Lasisiipi

NimiLasisiipi "Sissi"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
Skp & säkä Tamma & 152cm Koulutus Yleispainotteinen, Va B & 120cm
Syntymäaika 28.09.2012 Rekisterinumero VH13-018-0559
Hevonen on nyt 11 vuotias / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit

Tamman tavoitteena on saada n. 4 jälkeläistä ja käydä KRJ-, SLA- ja YLA laatuarvosteluissa.

 

SLA-II 12 (3-6-3) + 19 + 17 + 20 + 8 = 76 p. 
Pitkähkö runko, lyhyenpuoleinen kaula. Tahdikas, matalanpuoleinen liike. Nöyrän oloinen. Kauniisti kimoutunut.
 

Jälkeläiset

07.12.2013 t. Lasileija HUI (Karmava)

22.03.2014 o. Koistilan Karma (Karmava)

05.06.2015 t. Viehättävän Lasikeiju (Ruutujätkä)

20.07.2015 t. Viehättävän Lasiliina (Talismaani)

© Tallin omaisuutta

 

LUONNE

Hoitaessa Sissi on kuin rikkoutuva lasi, ei siis kannata alkaa tönimään tammaa tai repimään sitä tukasta. Siitä tämä tamma ei pidä yhtään! Lempeää harjaamista ja lempeää käsittelyä. Tamma on muuten erittäin kiltti ja yhteistyöhaluinen. Kaviot se nostaa pyynnöstä (älä mene tönimään) ja pitää niitä ylhäällä. Pesusta tamma pitää, kunhan vettä ei roiskita liikaa. Satula ja suitset menevät päälle helposti, kunhan muistaa olla hellä käsistään. Kuolaimet tamma ottaa suuhun itsestään, eikä niitäkään kannata tahallaan mennä työntämään. Tällöin tamma saattaa hermostua ja pahimmassa tapauksessa hoitaja voi saada hampaista. 

Ratsastaessa Sissi on herkkä ja kuulias. Tamma kääntyy lähes ajatuksen voimalla käyttämällä painoapuja. Sissi tarvitsee kuitenkin kaksi vahvaa, mutta hellää ja paikoillaan pysyvää pohjetta tukemaan sitä. Joskus tamma saattaa olla laiskahko ja kouluraippa onkin hyvä olla mukana. Yleensä riittää vain se että raippa on mukana, mutta jos sitä pitää käyttää, niin pieni kosketus riittää herättämään tamman. Ohjastuntuman tulee olla tasainen, eikä repiviä liikkeitä kannata tehdä. Sissi protestoi kovaa kättä nostamalla päänsä ylös ja jännittymällä selästä. Se saattaa myös heilautella päätään päästäkseen liian kovasta kädestä. Sissi kantaa aina itsensä, eikä jää nojaamaan kuolaimeen. Kouluratsuna tamma on herkkä ja toimii kuin unelma. Tuomaristo ei varmasti näe ratsastajassa liikettäkään, sillä Sissi reagoi hyvin pieniin apuihin. Joskus alkulämmittelyssä tamma kannattaa herättää jo valmiiksi hyvin, ettei raippaa tarvita enää radalla. Esteillä Sissi ponnistaa hyvin esteillä ja se vaatii ratsastajalta hyvää kevyttä istuntaa, jotta hyppy onnistuu. Ei siis saa rojahtaa takaisin satulaan. Tamma kiihtyy esteillä hieman, eikä raippaa useimmiten enää tarvita. 

Muiden hevosten seurassa Sissi on hieman välinpitämätön ja vihaa tapella. Se on mieluiten tiettyjen rauhallisten tammojen seurassa ja keskittyy syömiseen. Tarhasta tamman saa helposti kiinni, useimmiten se odottaa portilla valmiina. Taluttaessa Sissi pysyy helposti vieressä, eikä sitä tarvitse nykiä eteenpäin. Eläinlääkäri ja kengittäjä tuntevat tamman ja osaavat käsitellä sitä. Tällöin Sissillä ei ole mitään pahaa sanottavaa eläinlääkärin tai kengittäjän käynneistä.

