KIERON RUUSA

RIP 1.1.2016

NimiKieron Ruusa "Ruusa"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenpienhevonen Kasvattaja Kiero
Skp & säkä Tamma & 143cm Koulutus Yleispainotteinen, He A & 80cm
Syntymäaika 20.04.2011 Rekisterinumero VH11-018-0940
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit & näyttelyt

KRJ-III 17 (4+7+6) - 40 - 3 - 10 - 4,5 = 74,5 p.
KTK III 17 + 17 + 18 + 17 = 69p 
- Erittäin hyvät leimat. Hyvä pää ja kaula sekä etuosa. Pitkä, tasainen selkä ja lyhyt takaosa.

 
20.09.2011 Kosto +irto-SERT  pt. Kati K.

Jälkeläiset

01.03.2012 o. Viehättävän Kajosalama (Rajattoman Kirvori) om. Malsamo

10.09.2012 o. Viehättävän Joiku (Viehättävän Jami)

05.04.2013 o. Viehättävän Loitsu (Heinämäen Velho)

01.11.2015 t. Viehättävän Ruusu (Viehättävän Leimu)

© Tallin omaisuutta

LUONNE

Pikkuinen tammaneiti Ruusa hurmaa sinut rauhallisuudella ja ehdottomalla luotettavuudellaan. Hän on suloinen kaveri tallin arjessa ja rakastaa huomionosoituksiasi, vaikka ei tule niitä kutsumatta kerjäämään. Ne jotka rinnastavat rauhallisuuden laiskuuteen, eivät tiedä mistä puhuvat. Rauhallisen tyyneyden lisäksi Ruusa on erityisen ahkera, pirteä ja innokas tutustumaan uusiin asioihin. Arki hänen kanssaan on varmaa, tasaista, mutta ei missään nimessä tylsää.

 

Ruusa on helppo hoidettava ja päästää lähelleen tasavertaisesti sekä uudet että vanhat tuttavuudet. Myös lapsia voi huoletta päästää harjailemaan Ruusaa. Tyytymättömyytensä johonkin asiaan tamma ilmaisee korkeintaan luimimalla, joskin yleensä hän on tyytyväinen aivan kaikkeen. Harjatessa Ruusa ei juuri aristele mitään paikkoja, ja kaviot nousevat kevyesti. Varustaminen sujuu niin ikään ongelmitta, vaikka satulan laiton yhteydessä ehkä esiintyykin aivan tavallista pientä pullistelua. Peseytymisestä ei tarvinne mainita mitään muuta, kuin että äkkiseltään on vaikea löytää helpompaa ja varmempaa kaveria veden kanssa loiskimaan kuin luotettava Ruusamme.

 

Taluttaessa Ruusa kulkee mukana oikein nätisti. Joskus saattaa tietenkin matkan varrelta löytyä jotain taluttajaa mielekkäämpää, jonka puoleen Ruusan uteliaisuus vetää. Esimerkiksi erityisen herkullisen näköiset kukkaset polun reunassa ovat omiaan sattumaan juuri Ruusan näkökenttään. Taluttajalla ei kuitenkaan liene suuri työ palauttaa pienikokoisen tamman ajatuksia etenemiseen, eikä neiti toki pahasti pane vastaan.

 

Eläinlääkäri ja kengittäjä ovat Ruusan suosikkeja siinä missä muutkin ihmiset, joten ongelmia ei näiden kanssa ole. Lääkäri suorastaan herättää tamman mielenkiinnon pörrätessään siinä ympärillä. Traileriin meno onnistuu Ruusan kanssa keskiverrolla tavalla rutiinina. Vielä keskivertoa kauniimmin tamman saa nousemaan kyytiin jos joku muu hevoskaveri on jo siellä. Muutenkin Ruusa tulee erittäin hyvin toimeen toisten hevosten kanssa. Sosiaalisen luonteensa kanssa se on heti ensimmäisenä tutustumassa uusiinkin hevostuttavuuksiin, mistä toki kaikki muut yksilöt eivät välttämättä aina pidä. Laitumella laumassa Ruusan rooli on olla sellainen kaikkien kaveri, ei mitään johtajatyyppiä, mutta ei kenenkään jalkoihin erityisesti jääväkään.

 

Ruusa on varma ja kohtuullisen helppo ratsu. Pyöreäksi tamman saa tosin vain kovalla työllä, mutta perusratsuna hän on loistoluokkaa. Askellajit ovat tavanomaiset, jos niin voi sanoa, ja avut menevät perille melko tasaisen varmasti. Istunta-avuille Ruusa on erityisen tarkka, mutta juuri niillä taitava ratsastaja saakin tamman kulkemaan kauniisti. Asenne ratsastukseen on Ruusalla kunnossa, hän on ahkera, innokas ja sopivan nöyrä. Selässä on mukava istua ja tamma kelpuuttaakin sinne monen tasoista kokeilijaa. Ruusan kanssa on omalla tavallaan helppo saavuttaa suhde, jossa luottamus on molemminpuolista ratsun ja ratsastajan kesken.

