VIEHÄTTÄVÄN PLUTO

RIP 5.5.2016

NimiViehättävän Pluto "Pluto"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
Skp & säkä Ori & 165cm Koulutus Koulupainotteinen, Vaativa B
Syntymäaika 19.05.2011 Rekisterinumero VH11-018-0938
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

   

Meriitit & näyttelyt

VIR MVA Ch myönnetty 09/12

KTK-III 16 + 17 + 17 + 17 = 67p 
Matala säkä, jyrkkä lapa, korkeajalkainen.

KRJ-I 8 + 40 + 25 + 20 + 15 = 108 p
YLA2 24 (15+9) - 27 (21+6) - 17 - 14 - 3 = 85p


17.03.2012 Aavan S. - BIS5 +MVA-SERT,, pt. Shonna.

10.03.2012 Viehättävä, +irtoSERT, pt. Isla P.

09.04.2012 Fiktio, BIS2 +MVA-SERT,, pt. Shonna.

16.08.2012 Takamaiden suomenhevoset +irto-SERT  pt. Peppi S.

Jälkeläiset

12.06.2012 o. Merkurius HUI (Fiktion Piriste)

20.06.2012 o. Viehättävän Kasino (Kuuneili)

11.04.2013 t. Viehättävän Miranda  (Siljan Satumörkö)

05.05.2016 o. Viehättävän Saturnus (Viehättävän Surusielu)

© Jessika & muut kuvat tallin omaisuutta

LUONNE

Yleisesti Pluto on varsin isäänsä tullut otus. Suuresta koostaan huolimatta tämä ori on erittäin kiltti ja helppo käsiteltävä kutakuinkin kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Energiaa, vauhtia ja vinkeitä tilanteita tämän poitsun kanssa tulee takuuvarmasti vastaan, mutta tästä huolimatta herra on mitä mukavin ja rehellisin kaveri missä vain. Suvultaan Pluto on erittäin kelpo kouluratsu ja tästä yhdistelmästä voi varmasti luvata todellisen menestyjän tulevaisuuden kilpakentille, oli kyseessä mikä tahansa kilpa. Näiden lukuisten hyvien piirteiden lisäksi Pluto on varsin älykäs ja kaikin puolin fiksu hevonen, mikä tulee turhankin usein selväksi myös hevosten karkailuiden osalta.. ei nimittäin ole ensimmäinen tai viimeinen kerta, kun lauma hevosia juoksee pihalla – ja tämä on kaikki satavarmasti Pluton aikaansaannosta!

 

Hoitaessa Pluto on oikea mallioppilas. Se osaa käyttäytyä asiallisesti ja kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat ilman minkäänlaisia ongelmia. Toisinaan vähän ihmetyttääkin, miten ori osaa käyttäytyä kaikilta osin niin nätisti ja fiksusti, tuottamatta missään minkäänlaisia tempauksia, mutta Pluto kyllä osaa. Toisaalta kuten sanottua, Pluto on varsinainen lukkoseppä. Sen karsinan ovessa tulee ehdottomasti olla erillinen varalukko, jottei se pääsisi avaamaan karsinansa ovea turvallaan kaltereidenkaan välistä. Tämä ongelma pätee myös ulkona tai käytävällä hoitaessa, jolloin Pluto keksii helposti keinot saada riimunnarun irti seinästä. Ori tulisikin mielellään hoitaa näissä tilanteissa valvovan silmän alla, jottei se saa mahdollisuutta ujuttaa itseään irti ja karaten näin yleensä syöpöttelemään. Vaikka hoitotoimenpiteet onnistuvatkin ilman ongelmia, toisinaan satuloinnin, tai lähinnä satulavyön kiristämisen kanssa, saa olla tarkkana. Tämä herra onkin nimittäin kova poika pullistelemaan, jolloin satulavyö jää helposti liian löysälle ja näin selkään noustessa löytääkin itsensä konin vatsan alta. 

 

Taluttaessa Pluto on ehkä jopa hieman laiskahko. Sitä saa toisinaan kiskoa perässään oikein kunnolla ja muistutella orille, että ollaan menossa eteenpäin, eikä suinkaan hengailemaan muuten vain paikalleen. Erityisesti vihreään aikaan Pluton mielestä olisi paljon hauskempaa jäädä syöpöttelemään narun päässä ojan viereen, kuin jatkaa matkaa sinne minne ikinä ollaankin menossa. Yleisesti ottaen Pluto kuitenkin osaa kävellä oikein mukavasti perässä, eikä se ainakaan keksi omia tempauksiaan tai vaikeuksia taluttajalleen. Pluto on varsin varma talutettava myös aremmalle hevosihmiselle, sillä tämän kiltimpää ja helpompaa harjoituskaveria ei taida ainakaan oriryhmästä löytyä.

