HERPERTTI HUI

 

RIP 13.02.2014 

 

NimiHerpertti HUI "Pertti"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Viehättävä
Skp & säkä Ori & 158cm Koulutus Koulupainotteinen, Vaativa B
Syntymäaika 17.08.2009  Rekisterinumero VH06-018-9862
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

  

Meriitit & näyttelyt

VIR MVA Ch myönnetty 2010

KRJ I 22 (8+7+7) - 41 - 22 - 10 - 8 = 103 p.

YLA1 34 - 34 - 42 - 35 = 145

KTK II 19 + 17 + 18 + 19 = 73p 
"hyvät tyypit, lyhyt paksu kaula, piirteetön säkä, pitkä runko, hieman jyrkkä lautanen, erittäin hyväasentoiset jalat. 18p."

SLA-I 18 + 17 + 25 + 20 + 10 = 90p
1. Erinomaiset tyypit ja leimat (5p.)
2. Hyvä, pää, kaula ja lavat (4p.)
3. Hyvä pyöreä, hieman pitkä runko (4p.)
4. Hyväasentoiset jalat (5p.)

 

20.12.09 Kindergarten, BIS2 +MVA-SERT  pt. Siiri K.  

30.12.09 Vinlanti, LKV3 +irtoSERT   pt. Anette N. 

25.01.10 Virtuaalitalli DEI LKV3  +irtoSERT   pt. Hanna M-T.
20.02.10 Fiona, BIS1 +MVA-SERT  pt. Anette N.

Jälkeläiset

30.07.2010 o. Herhiläinen HUI (Lempi UNI

02.12.2010 o. Verikosto HUI (Emilia U

03.07.2011 o. Viehättävän Hemmo (Heinämäen Halla)

01.06.2012 t. Viehättävän Verihelmi (Verililja HUI)

07.09.2013 t. Viehättävän Heline (Aavan Meeri)

03.02.2014 t. Reposaaren Helmiina (Moon Valhalla)

© Tallin omaisuutta

 

LUONNE

Yleisesti Herpertti HUI, eli frendien kesken Pertti. Vaikka Pertti ei olekaan tarhansa kovin jätkä, se esittää sellaista. Pertti piiloutuu kaverin selän taakse pelottavissa tilanteissa ja nyökyttelee innokkaasti kovimman jätkän jutuille. Pertti pystyy haukkua pienempiään isossa seurassa, mutta yksin sillä ei yksinkertaisesti riitä rohkeus siihen. Pertti onkin perus myötäilijä porukassa, eikä muodosta omia mielipiteitään.

  

No ihmisten näkökulmasta Pertti on tietysti valloittava persoona. Utelias ja samaa mieltä, eikä koskaan uhittele. Eihän se ilman vakioporukkaansa uskalla. Hoitaessa Pertti onkin helppo kuin mikä. Kysyt mitä mieltä se on mistäkin harjasta ja se on varmasti samaa mieltä kanssasi. Harjaus käykin siis ongelmitta, samoin varusteiden laitto. Kaviotkin Pertti nostelee hienosti ja samalla haistellaan hoitajan takapuolta... Uteliaisuus on hyvästä ja pahasta, mutta Pertin kohdalla yleensä vain hyvästä. Ori ei voisi kuvitellakaan näykkäisevänsä ihmistä eikä tietenkään purra. Turvallinen ja ihmisystävällinen Pertti on helppo pesussa ja kaikissa hoito toimenpiteissä. 

 

Taluttaessa Pertti on useimmiten varsin helppo. Ori ei ryntäile kummempia ja pysyy vierellä. Kuitenkin jos joku mörkö hyppää eteen puskasta, taivaalta tippuu meteoriitteja tai jotain muuta keksittyä, Pertti saa kohtauksen, pakenee joko taluttajansa selän taakse ihme loikalla tai lähtee takaisin tallia kohden rimpuillen. Näitä ei onneksi hirveän usein tule, mutta taluttaja saa silti olla varuillaan. Pertin saa pian rauhoitettua korottamalla ääntä ja vakuuttamalla ettei ole mitään vaaraa! Jos Pertti taas on porukassa, paljon kamuja ympärillä, se vain nauraa vaaralle.

  

Pertti ei ole kengittäjän parasta jengiä, mutta no toimeen tulevat. Pertti ei hirveästi tykkää kengityksestä, mutta luottaa tarpeeksi kengittäjään ja ottaa rennosti. Sama pätee eläinlääkärin kanssa. Tosin jos lääkäri alkaa ottamaan laukusta hirvittävän näköisiä härveleitä, voi Pertti alkaa hermostumaan, stressaamaan. 

