AAVAN SAKARI

 

RIP 9.2.2014

 

Nimi Aavan Sakari "Sami"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Aavan Suomenhevoset
Skp & säkä Ori & 153cm Koulutus Koulupainotteinen, Vaativa B
Syntymäaika 25.08.2010  Rekisterinumero VH11-018-0032 
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

 

Meriitit & näyttelyt

VIR MVA Ch myönnetty 02.06.2011

KRJ-I 21 (7+7+7) - 40 - 25 - 12 - 8 = 106 p.

YLA2 35 + 29 + 40 + 29 = 133p

KTK III 16 + 17 + 18 + 17 = 68p
- Hyvä rotu- ja sukupuolileima. Kaunis pää, paksu kaulan liittymä, piirteetön säkä, painunut selkä. Supistuneet etusääret.
- Erinomainen ratsutyyppi, aavistuksen etupainoinen, pyöreä tiivis runko, takakorkea.
- Hyvät tyypit, sopusuhtainen pyöreä runko, pitka kaula, pirteetön säkä, hieman lyhyet etusääret.

SLA-I 16 + 21 + 25 + 20 + 15 = 97 p.
1. Hyvät tyypit ja sukupuolileima (5p)
2. Paksu kaulan liittymä, kaunis ilme (4p)
3. Pyöreä melko tiivis mutta sopusuhtainen runko (4p)
4. Supistuneet etusääret, vennot vuohiset (3p)

   

17.12.2010 Fiktio  BIS4 +irto-SERT   pt. Anette N.

11.01.2011 Siljan Suom. , BIS3 +irtoSERT pt. Anette N.

08.03.2011 Viehättävä, BIS4 +MVA-SERT  pt. Peppi S.

30.05.2011 VV, BIS 2 +MVA-SERT  pt. Peppi S

Jälkeläiset

02.02.2011 t. Aavan Minja (Aavan Miina)

20.07.2011 t. Viehättävän Serena (Neiti Roihu DAF) om. Härdelli

02.05.2011 t. Siipirikko HUI (Aavan Sakari

01.12.2013 o. Palkkasoturi HUI (Fiktion Pipa)


© Tallin omaisuutta

 

LUONNE

Yleisesti Aavan Sakari, eli Sami ei ole mikään ikkunaostos vaan harkinnan jälkeinen päätös. Sami tuli Viehättävään Aavan Suomenhevostallista, kun satuin juttelemaan Jessikan kanssa ja häneltä olinkin jo pitkään ollut aikeissa katsella seuraavaa hevosta Viehättävän ylisuureen suomenhevoslaumaan. Sami näytti ja tuntui aluksi liiankin pieneltä suomenhevoseksi, mutta päästyäni selkään, pojan pieni koko unohtui saman tien. Sami ei ole laisinkaan niin pieni kuin ulospäin näyttää, sen upeat ja isot liikkeet hurmasivat minut täysin ja olikin aivan selvää että ori tulisi meille.

 

Hoitaessa Sami on koko ajan tutkimassa, haistelemassa, maistelemassa ystävällisesti mitä hoitaja touhuaa. Se on hyvin sosiaalinen, mutta myös huomion kipeä. Kun viereisessä karsinassa olevaa hevosta huomioidaan Samia  enemmän, voi olla varma että poika jollain tavalla herättää huomiota. Uuden hoitajan kanssa Sami on alkuun varuillaan, muuten se on hoitaessa hyvinkin kiltti ja helppo. Sami saattaa kuitenkin hätkähtää äkkinäisiä liikkeitä ja hermostua niistä. Pojalle onkin tärkeää jutella paljon, sillä se rauhoittaa Samin saman tien.. Sami on helppo pestä ja muutenkin helppo käsiteltävä. Satulan ja suitsien kanssa ei tule ongelmia.

 

Taluttaessa Sami on yleensä helppo, tosin välillä vähän liiankin reipas ja ei ole aina ihan samaa mieltä taluttajansa kanssa kulkusuunnasta, jolloin pitää hetken jutella, kuka päättääkään minne mennään. Säikähtäessään se singahtaa pois päin pelottavasta asiasta, mutta rauhoittuu huomatessaan taluttajan roikkuvan narunpäässä..

