Viehättävän Rommirusina

NimiViehättävän Rommirusina "Repe"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
Skp & säkä Ori & 156cm Koulutus Yleispainotteinen, He A & 120cm
Syntymäaika 14.1.2016 Rekisterinumero VH16-018-0306
Ikääntyminen / tämä on virtuaalihevonen

   

Meriitit & näyttelyt

SV-II rakenne 7, suku 10, käytöskoe 15, ratsastuskoe 8,5 + 0 = 40,5 

KV-II Rakenne: 8 Käynti: 2 Ravi: 3 Laukka: 2 Lisäpisteet: 2 Suku: 5,5 Yhteensä: 22,5p. 

 

07.02.2015 Seljasaari, RCH 10p.

06.02.2015 Huvitutti, RCH 10p.

12.04.2016 Viehättävä, RCH 10p.

Jälkeläiset

© Tallin omaisuutta

LUONNE

Viehättävän Rommirusina syntyi Viehättävän tallilla. Pieni musta ryppyinen varsa oli kovin huvittava näky, kun se kompuroi ensimmäisiä kertoja pystyyn. Yritteliäisyyttä ei ainakaan ole puuttunut ensimetreiltäkään. Kasvaessaan Repe onkin osoittanut olevansa reipas ja yritteliäs poika - joskus liiankin. Koulutuksessa koeteltiin kouluttajan hermoja useampaan otteeseen, mutta lopulta pojasta kasvoi oikea ratsastajien ja hoitajien sydänten sulattaja. Repe sulattaa ohi mennessään myös useimpien tammojen sydämet nappisilmillään. Usein myös orimainen ja temperamenttinen kaveri kukkoilee pienemmilleen ja sille saa olla muistuttamassa vähän väliä, että kuka on pomo. Uusissa tilanteissa ja paikoissa poikaa jänskättää aivan hirveästi ja siksi kisapaikoilla kisasuorituksetkaan eivät aina mene aivan nappiin. Menevästä ja vähät muista välittävästä olemuksestaan ori pyrkii usein kuitenkin miellyttämään hoitajaa, ratsastajaa ihan mitä vain mahdollisimman hyvin, kunhan se on arvojärjestyksessä Repen yläpuolella.

 

Hoitaessa Repe pyörii usein kaiken aikaa ja siksi se onkin hyvä hoitaa käytävällä sidottuna molemmilta puolilta kiinni, ettei se pääsisi pyörimään ympäri. Varsinkin jos tammoja on lähettyvillä niin Repe esittää mahdollisimman isoa ja komeaa oria. Jos talli on kuitenkin hiljainen ja Repe on omassa tutussa karsinassaan, niin saattaa se joskus jopa olla aivan rauhassa ja hiljaa paikoillaan ja lepuuttaa toista takastaan. Kaviot Repe nostaa kiltisti ylös. Suojat ja pintelit saa helposti laitettua, mikäli poika malttaa pysyä sen ajan paikoillaan. Harjaa letittäessä tai muuten harjaa laittaessa kannattavat tekeleet kiinnittää kaksinkertaisesti, sillä muuten Repe ravistaa ne nopeasti auki juuri kun olet saanut koko harjan letitettyä. Satulankaan laiton kanssa ei pitäisi tulla ongelmia, mitä nyt Repe voi ensin koittaa väistää hieman satulan alta pois, mutta kun satula on laskettu selkään, ori rauhoittuu hieman. Satulavyön saa kiinni, koska Repe ei pullistele tai keksi muitakaan temppuja. Kuolainten kanssa voi joutua ensin hieman suostuttelemaan herraa, mutta sen jälkeen Repe ottaa ne kiltisti suuhunsa. Hoidettaessa Repe on siis hyväkäytöksinen, mutta aika energinen ja liikkeellä melkein koko ajan.

 

Taluttaessa Repe käyttäytyy orimaisesti ja siksi sitä ei pidä kokemattomien taluttaa. Raippa on yleensä hyvä olla mukana ja riimunnaru kannattaa kiertää turvan ympäri, mikäli on pienikin mahdollisuus, että muita hevosia kävelee vastaan. Rauhaisassa maastossa kaksin Repen kanssa käveltäessä ori käyttäytyy rauhallisesti ja tulee taluttajan vauhtia mielellään.