 

Ratsastus ei Pertistä ole niin kivaa jos kavereita ei ole mukana. Paljon turvallisempaa olla isolla porukalla maneesissa tai kentällä kuin yksin. Siksi kisatilanteissa orille voi alkuun tulla hätä, mutta unohtanee sen, kunhan ratsastaja muistuttaa olevansa selässä ja orin turvana ja tukena. Kouluratsastus on Pertille omiaan. Se on turvallista touhua. Pertti onkin melko taitava ja toimii upeasti ratsastajan avuista. Liikettäkin löytyy ja energiaa. Pertin ainoa ongelma on se, että jos se pelästyy kunnolla eikä ratsastaja ole varuillaan ja osaa ennakoida, voi olla varma että pääsee tutustumaan lähemmin hiekan kanssa. Kun avaruusolio hyppää puskasta, Pertti saa sydänkohtauksen, lähtee täysillä toiseen suuntaan ja tekee varuiksi harhautusliikkeitä, niin että avaruusolio ei varmasti nappaa. Jos ratsastaja kuitenkin on varuillaan ja pysyy itse hyvin rauhallisena, pitää pohkeet lähellä ja teettää Pertille tehtäviä, kohtaus jää saamatta.

 

Kouluratsastusta Pertti menee aina Vaativaan B:hen asti. Sen jälkeen jalat alkavatkin mennä solmuun. Koulu onkin tarpeeksi turvallinen laji Pertille. Pertti kyllä hyppää esteitä hyvin 80cm asti, mutta korkeampia ei Pertti unissaankaan uskalla hypätä. Kapasiteettia riittäisi kyllä korkeampiinkin. 

Maastossa Pertti toimii hyvin kavereiden kanssa, mutta yksin on turha maastoon lähteä. Mitä tutumpaa porukkaa ja mitä enemmän porukkaa sitä parempi. Silloin Pertti toimii oikein hyvin.

SUKUSELVITYS

i Onnen Hermanni

  sh-o, vkk, 156cm 

  VIR MVA Ch, KTK-II

ii Haavelaakson Lento

  KRJ II, YLA2, SLA I

iii Hallapuron Aatos
SLA II
iie Taikakuun Hämypilvi
VIR MVA Ch, KTK II, SLA I
ie Humun Muska

 

iei Humun Eeros
iee Magnolian Minerva
VIR MVA Ch, KTK II, KRJ II
e Jeanne U

  sh-t, prt, 157cm 

VIR MVA Ch, PRI-V, KTK-I, KRJ I,  YLA2

ei Kotikunnaan Viljo

  SLA-II, KRJ II, YLA3

eii Teen Äijä
SLA-III
eie Raadelman Hilma
ee Marjametsän Ennenkaikkea

VIR MVA Ch, SLA-I, YLA2, KRJ-II, KTK-III

eei Nerian Eemil
VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I, VVJ-I, YLA1
eee MES Merenneito

    

Pertin isä, koulupainotteinen Onnen Hermanni on komea, voikko suomenhevosori. Henkka on 156cm korkea ja ehdottoman hyvätapainen. Henkka on yritteliäs ja aina valmis oppimaan uutta. Se on toimelias ja todella utelias. Ori kisaa helposta B:stä vaativaan B:hen ja osaa todella hommansa. Henkka on voittanut VIR MVA Ch-arvonimen 1.11.2009, se on kierrellyt monissa näyttelyissä ja sijoittunutkin monessa. Sillä on myös yhteensä 46 sijoitusta, joista yksi on KRJ Cup-sijoitus.


Hevosten upeus vain jatkuu, kun tutustutaan Henkan isään Haavelaakson Lentoon. Valitettavasti Lento laukkasi vihreimmille laitumille 5.9.2009, mutta jätti jälkeensä seitsemän upeaa jälkeläistä, joiden on hyvä kehuskella isällään: se sai arvonimet KRJ II, SLA1 ja YLA2. Henkan tapaan Lento oli hyvätapainen. Ratsastaessa sen askeleista näki lennokkuuden ja innon. Lentokin oli komea voikko väritykseltään.


Lennon isä Hallapuron Aatos oli upea punarautias, 147-senttinen suomenpienhevonen. Aatu oli toimiva kouluratsu, joka saattoi kuitenkin ensi alkuun olla hieman tahmea. Vauhtiin päästessään sitä ei pysäyttänyt mikään! Lieneekö Aatu perinyt upeat taitonsa vanhemmiltaan, joilta löytyi jos jonkinmoisia arvonimiä ja palkintoja. Aatu sai kuusi jälkeläistä ja sai SLA II-arvonimen.


