kisoissa Ossi tapaa myös ihania tammoja, joille on kiva flirtata ja miltei jyrätä taluttaja alle. Suomenhevonen kannattaa roudata ajoissa lämmittelyalueelle, jotta sen saa työtuntumaan ja unohtamaan taustalla olevan yleisön. Kun Ossin saa unohtamaan showmiehen elkeet, se työskentelee kuten kotonakin ja yrittää radalla parhaansa hurmatakseen tuomarit. Kunniakierros on orin mielestä varsin siisti juttu - ratsastajaa voi vähän härnätä kiitolaukalla ja loppuun pistää kunnon pukkihyppelyt rodeotyyliin. 

Aivan mahdottoman upean pitkän soikean pomppivasta ja fantastisesta luonteesta kiitos yukitora

SUKUSELVITYS

 Herpertti HUI

  sh-o, 158cm 

  VIR MVA Ch

ii  Onnen Hermanni

  VIR MVA Ch, KTK II

iii  Haavelaakson Lento

  KRJ II, YLA2, SLA I

iie  Humun Muska

-

ie  Jeanne U

VIR MVA Ch, PRI-V, KTK-I, KRJ I, YLA2

iei Kotikunnaan Viljo

  SLA-II, KRJ II, YLA3

iee Marjametsän Ennenkaikkea

VIR MVA Ch, SLA-I, YLA2, KRJ-II, KTK-III

e   Emilia U

  sh-t, 154cm 

  VIR MVA Ch, KTK-II

ei Kuisman Tatu

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, YLA2

eii Raadelman Ärräpää

  VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2

eie Mataleena

  YLA2, SLA-II

ee Marjametsän Ensiaskel

VIR MVA Ch, YLA1, KTK-III, KRJ-III

eei Wonkamoinen

-

eee Höpinän Pusuhuuli

-

  

Herpertti HUI, tutummin Pertti on upea rakenteinen ori ja tästä onkin todisteena hyvä näyttelymenestys ja VIR MVA Ch arvonimi. Koulua Vaativa B tasolla paljon kilpaillut Pertti on luonteeltaan valloittava persoona. Hoitaessa Pertti on turvallinen ja ihmisystävällinen kaveri. Ratsuna Pertti on hieman pelokas, mutta kuitenkin melko taitava ja toimii upeasti ratsastajan avuista. Liikettäkin löytyy ja energiaa. Pertiltä voimme odottaa tulevaisuudessa paljon menestystä, sillä ori on vasta alkumetreillä elämässään.

   

ii. Koulupainotteinen Onnen Hermanni on komea, voikko suomenhevosori. Henkka on 156cm korkea ja ehdottoman hyvätapainen. Henkka on yritteliäs ja aina valmis oppimaan uutta. Se on toimelias ja todella utelias. Ori kisaa helposta B:stä vaativaan B:hen ja osaa todella hommansa. Henkka on saanut VIR MVA Ch-arvonimen 1.11.2009, se on kierrellyt monissa näyttelyissä ja sijoittunutkin monessa. Sillä on myös yhteensä 46 sijoitusta, joista yksi on KRJ Cup-sijoitus. Ori on myös viimeaikoina kantakirjattu toisella palkinnolla.

  
Hevosten upeus vain jatkuu, kun tutustutaan Henkan isään Haavelaakson Lentoon. Valitettavasti Lento laukkasi vihreimmille laitumille 5.9.2009, mutta jätti jälkeensä seitsemän upeaa jälkeläistä, joiden on hyvä kehuskella isällään: se sai arvonimet KRJ II, SLA1 ja YLA2. Henkan tapaan Lento oli hyvätapainen. Ratsastaessa sen askeleista näki lennokkuuden ja innon. Lentokin oli komea voikko väritykseltään.

