FIKTION PIPA

RIP 25.10.2012

NimiFiktion Pipa "Pipa"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Milja, Fiktio
Skp & säkä Tamma & 157cm Koulutus Yleispainotteinen, He A & 100cm
Syntymäaika 18.01.2010 Rekisterinumero  VH11-018-0168
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit & näyttelyt

VIR MVA Ch myönnetty 16.05.2011

KRJ II 21 (7+7+7) - 40 - 20 - 10 - 8 = 99 p. 

YLA1 32p + 46p + 32p + 35p = 145p

KTK-II / 18 + 18 + 18 + 18 = 72p
"Hyvät tyypit, pitkä pyöreä runko, hieman supistunut etusääri."
"Melko hyvät tyypit, lempeä ilme, lyhyt kaula, piirteetön säkä, pitkä runko, jyrkkä lautanen, ej vennot vuohiset, tj hyväasentoiset. 18p."

SLA-II 13 + 17 + 20 + 20 + 17 = 87 p. 
1. Hyvä rotu- ja skp-leima (5p.)
2. Isohko pää, lyhyt kaula (2p.)
3. Pyöreähkö ja pitkä runko joka kuitenkin melko sopusuhtainen (3p.)
4. Ej vennot vuohiset, supistunut etusääri (3p.)

 

20.02.2011 Viehättävä, BIS1  +MVA-SERT  pt. Anette N.

29.03.2011 Kiero, BIS5  +MVA-SERT  pt. Anette N.

30.04.2011 Koston S. BIS5  +MVA-SERT  pt. Peppi S.

Jälkeläiset

03.03.11 t. Viehättävän Kimara (Kullervo KIR) om. Koivukujan S.

15.01.11 o. Viehättävän Rietas (Riitamaan Ristinolla)

04.06.12 t. Piparina HUI (Verikosto HUI

15.09.12 o. Viehättävän Savusumu (Metsäkartanon Harme)

01.12.13 o. Palkkasoturi HUI (Aavan Sakari)

© Vibaja

 

LUONNE

 

Yleisesti Pipa on reipas, kiltti tamma jonka kanssa aika ei käy pitkäksi. Sen kanssa jaksaa touhuta milloin mitäkin, eikä sekään tunnu kyllästyvän ihmisseuraan. Hevosseurassa Pipa saattaa viilliinnyttää tarhakaverinsa pieneen laukkakilpailuun viileinä kesäiltoina, joka päättyy rauhalliseen laiduntamiseen. Tarhasta hakeminen saattaa olla vaikeaa kun tamma ei millään haluaisi jättää kavereitaan, se tosin antaa periksi nopeasti, joten pitkään sitä ei tarvitse jahdata.

  

Hoitaessa Pipa pysyttelee rennosti aloillaan ja antaa hoitajan harjata rauhassa. Joskus, jos harjalaatikko on jätetty riittävän lähelle, se saattaa aloittaa pienen tutkimusmatkan harjojen outoon maailmaan ja nostelee niitä yksitellen ulos, ravistellen osaa ilmassa ennen kuin tiputtaa ne. Hoitajan 'Lopeta!' tekee kyllä tehtävänsä ja tamma jättää laatikon rauhaan, joskin sen ilme saattaa olla hieman nyrpeä. Harjatessa sitä voi puhdistaa niin kevyin kuin kovin vedoin ja kaviotkin tamma nostaa ongelmitta. Se tosin saattaa välillä tähdätä varpaille laskiessaan jalkojaan alas, mutta siirtyy heti pois, kun hoitaja vähän älähtää. Taluttaessa tamma kulkee rauhallisesti taluttajan vierellä, eikä sen kummemmin koeta omille teilleen karata. Lastauskin tammalta sujuu, mutta pesusta se ei välittäisi kauheasti, siitä kun tulee märäksi. Satuloidessa se saattaa hieman pullistella, mutta suitsiessa se on jo yhteistyöhaluisempi.

  

Ratsastaessa tamma kuuliainen ja herkkä. Se koettaa aina parhaansa, niin koulukiemuroissa kuin hypätessäkin, ja hämmentyy itsekin jos jokin menee pieleen. Huonompinakin päivinä se koettaa tiettyyn rajaan suorittaa ratsastajansa pyyntöjä, mutta ei välttämättä yhtä huolellisesti. Tamman käynti on reipasta, kuten ravikin, laukan ollessa mukavaa, mutta matkaavoittavaa. Se kulkee hyvin paino- ja pohjeavuilla, eikä tarvitse paljoa tehdä saadakseen sen menemään eri reittejä. Koulukiemuroiden lisäksi se nauttii hyppäämisestä. Sitä ei tarvitse paljoa maanitella hyppäämään, vaan se etsii itsekin hieman ponnistuspaikkaa, koettaen yli tilanteessa kuin tilanteessa. Se vain tarvitsee selvät reitit ja rohkean ratsastajan. Maastoesteitäkin tamma hyppää mielellään, mutta saattaa kieltää herkemmin tietäessään että huono lähestyminen saattaa sattua hieman enemmän kuin tippuvilla puomeilla.

