Steekin Iltarusko

NimiSteekin Iltarusko "Rusko" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Stecker
Skp & säkä Ori & 158cm Koulutus Koulupainotteinen, Vaativa B
Syntymäaika 15.09.2011  Rekisterinumero VH12-018-0977
 Hevonen on nyt 15 vuotias / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit & näyttelyt

KTK-II 18 + 19 + 19 + 19 = 75p
- Kaunis kevyt ori. Hyvä pää, hieno kaula. Hyvä lapa ja rungon pituus. Pieni takaosa. Hieman hentoluiset jalat.

KRJ-II 7,5 + 40 + 10 + 20 + 15 = 92,5 p. 

Jälkeläisluokka C (22.1.2016)

Prempier (book)

14.09.2012 Maanaviljan Suomenhevoset, +irto-SERT pt. Peppi S.

Jälkeläiset

03.04.2013 t. Viehättävän Suvi-ilta (Rinsessa HUI)

KTK-III, KRJ-I, KRJ 40 sijoitusta

24.10.2013 t. Viehättävän Aamurusko (Harharetken Tuuve)

KRJ-II, SV-III, KRJ 51 sijoitusta + ERJ 21 sijoitusta

02.12.2015 o. Viehättävän Hämärä (Viehättävän Muru)

03.05.2016 o. Viehättävän Kuunkajo (Viehättävän Lumiina)

© Tallin omaisuutta

LUONNE

 Ikkunaostoksilla? Tällä kertaa silmieni eteen tuli myyntiin aivan täydellisen upea ori, joka polveutuu omista hevosistani ja orin isänä on jo edesmennyt ori, josta aikoinaan haaveilin jälkeläistä. Ja nyt olisi todella se "viimeinen tilaisuus" saada varsa Heinämäen Iltatähdestä. Tarjottuani orista, suureksi ilokseni poika päätyi kuin päätyikin Viehättävään. Heti alkuun saimme huomata, että tällä orilla on kapasiteettia menestyä kouluradoilla sekä näyttelykehissä.  

 

Hoitaessa  Rusko on mukava oripoika, jonka kanssa saa häärätä rauhassa karsinassa. Käytävällä hoitamisesta ei tule mitään, sillä ori menee sekaisin vilskeestä ja vilinästä. Karsinassa Rusko on kuitenkin rauhallinen hoidettava. Pään harjaamisessa on ajoittaisia ongelmia, sillä Rusko ei kovin mielellään anna pärstäänsä harjattavaksi. Kaviot nousevat orilla hyvin ja pysyvät ylhäällä helposti. Pesussa Rusko voi varsinkin alkuun liikuskella hermostuneena, mutta ori on kuitenkin aina hallittavissa. Kannattaakin esitellä orille aina ensin mitä ollaan tekemässä. Satula menee päälle helposti, samoin suojat. Kuolainten kanssa saa silloin tällöin hieman tapella, sillä ori ei tosiaan pidä erityisemmin sen pään käsittelystä.

 

Taluttaessa Rusko pysyy aina käsissä. Vaikka se pelästyisikin jotain ja lähtisi säntäilemään, saa sen helposti takaisin kuulolle määrätietoisella riimun nykäisyllä ja ääniavuilla. Ruskolla on usein kiire tarhaan ja tarhasta ulos, joten kannattaa mennä itse hyvin maltilla sisään ja päästää ori irti vasta kun se on kunnolla tarhan sisällä. Ori antaa laitumelta helposti kiinni ja tulee kutsuessa portille.

 

Ratsastaessa Ruskon parhaat puolet tulevat esille. Sen ratsumainen rakenne on omiaan kouluratsastuksen parissa. Ruskolta löytyy hienot askellajit, kunhan niitä vain muistaa pyytää. Raippaa ei orin kanssa tarvita minään hetkenä, sillä reippautta Ruskossa piisaa. Varottavana onkin, ettei vauhti mene liian hurjaksi, sillä tällöin pyydetyt liikkeetkään tuskin onnistuvat. Ruskolla ei ole tapana tiputtaa ratsastajaansa, eikä säikähdellä turhia.