  
Henkan emälinjaan kuului siihenkin monta upeaa suomenhevosta. Humun Muska oli ehkä se, jolta Pertti peri höseltäjän luonteensa. Muska oli 154cm korkea raudikko. Sen askeleet olivat aivan omaa luokkaansa ja se olikin pelkkää iloa silmälle taivaltaessaan koulurataa ympäri. Tamma koulutettiin vaB-tasolle, mutta se kisasi myös heB-tasolla. Se sijoittui useita kertoja.

   

Verikosto HUI:n isänemä Jeanne U on 157cm korkea, pirteä ja huumorintajuinen tamma. Anne on vieraiden ihmisten kanssa hieman arka mutta kun siihen tutustuu, se on upea kouluratsu. Ratsastaessa sen kanssa pitää olla tarkka, sillä tamma on herkkä suustaan ja toimii mainiosti melkeinpä pelkän istunnan ja pohkeiden avulla. Anne on yleispainotteinen ja se on mm. kantakirjattu I-palkinnolla, sille on myönnetty VIR MVA Ch ja onhan tamma saanut KRJ-I-arvonimenkin.

  
Annen isä Kotikunnaan Viljo lopetettiin 15.6 jalkavaivojen vuoksi. Viljo sai kuitenkin kahdeksan varsaa, sijoittui 52 kertaa ja saihan kaiken rennosti ottava ori vielä monia arvonimiä, kuten SLA-II ja KRJ-II. Koulua se kisasi Vaativaan A:han asti. Viljo oli komea tummanrautias ja kouluradoilla iloa silmälle. Viljo osoittautui upeaksi isäksi, sillä sen varsoja on menestynyt erittäin upeasti.

 
Annen emälinja on sekin vertaansa vailla, sillä suvusta löytyy monia todella hyvin sijoittuneita. Annen emä eli Pertin emänemä Marjametsän Ennenkaikkea, tutummin vain Enni oli todella hyvin sijoittunut suomenhevostamma. Se oli kaunis 151cm vaaleanrautias, ja se sai kolme varsaa. Enni ei ollut mikään helpoin käsitellä, riippuen sen päivästä ja olotilasta. Joskus asiat sujuivat kuin rasvattu salama ja toisinaan mikään ei onnistunut. Ennikin oli reipas ja herkkä. Enni kisasi yli 622 kisassa ja sijoittui sekä KRJ’ssä että ERJ’ssä. Arvonimiä kerääntyi mukava määrä: VIR MVA Ch, YLA2, KRJ-II, KTK-III sekä SLA-I.

  

Verikosto HUI:n emä Emilia U on vertaansa vaille kaunis tamma. Emilia U on Uniruudun kasvatti ja asuu tällä hetkellä Viehättävässä. Emiliassa, eli Millassa on paljon muutakin hyvää kuin ulkonäkö: Luonteeltaan tamma on rauhallinen, mutta eloisa ja taitava niin koulu - kuin esteratsastuksessakin. Koulua tamma on kilpaillut paljon Vaativa A:n tasolla ja esteitä se hyppää 120cm. Ratsuna Milla on miellyttävä taitavan ratsastajan alla ja taipuu hyvillä askeleilla vaikeisiinkin liikkeisiin kärsivällisenä. Este- ja koulukilpailuiden lisäksi Milla on käynyt paljon näyttelyissä ja saanut VIR MVA Ch-arvonimen ja kantakirjattu toiselle palkinnolle. Verikosto HUI on Millan kolmas varsa. 

 

Emän isä Kuisman Tatu on väritykseltään voikko ja se on korkea 148 senttimetriä. Aatua ollaan kuvattu luonteeltaan rauhalliseksi suomnehevosoriiksi, mutta ratsastaessa se saattaa olla joskus liiankin rauhallinen - laiskanpuoleinen. Ori on koulutettu vaativa B'n tasolle ja rataesteitä kaveri hyppää 100 senttimetriä. Orin painotus on kouluratsastus. Aatu on kilpaillut paljon ja sijoittunutkin monen monta kertaa painotuslajissaan. Menestys kilpailuissa ei lopu kouluratsastukseen: näyttelyissä ori on kahminut useita sertejä. Sertejen avulla tälle hyvärakenteiselle oripojalle onkin hankittu Virtuaalinen muotovalio champion -arvonimi. Jälkeläisiä Aatulla on tällä hetkellä neljä, kaksi oria ja kaksi tammaa.
 