 

Ratsastaessa Samilta löytyy liikettä ja osaamista koulun puolella. Vaikka poika onkin pieni kooltaan, ei se tarkoita että se olisi muita vähäpätöisempi tai huonompi. Samin mielestä päin vastoin, hän on ehdottomasti paras. Sami ei ratsuna sovi ihan aloitteleville, sen verran se on arvaamaton. Olemattomat möröt tai jopa oikeat möröt vauhdittavat mukavasti Samin elämää ja sen mielestä turhan yksinkertaisia harjoituksia.

Kouluratsastus on Samille se juttu. Niin kuin pojan vanhemmat, yltää Samikin vaativan b:n tasolle. Sami kuuntelee hyvin pohjetta ja tarvitseekin sitä paljon tuekseen, vaikka tuntuukin helposti liiankin vauhdikkaalta. Jos ratsastaja ei uskalla lähteä käyttämään pohkeita, ei Samikaan viitsi vaivautua kanniskelemaan itseään, onhan se varsin mukavaa, että ratsastaja kantaa pojan päätä. Eli vetokisaan Samin kanssa ei kannata lähteä, vaan kun heti alkuun muistaa pitää pohkeet lähellä, pysyy Samikin hereillä ja kantaa itse itsensä. Jos ratsastaja ratsastaa pelkällä kädellä saa, pojan päänkantamisen lisäksi, Samin etupainoiseksi ja takajalkojen käyttö unohtuu. Tällöin peräänantoakaan ei rehellisesti tule. Sami vaatii siis ratsastajan hereille ja ratsastamaan. Esteillä Sami ei ole parhaimmillaan vaikka osaakin hypätä hyvin 80cm asti. Sami ei jaksaisi pomppia mitään esteitä ja yrittää keksiä niitä mörköjä sieltä sun täältä. Kannattaakin keksiä orille esteiden lomassa töitä, niin että se jaksaa keskittyä. Esteiden hyppääminen tekee Samille silloin tällöin hyvää, mutta ei se siitä näytä pahemmin nauttivan ja aloittelevalla ratsastajalla yleensä juoksee esteen ohitse, eikä hyppää yli.

 

Maastossa Sami saattaa keksiä mörköjä, joten kannattaa kehittää sille pienillä ohjan liikkeillä töitä ja ratsastaa maastossakin vaikka peräänannossa. Sami kyllä nauttii kovasti maastoilusta ja välillä ori unohtaa että se voisi ehkä pelästyä jotain. Sami tykkää myös irrotella suorilla laukassa ja tilaisuuden tullen kiitää kuin nuori oripoika innosta soikeana. Kilpailuissa Sami on aina kuin konkari ja viilipytty. Sami ei jännitä ja näyttää mielellään muille hienon miehen esimerkkiä. Suorituskin onnistuu aina Samilta ongelmitta ja hermoilematta. Se on valkoisten aitojen sisällä pörheä ja todella innoissaan.

 

Muiden hevosten seurassa Sami on hieman ujopoika eikä ihan laumanjohtaja tyyppiä. Sami kyllä mielellään kaveeraa muiden kanssa, mutta viihtyy hyvin yksinäänkin. Eläinlääkäri ja kengittäjä ovat Samille ihan tuttuja. Kengittäjän kengittäessä Sami haluaisi tutkia ja haistella, maistellakin, mutta osaa se käyttäytyä. Eläinlääkäriä poika vähän hätkähtää, mutta kun lääkäri osaa liikkua rauhallisesti, Sami tuntee olevansa turvassa.

SUKUSELVITYS

i Rajattoman Sammakkoprinssi

  sh-o, 159cm 

  

ii Lakean Heikka
VIR MVA Ch
iii Fiktion Iivari

KTK-III, YLA2

iie  Haavelaakson Harha

KTK-III, YLA2

ie Jemiino KAT
SLA III
iei Julma-Jannu KIR
YLA1, ERJ II
iee ESP Verimiino
KRJ II, YLA2, SLA II
e Fiktion Tiinu

  sph-t, 147cm 

  KTK-III, Ch

ei Muistoraunion Uupos
KTK III
eii FNS Eepos VIR MVA Ch, KTK I, KRJ I, KERJ III, VVJ II, YLA1, SLA II
eie Viljamäen Muskamaija
ee Mörkövaaran Tinja
VIR MVA Ch, YLA1
eei Karmiinin Känniääliö
YLA2 ,SLA II
eee Fiktion Kelmitär
KRJ I, YLA1, SLA I

