SILJAN SATUMÖRKÖ

 

RIP 5.11.2013 

 

NimiSiljan Satumörkö "Satu"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenpienhevonen Kasvattaja Siljan Suomenhevoset 
Skp & säkä Tamma & 147cm Koulutus Yleispainotteinen, He A & 100cm
Syntymäaika 02.11.2010  Rekisterinumero VH11-018-0086
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

 

Meriitit & näyttelyt

Champion myönnetty 

KRJ-II 21 (7+7+7) - 40 - 12,5 - 10 - 8 = 91,5 p.

YLA2 35p + 36p + 29p + 35p = 135p

KTK-II 20 + 19 + 18 + 19 = 76p
- Erittäin hyvä sukupuoli-, tyyppi- ja rotuleima. Kaunis pää, hyvä kaula, piirteetön säkä. Hyvät jalka-asennot mutta hieman matalajalkainen.
- Erinomainen pienhevosleima, hieman pitkä pyöreä runko.
- Hyvät tyypit, matalajalkainen, pitkä sopusuhtainen runko, pieni pää.

 

20.02.2011 Toivoton, +irto-SERT pt. Maria A.

08.01.2011Suomenhevost. Aro , +irtoSERT  pt. Kata P.

29.03.2011 Kiero, irto-SERT  pt. Anette N.

23.08.2012 Karmiva +irto-SERT  pt. Shonna S.

11.10.2012 Viehättävä, BIS5 +MVA-SERT pt. Peppi S.

Jälkeläiset

24.07.2011 sh t. Viehättävän Haipakka (Hamppuheebo HUI)

 07.11.2011 o. Viehättävän Talviuni (Koistilan Trolli)

14.07.2012 t. Viehättävän Valeria (Hamppuheebo HUI)

11.04.2013 t. Viehättävän Miranda  (Viehättävän Pluto)

© Tallin omaisuutta

 

LUONNE

 Yleisesti Siljan Satumörkö eli Satu tuli Viehättävään 2010 marraskuussa. Satuin käymään Decnen luona Siljan Suomenhevosissa ja ihastuin täysin tämän neidon vanhempiin. Lisäksi talliin tarvittiinkin jo kipeästi uutta tammaa. Saatuani varsan itselleni, jouduin hetken miettimään, minkä sian säkissä olinkaan ostanut. Tukkasekaisin oleva suht pienikokoinen suomenhevostamma, joka oli vielä yltäpäältä puruissa.. Satu lurjus virnisteli edessäni ja Decne oli hieman häpeissään varsan kunnosta.. "se tuota.. karkasi ja ööh". Kun Satu oli viimein raahattu karsinaan, haettu harjat ja vähän siistitty, paljastui pitkän turkin ja harjan alta maailman suloisin pikkutamma johon ei vain voinut olla rakastumatta.

  

Hoitaessa Satu on vähän ilkikurinen. Milloin se ihan vahingossa tallaa varpaille, milloin maistelee hoitajan tukkaa luullen sitä heinäksi.. Sadun kanssa ei koskaan ole tylsää. Tammalla on pienet metkut mielessä, mutta loppujen lopuksi se on varsin sympaattinen pikkuotus. Harjaaminen sujuu helposti, vaikka harjakori saattaakin yllättäen kadota paikaltaan ja kumilenksut levitä lattialle. Kavioiden putsauksen aikana Satu saattaa nojailla hoitajaansa ihan kunnolla ja kun kavio on putsattu, Satu saattaa ihan vahingossa laskea kavionsa hoitajan kengän päälle. Kannattaa siis olla napakka tamman kanssa ja äänensävyjä hyväksi käyttäen saa tammaan vähän kuria. Varusteet menevät päälle ihan hyvin, vaikka masun pullistaminen onkin Sadun lempiharrastuksia.

   

Taluttaessa Satu on kiltti ja helppo. Se kulkee kiltisti vierellä, ellei kohdalle osu juuri mukava ruohotupsu tai muuta naposteltavaa. Ja jos ei silloin ole taluttaja hereillä, Satu ihan varmasti menee safkaamaan herkut. Satu on helppo saada kiinni tarhasta ja muutenkin tamma on varmaan liian tyhmä pelästyäkseen mitään tai ehkä se on niin viisas että tajuaa ettei vaaraa ole.

   

Ratsastaessa Satu on oikein mukava ja osaava pikkutamma. Sadulla  ei ehkä ole mitenkään ihmeellisen elastiset liikkeet, mutta sisua ja tahtoa löytyy sitäkin hurjemmin. Satu on reipas, mutta osaa olla myös hidas avuille. Apujen läpi ratsastaminen heti tunnin alussa on tärkeää ja sen jälkeen tamma onkin kuin sadusta. Satu kulkee hyvin peräänannossa heti kun ottaa ohjat käteensä. Tamma tarvitsee tasaisen tuen ulko-ohjalla koko ajan jotta se kulkee sen pituisena kuin ratsastaja toivoo. Sadulle pohkeet ovat tärkeät ja niiden on oltava lähellä koko ajan. Ristiriitaisilla avuilla Satu menee sekaisin ja yleensä tulee tahmeaksi pohkeelle. 