 

Ratsastaessa Pluto on kuitenkin paljon eteenpäinpyrkiväisempi ja erittäin yhteistyökykyinen. Vaikka alkulämmittelyiden aikana Pluto saattaakin vaikuttaa hieman kankealta, se vetryy kuitenkin melko nopeasti ja ryhtyy heti töihin korvat pystyssä, innokkaana tehden aina parhaansa. Pluton askeleet ovat erittäin pehmeät ja niissä on mukavaa istua mukana, vaikka ne ovatkin korkeat ja liidokkaat. Apuja kohtaan Pluto on herkkä ja kuuliainen, ja se reagoi useasti pienimpiinkin apuihin välittömästi.
Kouluratsastus on ehdottomasti Pluton vahvimpia puolia. Mitä vaativampia asioita orilta vaaditaan, sitä enemmän se yrittää ja tekee kaikkensa miellyttääkseen ratsastajaansa. Helpoimmissa asioissa, kuten ihan vain ympyröissä, Pluto saattaa toisinaan hieman kyllästyä ja tällöin yrittää tehdä asioita lähinnä oman päänsä mukaan, mutta muistutukset ratsastajan olemassaolosta saavat taas orin keskittymään. Kun Plutolle antaa tarpeeksi haastavia tehtäviä, se kuitenkin innostuu ja lähtee kantamaankin itseään huomattavasti ryhdikkäämmin ja näyttävämmin.
Esteratsastuksessa Pluto pärjää myös, mutta sen keskittymiskyky tuppaa toisinaan olemaan hieman vajavaista. Pienillä harjoitusesteillä Pluto menee oikein näppärästi: se on rauhallinen ja kuuntelee tarkasti ratsastajan ohjeita milloin mistäkin. Heti kun esteet kuitenkin nousevat noin yli 60 cm korkeuteen, Pluto lähtee monesti sähläämään kaikkea sellaista, mitä esteradalla ei niinkään kaivattaisi. Se saattaa kaahottaa, pukkailla iloisia pukkejaan tai muuten vain yrittää tehdä omia kiemurauriaan ympäri kenttää, jolloin se ei jaksaisi itsekään keskittyä enää ratsastajan antamiin apuihin. Kunnollisella ratsastamisella ja tehokkailla avuilla se kuitenkin hyppää mukavasti myös vähän korkeampia esteitä.
Maastossa tämä herra on oikea luottoratsu! Pluton kanssa voi huoletta kulkea millaisessa tahansa maastossa, eikä se kavahda juuri mitään. Plutolle kaikki outoudetkin ovat ihan ok, eikä se säikähdä juurikaan mitään – se tulee toimeen niin traktoreiden kuin autojenkin kanssa, eivätkä erikoiset postilaatikot tai kivenmöhkäleetkään jännitä sitä. Orin voi myös laittaa porukan eteen kuin taaksekin, sillä Pluto toimii missä tahansa. Se on rauhallinen ratsastettava maastossa, mutta vauhtiakin löytyy aina kun sitä halutaan!

 
Kilpailuissa Pluto käyttäytyy toisinaan hieman asiattomasti. Se muuttuu aivan toiseksi, varmastikin kilpatilanteen tuottamasta jännityksestä. Se saattaa vaikuttaa rauhattomalta, steppailee ja luimistelee korviaan kaikille ihmisille ja hevosille, jotka sattuvat ohitse kulkemaan. Rentoutuminen kilpatilanteessa vie Plutolta aika kauan aikaa, mutta ratsastajan tai esittäjän rauhoittaminen ja tilanteessa rauhallinen käsittely tuottavat varmasti tulosta, minkä ansiosta Pluto sitten alkaa pikkuhiljaa luottamaan ihmiseen ja rauhoittuu itsekin. Tästä syystä kilpapaikoille kannattaa lähteä kuitenkin hyvissä ajoin ennen esitystä, jotta ori saa rauhassa oman aikansa – muuten ei kilpasuorituskaan välttämättä suju kuin elokuvissa.

 

Muiden hevosten seurassa Pluto on toisinaan vähän väliinputoaja. Se tulisi kyllä toimeen muiden hevosten kanssa oikein hyvin omalta osaltaan, mutta laumassa se tuntuu olevan yleensä se, joka jää yksin porukasta takaperukoille. Pluton lähestyessä monet muut orit nyrpistävät turpiaan ja luimistelevat korviaan, mutta sen sijaan ruunien kanssa tämä herra tulee oikein hyvin toimeen. Liekö johtuu Pluton rauhallisesta luonteesta, tai sitten orit vain kokevat Pluton jollain tavalla uhakseen laumassa, vaikka tämä lauhkea lammas tuskin olisi kenenkään arvoaseman tiellä.