Kouluratsastus on Ruskon juttu. Sillä on kapasiteettia ja osaamista aina Vaativan B:n tasolle asti. Rusko tekee töitä määrätietoisesti ja miellyttäen ratsastajaansa. Ratsastajan pitää myös osata palkita Ruskoa, jotta sen olisi myös mukava työskennellä. Rusko tarvitsee johdonmukaiset avut ja huonoista avuista seuraa vain kova vauhti.

Esteratsastus onnistuu Ruskolta, mutta ei todella ole sen vahvuuksia. Rusko hyppää 80cm yksittäisenä ja ratana hieman vähemmän. Vauhti meinaa yltyä esteillä liikaa ja Rusko tarvitsee kokeneen ratsastajan selkäänsä, sillä varsinkin rataa hypättäessä ratsastajan tulee määrittää vauhti ja hyppypaikka, jotta este ylittyy. Rusko osaa myös kieltäytyä esteellä, jos se ei uskalla ylitse tai ratsastaja ei ole ratsastanut sitä esteelle tarpeeksi hyvin. 

Maastossa Rusko on ihana ratsastettava. Se on varma-askelinen suomenhevonen, eikä pelästyessään suuresti hätiköi. Maastossa orilla kyllä riittää vauhtia, joten ratsastajan käsivoimat ovat kovilla. Usein parin reippaan laukkapätkän jälkeen Rusko muuttuu rauhallisemmaksi.

Kilpailuissa on orin kanssa aina hyvällä mielellä. Rusko ei jännitä ja antaa kaikkensa radalla. 

 

Muiden hevosten seurassa Rusko on joukon "kaikkien kaveri", eikä koskaan haasta riitaa. Sitä ei kiinnosta olla lauman kärkipäässä. Tammoja nähdessään ori on toki pörheä, mutta pysyy helposti käsissä.  Eläinlääkärin ja kengittäjän kanssa Rusko on helppo kaveri. Eläinlääkärin touhut saavat sen joskus jännittyneeksi, mutta useimmiten kaikki sujuu mallikkaasti. Kengitys on orille tuttua puuhaa ja se on kengitettävänä aina hienosti.

SUKUSELVITYS

i Heinämäen Iltatähti

  sh, 157cm, koulu

 VIR MVA Ch, KTK-II

ii Helmipuron Tähdenlento
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2, SLA-II, KRJ-II
iii Kuujärven Tuikkiva Tähti
VIR MVA Ch, KTK-II
iie Walkean-Walo
ie Ruiskukan Lentävä Peikko iei Kuujärven Lentävä Lähtö
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA1
iee Ruiskukan Velho-Peikko
Ch, KTK-III, YLA3
e Eerika HUI
  sh, 154cm, koulu

 VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ II, SLA-I, YLA2

 

ei  Eemeli U
VIR MVA Ch, KTK II, KRJ I
eii Haavelaakson Eedvar
VIR MVA Ch, KTK I, YLA1
eie Heinämäen Halla
VIR MVA Ch, KTK II, KRJ I, YLA2
ee Verililja HUI
VIR MVA Ch, KTK II, KRJ I
eei  Raadelman Vekseli
VIR MVA Ch, KTK I, SER-V, KRJ I, ERJ III, SLA-I, YLA 2
eee Helmi-Elina RAM
Ch, KTK III, KRJ I

i: Heinämäen Iltatähti on 157cm korkea sh ori. Se on koulupainotteinen ja va B tasoinen. Ori on kantakirjattu toisella palkinnolla ja sitä kuvattiin arvostelussa ryhdikkääksi. Orilla on tällä hetkellä 4 jälkeläistä. Väriltään poika on rautias ja sen ulkomuoto on todella kaunis. Se on kilpaillut kouluratsastuskilpailuissa sijoittuen muutamia kertoja.

 

e: Eerika HUI oli vaativa B tasoinen kouluratsastuspainotteinen tamma. Rodultaan se oli suomenhevonen. Tammalla oli korkeutta 154cm ja se oli väriltään punarautias. Eerika oli todella hyvin menestynyt tamma ja siltä löytyvätkin KTK-II, KRJ II, SLA I ja YLA2 palkinnot. Tammalla on myös 5 jälkeläistä. Ratsastettavuudeltaan tamma oli todella herkkä ja osaava. Tamma oli myös kilpailuissa kuin kotonaan ja senpä takia se varmasti menestyikin todella hyvin.

