Koistilan Sirius

NimiKoistilan Sirius "Sirius"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Vibaja / Koistila
Skp & säkä Ori & 154cm Koulutus Koulu-ja este painotus: He A & 100
Syntymäaika 13.06.2013 Rekisterinumero VH13-018-1193
Hevonen on nyt 10 vuotias / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit

Orin tavoitteena on saada n. 6 jälkeläistä ja käydä KRJ-, ERJ-, SLA- ja YLA laatuarvosteluissa, kantakirjauksessa ja saada Champion arvonimi.

 

SV-I rakenne 8, suku 10, käytöskoe 15, ratsastuskoe 6,5 + 7 (63.569%) = 46,5 

KTK-II 18 + 19 + 17 + 16 = 70p (12/2015)
 

Jälkeläiset

02.10.2015 t. Viehättävän Surusielu (Seremonia HUI)

12.01.2016 o. Viehättävän Sisu (Lasileija HUI)

07.03.2016 o. Viehättävän Severus (Lasileija HUI)

© Tallin omaisuutta & liikekuva PS

 

 

 

LUONNE

 

Koistilan Sirius, tutuille vain Sirius on varsin herkkähipiäinen mutta hellyydenkipeä ori. Hoitaessa poika ei siedä liian kovalla harjalla harjaamista, mielellään pehmeillä harjoilla ja oikein pitkä käsittely, niin että ori saa paljon harjausta ja hellyyttä. Kaviot se nostaa helposti ja pesupaikalla toimii kiltisti, kunhan edelleen toimitaan hellin ottein. Satulaa ei missään nimessä saa rojauttaa orin selkään. Jos sen kerrankin teet, niin menee jonkin aikaa, kunnes voit voittaa pojan luottamuksen takaisin. Harjauksen aikana poika lörpöttää huultaan nauttiessaan hoivasta, hoivata saa pitkäänkin, sillä ori pitää huolen että harjattavaa löytyy. Se pyörii takuuvarmasti viimeistään juuri ennen kuin sen hakee tarhasta. Taluttaminen käy helposti ja tarhasta ori tulee aina heti vastaan portille.

 

Ratsuna Sirius on edelleen herkkähipiäinen. Kovakätiselle ratsastajalle se osaa olla oikea painajainen ja potkivan ratsastajan on turha luullakaan pysyvänsä selässä, sillä Sirius potkii yhtä lailla takaisin. Ori osaa olla myös jääräpäinen ja joskus saakin hetken keskustella kuka onkaan se joka päättää mihin mennään. Poika osaa kuitenkin olla oikea unelma tasaiselle ja hellälle ratsastajalle, sillä paljoa muuta ei tarvitse kuin istua hyvin kyydissä ja nauttia menosta. Poika nimittäin toimii upeasti lähes ajatuksen voimalla ja laukasta saa vaikka pysähdyksen pelkällä istunnalla. Se onkin kouluratsastajan unelma, sillä tuomari tuskin näkee elettäkään ratsastajassa. Esteitäkin Sirius toki hyppää hyvin. Vauhtia saa usein vähän pyytää lisää, mutta aina mennään yli eikä puomeja helposti tipu. Aloittelijalle Siriusta ei voi kuitenkaan esteillä antaa, sillä väärään aikaan liian kovat kädet voivat olla kohtalokasta esteiden ylityksessä, varsinkin hypyn aikana ja sen jälkeen tulee myödätä kunnolla.

 

Eläinlääkärin ja kengittäjän kanssa Sirius on kunnolla. Joskus toimenpiteet saattavat satuttaa sen herkkää hipiää, mutta kasa porkkanoita saa sen mielen usein muualle. Muiden hevosten seurassa Sirius käyttäytyy kunnollisesti. Se ei tykkää kiusaajista, mutta tulee useimmiten toimeen kaikkien kanssa. 