Esteratsuna Ruusa on ihanan kuuliainen ja eteenpäinpyrkivä. Varmuutta on riittämiin. Ruusa hyppää joka ikisen esteen joka ikisellä kerralla, tarkoitan että aina. Kieltäytyminen on jotain täysin kokematonta Ruusan kanssa. Hän menee ja ponnistaa, vaikka edessä olisi kuinka korkea seinä. Täytyykin ihan olla varuillaan, sillä joskus erittäin huonosta kulmasta, huonosta vauhdista liian suurta estettä hyppääminen voi päättyä ikävällä tavalla. Ja Ruusahan hyppää kaikista edellä mainituista vioista huolimatta. Pelottelusta huolimatta, Ruusa on mukava esteratsu. Avut menevät hyvin perille ja tammaa on vaikea saada kuumenemaan tai lähtemään muuten käsistä. Hyppytekniikka ei ole huiman hienoa, eikä huonoakaan, vaan sellaista perushyvää ja varmaa. Eniten avustusta Ruusa vaatii esteiden välillä löytääkseen oikeat tiet.

 

Kouluratsuna Ruusan hyvät puolet ovat rauhallisuus, keskittyminen ja silti innokas suhtautuminen kaikkeen tekemiseen. Tamman askellajit ovat helposti muokattavissa, eikä niiden pidentämiseen tai kokoamiseen tarvita suuria apuja. Pohkeenväistössä Ruusa on mukavan notkea. Sellaiset liikkeet kuten pyörähdykset, väistöt ja taivutukset sujuvat yleensä ihan hienosti, mutta varsinkin niiden kanssa Ruusa vaatii säännöllistä toistoa tullakseen oikein hyväksi.

Maastossa Ruusa voi säikkyä ympäristön yllätyksiä, mutta on myös innokas näkemään ja kokemaan kaiken mikä ei ole ennestään tuttua. Yksinään Ruusan kanssa maastoileminen saattaakin mennä vähän sellaisen sähläyksen puolelle, jossa ensin pelästytään, ollaan varuillaan, ja sitten taas sännätään katsomaan jotain mielenkiintoista sientä ja unohdetaan hetkeksi möröt. Useampien ratsukoiden mukana mentäessä Ruusa on huomattavasti helpompi pitää tasaisena.

Kilpailuissa Ruusa on varma suorittaja kuten kotonakin. Ylimääräinen hälinä ja ohjelma saattaa hieman toisinaan hermostuttaa neitokaistamme, miksi onkin tärkeää kunnon rauhoittuminen ennen suoritusta. Kokemuksien myötä Ruusan käytös kilpailupaikoilla on kuitenkin tullut luontevammaksi. Suorituksen aikana tamma on rento jos ratsastaja pystyy samaan.

© Donna

SUKUSELVITYS

i Eepos HUI

  sh-o, 152cm, yleispainotus

  KTK-III

ii  Eemeli U

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, YLA2

iii Haavelaakson Edwar

VIR MVA Ch, KTK-I, YLA1

iie Heinämäen Halla

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ I

ie Lempi UNI

Ch, KTK-II, KRJ-I, YLA1

iei Pesonen VOE 

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ I, YLA 1

iee Tinakenkätyttö U

VIR MVA Ch, KTK-I, YLA1

e Haavelaakson Ruusunen

  sph-t, 141cm, yleispainotus

  VIR MVA Ch, KTK-I

ei Heinämäen Ratia

VIR MVA Ch

eii RSA Tuntematon Sotilas

-

eie Bellin Kasvotusten

-

ee Haavelaakson Romanssi

VIR MVA Ch, KTK II, SLA III

eei Raadelman Ärräpää

VIR MVA Ch, KTK II, YLA II

eee Taikakuun Hämypilvi

VIR MVA Ch, KTK II, SLA I

 

Ruusan isä Eepos HUI on Viehättävän kasvatteja. Tämä suomenhevosori yltää säkäkorkeudeltaan 152 senttimetriin. Eepos pärjää sekä este- että kouluratsastuksessa, mutta on ainakin nuorempana kilpaillut enemmän koulun puolella. Tasoltaan hän on Helpon A:n luokkaa, ja esteillä ylittyy ratana 90cm. Ruusan syntyessä Eepos on ollut iältään melko nuori, mutta tulevaisuus orilla näyttää valoisalta. Kantakirjaan poika onkin jo ehtinyt kolmospalkinnolla, eivätkä tulevaisuuden suunnitelmat varmasti ole vaatimattomat. Kotioloissa Eepos osaa kujeillaan piristää tallin arkea, aiheuttaen jopa päänvaivaa joskus omistajalleen. Ratsastuksessa orin hienous näkyy kuitenkin rehellisyytenä ja uljaana itsensä kantamisena.