 
Eläinlääkärin ja kengittäjän kanssa Pluto on oikein mukava ja helppo, kuten muutenkin! Eläinlääkärin kanssa ainoa vaikeuksia tuottava asia on madotus, mutta sekin sujuu pienellä korvien luimistamisella ja irvistelyllä. Kengittäjän kanssa Pluto vaikuttaa aluksi hieman happamalta, eikä oikein tahtoisi vapaaehtoisesti nostaa jalkojaan kengitettäväksi, mutta pienellä suostuttelulla hommat sujuvat kuin valettu itsestään.

© Juli

SUKUSELVITYS

i Kaarnan Mikkihiiri

  sh, 162cm, koulupainotus

  VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I

ii  Purje-Aatos
sh, 155cm, koulupainotus
SLA I
iii  Purjehtija   evm 
sh, 156cm 
iie Haaveilija    evm 
sh 152cm 
ie  Misteli
sh, 150cm, koulupainotus
57 KRJ sijoitusta
iei  Misteri   evm
 sh 149cm
iee Juhlijatar    evm
sh 152cm
e Huvin Lystiina

 sh, 164cm, koulupainotus

 KRJ-II, KTK-III

ei Lysti-Vinski

  sh, 163cm, koulupainotus

eii Vauhti-Enska evm

sh, trt, 164cm, koulupainotus 

eie Himma-Riina evm
sh, prn, 156cm, koulupainotus
ee Severiina

  sh, 155cm, koulupainotus

eei Senaatio evm
sh, prt, 163cm, koulupainotus
eee  Syviyö evm
sh, prn, 155cm, koulupainotus

 

Pluton isä Kaarnan Mikkihiiri on näyttävä suomenhevosori. Komearakenteinen herra on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla ja hänelle on myönnetty virtuaalisen championin ja muotovalion arvonimet. Näyttelyareenojen lisäksi ori on kunnostautunut myös koulukisoissa. Mikki on sijoittunut yhteensä yli 40 kertaa KRJ:n alaisissa kisoissa. Ori on kisannut pääsääntöisesti helppo C, B ja A-luokkia mutta on napannut muutaman sijoituksen myös vaativa B -tasoisista luokista. Luonteeltaan kultainen ja kisakentillä menestynyt ori kova sana jalostuksessa. Herralla on tällä hetkellä viisi jälkeläistä sekä orille on sovittu useita astutuksia keväälle ja kesälle 2011.

 

ii. Purje-Aatos on upean paksuharjainen ja sulavaliikkeinen suomenhevosori. Koulupainotteinen Purje-Aatos on kahminut yli 60 KRJ:n kisojen alaista sijoitusta. Herra on kisannut pääasiallisesti helppo A -tasoisia luokki mutta sijoittunut myös jokusen kerran vaativa B-luokissa. Ori on palkittu suomenhevosten laatuarvostelun ensimmäisellä palkinnolla sekä yleislaatuarvostelun kolmannella palkinnolla. Aatos on jättänyt virtuaalimaailmaan kahdeksan jälkeläistä, joista Kaarnan Mikkihiiren ohella muun muassa Fiktion Roomu on menestynyt kisakentillä ja laatuarvosteluissa.

 

iii. Purjehtija oli kouluratojen konkari. Jopa vaativa B -tasolla kisannut herra toi lähes jokaiselta kisareissultaan komean ruusukkeen tuliaiseksi. Ori kunnostautui myös näyttelyissä joissa se oli usein mukana kärkikahinoissa. Tuuheaharjainen, tummanpunarautias ori oli luonteeltaan varsin napakka eikä antanut kenen tahansa pomottaa itseään. Tälle koulutaiturille jälkeläisiä kertyi lähemmäs hurjat viisikymmentä. Purjehtija menehtyi vanhuuden aiheuttamiin komplikaatioihin 26-vuotiaana.

 

iie. Haaveilija oli todella monipuolinen hevonen - tamma oli tasokas kouluratsu mutta lempeän luonteensa ansiosta sitä käytettiin toisinaan myös opetushevosena. Tamman kisaura painottui pääasiallisesti seurakisoihin joissa sillä ratsastivat ratsastuskoulun kokeneemmat oppilaat. Toisinaan tamma pääsi myös aluetason kisoihin kokeneemman ja taidokkaamman ratsastajan ohjaamana. Haaveilija jätti virtuaalimaailmaan pari varsaa joista Purje-Aatos on menestynyt parhaiten. Tamma lopetettiin 23-vuotiaana sen saatua vaikean ähkyn.