SUKUSELVITYS

i Suippo KTK-II, ERJ-II

 sh-o, 153 cm, estep.

ii Suorittaja iii  Harlekiini
iie Niili
ie Lumimarja iei Huiputtaja
iee Siniviuhka
e Siian Ehdollinen KTK-II

 sh-t, 155cm, koulup.

ei Viidakko-Veikko eii Sampo
eie Emliinan Lento
ee Siia Maria eei Harlekiini
eee Dermoonan Hupi

 

 

Suippo on komea tummanpunarautias suomenhevosori. 153cm korkuisen oriin monet sijoitukset on voitettu esteratsastuskilpailuista, joka on myös oriin painotuslaji. Esteitä ori hyppii 120cm radoilla asti ja koulupuolellakin se on koulutettu helppo A -tasolle asti. Luonteensa Sirius on ehdottomasti Suipolta perinyt, se on erittäin herkkä sekä jääräpäinen suomalainen. Oikealla ihmisellä oriista kuitenkin tulee esiin sen parhaimmat puolet: tasainen ja miellyttämisen haluinen ratsu.

 
Siriuksen isänisä Suorittaja on tummanpunarautias, 156cm korkea ori. Kilpailukentillä menestynyt hyvin ja näyttelykehissäkin se on pärjännyt. Ori palkittiin 1-vuotiaana vuoden parhaana varsana ja se on kantakirjattu ratsukantakirjaan. Ratsastavuudeltaan jokaisen unelma, miellyttämisen haluinen ori kuuntelee jokaista apua ja yrittää aina tosissaan. Nimensä mukaisesti oikea Suorittaja - se yrittää aina parhaansa. Ori Suippon lisäksi Suorittajalle on kertynyt muutama muukin varsa.

 

Musta ori Harlekiini on Siriuksen isänisänisä. Suurikokoinen ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan I-palkinnolle. Ratsuna ori ei ole parhaimmillaan, eikä oriilla olekkaan paljoa ratsastuskilpailuissa kierretty. Sen siaan ori on ollut monissa näyttelyissä ja muissa tapahtumissa mukana. Rauhallista luonnettaan ja hyvää rakennetta ori on periyttänyt kaikille sen seitsemällä jälkeläiselleen. Lisäksi oriin kaikki jälkeläiset Siriusta lukuunottamatta ovat väriltään mustia.

 

Suomenpienhevosen mittoihin jäävä tamma Niili on kaunis punarautias ratsu. Tamma on kantakirjattu pienhevosena sekä se on palkittu monissa näyttelyissä, erityisesti se on loistanut jälkeläisluokissa. Niili on ratsuna reipas, mutta käsissä pysyvä sekä käsiteltäessä mukavan rauhallinen ja leppoisa. Niili on kilpaillut näyttelyiden lisäksi ratsastuskilpailuissa vaihtelevin tuloksin, ei kuitenkaan mitenkään erityisen huonosti vaan päinvastoin.

 

Lumimarjaa voisi valehtelematta sanoa lähes jokaisen hevosenomistajan unelmaksi. Tämä kaunis punarautias tamma on luonteeltaan eloisa ja rehellinen suomalainen. Kenttäratsastuspainotteisella tamma on kilpailtu menestyksekkäästi jokaisessa kolmessa lajissa yhdessä ja erikseen. Hyvien kilpailutulosten lisäksi tamma on kantakirjattu II-palkinnolla ja se on valittu mm. vuoden tammaksi. Parempaa tammaa saa etsiä kauan, koska se on myös toiminut erinomaisesti siitostammana ja saanut upeita, hyvin menestyviä jälkeläisiä.

 

Huiputtaja nimi kertoo oriista jo paljon. Luonteeltaan hieman ilkikurinen, temppuileva ja laiska ori on 153cm korkea. Ratsukantakirjaan palkittu ori on voittanut ja erinomaisesti sijoittunut näyttelyissä saaden paljon hyvää palautetta rakenteestaa. Tummanpunarautias ori on jättänyt jälkeläisilleen hyvää rakennetta sekä suuria merkkejä, niinkuin sillä itselläänkin on. Oriilla on kilpailtu ratsastuskilpailuissa montakin kertaa, mutta menestys ei päätä huimaa oriin hieman hankalan luonteen vuoksi.

 

Musta, tähtipäinen tamma Siniviuhka on nätti ja näyttävä suomenhevonen. Ns. vahinkovarsa kun sen kasvattajan Jaakko Merkkelän työhevostamman naapurin ori astui karkumatkallaan. Kasvattaja myi tamman jo nuorena pois kun siitä kasvoi liian kevyt hänen mieleen. Siniviuhka onkin pärjännyt uudella omistajallaan erinomaisesti esteratsastuskilpailuissa ja se hyppiikin esteitä 120cm -tasolla. Näyttelyissäkin tamma on pärjännyt kivasti sekä se on saanut muutaman varsan.