 

Ratsastettaessa Repe on tulinen ja temperamenttinen. Se vaatii ratsastajaltaan paljon taitoa, mutta jos ratsastaja miellyttää Repeä, niin ori alkaa myös näyttää parhaita puoliaan. Repe on aina menossa vauhti päällä ja sitä saa olla usein jarruttelemassa. Repe on herkkä suustaan ja siksi ei sovi kovakätisille laisinkaan. Poika on upealiikkeinen ori, josta parhaat puolet jaa puristettua ulos taidolla ja kärsivällisyydellä, mutta hyvää kannattaa odottaa.
Kouluratsastus on Repen mieleen. Se yrittää miellyttää ratsastajaa, mikäli ratsastaja on tarpeeksi taitava orille. Repe kuuntelee tarkasti jokaista apua ja reagoi salamannopeasti - tahtoohan poika miellyttää mahdollisimman hyvin ja saada kiitoksen siitä. Siksi Repeä onkin hyvä kehua aina kun se tekee siltä pyydetyn asian kuuliaisesti, tyylikkäästi ja ennen kaikkea oikein. Jos kehuja ei satele, vaikka ori kuinka yrittää ja vastaa apuihin, niin alkaa se kyllästyä koko puuhaan ja sen jälkeen pojan mielenkiintoa siihen hetkeen on aika vaikea saada takaisin. Maastolenkki, muutaman esteen ylittäminen tai muutaman kymmenen minuutin tauko tosin auttaa, sillä sen jälkeen Repen kanssa voi alkaa koulutreenien parissa alusta ja orin mielenkiintokin on yleensä palautunut. Käynnissä Repe kiirehtii usein ja siksi pysähdykset ja pidätteet edistävät rauhallista ja ryhdikästä käyntiä. Ravissa pojan saa todella hyvin kuulolle ja muutaman pidätteen jälkeen Repe alkaakin jo keskittyä hyvin ja tiputtaa ravin vauhtia. Aluksi se saattaa hieman kiirehtiä ravissakin. Repen raviliikkeet ovat mahtavat. Se liikkuu kevyesti ja hyvin käyttäen takajalkojaan. Hieman ennen laukan nostoa kannattaa ratsastaa pidätteet hyvin läpi, ettei Repe ryntää laukkaan aivan suin päin. Laukassa Repe liikkuu hyvin eteen, mutta on silti koko ajan kuulolla.

 
Esteet ylittyvät myös melko hienolla hyppytyylillä. Repe ponnistaa tehokkaasti ja poika voi tuntua joskus jopa siltä, että voisi ylittää esteet melkein paikoiltaan tai hypätä kuuhun asti. Vaikka ori on esteradalla kaikin puolin tasavahva vääntäjä, sen parhaimmaksi puoleksi voisi kuitenkin luetella nopeuden ja pelottomuuden. Heti esteet nähdessään herra tarjoilee jo laukkaa, joten sen kanssa kannattaa tehdä ensin jotain ihan vain ravissa tai käynnissä ja nostaa sen jälkeen laukka. Estettä lähestyessään Repe ei juuri kyttäile minkä näköisestä esteestä on kyse, vaan keskittyy vain hakemaan hyvän ponnistuskohdan ja hyppäämään yli. Sitä saa toisinaan pidättää melko paljonkin, mutta herra on aina hyvin kuulolla, vauhdista riippumatta, joten usein vain kevyt pidäte riittää hetkellisesti vauhdin hiljenemiseen. Jos pidätteet tulevat ennen estettä, niin Repe lisää vauhtia yleensä aina heti hypyn jälkeen. Repe on kentällä ketterä ja vain pieni johtava ohjasote kertoo sille jo hyvin paljon suunnasta. Repe hakeutuu itse esteille, joten kannattaa olla tarkkana, ettei poika hyppää väärää estettä, mikäli monta estettä on lähekkäin.

 
Maastossa Repe on peloton ja rauhallinen, oikeastaan se on yllättävänkin rento ja laiska. Repe rakastaa maastossa pitkiä ja rauhallisia kävelylenkkejä, eikä se säiky mitään. Repe tykkää vain katsella maisemia ja kuunnella lintujen viserrystä. Jos vauhtia aletaan lisäillä, niin kyllä poika tykkää mennä oikein vauhdikkaastikin maastossa. Laukka on Repen mielestä myös kivaa, mielellään mahdollisimman reipasta laukkaa jos poika saisi päättää. Uimisesta Repe ei niin välitä, ellei vesi ole riittävän lämmintä. Jos vesi on pojan mielestä tarpeeksi lämmintä niin se saattaa joskus uskaltautuakin sinne.