 

ie. Misteli on koulupainotteinen suomenhevostamma. Rento ja reipas tamma kisasi pääsääntöisesti tasolla vaativa B, sijoittuen liki 60 kertaa Misteli ei ole mikään varsinainen rakenneruusu mutta on kokeillut siipiään silti myös näyttelykehässä. Rakenne ei kuitenkaan riittänyt kärkikahinoihin. Se mikä ulkonäössä puuttuu korvautuu varmasti tamman luonteella ja ratsastettavuudella. Maailman kilteimmäksi hevoseksi luonnehdittu Misteli tekee mielellään töitä ja haluaa miellyttää ratsastajaansa. Tammalla on vain kaksi jälkeläistä.

 

iei. Misteri oli pienikokoinen suomenhevosherra. Kevytrakenteinen, tummanrautias ori menestyi niin näyttelykentillä kuin kilparadoillakin. Näyttelyissä Misteri kahmi useita BIS-sijoituksia ja ratsuna se oli varmajalkainen. Yleispainotteinen ori sijoittui niin este- kuin kouluratsastuksessakin, tosin esteet olivat vauhtia ja vaarallisia tilanteita rakastaneen energiapakkauksen vahvempi laji. Misterillä on muutama jälkeläinen joille se on periyttänyt sisukasta luonnettaan. Misteri jouduttiin lopettamaan jalkavamman johdosta orin ollessa vasta 10-vuotias

 

iee. Juhlijatar on varsinainen voimamummo. 27-vuotias tamma viettää lokoisia eläkäpäiviä toimien parina päivänä viikossa opetushevosena ratsastuskoululla jossa asustaa. Näyttävän kilpauran tehnyt tamma sijoittui kymmeniä kertoja aluetasolla ja muutamia kertoja myös kansallisissa kisoissa. Rautias tamma on pärjännyt myös näyttelykehässä ja se on kantakirjattu II-palkinnolle. Luonteeltaan Juhlijatar on todellinen unelma; tammalta ei puutu lempeyttä tai rauhallisuutta, se tulee toimeen kaikkien kanssa. Jälkeläisiä rouvalla on neljä, joista jokainen on menestynyt hienosti seuratason kilpailuissa.

 

 

Pluton emä on Huvin Lystiina. Tutuille Lysti on upea isokokoinen suomenhevostamma, jolla on säkää jopa 164cm. Tamma on luonteeltaan tammamainen, näppärä ja sporttinen. Lyylillä riittää energiaa niin työskentelyyn kuin sähläämiseenkin. Hoitaessa tamma on lempeä ja helposti käsiteltävissä. Reippaudestaan huolimatta Lyyli on pohjimmiltaan yhteystyöhaluinen ja rehellinen suomenhevonen. Kouluratsastus sujuu paremmin kuin esteet ja koulua tamma kisaakin luokassa Vaativa B. Tällä tasolla Lyyli on menestynyt upeasti. Ulkonäöltään tamma on kaunis, joten tulevaisuudessa voidaan odotella näyttelyistäkin palkintoja.

 

Emän isä on komea 163cm korkea suomenhevosori Lysti-Vinski. Koulupainotteinen ori on ahkerasti kilpaillut jopa vaativan B:n tasolla keräten hienosti menestystä. Ori on näyttelyistäkin kahminut mukaansa parit irtoSERTit, ei siis ole arvonimikään kaukana. Luonteeltaan tumma oripoika on rento ja rauhallinen, eikä valikoi ihmisiään muuten kuin ratsastaessa. Vinski vaatii itselleen osaavan ratsastajan, joka osaa muutakin kuin askellajien avut. Orilla on kaunis lisätty ravi ja hyvätempoiset askeleet muutenkin, pelkästään tämäkin kertoo jo siitä millainen upea näky tämä on koulukentillä. 

 

Emän isänisä on upea 164cm korkea suomenhevosori Vauhti-Enska, joka koulupainotteisena orina on kilpaillut luonnollisesti koulukentillä ahkerasti. Komea tummanrautias ori on hieno näky kilparadoilla, karva kiiltäväksi puunattuna ja kauniisti radalla askeltaen. Orilla on komeat lisätyt askeleet, ja ori kääntyy hienosti vaikka kolikon päällä. Luonteeltaan ori on melko rauhallinen ja helppo käsitellä, joskin herralla on omat jekkunsa joilla se ahkerasti ihmisiä kiusaa. Ori on menestynyt kivasti myös näyttelyissä. Oria on käytetty jalostuksessa muutamaan otteeseen, ja jälkeläiset ovat kasvamassa ympäri Suomea.

