Vaniman Rakkahin

NimiVaniman Rakkahin "Hipsu"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Vanima  
Skp & säkä Tamma & 154cm Koulutus Yleispainotteinen, Va B & 100cm
Syntymäaika 16.02.2016 Rekisterinumero VH
Ikääntyminen / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit

Tamman tavoitteena on saada n. 4 jälkeläistä ja käydä KRJ-, ERJ-, SLA- ja YLA laatuarvosteluissa sekä kantakirjassa.

 

VSN National Champion (haettu 05/2016)

SV-I rakenne 6,8, suku 10, käytöskoe 15, ratsastuskoe 6,3 + 10 = 48,1

KV-II Rakenne: 9 Käynti: 3 Ravi: 3 Lisäpisteet: 1 Suku: 8,5 Yhteensä: 24,5p. 

 

12.04.2016 Viehättävä, RCH 10p.

23.04.2016 Harmonia, SW5 40p.

20.05.2016 Viehättävä, SW2 40p.

22.05.2016 Marcius, SW4 40p.

05.06.2016 Huvitutti, SW2 40p.

Jälkeläiset

 

 

© Kasvattaja


LUONNE

Hipsu on hoitotoimenpiteissä levollinen. Tamma nauttii hoidosta ja saamastaan huomiosta, vaikka ei varsinaisesti olekaan mikään halailija. Mitä voimakkaammat vedot, sen enemmän tamma tuntuu viihtyvän, liian heppoinen sukiminen saa sen vain väistämään harjan alta pois. Satuloiminen ei taida kenestäkään olla mitään herkkua, mutta ei Hipsun maailma siihen kaadukaan. Tamma saattaa hieman nyrpistellä ja huiskia hännällään tavallista enemmän, mutta nämä ovatkin sitten ainoat piirteet jotka ilmaisevat satuloinnin olevan vähemmän mielekästä. Suitsiminen menee sen sijaan vieläkin helpommin. Ei tarvitse kuin näyttää kuolaimet ja suu on jo auki. 

  

Mikään ei lämmitä mieltä niin ihanasti kuin se, kun hevonen tulee innokkaasti portille vastaan ja hirnahtelee tervehdykseksi. Harmillista, ettei tämä kuulu Hipsun luonteeseen. Tamma kököttää tarhansa perällä omissa puuhissaan eikä noteeraa tarhan portille saapuvaa ihmistä. Jos kyseessä on ruokinta Hipsu havahtuu kyllä pian, mutta kun mukana roikkuu heinäsylyksen sijaan tavanomainen riimunvarsi tamma on kuin ei olisi huomannutkaan tulijaa. Karkuun Hipsu ei kyllä lähde, se antaa kiinni ja kulkee taluttaessa varsin hienosti, mutta toisinaan sen saa hakea hyvinkin kaukaa. Hipsu on maasta käsin aina ollut hyvin luotettava, peruskoulutus tuntuu ainakin menneen läpi. 

  

Hipsu on ratsuna todella mukava ja pehmeä. Tamma on aina yhteistyönhaluinen ja hyvin yksinkertainen kokonaisuus. Hipsu ei tee helpostikaan kärpäsestä härkästä vaan toimii apuja tarkasti kuunnellen ja on tyytyväinen saadessaan kehuja. Kouluradoilla Hipsu onkin oikein hieno tapaus. Tamma ei ole mikään upea liitokavio tai katseenvangitsija, mutta kerää pisteet kotiin tekemällä kaikki temput pienistä avuista ja tarkasti. Muoto Hipsulla on hyvä ja luonnostaan ryhdikäs, joka antaa erilaisia ulottuvuuksia liikkumiselle. Niinpä, pienellä työnteolla tammasta saa niitä hienompiakin askelia esille, mutta yksikään niistä ei tule ilmaiseksi. Esteillä sen sijaan Hipsun kanssa saa olla napakka. Tamma kuumenee jonkin verran ja saattaa käydä vahvaksi ratsastaa. Hipsu hyppää hyvällä tekniikalla ja sen tahdikas laukka antaa kaikki mahdollisuudet onnistuneille etäisyyksille, mutta ratsastamista ei sovi unohtaa yhdeksikään sekunniksi. Hipsu etsii niitä porsaanreikiä ratsastajastaan, että voi singahtaa täyttä höyryä suinpäin  lähimmälle esteelle. Jos tamma pääsee ryöstäytymään otteesta sen hypyt ovat holtittomia ja usein niitä seuraa kirkas pudotus tai jokin muu virhe. Siksi onkin hyvin tärkeää, ettei tamma pääse yllättämään, vaan on aina hyvin verrytelty ja varmasti kuulolla ennen esteille lähtemistä.