SUKUSELVITYS

i Velhon Vire

 sh-o, 156cm, kimo

ii Viritys iii  Viivakoodi
iie Anelia
ie Velhon Airi iei Velho
iee Airiina
e Surusiipi

 sh-t, 150cm, vaaleanpunarautias

ei Kuutamo eii Puolikuu
eie Liinu
ee Surusilmä eei Salakavala
eee Sinisilmä
 

i. Velhon Vire on koulupainotteinen suomenhevosori, joka totisesti saa jokaisen pään pyörälle pelkällä läsnäolollaan. Orin ego ei välillä tunnu mahtuvan sen ruumiiseen, ja näin saatetaan ajautua pattitilanteisiin ihmisten kanssa, joista ei aina selvitä säikähdyksellä jos käsittelijä ei tiedä miten tämän orin kanssa toimia. Vire on kuitenkin iloa silmälle niin rakenteeltaan kuin liikkeiltään, ja se on loistava kouluratsu. Orin kanssa on kisattu hieman koulua menestyksekkäästi, joten se on siirtynyt siitosorin asemaan hyvin aikaisin, ja jättänyt jälkeensä yhä loistavampia yksilöitä ja kaunista kimoa väritystään. Koulupuolella Vaativaan B:hen asti koulutettu ori on myös näyttänyt hyvää hyppykapasiteettia, vaikka se ei ole koskaan esteillä sen enempää kisannut.

 

ii. Viritys on hieman omalaatuinen ori, joka aloitti uransa ravurina, mutta ei startannut kertaakaan kisoissa. Ravikoulutuksen saanut ori päätyi ratsuttajalle, joka ihasteli orin rakennetta ja pyöreitä lihaksia, ja niimpä hän alkoi kouluttaa orista ratsua. Viritys oli hieman kuuma ja innokas, mikä vain paransi sen oppimismahdollisuuksia. Parin vuoden päästä tämä parivaljakko voittikin jo kouluratsastusmestaruuksia ja pärjäsivät hyvin myös muutamissa kenttäkisoissa. Tyhjästä maailmankartalle (tai Suomen kartalle) singottu ori oli haluttu myös jalostuksessa sen tuntemattoman suvun puolesta, ja Viritys onkin saanut monia varsoja jotka ovat perineet orin ihanteellista rakennetta ja luonteikasta osallistumista joka asiaan.

 

Iii. Viivakoodi aloitti uransa ravurina, mutta huonosti kisoissa pärjättyään siirtyi syrjään ravipiireistä. Luonteeltaan ori oli reipas ja rehti, ja siirryttyään aikaisin pois ravipiireistä se sai hyvää kohtelua uudessa kodissaan, jossa sitä ajettiin ja opetettiin valjakkoajolle. Viivakoodi kilpaili muutaman valjakkokisan, mutta pääasiassa se on siis ollut koko elämänsä kevyellä käytöllä, eikä siitä ole tehty suurta haloota. Sitä ei kuitenkaan hennottu ruunata sen käsiteltävän luonteen ansiosta, ja se selvisi hyvin ainoana orina tallissa. Ihanaa voikkoa väritystään se sai siirrettyä kahdelle varsalleen, joiden molempien emänä toimi Anelia, saman tallin oma kasvatti. Viivakoodi kuoli vasta kunnioitettavan 26 vuoden iän saavutettuaan sydänkohtaukseen.