 

Emän isänemä on kaunis 156cm korkea suomenhevostamma Himma-Riina, joka on koulupainotteisena päässyt ahkerasti kilpailemaan kouluratsastuksessa omistajansa kanssa. Omistaja on tehnyt tamman kanssa hienoa työtä, sillä hän on itse kouluttanut tamman pienestä asti ilman ylimääräisiä apukäsiä. Nykyään tamma kilpailee melkoisen menestyksekkäästi helpon A:n tasolla ja kiertää satunnaisesti näyttelyissä kerjäämässä kehuja. Luonteeltaan herttainen tamma on saattanut maailmaan jo kolme jälkeläistä, ja suunnitteilla on kuulopuheiden perusteella ainakin pari samanmoista.

 

Emänemä on punarautias 155cm korkea suomenhevostamma Severiina, joka on ahkerasti kilpaillut kouluratsastuksessa ja onkin kerännyt hurjat 64 sijoitusta tältä alalta! Riina on myös valmentautunut ahkerasti esteratsastuksessa, vaikka koulupainotteinen onkin. Riina on rauhallinen ja ystävällinen tamma, ja soveltuukin siten hienosti myös nuorten ratsuksi. Riina harvemmin lähtee ratsastajaansa viemään, vaan pomminvarmalla tammalla on kiva mennä maastossakin ilman satulaa. Riinalla on neljä jälkeläistä, joista Lyyli on uusin tulokas. 

  

Emän emänisä on punarautias 163cm korkea suomenhevosori Senaatio, joka on koulupainotteisena kilpaillut ahkerasti kouluradoilla ja jopa vaativalla tasolla. Komealla orilla on luonnetta vaikka muille jakaa, ja tallissa onkin vain muutama henkilö jotka pystyvät oria sujuvasti käsittelemään. Ori on kieltämättä vähän hankalampi tapaus, mutta paha se ei ole. Orin huonot käytöstavat korvaa lahjakkuus kilpailukentillä, sillä ori on kahminut pokaaleja hienosti. Ori on menestynyt myös näyttelyissä ja se on myös kantakirjattu kolmannelle palkinnolle. 

 

Emän emänemä on 155cm korkea suomenhevostamma Syviyö, joka on kilpaillut aikoinaan helpon B:n tasoista koulua ja muutaman kerran matalammissa esteluokissa. Hienokäytöksinen tamma on tallillaan varsinkin aloittelijoiden suosiossa, eikä varmasti sieltä lähde kulumallakaan. Tamma asustaa ratsastuskoulussa ja sitä käytetään säännöllisesti alkeis- ja talutustunneilla. Tamma on kuitenkin aiemminkin jo toiminut jalostuksessa, ja sillä onkin kolme varsaa jotka kaikki ovat menestyneet saroillaan mukavasti. 

 

Isän puolen sukuselvitys © Andiee

Emän sukuselvitys © Ram.

Emän puolen sukuselvitys © Meow

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 3 vuotta - 10.10.2011 VARL
syntynyt 19.05.2011
1 vuotta - 06.07.2011
2 vuotta - 23.08.2011
3 vuotta - 10.10.2011
4 vuotta - 27.11.2011
5 vuotta - 14.01.2012
6 vuotta - 02.03.2012
7 vuotta - 19.04.2012
8 vuotta - 06.06.2012
9 vuotta - 24.07.2012
10 vuotta - 10.09.2012

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

Vapaapäivä

Vapaapäivä

1h Puomit  

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (40)

14.09.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
14.09.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
22.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
04.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/40
11.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50

15.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50

24.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/60
06.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
04.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/60

11.05.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/40

04.06.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/60
03.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/40

 04.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
06.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 3/40

 

   

04.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
05.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
06.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
05.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
21.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
01.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 5/60

03.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/60
05.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/60
02.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
04.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

05.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

17.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
19.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50

 

 

20.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
16.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/30
21.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/60
05.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
10.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
29.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
30.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
30.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
04.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
 18.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 6/60
15.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
07.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
07.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50

