Fiktion Ruudolf

RIP 17.01.2016

NimiFiktion Ruudolf "Ruude" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Fiktio
Skp & säkä Ori & 155cm Koulutus Vaativa B & Vaativa ajo
Syntymäaika 25.11.2007 (ikä) Rekisterinumero VH04-018-2926
Tämä on virtuaalihevonen

Meriitit & näyttelyt

VIR MVA Ch arvonimi myönnetty 17.07.2011
KTK-II elokuussa 2011(20 + 19 + 18 + 22 = 79p)

KRJ-I helmikuussa 2014 (21 (7+7+7) - 41 - 23 - 12 - 5 = 102 p.)
SLA-III Palkittu kesäkuussa 2008 (4-2-2-3-3) 12-16-10-00-10-05 = 53p 

  

22.04.2011 Ilomantsi, BIS3 +MVA-sert, pt. Peppi S
05.06.2011 Katvusto, BIS2,  +MVA-sert, pt. Terhi N.
30.06.2011 Viehättävä, BIS3, +MVA-sert, pt. Anette N

Jälkeläiset

21.06.2011 Koivukujan Ruiskukka (Metsäkartanon Iinea

22.12.2011 Hiprakan Jemina (Jymy-Jemmi HIP)

20.03.2012 Viehättävän Ruulio (Riiviöiden Ruusu)

10.06.2012 Viehättävän Ruhtinas (Viehättävän Tiuhti)

07.09.2013 Tulisalama HUI (Keijusalama HUI)

30.01.2014 Ruutiterrori (Taikakuun Mitra)

© Vibaja

LUONNE

Ruude on hyvin rauhallinen tapaus, mutta tarvittaessa sen luonne muuttuu täydellisesti vanhasta ruunasta rohkeaan ja kilpailuhenkiseen ratsuun. Kilpailuradoilla varsinkin Ruuden luonne muuttuu nopeasti, eikä se ole enää sama lutunen oriherra.

 

Hoitaminen ei ole ongelma, vaan ori seisoo kiltisti karsinassa tai käytävällä välittämättä toisista oreista. Ruuden korvat ovat kyllä luimussa kokoajan, ei se sentään kilpailijoistaan niin paljon välitä. Harjaus sujuu kätevästi ja nopeasti, orin jouhet ovat vain usein kuin linnunpesä, takussa ja tiiviisti. Kaviot saa katsottua ja putsattua helposti, Ruude taitaakin olla Lonaton helpoin kengitettävä ori. Varusteiden laitossakaan ei ilmene ongelmia millään tavalla.

 

Ainoa asia jota ori inhoaa yli kaiken on peseminen. Mutaisessa tarhassa kyllä voidaan piehtaroida itsensä ruskeaksi, mutta pesu on sitten toinen asia. Pesu karsina itsessään on jo kammottava, jonne tullaan hiljaa hiipien. Pesuaineen hierominen on ihanaa, kun saa ilmaista hierontaa, ketäpä ei siitä pitäisi. Huuhtelu sitten vaatiikin kaksi ihmistä paikalle, ori ei pysy liikkumatta paikallaan narun päässä. Toisen ihmisen pitää olla orin edessä puhumassa Ruudelle rauhallisesti, jotta se olisi rauhassa. Ori ei edes huomaa kun pesu on ohi, koska ihmisen olemassaolo saa sen rauhoittumaan yllättävän hyvin. Eiköhän kuitenkin vesi ongelma häivy iän myötä, joutuuhan tätä vaaleaa oria pestä melko usein sen vaaleuden takia.

 

Opetusmestari, jolta oppii kaiken. Jos istuntasi on väärä tai käytät liian kovaa kättä, Ruude ei liiku mihinkään tai liikkuu, mutta peruuttaa. Ruude on opettanut monia ratsastajia korjaamaan virheitään ja siksi se onkin unelma. Haastava se kuitenkin on, koska kaikki avut pitää olla melkein virheettömiä, eli ratsastajalta vaaditaan osaamista. Ruuden saa kuitenkin helpolla asetettua muotoon ja kulkemalla pehmeästi. Orin askeleet ovat hyvin pehmeitä ja tasaisia, mutta samalla energisiä ja irtonaisia.