Kouluratsastus on Sadusta ihan mukavaa, vaikka siinä ei saakaan hirmuisia esteitä eteensä. Satu kulkee hyvin ratsastajansa alla. Satu on vähän pikkukiva-hevonen. Siltä ei löydy upeaa liikettä, mutta toimii ja suorittaa kaikki todella hyvin. Sadulla on kärsivällisyyttä hioa kaikki asiat kohdalleen ja yhteistyökykyhalua. Satu osaa Helppo A:han asti.

Esteratsastus on Sadusta oikein mukavaa ja jännää. Laji jossa se saa irrotella kunnolla, laukata tuhatta ja sataa. Satu on nopeasti koottava ja helppo ratsastaa esteillä. Se ylittää kaikki esteet erittäin mielellään ja vaikka se olisikin kuinka innoissaan, ei se lähde ilopukkeja vääntämään. Satu on varmajalkainen ja alastulot onnistuvat hyvin. 

Maastossa Satu on normaalia säikympi, mutta on muuten todella mukava. Autoista Satu ei tykkää ja niitä se helposti pelästyykin, mutta muuten luonnossa on mukava mennä. Porukassa Satu tykkäisi olla ensimmäinen jonossa, mutta ainakaan omaa paikkaansa se ei kenellekään luovuta.

Kilpailuissa Satua vähän jännittää, mutta jännitys katoaa melko hyvin lämmittelyn aikana. Satu tajuaa kilpailutilanteen ja haluaa tietysti olla paras, joten yrittää kaikkensa. 

  

Muiden hevosten seurassa Satu on kaikkien kaveri. Se pärjää ihan kenen kanssa vain ja kaikki yleensä pärjäävät sadunkin kanssa. Satu tutustuu mielellään uusiin tuttavuuksiin ja kohtelee muita hyvin. Se ei tykkää tapella. Eläinlääkärin ja kengittäjän seurassa Satu tajuaa olla kiltisti ja jekkuilematta. Näille ihmisille on turha yrittääkään mitään.

SUKUSELVITYS

i Siljan Mörköpeikko

  sh-o, rt, 157cm 

 

ii Nuken Huvittaako
sh, 154 cm, rn
iii Jippo-Poika
sh, evm
iie Tikkarityttö
sh, evm
ie Sesilja
sh, 155 cm, hrn
SLA-I, Ch, KTK-II, YLA2, KRJ-III, VVJ-III
iei Ukko-Pekka
sh, evm
iee Sanja
sh, evm
e Siljan Mörköpettiina

  sph-t, hopearuunikko, 148cm 

 

ei Hovi-Niko
sh, 154 cm, rt
SLA-III, YLA2, KTK-III
eii Mikon Kalteva
sh, evm
eie Hovi-Henna
sh, evm
ee Juromaan Viivi
sph, 145 cm, rt
SLA-II, KTK-II, VIR MVA Ch
ERJ-II, YLA2
eei Irtonainen
sph, evm
eee Juromaan Cecilia
sph, evm
 

Siljan Satumörön isä on kertakaikkiaan upea suomenhevosori, Siljan Mörköpeikko. Punarautias, lihaksikas ja näyttävä ori on säkäkorkeudeltaan 157 cm, painotukseltaan puolestaan koulupainotteinen. Tämä näyttävä ori on tunnetun suomenhevoskasvattajan, Siljan Suomenhevosten kasvatti, missä ori myös asustaa nykypäivänäkin. Kouluratsastukseen painottuneena orilla on kilpailtu koulukilpailuissa paljon, kohtalaisen hyvin menestyen – sijoituksia orilta löytyy myös melko runsaasti jopa vaativista luokista. Kouluratsastuksen ohella Peikoksi kutsuttu ori on kilpaillut myös valjakkoajossa, suurinpiirtein noviisi-luokissa, mutta myös parissa vaativassa luokassa niissä sijoittuen. Näyttelyiden osalta orilla ei ole ainakaan toistaiseksi menestystä, mutta en näkisi ollenkaan mahdottomuudeksi, etteikö moisella orilla olisi asiaa myös BIS-kehiin. Jälkeläisiä orilla on tietojen mukaan neljä.
 

Nuken Huvittaako, eli Satun isänisä, on hyvin kaunis ja ihastuttava suomenhevosori. Säkäkorkeutta tältä herralta löytyy 154 cm, väriltään se on melko erikoinen ruunikonkimo. Ori on koulutustasoltaan hyvin korkealle päässyt, se nimittäin taitaa kouluratsastuksessa vaativan B-luokan moitteitta, esteillä hyppää reippaasti jopa 110 cm korkuiset esteet – niin ratana, kuin maastossakin. Sijoituksia hevoselta löytyykin niin kouluratsastuksesta, kuin esteradoiltakin. Luonteeltaan Nukeksi kutsuttu ori on rauhallinen ja tasainen, mutta toisinaan myös orimaisia piirteitä löytyy. Muuten oria voisi oikeastaan kutsua stereotypiseksi suomenhevoseksi. Nukella on kaksi jälkeläistä, mutta näistä toinen ei ole aivan niin menestynyt, kuin isänsä.
 