 

ii: Helmipuron Tähdenlentoon koulupainotteinen he B tasoinen ori. Se on kerännyt elämänsä aikana myös palkintoja. KRJ II, SLA II ja YLA2 palkinnot. Näiden lisäksi ori on myös kantakirjattu kolmannella palkinnolla. Menestynyt ori siis on ja se on saanut myös jatkaa sukuaan. Orilta löytyy 7 jälkeläistä.

 

ie:Ruiskukan Lentävä Peikko eli tutummin Linda, on suomenhevostamma. Yleispainotteinen tamma on kaikesta kiinnostunut ja energinen hevonen. Se liitelee esteiden yli kovaa ja korkealta, mutta pohkeenväistöissäkin se osaa loistaa. Tamma on oikea moniosaaja, mutta sijoituksia sillä on pääsääntöisesti kouluratsastuskilpailuista. Tasoltaan tamma on he A, 80cm.

 

ei: Eemeli U oli koulupainotteinen vaativa A tasoinen todella hyvin menestynyt suomenhevonen. Se oli 153cm korkea kaunis ori. Sillä on 5 jälkeläistä. Oman arvonsa tunteva ja jopa itsekäs ori oli myös hyvin palkittu laatuarvosteluissa. Orilla onkin KRJ-I ja YLA2 palkinnot. Näiden lisäksi ori on kantakirjattu toisella palkinnolla.

 

ee: Verililja HUI on hyvin käyttäytyvä kaunis suomenhevonen. Se on 156cm korkea tamma. Lilja on yleispainotteinen ja tasoltaan vaativa B, 80cm. Tamma on menestynyt hienosti kouluratsastuksen saralla ja sillä onkin KRJ I laatuarvostelu palkinto. Tamma on myös kantakirjattu toisella palkinnolla.

 

iii: Kuujärven Tuikkiva Tähti oli 144cm korkea suomenhevonen. Ori oli väriltään punarautias ja sillä oli kaunis tuuhea liinaharja. Ori onkin kantakirjattu toisella palkinnolla. Jälkeläisiäkin orille kertyi huimat 13 kappaletta. Tasoltaan ori oli helppo A, 110cm.

 

iie:Walkean-Walo oli yleispainotteinen rautias suomenhevostamma. Se oli tasoltaan vaativa B, 90cm. Tamma ei kierrellyt kilpailuissa, mutta se oli miellyttävän rauhallinen moniosaaja. Se sai 4 jälkeläistä, ja kävi muutaman kerran näyttelyissäkin saaden parhaimpana tuloksenaan KUMA:n.

 

iei: Kuujärven Lentävä Lähtö oli suomenhevonen ja väriltään kanelin rautias. Se oli estepainotteinen ja hyppäsi 110cm ratoja. Ori sai yleislaatuarvostelusta YLA1 palkinnon ja se myös kantakirjattiin KTK-III palkinnolla. Ori sai elämänsä aikana todella merkittävän määrän jälkeläisiä ja sen sivuille linkitettynä niitä on 29 kappaletta.
 

iee: Ruiskukan Velho-Peikko, eli tutummin Peikko oli kiltti suomenhevonen. Se oli väriltään liinakko ja ulkomuodoltaan kaunis. Tamma on palkittu KTK-III palkinnolla ja se sai 6 jälkeläistä elämänsä aikana. Luonteeltaan Peikko oli todella säikky, mutta se oli kuitenkin helppo ratsastettava herkkyytensä ansiosta.

 

eii: Haavelaakson Edvar oli 156cm korkea suomenhevonen. Ori oli kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla. Se oli käynyt myös laatuarvostelussa ja saanut sieltä YLA1 palkinnon. Ori sai yhteensä 9 jälkeläistä, jotka ovat jatkaneet menestyksekkäästi isänsä jalanjäljissä.

 

eie: Heinämäen Halla oli todella hyvin menestynyt suomenhevonen. Tammalla riitti meriittejä ja se oli kantakirjattu toisella palkinnolla. Laatuarvosteluissa tamma oli palkittu KRJ-I, YLA2 ja SLA-II palkinnoin. Halla oli koulupainotteinen ja vaativa a tasoinen. Tamma sai elämänsä aikana 7 jälkeläistä. 