 

Valjakossa Ruude menee innoissaan ja rohkeasti paikkaan kuin paikkaan, vaikka vettä se hieman kaikkoaa, niin aina sinnekkin on menty. Ori vetää kärryjä mielellään perässään, oli sitten kyse vauhdikkaasta maratonista tai rauhallisesta koulukokeesta. Ruudella ei selkeästi ole mitään lempikohtaa, vaan se nauttii kaikesta yksityiskohtaisesti. Se työskentelee hyvin mielellään.

 

Kilpailuihin mentäessä traileri on tuiki tavallinen koppi jonne mennään, eli ori kävelee sinne suoraan ilman minkäänlaista ongelmaa. Kopissa sisällä se syö rauhallisesti pientä heinä määrää, eikä kurveissakaan Ruude menetä tasapainoaan. Traileri on siis kuin siellä ei mitään olisikaan sisällä. Kilpailupaikalla sitten kyllä hirnutaan hieman. Trailerista ulos tullaan rauhallisesti, vaikka meinataankin astua hieman väärään suuntaan.

 

Kilpailupaikalla Ruude on hieman jännittynyt suuresta hevosmäärästä ja yleisöstä, pieni jännitys kuitenkin tekee herralle vain hyvää että se on radalla sitten valppaana ratsastajan antamiin apuihin.

(c) Vibaja

SUKUSELVITYS

i Ruisperkele
sh, m, 153cm
KRJ-IV, VVJ-III, ERJ-IV, SLA-I, MEJ-III
ii Herra Wonka
sh, m, 141cm
KRJ-III
iii Kapinallinen
KRJ-IV
iie Tuulikki
ie Horrosmaan Sorentsiina
sh, tprn, 153cm
iei Serokei
iee Ikuisuuskoodi
e Koistilan Ikiuni
sh, prt, 156cm
ei Vektori
sh, m, 161cm
KRJ-IV
eii Vestori
eie Taikakoru
ee Ellenin Hyasintti
sh, trn, 142cm
eei Villikko
KTK-II, KRJ-II, KERJ-II
eee Hempukka
 

Ruuden isä Ruisperkele on varmasti kaikkien tuntema ori, joka oli yhdessä vaiheessa hyvin yleinen nimi suomenhevosten suvuissa. Ori kuitenkin hävisi nopeasti suvuista ja siksi sen poika Ruudolf onkin tärkeä minulle. Tämä musta herra oli luonteeltaan innokas ja utelias, mutta välillä aivan toivoton sählääjä. Ratsuna se oli temperamenttinen ja säpäkkä, mutta ei kuitenkaan kuuma. Työskenteli ja totteli mielellään ratsastajan ohjeita. Monitaitoinen suomenhevonen, joka kilpaili lajissa kuin lajissa. Parhaiten se menestyi koulussa ja valjakossa, josta sillä onkin laatuarvostelu palkinnot. Jälkeläisiä sille kertyi viisi.

 

ii. Herra Wonka oli musta, 141cm korkea suomenpienhevosori. Se kuoli 17-vuotiaana 15.10.2006. Sitä ennen Herra Wonka ehti kuitenkin saavuttaa vaikka ja mitä muunmuassa YLA1 ja KRJ-III -palkintojen muodossa, myös estesijoituksia siltä löytyy vähän yli 10. Luonteeltaan ori oli kiltti, melkoinen naistenmies ja toki myös ihmisten mieleen, vaikkei se esimerkiksi ratsastaessa mikään automaattihevonen ollutkaan. Herra Wonka sai elämänsä aikana peräti 15 jälkeläistä, joiden joukossa esimerkiksi tunnettu Ruisperkele. 