Juoksutuksessa Repe toimii perushyvin. Se ymmärtää käskyt käynti, ravi ja laukka ja tottelee niitä hyvin, tosin usein vain jos sitä kiinnostaa. Kiinnostuessaan Repe toimii oikeinkin hienosti. Eihän se nyt mitään hienouksia tarjoile, mutta tekee siellä liinan päässä mielellään mitä pyydetään. Jos poikaa ei taas kiinnosta niin se löntystää kömpelön oloisesti ja joskus jättää huomioimatta jotain käskyjä. Raipan muistutuksella sen saa usein reagoimaan käskyyn, mutta ei silloin näytä parasta itseään.

 

Kuljetuksessa herra toimii yleensä aina hyvin. Se kiipeää traileriin hyvin ja matkan ajan mutustelee heiniään. Kaverin kanssa on tietysti aina kivempaa, mutta kyllä se yksinkin matkustaa jos on pakko. Repe ei yleensä jaksa olla kauaa paikoillaan, mutta koska se on helppo lastata takaisin, sen voi ottaa jaloittelemaan aina hetkeksi. Muiden hevosten seurassa Repe on oikea kingi, varsinkin jos tammoja on lähiseutuvilla. Se hirnahtelee ja esittää niille, ainakin aluksi. Jos se on koko päivän viereisessä tarhassa, niin kyllä se sitten päivän kuluessa rauhoittuu, mutta aluksi sen pitää hieman esittää muille. Orien ja ruunien kanssa Repe on sellainen koulun suosituin tyyppi -tyylinen ja valkkaa kaverinsa huolella. Eläinlääkärin tarkastuksessa ja kengityksessä Repe voi olla hieman levoton, mutta ei niin levoton, että sitä voisi kuvailla sanalla hankala. Se ei vain jaksaisi seistä paikoillaan.

 

Kisoissa Repe ei millään malttaisi keskittyä ja siksi se onkin hyvä viedä jo hyvissä ajoin tutustumaan kilpailupaikkaan, että se ehtii ilmoittamaan tulostaan varmasti jokaiselle paikan päällä olevalle ja malttaisi sitten keskittyä suoritukseensa kun sen aika tulee. Repeä on hyvä taluttaa ensin hieman ja sen jälkeen laittaa sen kuntoon ja lähteä ratsain tutustumaan kisapaikkaan, nimittäin Repe on huomattavasti helpompi hallita kun istuu sen selässä.

SUKUSELVITYS

i Aavan Rommikola

sh-o, 153cm, koulupainotus

KTK-II, SV-I

ii  Aavan Rommitoti

KTK-II

iii  AH Rommi
KTK III
iie  Fiktion Idalmiina
KTK-III, SV I
ie Pohjoisen Sadetanssi iei AH Poppamies
KTK II
iee Amanda Tempo
e Koston Pintaliito

sh-t, 151cm, yleispainotus

KTK-III, SV-I

ei Muistokujan Mystereesi
Ch, KTK-II, Jälkeläisluokka C
eii Heinämäen Tuisku
eie Hystereesi
ee Koston Pirstale

KTK-III

eei Kajon Korpiharakka

KTK-III, KRJ-I

eee Hiprakan Pisara

SLA-I, ERJ-I, Jälkeläisluokka C

 

Neljäs polvi

iiii  Savun Naukku KTK II

iiie  Kriden Myy

iiei Virnan Vekseli KRJ II

iiee Lakean Jasmiina KRL II - YLA3 - SLA II

ieii  D.A.N. Tuskanhuuto

ieie Savun Noitaliekki

ieei WN Tulikivi

ieee J.T. Vekku

eiii  Sandin Taikaviitta

eiie Liinahaan Haltiatar

eiei VM Joonatan

eiee LS Ujo-Stella

eeii Hiidenpirtin Veeti

eeie Milkan Vimpuri SV-I

eeei Usvajäven Samuli VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2

eeee Hiprakan Piippa YLA2, SLA-I, ERJ-II

   

 

KILPAILUT

Kouluratsastus (46)

02.02.2016 KRJ kutsu, helppo c: 5/40
03.02.2016 KRJ kutsu, helppo c: 3/40
06.02.2016 KRJ kutsu, helppo c: 4/40
06.02.2016 KRJ kutsu, helppo b: 2/40
01.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 6/60
02.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 7/60
04.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/60
08.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/60
08.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/60