Emänisänisä Raadelman ärräpää on upea ori. Sillä on VIR MVA Ch ja kantakirjattu II- palkinnolla. Ori on ollut myös yleislaatuarvostelussa jossa se keräsi myös 2- palkinnon!
 
Emänisänemä on kuvankaunis, punarautias suomenhevostamma, joka on saanut nimen Mataleena. Tällä neidillä on säkäkorkeutta 156 senttimetriä. Leena on luonteeltaan sähäkkä ja sisukas. Ratsuna se on pirteä, reipas ja herkkä avuille. Iloisen luonteen omaava neitokainen on painottunut kouluratsastukseen ja vääntääkin sitä vaativa B'n asti. Kouluratsastuksessa neiti on sijoittunut loistavasti: tällä hetkellä sijoituksia löytyy tästä lajista jopa 39 kappaletta! Lisäksi Leena on palkittu yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla ja suomenhevoslaatuarvostelussa myöskin toisella palkinnolla. Jälkeläisiä hevosella on viitisen kappaletta; kolme niistä oreja ja kaksi tammaa.
 
Emänemä on koulu- ja estepainotteinen Marjametsän Ensiaskel. Tämän neidin karvapeite on väriltään rautias ja säkää sillä on 155 senttimetriä. Kikka menee koulua vaativa B'tä ja hyppää rataesteitä jopa sataakymmentä senttimetriä. Tammalla on ollut jo pitkä kilpailu-ura, sillä Kikalla on hurjasti sijoituksia molemmista painotuslajeistaan. Koulu- ja esteratsastuksen lisäksi Kikka on kokeillut kenttäratsastusta ja sijoittunutkin parisen kertaa. Luonteeltaan neitonen on varsinainen ilopilleri: se on pirteä, reipas ja innokas kaveri! Miellyttävän luonteen omaava tamma on varsonut kolme tammaa. Lisäksi Kikalle on myönnetty Virtuaalinen muotovalio champion -arvonimi.
 
Emänemänisä on suomenhevosori Wonkamoinen alias Wonka. Se on väritykseltään tummanpunaruunikko ja korkea 157 senttimetriä. Varsin iso suomalainen on painottunut esteille ja hyppää ratana sataa senttiä. Kouluratsastusta se menee helppo A'han asti. Wonkan luonne ei ole mikään helppo; se on kuuma ja temperamenttinen, sekä hankala. Jälkeläisiä suomenhevosella on kaksi ja ne molemmat ovat tammoja. 

 

Emänemänemä Höpinän Pusuhuuli sivuja ei löydy, mutta VRL:n mukaan tamma on syntynyt vuonna 2006 ja sen ainoa jälkeläinen on Marjametsän Ensiaskel. Tamman omistaa Mimi K. ja se on kasvattanut Eeva T.

 
Emä ja isän sukuselvitys tallin omaisuutta.

Isän puolen sukuselvitys: © Minka 

Eman puolen sukuselvitys: © Buzz

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 3 vuotta - 21.03.2011 VARL
syntynyt 02.12.2010
1 vuotta - 19.01.2011
2 vuotta - 08.03.2011
3 vuotta - 21.03.2011
4 vuotta - 12.06.2011
5 vuotta - 30.07.2011
6 vuotta - 16.09.2011
7 vuotta - 03.11.2011
8 vuotta - 21.12.2011
9 vuotta - 07.02.2012
10 vuotta - 26.03.2012
11 vuotta - 13.05.2012

12 vuotta - 30.12.2013

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

Vapaapäivä

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (47)

28.12.2010 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
28.12.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
29.12.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
31.12.2010 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
11.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
10.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
12.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
13.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50