  

Maastossa Hipsu on rauhallinen ja mukava kaveri. Oli sitten suurempi porukka tai ei, niin Hipsu osaa rentoutua ja nauttia, kun ei
tarvitse kenttää pyörittää päivittäin. Pienet tilanteetkaan eivät tammaa hetkauta, mutta yllättävät kovat äänet ja tietenkin vesi hieman jännittää tätäkin urheaa neitiä. Jännittyessään Hipsu tuppaa hypähtelemään vähän sinne ja tänne, mutta ryöstämään se ei kyllä lähde. Kilpahevoseksi on tämä hevonen luotu, se on varma. Hipsu rakastaa kilpapaikkojen tunnelmaa ja se onkin niin sanotusti "kisavireessä" jo saadessaan kuljetussuojat jalkaan ja letit päähän. Tamma on moitteeton lastata ja kuljettaa, joka onkin kisahevoselle hyvin olennaista. Hipsu on aivan alkuverryttelystä asti hyvin kuulolla ja tahdikas, joka antaa hyvät lähtökohdat varsinaiselle radalle. Oli sitten este- tai koulukilpailut, Hipsu haluaa esiintyä ja antaa aina radalla parhaansa.

SUKUSELVITYS

i Välähdyksen Amor

 sh-o, 156cm, yleispainotteinen

 

ii Horisontin Tupenrapinat
sh, prt, 161cm
iii Sandin Mustakaapu
sh, m, 155cm
iie Horisontin Potriina
sh, prt
ie Välähdyksen Amorina
sh, rt, 150cm

KTK-III

iei Aakuun Touko
sh, rt, 152cm, esiKTK
iee WNS Lumous
sh, rt, 150cm
e Ventoksen Ranttali

 sh-t, 152cm, yleispainotteinen

KRJ I, ERJ I, SLA I, jälkeläisluokka C

ei  Ristiseiska AR
sh, rt 152cm
KRJ III, ERJ III, KERJ III, SLA II, YLA1
eii Marjametsän Aatu
sh, rt, 149cm
eie Bellin Yllätys
sh, rt, 156cm
ee Sannin Werililja
sh, klm, 154cm
Ch, KTK III, KRJ II, YLA1
eei Sannin Miro
sh, rt, 151cm
eee Sannin Wilhelmiina
sh, prn, 157cm
  

4-polvi

iii. Taikatuulen Ajate 

iie. Kuujärven Keväinen Yö

iei. Loiston Hallava

iee. Haltiahengen Onnetar KTK III

eii. LNA Eemeli KTK II, KRJ I, YLA1

eie. Taikakuun Kinuskikarkki
eei. HepoKullan Ikuisuus
eee. HepoKullan Multivitamiini

eiii. Taikakuun Valveuni esiKTK

eiie. Marjametsän Kuiskaus
eiei. Haperon Tihku VIR MVA Ch, KTK III, YLA1

eiee. Kastanja KTK III, ERJ III

eeii. Humun Tiitus YLA3

eeie. Pamina KIR SLA I, ERJ I, YLA2

eeei. Sannin Rommikola KRJ II, SLA II, YLA2

eeee. Sannin Wilma KRJ II

 

KILPAILUT

Kouluratsastus (0)


    


 

Esteratsastus (0)


    


 


PÄIVÄKIRJA

 