15.02.2016 KRJ kutsu, helppo b: 5/30
26.02.2016 KRJ kutsu, helppo b: 4/30
20.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
21.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
22.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
05.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
15.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 4/30

 

16.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
19.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
23.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 2/30
24.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
25.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
26.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 2/30
27.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
28.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
28.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/30

29.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/30

29.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
01.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
07.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
07.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/30

08.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 4/30

 

09.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
12.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
13.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
07.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
18.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
04.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
06.03.2016 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
07.03.2016 KRJ kutsu, helppo b: 3/40
16.04.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
17.04.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
19.04.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
12.04.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
11.04.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
14.04.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
16.04.2016 KRJ kutsu, helppo a: 4/30

Esteratsastus (24)

10.02.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/50
19.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 5/30
20.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 2/30
21.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 5/30
25.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 2/30
28.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 2/30
02.03.2016 ERJ kutsu, 120cm: 5/30
04.03.2016 ERJ kutsu, 120cm: 4/30
05.03.2016 ERJ kutsu, 120cm: 1/30
07.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
11.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 2/30
13.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
16.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 5/30
17.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 3/30
18.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
21.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 3/30

 

22.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 2/30
22.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 4/30
23.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 3/30
24.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
25.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
26.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30

07.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 2/30
10.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30

 


PÄIVÄKIRJA

 

02.02.2016 Päiväkirja
Nyt noin vuoden ikäisen varsan kanssa olemme jo totutelleet riimuun ja kaikkiin hoitotimenpiteisiin, joissa se osoitti olevansa melko vekkuli tapaus. Käytävällä kiinni sidottuna olemista se protestoi aluksi, mutta harjoiteltuamme on osoittanut, että käytävällä kiinni sidottuna oleminen onkin helppoa, eikä ollenkaan pelottavaa. Repe on saanut telmiä toisten orivarsojen kanssa ja on osoittautunut todelliseksi kingiksi. Sen on aina saatava olla pomo. Poika on hyvin vilkas, mutta sosiaalinen ja sen kanssa onnistuu uusien asioiden opetteleminen hyvin, ellei oripojan sähläys sekoita kaikkea.

 

14.03.2016 Päiväkirja
Reilu kaksivuotias on tottunut jo seisomaan satulahuopa selässä ja tänään satulahuovan päälle laskettiin aluksi myös ratsastusvyö. Repe ei reagoinut pienen painon lisäämiseen mitenkään, vähän korviaan heilautti, joten päätin yrittää kiinnittää satulavyön. Vyö laitettiin ensin todella löysälle. Repe kummastui hieman tästä, mutta ei ottanut mitään pulttia, tutkiskeli vain vyötä. Kiristin vyötä nyt niin, että se oli jo melko tukevasti kiinni. Tästä poika kummastui todella ja alkoi pakitella ja liikkua levottomasti. Löysäsin vyötä, jolloin Repe lopetti poukkoilun. Se tutki vyötä uudestaan hieman tarkemmin, mutta hyväksyi sen. Päätin kiristää sitä vielä uudelleen. Tällä kertaa Repe hyväksyi satulavyön kiristämisen hyvin. En voinut uskoa silmiäni, ori ei protestoinut mitenkään! Se sai kiitokseksi porkkanan ja lopetimme treenailun tältä päivältä. Myöhemmin iltapäivällä taluttelin Repeä vielä ulkona liinan kanssa. Se käyttäyti hyvin omalla tavallaan, oli hieman energinen ja riehakas, mutta totteli hyvin.

 