14.02.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 6/50
15.02.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 4/40
16.02.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 1/40
16.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
18.02.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 2/50
18.02.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 3/40
19.02.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 6/40
20.02.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 6/50
20.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
21.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
23.02.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 6/50
23.02.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 6/50

19.02.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 7/100
12.02.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 4/50
22.02.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 5/30
21.02.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 1/30
19.02.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 4/40  

 20.03.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 1/50
13.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50

17.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50

23.03.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 5/40

 28.03.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 2/40

 

  

23.03.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 5/40
25.03.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 6/40
17.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
14.03.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 2/50

07.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50

03.04.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 4/50
01.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50

18.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
19.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
20.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
21.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
01.04.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 4/40
15.04.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 6/50
22.04.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 7/50
23.04.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 5/50
24.04.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 5/50

04.05.2011 KRJ kutsu, vaativa a: 5/40

 

 Esteratsastus (42)

29.12.2010 ERJ kutsu, 100cm: 3/50
05.02.2011 ERJ kutsu, 90cm: 4/40

12.02.2011 ERJ kutsu, 100cm: 2/24

27.03.2011 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
01.04.2011 ERJ kutsu, 80cm: 2/40
03.06.2011 ERJ kutsu, 100cm: 3/50

04.06.2011 ERJ kutsu, 100cm: 7/50
30.06.2011 ERJ kutsu, 100cm: 2/50 

 01.07.2011 ERJ kutsu, 100cm: 4/50
04.07.2011 ERJ kutsu, 100cm: 3/50

13.07.2011 ERJ kutsu, 100cm: 3/30

 

  

14.07.2011 ERJ kutsu, 100cm: 7/100
30.06.2011 ERJ kutsu, 90cm: 2/30
07.07.2011 ERJ kutsu, 100cm: 4/30
02.03.2012 ERJ kutsu, 100cm: 4/50
02.03.2012 ERJ kutsu, 100cm: 5/40
22.09.2012 ERJ kutsu, 90cm: 4/30
13.09.2012 ERJ kutsu, 100cm: 5/50
16.09.2012 ERJ kutsu, 100cm: 1/30

27.10.2012 ERJ kutsu, 100cm: 6/40
11.10.2012 ERJ kutsu, 90cm: 7/60
14.10.2012 ERJ kutsu, 90cm: 2/60
14.05.2013 ERJ kutsu, 100cm: 1/50
11.05.2013 ERJ kutsu, 100cm: 3/50
13.05.2013 ERJ kutsu, 100cm: 5/50
15.05.2013 ERJ kutsu, 100cm: 4/50

15.08.2013 ERJ kutsu, 90cm: 6/50
19.08.2013 ERJ kutsu, 80cm: 2/50
08.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 4/30
22.12.2013 ERJ kutsu, 90cm: 5/40
23.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
25.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
26.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 3/40
30.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 6/40
31.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 6/40
02.01.2014 ERJ kutsu, 100cm: 1/40
23.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 2/30
 05.02.2014 ERJ kutsu, 100cm: 5/30
14.02.2014 ERJ kutsu, 100cm: 4/50
14.02.2014 ERJ kutsu, 100cm: 2/50
23.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
25.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 4/40