Kilpailuissa Pipa saattaa hermoilla hieman kovia ääniä ja uusia hevosia, eikä välttämättä rauhoitu suorituksenkaan ajaksi. Ratsastajan on ehdottomasti pysyttävä rauhallisena, jotta homma onnistuisi, muuten se hermostuu vain enemmän.

  

Eläinlääkärissä ja kengittäjällä tamma on usein hieman varuillaan. Pipa tosin jo tuntee tutun lääkärin ja kengittäjän ja näin homma sujuu jo hyvin, mutta pientä jännittyneisyyttä on tammasta havaittavissa. Hevoshierojaa Pipa taas rakastaa. Se on ehdottomasti paras kaveri tämän mukavan tädin kanssa ja antaa hoitaa itseään vaikka koko päivän.  (c. alex)

SUKUSELVITYS

Isä: Ryysyrannan Dareios
sh, rt, 153cm
enn. 22,1a - vs. 99 850ve
ii: Taikatuulen Lennokas
enn. 20,5a - vs. 55 980ve
iii. Rutto-Surma
enn. 21,0a - vs. 37 990ve
iie. P.P. Venlatar
enn. 24,9a - vs. 44 142ve
ie: Ryysyrannan Kleopatra
enn. 22,6a - vs. 25 240ve
iei. VIR MVA Ch N.I.N. Lootuspoika
KTK-III, enn. 21,6 - vs. 47 653ve
iee. Ryysyrannan Hopean Leikki
enn. 22,9 - vs. 44 002ve
Emä: Ch Pipariina KAT
sh, rt, 148cm
ei: Pikantin Pikkelssi
KRJ-II
eii. Kurittoman Leijonaraita
KRJ-IV
eie. VIR MVA Ch Ellenin Titta
KRJ-I, VVJ-I
ee: Suomi Erotar
KRJ-III, SLA-II
eei. VIR MVA Ch Rottinki v. Sto
KTK-II
eee. Suomi Esikko
KTK-III
     

Pipan isä Ryysyrannan Dareios on hyvin ainutlaatuinen ravisukuinen ori. Luonteeltaan oikea herrasmies, ei tekisi pahaa kärpäsellekkään, melkein ainakin. Hoitaessa pysyy paikoillaan, eikä ole moksiskaan mistään asioista sen ympärillä. Ratsuna ori on hyvin herkkä ja kuuliainen, siihen voi myös luottaa, pomminvarma ratsu. Ajaessa Dareios on myös hyvin kuuliainen ja innokas menijä, se juoksee mielellään ja lujaa lähteekin. Raveista on useita lähtöjä ja voittoja myös todella reilusti, herra onkin saavuttanut melkein sata tuhatta virtuaalieuroa rahaakin. Myös työhevoskilpailuihin Dareios on osallistunut ja menestynyt niissäkin. Muutamassa koulu- ja estekilpailussakin on tullut viereiltua. Jälkeläisiä löytyy seitsemän, joista kaikki muut paitsi Pipa, ovat ravureita.

 

Pipan isänisä, Taikatuulen Lennokas, oli ravipainotteinen suomenhevosori. Se on kasvatettu vanhanaikaisessa suomenhevostalli Taikatuulessa. Luonteeltaan Kassuksi kutsuttu ori oli pääsääntöisesti oikein mukava ja rehellinen, mutta toisaalta myös omia jekkujaan keksivä. Ajaessa se oli melko kuuliainen ja kiltti, mutta toisinaan jarruja omaamaton hevonen, mutta kilpailuissa se sensijaan oli aivan jotain muuta – ori oli pelkkää ruutia ja kuumeni ohjaajan käsiin hetkenä minä hyvänsä. Tästä huolimatta Kassu on pärjännyt raveissa erittäin hyvin ja on tienannut miltei 56 000 virtuaalieuroa. Jälkeläisiä Kassulla on 11, joista ainakin suurin osa on tietojen mukaan raviurheiluun painottuneita.

 

Rutto-Surma oli upean ulkomuodon omaava raviori. Luonteeltaan melko varautunut, mutta omistajalleen luottohevonen oli erittäin varma, mutta myös melkoinen pomottajaluonne. Se otti helposti johtajan roolin mahdollisuuksien mukaan, mutta nöyrtyi kyllä ihmisen tahtoon, kun siltä osasi vaatia oikeita asioita. Ajaessa ori oli hyvin herkkä, mutta siitä huolimatta rehellinen ja mukava ajettava. Rutto oli myös ratsuopetettu ja ratsastaessa olikin loppua kohden jo melko kuuliainen ja kiltti, joskin alku olikin hankala koulutuksen osalta. Ruton voittosumma oli 37 990 virtuaalieuroa, eli turha juoksija ei kuitenkaan kyseessä ollut. Jälkeläisistä ei taida olla tietoja enää jäljellä.