17.04.2016 Estevalmennus - Valmentaja: Freetu
Valmensin jälleen Ramia hevosellaan Hipsulla. Alkuverryttelyn aikana ratsukko sai tehdä kevyessä istunnassa siirtymiä ensin ravin ja pysähdyksen ja sitten laukan ja käynnin välillä. Lisäksi Ram sai ratsastaa monia voltteja sekä säädellä hevosensa laukan tempoa välillä lisäten ja välillä ottaen kiinni. Rakensin kaksi estettä pääty-ympyrälle kaarevalle linjalle, jotka ratsukon tuli ylittää. Niiden jälkeen luvassa oli pitkällä sivulla linjalla kaksi estettä, jossa ensimmäisen esteen jälkeen Ramin tuli ratsastaa voltti, hypätä este uudestaan ja sitten vastaa jatkaa toiselle esteelle. Tämä harjoitus vaati kontrollia hevoseen, että tamma kuuntelisi nimenomaan ratsastajaansa eikä höpöttäisi vain kiireellä kohti seuraavaa estettä. Ensimmäisellä kerralla ratsukko kääntyikin melkoisen yllättäen voltille, joten kehotin Ramia tekemään heti toisen voltin ja valmistelemaan sen paljon ensimmäistä huolellisemmin. Hipsulla oli edelleen vauhti päällä, mutta nyt Ram siirsi katseensa jo hyvissä ajoin voltille sekä teki huolellisia pidätteitä heti esteen jälkeen. Rakensin toiseen päätyyn vielä yhden esteen, jonka ylittääkseen ratsukon tuli ratsastaa pääty erityisen huolellisesti ja kääntää heti kulman jälkeen kohti estettä. Mikäli hevonen yhtään oikoisi kulmassa, ei lähestyminen esteelle olisi suora. Ensimmäisellä kerralla Ram unohti hetkellisesti sisäpohkeensa käytön, ja ratsukon kulman ratsastus jäi hieman vajaaksi. Hipsu tietysti käytti tilanteen hyödykseen ja huitaisi ohi esteestä. Käskin Ramia tulemaan välittömästi uudestaan ja tällä kertaa korjaamaan sisäpohkeensa hereille. Nyt kulma onnistui jo paljon paremmin, ja ratsukko ylitti esteen onnistuneesti.
Lopuksi Ram ratsasti radan, johon sisältyi aikaisempien esteiden lisäksi vielä yksi tiukka käännös sekä pitempi suora ennen viimeistä estettä. Ensimmäisellä kerralla Hipsun jarrut olivat selkeästi hieman hukassa, joten muistutin jatkuvasti Ramia pidätteistä sekä selkeistä, isoista kaarista, joilla kannattaa hyödyntää seinien tarjoama tuki hidastavana elementtinä. Toisella kerralla Ram oli juonessa mukana ja sai lopuksi revitellä viimeisen suoran hieman reippaammassa ”uusintavauhtisessa” laukassa. Hyvin menneen valmennuksen jälkeen ratsukko sai kehut ja luvan alkaa loppuverkkahommiin.
  
15.04.2016 Estevalmennus - Valmentaja: Freetu
Tänään valmennukseeni osallistui Ram sievän tammansa Hipsun kanssa. Ratsukon suorittaessa itsenäistä alkuverryttelyä kokosin kumpaankin päätyyn pääty-ympyrälle aluksi pelkät puomit, jotka myöhemmin korottaisin lyhyiksi ristikoiksi. Aina päädyssä ratsukon tuli tehdä iso pääty-ympyrä, jonka aikana ylittää puomit ikään kuin ohimennen. Pitkällä sivulla Ramin tuli tehdä kevyessä istunnassa siirtymiä ravista pysähdykseen ja siitä takaisin raviin testatakseen, onko tamma kuulolla. Puomeilla Hipsu nosteli jalkojaan hyvin, vaikka se alussa ylittikin ne hieman epätahdikkaasti. Lisäsin haastetta ja nostin puomit aina toiselta puolelta kannattimelle ja kehotin Ramia säätelemään askelta ylittämällä puomeja välillä hieman lyhyemmän kaaren ja välillä pitemmän kaaren kohdalta. Aluksi Hipsu meinasi livahtaa puomisarjasta ohi, joten käskin Ramin tarkistaa sisäpohkeensa ennen ympyrälle siirtymistä. Jatkoimme samaa tehtävää laukassa, mutta laitoin nyt lisäksi pitkälle sivulle kahden esteen sarjan, joka ratsukon tuli ensin ylittää, jonka jälkeen vasta siirtyä pääty-ympyrälle kavalettitehtävään. Toisella pitkällä sivulla halusin nähdä siirtymiä laukan ja käynnin välillä: nopeita reaktioita pidätteisiin sekä täsmällisiä siirtymiä takaisin laukkaan. Ensimmäisillä kerroilla Ram ei ollut tarpeeksi hereillä ja Hipsu singahti kiitettävää vauhtia sarjan ensimmäisen esteen jälkeen eteenpäin, ja pääty-ympyrä meinasi jäädä liian lyhyeksi matkaksi yrittää rauhoittaa tamman laukkaa kohti puomeja. Seuraavalla kerralla Ram oli paremmin hereillä ja valmistautui hyvin ennen sarjaa temmonsäätelyyn.
Muutaman toiston jälkeen rakensin toiselle pitkälle sivulle okserin ja lävistäjä-linjalle kaksi estettä neljä laukan välillä. Radan logiikka oli edetä ensin pitkän sivun sarjalta pääty-ympyrän kavalettitehtävälle, josta ylittää okseri, ratsastaa pääty huolella ja sitten hypätä lävistäjän kaksi estettä ja lopuksi ottaa vielä pääty-ympyrän kavaletit. Radalla oli paljon pitkiä suoria, joissa Ramin tuli olla tarkkana ja säädellä ratsunsa tempoa. Aluksi Hipsu meinasikin jälleen lämpsätä liikaa sarjalla, mutta Ram otti tamman hyvin kontrolliin esteen jälkeen ja pääty-ympyrä meni ongelmitta. Okseri selkeästi jännitti kumpaakin, mutta sen ylitys oli asiallinen, vaikka tamma meinasi taas sen jälkeen lähteä lapasesta. Loppurata sujui hienosti, joten hyvillä mielin ratsukko sai aloittaa loppuverryttelyt. Ensi kerralla jatkettaisiin tästä hieman vaativampien kaarteiden harjoitteluun.
   