Jippo-Poika oli ruunikko suomenpienhevosori. Sen kasvattaja oli Antti Mäkeläinen, melko tunnettu ravimies – Jippo oli kuitenkin ehdottomasti täysin ratsupainotteinen suomenhevonen ja pärjäsi niin lajissa kuin lajissa. Kasvattajan tytär, Maria, kilpaili Jipolla erittäin menestyneesti niin koulu – ja esteratsastuskilpailuissa, mutta myös valjakkoajossa. Rakenteeltaan tämä 146 cm korkea pikkuori oli todella korrekti ja näyttävä, eikä ihme, että Jippo nähtiin monet kerrat myös näyttelykehissä palkintoja keräillen. Vaikka Jippoa ei ole kantakirjattu, eikä se ole erityisemmin saanut meriittejä näyttelyistä noin muutenkaan, se oli taatusti kantakirjapalkinnon arvoinen ori. Valitettavasti Jippo kuoli vanhuuden tuomiin vaivoihin ollessaan kunnioitettavat 26 vuotta vanha. Jälkeläisiä Jippo ehti saada yhteensä yhdeksän.
 

Tikkarityttö sitten taas oli aivan Jippo-Pojan vastakohta, erityisesti noin ulkoisesti. Tammalta löytyi nimittäin säkäkorkeutta jopa suomenhevoselle huimat 169 cm, väriltään se taas oli hyvin erikoinen mustankimo. Tikuksi kutsuttu neitonen oli myös lähinnä yleispainotteinen, sillä se pärjäsi kaikissa lajeissa kohtalaisen hyvin. Kilpakenttiä tämä tamma kuitenkin valloitti lähinnä ainoastaan kouluratsastuksen osalta. Se kisasi hyvin aktiivisesti kouluratsastuksessa helppoja luokkia, mutta nähtiinpä se muutamaan otteeseen myös vaativissa luokissa, joissa se ei kuitenkaan ihan niin hyvin niittänyt menestystä. Näyttelyissä Tikua ei juuri nähty, vaikka se olikin kohtalaisen hyvärakenteinen tamma. Kilpakautensa Tiku lopetti ollessaan 13-vuotias, minkä jälkeen se siirtyi siitoskäyttöön. Tamma sai viisi upeaa jälkeläistä, kunnes se sitten menehtyi.
 

Sesilja on taatusti yksi tunnetuimpia suomenhevostammoja tämän maan päällä. Sesilja oli hyvin tunnetun tallin, Siljan Suomenhevosten, kantatamma ja nimikkohevonen, joten se jos joku on jo suuri titteli näin pienelle hevoselle. Kauniin hopeanruunikolta tammalta löytyi korkeutta 155 cm, painotukseltaan se oli yleispainotteinen. Sesiljan kasvatti suomalainen kilparatsastaja Kaisa Aarnivuo, mutta tamma muutti jo nuorena Decnen omistukseen. Silja onkin kilpaillut nyt lajeissa kuin lajeissa, erityisen hyvin sijoittuen ja jopa luokkia voittaen. Siljalta löytyy myös näyttelyiden saralta menestystä, sillä onhan se myös Champion-palkittu, kuten myös kantakirjattu II-palkinnolla. Näiden lisäksi Siljan palkintokaappia koristavat YLA2, KRJ-III, VVJ-III, sekä suomenhevosten rotunäyttelyistä III-palkinto. Jälkeläisiä Silja ehti saada huimat 12, ennenkuin tamma jouduttiin valitettavasti lopettamaan 25-vuotiaana jalan revähdyksen takia.
 

Ukko-Pekka olikin sitten kansallisen tason upea estehevonen. Ukko-Pekka, eli noin tuttujen kesken Pekka vain, oli väriltään punaruunikko ja säkäkorkeutta siltä löytyi 150 cm. Vaikka korkeutta ei orilta hirveästi löytynytkään, melkoinen estetykki se kuitenkin oli! Jo nuorena ori voitti Suomenhevosten laatuarvostelun, minkä jälkeen voittoputki vasta onkin jatkunut pitkälle. Pekka oli todella kova vastus estekilpailuissa, joita se kiertelikin hyvin runsain määrin. Tunnollinen, vauhdikas ja ehdottomasti rehellinen suomenhevosori ihastutti monia ihmisiä monella eri tavalla. Jälkeläisiä orista onkin haluttu aivan ennätysmäärä, mutta niitä löytyy vain jokunen päälle kymmenen. Pekka kuoli vanhuuteen laitumellaan ollessaan 24-vuotias.
 

Sanja puolestaan oli hyvin menestynyt kenttäratsu. Tämän tamman suku on täynnä toinen toistaan hienompia kouluratsuja, mutta Sanja sen puolestaan on ollut varsinainen monitoimihevonen ja sijoittunut lajeissa kuin lajeissa. Sanja kilpaili kansallisella tasolla kenttäratsastuksessa, mutta loukkasi jalkansa hyvin pahasti eräissä kilpailuissa, joihin aktiivinen kilpakausi sitten tyssäsi. Tämän jälkeen Sanja kuitenkin siirtyi aktiiviseen siitoskäyttöön, sekä siinä ohella tietysti perheen pienimpien harrasteratsuksi. Luonteeltaan tamma oli nimittäin ehdottomasti täysi kymppi, enkä ihmettele ollenkaan, että se onkin ollut hyvin toivottu emä monille varsoille. Jälkeläisiä Sanjalta onkin tiedossa kuusi.
  