 

iii. Vakavaan ähkyyn 18-vuotiaana 12.11.2006 kuollut Kapinallinen 145cm korkea rautias suomenpienhevosori oli koulupainotteinen komistus ja kilpaili tasolla helppo A. Lahjoja löytyi myös esteille kapasiteetilla metri. Sijoituksia Kapinallinen keräsi kouluratsastuksesta hieman yli 10 ja näyttäytyikin usein kilparadoilla. Ori palkittiin KRJ-IV -palkinnolla ja jälkeläisiä sillä on kuusi kappaletta. 

 

iie. Rautias suomenpienhevostamma (145cm) Tuulikki oli täysi kympin tamma. Se oli luonteeltaan suomenhevosmaisen nöyrä, kiltti ja pomminvarma. Oppivainen, kuuliainen ja yhteistyöhaluinen ratsu, joka ei niinkään keskittynyt kilpailemaan. Yhden varsan tehnyt tamma kilpaili jonkin verran koulua sekalaisesti, korkeimpana tasonaan helppo A. 

 

ie. Horrosmaan Sorentsiina, 153cm korkea tummanpunaruunikko tamma. Koulutustasoltaan se oli helppo B/80cm, painottunut sekä este- että kouluratsastukseen. Sijoituksia siltä löytyykin molemmista lajeista. Touhukas, mutta kiltti tamma oli ratsuna innokas, mutta herkkä ja vaati ratsastajaltaan osaamista jotta toimii. Jälkeläisiä Horrosmaan Sorentsiinalla on neljä kappaletta.

 

iei. Suurehko (164cm) rautias Serokei oli koulutettu helppo B/80cm tasolle ja kilpaili jonkin verran. Enemmän este- kuin kouluradoilla näkynyt ori ei erityisemmin kuitenkaan kilparatoja kiertänyt. Kiltti, innokas hevonen saattoi ratsastaessa protestoida jonkin verran vaatimuksia vastaan, mutta napakan ihmisen kanssa toimi hyvin, erityisesti esteillä. Jälkeläisiä Serokeillä on yksi. 

 

iee. Ikuisuuskoodi, pääasiassa koulua ja esteitä kilpaillut punarautias 151cm tamma oli peräti tasoa vaativa A ja hyppäsi metriä, maastossa 90cm. Ei siis liene mikään ihme, että Ikuisuuskoodi kilpaili lähinnä kouluratsastuksessa. Vain yhden varsan saanut tamma oli luonteeltaan oikea pikku kullanmuru, hoitaessa niin somaa ja ratsastaessa energinen, joskus liiankin kanssa.

 

Ruuden emä Koistilan Ikiuni on oma kasvattini ja suvullisesti se edusti hyvin vanhaa ja upeaa linjaa. Myös tämä neito on jo menehtynyt, mutta sen jälkeläiset jatkavat sukua. Luonteeltaan se oli lempeä, mutta vauhtia rakastava suomenhevonen. Ratsuna se oli hyvin reipas, jolla riitti vauhtia vaikka muille jakaa. Tämä koulupainotteinen neito kilpaili ahkerasti ja sijoittuikin kolmisenkymmentä kertaa, myös muutamia voittoja siunaantui. Jälkeläisiä neidolla on myös viisi, joista valitettavasti useiampi on hävinnyt.

 

ei. Vektori, musta 161cm korkea suomenhevosori painottui kouluratsastukseen ja kilpaili tasolla vaativa B, hyppykapasiteettia löytyi 80cm. Esikantakirjattu ori saavutti myös KRJ-IV -palkinnon. Luonteeltaan lepsu, mukava ori kuitenkin syttyi ratsastaessa ja oli todella reipas ja mukava, joskaan ei aina osannut pysyä paikoillaan. Vektorille kertyi sen elämän aikana neljä jälkeläistä. 

 

eii. Vestori, vaaleanpunarautias 166cm korkea ori oli erityisen lahjakas koulupuolen ratsu. Helppoa A:ta kilpaillut ori ei juurikaan hypyllään hurmannut (60cm esteet ylittyivät aina silloin tällöin). Parisenkymmentä sijoitusta kerännyt hyvärakenteinen ori ihastutti ulkonäöllään liihotellessaan vaivattoman oloisesti koulukentillä. Vestori oli luonteeltaan orimainen ja vahva ja tarvitsi jämäkkää käsittelijää, joten helpoimmasta päästä hevonen se ei ollut. Vestorilta löytyy melko vähän jälkeläisiä, mutta ne ovat taitavia kouluratsuja. 