 

ii. Eemeli U on Viehättävässä asustava Uniruudun kasvatti, eikä missään tapauksessa turha kaveri. Tämä rautias suomenhevosori yltää painotuslajissaan kouluratsastuksessa Vaativa A tasolle saakka ja on kerännyt paitsi arvostusta myös sijoituksia KRJ:n alaisissa kilpailuissa huiman paljon. Kouluratsastuksen lisäksi Eemeli on ehtinyt häikäistä 153cm korkealla olemuksellaan myös näyttelyissä, ansaiten VIR MVA Ch arvonimen. Suomenhevosten kantakirjassa Eemeli on upeasti kakkospalkinnolla. Luonteeltaan tämä arvonsa tunteva herra on ajoittain jopa hieman itserakas, mutta ratsastaessa haastavuudesta huolimatta upea. Ori osaa pitää oman päänsä, vaikka kunnollisen ratsastajan kanssa näyttääkin liikkuvan höyhenen kevyesti.

 

iii. Haavelaakson Eedvar oli tummanpunaruunikko suomenhevosori, joka vietti pitkän upean elämän asustaen Lakeassa Jenny K:n omistuksessa. 156cm säkäkorkeudeltaan oleva Eetu kilpaili aikanaan ahkerasti sekä este- että kouluratsastuksessa. myös näyttelyissä ehdittiin komean pojan kanssa käymään, joista tuloksena VIR MVA Ch arvonimi. Menestys näkyy myös yleislaatuarvostelun ykköspalkintona. Myös kantakirjaan Eetu on päässyt ykköspalkinnolla. Oria on arvostettu suuresti niin ikään jalostuskäytössä, johon sitä on käytetty harkitusti yhdeksän toinen toistaan upeamman jälkeläisen verran. Näistä kaksi kolmasosaa ovat olleet oreja. Luonteeltaan tämä haavelaakson kasvatti on ollut unelma hoidettava ja helppo ratsastaa. Eetu päästettiin ansaittuun lepoon vanhuuden vaivojen iskiessä 26-vuotiaana.

 

iie. Heinämäen Halla on Heinämäen kasvatteja, mutta asustelee Viehättävässä lapsenlapsenlapsensa Ruusan tapaan. Halla on koulupainotteinen suomenhevostamma, vaaleanrautias ja säkäkorkeudeltaan 151 senttinen. Upea ulkonäkö on tuottanut rouvalle VIR MVA Ch arvonimen, minkä lisäksi Halla on palkittu myös kouluratsastuksen laatuarvostelun ykköspalkinnolla. Ei mikään ihme, onhan hänellä huima määrä kyseisen lajin sijoituksia vaativa b tasolta. Näiden lisäksi Halla on kantakirjattu kakkospalkinnolle. Sukuaan Halla on jatkanut onnistuneesti jo kuuden upean varsan verran, joista suurin osa on tullut myös menestymään. Luonteeltaan tämä pakkaus on pirteä ja vauhdikas, mutta erittäin yhteistyöhaluinen.

 

ie. Lempi UNI on sympaattinen suomenhevostamma huimalla 160cm säkäkorkeudella. Tamma on painottunut koulu- ja esteratsastukseen, saavuttaenkin molemmissa huimat sijoitusmäärät. Mikäs siinä kilpaillessa, kun kapasiteettiakin löytyy esteillä yli metrin luokkiin ja koulussa vaativalle tasolle. Ratsastuksen lisäksi tuomareita on hurmattu näyttelykehässä parin irtosertin verran. Luonteeltaan Lempi on kiltti ja innokas, vaikka osaa myös tammamaisen äksyilyn silloin tällöin. Ratsastaessa eteenpäinpyrkivyys ja tahdikkuus ovat Lempin avainsanoja. Tamma on Uniruudun kasvatti ja asustelee Viehättävässä. Jälkeläisiä on maailmaan ehtinyt muutama.