Satun emä taas on Siljan Mörköpettiina, hellyyttävän omaperäisen nimen omaava tamma. Tämä kaunis suomenpienhevostamma on väriltään hopearuunikko, erittäin jännittävä ja huomiotaherättävä väritys. 148 cm korkea tamma on painotukseltaan yleispainotteinen, erittäin korkealle koulutettu. Pepiksi kutsutulta neitoselta nimittäin sujuvat esteet yli metrin korkeudelta, kun taas kouluratsastuksessakin se taitaa vaativan luokan liikkeet. Luonteeltaan Peppi on vähintään yhtä vinkeä kuin nimensä: se on todella ihmisystävällinen, kiltti ja reipas. Se on varmasti yksi positiivisimmista hevosista, mihin olen tähän astisessa elämässäni törmännytkään. Tältä kauniilta tammalta onkin jäänyt jo tähän mennessä maailmaan kaksi ihastuttavaa jälkeläistä, ori ja tamma.
  

Hovi-Niko on hyvin komea tukkajumalaksi mainittava suomenhevonen. Tämä ori on väriltään todella kauniin sävyinen rautias, ja säkäkorkeutta herralta löytyy 154 cm. Nikon on kasvattanut suomalainen Atte Saarinen, mutta nykyään ori asuu Kisshun omistuksessa. Niko on koulutettu erittäin korkealle, se nimittäin taitaa esteratsastuksesta 120 cm luokat, kouluratsastuksessa sen sijaan on sijoittunut vaativa B-luokissa saakka. Näiden lisäksi ori on kisannut melko reippaasti kenttäratsastuksessa, sekä valjakkoajossa. Näyttelyiden saralta Nikolta löytyy ainoastaan yksi muotovalioserti, mutta ori on kuitenkin kantakirjattu III-palkinnolla. Tämän lisäksi ori on palkittu suomenhevosten laatuarvostelussa III-palkinnolla, sekä yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Jälkeläisiä Nikolla on ainakin kuusi.
  

Mikon Kalteva oli korkeudeltaan 149 cm, väriltään kaunis tummanruunikko ja luonteeltaan omapäinen ja todella eläväinen ori. Kalteva oli lähinnä painottunut valjakkoajoon, jossa se kilpailikin ympäri maata melko runsaasti. Kalleksi kutsuttu ori ei niinkään sijoittunut, saatika voittanutkaan kaikkia kilpailuitaan, mutta tästä huolimatta jaksoi kierrellä ja yrittää kerta toisensa jälkeen, mikä näyttää aikamoista sinnikkyyttä. Kilpailuissa ori oli hyvin rauhallinen ja rehellinen ajettava, erittäin ihanteellinen hevonen siis. Toisinaan ori vietti päiviään myös työhevosen roolissa, missä se toimi myös erityisen hyvin, kiitos tasaisen luonteen ja lihaksikkaan rakenteen. Viimeisimpänä Kalle on ollut siitosorin roolissa. Nykyisestä olinpaikasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta elossa ori kyllä taitaa olla.
 

Hovi-Henna oli Hovisten siittolan kasvattitamma, missä se asuikin koko ikänsä varsasta lähtien. Tämän tamman historiasta ei ole tehty juurikaan merkintöjä, eikä siitä näinollen ole tietoja juuri yhtään. Henna kasvoi kuitenkin rakenteellisesti täydelliseksi kenttäratsuksi ja tammaa on nähty monissa kenttäratsastuskilpailuissa eri ratsastajien ratsastamana, mutta monet kerrat sijoittuen. Taitava ja varmajalkainen tamma oli varmasti nappivalinta myös aloittelevillekin kenttäratsastajille. Hennan rakenne ei ollut kuitenkaan ainoastaan kenttäratsastukseen kelpo, vaan tamma niitti menestystä myös näyttelykehistä. Se kantakirjattiinkin pian III-palkinnolle, minkä jälkeen se taas jatkoi kilpailemistaan kenttäratsastuksessa. Tammaa on ilmeisesti vuokrattu eri ratsastajille omistajiltaan, mutta tästä huolimatta omistaja on pysynyt vuosikaudet samana.
 

Juromaan Viivi oli luonteeltaan kuin Pikkumyy: pieni ja pippurinen! Painotukseltaan Viivi oli yleispainotteinen, kilpaillut se on lähinnä koulu – ja esteratsastuksessa, niissä yllättävänkin hyvin sijoituksia keräillen. Kuten Satun suvussa monet muutkin hevoset, myös Viivi on erittäin palkittu ja näyttävä pieni tamma. Rautias, 145 cm korkea suomenpienhevonen nimittäin kilpaili myös näyttelyissä muutamaan otteeseen, mutta saikin jo pian VIR MVA Ch-arvonimen, minkä jälkeen näyttelyissä ei tarvinnutkaan enää sen koommin kierrellä. Viivi vietiinkin sitten kantakirjaustilaisuuteen, mistä se nappasi II-palkinnon. Näyttelyarvonimien ohella tamma on saanut mainetta myös taidoillaan, sillä siltä löytyy YLA2 ja ERJ-II-palkinnot ja täysin ansaittuna. Viivi eli jopa huimaan 32 vuoden ikään asti, minkä jälkeen tamma valitettavasti menehtyi vanhuuteen.
 