PÄIVÄKIRJA

10.12.2013 Estevalmennus, valmentaja: Oona

Rakensin maneesiin radan, jossa oli paljon tiukkoja teitä ja pari pitkää matkaa. Samalla kun rakentelin Ram verrytteli isoa ja tummaa suomenhevosoria. Silmäkulmassa näkyi hieman pystyyn pomppimista, joka johtui varmasti innostuksesta. Ram sai vapaasti ottaa hyppyjä, jotta Ossi hieman vertyisi. Pian pääsimme aloittamaan teiden tekemisen. Tarkoituksena oli hypätä hieman sivuttain uralta pois, tehdä täyskaarto ja hypätä takaisin päin toinen este. Kurvi oli sen verran tiukka, että ensinmäisellä kerralla toista estettä ei edes onnistuttu hypätä. Seuraavalla kerralla Ossi pystyi jo kääntymään, vaikka se vaatikin Ramilta paljon työtä. Pyysin ratsukkoa hyppäämään pienen radan pätkän, missä oli pari kiihdytys paikkaakin. Päätin ottaa aikaa ja siitä sitten pyytää häntä parantamaan aikaa ja suoritusta. Ratsukko hyppäsi radan puhtaasti ja jokaisen esteen tipuutamatta. Huomasin kuitenkin, että Ossi eteni melko hidasta vauhtia niin lyhyillä, kuin pitkillä teillä. Pyysin Ramia antamaan sille hieman enemmän tilaa ja kannustaa. Seuraavalla pätkällä ori hyppäsikin vauhdikkaammassa temmossa ja edelleen puhtaasti. Loppuun tein vielä puomi tehtävän, jolla hieman rauhoitettiin Ossia.
 

 

8.12.2013 Estevalmennus, valmentaja: Oona

Maneesissa laukkaili kookas tummanruskea hevonen, kun tulin sinne. Rakentelin hieman esteitä ja pyysin Ramia ottamaan parisen verryttely hyppyä. Ossi hyppäsi reippaassa tahdissa ja puhtaasti. Rakensin kananmunan muotoisen reitin, jota pitkin tuli hypätä. R ja S-kirjaimen kohdalla oli okserit ja C ja L-kirjaimien kohdalla tavalliset pystyt. Kaikki esteet olivat aluksi vain 60cm luokkaa, sillä tehtävä vaatii kuitenkin tarkuutta. Ossi hyppäsi kaikki esteet tasaisessa rytmissä ja askeleetkin osuivat kohdalla. Pariin otteeseen tuli hieman liian suoria teitä lyhyillä sivuilla, mutta mitään pahempaa huomauttelua ei ollut. Nostin esteet metrisiksi ja annoin ratsukon hypätä pari kierrosta molempiin suuntiin. Mitään isompaa parannettavaa ei ollut, joten kavensin välejä. Ossi oli hieman hämillään esteiden välin lyhenemisestä ja sen takia tiputti useamman puomin, mutta päästyään rytmiin ratsukko alkoi suoriutua hienosti. Loppuun vielä tultiin puomisarjoja, jotta orin suurinta intoa saataisiin turtumaan ja muutenkin hieman rentoutumaan. Ossi ravaili kuuliaisesti ja pärskähteli siihen malliin, että pyysin Ramin ottamaan orin käyntiin ja kävelemään kunnolla.

 

 

 12.5.2012 Kouluvalmennus - Sorja

Kun saavuin kentälle niin ratsukko oli jo verryttelemässä. Tarkkailin hetken ratsukon työskentelyä ja totesin heti että Ossi ei tainnut olla ihan helpoimmasta päästä hevosia. Kauan kuitenkaan ratsukon välistä kädenvääntöä ei käyty, vaan Ram näytti orille ettei kenkkuilu ole sallittua. Ratsukko sai aloittaa pysähdyksillä, peruutuksilla ja volteilla, jotta saatiin Ossi kunnolla mukaan valmennukseen. Parin liikkeen jälkeen Ossin olemus muuttui silmissä ja ori oli valmis tositoimiin. Lisätty ravi sujui oikein hyvin ja Ossi venytti upeasti askeltaan. Takaosankäännösten jälkeen ratsukko sai laukanvaihtoja käynnin kautta, joka sujuikin ratsukolta ongelmitta. Siirtyminen peruutuksesta laukkaan oli alkuun vähän puolitehoista, mutta uusintayrityksessä Ram antoi avut napakammin, niin Ossilta tämäkin sujui leikiten. Loppuun ratsukko sai tehdä vielä pohkeenväistöjä, sekä ihan vaan laukannostoja. Loppuverryttelyksi kevyttä ravia ja muutamat pääty-ympyrät, jonka jälkeen loppukäyntiin. Ei olisi uskonut että alkuun kenkkuilevasta orista kuoriutuu näin rento kouluratsu joka osasi tehdä tuosta noin vaan liikkeen kuin liikkeen, hienoa!