PÄIVÄKIRJA

14.01.2014 kouluvalmennus, valmentaja: Freetu

Päätin aloittaa tänään uuden tuttavuuden Pluton, ja jo entuudestaan tutun ratsastajan Ramin, kanssa huolellisesta perusratsastuksesta ja perusteellisesta verryttelystä. Halusin siis nähdä Plutolta kolme selkeää askellajia sekä työskentelyä pyöreästi ja hyvällä kuolaintuella. Ramilta halusin nähdä siistejä apuja sekä niin ikään rauhallista työskentelyä. Aloitimme kevyessä ravissa, jossa Ramin tuli ratsastaa hevonen reippaaksi ja pohkeen eteen hieman pidemmällä ohjalla. Näin Pluto sai liikkua pyöreästi kaula ja niska edessä ja alhaalla sekä otsa luotilinjan edessä. Pikkuhiljaa orin rentoutuessa ja kulkiessa pyöreämmin sai Ram tehdä muutamia puolipidätteitä ja ottaa oria hieman lyhyemmälle ohjalle kuitenkaan tekemättä asiasta sen suurempaa numeroa. Jatkoimme vielä ravityöskentelyä hakien selkeitä siirtymiä ravin ja pysähdyksen välillä. Aluksi Pluto ei ollut aivan sataprosenttisesti hereillä, joten käskin Ramia valmistelemaan oria paremmin siirtymiin, ja tarvittaessa pysähdyksestä raviin siirtymässä käyttämään kevyesti raippaa muistuttamassa siitä, että nyt todella täytyy työskennellä. Kun siirtymät alkoivat sujua, vaikeutettiin tehtävää tekemällä muutamia siirtymiä ravista pysähdyksen kautta peruutukseen ja siitä suoraan takaisin raviin. Nyt Pluton takajalat olivat hyvin hereillä ja siirtymät sujuivat erinomaisesti.

Laukkatyöskentelyn aloitimme samalla tavalla reippaalla, pyörivällä laukalla, jossa Pluton tuli liikkua pyöreässä muodossa hyvällä kuolaintuntumalla. Nyt halusin Ramin tarkkailevan jatkuvasti ulko-ohjaa, että se pysyy koko ajan paikalla tukemassa. Kun orin laukka alkoi pyöriä sujuvasti, Ramin tuli tehdä siirtymiä laukasta pysähdykseen ja siitä takaisin laukkaan. Tämä vaati huolellista valmistelua, jotta Pluto olisi hereillä heti alusta asti, ja muutamalla ensimmäisellä kerralla Ram sai vähän herätellä ajoittain muissa maailmoissa olevaa oriaan. Lopuksi halusin nähdä pari laukanvaihtoa lävistäjällä ilman, että Pluto singahtaisi vaihdosta eteenpäin kuin nato-ohjus. Tämän jälkeen ratsukko sai aloittaa rennot loppuverryttelyt.

 

 

12.01.2014 kouluvalmennus, valmentaja: Freetu

Tänään aloiteltiin kevyessä ravissa tekemällä loivaa kiemurauraa eli pitkän sivun alusta kaari kohti keskihalkaisijaa, jonka kohdalta pyöreä kaari takaisin toiseen kulmaan. Aluksi Ramin tuli vain ratsastaa ori avuille tehtävän aikana eli tarkistaa että se liikkui reippaasti eteen, kuunteli ratsastajaansa ja oli kuolaintuella. Sen jälkeen Ram sai ratsastaa aina voltin kiemurauran keskeltä kohti uraa. Voltilla halusin nähdä hyvin taipuvan hevosen, ja sekä voltin jokainen kaari että kiemurauran kaari tuli edelleen olla säntillisen pyöreä. Päädyssä ratsukon tuli tehdä keskellä pysähdys, peruutus neljä askelta ja siitä takaisin eteenpäinpyrkivään raviin. Pluto oli tänään yllättävän hyvin kuulolla heti alusta asti, vaikka ensimmäiset kaaret olivatkin ehkä hieman kulmikkaan oloisia, mutta Ramin keskityttyä ratsastukseen, näin oikein pyöreitä kaaria ja täsmällisiä pysähdyksiä. Seuraavaksi Ramin tuli nostaa aina loivan kiemurauran voltin alusta laukka, laukata voltti uraa kohti ja siirtyä takaisin raviin ja ratsastaa kiemuraura loppuun. Päädyssä halusin edelleen nähdä pysähdyksen ja peruutuksen ravista. Kun Ram muisti valmistella noston huolella, nosti Pluto varsin kauniisti ja pienin avuin laukan, ja voltin jälkeen Ramin täytyy edelleen muistaa ennakoida siirtymä raviin huolella, jotta laukka kestäisi vain voltin ajan. Pluto olisi selkeästi halunnut laukata hieman pitempäänkin, mutta muutaman toiston jälkeen se keskittyi kuuntelemaan ratsastajaansa ja peruutus selkeästi toimi yhtenä hyvänä keinona saada ori keskittymään.