Irtonainen oli hyvin hieno, vaaleanrautias herrasmiesori. Iiroksi kutsuttu ori oli herrasmiehen tapoihin kuuluen luonteeltaan todella rehti ja reipas. Se oli vauhdikas ja eläväinen kuten orin kuuluukin olla, mutta tästä huolimatta helppo käsitellä ja ihmisiä kohtaan ystävällinen ja kunnioittava. Iiro oli painottunut kouluratsastukseen, missä se myös menestyi, nimittäin tietojen mukaan Iirolla on edelleen Suomenratsujen koulumestaruuden voittoennätys, jota ei ole kukaan tähän mennessä pystynyt voittamaan. Kouluratsastuksen ohella Iiro on kuitenkin kilpaillut myös kenttäratsastuksessa, sekä rataesteradoilla, niissäkin tietysti sijoituksia haalien. Näyttelyissä Iiro on saanut varsasta lähtien ykköspalkintoja, mutta sen koommin oria ei ole siltä saralta palkittu. Jälkeläisiä tältä hienolta orilta jäi lähemmäs 30, joista monet ovat nykypäivänä varsinaisia ruusukehaita kilpailuiden osalta.
 

Juromaan Cecilia oli varsinainen monitoimitaituri. Jo varsasta lähtien tätä tammaa on kierrätetty ties mihin kissanristiäisiin, kaikissa tietysti huomiota itseensä kohdistaen. Tamma keräsi jo varsanäyttelyistä lähtien ensimmäisiä palkintoja, mukaanlukien tietysti kaikenlaiset irtohypytystilaisuudet, match showt, käsittelyt ja monet muut. Sama onnistuminen jatkui pitkälle Sissin loppuelämään asti, eikä tamma ole todellakaan jäänyt ilman palkintoja. Jo ulkonäöllään ihastuttava, ruunikko pienikokoinen tamma on nimittäin kilpaillut koulu – ja esteratsastuksessa hyvin menestyksekkäästi, sijoituksia ja voittoja nappaillen. Sissi ei olekaan yksin jäänyt palkintojensa kanssa, vaan myös sen jälkeläiset ovat saaneet keräillä lukuisia palkintoja lajista kuin lajista, kuten myös näyttelyistä.

© Juli

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 4 vuotta - 13.05.2011 VARL
syntynyt 02.11.2010
1 vuotta - 20.12.2010
2 vuotta - 06.02.2011
3 vuotta - 26.03.2011
4 vuotta - 13.05.2011
5 vuotta - 30.06.2011
6 vuotta - 17.08.2011
7 vuotta - 04.10.2011
8 vuotta - 21.11.2011
9 vuotta - 08.01.2012
10 vuotta - 25.02.2012
11 vuotta - 13.04.2012

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

Vapaapäivä

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (46)

27.12.2010 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
27.12.2010 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
29.12.2010 KRJ kutsu, helppo a: 7/50


10.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
11.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
12.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
13.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
13.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
11.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/50
10.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/50

19.02.2011 KRJ kutsu, helppo c: 6/40
22.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/50
24.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 7/50
25.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/50
19.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 6/50
14.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/50
15.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 6/50

 

13.02.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/50
03.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
18.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 7/50
26.03.2011 KRJ kutsu, helppo c: 3/40
24.03.2011 KRJ kutsu, helppo c: 4/40
21.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50

17.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 3/50

 

09.04.2011 KRJ kutsu, helppo c: 5/50
09.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/50

10.04.2011 KRJ kutsu, helppo c: 1/50
11.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/50
12.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/50

14.04.2011 KRJ kutsu, helppo c: 3/50

 

     

05.04.2011 KRJ kutsu, helppo c: 3/40
22.04.2011 KRJ kutsu, helppo c: 1/50
23.04.2011 KRJ kutsu, helppo c: 3/50
26.04.2011 KRJ kutsu, helppo c: 7/50
16.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
17.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
21.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50

19.04.2011 KRJ kutsu, helppo c: 5/50
22.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/40
23.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/40
24.04.2011 KRJ kutsu, helppo c: 2/50
26.04.2011 KRJ kutsu, helppo c: 1/50
24.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
26.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/50

19.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/100
26.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/100

 

 

Esteratsastus (30) 

27.12.2010 ERJ kutsu, 100cm: 7/50

 

30.01.2011 ERJ kutsu, 100cm: 1/50
07.02.2011 ERJ kutsu, 100cm: 4/40

23.02.2011 ERJ kutsu, 80cm: 6/50

12.02.2011 ERJ kutsu, 100cm: 1/24

16.03.2011 ERJ kutsu, 100cm: 4/50
25.03.2011 ERJ kutsu, 90cm: 3/40
02.04.2011 ERJ kutsu, 100cm: 6/40
15.04.2011 ERJ kutsu, 90cm: 4/50
16.04.2011 ERJ kutsu, 90cm: 4/50

13.05.2011 ERJ kutsu, 100cm: 4/50
03.06.2011 ERJ kutsu, 100cm: 7/50

05.06.2011 ERJ kutsu, 100cm: 3/50

 