  

P.P. Venlatar oli melko isokokoinen, 162 cm korkea suomenhevostamma, väriltään rautias. Venlatar syntyi 05.01.2001, ja asui miltei koko elämänsä Ravitalli Kivessä. Venlattaren ennätys raveissa on 1.24,9ake, voittosumma taas 44 142ve. Hyvin tasainen ajettava ja rauhallinen hevostamma olikin mitä ihanteellisin ja mahtavin ravihevonen. Se toimi kärryjen edessä moitteettomasti. Apuja kohtaan kuuliainen ja maastakin käsitellessä rehellinen ja reipas tamma oli mitä ihanteellisin yhden omistajan hevonen. Kymmenen jälkeläistä saanut tamma ei taida nykypäivänä olla enää elossa.

  

Ryysyrannan Kleopatra oli erittäin pienikokoinen suomenpienhevostamma. Korkeutta Pipoksi kutsutulta tammalta löytyi 144 cm, väriltään se oli punarautias omaten kauniin katkopiirron koristamassa päätään. Pipo syntyi 28.9.2003 Monnin Ravitallilla, missä se myös asui koko elämänsä ajan. Luonteeltaan Pipo oli pienestä pitäen kiltti ja hyväluontoinen kaikin puolin. Myös ajaessa se oli leppoisa ja kuuliainen, eikä oikeastaan milloinkaan keksinyt mitään omia tempauksiaan työnteossakaan. Kilpailuissa siitä kuitenkin löytyi virtaa ja vauhdikasta menoa, mistä syystä se takuulla onkin menestynyt raveissa erittäin hyvin! Jälkeläisiä Pipolta on tiedossa ainakin kaksi, mutta niitä saattaa olla myös useampia.

 

N.I.N. Lootuspoika, eli yksinkertaisesti ”Poika” oli todella menestynyt ja kerrassaan upea ravisuomenhevonen. Tämä luonteeltaan kuuliainen, mutta omalla tavallaan hankala ja toisinaan hieman huonohkotapainenkin ori oli kuitenkin huippusukuinen ja rakenteeltaan korrekti ja näyttävä. Poika on vanhasta, mutta menestyneestä suvusta, joten on myös itse perinyt upeita puoliaan vanhemmiltaan. Se on kantakirjattu III-palkinnolla ja näyttelyiden osalta palkittu myös VIR MVA Ch-arvonimellä. Raveissa ori juoksi ennätyksekseen 21,6 - 24,3api - 23,4aly ja voitti miltei 48 000 virtuaalieuroa. Startanneita jälkeläisiä Pojalla on 11, muista jälkeläisistä ei sitten ole varmaa tietoa.

 

Ryysyrannan Hopean Leikki oli myös Monnin ravitallin omistama ja kasvattama suomenpienhevonen. Tamma juoksi ensimmäisen koelähtönsä 3.2.2002, mutta lopetti raviuransa 21.12.2003. Urallaan Leikki ehti voittaa noin 44 000 virtuaalieuroa, ennätyksenään 1.23,5a - 1.22,9. Säkäkorkeudeltaan tamma oli vaivaiset 146 cm korkea, väriltään rautias, omaten pienen tähden päässään. Luonteeltaan Leikki oli yhteistyökykyinen ja utelias, mutta helposti koulutettava ja oppimiskykyinen tamma. Kärryjen edessä moitteettomasti toiminut tamma opetettiin myös ratsastuksen saloihin, mutta sen kummempaa kilparatsua siitä ei tietenkään tullut. Monipuolisuuden vuoksi tammasta olisi kuitenkin varmasti ollut siihenkin hommaan!

 

 

Pipa emä Pipariina KAT on hyvin kaunis rakenteinen pienehkö tamma. Luonteeltaan hyvin rauhallinen, tulee toimeen kaikkien kanssa. Hoitaessakin pysyy kiltisti paikoillaan rauhallisesti, eikä välitä jos pikkulapset repisivät sitä hieman jouhista. Ratsuna Riina on kuuliainen, sekä hyvin huomaavainen. Se on varuillaan kokemattomien ratsastajien kanssa. Se on myös hyvin simppeli ratsu, koska tamma on opetettu toimimaan mahdollisimman kevyin ja huomaamattomin avuin. Ainoa heikkolenkki tammassa on muotoon meneminen, koska Riina ei ole mikään taipuisin tapaus, työtä siis saa tehdä sen eteen että tamma polkisi alle kunnolla. Hieman yli nelisenkymmentä sijoitusta koulusta on aika hyvin, vaikka voittoja ei olekaan useita. Myös valjakkopuolella tamma on kilpaillut parisenkymmentä kertaa, jossa onkin todella useita voittoja tullut. Myös ulkomuodoltaan tamma on varsin kaunis, onhan se myös champion arvonimen ansainnut. Jälkeläisiä neidolla on vain kaksi.