Lennon emä Taikakuun Hämypilvi oli sekin erittäin mallikas ja hyvätapainen, 162cm tamma. Se kantakirjattiin II-palkinnolla, jonka lisäksi tamma sai SLA I-palkinnon ja VIR MVA Ch-arvonimen. Se varsoi kahdeksan varsaa ja sijoittui upeasti. Pilvi oli todella tottelevainen ja rauhallinen tamma vilkkailla kisapaikoillakin.


Henkan emälinjaan kuului siihenkin monta upeaa suomenhevosta. Humun Muska oli ehkä se, jolta Pertti peri höseltäjän luonteensa. Muska oli 154cm korkea raudikko. Sen askeleet olivat aivan omaa luokkaansa ja se olikin pelkkää iloa silmälle taivaltaessaan koulurataa ympäri. Tamma koulutettiin vaB-tasolle, mutta se kisasi myös heB-tasolla. Se sijoittui useita kertoja.


Muskan isä Humun Eeros, 156cm korkea rautias suomenhevosori. Se kisasi sekä KRJ’ssä että ERJ’ssä ihan mukavasti. Eero oli hieman pelokas mutta silti mukava kaveri. Eerokin oli melkoinen säveltäjä aina välillä. Sillä ei ole tiedossa muita jälkeläisiä kuin Muska.


Muskan emä Magnolian Minerva oli ihastuttava, 150-senttinen tamma. Se oli varsinainen monitaituri, sillä tammalta luonnistui niin niin esteet kuin koulukin. Minerva kantakirjattiin II-palkinnolla ja sen lisäksi tamma sai vielä KRJ-II-palkinnonkin. Se kiersi lukuisia näyttelyitä. Ratsuna Minerva oli unelma, sillä se omisti keinuvat ja reippaat askeleet. Tamman kanssa tarvittiin kuitenkin tarkkuutta, sillä se oli erityisen herkkä.

 

Pertin emä Jeanne U on 157cm korkea, pirteä ja huumorintajuinen tamma. Anne on vieraiden ihmisten kanssa hieman arka mutta kun siihen tutustuu, se on upea kouluratsu. Ratsastaessa sen kanssa pitää olla tarkka, sillä tamma on herkkä suustaan ja toimii mainiosti melkeinpä pelkän istunnan ja pohkeiden avulla. Anne on yleispainotteinen ja se on mm. kantakirjattu II-palkinnolla, sille on myönnetty VIR MVA Ch ja onhan tamma saanut KRJ-I-arvonimenkin.


Annen isä Kotikunnaan Viljo lopetettiin 15.6 jalkavaivojen vuoksi. Viljo sai kuitenkin kahdeksan varsaa, sijoittui 52 kertaa ja saihan kaiken rennosti ottava ori vielä monia arvonimiä, kuten SLA-II ja KRJ-II. Koulua se kisasi Vaativaan A:han asti. Viljo oli komea tummanrautias ja kouluradoilla iloa silmälle. Viljo osoittautui upeaksi isäksi, sillä sen varsoja on menestynyt erittäin upeasti.


Viljon isä, jo edesmennyt Teen Äijä oli Tasmaanian kasvatteja. Äijä oli rento mutta kyllä siltä tarvittaessa vauhdikkaampi puolikin löytyi. Äijä sijoittui muutamia kertoja ja sai SLA-III arvonimen. Se kisasi myös valjakkoajossa, oikea monitaituri siis.


Viljon emä, Raadelman Hilma oli suurikokoinen, 162cm korkea tamma. Hilma oli ennen kaikkea lempeä ja huolehtivainen kaikkia eläviä olioita kohtaan eikä varmasti vahingoittanut ketään koskaan. Hilma oli yleispainotteinen ja keräsi sijoituksia sekä koulussa että esteradoilla.


Annen emälinja on sekin vertaansa vailla, sillä suvusta löytyy monia todella hyvin sijoittuneita. Annen emä eli Pertin emänemä Marjametsän Ennenkaikkea, tutummin vain Enni oli todella hyvin sijoittunut suomenhevostamma. Se oli kaunis 151cm vaaleanrautias, ja se sai kolme varsaa. Enni ei ollut mikään helpoin käsitellä, riippuen sen päivästä ja olotilasta. Joskus asiat sujuivat kuin rasvattu salama ja toisinaan mikään ei onnistunut. Ennikin oli reipas ja herkkä. Enni kisasi yli 622 kisassa ja sijoittui sekä KRJ’ssä että ERJ’ssä. Arvonimiä kerääntyi mukava määrä: VIR MVA Ch, YLA2, KRJ-II, KTK-III sekä SLA-I.