      

29.06.2011 ERJ kutsu, 100cm: 4/50
04.07.2011 ERJ kutsu, 100cm: 1/50

12.07.2011 ERJ kutsu, 90cm: 1/100
13.07.2011 ERJ kutsu, 90cm: 5/100
03.07.2011 ERJ kutsu, 110cm: 2/40
06.07.2011 ERJ kutsu, 100cm: 5/30
09.07.2011 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
02.03.2012 ERJ kutsu, 100cm: 7/50
06.08.2012 ERJ kutsu, 80cm: 6/40
05.08.2012 ERJ kutsu, 50cm: 5/40
14.09.2012 ERJ kutsu, 100cm: 1/50
20.10.2012 ERJ kutsu, 90cm: 4/40
25.10.2012 ERJ kutsu, 90cm: 2/40
15.10.2012 ERJ kutsu, 90cm: 4/50
12.10.2012 ERJ kutsu, 90cm: 6/60
11.05.2013 ERJ kutsu, 80cm: 5/50
12.05.2013 ERJ kutsu, 90cm: 2/50

 

Valjakkoajo (12)

25.02.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 2/30
27.02.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 5/30
27.02.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 3/38
28.02.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 2/30
03.03.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 3/30
07.03.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 4/30
11.03.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 3/29
15.03.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 3/29
22.03.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 1/27
23.03.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 1/27
25.03.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty - 1/30
12.09.2011 - VVJ - vaativa yhdistetty pl - 2/30

PÄIVÄKIRJA

14.9.2012  Kouluvalmennus - Valmentaja: Mirke
Itsenäisissä alkuverkoissa verryttelit Sadun hyvin, mutta melko paljon työskentelit vain uralla, joten jouduin antamaan hieman ideoita mitä sitten teit. Satu hakeutui taas nopeasti muotoon ja tänään se näytti heti alkuun reippaammalta. Varsinaisena tehtävänä oli laukkaväistöt ja vastalaukat ympyrällä. Aloititte laukkaväistöistä. Satua joutui aluksi hidastelemaan melko paljon, mutta pidätysten jälkeen väistöt onnistuivat melko hyvin. Toiseen suuntaan Satu oli hieman jäykempi, taas kerran. Satu meni melkoisella makkaralla jonkin aikaa enne kuin vertyi hieman ja meno sujui paljon paremmin. Välikäyntien jälkeen kokeilimme vastalaukkoja. Tämä tehtävä sujui todella hyvin, olette ilmeisesti harjoitelleet sen valmennuksen jälkeen joka pidettiin kesällä. Nyt Sadun tasapaino (myös huonommalle puolelle) oli todella hyvä ja kompurointeja ei tullut kertaakaan. Pidimme nyt hieman lyhyemmän valmennuksen, sillä laukkasitte melko paljon ja kumpikin tehtävä meni hyvin.

  

  

13.9.2012  Kouluvalmennus - Valmentaja: Mirke

Nyt taas pitkästä aikaa näin Satuakin. Silloin pari kuukautta sitten oli tarkoitus pitää 4 valmennusta peräkkäisinä päivinä, mutta omien kiireideni takia 2 valmennusta jäi sitten pitämättä. Tänään kuitenkin olisi tarkoitus kertailla niitä juttuja, joita silloin kesällä harjoittelitte. Alkutunnista jouduit hieman herättelemään Satua raipan kanssa töihin. Kun Satu oli hereillä, yhteistyönne alkoi sujua paremmin. Satu tarjosi melko äkkiä nättiä muotoa. Alkuverkkojen jälkeen ensimmäinen tehtävänä oli tulla pari kertaa kolmikaarista kiemurauraa niin, että Satu väistäisi kaarteissa. Tehtävä sujui hyvin, vaikka ensimmäisessä kaartessa Satu tarjosikin laukkaa eikä väistänyt. Toisella kerralla kiemurat menivät aivan nappiin. Suunnanvaihdon jälkeen työskentelitte vielä hetken itsenäisesti ravissa. Hetken päästä käskin ottaa käyntiin ja antaa Sadulle pidempää ohjaa. Selitin seuraavan tehtävän, nimittäin laukkapiruetin. Muistit jo valmiiksi miten laukkapiruetti tehdään, joten pääsit melko äkkiä aloittelemaan. Satu teki piruetin hyvin, mutta oma istuntasi horjahteli välillä melko pahasti taakse päin. Seuraava piruetti onnistuikin jo paljon paremmin ja laukka jatkui uralle tasaisena. Teitte piruetteja myös toiseen suuntaan. Tämä suunta oli Sadulle hieman hankalampi ja Sadulla meinasi kerran mennä jalat sotkuun jolloin Satu kompuroi melko pahasti. Pysyit kuitenkin hyvin kyydissä! Toinen piruetti oli jo hyvä, mutta melko hidas ja kömpelön näköinen. Komas piruetti oli samanlainen kuin edellinen, mutta ei niin kömpelön näköinen. Jätimme laukkapiruetit pyörimään teidän mieleen. Ennen loppuverkkoja otitte molempiin suuntiin kaksi reipasta laukkakierrosta. Satu innostui hieman laukkaamisesta ja menikin sitten loppuravit melko lennokkain askelin.
  