 

eie. Vaaleanrautias liinaharjainen Taikakoru (159cm) kilpaili myöskin koulua helppo A -tasolla. Vaikka lahjoja olisi löytynyt myös esteille, Taikakoru oli hieman turhankin varovainen hyppääjä ja myös lennokkaiden, upeiden liikkeidensä ansiosta tamma painottui enemmän koulupuolelle. Kiltti, ystävällinen tamma oli koko tallin suosikkihevonen ja se tekikin yhtä ihastuttavia varsoja neljä kappaletta. 

 

ee. 10.04.2013 kuollu suomenpienhevostamma Ellenin Hyasintti (tummanruunikko, 142cm) saavutti elämässään jos jonkinmoista. VIR MVA Ch -tamma palkittiin myös KTK-II ja KRJ-II -palkinnoilla, joten Hyasintin rakennetta tai kilpatuloksia ei ainakaan voinut moittia. Vaativa B/100cm -tasolla kilpaillut tamma keräsi yli 40 koulusijoitusta ja yli 50 estesijoitusta. Pieni, mutta pippurinen tamma sai kuusi varsaa. 

 

eei. Villikko, rautias suomenpienhevosori saavutti elämässään kaikenlaista. KERJ-II, KRJ-II, YLA2 ja KTK-II -palkinnot saavuttanut pikkuori oli taitava ja hyvärakenteinen – ihanteellinen pakkaus. Koulua Villikko kilpaili tasolla vaativa B ja helppo A, esteillä se hyppäsi 80cm, mutta kapasiteettia löytyi metriin asti. Myös muutavan noviisiluokan valjakkoakin ori kisasi. Villikko sai kuusi jälkeläistä. 

 

eee. 142cm korkea rautias suomenpienhevostamma Hempukka oli yleispainotteinen, kilpaili koulua tasolla helppo A ja esteitä tasolla 90cm. Viisi jälkeläistä varsonut tamma oli luonteeltaan kiltti, melko tavalla perusputte – hoitaessa rento ja kiltti, ratsastaessa perustoimiva hevonen. Hempukka oli kaikin tavoin mukava perushevonen.

 

i & e sukuselvitys © Vibaja

loput © Lissu T.

MUUTA

Treeni varusteet
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Maasta käsin työskentelyä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

Vapaapäivä

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: Tallin työntekijät

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit jokaiseen jalkaan ja  esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (44)

01. 27.09.2008 KRJ Aweia, Helppo B:0 2000, 3/50 79.051%
02. 21.10.2008 KRJ, Fe Yance, Helppo A, 2/44
03. 16.02.2011 KRJ, Mitar Warmbloods, Vaativa B, 2/50
04. 20.02.2011 KRJ, Mêl Seren, Vaativa B, 7/50
05. 12.03.2011 KRJ, Forwice, Vaativa B, 2/30
06. 13.03.2011 KRJ, Forwice, Vaativa B, 2/30
07. 20.03.2011 KRJ, KK First Place, Vaativa B, 4/40
08. 22.03.2011 KRJ, KK First Place, Vaativa B, 1/40
09. 22.03.2011 KRJ, Fiktio, Vaativa B, 3/50 81.587%
10. 18.04.2011 KRJ, Viehättävä, Helppo A, 6/50
11. 21.04.2011 KRJ, Viehättävä, Helppo A, 2/50
12. 30.04.2011 KRJ, Fiktio, Vaativa B, 6/50 82.500%
13. 21.05.2011 KRJ, Katvusto, Vaativa B, 1/30
14. 23.05.2011 KRJ, Duren, Vaativa B, 2/30
15. 24.05.2011 KRJ, Rowland Trakehners, Vaativa B, 1/30
16. 25.05.2011 KRJ, Duren, Vaativa B, 4/30
17. 29.05.2011 KRJ, Duren, Vaativa B, 5/30
18. 16.06.2011 KRJ, Duren, Vaativa B, 5/30
19. 19.06.2011 KRJ, VV, Vaativa B, 1/30
 20. 20.06.2011 KRJ, Karon kisat, Vaativa B, 4/40
21. 23.06.2011 KRJ, VV, Vaativa B, 2/30