 
 

Siriuksen upea suku ei suinkaan pääty isänpuoleiseen sukuun, vaan hevosten upeus jatkuu myös emässä ja emänpuoleisessa suvussa. Siriuksen emä Siian Ehdollinen on punarautias suomenhevostamma. Kouluratsastuspainotteinen tamma on koulutettu helppo a -tasolle ja esteitäkin sillä on hypätty 100cm asti. Tamma on luonteeltaan jokaisen tytön unelma hevonen, lienee siis sanomattakin selvää, että se on kiltti ja rauhallinen käsitellä. Ehdollinen on pärjännyt hyvin kouluratsastuskilpailuissa sekä myöskin valjakkoajossa, jota sillä on kilpailtu kouluratsastuksen lisäksi.

 

Viidakko-Veikko toimii harrastehevosena tallinomistajan kahdella tyttärellä sekä lähitallien jalostuksessa. Veikko on kilpaillut muutamia este- ja koulukilpailuja alue-tasolla, ei niin mainittavalla menestyksellä. Säkäkorkeudeltaan ori on peräti 161cm ja väriltään kulomusta, oikein komea ilmestys pitkine jouhineen. Luonteeltaan jokaiselle sopiva ratsu, rauhallinen ja kärsivällinen joka pysyy oikeastaan kenellä vain hanskassa. Jälkeläisiä oriilla on kaikkiaan viisi, joista kolme on perinyt sen upean värityksen sekä luonteen.

 

Ori Sampo on esteratsastuksessa hyvin menestynyt, joka nyttemmin on kuitenkin joutunut siirtymään 110cm luokista pienempiin luokkiihin jalka-ongelmien vuoksi. Sampo on periyttänyt mustaa väriään 3/4 jälkeläisilleen sekä myös sen upeaa luonnetta on periytynyt seuraaville sukupolville. 152cm korkea ori on kantakirjattu hyvin pistein sekä se on palkittu myös useissa näyttelyissä. Luonteeltaan ori on todellinen helmi, rauhallisen ja leppoisan kuoren alta löytyy myös vauhdikas ja miellyttävä ratsu.

 

Siriuksen emänisänemä Emliinan Lento on kaunis punarautias tamma. Lento on startannut muutamissa ravilähdöissä, kuitenkin ilman menestystä. Tammalla kilpaillaa seuratasolla pieniä esteluokkia sekä helppo c -tason koululuokkia aluetasolla. Tammalla on useita sijoituksia kouluratsastuksessa ja esteilläkin muutama, ei siis hullummin uudelleen koulutetulta suomalaiselta. Luonteeltaan oikein mukava tamma, hyvä ratsastaa ja sillä on suuri miellyttämisen halu.

 

Siia Maria on rautias, 150cm korkuinen suomenhevostamma. Tammalla on kolme upeaa jälkeläistä, esimerkiksi Siriuksen emä Siian Ehdollinen. Maria kilpailee kouluratsastusta vaativa b -tasolla ja on menestynytkin upeasti. Näyttelyissä palkittu tamma on myös kantakirjattu hyvin pistein. Luonteeltaan oikea sydänten valloittaa, se on täynnä tarmoa ja intoa, tämän tamman kanssa työskennellessä ei voi olla hymyilemättä.

 

Harlekiini, pienhevosen mittoihin jäävä raudikko-ori menestyi hienosti este- ja kenttäratsastuksessa. Ori on luonteeltaan hyvinkin orimainen, jääräpäinen suomalainen. Ori on osallistunut Suomenhevosten kenttämestaruuksiin sijoittuen kahdeksan kertaa, päässen kolme kertaa mitalipaikoille asti. Monipuolisena oriina sillä on kilpailtu myös valjakkoajossa, mutta ei niin hyvin tuloksin kun ed. mainituissa lajeissa.

 

Siriuksen kolmannessa polvessa esiintyy harvinaisempaa väriä edustava tamma Dermoonan Hupi, joka on väriltään kimo. Tältä suurikokoiselta tammalta löytyy säkäkorkeutta peräti 160 cm. Hupilla kilpailtiin valjakkoajossa, kansallisella tasolla hyvin menestyksekkäästi sekä satunnaisesti myös kouluratsastuksessa. Tamma menehtyi vanhuuteen kunnioitettavassa 28 vuoden iässä.