30.03.2016 Päiväkirja
Satulaharjoituksia on jatkettu säännöllisesti nyt reilun kuukauden verran ja poika hyväksyy jo aivan oikean satulan hyvin selkäänsä, sekä sallii, että satulavyö kiristetään jo melko kireälle. Jatkamme vielä harjoittelua. Heti aamusta passitin koko tallipoppoon hevosia ulos viemään ja tallia siivoamaan, näin sain omistaa koko aamupäivän Repelle. Laitoin Repelle suitset ilman kuolaimia päähän. Tuttu juttu ilmeisesti pojalle, se vähän vain ihmetteli. No, ilmeisesti se ajatteli ettei tämä kapistus ole riimua kummempi, fiksu poika. Otin satulahuoneesti nivelkuolaimen mukaan ja kastoin sen sokeriliemeen. Tarjosin sitä Repelle turvan edessä, mutta poika tyytyi vain nuolemaan sokerilientä kuolaimista. Kastoin kuolaimet sokeriliemessä uudelleen. Nyt kutittelin Repeä hieman hammaslovesta. Se avasin suunsa ja otti kuolaimet suuhunsa. Se ilmeisesti hieman kauhistui kuolaimia ja kavahti vähän pudottaen kuolaimet. Ei kun uusi yritys kehiin. Ei mennyt aikaakaan kun poika ei enään laisinkaan kavahtanut kuolaimia, joten kiinnitin kuolaimet toiselta puolelta suitsiin. Se ei Repeä kummastuttanut, joten kiinnitin kuolaimet kokonaan. Jätin ne Repelle päähän hetkeksi ja siirryin hieman sivumpaan tarkastelemaan tilannetta. Repe testasi hieman uusia varusteitaan. Se heitteli päätään ilmaan ja hankasi suitsia hieman ruokakaukaloon. Aika nopeasti se kuitenkin hyväksyi ne, joten menin kiittämään sitä ja otin suitset sen päästä pois.

 

01.04.2016 Päiväkirja
Melkein kolmivuotias poika on hyväksynyt hienosti jo kaikki varusteet. Se on seisonut monta kertaa kaikki varusteet pällä käytävällä ja kahden viikon ajan olen taluttanut sitä varusteet päällä liinan kanssa kentällä. Repeä ei voi liikaa kehua. Siitä on tulossa aivan mahtava kisakaveri minulle. Tänään ajattelin nousta ensimmäistä kertaa sen selkään. Pyysin tallimestariamme Rikua avuksi ja menimme Repellekkin jo normaaliin tapaan kentälle. Kiristelin tapani mukaan Repen satulavyötä vielä kentän keskellä. Se oli pojalle myös aivan tuttu juttu, sillä tein niin jokainen kerta ennen taluttelua. Riku piti Repestä kiinni, kun nousin varovaisesti oripojan selkään mahalleni tuolilta. Repe ei kummastunut tätä paljonkaan. Se alkoi tutkia minua ja pyysin Rikun antamaan sille liinaa, että se voisi rauhassa totutella. Riku hölläsi liinaa, eikä tapahtunut mitään kummallista. Tervehdin oria ja ojensin sille sokeripalan. Se pärskähti ja naposteli sokerin. Nousin pikkuhiljaa istumaan Repen selkään ja siellä istuin. Ori ei reagoinut mitenkään. Silittelin ja rapsuttelin sitä. Pyysin Rikua ottamaan nyt liinaa hiukan lyhyemmälle ja taluttelemaan minua muutaman kierroksen kenttää ympäri. Repe melkein hihkui innosta. Olin jälleen kerran totaalisen yllätetty orin reagoimisesta. Muutaman käyntikierroksen jälkeen laskeuduin Repen selästä alas ja lopetimme harjoituksen tähän. Iltasemmalla taluttelin Repeä vaihteeksi maneesissa, jossa sillä olikin paljon uutta nähtävää

 

14.06.2016 Päiväkirja
Repen kanssa on jatkunut ratsastajaan totutteleminen ja kun se nyt alkoi sujua hienosti niin aloitimme ratsukoulutuksen. Repe on erittäin hyvä ratsu, vaikkakin sen orimaiset tavat tulevat joskus liiaksi esiin. Alla kommentti tallin omalta valmentajalta, kun hän käväisi Repen selässä.
Repe on oikein innokas ja yritteliäs. Se haluaa oppia uusia asioita ja oppiikin niitä helposti. Askeleet tuntuvat erittäin hyviltä ja uskoakseni ne näyttävät myös hyvältä. Repe on hyvin potentiaalinen ja uskoisin sen menestyvän vielä hyvin, mikäli se saa energiansa oikein suunnattua ja tarpeeksi harjoitusta. Nyt ori tuntuu ajoittain hyvin ylienergiseltä ja sen orimaisuus tulee usein liiaksi esiin. Uskoisin kuitenkin, että kun ori saa hieman kokemusta ja sitä aletaan ratsuttamaan vielä enemmän, niin siitä tulee erittäin taitava ratsu. Se on esittänyt jo erinomaisia kykyjä esteillä ja kilpatilanteissa 

 

02.07.2016 Päiväkirja
Ori on kehittynyt kovasti ja siitä on tullut erinomainen ratsu, kuten oli toivekin. Tästä olen saanut todellisen mestarin talliini. Repe löytää ihailtavasti hyviä puolia huonoistakin asioista, eikä minulla koskaan ole tylsää sen kanssa. Mikäli löydän milloinkaan vapaata aikaa, niin käymme Repen kanssa aina kävelylenkeillä, se kun niin rakastaa niitä, eikä ole unohtanut sitä huvia, vaikka onkin jo kokenut ratsastettava ja kasvanut varusteisiin totuttelusta ohitse.