 

Samin isä, eli Rajattoman Sammakkoprinssi, on 159 cm korkea suomenhevosori, väriltään punarautias. Kilpailutuloksista ja koulutustasosta päätellen ori on melko pitkälti kouluratsastukseen painottunut ja sijoituksia tältä komealta herrasmieheltä löytyykin jopa vaativista luokista saakka. Luonteeltaan tämä Prinssiksi kutsuttu ori on melko orimainen, mutta tästä huolimatta kiltti ja jopa arkakin. Ratsastaessa se osaa olla todella näyttävä, mutta vaatii ratsastajaltaan melko paljon. Prinssiltä löytyy tähän mennessä kolme jälkeläistä, Sami mukaanlukien. Tästä orista tulee takuulla vielä jotain suurta!

 

Lakean Heikka on mielettömän komea, punarautias suomenhevosori. Säkäkorkeutta tältä Heikaksi kutsutulta orilta löytyy 158 cm, painotukseltaan se on vahvasti kouluratsastuspainotteinen ja kouluratsastuksesta siltä löytyykin sijoituksia yli laatuarvosteluiden maksimimäärän. Tämä todella upea ilmestys on Viehättävässä toiminut jalostusori, joka on palkittu hyvin runsain palkinnoin. Heikka on palkittu näyttelyissä VIR MVA Ch-arvonimellä, laatuarvostelupalkinnoista löytyy KRL-II. Ori on myös kantakirjattu II-palkinnolla, 73 pisteellä. Jälkeläisiä Heikalla on seitsemän, eikä ori ole enää tarjolla jalostukseen.

 

Fiktion Iivari oli suomenhevosia kasvattavan Fiktion kasvatti, rautias ja komea suomalainen ori. Iivariksi tai Ilpoksi kutsuttu oripoika asui virtuaalitalli Lakeassa, muiden upeiden suomenhevosten joukossa. 157 cm korkea ori on kilpaillut monipuolisesti niin koulu – kuin esteratsastuksessakin, mutta myös kenttäkilpailuista löytyy tuloksia. Parhaiten tämä herra on kuitenkin pärjännyt kouluratsastusradoilla sijoituksia niittäen. Iivari ehti käydä elämänsä aikana myös laatuarvosteluissa, sekä  kantakirjaustilaisuudessa, joista löytyykin tuloksia: se on palkittu YLA2, sekä SLA-II-palkinnoin laatuarvosteluista, sekä kantakirjattu III-palkinnolle. Valitettavasti Iivari menehtyi 10.01.2010, mutta ehti jättää jälkeensä yhdeksän upeaa jälkeläistä.

  

Haavelaakson Harha, eli vain Harhaksi kutsuttu tamma oli virtuaalitalli Lakeassa asuva, erittäin näyttävä ja suloinen suomenhevostamma. Haavelaakson kasvattama neiti oli painottunut kouluratsastukseen, mutta toimi myös hyvin menestyen työhevosena. Luonteeltaan se oli hyvinkin tasapainoinen ja oikeastaan tavallinen suomenhevonen, jos näin voi sanoa – tietenkin kohteliaisuudella, sillä suomenhevosen kuuluukin olla juuri omanlaisensa rauhallinen luonne. Harha on kilpaillut lajissa kuin lajissa aina kouluratsastuksesta maastoesteratsastukseen, työhevoskisoja tietenkään unohtamatta. Harha palkittiin kantakirjatilaisuudessa huhtikuussa 2009 III-palkinnolla. Laatuarvosteluista löytyy YLA2 ja hieno tulos, SLA-I.