12.04.2016 Estevalmennus - valmentaja: Lissu T.
Jo verryttelyhyppyjen aikana Hipsu kuumui käyden hivenen vahvaksi kädelle. Muutamien hyppyjen jälkeen tamman pää jäi alas eikä Ram meinannut saada sitä tarpeeksi nopeasti ylös ennen seuraavaa estettä. Tämä ongelma jäi kuitenkin verryttelyyn Ramin sisuunnuttua ja Hipsun työmotivaation noustessa isompien esteiden vuoksi. Verryttelyesteiden - ristikko, pysty ja pikku innari - jälkeen ratsukko lähti suorittamaan kahdeksan esteen rataa. Haimme hyvää, tasaista tahtia ja enemmin tyyliluokka- kuin aikaluokkakelpoista suoritusta. Estekorkeuden ollessa metrissä Hipsulla oli Ramin vastaväitteistä huolimatta liikaa vauhtia, mikä kostautui huonoilla hypyillä sarjalle; kolme estettä, kolme pudotusta. Yksittäisesteet olivat sujuneet paremmin, vaikka ponnistuspaikka olikin välillä missä sattui. Ensimmäisen hyppykerran jälkeen ratsukko petrasi, sarjakin sujui moitteitta, joten korotin esteitä 110cm asti. Ram oli saanut tammansa kuulolle ja kuriin, eikä radalla e nää tullut tiputuksia tai Hipsun kaahausyrityksiä. Viimeinen korotus, estekorkeus 120cm ja jälleen ratsukko näytti mitä osasi. Verryttelyjen kaahaavasta ja kädelle vahvasta suomijuntista ei näkynyt merkkiäkään, Hipsu meni, teki ja suoritti kuten pitikin. Hyvin sujuneen radan jälkeen ratsukko hyppäsi muutaman verkkaesteen ennen itsenäisiä loppuverryttelyjä.
  

08.04.2016 Kouluvalmennus - valmentaja: Lissu T.
Ram oli verrytellyt Hipsun valmiiksi, joten pääsimme aloittamaan saman tien. Hipsu liikkui hyvin pienilläkin avuilla, eikä estevalmennuksesta tuttua kuumuvaa kaahottajaa näkynyt. Aloitimme valmennuksen harjoitusravi - koottu ravi - keskiravi - koottu ravi -siirtymisillä. Siirtymiset olivat tarkkoja ja pehmeitä, ja muutaman siirtymäharjoituksen jälkeen ketjuun lisättiin kootun ravin jälkeen keskikäynti - koottu laukka. Hipsu pysyi muodossa hyvin innostuksesta huolimatta, eikä laukannostokaan ollut hätäinen. Siirtymisiä tehtiin molempiin kierroksiin, kootussa laukassa ratsukko sai tehdä pääty-ympyrät molempiin päihin. Siirtymisiä tasapainotettiin harjoitusravissa ja -laukassa tehdyillä kiemuraurilla, puoliympyröillä ja muutamilla pohkeenväistöillä. Tamma liikkui mielellään toteuttaen saamansa tehtävät pilkuntarkasti, eikä minun tarvinnut tämän valmennuksen aikana käytännössä neuvoa ollenkaan, vain kertoa seuraava tehtävä. Ramin ratsastus on todella siistiä ja pehmeää, Hipsu on mahtavan nöyrä ja yritteliäs ratsu eikä kaksikon yhteistyöstä löydy moitteen sijaa. Harvoin näkee niin tarkkoja ja pehmeitä siirtymisiä kuin tänään, aivan kuin ne olisivt tulleet luonnostaan eikä siksi, että ne käskettiin tehdä. Muutama koottu laukka - keskilaukka - koottu laukka - laukanvaihto -ketjun jälkeen totesin päivän treenin olleen siinä ja annoin vielä muutaman tehtäväehdotuksen loppuverryttelyihin.
  