 

10.07.2016 Päiväkirja
Tänään teimme Repen kanssa kivan maastoisen ratsastuslenkin. Saimme olla aivan kaksistaan lumisessa ja ihanassa metsässä, joten Repekin rentoutui hyvin ja pääsi nauttimaan metsästä ja leppoisasta ratsastelusta oikein kunnolla. Teimme tänään oikein kunnon vaelluksen ja kun edellisenä iltana olin tehnyt pitkän listan tallityöntekijöille, niin heillä olisi tänään varmasti paljon puuhattavaa, mutta uskon, että he saavat kaiken hoidettua. Päätin lähteä Repen kanssa koko aurinkoisen ajan vaellukselle lähimetsiin ja käydä Uniruudun tuvalla kääntymässä. Laukkailimme myös Repen kanssa lumisilla teille ja pelloilla. Reissu oli todella mukava, vaikkakin palasimme vasta melkein kun pimeä oli tullut. Minä olin jo aivan jäässä, vaikka olin pukeutunut lämpöisesti ja olimme ravailleetkin paljon. Repe puolestaan taisi nauttia viimeiseen hetkeen asti aivan täysillä, eikä sillä ollut lainkaan kylmä. Hoidin Repen vielä ratsastuksen jälkeen, heitin sille talliloimen selkään ja annoin porkkananpalasen.

 

14.07.2016 Päiväkirja
Tein aamupäivällä täydellä teholla hommia ja näin sain hieman kevennettyä tallityöntekijöiden urakkaa, vaikkakin jäljelle jääneet omat hommani lykkäsin heidän harteilleen. Päätin ottaa tänään kunnon tehotreenin Repen kanssa maneesissa, sillä se oli viime aikoina päässyt vähän lepsuilemaan, eikä sen kilpailusuorituksetkaan enään oikein vastanneet odotuksiani. Otin Repen käytävälle seisomaan ja harjasin sen melko rivakasti, mutta kuitenkin tarkasti läpi. Laitoin sille varusteet ja lähdin Repen kanssa maneesille. Maneesissa Anna oli vielä toisen hevosen kanssa, mutta sanoi tekevänsä meille juuri tilaa. Lämmittelin pojan oikein kunnolla ja se pikkuhiljaa alkoi vertymäänkin ja pyöristymään. Teimme paljon voltteja ja taivutuksia aluksi ja vaadin Repeltä tarkkaavaisuutta ja kuuliaisuutta, sekä nopeutta. Kääntelin sitä paljon eri suuntiin ja pian huomasinkin istuvani jälleen unelmien ratsuni selässä. Repe liikkui juuri niin kuin olin toivonut, oikeastaan ehkä vielä paremminkin. Se liikkui kuitenkin hieman kippurassa, joten suoristelin sitä vielä ja teimme uuden sarjan erilaisia käännöksiä. Repe tuntui todella tarkkaavaiselta. Jatkoin väistöillä. Niissä poika halusi hieman karata, joten tein kunnolla pidätteet läpi ja sitten jatkoimme väistöjen parissa. Lopulta Repe ryhdistäytyi ja nekin alkoivat mennä paremmin. Lopulta kun Repe kulki pätkän raviväistöäkin hyvin, niin olin tyytyväinen ja päätin lopettaa tältä kerralta tähän. Kyllä pojalla olikin tullut hiki tästä koko treenaamisesta! Ravailimme lopuksi vielä eteen ja alas ajatuksella ja se toteutuikin hyvin. Löysäsin satulavyötä ja heitin Repelle mukanani tuoman viltin selkään ja jäähdyttelimme kentällä kävellen. Lopuksi harjasin pojan vielä kunnolla, heitin sille talliloimen päälle ja pistin kylmät jalkoihin, olihan meillä ollut melkoisen kova treeni tänään.