 

Jemiino KAT oli Jeminaksi kutsuttu, hyvin kaunis ja erikoisemman värinen suomenhevostamma. Tämä tummanrautias tamma ihastutti erityisesti ulkonäöllään, mutta myös rakastettavalla luonteellaan. Kouluratsastukseen painottunut tamma kilpailikin ainoastaan KRJ:n alaisissa kilpailuissa, joista olikin niittänyt yhteensä 45 huikeaa sijoitusta, niin helpoista kuin vaativistakin luokista. Jemina kierteli myös joissain rotunäyttelyissä, mutta juuri III-palkintoa parempaa se ei kuitenkaan saanut. Suomenhevosten laatuarvostelusta Jemina nappasi III-palkinnon syyskuussa 2009. Jälkeläisiä Jeminalta on jäänyt kahdeksan, mutta tamma itse siirtyi ajasta ikuisuuteen kaasuähkyn takia 20.10.2010, ollessaan 20-vuotias.

 

Julma-Jannu KIR on lopetetun suomenhevostallin, Kirveltäjän hieno kasvattiori. Tämä melko pienikokoinen, 150 cm korkea ori oli painotukseltaan yleispainotteinen, koulutustasoltaan melko kovatasoinen: kouluratsastuksessa vaativa B ja rataesteillä hyppäsi jopa 100 cm. Nimestään huolimatta tämä rautias, ”Julmikseksi” kutsuttu hevonen oli todella kiltti ja suloinen herrasmies. Vaikka siltä löytyi omiakin tempauksiaan, se kuitenkin ihastutti aina herttaisella olemuksellaan. Kilpailuissa Julmis on niittänyt menestystä todellakin kunnioitettavasti ja se onkin palkittu yleislaatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla, sekä ERJ:n laatuarvostelussa toisella palkinnolla. Jälkeläisiä Julmiksella on tiedossa kuusi.

 

ESP Verimiino oli Aynan kasvattama ori Espergardesta. Menmaksi kutsuttu tamma asui Katvustossa miltei ikänsä ja olikin omistajansa yksi silmäterä kuulopuheita uskoen. Tämä kauniin punarautias tamma oli rakenteeltaan melko siro ja pienikokoinen, mutta erittäin nätti ja suloinen tamma. Luonteeltaan Menma oli yleisesti ottaen hyvin mukava ja kiltti, ratsastaessa taas melko herkkä. Kouluratsastukseen painottunut Menma kilpaili aktiivisesti painotuslajissaan, mutta omaa myös runsaasti sijoituksia valjakkoajosta sekä kenttäesteratsastuksen vaativimmistakin luokista. Näiden ansiosta tamma pärjäsikin myös laatuarvosteluissa, sillä siltä löytyy YLA2, SLA-II sekä KRJ-II-kilpailukaapistaan. Jälkeläisiä Menmalta on tiedossa kolme, joista kaksi ovat oreja ja yksi tamma. Valitettavasti hevonen menehtyi vuonna 2008.

 

 

Samin emä sen sijaan, kaunis Fiktion Tiinu, on pienhevoskokoinen suomenhevostamma. 147 cm korkea neitonen on väriltään hyvin näyttävän rautias, painotukseltaan myös kouluratsastuspainotteinen. Tiinu on myös Miljan kasvattama virtuaalitalli Fiktiosta, mutta nykyään tamma asustaa iloisesti ja menestyen Aavan Suomenhevosissa, Jessikan omistuksessa. Tamma on perusluonteeltaan melko haastava, mutta oikeassa käsittelyssä kyllä nöyrä ja fiksu hevonen. Jälkeläisiä Tiinulta löytyy Samin lisäksi vain yksi, mutta tulee varmasti toimimaan siitoskäytössä myös enemmän. Tähän mennessä Tiinu on ehtinyt niittää menestystä näyttelyistä ansaiten Champion-arvonimen, sekä kantakirjatilaisuudesta napaten III-palkinnon.

 

Muistoraunion Uupos on Hovikartanon kasvattama punarautias orimies. Tämä yleispainotteinen hevonen asuu Miljan omistuksessa Fiktiossa, painotukseltaan se toimii yleispainotteisena ratsuna ja valjakkohevosena. Luonteeltaan Uupos on oikein rehellinen ja fiksu, kuten suomenhevosen kuuluukin olla. Se on hieman rauhaton orimaiseen tapaan, mutta kuitenkin hyvin herkkä ja kuuliainen ja erityisesti ihmistä kunnioittava. Uupos on kilpaillut erittäin runsaasti, sijoituksia löytyy pitkälti yli 100 niin este -, kuin kouluratsastuksestakin, mutta myös vaativasta valjakkoajosta. Uupos on käynyt suomenhevosten laatuarvostelussa keräten II-palkinnon, sekä kantakirjatilaisuudessa saaden III-palkinnon. Jälkeläisiä orilta löytyy yhdeksän, joista jokainen on menestynyt ja näyttävä hevonen.