   

5.8.2012 Kouluvalmennus - Valmentaja: Mirke

Satu näytti alkutunnista hieman tahmelta, mutta kun otit ohjat Satu tarjosi nättiä muotoa ja eteenpäinpyrkivyyttä tuli lisää ja joudui tekemään välillä pidätteitäkin. Alkuverkassa tehtiin paljon ravityöskentelyä, parit pohkeenväistöt sekä laukannostoja. Tämän verryttelyn päätehtävä olisi hioa laukanvaihtoja sekä pohkeenväistöjä ravissa. Käynnissä pohkeenväistöt sujuivat todella hyvin, heti kun takaosankin sai mukaan. Ravissa takaosa jäi melko pahasti jälkeen, mutta pienen raipalla annetun muistutuksen jälkeen takaosakin pysyi linjassa. Satu meni pohkeenväistöjäkin kauniissa muodossa, vaikka liikkeet jotenkin näyttivät tahmeilta. Oikealle pohkeenväistöt näyttivät paremmilta, ja askelissa oli jo hieman lennokkuutta. Välikäyntien jälkeen aloimme hiomaan laukanvaihtoja. Laukanvaihdon jälkeen pari askelta olivat todella reipasta ja napakkaa laukkaa, mitä olin odottanutsin. Satu osasi hyvin vaihtaa laukkaa, eikä ratsastajakaan horjunut vaihdon aikana. Pari kertaa Satu meinasi vähän kompuroida, kun jalat menivät sotkuun kun päätyyn tultiin vastalaukkaa. Valmennus oli koitenkin hyvin onnistunut, sekä hevosen että ratsastajan puolesta. Vinkkinä vain se, että Sadulla voisi harjoitella enemmän vastalaukkoja.

 

 
3.8.2012 Kouluvalmennus - Valmentaja: Mirke

Viimeksi olimme tehneet valmennuksessa laukanvaihtoja sekä raviväistöjä. Nyt kertaisimme niitä hieman ja kokoeilisimme vastalaukkaa. Alkuverkan jälkeen näytit molempiin suuntiin käynnissä ja ravissa muutamia pohkeenväistöjä. Ne sujuivat paljon paremmin mitä viimevalmennuksen aikana, olet harjoitellut ahkerasti. Seuraavaksi aloit ratsastamaan Satua muotoon, jonka jälkeen näytitte muutamia laukanvaihtoja. Vaihdot onnistuivat todella hyvin, joten ravasin pari ympyrää ja annoit hetkeksi Sadulle pitkät ohjat. Käyntien jälkeen aloimme kokeilemaan vastalaukkaa. Ensiksi nostit uralla "väärän" laukan, mutta laukka vaihtui oikeaksi laukaksi aina kun yritin kääntää Satua ympyrälle. Vastalaukka onnistui ympyrällä kun nostit laukan ympyrän kaarelta, vaikka silloin Satu katselikin muualle ja ympyrä liiraili vähän minne sattui. Toiseen suuntaan sujui paremmin, sillä tämä suunta oli ilmeisesti paljon helpompi Sadulle. Laukka oli hieman hitaampaa tähän kierrokseen, joten vastalaukka onnistui paremmin. Pohkeiden annon jälkeen Satu vaihtoi itse laukan oikeaksi, sillä sen mielestä oli vähän tyhmää mennä vastalaukkaa, mutta suostui pyynnästäsi kuitenkin korjaamaan laukan. Sadulla kannattaisi harjoitella enemmän isoilla ympyröillä vastalaukkaa oikealle, sillä oikeaan kierrokseen Satu oli jäykempi ja meinasi hieman kompuroida.

 

 

 25.5.2011 Estevalmennus -  Jenza

Tulitte ensiksi ympyrällä tosi pientä ristikkoa, korkeutta vain 50cm. Tulitte tätä tehtävää alku verkka hyppyinä, tässä otit jo heti tamman kontrolliin, yhteistyönne ei ollut heti tässä tehtävässä niin hyvin, tamma hyppäsi hyvin, pääsit hyppyihin mukaan mutta kulmat oikaisitten. Kuitenkin kun tätä työstettiin tarpeaksi kauan, saitten tehtyä hyvin pyöreän ympyrän ja hyppykin sujui erittäin hyvin. Tämän jälkeen jatkettiin eri tehtävällä. Tulitte lyhyellä sivulla ensiksi 80cm pystyn, josta käännyitte ratapituusuuntaa leikkaalle olevalle sarjalle. Sarjan a-osa oli 90cm, b-osa okseri jolta löytyi korkeutta 100cm. Ensimmäisellä kerralla ei teiltä vauhtia kyllä puuttunut. Tamma hyppäsi innokkaasti ja varma jalkaisesti, mutta todella reippaassa temmossa. Toisella kerralla pidätit sitä enemmän ja tälläi tämä rata onnistui paljon paremmin. Tulitte myös rataa. Radalla alkoi ympyrällä, jossa oli kaksi pientä pystyä (korkeutta 60cm), tästä jatkoitte pitkälle sivulle jossa oli 100cm pysty, ratapituusuuntaa leikkaalla 100cm okseri ja tämän jälkeen kaksi kavaljettia. Rata oli lyhyt mutta toi teille haastetta. Liian reipas tahti tuotti teille hankaluuksi. Kavaljetillä askeleet eivät sopineet ja ne kaatuivat. Toinen yritys oli jo hieman parempin, mutte kuten kolmas kerta toden sanoo, se onnistui teiltä hyvin. Tarpeeksi rauhallisessa tahdissa tamma pystyi hyppäämään paremmin ja askeleet sopivat paremmin esteiden väliin.