 

 

10.5.2012 Kouluvalmennus - Sorja

Tänään olisi tarkoituksena keskittyä kunnolla taivutuksiin. Alkukäynnin jälkeen määräsin ratsukolle reipasta kevyttä ravia, jotta sekä ratsastaja että hevonen heräisivät. Ratsukko sai ottaa ravissa pääty-ympyröitä joita tarkastelin tarkalla silmällä, mutta en huomannut mitään korjattavaa. Pohkeenväistössä muistutin Ramia tukemaan enemmän ohjalla, jotta Ossi ei menisi ihan mutkalle vaan pysyisi suorassa linjassa. Pohkeenväistöjen jälkeen ratsukko sai ottaa muutaman laukannoston ja sen jälkeen koottua laukkaa. Ossi olisi ensin mieluummin venyttänyt askeltaan ja päästellyt täysillä, mutta Ram sai hyvin ratsunsa kokoon ja koottu laukka näytti juuri siltä miltä sen pitääkin. Seuraavaksi otettiin avo- ja sulkutaivutuksia, jotka Ossi suoritti vaivattomasti ja kauniin kevyesti. Ei uskoisi että tuon kokoinen Suomenhevonen kulkisi niin herkästi ja kauniisti, mutta kyllä se vaan kulki! Avo- ja sulkutaivutuksia mentiin myös ravissa, jonka jälkeen Ossi sai esitellä hienoja puolipiruetteja, jotka tosin alkuun sujui vähän tönkösti, mutta parin kerran jälkeen oikein mallikkaasti! Ossista paistoi halu ja innokkuus tehdä töitä ja ratsastajan ilmee huokui tyytyvällisyyttä. Tyytyväinen oli myös valmentaja, hyvää työtä.

 

 

1.5.2011 Estevalmennus - Jenza

Laitoin teille pitkälle sivulle ensiksi kaksi pystyä linjalla, kun sitä alku lämmittelit oria. Se oli kulki reippaasti, isoin askelin eteenpäin oikein hienon näköisena. Teit paljon pysähdyksiä ja liikkeelle lähtöjä, temmonmuutoksia ja suunnan vaihdoksia. Yritit saada orin mahdollisimman rennoksi ja kuuliaiseksi. Tällä aikaa olin koonnut jo parisen estettä. Pyysin ensiksi teitä tulemaan pitkällä sivulla olevan linjan, jossa ensimmäinen oli puomi ja toinen vain 70cm pysty. Tulit tämän kolme kertaa, korkeimmillaan pysty oli 100cm. Tämän jälkeen nostettiin etunmainenkin puomi, korkeutta löytyi 80cm. Ensimmäisellä kerralla kun tulitte linjan, yhteistyönne sujui hyvin. Ossi laukkasi temmokkaasti pystylle, hyppäsi korkealle ja sinä hyvin mukauduit hyppyyn. Toinen pysty taisi tulla teille hieman liian aikaisin, orin askeleet eivät niin hyvin sopineet, joten se hyppäsi kaukaa, mutta olit tässäkin hypyssä todella hyvin mukana. Pienen tauon jälkeen jatkettiin okserille ratsastamista. Tulitte 100cm okseria molemmista suunnistaa, ei ongelmaa. Isolla ilmavaralla eikä puomit olleet lähelläkään tippumassa. Valmennuksen lopussa tulitte myöskin pientä rataa. Rata sisälsi seitsemän estettä, joka alkoi linjalla jossa oli kaksi pystyä. Tästä jatkettiin kokorataleikkaalla sarjalla, toisella puolella maneesia oli ympyrällä okseri. Vielä kaarsitte kokorataleikkaalla ja tulitte toisen sarjan. Radan suorititte hyvin, hyvässä temmossa, hyvällä yhteistyöllä ja näki että olitte tehneet aikaisemminkin yhteistyötä.