Ennin isä Nerian Emil oli todella upea voikko suomenhevosori. Eemil oli sympaattinen ja hyvätapainen herrasmies, yleensä. Tälläkin tapauksella oli kuitenkin toisinaan huonojakin päiviä. Se piti työnteosta ja teki työnsä aina kunnolla. Se kisasi 273 kisassa sijoittuen 80 kertaa. Sille myönnettiin VIR MVA Ch, YLA1, KRJ-I ja VVJ-I.


Ennin emä ja Pertin emänemänemä MES Merenneito oli päättäväinen ja peruskiltti 152-senttinen tamma. Se sai kolme KUMAA NJ-näyttelyistä ja kisasi muutamia kymmeniä kisoja.

© Minka 

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 3 vuotta: 25.07.2008 VARL

syntynyt 17.8.2009
1 vuotta - 04.10.2009
2 vuotta - 21.11.2009
3 vuotta - 08.01.2010
4 vuotta - 25.02.2010
5 vuotta - 14.04.2010
6 vuotta - 01.06.2010
7 vuotta - 19.07.2010
8 vuotta - 05.09.2010

9 vuotta - 23.10.2010
10 vuotta - 10.12.2010
11 vuotta - 27.01.2011
12 vuotta - 16.03.2011
13 vuotta - 03.05.2011
14 vuotta - 20.06.2011
15 vuotta - 07.08.2011
16 vuotta - 24.09.2011
17 vuotta - 11.11.2011
18 vuotta - 29.12.2011
19 vuotta - 15.02.2012
20 vuotta - 03.04.2012
21 vuotta - 21.05.2012
22 vuotta - 08.07.2012
23 vuotta - 25.08.2012
24 vuotta - 12.10.2012
25 vuotta - 29.11.2012

26 vuotta - 30.12.2013

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

1h Koulu

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (47)

10.12.2009 KRJ KRJ CUP, vaativa b: 9/277
28.8.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
25.8.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50

25.8.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50

25.8.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
26.8.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
26.8.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
27.8.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
30.8.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 6/70
31.8.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 8/70

 

01.9.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 5/60

10.9.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50

10.9.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50

10.9.2010 KRJ kutsu, helppo a: 2/15
29.09.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 7/60

 

  

02.10.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 7/60

16.10.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 4/30
22.10.2010 KRJ kutsu, helppo a: 5/40

13.10.2010 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
14.10.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
15.10.2010 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
13.10.2010 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
14.10.2010 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
18.10.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 1/40


05.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 5/60
08.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 1/60

09.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 2/40
10.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 2/40
13.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 1/40
12.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50

   

13.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
14.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
12.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
12.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50

17.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
22.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
26.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 2/30
27.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 3/30

27.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b:4/30
25.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
25.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
25.11.2010 KRJ kutsu, helppo b: 2/60
30.11.2010 KRJ kutsu, helppo a: 3/60
25.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50

10.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
12.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50

21.10.2010 KRJ kutsu, helppo a: 5/50

 

12.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 29/50

13.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 26/50

14.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 25/50

15.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 30/50

15.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 08/50

17.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 33/50

18.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 40/50

18.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 14/50

19.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 10/50

19.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 35/50

20.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 09/50

20.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 39/50

21.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 32/50

21.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 13/50

22.11.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 38/50

 

 

PÄIVÄKIRJA

29.1.2012 maastoilua - Ram.

Olinkohan unohtanut ottaa lääkkeet aamulla? Olin lähtemässä Pertillä maastoon, vieläpä yksin, sillä tänään sattuivat kaikki lähtemään kotiin aikaisin lukemaan kokeisiinsa ja muihin puuhiin. Kello lähenteli jo neljää, kun huokaisten kiristelin orin satulavyötä. Se oli vähällä tallata varpaalleni, näytellessään kummallisia tanssiliikkeitään. Nousin hieman rauhattoman orin selkään ja lyhensin jalustimia tuntuvasti, en todellakaan olisi tippumassa Pertin kyydistä. Ratsastin tielle rukoillen ettei autoja sattuisi tulemaan vastaan. 

 