 

iei. Pesonen VOE on sellainen nimi, josta ovat kuulleet varmasti monet suomenhevosista piittaamattomatkin. Syy on varsin positiivinen maine ja upea menestys. Tämä Repeksi kutsuttu musta suomenhevosori on säkäkorkeudeltaan 155 senttinen, painottunut sekä este- että kouluratsastukseen ja ulkomuodoltaan yksinkertaisesti ilmaistuna upea. Sijoitusten määrät kummassakin painotuslajissa ovat ihailtavia. Komealla ulkomuodolla on myös ansaittu muotovalio champion – arvonimi. Näiden lisäksi Repen saavutuksiin kuuluvat sekä koulu- että yleislaatuarvostelun ykköspalkinnot, sekä 76 pisteen kantakirjaus kakkospalkinnolle. Menestys on tehnyt Repestä halutun nimen sukutauluihin, ja jälkeläisiä, jälkeläisten jälkeläisiä, jälkeläisten jälkeläisten jälkeläisiä jne. löytyy mainittavat määrät, toinen toistaan hienompia yksilöitä. Repe on Itä-Laakson kasvatti ja asustaa Viehättävässä. Pojan luonteesta löytyy persoonallisuutta ja temperamenttia, mutta ennen kaikkea voimaa hurmata aivan jokainen.

 

iee. Tinakenkätyttö U on aivan upea yleispainotteinen Uniruudun kasvatti. Tiinaksi kutsuttu suomenhevostamma asustaa Viehättävässä ja on kerännyt kilpakentiltä hienot sijoitusmäärät este- ja kouluratsastuksessa. Muotovalio champion titteli on saavutettu helposti upealla rautiaan ulkomuodolla. Säkäkorkeushan tammalla on 154cm. Yleislaatuarvostelussa Tiina on palkittu ykkösellä, ja kantakirjassakin komeillaan ykköspalkinnolla. Myös hienoja jälkeläisiä on saatettu maailmaan tämän kipakan tamman toimesta. Luonteesta on luultavasti periytynyt kirpeyden lisäksi ratsastukseen hyviä ominaisuuksia kuten kuuliaisuus ja rehellisyys.

 

Ruusan emä Haavelaakson Ruusunen on upea virtuaalitalli Kierossa asustava suomenpienhevonen. Lapsosensa tavoin tämänkin tamman kutsumanimi on Ruusa. 141cm säkäkorkeutta takaavat tamman tosiaan olevan pienhevonen. Ulkomuoto on pienuudesta huolimatta upea, ja näyttelyissä sillä on ansaittu muotovalio champion titteli. Painotukseltaan Ruusa on suuntautunut yleisratsastukseen, sekä esteille että kouluun. Hänet on kantakirjattu ykköspalkinnolle. Elämä tämän ruususen kanssa ei ole aina ruusuilla tanssimista, vaan etenkin hoidettaessa tamma osaa juksailla hoitajaansa. Ruusaa voisi luonteeltaan kuvata pirteäksi, vilkkaaksi ja hieman ponimaiseksi. Tamma saapui Kieroon kasvattajalta Haavelaaksosta.

 

ei. Heinämäen Ratia on 147cm korkea suomenpienhevosori. Sekä ulkonäöllä että luonteella hurmaava Ratia on väriltään harvinainen kaunis kimo. Plakkarissa ovat sekä champion että muotovalio titteli. Ratsastuksen puolella sijoituksia on kertynyt koulukisoissa ihailtava määrä. Kokeiltu on myös työhevoslajeja, mm. kyntöä ja metsäajoja. Ratia on heinämäen kasvatti ja asustelee nykyisin Haavelaaksossa. Jälkeläisiä ei vielä ole monia. Luonteeltaan ori on ihmisrakas, kiltti, miellyttämishaluinen ja rauhallinen, siis varsin mukava tapaus.

 

eii. RSA Tuntematon Sotilas oli lähemmäs 160cm korkea suomenhevosori. Sen enempää tästä Soltuksi kutsutusta hevosesta on vaikea löytää tietoa. Nimen osa ”tuntematon” kuvaa tällä tavoin oria hienosti. Viimeisistä olinpaikoista ei ole juuri jäänyt tietoja sen enempää kuin kisatuloksistakaan, joita tiedettävästi on kuitenkin täytynyt jonkin verran olla. Jälkeläisiä Solttu tuotti maailmaan todistettavasti muutamia kappaleita.

 

eie. Bellin Kasvotusten oli pieni mutta pippurinen suomenpienhevonen. Tämän tamman säkäkorkeus oli 147cm ja painotus kouluratsastukseen. KRJ:ssä tämä neiti, kutsumanimeltään Tupsu, kilpailikin saavuttaen huiman määrän sijoituksia ennen ansaittua kilpailueläkettä. Myös valjakkoajoa Tupsun kanssa on harrastettu mukavin tuloksin, sillä sijoituksia kyseisestä lajista on suunnilleen parisen kymmentä. Jälkeläisiä tämä Bellicosen kasvatti tuotti maailmaan neljä kappaletta elinaikanaan Heinämäessä. Vuonna 2008 Tupsu jouduttiin lopettamaan pahan lihasrevähdyksen takia, mutta onneksi tamma oli ehtinyt jo elämään pitkän ja kunnioitettavan elämän.