 

eei: Raadelman Vekseli oli 156cm korkea suomenhevonen. Se oli väriltään punarautias. Komea ori oli kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla. Vekseli niitti mainetta ja kunniaa myös laatuarvosteluissa keräämällä KRJ-I, YLA2 ja ERJ-III palkinnot itselleen. Ori sai 7 jälkeläistä.

 

eee: Helmi-Elina RAM eli tutummin Ellu oli ruunikko 156cm korkea suomenhevonen. Tamma sai 4 jälkeläistä. Se oli koulupainotteinen Vaativa A tasoinen hevonen, joka niitti menestystä kilpailuiden lisäksi laatuarvosteluissa. Tamma palkittiin KRJ-I ja YLA2 palkinnoin. Näiden lisäksi se on kantakirjattu kolmannella palkinnolla.

© Roo

MUUTA

Treeni varusteet
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1h Koulu  

1-2h Maasto/kenttä  

Vapaapäivä

30min juoksutus/talutus

1-2h Vapaa. liikuntaa  

1h Koulu

1h Esteet/puomit   

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: zane

Liikuttaja:

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Ram.

Koulussa pintelit takajalkoihin, esteillä suojat takajalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (42)

04.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
06.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
11.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
28.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
30.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
20.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
20.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
02.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
03.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
04.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
28.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/60
15.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/60
11.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50

22.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/60

   

22.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/60
30.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
08.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
15.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
18.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
08.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/50

10.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
24.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
10.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
15.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/40

17.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/40

18.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/40

30.06.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 2/70

04.07.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 2/70

 

 

07.07.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 4/70
06.07.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
09.07.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
29.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
30.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
03.09.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 1/30
05.09.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 2/30
06.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
23.09.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
23.09.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
24.09.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
01.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
01.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
04.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

PÄIVÄKIRJA

 

30.1.2015 kouluvalmennus 

Rusko vaikutti heti alkukäyntien aikana erittäin rauhalliselta ja tasaiselta hevoselta. Ram joutui ratsastamaan oria miltei jatkuvasti tomerasti eteenpäin, mikä kuitenkin tuotti selkeästi mielettömiä tuloksia: Rusko kulki hyvin kauniisti peräänannossa myötäillen ratsastajaa. Se kuunteli jokaista apua tarkasti, mutta reagoi niihin ehkä hieman kyseenalaistaen, eikä välttämättä niin välittömästi, kuin olisimme toivoneet. Tekin saitte ihan aluksi keskittyä askellajien kokoamiseen, mitkä kuitenkin onnistuivat kanssanne hyvin. Ravissa Rusko hieman hinasi jalkojaan perässään, eikä oikein tehnyt työtä takaosallaan. "Ratsasta vain kunnolla eteenpäin ja käske se hommiin" komensin Ramia, joka teki välittömästi työtä käskettyä antaen napakat avut ja pienen raipan näpäytyksen orille, joka kohensi heti asentoaan ja alkoi työstää ravia myös takapäällään. Pian se liikkuikin sulavasti ja näyttävästi uralla, taipuen aina silloin tällöin voltille polkien hyvin jaloilla alleen. Laukassa saitte harjoitella laukanvaihtoa askeleessa. Ensin laukkasitte uralla kierroksen, minkä jälkeen ohjasin teidät pääty-ympyrälle ja täällä vaihtamaan laukkaa aina päädyssä. Ram antoi tarkat pidätteet ja avut orille, joihin se vastasi yhteistyökykyisesti laukkaa vaihtaen. Vaihdoksenne olivat mielettömiä, Rusko liikkui hyvin liidokkaasti ja keskittyen. Mahtavaa yhteistyötä! Lopuksi, ennen loppukäyntejä, saitte vielä harjoitella avotaivutuksia, joihin Rusko myös vastasi innokkaana ja tahdikkaasti. Loppukäynnit saitte ratsastaa omaan tahtiinne.