Hyväksi onnekseni n. puolenkilometsin matkan jälkeen pääsin polun suulle. Ratsastettavaksi tarkoitettu hieman vaikeakulkuinen polku lähti viettämään hieman yläviistoon. Olin ratsastanut tätä useita kertoja, miksi nyt olisin yhtään hermostunut. Ehkä siksi etten itse raaskinut ratsastaa orilla yksin maastoja, joku toinen joutui aina tähän ikävään tehtävään. Useampi olikin pitänyt parin viikon sairasloman Pertin jäljiltä. Nyt tuntui sujuvan ihan hyvin. Polku oli lumen peitossa ja oli vielä melkoisen valoisaa. Vain Pertin kavioiden kopina täytti metsän kajahduksillaan ja Perttikin oli onneksi tarpeeksi viisas pelätäkseen niitä. Pertti kulki rauhallisesti polkua seuraten ja uskalsin jo nauttia kyydistä. Saavuimme pian lähelle muutamaa tarhaa. Onneksi kyseiset tarhat olivat tyhjiä, eikä ylimääräiset äänet haitanneet menoa. Laitumen vierestä olimme kuitenkin kohta menossa ja laitumella olevat tammat saattaisivat häiritä oria, tai ei oikeastaan sitä, ne häiritsivät minua, sillä Pertti tapasi aina esittää tavallista upeampaa niiden lähettyvillä. Kiristin ohjia juuri ennen ensimmäistä aidantolppaa, pistin orin käyntiin vähän pituutta ja yritin saada sen keskittymään minuun paremmin. Muutama tamma katseli laitumen toiselta puolen ja yksi lähti ravilla katsomaan outoja menijöitä, minua ja Perttiä. Pertti höristi korviaan, se katseli ja viimein tajusi. Ori lähti sivukyyryllä oikealle, yrittäen estää minun määräykseni. Pidin pohkeet kiinni ja kun ori yritti änkyä vastaan minulta alkoi palaa päreet. Onneksi raippakin oli sattunut mukaan ja muistutin sillä oria, kuka määrää. 

 

Ravasimme loppupätkän aidanviertä ja päästyämme turvallisesti metikköön, jatkoimme käynnissä. Pian saavuimme leveälle hiekkapohjaiselle polulle, joka oli tarkoitettu ravaamiseen. Siirsin orin raviin, se hakeutui melkein automaattisesti peräänantoon, mutta vartin ravaamisen jälkeen saavuimme laukkasuoralle. Pyysin orilta laukkaa ja se singahti kuin leppäkeihäs muutaman pukin kera täyteen vauhtiin. Tuntui kuin laukkakisoissa olisin ollut. Hidastelin orin vauhtia ja pikkuhiljaa se jo laukkasi melkein normaalilla vauhdilla. Tämän jälkeen tiesin, etten ainakaan laukkaratsastajaksi ikinä alkaisi. Laukkapätkän jälkeen siirsin orin raviin. Ravailimme maastoesteradan vierestä ja siirsin käyntiin radan hävittyä. Kenttä häämöttikin ihan nenän edessä kävellessämme tarhojen ohitse. Kävelimme muutaman kierroksen lumisella kentällä ja tulin sitten alas. Pertti oli käyttäytynyt melko hyvin, paremmin kuin olin odottanut.   

 

26.11.2011 - Ram.
Nyt olisi taas koulutreenin paikka, tokaisin Pertille karsinassa. Harjasin orin ja talutin maneesiin. Sijoituksia kisoissa oli tullut vaikka kuinka, mutta treenata silti piti. Pertti näytti olevan hyvällä päällä. Se oli innokas lähtemään töihin. Kiristin vyön ja sain monta kertaa pitää orille puhuttelun, kun se ei olisi jaksanut seistä paikoillaan vyön kiristyksessä. Viimein pääsimme käyntiin. Pertillä oli paljon energiaa ja se ehdottomasti halusi käyttää sitä. Muistutin kuitenkin että käyntiäkin tuli treenata, joten tein pidätteitä paljon. Kun käynti oli mielestäni hyvä siirsin Pertin raviin. Se oli jo ehtinyt unohtaa alkusälhäämisensä, joten ravista tuli heti hyvä. Tein voltteja ja taivutuksia. Treenasimme kiemurauria. Pertti työskenteli oikein hyvin ja yhteistyöhaluisesti. Laukassa harjoittelimme laukanvaihtoja. Treenin jälkeen se sai kävellä vähän aikaa, kunnes talutin sen takaisin talliin.

  

 

12.12.2011 - Ram.

 "Mikäs herraa vaivaa tänään?" Kummastelin aamuruokia jakaessani. Ori murjotti korvat luimussa karsinan toisessa nurkassa. Avasin oven ja taputin Perttiä hellästi kaulalle. "Onkohan herra nukkunut huonosti vai miksi tänään murjotat?" ihmettelin Pertin korvaan. Tarjosin kättäni sille haisteltavaksi. Jätin orille aamuruuat ja jatkoin kierrosta. Palasin takaisin sen luokse noin puolentunnin päästä. Ori oli syönyt ruokansa. Laitoin sille riimun ja riimunnarun. "Tänään saatkin pitää vapaapäivän" juttelin sille, "pääset kavereidesi kanssa isolle laitumelle." Höpisin. Laitoin orin hetkeksi kiinni karsinaan. Heitin sille toppaloimen päälle ja kiinnitin huolellisesti. Pertti oli onneksi ihan kiltisti, mutta huomasin kyllä ettei tänään ollut sen parhaita päiviä. "Noniin, nyt menoksi" sanoin ja talutin orin vähän kauempana olevalle laitumelle. Pertti oli ilmeisesti myös väsynyt, se ei jaksanut pelästyä koiraa joka räksytti kovaa. Sen taluttaja yritti hiljentää koiraa, mutta se ei ollutkaan niin helppoa. Päästin Pertin irti laitumelle. Se löntysti väsyneen näköisenä vähän kauemmas. Jätin sen sinne ja lähdin hakemaa muita vapaapäivän viettäjiä. Puolessa tunnissa olin hakenut Pertin kaikki kaverit. Senkin päivä alkoi taas sujua, nyt se jo laukkaili muutaman kaverin kanssa iloisena jälleen näkemisestä.