 

ee. Haavelaakson Romanssi on todella upea suomenpienhevostamma. Tämä Haavelaakson kasvatti ja kasvattajalleen asustelemaankin jäänyt neiti tottelee kutsumanimeä Roosa. Kouluratsastukseen painottunut Roosa on kilpaillut hienot määrät KRJ:n alaisia sijoituksia, mutta ratsuntaitojen lisäksi myös ulkonäkö on tamman suuri valttikortti. Hän on väriltään punarautias ja säkäkorkeudeltaan vain 139 senttinen, mutta koko pienen kokonsa verran täynnä paitsi energiaa myös kauneutta. Ulkoisilla avuilla on ansaitusti hankittu VIR MVA Ch arvonimi. Lisäksi Roosa on kantakirjattu kakkospalkinnolle ja arvostetussa suomenhevosten laatuarvostelussa huomioitu kolmannella palkinnolla. Luonteeltaan Roosa on vilkas, reipas ja rakastettava. Jälkeläisiä maailmaan on tuotettu muutama.

 

eei. Raadelman Ärräpää oli 152cm korkea suomenhevosori, ja arvostettu sekä eläessään, että vielä kuolemansa jälkeen. Koulupainotteinen Räpäksi tutummin kutsuttu ori kilpaili huimat määrät sijoituksia kouluratsastuksessa. Näyttelyissä tuli hankittua muotovalio champion arvonimet komealla ulkonäöllä. Luonteeltaan Räpä oli energinen herramies. Suomenhevosten kantakirjaan Räpä pääsi kakkospalkinnolla, ja koko paketti palkittiin yleislaatuarvostelussa niin ikään kakkospalkinnolla. Jalostukseen Räpää käytettiin rajoitetusti ja harkitusti muutaman varsan verran. Valitettavasti vanhuus tuli vain orille hieman ajoissa tuoden mukanaan ikävää sairastelua, ja Räpä siirtyi vihreämmille laitumille vuonna 2008.

 

eee. Taikakuun Hämypilvi, tutuille pelkkä Pilvi, on punarautias suomenhevonen. Tammalta löytyy säkäkorkeutta 162cm. Luonteeltaan Pilvi on hyvätapainen, tottelevainen ja yhteistyöhaluinen. Painotus kouluratsastukseen on tuottanut ihailtavan määrän KRJ:n alaisia sijoituksia, ja näyttelyissä haetut sertit ovat oikeuttaneet tamman muotovalio champion titteliin. Pilvi on Taikakuun kartanon kasvatteja, siirtynyt sittemmin asustaman Haavelaaksoon. Haavelaakson kasvattajanimen alle Pilvi onkin synnyttänyt monia toinen toistaan hienompia suomenhevosia, joista mainittavia mm. Haavelaakson Huligaani, Lento, Pikantti ja Milka. Pilvi on kantakirjattu kakkospalkinnolle, ja suomenhevosten laatuarvostelussa palkittu peräti arvostetulla ykköspalkinnolla.

© Donna

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 4 vuotta -  29.10.2011 VARL
syntynyt 20.4.2011
1 vuotta - 07.06.2011
2 vuotta - 25.07.2011
3 vuotta - 11.09.2011
4 vuotta - 29.10.2011
5 vuotta - 16.12.2011
6 vuotta - 02.02.2012
7 vuotta - 21.03.2012
8 vuotta - 08.05.2012
9 vuotta - 25.06.2012
10 vuotta - 12.08.2012
11 vuotta - 29.09.2012

KILPAILUT

Kouluratsastus (41)

27.05.2011 KRJ kutsu, helppo b: 7/50
29.05.2011 KRJ kutsu, helppo b: 6/50

19.05.2011 KRJ kutsu, helppo c: 6/60
04.06.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/50

27.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
27.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50

24.05.2011 KRJ kutsu, helppo b: 6/50

10.07.2011 KRJ kutsu, helppo c: 4/50

20.09.2011 KRJ kutsu, helppo c: 5/40

21.09.2011 KRJ kutsu, helppo c: 6/40
15.09.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/40

03.10.2011 KRJ kutsu, helppo c: 4/50

21.09.2011 KRJ kutsu, helppo c: 4/50

 

02.10.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/30
01.12.2011 KRJ kutsu, helppo c: 3/50
22.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
20.11.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
23.11.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
27.11.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/50