 

iie. Anelia on siro pienhevostyyppinen suomenhevonen, joka hyvästä ravista huolimatta ei pärjännyt ravikilpailuissa, joten se päätyi ratsukäyttöön. Tammalla oli säkäkorkeutta vain 147cm, mutta luonnetta sitäkin enemmän. Tämän takia tamma ei koskaan joutunut pelkäksi hummailuhevoseksi, vaan sai hyvän ratsukoulutuksen perustan, jonka jälkeen sillä teetettiin pari varsaa. Luonteeltaan tamma oli hieman säpäkämpi, ja tiesi oman arvonsa varsin hyvin sekä tarhassa että karsinassa. Kun käsittelijä oli tarpeeksi kokenut, ei ongelmia ollut, mutta hieman epävarmemman ihmisen seurassa Anelia ei todellakaan ollut mitään mukavaa seuraa. Tammalla oli kiitettävät askellajit ja rakenne, joten se menestyi näyttelyissä ja oli monen kokeneemman ratsastajan suosikki.

 

ie. Velhon Airi on koulupainotteinen suomenhevostamma, jonka historiaan kuuluu paljon paikasta toiseen muuttamista ja näinollen epätasaista luonnetta. Tamma siis kiersi paikasta toiseen synnyttyään, ja jo syntyestään asti luonteikas tamma ei sopeutunut kaikkiin paikkoihin, vaan muuttui hyvin varautuneeksi ja epäluuloiseksi. Kun tamma vihdoin päätyi 10 vuotiaana loppuelämän kotiinsa, se alkoi pikkuhiljaa rauhoittua, jolloin sillä teetettiinkin muutama varsa. Velhon Airi on hyvin perso sekä ruoalle että kehuille, joten se oli helppo kouluttaa vaativan B:n tasolle saakka, mutta kisoissa se ei pärjännyt hirveän hyvin, johtuen juurikin sen luonteesta, joka ei kestänyt liikaa häilämistä ja sähläämistä ympärillään.

 

Iei. Velho oli reipas ja rehti suomenhevonen; sanojen oikeassa merkityksessä. Ori oli luonteeltaan kuin nallekarhu, ja hyvin toimiva kaikenlaiseen tekemiseen. Sillä kisattiin koulu- sekä estekisoissa, mutta myös vedettiin tukkeja metsässä ja harrastettiin kaikkea hiihtoratsastuksesta matkaratsastukseen. Velhon kanssa tulivat tekemisiin kaikki, jotka jaksoivat ymmärtää sen turhan innokkaan luonteen sekä häsläämisen, jossa ori oli omiaan. Ori sai yhteensä viisi jälkeläistä, mutta kuoli ennenaikojaan katkaistessaan jalkansa tarhassa ja joutuessaan lopetettavaksi.

 

Iee. Airiina oli luonteeltaan hieman varautunut, mutta tutuille ihmisille luottavainen ja seurallinen hevonen. Se rakasti pitkiä hoitotuokioita ja nautti täysin rinnoin huomiosta mitä sille annettiin. Tamma oli peruskoulutettu, mutta se oli suuren osan elämästään pelkästään seurahevosena, jolloin sitä pidettiin kunnossa ajaen ja ratsastellen maastossa. Vasta 11 vuotiaana ollessaan suomenhevoskasvattaja löysi Airiinan, ja ihastuneena tamman tasapainoisesta luonteesta ja kiitettävästä rakenteesta, lähti Airiina loppuelämäkseen siitoshevoseksi. Se sai yhteensä neljä varsaa, jonka jälkeen se menehtyi sydänkohtaukseen, mutta vasta eläkepäivillään.

 

e. Surusiipi on luonteeltaan hyvin tammamainen hevonen, eikä siedä minkälaista käsittelyä tahansa. Se on kilpaillut hieman kaikkea aina kouluradoilta maastoesteille, mutta näytti osaamistaan varsinkin rataesteillä, missä sen upea etu- ja takajalkojen tekniikka sai paljon kehuja. Surusiipi on saanut nuorempana kaksi varsaa, jonka jälkeen sitä alettiin hieman jäljessä omasta ikäryhmästään kouluttaa kohti kilparatoja. Tamman odotukset olivat korkealla, koska sen suku oli täynnä menestyjiä ja hienorakenteisia yksilöitä. Turhan tiivis kisa- sekä treeniaikataulu sai aikaan etujalkojen turhan rasituksen, eikä se koskaan päässyt näyttämään kaikkea osaamistaan yleisön eteen. Tamma siirtyi kuitenkin siitoshevoseksi, ja se on saanut monta hienoa jälkeläistä jatkamaan sen keskenjäänyttä kilpauraa.