  

 

3.8.2014  Kouluvalmennus - Valmentaja: Carolin

Ruskon kanssa saitte verrytellä melko kauan ennen kuin sait oriin tuntumalle sekä koottua, tämän jälkeen teitte käynnissä vielä voltteja jotta orii rupeaisi taipumaankin. Raviin siirtyminen oli todella hidas, ravin tempokin oli aluksi todella vauhditonta, mutta pienen läksytyksen jälkeen myös tämän suomalaismiehen aivot alkoivat raksuttaa. Kiemurauria tehdessänne huomasin että orii kuunteli yhä paremmin apujasi ja selvisitkin jo kevyemmillä avuilla kuin aluksi. Aina välillä jouduitte keräilemään lisää vauhtia, oriilla oli tapana hidastaa aina silmän välttäessä, kuitenkin se lisäsi tempoa heti käskystä. Jatkoitte seuraavaksi temponvaihteluilla ravissa, orii selvästi nautti hidastuksista, mutta aina lisäyksissä se näytti apelta, se ei kuitenkaan sen suuremmin sinulle laittanut vastaan vaan kuuliaisena miehenä se totteli jokaista vaatimustasi. Pohkeenväistöjä tehdessänne vauhti hidastui joka kerta joten saitte väistää monia monia kertoja ennen kuin olin tyytväinen loppu tulokseen. Teitte äistöjä vielä toiseenkin suuntaan, tähän suuntaan jatkui samalla tavalla, aivan liiaan hitaasti ja vaikka vauhti olisi riittänyt teille minä halusin nähdä tarmokasta menoa sekä eteenpäin pyrkimystä. Paremmalla pohkeen käytöllä sait oriin jotakuinkin reippaampaan menoon joten saitte ruveta jäähdyttelemään.

   

 

18.09.2013 Kouluvalmennus - Valmentaja: Tiksu
Saavuin kentälle kun verryttelit Ruskoa ravissa ja laukassa. Katselin ravi-laukka-käynti siirtymisiänne, mitkä mielestäni menivät hyvin. Ori näytti vetreältä. Ori oli myös hyvin kuulolla. Hetken päästä siirsit orin käyntiin ja annoit pitkät ohjat. Kehuin verryttelyänne.

Kävellessänne selitin mikä olisi ensimmäinen harjoitus. Aloittaisimme avotaivutuksella käynnissä. Otit ohjat ja aloitimme tekemään avotaivutusta pitkällä sivullä. Aloititte avotaivutuksen hieman heikosti, molemmat näyttivät olevan hieman hukassa. Käskin suoristamaan ja aloittamaan ihan alusta. Uudella yrityksellä saatiin jo jonkinmoinen avotaivutus aikaiseksi. Se ei silti riittänyt vielä. Seuraavalla pitkällä sivulla avotaivutus sujui huomattavasti paremmin. Minun täytyi neuvoa käyttämään vain vähän sisäpohjetta. "Kympin taivutus!" kehuinkin sinua ja oria. Taputit oria hienosta suorituksesta. Seuraavaksi otimme yhden avotaivutuksen ravissa, ja se sujuikin täysin mainiosti. Edellinen avotaivutus oli hyvin muistissa. Käytit vielä kuitenkin ehkä vähän liikaa sisäohjaa, ja kaula menee hitusen liian kiemuralle.

Seuraavaksi harjoitukseksenne olin valinnut kunnollisen kokoamisen. Aloitimme käynnissä, ja ensin käskin pyytämään Ruskoa reippaasti eteen. Ori totteli pienen raipalla muistuttamisen jälkeen. Sitten käskin koota hieman. Ori kokosi alusta asti hienosti. Koitimme seuraavaksi kokoamista ympyrällä ravissa. Sinun piti koota hevonen neljä kertaa ympyrän aikana tasaisin väliajoin. Rusko tuntui liikkuvan ensin kuin liisterissä, ja jouduit taas vähän muistuttamaan sitä raippa apuna. Rusko kuitenkin valpastui ja oli innokkaasti mukana tehtävässä. Kokoaminen sujui orilta todella hyvin! Teidän ei tarvinnut tehdä kuin kaksi ympyrää, ja sitten sanoin riittävän. Se oli ollut nimittäin hyvä suoritus.