© Merikissa

KILPAILUT

Kouluratsastus (53)

01.09.2013 KRJ kutsu, helppo c: 6/40
04.09.2013 KRJ kutsu, helppo c: 1/40
23.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
24.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
25.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
28.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
29.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
01.10.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/50 

30.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
05.10.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/40

 07.11.2013 KRJ kutsu, helppo c: 2/40
08.11.2013 KRJ kutsu, helppo c: 2/40
12.11.2013 KRJ kutsu, helppo c: 3/30
13.11.2013 KRJ kutsu, helppo c: 2/30
16.11.2013 KRJ kutsu, helppo c: 1/30
17.11.2013 KRJ kutsu, helppo c: 1/30
18.11.2013 KRJ kutsu, helppo c: 5/30
20.11.2013 KRJ kutsu, helppo c: 4/30
21.11.2013 KRJ kutsu, helppo c: 1/30
16.11.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
02.10.2013 KRJ kutsu, helppo b: 3/50
03.10.2013 KRJ kutsu, helppo b: 1/50
06.10.2013 KRJ kutsu, helppo b: 2/50
15.10.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
28.11.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
05.12.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
07.12.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/50

14.12.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/30

08.12.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
25.12.2013 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
30.12.2013 KRJ kutsu, helppo b: 1/40

06.01.2014 KRJ kutsu, helppo b: 6/40

07.01.2014 KRJ kutsu, helppo b: 1/50
10.01.2014 KRJ kutsu, helppo b: 3/50

15.01.2014 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
01.02.2014 KRJ kutsu, helppo a: 4/30

03.02.2014 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
07.02.2014 KRJ kutsu, helppo a: 1/30

    

31.01.2014 KRJ kutsu, helppo a: 1/30

09.01.2014 KRJ kutsu, helppo b: 5/40
 28.01.2014 KRJ kutsu, helppo b: 3/50
29.01.2014 KRJ kutsu, helppo b: 1/50
02.02.2014 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
03.02.2014 KRJ kutsu, helppo b: 1/50
05.02.2014 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
28.01.2014 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
28.01.2014 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
30.01.2014 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
01.02.2014 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
06.02.2014 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
11.02.2014 KRJ kutsu, helppo b: 3/50
12.02.2014 KRJ kutsu, helppo b: 7/50
13.02.2014 KRJ kutsu, helppo b: 2/50
 

Esteratsastus (59)

08.07.2013 ERJ Vienre, 90cm, 4/30
12.07.2013 ERJ Lumivuo, 100cm, 6/50
12.07.2013 ERJ Lumivuo, 100cm, 2/50
14.07.2013 ERJ Solo, 100cm, 2/30
15.07.2013 ERJ Solo, 100cm, 1/30
17.07.2013 ERJ Solo, 100cm, 3/30
17.07.2013 ERJ Kasu Ponies, 90cm, 1/30
18.07.2013 ERJ Kasu Ponies, 90cm, 5/30
18.07.2013 ERJ Kasu Ponies, 100cm, 2/30
19.07.2013 ERJ al Najya, 100cm, 5/29
20.07.2013 ERJ al Najya, 100cm, 3/29
20.07.2013 ERJ Kasu Ponies, 90cm, 5/30
20.07.2013 ERJ Kasu Ponies, 100cm, 1/30
21.07.2013 ERJ Solo, 100cm, 1/30
29.07.2013 ERJ Riiviöt, 90cm, 3/50
31.07.2013 ERJ Riiviöt, 90cm, 4/50
02.08.2013 ERJ Riiviöt, 90cm, 3/50
08.08.2013 ERJ Mewian Welsh, 100cm, 3/50
10.08.2013 ERJ Susiraja, 100cm, 4/40
10.08.2013 ERJ Stall Lumos, 100cm, 2/40
02.10.2013 ERJ Huvitutti, 100cm, 1/40


   
   