Joidenkin toistojen jälkeen Ramin tuli nostaa vasen laukka ja säilyttää se koko tehtävän ajan siten, että loivalla kiemurauralla hänen tuli ratsastaa vastalaukkakaari. Aluksi kehotin ratsukkoa valitsemaan hieman loivemman kaaren, jota sitten pikkuhiljaa jyrkentämään. Ramin tuli keskittyä erityisen huolella omaan istuntaansa, jotta Pluto ei luulisi tehtävänä olleen laukanvaihtojen harjoittelua. Päädyssä ratsukon tuli pysäyttää hevonen laukasta keskellä lyhyttä sivua, josta sitten hetken päästä nostaa uudelleen laukka. Teimme vastalaukkaharjoitusta myös toiseen kierrokseen, ja oikea kierros näytti olevan Ramille paljon vahvempi kierros laukata. Hienoa työskentelyä kummaltakin.

 

 

10.01.2014 kouluvalmennus, valmentaja: Freetu

Tänään päätin keskittyä Ramin ja Pluton kanssa avo- ja sulkutaivutuksiin. Tulevaa urakkaa ennakoiden annoin Ramille alkuverryttelyissä tehtäväksi taivutella huolellisesti kumpaankin kierrokseen ja hakemaan myös joitakin vasta-asetuksia muutamien askelien ajan. Lisäksi alkuverryttelyn lopussa ratsukon tuli tehdä hieman väistöjä aina keskihalkaisijalta uralle, jossa jälleen vaihtaa suuntaa ja pitkällä sivulla tehdä useita voltteja asetellen ja taivutellen. Reipas alkuverryttely näytti sopivan hyvin Plutolle, joka vaikutti tänään poikkeuksellisen energiseltä. Ram saikin siis todella tehdä töitä, jotta saisi innokkaan orinsa keskittymään höseltämisen sijaan myös taipumaan sisäpohjetta vasten. Pikkuhiljaa ori alkoi vetreytyä ja rentoutua, mutta kehotin Ramia edelleen teetättämään sillä runsaasti töitä, jotta sillä ei vain yksinkertaisesti jäisi aikaa säätämiseen. Jatkoimme tehtävää siten, että keskihalkaisijalla tuli tehdä avotaivutusta, jonka jälkeen edelleen vaihtaa suunta seuraavassa päädyssä ja pitkällä sivulla tehdä kaksi volttia, joiden välissä muutama siirtymä ravista käyntiin ja pysähdykseen. Volteilla Ramin tuli leikkiä asetuksilla niin, että puolikkaalla voltilla normaali asetus ja taivutus sisälle, mutta toinen puoli voltista ratsastetaankin vasta-asetuksella ulospäin. Avotaivutuksen kanssa ratsukolla oli aluksi ongelmia, sillä Pluto meinasi vain viipottaa eteenpäin jalkaa karkuun. Muutaman siirtymisen ja vakaan istunnan avulla Ram sai orin kuulolle ja pikkuhiljaa ratsukko onnistui tekemään parempaa ja parempaa avoa.

Seuraavaksi Ramin tuli tehdä voltti keskihalkaisijan alusta, jonka aikana nostaa laukka ja tehdä loivaa laukka-avoa keskihalkaisija loppuun. Päädyssä tehtävää jatkoi siirtyminen raviin ja ravivoltti pitkän sivun alussa, jonka jälkeen ravisulkua hieman uran sisäpuolella pitkä sivu loppuun. Joka toinen kierros ratsukon tuli kuitenkin vain jatkaa laukassa eteenpäin myös keskihalkaisijalta päästyään edeten hieman reippaampaa laukkaa pitkä sivu loppuun. Aluksi Pluto meni tehtävät läpi aikamoisella energialla, mutta useiden toistojen, pidätteiden ja hienvuodatuksen jälkeen ori alkoi keskittyä itse tehtävään enemmän, ja etenkin sulkutaivutukset ravissa olivat varsin näyttävät ja irtonaiset. Laukka-avotkin paranivat jatkuvasti, kunhan Ram vain malttoi ottaa orin kiinni ja keskittyä tehtävään, vaikka hevonen itse häselsikin.

 

 