05.04.2016 Estevalmennus - valmentaja: Lissu T.
Tällä kertaa Ramin ja Hipsun kanssa treenattiin perusasioita, etenkin ponnistuspaikkoja. Verryttelyissä esteiden apuna oli laukkapuomeja, jotta Hipsun laukka saataisiin heti alussa sujumaan ilman kaahaamista. Puomien toinen etu oli ponnistuspaikkojen löytyminen. Verryttelyt olivatkin huomattavasti sujuvammat kuin edellisellä valmennuskerralla, ja odotin koko valmennuksen sujuvan samaan malliin. Olin kasannut seitsemän esteen radan, hyvin yksinkertaisen ja suoraviivaisen, jotta Ram ja Hipsu voisivat keskittyä täysin ponnistuspaikkoihin sekä siisteihin hyppyihin. Pystyt, okserit ja muuri sujuivat hyvin, pikku trippelille Hipsu lähti liian aikaisin ja otti viimeiset puomit matkaansa. Seuraavalla hyppykerralla Hipsu lähti taas liian aikaisin hyppyyn, kolmannella kerralla puoi askelta liian myöhään. Ram ratsasti hevosensa joka askeleen ja pysyi tarpeeksi napakkana trippelinkin kohdalla, Hipsulla vain oli niin vahva imu esteelle, että tamman onnistui unohtaa ratsastajansa. Seuraavilla hyppykerroilla trippeliä ennen tehtiin voltti, tarvittaessa kaksi, jotta Hipsu hivenen malttaisi mieltään. Niinkin simppeli konsti auttoi, ja vaikka tamman hypyt olivat edelleen kuin jousilta lähteneellä kengurulla ponnistuspaikka oli parempi. Muilla esteillä ongelmia ei edelleen ollut, ja koko rata sujui paljon jouhevammin volteista huolimatta. Voltin poisjättäminen sai Hipsun heti kuumumaan ja hyppäämään mistä sattui. Kotitreeneihin trippeliharjoituksia, kisoissa ei valitettavasti voi tasoittaa hevosensa menoa volteilla.
  

02.04.2016 Kouluvalmennus - valmentaja: Lissu T.
Verryttelyissä ratsukko sai tedä paljon (puoli)ympyröitä, täyskaartoja ja kiemurauria. Tänään treenattaisiin pääasiassa laukkatehtäviä sekä takaosakäännöksiä. Hipsu oli jälleen oma, eloisa itsensä ja liikkui energisesti liikkeestä toiseen. Alkuverryttelyjen pohkeenväistöt ja niitä seuranneet avotaivutukset sujuivat mallikkaasti, muutaman kerran tamma taipui liikaa ja Ram joutui korjaamaan sitä. Siirtymät olivat siistejä, joka askellajissa oli sopiva eteenpäinpyrkimys ja tempo. Laukkaharjoitukset aloitettiinkin siirtymisillä; keskikäynnistä koottuun laukkaan, siitä keskilaukkaan ja takaisin koottuun laukkaan. Seuraavat siirtymät oliat kootusta ravista koottuun laukkaan ja takaisin. Ratsukko suoritti siirtymätehtävät ammattimaisella tarkkuudella, ja niiden jälkeen kaksikko sai keskittyä välikäynteihin sekä takaosakäännöksiin. Hipsun takaosakäännökset olivat aika vauhdikkaita, muuta vikaa niissä ei ollut. Valmennusta jatkettiin laukanvaihdoilla käynnin kautta sekä vastalaukoilla. Laukanvaihdot sujuivat hienosti, vastalaukka loimalla uralla taas meni helposti kaahaamiseksi. Ram ratsasti Hipsua hienosti, jo pelkkä istunnan tiivistäminen sai herkän tamman hidastamaan vauhtiaan. Pientä hiomista, mutta ei sen enempää, olette mahtava pari!
  