02.10.2013 ERJ Huvitutti, 100cm, 5/40
04.10.2013 ERJ Huvitutti, 100cm, 4/40
17.10.2013 ERJ Takamaiden, 100cm, 2/50

20.10.2013 ERJ Lumivuo, 100cm, 3/50

20.10.2013 ERJ Moondance, 100cm, 1/40

23.10.2013 ERJ Privas Park, 100cm, 4/50
23.10.2013 ERJ Lumivuo, 100cm, 5/50

23.10.2013 ERJ Pirunkorpi, 90cm, 6/50

24.10.2013 ERJ Privas Park, 100cm, 3/50
26.10.2013 ERJ Pirunkorpi, 90cm, 7/50
26.10.2013 ERJ Huvitutti, 100cm, 2/50
27.10.2013 ERJ Privas Park, 100cm, 2/50
27.10.2013 ERJ Pirunkorpi, 90cm, 3/50
28.10.2013 ERJ Pirunkorpi, 90cm, 1/50
28.10.2013 ERJ Privas Park, 100cm, 4/50
29.10.2013 ERJ Nuovan Talli, 100cm, 1/50
29.10.2013 ERJ Pirunportti, 100cm, 5/30
30.10.2013 ERJ Privas Park, 100cm, 2/50
30.10.2013 ERJ Huvitutti, 100cm, 1/50
31.10.2013 ERJ Pirunkorpi, 100cm, 7/50
31.10.2013 ERJ Privas Park, 90cm, 4/50
19.11.2013 ERJ Koston Sh, 100cm, 6/50
01.12.2013 ERJ Paraatiponit, 100cm, 1/30
02.12.2013 ERJ Paraatiponit, 100cm, 2/30

24.11.2013 ERJ Mewian Welsh, 100cm, 6/50
28.11.2013 ERJ Heartland, 100cm, 2/30
01.12.2013 ERJ The Y Team, 100cm, 2/40
04.12.2013 ERJ The Y Team, 100cm, 3/40
05.12.2013 ERJ Takkuinen, 100cm, 2/40
08.12.2013 ERJ The Y Team, 100cm, 6/40
09.12.2013 ERJ The Y Team, 100cm, 6/40
10.12.2013 ERJ The Y Team, 100cm, 2/40
15.12.2013 ERJ The Y Team, 100cm, 3/40
16.12.2013 ERJ Roscoff Sp, 100cm, 5/40
16.12.2013 ERJ The Y Team, 100cm, 3/40
17.12.2013 ERJ Roscoff Sp, 100cm, 6/40
17.12.2013 ERJ Roscoff Sp, 100cm, 4/40
20.12.2013 ERJ Roscoff Sp, 100cm, 1/40

PÄIVÄKIRJA


25.3.2016 Kouluvalmennus - Valmentaja: Siuri

Oli perjantai-ilta, kun saavuin Viehättävän tallille. Kävelin suorinta tietä maneesiin, jossa päivän valmennettava ratsukko oli jo suorittamassa hyvää vauhtia alkulämmittelyjä. Katselin hetken aikaa ratsukon työskentelyä, kunnes pyysin heidät kuulolle. Tänään oli tiedossa lähinnä erilaisten askellajien sekä siirtymisten harjoittelemista ja lopputunnista tekisimme muutamia vastalaukkaharjoituksia. Pyysin ratsastajaa aloittamaan siirtymiset neljällä käyntiaskeleella, pysähtymisellä, peruuttamisella ja laukannostolla. Laukkaa tuli ottaa muutama askel, siirtyä käyntiin ja aloittaa tehtävä alusta.

 

Ratsastaja piti Siriusta alusta asti todella hyvin kuulolla, ja ori totteli jokaista pientäkin apua. Ensimmäiset siirtymiset peruutuksineen ja laukannostoineen sujuivat todella hyvin, joskin käyntiin siirtyessä Sirius meinasi lähes pysähtyä. Muutaman siirtymisen jälkeen lähdimme harjoittelemaan lisättyä ravia pitkällä sivuilla, kun taas lyhyet sivut tuli kulkea normaalissa keskiravissa. Ratsastaja valmisteli orin lisättyyn raviin, ja pitkät sivut näyttivät todella hyviltä reippaan vauhdin kera. Ennen sivun loppua ratsukko hiljensi vauhtiaan keskiraviin, ja ori lähti heti ensimmäisestä pyynnöstä jälleen lisättyyn raviin. Ratsukon työskentelyä oli ilo katsoa, sillä he selvästi olivat löytäneet yhteisen sävelen. Teimme jonkin aikaa vielä erilaisia siirtymisiä, kunnes lähdimme etsimään tasapainoa vastalaukan avulla. Ensimmäisenä oli tarkoitus ratsastaa kolmikaarista kiemurauraa niin, ettei laukkaa tulisi vaihtaa missään välissä - näin keskimmäinen kiemura ratsastettaisiin luonnollisesti vastalaukassa. Ratsukko nosti melko hitaan laukan, mutta ratsastaja sai vauhtia lisättyä todella hyvin. Siriuksen takaosa teki hienosti töitä, ja ori alkoi todella rentoutua ratsastajan alla. Kiemuraurakaan ei tuottanut ongelmia, vaikka ensimmäisellä kierroksella ratsukko meinasi kaatua hieman sisäänpäin.