01.12.2011 KRJ kutsu, helppo c: 4/50
03.12.2011 KRJ kutsu, helppo c: 3/50

 

   

04.12.2011 KRJ kutsu, helppo c: 2/50
22.11.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
21.12.2011 KRJ kutsu, helppo c: 2/50
20.12.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/40
 

04.03.2012 KRJ kutsu, helppo c: 2/30
05.03.2012 KRJ kutsu, helppo b: 2/40
03.03.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
05.03.2012 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
13.03.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
15.03.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
23.03.2012 KRJ kutsu, helppo c: 4/50
24.03.2012 KRJ kutsu, helppo c: 5/50
26.03.2012 KRJ kutsu, helppo c: 2/50
19.03.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/60
31.03.2012 KRJ kutsu, helppo b: 7/60
28.03.2012 KRJ kutsu, helppo b: 1/50

29.03.2012 KRJ kutsu, helppo b: 7/50
11.04.2012 KRJ kutsu, helppo b: 2/60
02.04.2012 KRJ kutsu, helppo b: 3/60
03.04.2012 KRJ kutsu, helppo b: 4/60
 

 Esteratsastus (18)

30.06.2011 ERJ kutsu, 80cm: 5/50
03.07.2011 ERJ kutsu, 80cm: 1/50
04.07.2011 ERJ kutsu, 80cm: 2/50

07.07.2011 ERJ kutsu, 60cm: 3/40
10.07.2011 ERJ kutsu, 70cm: 9/100
04.08.2012 ERJ kutsu, 50cm: 4/40
20.09.2012 ERJ kutsu, 50cm: 2/30
14.10.2012 ERJ kutsu, 70cm: 6/60
19.08.2013 ERJ kutsu, 80cm: 6/50
14.02.2014 ERJ kutsu, 80cm: 7/50
06.09.2015 ERJ kutsu, 80cm: 1/80
09.09.2015 ERJ kutsu, 80cm: 6/80
14.09.2015 ERJ kutsu, 80cm: 3/80
17.10.2015 ERJ kutsu, 80cm: 1/40
19.10.2015 ERJ kutsu, 80cm: 4/40
21.10.2015 ERJ kutsu, 80cm: 3/40
22.10.2015 ERJ kutsu, 80cm: 3/40
23.10.2015 ERJ kutsu, 80cm: 4/40

PÄIVÄKIRJA

22.7.2012 Kouluvalmennus - valmentaja: idam 

Tänään tarkkailun kohteena oli ratsukko kokonaisuutena, ja harjoittelimme aivan perusasioita. Aluksi Ruusa sai kulkea pidemmässä muodossa, kun korjasin Ramin kättä hieman eteenpäin ja hartioita rennommiksi, kun ne olivat jännittyneinä liian takana. Kevyessä ravissa Ramin ulkokäsi valui hieman alas, jolloin Ruusa vastasi nostamalla päätään ja etenkin ympyröillä puskemalla lapa edellä ulos. Koska tamma nähtävästi tarkitsee vahvat ulkoavut, on käden ja pohkeen pysyttävä tiiviinä koko kaarteen ajan. Harjoitusravissa teimme siirtymisiä keskiraviin, joissa Ruusa pysyi yllättävän rentona. Lisäsimme päätyyn laukannostot ja laukkaympyrän, josta siirtyminen käyntiin ja kulman jälkeen takaisin harjoitusraviin. Laukannostot olivat hieman hätäisiä ja Ruusa pääsi pitkäksi, siirtyminen keskiravista oli hieman huolimaton. Useiden toistojen myötä meno näytti aina vain paremmalta, ja ero alun ja lopun välillä oli suuri.

 

 

20.7.2012 Kouluvalmennus - valmentaja: idam 

Ruusa näytti alusta alkaen innokkaalta työnkentelijältä. Se kuunteli apuja hyvin, mutta liikkumisesta puuttui pyöreys ja letkeys. Pyysin ratsukon ympyrälle, jotta saataisiin työskentelymuotoa paremmaksi. Ramin tuli ratsastaa ulkopohkeella ravia aktiivisemmaksi, samalla kun johtavalla kädellä ja sisäpohkeella houkutteli hevosta syvemmälle eteen-alas. Ruusa tarvitsi selkeästi tiiviin istunnan ja vakaan ulkokäden toimiakseen oikein. Alkuverryttelyjen jälkeen hioimme perusasioita kuntoon. Siirtymisissä Ruusa pääsi karkaamaan pois avuilta, jolloin neuvoin Ramia ratsastamaan enemmän istunnalla ja pitämään ulko-ohjan tiivisti tuntumalla. Laukkaa työstettiin ympyrällä, pienentäen ja suurentaen uraa. Suurella uralla Ruusan tuli laukata normaalia isompaa laukkaa, ja pienellä uralla kootumpaa laukkaa. Tässä vaiheessa tamma näytti olevan hyvin avuilla, sillä tehtävä ei tuottanut ongelmia. Loppuverryttelyt ratsukko sai suorittaa itsenäisesti.