  

 

15.5.2011 Kouluvalmennus - Jenza

Toisen kerran sain nähdä Ram:n ja Ossin. Tänään aiheena oli kuitenkin kouluratsastus. Olin laittanut teille pari tolppaa merkeiksi, jotka kiersitte kun tulitte keskiympyrälle. Ensiksi käynnissä otit Ossin taas kuuliaiseksi. Se käveli reippaasti, asetettuna sisällepäin. Tämän jälkeen nostit rennostit harjoitusravin ja aloit oria työstämään ravissa molemmissa suunnissa. Ossi kuunteli sinua heti todella aktiivisesti ja teki kaiken mitä pyysit. Näki myöskin sen askeleista että ori osasi koululiikkeitä ja se on todella hyvä tässä lajissa. Harjoitusravissa aloit tehdä ensiksi temmon muutoksia, josta siirryttiin siirtymisiin. Ensiksi ravi-käynti siirtymisiä tiheään tahtiin. Katsottiin onko ori todellakin kuuliainen sinulle. Ensimmäisillä kerroilal Ossilla taisi mennä sekaisin mitä piti tehdä, mutta loppu kohden se vain parani ja vikoilla kerroilla teitte ravi-käynti siirtymisiä melkeinpä täydellisesti. Tätä jatkettiin mutta vain ravi-laukka siirtymisillä. Ensimmäisen laukannoston jälkeen ori vain meni reippaasti eteenpäin. Se taisi hieman innostua mutta rauhoittui melkein heti kierroksen jälkeen. Kun olitte laukanneet molempiin suuntiin, aloitettiin ravi-laukka siirtymiset. Tässä Ossi jo paljon tarkempi. Se kuunteli sinua tarkemmin, eikä mitään ongelmia tässä tehtävässä tullut. Teitä oli todella mukava katsella kun teitte niin hyvin yhteistyötä!

  

 

25.5.2011 Kouluvalmennus -  Jenza

Tänään keskittyttäisiin laukanvaihtoihin ja voitaisiin tehdä pari puolipiruettia jos loppu valmennuksessa kerittäisiin. Ensiksi vain alkuverryttelit orin rennosti, paljon suunnan muutoksia, käännöksiä ja temmon muutoksia. Ori oli heti kuuliainen. Tämän takia aloitettiin heti työstämään laukkaa. Ensiksi vain laukkasi muutaman kierroksen, tehden paljon käännöksiä ja temmon muutoksia tässäkin. Kun oli alkoi kuuntelemaan sinua erittäin hyvin laukassa, tulitte pitkälle sivulle tekemään laukanvaihtoja. Ensimmäisellä kerralla teitte vain yhden laukanvaihdon, toisella pitkällä sivulla kaksi. Tätä jatkettiin niin, että teitte pitkällä sivulla kolme laukanvaihtoja. Tässä vaiheessa oli taas pieni taukoa, kunnes jatkettiin saman tehtävän parissa. Ossi oli entistä innokkaampi ja teitte heti pitkällä sivulla joka kolmannella askeleella laukanvaihdon. Hienoa työtä teiltä! Valmennus alkoi olla lopullaan kun oltiin tehty paljon laukanvaihtoja. Kuitenkin kerkesitte tulemaan kaksi kertaa puolipiruetin. Puolipiruttti meni ensimmäisellä kerralla ihan ok:sti, paremminkin olisi voinut mennä. Toisella kerralla olit valmistautunut paremmin ja se meni erittäin hyvin. Loppu verryttelyn teit itsenäisesti, paljon ravia koska laukkaa oli paljon tänään menty.Teidän yhteistyönne oli erittäin hyvä, uskon että teitä paljon kisakentillä ja niissä te onnistutte hyvin. Niin koulu- kuin esteratsastuksen merkeissä.

Webdesign © 2011 Ram.