 

19.07.2016 Päiväkirja
Tänään päätin jatkaa tehotreenin toista osaa. Repen kanssa oli nyt treenailtu paljon enemmän ja se oli todella huippukunnossa. Otin Repen heti aamulla ensimmäiseksi ratsutettavakseni. Harjasin sen huolella ja laitoin sille kouluvarusteet. Huomasin, että sen kengät olivatkin jo aika kuluneet, pitäisi varmasti tilata Repelle kengitys taas. Maneesissa aloitimme melko rivakasti viiden minuutin alkukäyntien jälkeen. Ravissa Repe tuntui aluksi kammottavalta. Se juoksi alta pois ja kun yritit hidastaa sitä niin se siirtyi käyntiin. Otin pojalla ympyröitä taivuttelemiseksi ja se muuttui pikkuhiljaa paremmaksi, ei kuitenkaan ihan niin hyväksi kuin olisin halunnut. Päätin kuitenkin siirtyä jo laukkatehtäviin ja ottaa sitä ravia sitten vaikka lopuksi. Laukassa Repe oli aluksi aivan liian innokas, joten tein istunnalla melko paljon pidätteitä. Aloitimme laukkaamalla keskiympyrällä. Siinä korjailin laukkavirheitä ja pistin Repen laukkaamaan hyvällä tempolla. Annoin sen hetken aikaa kävellä pitkin ohjin, mutta sen jälkeen jatkoimme sitten laukannostoilla. Laukannostoihin piti reagoida hyvin nopeasti ja laukasta piti siirtyä rauhalliseen käyntiin myös nopeasti. Otin aluksi jokaisella sivulla yhden laukannoston, mutta kun Repe alkoi toimia niin kuin sen piti lisäsin pitkilla sivuille toiset laukannostot. Repe oli nyt todella keskittynyt, joten lisäsin vaikeutta vielä hieman. Nyt pitkällä sivulla otettiin kolme laukannostoa, mutta lyhyiden sivujen laukannostot jätettiin pois ja sinne tehtiin ravivoltit. Repe suoriutui tästäkin tehtävästä hyvin. Lopuksi hioimme vielä vähän sitä ravia, mutta se alun pelleily oli vain orin omapäisyyttä ja testailua, sillä loppuravit sujuivat oikein hyvin. Lopuksi jäähdyttelin Repen maneesissa ja vein sen sieltä talliin. Repelle oli odotetusti tullut hieman hiki, joten se sai jäädä sisälle ja veisin sen myöhemmn ulos.

  

25.07.2016 Päiväkirja
Tänään oli ihanan kaunis keväinen päivä, joten teimme Repen kanssa lenkin metsään. Anna tuli Valtsulla mukaan. Repe kulki melko innokkaasti eteenpäin ja jouduin pidättelemään sitä oikeastaan melko paljon. Sitten kun annoin sille luvan laukata niin se ampaisi eteenpäin kuin tykin suusta. Laukkasuoralla otettiin pieni skaba Valtsun kanssa, Repe oli ehdoton ykkönen, sillä oli niin kovat menohalut, että en näin jälkeenpäin edes tiedä miten sain sen pysähtymään. Maastolenkin loppupuolella molemmat orit alkoivat hieman väsyä melko märässä maastossa tarpomiseen ja ne alkoivat kuumeisesti etsiä kumpikin pieniä vihreitä sieltä täältä näkyviä ruohontupsuja.

   