22. 21.07.2011 KRJ, Mabel 'n the tommyknockers, Vaativa B, 6/40

 

   

23. 22.07.2011 KRJ, Mabel 'n the tommyknockers, Vaativa B, 4/40
24. 29.07.2011 KRJ, Fiktio, Vaativa B, 7/50 76.450%
25. 02.08.2011 KRJ, Fiktio, Vaativa B, 7/50 74.860%
26. 04.08.2011 KRJ, Fiktio, Vaativa B, 7/50 74.022%
27. 15.08.2011 KRJ, Fiktio, Vaativa B, 3/50 77.810%

28. 16.08.2011 KRJ, Fiktio, Vaativa B, 2/50 74.100%
29. 25.07.2011 KRJ, Alegre, Vaativa B, 3/40 89.163%
30. 30.07.2011 KRJ, Hengenvaara, Vaativa B, 7/50

31. 24.09.2011 KRJ, Mörkövaara, Vaativa B, 1/40
32. 27.09.2011 KRJ, Fiktio, Vaativa B, 6/50 72.512%
33. 28.09.2011 KRJ, Kisakeskus CK, Vaativa B, 2/30
34. 01.10.2011 KRJ, Hiprakka, Vaativa B, 2/60
35. 04.10.2011 KRJ, Hiprakka, Vaativa B, 2/60
36. 05.10.2011 KRJ, Hiprakka, Vaativa B, 2/60
37. 08.10.2011 KRJ, Nepolan ponitalli, Vaativa B, 4/50
38. 12.10.2011 KRJ, Hiprakka, Vaativa B, 5/60
39. 16.10.2011 KRJ, Stecker, Vaativa B, 7/50

40. 20.10.2011 KRJ-CUP, Duren, Vaativa B, 19/195
41. 21.10.2011 KRJ, Fiktio, Vaativa B, 5/50
42. 28.10.2011 KRJ, Marike, Vaativa B, 3/40
43. 28.10.2011 KRJ, Fiktio, Vaativa B, 2/50
44. 29.10.2011 KRJ, Alegre, Vaativa B, 2/40
45. 20.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
46. 19.11.2011 KRJ kutsu, helppo b: 3/50

 

PÄIVÄKIRJA

20.7.2012 Kouluvalmennus - Uppe

 Valmennuksen pääpaino oli asetuksissa ja taivutuksissa, mutta tarkan syynin alle pääsi myös ratsastajan apujen käyttö. Aluksi ratsukko työskenteli ympyröillä käynnissä ja ravissa. Ruude oli aluksi hieman tahmainen ja puski kokoajan lapaa sisälle. Neuvoin ratsastajaa tarkentamaan apuja. Lopulta ori alkoi liikkua juuri niin kuin oli tarkoituskin. Ympyröiltä taivutuksia jatkettiin suoralle uralle. Pitkillä sivuilla käskin ratsukkoa tekemään taivutuksia molempiin suuntiin. Kulmat tuli ratsastaa tarkasti ja sulavasti: käännös ei saanut olla liian äkkinäinen, muttei myöskään liian loiva ja lötkö. Ruuden ja ratsastajan yhteispeli toimi suorilla urilla paremmin kuin ympyrällä, mikä johtui varmasti paljolti ratsastajan istunnan korjaamisesta. Taivuttelua jatkettiin uralla myöhemmin avo- ja sulkutaivutusten merkeissä. Käynnissä taivutukset sujuivat hyvin, mutta ravissa jouduin taas korjaamaan ratsastajan istuntaa, jotta ori pystyi tekemään liikkeet oikein. Laukassa taivutukset sujuivat oikein mainiosti, ja ratsastajakin oli tässä vaiheessa viimeistään ymmärtänyt, mitkä olivat hyvän istunnan kulmakivet.