 

FNS Eepos on kunnioitettu vanhanlinjan suomenhevonen. Tämä voikko, pienhevoskokoinen ori oli myös vahvasti kouluratsastukseen painotettu Fanononén kasvatti. Tämä luonteeltaan monipuolinen ja vauhdikas poika ihastutti ja vihastutti omilla tempauksillaan, vaikka loppupeleissä olikin oikein helppo ja kiltti ori. Mielettömän hyvin kilpailuissa ja näyttelyissä palkittu, Eetuksi kutsuttu hevonen oli hyvin menestynyt elämänsä aikana. Se on palkittu runsain palkinnoin ja meriittilista näyttääkin valtavalta: VIR MVA Ch-arvonimi, KTK-I, KRJ-I, VVJ-II, sekä huima YLA1. Jälkeläisiä Eetulta on tietojen mukaan 12.

 

Viljamäen Muskamaija on myös upea vanhalinjainen,Viljamäen kasvattama suomenhevostamma, mikä asuu kuitenkin Heinämäessä, ja onkin asustanut vallan pitkän ajan elämästään. Luonteeltaan fiksu, rehellinen ja mukava Maija toimii niin esteillä kuin koulussakin, lähinnä helppoja luokkia. Ratana Maija hyppää noin 70 cm korkeudelta esteitä. Maija on kilpaillut kuitenkin kutakuinkin vain kouluratsastuksessa, missä on pärjännyt kohtalaisen hyvin. Jälkeläisiä siltä löytyy ainakin kaksi, mutta muista mahdollisista ei ole tietoja.

 

Mörkövaaran Tinja onkin pienhevoskokoinen, ”huimat” 145 cm korkea. Väriltään Tinja on kaunis rautias, omaten hieman hopeahtavat jouhet. Virtuaalitalli Fiktion omistama, siro ja nätti tamma on painottunut tämäkin kouluratsastukseen, missä onkin kilpaillut menestyen vaativa B-luokissa asti, mutta ompa se nähty myös rataesteillä hyppäämässä maksimissaan 90 cm esteitä. Tämä hyvätapainen ja reipas tamma on saanut elämässään viisi jälkeläistä, joista monet ovat jatkaneet menestyneesti emänsä jalanjäljissä. Tinja on palkittu näyttelyiden osalta VIR MVA Ch-arvonimellä, sekä yleislaatuarvostelussa 1-palkinnolla!

 

Karmiinin Känniääliö oli virtuaalitalli Karmiinin kasvattama, mutta Mörkövaarassa asuva suomenhevosori. Juuri hevoskokoon yltävä, 149 cm korkea rautias hevonen oli hyvin tasokas kouluratsu, taitaen jopa vaativa A-luokat. Olaksi kutsuttu ori taisikin tuntea arvokkuutensa, sillä se käyttäytyi toisinaan erittäin egoilevasti ja itsestään hieman liikojakin luullen – vaikka toisaalta, kyllähän se upea olikin! Ratsastaessa se oli erityisesti kovin näyttävä ja upea, kunhan ratsastaja tiesi mitä tehdä milloinkin. Kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa kilpaillut Ola sai niin suomenhevosten laatuarvostelusta, kuin yleislaatuarvostelustakin II-palkinnot. Jälkeläisiä orilla on kahdeksan. Ola menehtyi valitettavasti kesällä 2010.

 

Fiktion Kelmitär oli myös Mörkövaarassa asuva tamma, joka myös menehtyi kesällä 2010 vanhuuden tuomiin ongelmiin. Katiksi kutsuttu hevonen oli myös Fiktion kasvattama, 152 cm korkea rautias tamma. Luonteeltaan se oli mielikuvituksettomasti sanottuna kiltti ja rauhallinen, mutta myös omapäinen ja persoonallinen aina sen puolen ottaessaan. Kati kilpaili aktiivisesti elämänsä aikana kouluratsastuksessa sekä valjakkoajossa, molemmista sijoituksia ihan mukavasti keräillen. Tästä syystä se palkittiinkin monissa laatuarvosteluissa ansaitusti, nimittäin Katilta löytyy plakattuna YLA1, KRJ-I, sekä SLA-I! Huimat ykköspalkinnot ovat siis täysin tämän tamman arvoisia. Jälkeläisiä Kati sai seitsemän, joista jokainen on syntynyt Mörkövaaran kasvattiliitteen alle.