20.08.2016 Päiväkirja
Aamulla minulla ei ollut yhtään hevosta ratsastettavana, joten päätin omistaa aamupäivän Repelle. Harjasin orin kauniiksi ja laitoin sille suitset päähän. Otin hieman vahvemman kuolaimen pojalle. Käväisin hakemassa toimistosta porkkanoita ja sokeripaloja ja otin raipankin mukaan. Kiinnitin juoksutusliinan ja suunnistimme maneesiin Repen kanssa. Ehei, minun tarkoitukseni ei ollut tänään juoksuttaa poikaa, vaan harjoitella näyttelyissä oikein esiintymistä. Kävelimme Repen kanssa kymmenisen minuuttia. Minä laiskana annoin Repelle vain pitkän liinan ja pyysin sitä kävelemään uralla, itse tehdessäni pienempää uraa keskellä kenttää. Pysäytin Repen ja otin yhden puomin mukaamme. Laitoin sen hyvään kohtaan kenttää, jotta näkisin seinäpeilistä miten ori seisoi. Aluksi se ei olisi malttanut vieläkään seistä paikoillaan, mutta sain sen nyt jo kohtalaisen nopeasti rauhoitettua. Se asetti jalkansa nyt mielettömän hyvin oikein ihan kummin päin vain sen halusin ne asettelvan auki. Kiitin sitä namupalalla. Korvat olivat kuitenkin nyt ongelma. Namupussin rapistelu oli oikein mahtava ratkaisu tähän ja Repe valpastui heti. Taputin sitä ja otimme ensin käyntikierroksen, ikään kuin esittäen käyntiä tuomarille. Sitten kokosin juoksutusliinan yhteen käteen ja lähdimme raviin. Repe tajusi jo mistä oli kyse ja esitti juuri sitä mitä halusin sen näyttävän minulle, mahtavat raviliikkeensä. Rapsutin pojan kaulaa ja ojensin sille sokeripalan. Sitten harjoittelimme seisomista vielä hetken aikaa, nyt kaikki sujui erittäin hyvin. Talutin orin talliin ja riisuin siltä suitset päästä. Vaihdoin riimun ja talutin sen tarhaan, se saisi ulkoilla koko päivän.

   

20.10.2016 Päiväkirja
Tänään päätin lähteä Repen kanssa noin puolentoista tunnin lenkille maastoon. Hain Repen ennen puoltapäivää tarhasta, se vaikutti oikein energiseltä. Minun pitäisi varmastikin hieman vielä muuttaa sen ruokintaa lisää, nyt kun se ei enää kisaakkaan aktiivisesti. Harjasin orin huolella käytävällä ja hain sille varusteet. Laitoin suojat jalkoihin. Mietin hetken otanko maastoon este- vai koulusatulan, mutta päätin ottaa este satulan, josko tänään vaikka suunnistaisimme maastoesteradalle. Riku istui toimistossa. Ilmoitin hänelle, että lähden Repen kanssa noin puolitoistatuntiselle ja käymme myös maastoesteradalla. Hän kertoi sen olevan mielestään oikein hyvä idea. Varustin Repen ja laitoin itselleni normivarusteiden lisäksi vielä turvaliivin. Nousin tallin pihalla orin selkään ja suunnistimme metsään. Repen kanssa emme käyneet kamalan usein maastoesteillä, joten se ihmetteli hieman valintaani, kun käänsin sen metsäpolulle aikaisemmin kuin normaalisti. Ravailimme melko leveällä polulla hyvää vauhtia ja Repe nautti ja rentoutui. Tiesin, että esteet alkaisivat kohta ja rata alkaisi 70cm esteestä. Keräilin ohjia vielä vähän ja kun este tuli mutkan takaa näkyviin istuin alas satulaan, tein muutaman pidätteen ja nostin laukan. Repe ei rynnännyt ollenkaan, vaan tuntui oikein hyvältä. Lähetyimme seitsemänkymmensenttistä ja Repe hyppäsi leikiten sen yli. Esteiden korkeus nousi ja hyvissä ajoin ennen estettä oli kyltti, joka kertoi esteen koon. Kiersimme yhden 110 senttisen, sillä arvelin, että se voisi olla Repelle liian haastava maastoesteeksi. Kaikki pienemmät hyppäsimme. Repe selvästi nautti menosta, mutta ei kuitenkaan innostunut liikaa. Kun esiin tuli hyvä suora laukkaa varten annoin Repelle hiukan pohkeita ja kannustin sitä vauhdikkaampaan laukkaan. Repe innsotui pyynnöstä ja päästeli todella vauhdikkaasti. Tunsin oloni kuitenkin erittäin varmaksi, koska poika oli käyttäytynyt niin hyvin alkulenkistä ja luotin siihen sataprosenttisesti. Suoran lopussa se hidastikin heti ensimmäisestä pyynnöstäni vauhtiaan normaaliin laukkaan. Heti suoran jälkeen oli yksi melko haastava este, mutta selvisimme siitä hyvin. Radan loputtua siirsin Repen käyntiin ja kävelimme takaisin tallille, ottaen muutaman ravipätkän välillä. Tallissa riisuin pojalta varusteet. Sille oli tullut hieman hiki, joten laitoin sille talliloimen. Se sai päiväruokansa ja pääsisi heti kuivuttuaan tarhaan ulkoilemaan muiden kanssa.

Webdesign © 2011 Ram.