 

Pipan emänisä, Pikantin Pikkelssi, oli mahdottoman komea, tummanruunikko suomenhevosori. 155 cm korkea suomenhevonen oli kutsumanimeltään Peku, tai Pekko – miten nyt kukakin halusi herraa kutsua. Luonteeltaan Peko oli itsetietoinen ja erittäin varma, se ei turhia sätkyillyt missään tilanteessa. Varmuudestaan huolimatta se oli helppo käsiteltävä ja kuuliainen ratsastettava. Koulu – ja kenttäesteratsastuksessa, sekä valjakkoajossa ja westernissä kilpaillut ja menestynyt ori olikin varsinainen monitoimikone! Se toimi lajissa kuin lajissa, eikä vierastanut uusiakaan asioita. Peku palkittiin menestyksensä ansiosta yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla, kuten myös KRJ:n laatuarvostelussa. Jälkeläisiä Pekulta jäi kolme, mutta ori menehtyi valitettavasti vuonna 2009.

 

Kurittoman Leijonaraita on ehkä osittain hieman tuntemattomammasta suvusta peräisin oleva, kuitenkin upea suomenhevonen. Tämä korkea, 164 cm lihasta ja massaa omaava suomenhevosori oli melko mahtava ilmestys sen tullessa vastaan, mutta luonteeltaan se oli koostaan huolimatta hyvinkin miellyttävä ja rauhallinen. Yleishevosena toiminut ori toimikin niin koulu – kuin esteratsastuksessa, myös pari kenttäratsastussijoitustakin kaapaten. Kurittoman kasvattama hevonen asuu kuitenkin Moondancessa, mihin se muutti aikoinaan Mörkövaarasta. Riksuksi kutsuttu ori on kilpaillut sen verran tasokkaasti, että se on palkittu KRJ-IV, sekä YLA2-palkinnoin. Jälkeläisiä sillä on ainakin kolme, mutta kaikkia ei ole merkitty sivuille tietoon.

 

Ellenin Titta on virtuaalimaailmasta kadonnut suomenhevostamma. Vaikka tammalta ei ole juurikaan tietoja tiedossa, sen verran voin mennä vannomaan, että rakenteeltaan se oli erittäin korrekti ja näyttävä, sillä se on palkittu VIR MVA Ch-arvonimellä näyttelyiden osalta. Varmastikaan luonteessa ei ole ollut vikaa, sillä Titta on palkittu myös laatuarvosteluista KRJ-I ja VVJ-I-palkinnoin. Tästä voisi myös päätellä sen verran, että tamma on ollut painottunut kouluratsastukseen, sekä valjakkoajoon. Jälkeläisistäkään ei ole sen enempää tietoa, mutta eipä tamma ole ainakaan turhan yleinen nykysuomenhevostenkaan suvuissa.

 

Suomi Erotar oli komean erikoisen värinen suomenpienhevostamma. Ruunikonkimo, 146 cm korkea kaunis tamma oli painotukseltaan kouluratsastuspainotteinen, mutta pärjäsi myös rataesteratsastuksessa jopa 100 cm luokissa asti. Sijoituksia tammalta löytyy myös valjakkoajosta, joten melko monipuolisesta hevosesta voidaan taas puhua. Luonteeltaan Erja oli hyvin huomionkipeä, mutta kiltti ja mitä ihanteellisin ratsastettava sekä ajettava. Se oli hieman arka uusia asioita kohtaan, mutta luotti ihmisiin kyllä täysillä. Erja menehtyi 10.06.2008, mutta tähän mennessä se ehti saada viisi jälkeläistä seuraamaan kavionjäljissään. Laatuarvosteluissa se palkittiin KRJ-III, SLA-II, sekä YLA2-palkinnoin hyvin pisteytyksin.

  

Rottinki v. Sto ei ole myöskään enää virtuaalimaailmasta löydettävissä, mutta myös tästä hevosesta uskallan mennä vannomaan, että ori on ollut erittäin näyttävä ja hyvärakenteinen herrasmies. Virtuaalisen muotovalion arvonimen niittänyt ori on myös kantakirjattu II-palkinnolle, minkä täytyy olla jo selvä merkki upeasta ulkomuodosta. Laatuarvostelupalkintoja orilta ei löydy, mutta kilpatuloksia orilta on takuuvarmasti löytynyt.

  

Suomi Esikko ei myöskään löydy virtuaalimaailmasta, mutta tämäkin tamma on ottanut osaa kantakirjatilaisuuteen saaden sieltä III-palkinnon. Esikko on ollut todennäköisesti melko pienikokoinen ja siro tamma, luonteeltaan kuitenkin hyväluontoinen ja melko suomenhevostyyppinen. Esikko on periyttänyt luonnettaan ainakin Erottarelle, joten uskoisin näin tapahtuneen myös muiden mahdollisten jälkeläisten osalta.