© Juli

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 3 vuotta - 16.01.2011 VARL
syntynyt 25.8.2010
1 vuotta - 12.10.2010
2 vuotta - 29.11.2010
3 vuotta - 16.01.2011
4 vuotta - 05.03.2011
5 vuotta - 22.04.2011
6 vuotta - 09.06.2011
7 vuotta - 27.07.2011
8 vuotta - 13.09.2011

9 vuotta - 31.10.2011

10 vuotta - 18.12.2011
11 vuotta - 04.02.2012
12 vuotta - 23.03.2012

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

Vapaapäivä

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus  (48)

27.12.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
27.12.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
30.12.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
30.12.2010 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50

  
14.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/40
14.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
15.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
10.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
11.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
12.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
10.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
11.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50

18.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
20.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
19.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

22.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/30

  

20.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/30

 

07.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
19.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
12.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
12.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
14.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50

23.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/40

24.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/40
26.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/40
27.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
27.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/40
18.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
19.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
13.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50

03.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
04.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50

 

 

 

07.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
09.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
09.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

02.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
05.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
06.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
06.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/40
21.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
23.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
26.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
21.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/40
16.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
20.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50

20.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/40
22.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/40
23.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/40

  

 

PÄIVÄKIRJA

24.10.2012  -  Ram. Päiväkirja

Hoidin Samin ratsastuskuntoon nopeasti aamusta ja olin selässä jo ennen kymmentä. Koulu treeni tekisi hyvää kummallekin heti aamusta, vaikka kentällä puhalsikin viileä tuuli. Aluksi vetreennyimme yön jälkeen kummatkin ihan kaviouralla kävelemällä. Sami toimi heti yhteistyöhaluisesti, mikä teki koko tunnista hyvän ja tehokkaan. Treenasimme etu- ja takaosa käännöksiä, jotka ori suoritti  -  aluksi hieman liiankin reippaasti  -  huolellisesti. Ravissa ori pyrki nopeasti peräänantoon ja laukkakin oli loppujen lopuksi hyvä. Laukassa teimme tempon vaihteluja ja Sami nautti välillä kovastakin vauhdista. Lyhyt laukkakaan ei teettänyt ongelmia. Lopuksi Sami sai kourallisen porkkanoita ja hyvän mielen.

 

 

26.11.2011 Päiväkirjamerkintä - Ram.

Nyt olisi taas koulutreenin paikka, tokaisin Samille karsinassa. Harjasin orin ja talutin maneesiin. Sijoituksia kisoissa oli tullut vaikka kuinka, mutta treenata silti piti. Sami näytti olevan hyvällä päällä. Se oli innokas lähtemään töihin. Kiristin vyön ja sain monta kertaa pitää orille puhuttelun, kun se ei olisi jaksanut seistä paikoillaan vyön kiristyksessä. Viimein pääsimme käyntiin. Samilla oli paljon energiaa ja se ehdottomasti halusi käyttää sitä. Muistutin kuitenkin että käyntiäkin tuli treenata, joten tein pidätteitä paljon. Kun käynti oli mielestäni hyvä siirsin Samin raviin. Se oli jo ehtinyt unohtaa alkusälhäämisensä, joten ravista tuli heti hyvä. Tein voltteja ja taivutuksia. Treenasimme kiemurauria. Sami työskenteli oikein hyvin ja yhteistyöhaluisesti. Laukassa harjoittelimme laukanvaihtoja. Treenin jälkeen se sai kävellä vähän aikaa, kunnes talutin sen takaisin talliin.