 

 

10.8.2012 Kouluvalmennus - valmentaja: Alhippa

Valmennuksen aiheena olivat avotaivutus, pohkeenväistö sekä takaosakäännökset. Alkuun ratsukon työskentely oli hieman tahmeaa, mutta valmennuksen edetessä Ruusa alkoi liikkua paremmin. Tähän vaikutti ratsastajan istunnan pieni korjaaminen ja apujen hieman herkempi, mutta napakampi käyttö. Tamman muoto oli hyvä ja asetus sopiva avotaivutusta ajatellen. Kumpikin suunta olivat lähes yhtävahvoja, vaikka täysin virheettä ei selvitty. Ruusaa saa selkeästi ratsastaa, eikä todellakaan missään vaiheessa matkustaa, saadakseen liikkeestä kaiken irti. Väliin otimme lyhyen laukkatyöskentelyn mielen irroiotteluksi ja lihasten vetreyttämiseksi. Tämän jälkeen pohkeenväistö sujui selkeästi avotaivutusta helpommin ja oli suhteellisen virheetöntä molempiin suuntiin, niin kaviouralla kuin leikkaavalta uralta kohti kaviouraa ratsastettaessa. Takaosakäännösten kanssa saa Ruusan kanssa olla tarkkana, ettei tamma lähde oikomaan ja kääntymään mutkalle. Tässä parhain lääke onkin tasainen ja vakaa ulkoapu kääntävän avun lisäksi. Ruusa on ratsu jonka kanssa ratsastaja saa todella työskennellä, mutta palkintokin on onnistuessa sen mukainen.

 

 

 11.8.2012 Kouluvalmennus - valmentaja: Alhippa

Päivän valmennukseen sisältyi siirtymiset ravissa ja laukassa. Aloitimme ravissa, jossa ensin ratsukko teki siirtymisiä harjoitusravin ja keskiravin välillä. Ruusa oli tänään itse hieman aktiivisempi, vaikka edelleen ratsastaja sai selässä työskennellä kyllä kokoajan. Siirtymävaiheessa ratsastaja sai olla tarkkana, että tamma lähtee napakasti etenemään heti keskiraviin vaihdettaessa. Loppua kohden tamma olikin selkeästi herkempi liikkumaan reippaasti eteenpäin. Samaa työskentelyä jatkettiin laukassa siirtymisin harjoituslaukasta keskilaukkaan ja jälleen takaisin. Laukkatyöskentely oli tänään Ruusalle selkeästi helpompaa ja siirymiset olivat samantien napakoita. Siirryimme uudelleen ravityöskentelyyn ja nyt siirtymisiin keskiravin ja kootunravin välillä. Kootturavi tuotti selkeästi tammalle hieman vaikeutta, mutta napakalla ratsastajan tuella tammasta irtosi suomenhevoseksi oikein hyvää kottuaravia. Sama toistettiin myös laukassa keskilaukan ja kootunlaukan välillä. Jälleen laukkatyöskentely oli tammalle helpompaa ja muoto pysyi erittäin hyvänä.

  

  

1.6.2011 Kouluvalmennus, valmentaja: Donna
Kieron Ruusa esitteli tänään kouluvalmennuksessa sekä vahvuuksiaan että hieman heikompia puolia. Heti alusta alkaen tamma liikkui reippaasti. Selästä tulevat ohjeet kuunneltiin myös oikein maltillisesti. Aloitimme ravissa temponlisäyksillä, mikä sujui ihan hyvin. Pysähdyksillä ja peruutuksilla haettiin vielä parempaa tuntumaa kenttään, mutta nämä olivat ratsukolle niin tylsää peruskauraa, että siirryttiin melko pikaisesti vaativampiin liikkeisiin. Avo- ja sulkutaivutuksissa olikin haastetta kerrakseen, ja niistä kruunattiin valmennuksen pääteema. Sulkutaivutuksessa ongelmia tuotti Ruusan laahaava takapää. Sisätakajalka raahasi pahasti perässä estäen näin liikkeen näyttämisen mitenkään sulavalta ja tasapainoiselta. Kannustin ratsastajaa reippaaseen sisäpohkeen käyttöön, jotta se ajaisi hevosta eteenpäin. Toinen asia mihin piti kiinnittää huomiota, oli liian nopea tempo, johon ratsukko aluksi tuntui sortuvan. Ymmärrettäväähän se on, kun Ruusa on innokas etenemään, mutta liian nopealla tempolla kokoaminen vaikeutuu ja sulkutaivutuksesta tulee helposti tavallaan erikoisen näköinen pohkeenväistö. No, ihan näin huonosti ei mennyt, sillä kyllä sulkutaivutukset sulkutaivutuksiksi tunnisti. Pieni pelottelu ”Jos jatkatte noin, niin…” – asenteella antoi kuitenkin hyvää potkua ratsukon tekemiseen. Toistoja tuli tehtyä aika paljon, mutta Ruusa työskenteli hyvin koko ajan, aivan kuten ratsastajakin. Avotaivutusten treenaus jäi sulkuja vähäisemmäksi, mutta ehdittiin niitä vilkaista päällisin puolin, ja treenauksen tarve sulkuihin verrattuna olikin vähäisempi. Rentojen loppuverryttelyjen aikana annoin vielä muutamia ohjeita ja tehtäviä ratsukolle kotiläksyksi, toivotellen samalla onnea ja menestystä.