20.03.2016 Kouluvalmennus - valmentaja: Alaera A.
Kävellessäni maneesiin Ram oli jo verryttelemässä Hipsua. Ratsukon käveltyä muutaman kerran pitkin ohjin maneesin uran ympäri pyysin Ramia kokoamaan Hipsun mahdollisimman kiireellä, jotta näkisin kuinka tamma reagoi niin sanottuihin virhelyönteihin, antaisiko se anteeksi vai kostautuisiko se asennossa. Positiivisena yllätyksenä tuli se kuinka hyvin tamma kuunteli Ramia, ja kokosi itsensä mahdollisimman hyvin hätäisten apujan avulla. Olisin halunnut kehua suomimammaa tästä, mutta sen sijaan pyysin Ramia aloittamaan alusta ja kokoamaan tällä kertaa Hipsun niin hyvin kuin vaan kykenisi. Ram aloitti työnsä verkkaisesti ja saikin tamman koottua lopulta oikein näyttäväksi kokonaisuudeksi huolitelluilla avuilla. ”Koitappa saada sen takajalkoja hieman ilmavammaksi, ne näyttää vähän jäykiltä, en tiiä tunnetko sä ite sitä?” kysyin Ramilta hetken pohdittuani Hipsun koottua ravia. Olin jo aikeissa kysyä Ramilta, oliko hevonen sen verran jäykkä, ettei takaset meinanneet toimia ja tarvitsisiko ne lisälämmittelyä, kun Hipsun takajalat alkoivat nousta kevyemmin ja ilmavammin ravissa. ”Loistavaa! Tunnet varmaan itekki eron nyt! Annas mammalle kehuja!” sanoin innoissani. Ram näytti tyytyväiseltä suoritukseensa ja tietenkin tammaansa, jolla antoi kaarevalle kaulalle kehuvan silityksen.

Pyysin ratsukkoa laukkaamaan uralla ja vaihtamaan pisteessä X vastalaukkaan. Hipsu toteutti vastalaukan kuuliaisesti, eikä suorituksessa ollut muutenkaan valittamista. Vastalaukan jälkeen pyysin ratsukkoa tekemään takaosakäännöksen jota seurasi pysähdys. ”Ota laukanvaihto käynnin kautta, jonka jälkeen tee sulkutaivutus pistellä X ja avotaivutus pistellä B, pyysin ratsukkoa. Ram aloitti tuumasta toimeen ja laukanvaihto käynnin kautta sujui ongelmitta, Hipsu tuntui olevan innokkaana, ainakin lähdöstä päätellen joka oli yllättävän nopea. X:n kohdalla Ram antoi avut sulkutaivutukselle ja B:n kohdalla avotaivutuksen. ”Otappa taivutukset uudestaan, voisit hieman enemmän tukea vastakkaista lapaa”, sanoin Ramille, joka suoritti taivutukset uudestaan. Tällä kertaa Hipsu oli juuri oikeassa muodossa ja pyysin Ramia kehumaan tammaa. Sen jälkeen pyysin ratsukkoa suorittamaan itsenäiset loppuverryttelyt.
   

18.03.2016 Kouluvalmennus - valmentaja: Alaera A.
Toisella valmennuskerralla päätin panostaa erityisesti siirtymisiin. ”Haittaako jos minä lämmittelenkin Hipsun?” kysyin Ramilta, joka oli juuri kävelemässä tamman kanssa maneesiin. Ram nyökkäsi ja ojensi minulle ohjat. Talutin Hipsun maneesin keskelle ja nousin selkään. Nojasin hieman eteenpäin satulassa ja Hipsu lähti löntystämään uralla. Annoin tammalle pitkät ohjat ja mukauduin sen letkeään menoon. Muutaman kierroksen jälkeen kokosin ohjat ja pyysin Hipsua keskikäyntiin. Tamma toteutti avun innokkaana ja siirryimmekin jo melkein heti koottuun raviin, johon pyysin tammalta hetken kuluttua tempolisäyksen. Hetken ravailtuamme kohotin aavistuksen toista lantioluutani antaakseni enemmän painoa sisäistuinluulle. Hipsu nosti kauniin harjoituslaukan pärskähtäen. Taputin tamman kaulaa kehuen sitä. Kehotin tammaa vielä keskilaukkaan ja sitä kautta vastalaukkaan, ennen kuin ohjasin sen maneesin keskelle ja laskeuduin satulasta antaen Ramin ottaa ohjat. Pyysin ratsukkoa nostamaan heti ravin ja siihen tempolisäyksen. Hipsu kuunteli apuja loistavasti, eikä tempolisäyksissä ollut tammalle mitään ongelmia. Loppuvaiheessa pyysin Ramia vielä suorittamaan pohkeenväistön sekä vasempaan että oikeaan suuntaan.
 