 

Kiemurauran jälkeen pyysin ratsukkoa siirtymään keskiympyrälle, jota tuli ratsastaa vastalaukassa. Ratsukolla kesti hetken aikaa löytää tasapaino, ja Sirius meinasi automaattisesti muuttaa laukkaansa muutaman kerran myötälaukkaan. Lopulta ratsukko kuitenkin löysi hyvän työskentelytavan ja keskiympyrän laukkaaminen sujui erittäin hienosti. Ratsukko vaihtoi välillä suuntaa, eikä vasempaan kierrokseen kulkeminen tuntunut tuottavan mitään ongelmaa.

Teimme ympyrän jälkeen vielä muutamia nopeita ravi-käynti-siirtymisiä, kunnes pyysin ratsukkoa jatkamaan käynnissä. Ratsastaja antoi orille pitkät ohjat ja he jäivät kävelemään maneesia ympäri. Kehuin ratsukkoa hyvästä valmennuksesta ja varsinkin siitä, kuinka hyvin he vaikuttivat työskentelevän yhdessä. Loppukäyntien jälkeen lähdimme yhdessä kävelemään kohti tallia.

 

 

20.3.2016 Estevalmennus - Valmentaja: Siuri

Olin saapunut Viehättävän tallille valmentamaan Sirius-nimistä suomenhevosta. Tänään meillä oli luvassa melko rankka estevalmennus, joten olin koonnut 

maneesiin jumppasarjan sekä kuudesta esteestä koostuvan radan. Kun ratsukko saapui maneesiin, pyysin heitä suorittamaan itsenäisesti alkukäynnit ja lämmittelemään erilaisten siirtymisten sekä ratsastusradan teiden muodossa. Ratsastaja näytti alusta asti istuvan todella hyvin orin selässä, ja hän selkeästi osasi käsitellä Siriusta kevyin ottein. Alkukäyntien jälkeen ratsukko teki erilaisia tehtäviä kaikissa askellajeissa, kuten kiemurauria ja voltteja, ja vaikka Sirius vaikutti ensin melko tahmealta, alkoivat sen askeleet hiljalleen muotoutua rennoiksi ja pehmeiksi.

 

Esittelin ensimmäisen jumppasarjan, joka koostui kahdesta puomista, ristikosta, kahdesta puomista ja toisesta ristikosta. Puomit oli aseteltu aika hyvin Siriuksen laukka-askelten mukaan, joten pyysin heitä siirtymään suoraan sarjalle. Sirius näytti ylittävän esteet helposti, mutta vauhtia ei tuntunut olevan kovin paljoa. Pyysin ratsastajaa ratsastamaan hieman enemmän eteen ja koettamaan saada tahdikkaampaa laukkaa, mikä löytyi kuin löytyikin muutaman yrityksen jälkeen. Jumppasarja alkoi sujua oikein mallikkaasti, joten muutin ristikot pystyesteiksi ja annoin ratsukon tehdä sarjaa vielä hetken aikaa.

Kun Sirius oli selkeästi lämmennyt, esittelin ratsukolle kokoamani radan. Kaikki esteet olivat pystyesteitä, toistaiseksi vain 60 senttimetrin korkuisia. Tarkoitus oli nostaa esteitä pikku hiljaa, mutta korkeuden sijaan oli aluksi keskityttävä vaikeisiin lähestymisiin sekä varsinkin kahden esteen sarjalle, jonka esteiden välissä ehti ottaa vain kaksi laukka-askelta. Ratsukko tutustui hetken aikaa rataan ja lähti sitten ylittämään sitä melko laiskanpuoleisesti.