 

Ensimmäisen polven © Vibaja

Muut polvet © Juli

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 4 vuotta - 29.07.2010 VARL
syntynyt 19.01.2020
1 vuotta - 07.03.2010
2 vuotta - 24.04.2010
3 vuotta - 11.06.2010
4 vuotta - 29.07.2010
5 vuotta - 15.09.2010
6 vuotta - 02.11.2010
7 vuotta - 20.12.2010
8 vuotta - 06.02.2011
9 vuotta - 26.03.2011
10 vuotta - 13.05.2011
11 vuotta - 30.06.2011
12 vuotta - 17.08.2011
13 vuotta - 04.10.2011
14 vuotta - 21.11.2011
15 vuotta - 08.01.2012
16 vuotta - 25.02.2012
17 vuotta - 13.04.2012
18 vuotta - 31.05.2012
19 vuotta - 18.07.2012

MUUTA

Treeni varusteet
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Vapaa. liikuntaa  

1h rankka koulutreeni 

Vapaapäivä

30min juoksutus/talutus

45min kertaava koulutr.

1h Koulu

1h puomit  

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja:

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: zane

Koulussa pintelit etujalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT - Kouluratsastus (51)

    

06.10.2010 KRJ, kutsu, Helppo A, 6/60
11.10.2010 KRJ, kutsu, Helppo A, 2/50
13.10.2010 KRJ, kutsu, Helppo B, 7/50
14.10.2010 KRJ, kutsu, Helppo B, 3/50
16.10.2010 KRJ, kutsu, Helppo A, 3/60 
17.10.2010 KRJ, kutsu, Helppo A, 1/60
18.10.2010 KRJ, kutsu, Helppo A, 7/60
13.11.2010 KRJ, kutsu, Helppo A, 2/50
10.02.2011 KRJ, kutsu, Helppo B, 1/30
14.02.2011 KRJ, kutsu, Helppo B, 3/50
17.02.2011 KRJ, kutsu, Helppo B, 1/50
19.02.2011 KRJ, kutsu, Helppo A, 5/100
12.03.2011 KRJ, kutsu, Helppo A, 3/50

18.02.2011 KRJ, kutsu, KN Special, 1/40
25.02.2011 KRJ, kutsu, KN Special, 4/40
05.03.2011 KRJ, kutsu, Helppo A, 3/54

20.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 6/40

  

   

18.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/50

23.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/50

26.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
23.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
24.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
27.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

20.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/100

22.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 10/100
24.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 3/100
25.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/100

25.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 9/100

26.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/100

13.05.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/30

29.05.2011 KRJ kutsu, helppo c: 1/50

06.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/100
21.05.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/30
23.05.2011 KRJ kutsu, helppo b: 3/30
 

     

23.05.2011 KRJ kutsu, helppo b: 3/30

25.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/30

26.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/30

27.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/30

24.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50

26.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50

29.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
29.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
27.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50

29.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
29.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
30.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50

24.05.2011 KRJ kutsu, kn special: 1/50

27.05.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/50
28.05.2011 KRJ kutsu, kn special: 3/50
29.05.2011 KRJ kutsu, kn special: 6/50
22.05.2011 KRJ kutsu, helppo b: 3/40

  

KILPAILUT - Esteratsastus (44)

    

14.11.2010 ERJ, kutsu, 90cm, 3/30
09.12.2010 ERJ, kutsu, 90cm, 3/30
29.12.2010 ERJ, kutsu, 80cm, 3/34

14.01.2011 ERJ, kutsu 100cm, 3/50
15.01.2011 ERJ, kutsu, 80cm, 4/50

16.01.2011 ERJ, kutsu, 70cm, 3/40

10.07.2011 ERJ kutsu, 100cm: 5/30
12.07.2011 ERJ kutsu, 100cm: 1/30
14.07.2011 ERJ kutsu, 100cm: 1/30

05.07.2011 ERJ kutsu, 90cm: 6/50
06.07.2011 ERJ kutsu, 90cm: 6/50
15.07.2011 ERJ kutsu, 90cm: 5/100
03.03.2012 ERJ kutsu, 100cm: 4/50
06.03.2012 ERJ kutsu, 100cm: 2/50
17.09.2012 ERJ kutsu, 100cm: 2/30
  

    

19.09.2012 ERJ kutsu, 100cm: 5/30

20.09.2012 ERJ kutsu, 100cm: 2/30
02.10.2012 ERJ kutsu, 100cm: 1/50
27.10.2012 ERJ kutsu, 90cm: 4/40
10.10.2012 ERJ kutsu, 80cm: 6/60
13.10.2012 ERJ kutsu, 90cm: 7/60
22.10.2012 ERJ Koston Sh, 100cm: 5/60
19.08.2013 ERJ kutsu, 80cm: 1/50
22.08.2013 ERJ kutsu, 90cm: 7/50
19.12.2013 ERJ kutsu, 90cm: 2/40
22.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
24.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 6/40
27.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 3/40
29.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 5/40
02.01.2014 ERJ kutsu, 100cm: 6/40
 