 

 

19.7.2011 Kouluvalmennus - valmentaja: Jessika
Samin kanssa aloitettiin venyttämällä eteen alas, Ram lähti alkuun ravaili vain pitkin uraa mutta käskin hänen lisäämään alkuverryttelyn eteen alas taivutuksiin paljon ympyröitä, voltteja ja temponvaihteluja. Sami oli kokoajan kuulolla ja pieni säpsyminenkin loppui kun tehtäviä tuli lisää - korostin Ramille sitä kuinka tärkeää on hieman arvaamattomien otusten kanssa tehdä tehtävää tehtävien perään, tällöin tyhmät sapelihammastiikerit jäävät kuin itsestään omiin pesiinsä pelottelemasta pieniä hevosparkoja. Hetken venytimme myös laukassa. Teimme tänään ravissa avo- ja sulkutaivutuksia, mutta jottei tälläkään kertaa jääty vain kulkemaan pelkkää uraa jokaisen lyhyen sivun keskelle tuli pysähtyä, peruuttaa muutama askel ja nostaa laukka ja tehdä pieni laukkavoltti. Tehtävä antoi Ramille haastetta, Sami ei halunnut koota itseään tarpeeksi voltille ja alkuun volttien koko oli lähes ympyrää muistuttava - onneksi Ram korjasi joka kerta ja muisti ratsastaa vahvasti myös istunnalla joten ori palasi hyvin kuulolle ja loppupään voltit olivat uskomattoman hyviä. Harjoittelimme kokoamista myös ravissa, ensin kokosimme ravia aina niin pitkälle että ori jo hieman alkoi protestoimaan hännän viuhtomisella mutta sitten aloitimme myös lisäämään ravia. Tämä aiheutti ratsukolle hieman päänvaivaa, Sami herkistyi kokoamisesta niin hurjasti että lisäämisapujen jälkeen ori säntäsi aina laukkaan. Meni tovi ennenkuin yhteinen sävel toimi, siirtymiset saatiin pehmeiksi ja tasaisiksi ja niin lisätty kuin koottukkin ravi oli erittäin hyvän näköistä. 

 

 

 01.12.2010 Kouluvalmennus - Maijunen
Pikkuinen Sami-herra käveli maneesissa tarmokkaasti, eikä takuulla antanut minun ymmärtää, että sen koko olisi jotenkin menoa haitannut - päin vastoin. Tarmokkuuden tihentymä, sanoisinko. Samia oli tänään ratsastamassa tyttö, joka ei ollut kyseisen hevosen kanssa vielä ollut paljoa puuhastellut - siksi varmaan häneltä olivatkin hieman oikeat nappulat hukassa. Sami hoiti homman niin hyvin kuin ratsastajan antamista ohjeista osasi ymmärtää, mutta hakemisen varaa oli vielä! Tunnin aikana eniten käyttämäni sanat olivat varmasti "Ratsasta!" ja "Rohkeasti!". Tunnin mittaan ratsukon välinen yhteistyö syveni, kun aluksi hieman säikähtäneen oloinen tyttö rentoutui ja uskalsi jo tosiaan ratsastaa, ei vain matkustella Samin kyydissä. Vaikka tämänpäiväinen valmennus kuluikin Samin kehittymisen kannalta aika pitkälle ilman edistymistä, olen silti tyytyväinen työn tulokseen enkä missään nimessä sanoisi kerran menneen hukkaan - erinomaista ja tärkeää harjoittelua Samin ja tämän uuden ratsastajan välisen luottamuksen rakentamiseksi. 

   

 

05.12.2010 Kouluvalmennus - Maijunen

Oli kulunut jo hyvä aika edellisestä valmennuskerrastani Samin kanssa. Ratsastaja ja ori olivatkin jo tänä aikana löytäneet yhteistyön sävelet, joten saimmekin tällä kertaa treenata ihan toden teolla. Saapuessani paikan päälle Sami olikin jo valmiiksi lämmitelty, joten pääsimme aloittamaan miltei heti. Aluksi ratsukko touhusi perusharjoitusten parissa, jotta Samin liikkumiseen löytyi haluttu tahti ja elastisuus. Samalla puursimme hieman tempon vaihteluiden parissa. Suunnitelmissani oli ollut treenailu avo- ja sulkutaivutusten parissa, mutta koska Sami tuntui olevan jo aika haka kyseisien liikkeiden kanssa, siirryimme puurtamaan laukanvaihtojen parissa. Aluksi suurin hankaluus oli löytää laukkaan sopiva tempo ja hallittavuus. Harjoittelun edetessä nämäkin kuitenkin löytyivät, ja aloitimme laukanvaihtojen treenaamisen. Tarkoitus oli saada aikaiseksi puoli-rataleikkaan aikana keskihalkaisijaa ylitettäessä vaihto askeleessa. Ensimmäisillä yrityksillä Sami haki voimakkaasti tasapainoa, mistä johtuen tehtävästä tuli hieman läpijuostun oloinen. Kunhan oriille karttuu ikää, sen tasapainokin paranee treenauksen lomassa ja suorituksetkin alkavat parantua.