 

 

10.9.2011 Kouluvalmennus  - valmentaja: Niina

Pertti oli hieman varpaisillaan astellessaan kentälle - nyt oltiinkin yksin! Ori ei selvästikään tuntenut oloaan turvalliseksi, ja ratsastajalla oli hieman vaikeuksia satulaan nousemisen kanssa hevosen pyöriessä allaan kuin mikäkin väkkärä luodaten ympäristöä sen turvallisuusastetta arvioiden. Alkukäyntien aikana Pertti rentoutui hieman, mutta sen askel oli silti liian nopeaa ja lyhyttä. Raviverryttelyn aloittaessamme pyysin ratsastajaa keskittymään rauhallisena pysymiseen ja keventämään mahdollisimman rauhalliseen tahtiin, jotta saisimme hevosen rauhoittumaan. Verryttelyn aikana ratsukko ravasi ympyröillä ja kaarevilla urilla pitäen yllä mahdollisimman kevyen, tasaisen tuntuman sekä ohjalla että pohkeella.

Itse harjoitukseemme tänään kuului pätkä pohkeenväistöä pitkällä sivulla, voltit kulmiin sekä pääty-ympyrä, jonka aikana pyrimme avaamaan liikettä hieman pidentämällä askelta. Aluksi ratsukko suoritti tehtävän pari kertaa käynnissä. Pertti oli vieläkin hieman liian jännittynyt, mutta saadessaan hieman tekemistä se alkoi selkeästi rauhoittua ja keskittyä. Raviin siirryttäessä asiat alkoivat sujua jo varsin mallikkaasti. Pertillä ei ollut vaikeuksia tehtävien suorittamisen kanssa, ja keskittymisen myötä viimeisetkin virheet tuntuivat häviävän.

Lopuksi kävimme harjoituksen läpi pari kertaa toiseenkin suuntaan lisäten ympyröille askeleenpidennysten tilalle laukannostot. Ori palautui laukoista hyvin, eikä sen väistöihin saati voltteihin tullut muutosta huonompaan - kenties ne jopa hieman paranivat pienen terävöitymisen myötä. Loppuraveissa ratsastettiin klassisesti eteen-alas Pertin pärksähdellessä tyytyväisenä. Hienoja suorituksia molemmilta!

 

18.7.2011 Kouluvalmennus - Valmentaja: Jessika
Kun saavuin paikalle oli meno aivan erinäköistä kuin eilen aloittaessa, Pertti oli rentoutunut jo vartin väistöharjoituksien jälkeen sen sijaan mitä eilen siihen meni lähemmäs kolmevarttia. Ori oli myös erittäin hyvin kuulolla ja kantoi itseään todella kivasti. Aloitimme keskiraviharjoituksilla ympyrällä - ympärää takaosalla hiljalleen pienentäen ja etuosalla sen sijaan suurentaen. Pertti toimi todella kivasti, ravissa oli hyvä tahti ja en joutunut korjaamaan paljoakaan. Muutamia kertoja Ram päästi lavan karkaamaan, mutta huomasi sen itse oikeastaan jo ennenkuin ehdin asiasta huomauttaa edes. Jatkoimme tästä lävistäjälle lisättyä ravia hakemaan ja wow - ori pisti parastaan. Jopa am oli hieman häkeltynyt, harvemmin tämä äijänkäppänä tuollaisia lisäyksiä näyttää. Koska lisäyksissä ei ollut pertattavaa jatkoimme kootussa laukassa pituushalkaisijalle tuloa. Alkuun haimme vain suoruutta ja tässä menikin hyvä tovi sillä Pertti tuppasi hyvin herkästi lähteä kiemurtelemaan pitkin poikin ja ram joutui tosissaan keskittymään saadakseen orin kulkemaan tahtonsa mukaan. Kun suoruus löytyi otimme myös pysähdyksen mukaan, hyvin usein pysähdys tuli ravin kautta, ori pääsi ennen pysähdystä hieman pitkäksi ja otti pari raviaskelta ennen pysähdystä. Kun tarpeeksi toisti Ramille ettei ratsastamista saa lopettaa ennen pysähdystä alkoi tämäkin homma toimia, saimme oikein hyvät pysähdykset ja liikkeelle lähdötkin oli hyvät ja tasaiset. Tänään oli paljon parempi päivä vaikkei maneesissa tänäänkään ollut yksinolosta ahdistuvalle Pertille seuraa.