Pudotuksia ei tullut, ja Sirius näyttikin panostavan vauhdin sijaan itse hyppyihin sekä niiden tarkkuuteen. Pyysin ratsastajaa kuitenkin tulemaan hieman vauhdikkaammin, jotta esteet ylittyisivät myös korotettuna. Sarjaa ratsukko lähestyi hieman jopa epäluuloisesti, mutta ori hyppäsi esteet kevyesti, vaikka ratsastaja ei pysynytkään ihan mukana.

 

Muutaman kierroksen jälkeen nostin esteet 80 senttimetriin ja pyysin ratsukkoa jatkamaan radan parissa. Tällä kertaa nopeiden käännösten jälkeen tulevat esteet vaativat selvästi enemmän keskittymistä sekä ratsastajalta että hevoselta, eikä rata enää vaikuttanut niin helpolta. Lähestymiset olivat pääosin hyviä, mutta vauhtia toivoin silti enemmän. Annoin ratsukon ottaa välissä muutaman käyntiaskeleen sillä aikaa kun nostin esteet metriin. Rata vaatisi nyt erityisesti reippaampaa vauhtia, jotta se riittäisi esteiden ylitykseen. Niinpä ratsastaja otti ohjat tuntumalle, nosti laukan, laukkasi muutaman kerran maneesin ympäri saadakseen kunnolla orin toimimaan ja lähti ylittämään rataa. Esteet näyttivät ylittyvän helposti, eikä ratsukolla vaikuttanut olevan minkäänlaisia ongelmia. Ratsastaja osasi käyttää todella hyvin istuntaansa sekä myötäyksiä esteiden jälkeen, ja Sirius näytti todella rauhalliselta hyppiessään esteitä. Muutaman kerran kavio kuulosti kolahtavan puomiin, mutta yhtäkään tiputusta ei koko valmennuksen aikana tullut.

 

Kun rataa oltiin suoritettu lähes kyllästymiseen asti, pyysin ratsukkoa siirtymään hetkeksi raviin ja sitten käyntiin. Annoin ratsastajalle luvan ottaa pitkät ohjat ja taputtaa Siriusta todella hienosta tunnista. Kehuin ratsukkoa erityisesti tarkasta työskentelystä, mutta korostin vielä, että kisoissa pärjätäkseen täytyy myös pystyä pitämään vauhtia jatkuvasti yllä - aivan kuten se viimeisillä radoilla pysyikin! Siivosin esteitä maneesista sillä aikaa kun ratsukko suoritti loppukäyntejä, ja lopulta lähdimme kävelemään yhdessä takaisin kohti tallia.

  

 

 29.11.2013 Päiväkirja - Ram.

Lunta ei vieläkään ole tullut tänä talvena, joten tuleekohan sitä valkeaa joulua ollenkaan. Pakkasta on kuitenkin muutama aste, joten puen orin päälle ratsastusloimen. Aurinko paistaa ja on kaunis päivä. En halua hukata sitä maneesissa lorvimiseen, vaan päätin lähteä orin kanssa maastoon. Pojalle oli lyöty jo hokit jalkaan, joten liukkaudenkaan ei pitäisi häiritä. Tiellä vastaan huristeli auto, joka osasi onneksi hienosti toimia hevosen vastaan tullessa. Siriuskin otti onneksi tilanteen rauhallisesti. Maastotielle päästyämme pyysin orin raviin. Se lähti innoissaan liikkeelle pitkin ravattavaa hiekkatietä. Ulkoilu alkoikin pian tuntua hieman huonolta idealta kylmän tuulen iskiessä korviin ja kaulaan. Emme siis tekisi mitään pitkää lenkkiä tänään. Ravailimme ja kävelimme useita pätkiä pitkin metsää ja tiesin polun varrelta yhden hyvässä kunnossa olevan laukkapätkän. Päästin orin laukkaan, mutten antanut sen innostua liikaa. Olihan kuitenkin liukasta ja maa kohmea. Pian tulimmekin takaisin talliin ja harjasin orin vielä kunnolla. Ei se kovin hikiseksi päässytkään. 

Webdesign © 2011 Ram.