      

05.01.2014 ERJ kutsu, 100cm: 5/40

21.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
24.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 2/30
05.02.2014 ERJ kutsu, 100cm: 1/30
06.02.2014 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
15.02.2014 ERJ kutsu, 100cm: 3/50
15.02.2014 ERJ kutsu, 100cm: 6/50
29.03.2014 ERJ kutsu, 100cm: 1/40
22.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
24.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 6/40
27.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 3/40
29.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 5/40
20.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 2/30

08.01.2014 ERJ kutsu, 100cm: 5/40

 

PÄIVÄKIRJA

10.10.2011 Estevalmennus, valmentaja: helllu
Tänään tulin sitten pitämään Ramille ja Pipalle estevalmennuksen. Olin vähän miettinyt jos hypättäisiin vähän erikoisempia esteitä, joten olin rakentanut radalle yhden trippelin, yhden viuhkan ja pari normaalia pystyä. No ensin saitte vähän verrytellä ravissa ja laukassa, jonka jälkeen rupesimme hyppäämään pystyjä. Pystyt saivat nyt tehdä verkkaesteiden virkaa. Liitelitte niiden yli kuin keijut, mutta ennen estettä Pipalla oli hiukan tasapaino-ongelmia. Voit ensikerralla auttaa sitä pitämällä sen kunnolla ohjan ja pohkeen välissä. No kun pystyt onnistuivat siirryimme trippeliin. Näytit esteen ensin hienosti Pipalle. Pipa vähän aristeli, mutta meni kuitenkin ihan esteen eteen. Sitten otin vauhtia, tulitte kootussa laukassa kohti trippeliä, mutta Pipa kielsi. ”Pidä se kunnolla kuolaimella, äläkä anna katsoa maahan”. Seuraavalla yrityksellä onnistuitte ylimenossa, mutta tyyliä ei kyllä ollut yhtään. Kolmannella kerralla teillä onnistui todella mahtavasti, joten siirryimme viuhkaan. Viuhka oli trippelin jälkeen Pipalle helppo, ja sen suorititte jo ensimmäisellä kerralla hyvin. Olen ylpeä sinusta ja Pipasta, mutta voisitte treenata enemmän erikoisempia esteitä. Teitä oli ilo valmentaa.

 

 

10.9.2011 Estevalmennus, valmentaja: helllu

Tänään saavuin tänne pitämään sinulle ja Pipalle pientä puomiharjoittelua. Tänään siis olisi tarkoitus harjoitella puomi työskentelyä. Saitte aluksi verkata ihan omassa rauhassa, jonka jälkeen laitoin isolle pääty-ympyrälle puomit. Tarkoitus olisi mennä puomien yli keskeltä, ravissa. Siirsit Pipan hienosti raviin, jonka jälkeen se vähän innostui. Kun se sai puomit näkyviin, se olisi halunnut mennä lujempaakin. Pidätit kuitenkin puolipidätteen kautta, ja sait sen rauhoittumaan. Pipa jatkoi sopivaa ravia, mutta kolautteli hiukan puomeihin, jonka jälkeen villiintyi taas. Sait kuitenkin se rauhoittumaan kääntämällä ympyrälle, joten jatkoitte puomeille vielä toisen kerran. Toisen kerran puomit menivät hienosti. Ensi kerralla saisit taivuttaa hieman lisää, ja kääntää ulkopohkeella enemmän. Sitten siirsiin puomeja hiukan, jotta voisitte tulla niitä laukassa. Sitä ennen saitte kuitenkin laukata ympäri maneesia, jotta laukka pyörisi, sitten ohjasit Pipan puomeille. Nyt se pysyi hienosti samassa laukassa koko harjoituksen ajan. No tulitte samaa harjoitusta vielä ensin lyhentäen, ja sitten pidentäen laukkaa. Sitten olikin jo aika lopetella tältä erää.

 

 

25.5.2011 Kouluvalmennus -  Jenza

Koska viime valmennuksessa teillä oli hieman ongelmia laukanvaihtojen kanssa, päätimme että harjoittelisimme niitä nytten entistä enemmän. Ensiksi vain rauhallisesti alkulämmittelyä jokaisessa askellajissa, niin että tamma kulki allasi rennosti mutta työskenteli samalla aktiivisesti. Se onnistuikin teiltä heti erittäin hyvin ja yhteistyönne näytti pelaavan. Tauon jälkeen keskityttiin laukkaan. Mentiin heti niin, että teit kokopituussuuntaalla laukanvaihdon aina joka toiseen suuntaan, jonka takia jouduit vaihtamaan aina joka kerta laukkaa. Ensiksi se tehtiin käynnin kautta, sitten ravin ja lopuksi laukan. Tällä kertaa ongelmia ei ollut niin paljoa kuin viime kerralla, vaikka välillä tuli laukassa katkoja.