Loppuverryttelyksi otimme kiemurauraa. Hallitsit orin vaikka se säikähtikin ohitse ajanutta autoa. Loppu ajasta menikin hyvin, ja Rusko oli toiminut oikein hienosti. Loppuraveissa sait vähän lisäämällä siihen oikein upeat liidot aikaiseksi. Loppupalautteeksi voisin sanoa, että toimitte oikein hienosti, vaikkakin Ruskoa täytyi välillä vähän käskeä eteenpäin. Ori on kuitenkin hyvä kouluhevonen ja osaat ratsastaa sillä hyvin.

   

 

19.09.2013 Kouluvalmennus - Valmentaja: Tiksu

Olit jo verrytellyt Ruskon kun saavuin kentälle. Ori näytti tänään uniselta, ja selvästi vaatikin herättelyä. Käskin sinua ottamaan heti aluksi ohjat käteen ja pari laukannostoa että ori heräisi. Ori liikkui kiltisti sanottuna kuin mummo mömmössä. Käskin kääntää Ruskon ympyrälle ja pistää laukkaamaan se kunnolla. Ori vaati taas raipan napautuksen, että se saatiin laukkaamaan halutulla tavalla. Kehuit oria ja sitten aloitettiinkin ihan kunnon harjoitukset.
"Jatketaanpa laukkaharjoituksilla. Otetaan aluksi käynnistä laukannosto. Kun se sujuu jatketaan niin, että käynnistä laukannosto, 10 askelta laukassa ja siitä sitten pysähdys." sanoin ohjeet ja nyökkäsit ymmärtämisen merkiksi.

Käskin ratsastamaan Ruskoa heti kunnolla käynnissä eteen. Ori näytti jo paremmalta kuin alkutunnista. Otit kulmasta laukannoston, ja se meni ensimmäiseksi heti plörinäksi. Ori nosti laukan ravin kautta. Kehoitin sinua tekemään kunnon puolipidätteen ensin ja käskemään orin napakasti laukkaan, kuitenkaan potkaisematta. Tein oikein kunnon puolipidätteen, hidastus näkyi, ja ori tuntui olevan heti paremmin kuulolla. Rusko nosti laukan lennokkaasti, mutta et saanut istuttua orin laukassa kunnolla. Seuraava laukannosto oli todella hyvä, joten aloitimme harjoituksen toisen osan.

Menit orilla reipasta ja hyvä tempoista käyntiä lyhyellä sivulla. Nosto oli tarkoitus olla lyhyen sivun puolesta välistä, mutta nostit vasta kulmassa. Nosto oli kuitenkin onnistunut. Osasit laskea 10 askelta oikein, mutta ori ei hidastanut pysähdykseen asti. Seuraavalla laukalla pysähdyskin saatiin onnistumaan. Käskin kehua oria paljon, sillä se oli loppua kohden parantanut huimasti. Laukkaankin oltiin saatu heti lisää lennokkuutta.

Lopuksi otimme vielä parit avotaivutukset muistutuksena. Rusko oli hyvin kuulolla laukkaharjoituksen jälkeen. Ori näyttikin tottelevan todella pieniä apuja ja olevan mukavan pehmeä kädelle. Ori meni nätisti muodossa ravi avotaivutukset pitkällä sivulla. Loppuravia otettiin hetki pitkin ohjin ja siitä siirtyminen pelkällä painolla käyntiin. Sait orin hidastamaan hyvin, mutta hidastus ei ollut kovin napakka. Saitte molemmat minulta kuitenkin suuret kehut, sillä valmennus oli ollut onnistunut ja ori oli lopuksi laukoissa ja avossa näyttänyt oikein kunnon kouluhevosen puolen itsestänsä! Mutta eihän orikaan olisi siihen yksin pystynyt.