 

 

15.5.2011 Kouluvalmennus -  Jenza

Pyysin teidät pääty-ympyrälle jossa otit heti reippaan käynnin. Käynnissä teit paljon temmonmuutoksia ja pysähdyksiä ja asetit tamman sisälle päin. Satu kuunteli sinua erittäin hyvi heti alusta lähtien. Ravissa teit samaa tehtävää, pyrit saamaan tamman mahdollisimman rennoksi ja kuuliaiseksi. Satu oli reipas, muttei näyttänyt kuitenkaan niin innokkaalta kuin esteillä ollessa. Tämän jälkeen otit myös muutaman laukan noston pitkillä sivuilla molempiin suuntiin. Tamma muuttui tässä paljon energisemmäksi, se laukkasi reippaassaa temmossa ja sait tehdä pieniä pidätteitä. Pitkän laukka pätkän jälkeen otit käyntiin, käynnissä otit reippaan keskikäynnin, tämän jälkeen hiljensit tahtia ja taas reippaaseen keskikäyntiin. Tätä teitte parisen minuuttia, tai no niin kauan kun se alkoi onnistumaan teiltä hyvin. Pieni tauko ja sitten jatkettiin taas laukan parissa. Nostit ensin rauhallisen laukan, laukkasi noin kymmenen askelta ja takaisin käyntiin. Käynnissä noin viisi askelta ja taas rauhallinen laukan noston. Laukkaa vähennettiin pari askelta, lopulta menit viisi käynti askelta ja kuusi laukka askelta. Kokeilitte myös semmosta, että otit laukanvaihdon aina käynnin kautta. Ei ongelmia, Satu kuunteli sinua erittäin hyvin ja se näytti myös nauttivan tunnista.

 

 

25.4.2011 Estevalmennus - valmentaja: TJS

Satu näytti olevansa energinen jo heti valmennuksen alussa vetäessään kentällä käyntijuoksua ratsastajan vielä laittaessa jalustimia oikean mittaisiksi. Kun jalustimet oli laitettu ratsastaja hienosti kokosi tammaa ja rauhoitti tämän kävelemään. Teimme aluksi muutamat taivutukset ja lisäykset jokaisessa askellajissa ennen kuin siirryimme esteisiin. Rakensin kentälle ensimmäiseksi viiden maapuomin-sarjan, ensimmäiseksi ravivälein ja sitten laukka. Puomit välillä vähän kolisivat, mutta tamma nyt näytti siltä kuin se olisi sanonut, että eikö ole mitään haastavampaa. Niimpä rakensin kolme estettä: puolenmetrin ristikon ja kaksi metrin korkuista pystyä. Satu piristyi silmissä ja alkoi tanssahdella esteiden lähellä ratsastajan pidätellessä tätä säntäämästä niille. Tammalla oli niin hirveästi energiaa, että se meinasin unohtaa hypätä välillä juoksunsa seasta. Lisää puolipidätteitä ja vaikka ylinmääräisiä voltteja jotta saat tamman täysin hallintaan. Lopputunnista kun tammalta oli hieman ylimääräinenenergia jo kulunut pois sen kanssa esteet sujuivat hienosti - ilman turhaa häslinkiä.

 

 

5.12.2010 Kouluvalmennus - valmentaja: Riella
Siljan Satumörkö saapui maneesiin oikein reippaana ja valmiina tositoimiin. Tamma oli yhteistyöhaluinen alusta asti enkä huomannut valmennuksen aikana tahmeutta lähes ollenkaan, ratsastaja siis osasi asiansa. Ulko-ohjan tukea voisi vähän parantaa mutta muuten ratsukon yhteistyö pelasi loistavasti. Valmennuksen aiheena oli takaosakäännökset ja laukasta käyntiin siirtymiset, sekä vähän koottuja askellajeja. Aluksi Satu ei oikein käsittänyt mitä ratsastaja siltä halusi mutta tiiviimmällä istunnalla sekin oli korjattu ja tamma alkoi kulkea hyvin jalkojaan käyttäen. Takaosakäännökset olivat näköjään tammalle vähän hepreaa ja se alkoi muuttua tahmeammaksi, mutta se korjaantui paremmalla ulko-ohjan tuella. Upeita käännöksiäkin nähtiin molempiin suuntiin muutamia, tosin niissä te tarvitsette vielä harjoitusta. Siirtymiset harjoituslaukasta käyntiin sujuivat ongelmitta, koska tamma sai juuri oikeanlaiset avut ja se laukkasikin korvat hörössä koska oli niin innoissaan. Kokonaisuudessaan onnistunut tunti, mutta harjoitusta tarvitaan aina !

Webdesign © 2011 Ram.