 

 

22.5.2011 Kouluvalmennus -  Jenza

Ensiksi teit käynnissä paljon temmonmuutoksia ja liikkeille lähtöjä. Paljon voltteja ja erilaisia kiemuroita, niin sait tamman heti kuuliaiseksi. Kun Pipa kuunteli sinua käynnissä erittäin hyvin, siirryitte raviin tekemään täysin samaa tehtävää. Tässä tamma liikkui sinulla heti mainiosti, se työskenteli myös takajaloillaan erittäin hyvin, jonka takia sen parhaimmistoa koululiikkeistä alkoi näkyä erittäin hyvin. Pienen tauon jälkeen aloitettiin työskentely myös laukassa. Ensiksi vain pääty-ympyrällä rauhallisesti, sitten koottuna. Tämän jälkeen hieman kahdeksikkoa jossa oli tietysti laukanvaihto. Ensimmäisillä kerroilla ei tamma millään meinannut nostaa suoraan laukkaa, mutta vähitelleen teillä alkoi tässä yhteistyö sujua entistä paremmin.

  

 

20.5.2011 Maastoilua - Ram.

Olin aikaisin liikkeellä ja sain jo ennen kymmentä aamulla tallihommat hoidettua. Ulkona oli jo lämmintä ja kesä tuloillaan. Hain Pipan harjakorin ja saavuin tamman karsinalle. "Hei tyttöseni, miten jaksat tänään" myhäilin tammalle samalla kun aloin harjaamaan pölyharjalla. Pipa nuuski vaatteitani uteliaana. Harjasin tamman huolellisesti ja laitoin puhtaat suojat jokaiseen jalkaan. Pipa oli ollut vihoissaan nähdessään, että tarhakaverit pääsivät ulos ja se jäi sisälle, mutta nyt oli jo toinen ääni kellossa. Tamma tiesi pääsevänsä töihin. "Maistuisiko rattoisa maastolenkki?" kyselin tammalta. Se ei tietenkään älynnyt mitään, mutta eleet kertoivat sen haluavan päästä liikkeelle. Nostin satulan selkään ja kuolaimet suuhun. Kiristelin lopuksi vielä satulavyötä ja taluttelin tamman sitten pihalle. Pipa haisteli innoissaan kesän tuoksuja. Nousin selkään ja säädin vielä kaiken valmiiksi.

Matkamme alkoi leppoisaa käyntiä hiekkatietä pitkin. Kävelimme reilun vartin, kunnes tulimme polulle josta lähtisi mukava maastopolku laukkasuorineen. Kiristin hieman ohjastuntumaa, jotta tamman olisi helpompi liikkua epätasaisessa maastossa. Metsäpolku johtaisi toiselle hiekkatielle jossa olisi jo mahdollisuus ravata. Pipa nautti täysin luonnosta ja niin taisin minäkin. 

Pian saavuimmekin jo hiekkatielle ja pyysin tammaa ravaamaan. Pipa lähti reippaasti liikkeelle ja kevensin hyvän tovin. Pian tulimme laukkapätkän alkuun ja Pipa nosti laukan melkein pelkällä ajatuksen voimalla. Se tunsi hyvin jo maastot ja tiesi missä kohtaa kuului laukata. Tamma laukkasi pitkällä askeleella ja annoin sen mennä reipasta tahtia. 

Laukkapätkä loppui lähelle järven rantaa. Ravasimme rannalle ja Pipa hamusi kohti vettä. Annoin sen juoda kylmää ja raikasta järvivettä, jonka jälkeen jatkoimme käyntiä takaisin tallia kohti. Ravasimme vielä hetken keventäen ja reilun vartin annoin tamman kävellä melko vapaasti. Tallilla otin siltä varusteet ja vein kavereiden seuraan tarhaan.

    

 