    

 

10.12.2010 Kouluvalmennus, valmentaja: Riella

Sieltäpäs saapuikin komea parivaljakko ! Samin kanssa alkuverryttelyt oli vähän niin ja näin kun ori yritti kovasti että ratsastaja olisi kantanut sen päätä vaikka Ramilla olikin pohkeet lähellä - tosin ei hevosen mielestä tarpeeksi lähellä. Verryttelyjen lopussa, ennen varsinaista koitosta, Sami alkoi kantaa itse itseään ja käyttämään jalkojaan oikein. Tänään voisimme harjoitella avotaivutuksia ja koottua, sekä lisättyä laukkaa eri tehtävillä. Aloimme taivuttaa Samia, mutta se yritti ensin puskea lapa edellä ja välillä se näki siellä täällä mörköjä. Yritit saada sen keskittymään etkä antanut sen pälyillä ympärilleen jolloin kaikkien elämä helpottui. Käskin ratsastajan tukevan paremmin ulko-ohjalla koska ori ei käyttänyt ulkokylkeään ollenkaan ja painoi sisäohjalle pysyäkseen tasapainossa. Korjasit virheen ja heti alkoi sujua paremmin. Välillä tuli pieniä korjauksia, mutta kokonaisuudessaan avotaivutukset sujuivat sekä käynnissä, että ravissa ihan ilman suurempia ongelmia. Ensimmäistä kertaa laukkaa nostettaessa se päätti säikähtää jotain lintua ja sykähti eteenpäin mutta sait sen nopeasti hallintaan ja jatkamaan tehtävää. Ratsastaja rupesi kokoamaan Samia ja ori yritti protestoida kun pohkeet eivät olleet tarpeeksi lähellä ja taas tuli se pään kannattelu-reaktio, joka tosin oli nopeasti korjattu. Tiiviimpi istunta ratsastajalla ja meno näytti heti paremmalta eikä Samikaan tehnyt mitään omiaan siellä vaan keskittyi. Lisätyssä laukassa hevonen innostui vähän liikaakin, mutta muutaman kiemuran ja voltin avulla sait sen taas kunnolla hallintaan ja kulkemaan, joten lisätty laukkakin näytti upealta. Hieno homma !

   

 

12.12.2010 Kouluvalmennus

Ram ja Sami aloittivat valmennuksen perus herättelyllä jotta saatiin meno kevyen näköiseksi ja tietysti myös tuntuiseksi. Ram tiesi konstit millä orin hereille sai mutta yritimme herätellä orin nopeammin, jo heti alkukäyntien aikana ja siirryimme seuraavaan askellajiin vasta kun homma pelitti kunnolla. Seuraavaksi harjoittelimme raviympyröitä pienentäen ja suurentaen ympyrää vuoron perään pelkällä istunnalla ja pohkeella, lisää haastetta haimme vielä vasta-asetuksilla ja Sami pistikin alkuun hieman hanttiin tehtävää, loppua kohden laatu parani ja kehotinkin lisäämään harjoituksen kotityöskentelyyn. Lopuksi vielä treenattiin laukkaa samalla idealla, tässä hevonen hermostui aluksi kunnolla ja teki ylimääräiset loikat, suostuttuaan yhteistyöhön jälleen ratsukko suoritti tehtävän erittäin hyvin ja siihen oli hyvä lopettaa tämä tehtävä. Lopuksi hioimme vielä vastalaukkaa, tämä suoritus meni hyvin molempiin suuntiin, kulmat piti tehdä erittäin loivasti mutta huomioon ottaen orin nuoren iän niin todella mallikelpoinen suoritus.

Webdesign © 2011 Ram.