14.03.2016 Kouluvalmennus - valmentaja: Sorel
Tuttu ratsukko kulki harjoitusravissa kentällä saavuttuani paikalle. Liikenneruuhkat meinasivat tehdä temppunsa, mutta onneksi selvisin säikähdyksellä. Hipsu vaikutti yllättävän pirteältä ja eloisalta neidolta. Tamma kalisteli kuolaimia ja viskeli häntäänsä. Ratsastaja sai heti alkuun tehdä ison työn saadakseen hevosen kulkemaan pyydetysti. Hipsu oli selvästi sitä mieltä, ettei tänään huvita mikään muu kuin kiukuttelu ja leikkiminen. Askellus oli sinnepäin kulkevaa eikä hevoseen meinattu saada toivottua pyöreyttä. Puolituntia kului, kunnes lopulta Hipsu keskittyi olennaiseen. Ratsukko kulki kauniisti muodossa ja väistöt sujuivat yllättävän hyvin! Viimeksi vasempaan suuntaan oli ongelmia, mutta nyt sekin oli hiottu toimivaksi. Mitä enemmän kello tikitti eteenpäin, sitä pyöreämmäksi ja notkeammaksi Hipsu muuttui. Uskon, että ennen kilpailusuoritusta tamman lämmittelyyn on varattava aikaa ja huolellisuutta. Laukannostot tapahtui ehkä hieman töksyttävästi ja lennokkaasti. Toivoisin enemmän pehmeyttä nostoihin ja tässäkin kohtaa ennakointi ja ratsastajan istunta ovat tärkeässä tehtävässä. Kukahan valmennettavistani pääsisi lähtemään luotani ilman kotiläksyjä, kuten nyt nämä nostot. Pienen taistelun jälkeen saimme pyyhittyä Hipsusta pölyt pois ja alta kuoriutui se tuttu koulutaituri.
  

12.03.2016 Kouluvalmennus - valmentaja: Sorel
Perus syksyinen sadekeli piiskasi iltapäivällä ulkona mutta onneksi käytettävissä oli suuri ja valoisa maneesi. Termospullo mukana odottelin ratsukkoa valmennukseen. Kentälle asteli pirteä suomenhevostamma Hipsu omistajansa kanssa. Tarkoituksena oli tehdä suhteellisen rento valmennus, jossa kiinnitettiin kuitenkin huomiota pieniin mutta tärkeisiin asioihin. Ratsastajat osaavat tehdä työnsä, mutta myös timanteissa on hiomista. Ratsukko sai suorittaa alku veryttelyn omaan tahtiin minun seuratessa hevosen liikkeitä ja eleitä, samalla tarkkailin ratsastajan otteita. Aloitimme valmennuksen suurella ympyrällä kootulla laukalla. Ratsastajaa kehotin keskittymään istuntaan ja sen parhaiten hyödyntämistä. Ratsastajan tyyli oli ryhdikäs ja pehmeä. Hevonen kuunteli apuja hyvin, vaikka välillä keskittyminen herpaantui muihin juttuihin. Väistöt sujui siististi mutta vasempaan suuntaan tasaisuus ei ollut huipussaan. Lisätty ravi oli kaunista ja ilmavaa. Tempoharjoituksista annoin hieman kotiläksyä, niissä hieman petrattavaa. Yleisesti tämä oli loistava ratsukko, jotka tunsivat hyvin toisensa. Hevonen työskenteli mielellään ja halusi näyttää osaamistaan. Melkein täyden kympin suoritus!

Webdesign © 2011 Ram.