3.4.2011 Kouluvalmennus - valmentaja: Noora L.

Annoin ratsukon lämmitellä itsenäisesti käynnissä ja ravissa. Ratsukko teki puhtaita väistöjä, taka- ja etuosakäännöksiä käynnissä. Ravissa lisäyksiä, kokoamisia ja paljon siirtymisiä. Pipa oli kuuliainen, mutta hieman hätäinen ja huomasin tamman hieman innostuvan lisäyksistä. Olin päättänyt keskittyä tällä kertaa laukkatyöskentelyyn, mutta päätin ensin puuttua tuohon hätäisyyteen. Komensin ratsastajaa käyttämään tarkemmin ja napakammin apuja. Pipa reagoi selkeämpiin apuihin positiivisesti ja meno selkeytyi ja rauhoittui. Kun Pipa oli kuulolla keskityimme laukkatyöskentelyyn. Aluksi ratsukko työskenteli pääty-ympyrällä ja keskittyi laukan kokoamiseen ja lisäämiseen. Tamma oli hieman innokas ja muistutin jälleen apujen selkeydestä. Seuraavassa harjoituksessa siirryttiin kahdeksikolle. Keskeltä oikealle oikeassa laukassa ja samassa laukassa läpi kahdeksikon. Näin toinen silmukka tulee vastalaukkaa. Pipa työskenteli niin hienosti viimeisen harjoituksen ajan, että annoin ratsukolle luvan päästellä hieman reilumpaa laukkaa ja löysemmällä ohjalla. Tamma nautti selvästi vapaammasta menosta, mutta pitin tahdin silti tasaisena. Ratsukko loppuverrytteli rennossa ravissa ja jäähdytteli käynnissä.

  

 

01.04.2011 Estelvamennus, valmentaja: Sumppi.

Aloitimme valmennuksen itsenäisillä alkulämmittelyillä. Kasatessani lämmittelyrataa pidin samalla silmällä ratsukon yhteistyötä. Tamma toimi koko lämmitelynne ajan reippaasti ja kertaakaan niskuroimatta vastaan. Kasattuani kaikki seitsemän estettä ratsastuskentälle, lähetin ratsukon matkaan. Pipa nosti käskystä laukan, ja ylitti matalat lämmittelyesteet virheittä. Kerrattuanne radan vielä toistamiseen, pyysin teitä siirtymään takaisin kaviouralle. Kasasin uuden radan, tällä kertaa korkeutta olikin jo enemmän. Radalla oli seitsemän 70-80cm korkuista estettä. Kerroin radan ratsastajalle, ja lähetin heidät jälleen matkaan. Tällä kertaa Pipa ei nostanut laukkaa, joten ratsukko heitti voltin kautta uudelleen ensimmäiselle esteelle. Tämän jälkeen tamma toimi taas kuin automaatti. Kokeiltuamme rataa suuntaan jos toiseenkin, nostin puomien korkeuden 100cm jokaiseen esteeseen. Keksin radan, jossa oli suunnanvaihdoksia ja suht tiukkoja kurveja, mutta kuitenkin sellaisen joka oli mahdollista läpäistä. Ratsukko tiputti muutaman puomin ensimmäisellä kierroksella, mutta toisella kertaa he olivat molemmat jo viisaampia ja osasivat ennakoida.
Tiputettuamme pikkuhiljaa esteiden korkeutta jälleen 50cm korkeiksi, päästin ratsukon jäähdyttelemään. Ratsukon yhteistyötä oli  mukavaa katsella, ja heillä kemiat toimii paremmin kuin monella ratsastajalla hevosensa kanssa!

  

 

28.02.2011 Kouluvalmennus

Pipa vaikutti alkuverryttelyissä hyvin valmennuksen rotutoverinsa kaltaiselta rennolta ja kuuliaiselta ratsulta. Totesit kuitenkin ensimmäisten ravisiirtymisten jälkeen, ettei tänään ollut Pipan paras päivä. Tämä oli nähtävissä satunnaisissa huolimattomuuksissa. Tamma ei ihan malttanut toteuttaa sinun pyyntöjäsi loppuun asti. Se saattoi ympyrän loppuvaiheilla alkaa hidastella, eikä tamman keskittyminen muutenkaan ollut huipussaan. Pipan olemus muuttui kuitenkin hivenen parempaan suuntaan ensimmäisen esteen myötä. Sen askeliin tuli lisää ilmavuutta, eikä tamma epäröinyt ohjastuntuman kadotessakaan ylittää esteitä. Jumppasarjalla tahtinne rikkoutui muutamaan otteeseen, mutta estekorkeuden kasvaessa Pipa joutui keskittymään tehtävään täysillä, ja suoritukset paranivat. Tamma kyttäili aavistuksen muita hevosia ympärillään.

  

 

22.02.2011 Pipa saapuu viehättävään.

Tuliko taas tehtyä ikkunaostos? Sen selvittäisin pian. Nyt kuitenkin näyttäisi aika hyvältä, tamma on tallissa rauhallisena. Vilkutan vielä viimeisen kerran Vibajalle, jonka omistuksessa Pipa on ollut viimeisen vuoden ajan. Vibaja kehui tammaa, luonnetta ja ratsastettavuutta, ehkä tästä siis jotain tulisi vielä! Tamma keräsikin Vibajan omistuksessa n. 20 sijoitusta ja nyt treenaamme vähän aikaa ja jatkamme sitten taas kisauralla, kunhan yhteinen sävel ensin löytyy ja tamma on tottunut uuteen kotiinsa, tervetuloa Pipa!

Webdesign © 2011 Ram.