 

 

17.7.2011 Kouluvalmennus - Valmentaja: Jessika
Kahden päivän valmennusrupeama alkoi tänään ja pääsimme heti kunnolla töihin sillä ori oli minulle jo entuudestaan tuttu, onhan minulla siitä varsakin tallissa. Aloitimme perus raviväistöillä jotta ori tulisi kunnolla kuulolle eikä tuijottelisi kentän pelottaviin nurkkiin. Teimme keskihalkaisijalla siksak väistöjä, ensin vasemmalle muutama askel, nopea suoristus ja sitten oikealle - tätä niin kauan kuin keskihalkaisijaa riittää mutta suoristuksessa hevosen tulee olla suora. Alkuun Ram hieman yritti huijata mutta muutaman toiston jälkeen homma alkoi pelittämään ja yhteinen sävel löytyi. Pertti ei kuitenkaan rentoutunut tehtävässä aivan haluamallani tavalla joten jatkoimme pohkeenväistöillä. Jälleen keskihalkaisijalle josta suoristuksen jälkeen volttikahdeksikko, tästä väistöä pitkälle sivulle ja jotta suunta vaihtuisi säännöllisesti väistösuunta vaihtuu joka kerta. Pitkällä sivulla nopea suoristus, laukannosto ja voltti kulmassa. Tämä tehtävä hiljalleen alkoi rentouttamaan Perttiä, mutta kulmissa oli selkeää jännittyneisyyttä edelleen. Jatkoimme tunnin loppuun muutamia laukanvaihtoharjoituksia, joka kulmaan laukkavoltti, lävistäjää ennen ja lävistäjän jälkeen. Vaihto eri kohdissa jottei ori alkaisi niitä ennakoimaan. Vaihdot olivat sujuvia, muutaman kerran takaosa vaihtoi ensin mutta muuten oikein hyvää ja tasaista suorittamista. Kehotin Ramia tekemään väistöharjoituksia ennen minun seuraavan päivän tuloa jottein tunnista menisi suurinta osaa orin rentouden hakemiseen.

  

 

3.8.2010 Kouluvalmennus - Valmentaja: Carolin

Pertin kanssa alkuverrytelyksi teitte pysähdyksiä, siirtymisiä sekä muutamia voltteja ja kiemuroita, sait oriin vertymään melko nopeasti joten pääsittekin jatkamaan tämän jälkeen ravissa, kiemuroita Pertti teki oikein mielellään, vaikkakin se oli hieman vetäytyvä eikä sen askelluskaan näyttänyt kovin hyvältä, orii näytti jännittyneeltä sekä melko jäyältä aluksi. Tästä ei kuitenkaan ollut enää mitään tietoa kun keskitit oriin ajatuksia liikkeiden suorittamiseen, pikku hiljaa sen askel rentoutui samalla se muuttui myös pehmeämmäksi. Siirryitte takaisin suoralla uralle, pyysin sinua tekemään muutamia avotaivutuksia, näissä ei ollut mitään ongelmaa enkä joutunut korjailemaankaan mitään. Myös sulkutaivutukset sujuivat hyvin vaikkakin pakkasit tällöin vilkuilemaan oriitta hieman liikaakin, sillä välillä pääsi painui alas. Seuraavaksi siirryittekin jo tekemään väistöjä, muutaman kerran aluksi käynnissä jotta orii sasi varautua lujempaan vauhtiin, väistöt sujuivat oikein mallikkaasti ja jouduin vain muutamna kerran muistuttamaan että pitäisit itsesi suorassa. Ravissakaan väistöissä ei ollut mitään ongelmaa, nyt myös istuit paljon tukevammin satulassa ja asentosi oli kuin oppikirjasta. Sait laukata vielä hieman molempiin suuntiin, laukanostot sujuivat reippaasti, ehkä hieman nytkähtäen mutta sait laukantempon nopeasti tasoitettua.
  