 

 

3.6.2011 Estevalmennus, valmentaja: Donna
Ruusa oli innokas ja energinen estevalmennuksemme alussa. Verryttelyistä alkaen Ram sai kuitenkin tammaan hyvän yhteyden. Avut menivät perille mallikkaasti. Aloitimme maapuomeilla treenauksen ja laskeskelimme vähän askelia. Ravissa Ruusa sijoitti hienosti askeleensa puomien väliin, mutta laukassa piti ratsastajan jo avittaa laskuissa. Itse hyppäämään lähdettiin yksittäisillä matalilla puomeilla. Ruusa tuli aika vauhdikkaasti esteille, ja Ram sai reippaasti ratsastaa pidätteet läpi. Hyppytekniikka näytti aika kauniilta ja Ram sai kehut loistavasta asennosta. Vähän kiinnitin huomiota Ruusan kaulan ja pään taivutukseen esteen yllä, mutta tämä meni jo pilkunviilauksen puolelle. Estekorkeuden nosto ei hidastanut Ruusan vauhtia yhtään. Esteet ylittyivät hienosti, mutta kyllä Ram sai selässä myös tehdä paljon töitä. Pari kertaa pistin ratsukon rauhoittumaan vähän volteilla ja ympyröillä hyppäämisen lomassa. Valmennuksen lopuksi keskityimme vielä kahden esteen nopeaan sarjaan. Ruusa hyppäsi kiltisti, vaikkakin toinen hyppy jäi aina ensimmäistä vaatimattomamman näköiseksi. Huomioitava seikka muuten koko valmennuksesta oli, että pudotusten puolesta päästiin nollasuoritukseen. Välillä jokin puomi hieman kolisi, mutta sitä ei vielä pudotuksiin lasketa.

 

 

6.6.2011 Estevalmennus, valmentaja: Donna
Toinen pitämäni estevalmennus Kieron Ruusalle keskittyi enemmän kokonaisen radan hyppäämiseen. Aloittelimme silti jälleen yksittäisillä matalilla pystyillä lämmitellen ponnistusta. Ruusa ei ollut aivan yhtä energinen kuin viime kerralla, mutta hyvin kuulolla ja tapansa mukaan innokas hyppäämään. Ram selässä hoiti niin ikään kaikki velvollisuutensa kiitettävästi. Varsinainen rata oli helppo ja koostui hyvin perusesteistä. Jossain vaiheessa muutin sitä saadakseni aikaan vaativammat tiet esteiden väliin, Ruusa kun kuulemani mukaan kaipaa niillä erityistä huomiota. Eivätkä nämä kuulopuheet olleet potaskaa. Hyppääminen sujui tuttuun tapaan varmasti ja hienosti. Oikeiden teiden löytämisen Ruusa jätti täysin ratsastajalle, mikä voikin olla tavallaan hyvä. Välillä tuntui kuitenkin myös siltä, että vauhti hidastui esteiden välillä aivan turhaan ja Ruusa laski tahtia. Ram sai kannustaa tammaa pitämään hyvän tempon yllä. Kannustin ratsukkoa myös kovasti jyrkempiin kaartoihin ja erilaisiin kulmiin. Ruusa kun rohkeasti hyppää esteen kuin esteen vaikka vähän sivustakin, niin teiden hakemista ei ehkä tarvitsisi tehdä niin suurilla kaarroksilla liioitellusti varman päälle. Tätä treenailimme niin ahkerasti, että emme huomanneet edes valmennuksen ajankulua.

Webdesign © 2011 Ram.