 

22.7.2012 Kouluvalmennus - Uppe

Tänään keskityimme laukkatyöskentelyyn. Ratsukko teki aluksi alkuverryttelynä siirtymisiä ja kiemurauria, jotta saatiin kaasu, jarru ja ratti toimimaan. Sitten siirryimme heti laukan työstämiseen. Aluksi ratsukko laukkasi suoralla uralla ilman että laukkaa sen ihmeemmin työstettiin. Sitten pyysin ratsastajaa etsimään hyvän ja tasapainoisen temmon, ja kokoamaan sitten hevosta. Valmennuksen aikana ratsukko myös lyhensi laukkaa, ja välikäyntien jälkeen vuorossa oli ravin kokoaminen ja lisääminen. Ruude työskenteli mielellään, eikä harjoitukset tuottaneet kovinkaan suuria ongelmia. Ratsastajan istunta oli jo parempi kuin viime valmennuksessa, joten senkin puolesta ratsukko toimi hyvin yhteen. Ruude pysyi muodossa koko valmennuksen ajan, ja se oli muutenkin todella yhteistyökykyisellä tuulella. Lopputunniksi päästin ratsukon ravailemaan ja kävelemään maastoon.

 

24.7.2012 Kouluvalmennus - Uppe

Tämän päiväinen valmennus aloitettiin alkuverryttelyllä, jossa kiinnitin huomiota eri liikkeiden valmisteluun. Ratsukon tuli ratsastaa molempiin päätyihin pääty-ympyrä, jossa hevosen takapäätä väistätettiin vuoroin sisään ja ulospäin. Pääty-ympyrän jälkeen ratsukon tuli tehdä lävistäjällä kuuden askeleen mittainen käyntiin siirtymä. Ruude työskenteli jälleen oikein hyvin, ja nyt ratsastajankin istunta pysyi oikeaoppisena koko valmennuksen ajan. Ruude reagoi apuihin herkästi ja ratsastaja valmisteli avut hyvin. Välikäyntien jälkeen tehtävää tultiin myös laukassa molempiin suuntiin. Ruudelle vasen laukka tuntui olevan tänään haastavampi, ja sen kanssa ratsastaja saikin todella tehdä töitä, kun avut tuli olla just eikä melkein. Valmennuksen loppupuolella ratsukko sai tehdä vielä siirtymisiä, joissa kiinnitin huomiota sulavuuteen ja siirtymisten valmisteluun. Kaikki siirtymiset sujuivat ratsukolta oikein näpsäkästi, joten lopetimme työskentelemisen hyvään ravista pysähtymiseen, jonka jälkeen ratsukko sai ottaa pitkät ohjat.

 

11.10.2011 Tervetuloa Ruude!
Tänään Viehättävään asteli hieno Ruude poika. Vibaja luopui orista pienen pakon edessä ja poika saikin meiltä heti varman kodin. Vibajan aikana Ruude onkin menestynyt upeasti ja saanut arvonimensä. Nyt meillä ori pääsisi kunnolla aloittamaan jalostusorina. Harjoittelemme tietysti vielä paljon kouluratsastusta KRJ:n laatuarvostelu tähtäimessä. 

   

20.04.2008, Acapella (femm), kouluvalmennus
Kommentit: Ruude hermoili ja arkaili melko paljon valmennuksen alussa muiden hevosten takia. Cen sai tehdä kovasti töitä saadakseen hevosensa liikkumaan joten kuten. Kun ruvettiin oikein olan takaa työskentelemään, unohti Ruudekin muut ja keskittyi kuuntelemaan selästä tulevia apuja. Sulku - ja avotaivutukset menivät melko mukavan näköisesti, vaikka Ruude näyttikin vastaavan hieman tahmeasti. Laukka pyöri moitteettomasti ja reippaus tuli esille positiivisesti. Yhteistyö pelasi loppuun asti hyvin ja Ruude vaikutti myös tyytyväiseltä. Hienoa!

´Webdesign © 2011 Ram.