17.12.2013 kouluvalmennus, valmentaja: Alhippa

Valmennuksen aiheeksi oli valikoitunut etenkin laukkatyöskentely, mutta ratsukko sai aloittaa verryttelyn ravissa. Ori oli tarkoitus saada vetreäksi ja rennoksi, sillä Pluto oli silminnähden kankean oloinen heti valmennuksen alkuun. Ratsastaja selässä oli kuitenkin varsin motivoitunut työstämään oria, joka innostui tästä motivoinnin tarttumisesta ja alkoi piakkoin liikkua varsin elastisesti ja rennosti. Aloitimme tyskentelyn laukkasiirtymisillä kootun laukan ja keskilaukan välillä. Alkuun kokoamisaste oli turhankin rento, mutta ratsastajan hieman paremmin työstäessä orin mallia saatiin laukkakin käyttämään juuri siltä kuin se piti, jonka jälkeen myös siirtymiset olivat napakoita ja näiden kahden välillä oli selkeä ero. Välissä ratsukko sai ravailla hetkisen hieman rennommin ja päästää jälleen mutoa selkeästi pidemmäksi. Seuraavaksi työstettävänä oli laukanvaihdot, joista ensin otimme vaihdot käynninkautta kolmikaarisella kiemurauralla, vaihto ylitettäessä keskihalkaisijaa. Tämä ei tuntunut tuottavan ratsukolle juuri vaikeutta, vaikka ajoittain Pluto oli hieman hätäinen ja ennakoidessaan nopeasti jälleen laukassa. Kun ratsastaja sai rauhtoitettua oria hieman, sujui tehtävä ilman rikkeitä. Lopuksi otimme vielä vaihdon askeleessa samaisella uralla, joka tuntui sopivan Plutolle heti alusta alkaen huomattavasti paremmin. Ori oli kyllä ajoittain energinen ja hieman kuumeni harjoituksen edetesä, mutta malttoi kuitenkin ratsastajan ollessa selässä itse tyynen rauhallinen. Loppuverryttelyn ratsukko sai tehdä vapaasti ravissa. Ratsastajan vakaata istuntaa ja rauhallista olemusta täytyy kyllä kehaista, sekä ratsukon yhteistyötä vaikka ori onkin ajoittain hieman ristiriitaisen oloinen: ensin jäykkä -> sen jälkeen yllättävän elastisen energinen. Plutolla on selkeästi laadukas laukka, mutta kokoaminen vaatii ajoittain työstämistä.

 

 

16.6.2012 kouluvalmennus, valmentaja: idam

Valmennuksen alussa Pluto näytti hieman raskaalta ratsastaa ja nojasi reilusti kuolaimeen. Neuvoin Ramia nostamaan ja levittämään käsiään, jolloin hevonen ei pääse kuolaimen taakse ja alkaa kantaa itseään. Alkuverryttelyssä teitte paljon kaarevia uria, joilla Plutosta haettiin vetreyttä ja saatiin sen takajalat polkemaan paremmin alleen. Teimme katsojan silmään melko yksinkertaista tehtävää, joka kuitenkin vaati sekä hevoselta että ratsastajalta keskittymistä. Ensin Ramin tuli kääntää hevonen käynnissä kolmikaariselle kiemurauralle pitäen kädet koko ajan vierekkäin, ja kääntämällä ainoastaan istunnan ja pohkeiden avulla. Ensimmäinen kaarre ratsastettiin käynnissä, toinen laukassa ja kolmas jälleen käynnissä. Aluksi laukannostot olivat hieman hätäisiä, mutta valmistelemalla tehtävän kunnolla se alkoi näyttää hyvältä. Tätä tehtävää toistettiin molemmissa kierroksissa, ja oikean laukan nosto näkyi olevan Plutolle helpompi. Silloin laukka lähti kunnolla sisätakajalasta, kun vasemmassa kierroksessa laukka oli hivenen etupainoisempaa. Loppuverryttelyyn kuului loivat avotaivutukset ja väistöt, tavoitteena saada hevonen kantamaan itseään mutta venyttämään kaulaansa eteenalas.
  

 

12.6.2012 kouluvalmennus, valmentaja: idam
Ram ja Pluto ravasivat kentällä kun saavuin pitämään valmennusta. Orin ravi näytti hyvältä, aktiiviselta mutta silti tarpeeksi rauhalliselta. Kuten edellisenäkin päivänä, se olisi kuitenkin saanut kantaa itseään vielä paremmin. Alkuverryttelyyn otettiin mukaan lyhyitä laukkapätkiä, lähinnä keskityttiin nostojen laatuun. Tänään aiheena oli rataharjoitus, ja Ram oli oman toiveensa mukaan harjoitellut vaativa B:0-radan valmiiksi. Kun alkuverryttelyt oli saatu päätökseen, ratsukko sai aloittaa radan. Suurimpia ongelmia tuottivat sulkutaivutukset sekä lisätty käynti. Neuvoin Ramia ylläpitämään hevosen takajalat aktiivisina vaikka keskittyisikin taivutukseen, sillä liian loiva taivutus on pienempi virhe kuin liikkeen löysyys. Toistimme muutaman kerran siirtymiset keskikäynnin ja lisätyn käynnin välillä. Tämän jälkeen Ram ratsasti radan uudestaan, tällä kertaa korjaten suurimmat virheet. Rata näytti siistiltä ja hevonen yhteistyöhaluiselta. Loppuverryttelyt ratsukko sai tehdä itsenäisesti.

Webdesign © 2011 Ram.