5.8.2010 Kouluvalmennus - Valmentaja: Juli

Pertti vaikutti jo heti alkuun hieman aralta ja varautuneelta, joten päätimme ensin harjoitella ihan vain rauhassa käynnissä ja ravissa kentällä hommia, eikä mitään sen ihmeellisempää. Perustaivuttelua ja asettelua kulmissa ja ympyröillä, vaikka täälläkin ori tuntui säpsähtelevän milloin mitäkin. Tarkoituksena oli kuitenkin tänään saada jotain aikaankin, joten harjoittelitte hieman takaosankäännöksiä. Pertti oli hyvin keskittynyt, vaikkakin toisinaan sen huomio herpaantui lähellä tapahtuvaan liikenteeseen. Se teki hommat erittäin hyvällä kapasiteetilla, ja oli miltei jatkuvasti kuulolla ratsastajan avuille. Sitten harjoittelimme hieman koottua ravia, mikä onnistui yllättävänkin hyvin - muutamaa sivuloikkaa lukuunottamatta, kun ori näki jotain hyvin jännää kentän reunalla. Tämän jälkeen harjoittelimme erilaisia asioita laukkatyöskentelynä, kuten vastalaukkaa ja laukanvaihdoksia. Pertti oli kuin vanha konkari ja laukkasi vastalaukkaa uralla ilman minkäänlaista ongelmaa. Se oli selkeästi tuttu juttu sille. Sama päti myös laukanvaihdoksiin, vaikka ensimmäisillä yrityksillä ori hieman hämmästyikin siitä, mitä ratsastaja haki avuillaan takaa. Pian se kuitenkin vaihtoi laukkaa kuin vanha tekijä. Laukkojen jälkeen saitte vielä ravailla kevyesti taivutellen ja tehdä loppukäynnit kaikessa rauhassa.

   

18.09.2010 Kouluvalmennus - Valmentaja: Tiksu

Saavuin valmentamaan teitä kentälle. Olit jo verkannut Perttiä hyvän aikaa, ori näytti ihan virkeältä. SIirtymiset sujuivat hyvin, kuten myös tekemäsi temmonlisäykset. Pertti vaikutti eteenpäinpyrkivältä hevoselta. Nyökyttelin teille hyväksyvästi. Siirsit käyntiin ja taputuksen kautta pitkät ohjat.

"No moi. Olin kaavaillut teille täksi päiväksi laukanvaihtoja käynnin kautta. Mites ne on teillä ennen sujunut?" Kerroit sen olevan Pertille aika helppoa kauraa, joten luottavaisin mielin käskin teidän nostaa laukan lyhyen sivun puolessa välissä. Siitä harjoitus jatkuisi laukassa koko-rata-leikkaaseen, jonka puolessa välissä tulisi siirtyminen käyntiin. Käynnistä siirryttäisiin laukkaan. Teit muutaman puolipidätteen jonka jälkeen näytit olevasi valmis.

Nostit laukan käskemässäni kohdassa, ja kaarsit hyvästä kohdasta koko-rata-leikkaan. Pertti ei siirtynyt kovin näpsäkästi käyntiin, se kaipasi vielä vähän terävyyttä. Laukannosto sujui ihan ookoosti. Käskin teidän ottaa yhden kierroksen harjoitusravia jossai yrittäisit kokoamalla ja puolipidätteitä tekemällä saada Perttiä vielä paremmin kuulolle. Sitten nostitte lyhyen sivun puolessa välissä laukan, jonka jälkeen tuli koko rata leikkaa. Pertti oli huomattavasti terävämpi ja siirtyminen käyntiin sujui nopeasti. Käynnistä laukkaan siirtyminen onnistui myös todella hyvin. Käskin kehua oria ja sitten voitiinkin siirtyä seuraavaan harjoitukseen mikä oli yhdistetty loppuverryttely.

Käskin ottaa Pertillä ravissa sulkutaivutusta pitkillä sivuilla. Lyhyillä sivulla otettaisiin siirtyminen käyntiin ja keskellä lyhyttä sivua pysähdys ja peruutus. Siitä sitten käyntiin ja siitä raviin. Aloititte sulkutaivutuksen vahvasti. Osasitte selvästi homman, ja se sujui kuin rasvattu. Pertiltä onnistui myös ravi-käynti siirtyminen todella hyvin. Pysähdys oli hyvin tasajaloin. Peruutuksessa Pertti vähän hangoitteli vastaan, mutta peruutti lopulta. Sitten siirtyminen käyntiin mikä sujui hienosti. Seuraavalla sivulla sulkutaivutus oli aluksi vähän heikko, mutta sait sen sitten rullaamaan oikein. Sitten kehut orille hyvästä valmennuksesta ja kehut myös ratsastajalle. Olitte toimiva ratsukko ja näkisin teidät hyvin koulukilpailuissa palkintosijoilla.

Webdesign © 2011 Ram.