 

ei. Kuutamo on saanut nimensä syntymäajastaan, ja niin sadulle kuin se kuulostaakin, ori on syntynyt kevättalvella täsmälleen täysikuun aikaan. Vastasyntynyt varsa oli jäänyt tuijottelemaan tallin ikkunoista heijastunutta kuun hohdetta, joten nimi oli suoriltaan selvä. Ori on luonteeltaan hieman arvaamaton, mutta ei pahalla tavalla. Se kyllä osaa käyttäytyä jos sille pitää tiukan kurin, mutta se on pienestä pitäen oppinut pahoja tapoja kuopimisesta näykkimiseen. Orimainen se on myös ratsastaa, mutta toimii ihanan pehmeillä avuilla ja kantaa itsensä hyvin ryhdikkäänä. Orikaula sillä onkin upea, ja se on menestynyt kouluratsastuksen saralla erityisen hyvin.

 

ee. Surusilmä on upeasti kenttähevosena menestynyt suomenhevostamma, joka keräsi palkintoja laidasta laitaan ympäri Pohjois-Eurooppaa. Tamma on siro suomenhevoseksi, mutta omistaa suomenhevosen hyvät jalat sekä selvän pään, joten minne ikinä se onkaan mennyt, se on siellä pärjännyt. Tammalla on herttainen luonne, mutta tarpeen vaatiessa siltä löytyy myös räjähdysmäistä energiaa sekä säpäkkyyttä. Surusilmä on ollut koko elämänsä saman omistajan hallussa, ja on päässyt hänen avullaan hyvin pitkälle kilpailu-urallaan, joka loppui vasta tamman kääntyessä 18-vuotiaaksi. Nuorempana tamma sai pari varsaa, sekä myös eläkeikään tullessaan sillä teetettiin vielä yksi varsa, Surusiipi.

 

Eii. Puolikuu on luonteikas ja eläväinen suomenhevonen, joka on päässyt suomenhevosten eliittiin upeilla varsoillaan sekä rakenteellaan. Se siirtyi hyvin nopeasti pois kilpakentiltä kisattuaan muutamat este- sekä koulukisat ensimmäisin palkinnoin, ja sen suku suorastaan velvoitti sitä lisääntymään. Sukuun johon kuuluu niin paljon upeita oreja ja luonteikkaita tammoja, oli hyvin haluttu, ja Puolikuu elikin loppuelämänsä siitosorina samalla oriasemalla. Se on jättänyt jälkeensä yhtä upeampia jälkeläisiä, jotka ovat tunnettuja kauniista punarautiaasta väristyksestään ja suurista valkoisista merkeistään, sekä tietty luonteikkaasta ilmiasusta.

 

Eie. Liinu on hieman pahatapainen, mutta käsiteltävissä oleva suomenhevostamma, josta alkuun kaavailtiin ravuria. Se kuitenkin päätyi ratsuttajalle luonteensa seurauksena, joka ratsutti tamman, ja myi sen eteenpäin ratsastuskoululle. Tamman luonne ei kuitenkaan sopinut ratsastuskoululle, vaan se stressasi liikaa koko ajan ympärillä vaihtuvien ihmisten takia, joten parin vuoden päästä se muutti hummailukotiin, jossa se on saanut elää rentoa elämää nuoren naisen opetuksessa. Liinu on päässyt kisaamaan muutamia pienempiä esteluokkia, mutta kouluratsastuksen saralla se on kehittynyt ja pärjännyt VaB tasolla saakka. Siirtyessään pois kilpakentiltä se sai yhden varsan, jonka jälkeen se siirtyi lopullisesti eläkkeelle.