   

 

1.10.2012 Kouluvalmennus - Valmentaja: Pooli.
Aloitimme verryttelyt. Käskit Ruskon raviin ja se lähtikin innokkaana. Harjoitimme verryttelyssä koottua ravia joka sujuikin hyvin. Menitte myös paljon kaarevia teitä joustavuuden takia, verryttelyn alussa ori oli hieman jäykkä mutta kiemuraurien ja monien volttien jälkeen se rentoutui.
Aloitimme kunnon verryttelyn jälkeen itse treenin. Ensimmäisenä työstimme laukannostoja. Aloititte perus laukannostoilla, jotka sujuivat hyvin ja muutaman onnistuneen noston jälkeen vaikeutin hieman tehtävää. Laukannosto piti tehdä peruutuksesta. Aloititte ja siirsit orin käyntiin. Peruutukset menivät hyvin ja ori peruutti suorassa linjassa kolme askelta, jonka jälkeen laukka nousi hyvin. Tosin ori nosti väärän laukan jonka sitten korjasit ja jatkoitte hetken oikeaa laukkaa. Muutama seuraava nosto meni paremmin.

Jatkoimme laukoista hieman helpompiin juttuihin ja työstimme koottua käyntiä. Se ei selvästikään ollut hankalaa ja jo alusta asti ori oli mukana ja tiesi mitä teki, hyvä. Kootun käynnin jälkeen otitte raviin ja aloitte tekemään avotaivutuksia. Ne eivät aluksi menneet kovin hyvin, Rusko ei keskittynyt tarpeeksi eikä taipunut. Muutaman pitkän sivun jälkeen ori pääsi vihdoin kärryille ja alkoi taipumaan tarvittavan verran. Pientä hiomista oli vielä siinä, että ori kuuntelisi apuja koko avotaivutuksen aikana, välillä avotaivutus jäi hieman vajaaksi tai loppui liian aikaisin. Muuten sekin meni hyvin.

Teimme avotaivutusten jälkeen vielä hieman laukkatyöskentelyä ja tällä kertaa laukanvaihtoja. Va B tasoisen hevosen kuuluisi osata laukanvaihdon kerran askeleella. Sitä siis treenaisimme. Aloitimme. Käskit Ruskon laukkaan ja se lähtikin innoissaan vaikka olikin jo hieman väsynyt. Aloititte laukanvaihdot joita teitte aina pitkillä sivuilla. Ensimmäisen pitkän sivun laukanvaihdot menivät hyvin vaikka muutaman kerran askeleet hieman sekosivatkin. Seuraavalla pitkällä sivulla sama juttu. Joka uudella sivulla laukanvaihdot menivät aina paremmin ja kyllä siellä oli muutama sellainen jotka olivat periaatteessa täydellisiä. Joskus taas orin askeleet sekosivat täysin, mutta se on normaalia.
Lopettelimme laukkojen jälkeen vielä muutamalla kierroksella ravia ja siitä käyntiin. Sitten talliin lepoon.

  

  

1.6.2012 Kouluvalmennus - Valmentaja: Niina

Rusko-herra lampsi kentälle näennäisesti ilman minkäänlaista kiirettä. Ratsastajan nousessa satulaan ori näytti lähes nukahtavan paikoilleen, ja alkukäynteihin lähtiessä näin jo ratsastajan hipelöivän raipanvartta kärsimättömän näköisenä. Pian alkoivatkin hevosenherättäjäiset. Lähdimme toteuttamaan pitkää, yksinkertaista alkuverryttelyä, joka toteutettiin ravaamalla ympäri kenttää niin kovaa kuin hevosesta vain lähti. Joka ikinen kerta, kun Ori näytti edes ajattelevan hyytymistä, tuli ratsastajalta muistutus ja uudestaan eteen. Jonkin ajan kuluttua herra näytti virkoavan, ja lähdimme hieman kokoamaan askellajia, suorittamaan tiheitä siirtymisiä sekä taivuttelemaan kunnolla kaarteisiin. Ei siinä sitten kauaa enää kestänyt, kun Rusko olikin jo suorastaan sulaa vahaa ratsastajan käsissä - kun lähdimme toteuttamaan koko ajan vaikeutuvia tehtäviä, ei ori missään vaiheessa hermostunut, vaan yritti suorastaan hurmaavan tosissaan onnistuen loistavasti joka tehtävässä paria aivan pientä kompastusta lukuun ottamatta Tuntia myöten ratsukon työskentely vain parani, ja loppuverkassa ori sai osakseen hyvin, hyvin paljon taputuksia ja rapsutuksia. Ja ihan syystäkin.

 
Webdesign © 2011 Ram.