 

Eei. Salakavalan nimi kuvastaa hyvin orin luonnetta. Ori oli luonteeltaan hyvin ovela ja näppärä, ja aiheutti paljon päänvaivaa eläessään. Se myös rakasti huomiota ja kehuja, joten oli helppo koulutettava; se taisi koulua vaativaan B:hen ja hyppäsi rataesteillä hyvän rakenteensa ansiosta 110cm ratoja. Se loistikin kenttäratsastuksessa keräten muutaman suuremmankin kisan pystin, mutta pääasiassa sitä painotettiin esteille hyvän tekniikkansa ansiosta. Se sai 12 varsaa, joiden menestymisen ansiosta Salakavala pääsi siirtymään täyspäiväiseksi siitosoriksi ja sai jälkeläisiä vielä toiset parikymmentä lisää. Ori kuoli hiekkaähkyyn parinkymmenen vuoden iässä.

 

Eee. Sinisilmä on luonteeltaan ihanan hellyydenkipeä ja positiivinen, ja se saa hymyn huulille vaikka taivas repeäisi pään päällä. Tamma on toiminut suurimman osan elämästään opetushevosena klinikoilla omistajansa kanssa, eikä näinollen paljoakaan kisannut. Se on kuitenkin koulutettu korkealle, vaativan A:n salat onnistuvat siltä vielä näppärästi. Esteillä se on hieman tohelo, eikä sen kanssa ollakkaan hypätty sen enempää. Luonteeltaan kultainen tamma on saanut muutaman varsan opetushevosena toimimisen sivussa, ja ne kaikki ovat ilmentäneet upeaa luonnetta ja kapasiteettia kouluratsastukseen.

© Rebecca

KILPAILUT

Kouluratsastus (41)

20.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
13.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
14.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
15.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
17.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
29.06.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/70
30.06.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/70
02.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/70
03.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/70
05.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/70
06.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/70
07.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 8/70

05.07.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50

07.07.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50

     

14.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
16.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/40

19.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
22.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
23.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
29.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/40

24.09.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
26.09.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
27.09.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
29.09.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
30.09.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
02.10.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
05.10.2013 KRJ kutsu, helppo b: 3/40
29.09.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 6/40

 

12.11.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 5/30
16.11.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
05.12.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
07.12.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50

27.11.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
03.12.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
07.12.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
12.12.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
14.12.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 4/30
14.12.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 4/30
15.12.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 2/30
16.12.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 1/30
 07.12.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50

 

Esteratsastus (71)

20.08.2015 ERJ kutsu, 120cm: 2/30
22.08.2015 ERJ kutsu, 120cm: 2/30
22.08.2015 ERJ kutsu, 120cm: 1/30
04.09.2015 ERJ kutsu, 120cm: 3/80
06.09.2015 ERJ kutsu, 120cm: 8/80
12.09.2015 ERJ kutsu, 120cm: 5/80
13.09.2015 ERJ kutsu, 120cm: 1/80
19.09.2015 ERJ kutsu, 120cm: 5/80
04.10.2015 ERJ kutsu, 110cm: 3/30
18.10.2015 ERJ kutsu, 110cm: 1/30

14.10.2015 ERJ kutsu, 110cm: 5/40
20.10.2015 ERJ kutsu, 110cm: 4/40

04.01.2016 ERJ kutsu, 120cm: 3/30

01.12.2015 ERJ kutsu, 110cm: 5/40
03.12.2015 ERJ kutsu, 110cm: 1/40
17.01.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/40

19.01.2016 ERJ kutsu, 110cm: 4/40
01.02.2016 KRJ kutsu, 120cm: 3/30
08.02.2016 KRJ kutsu, 120cm: 1/50
10.02.2016 KRJ kutsu, 120cm: 4/50
13.02.2016 KRJ kutsu, 120cm: 3/30
14.02.2016 KRJ kutsu, 120cm: 1/30

17.02.2016 KRJ kutsu, 120cm: 3/30

     

18.02.2016 KRJ kutsu, 120cm: 3/30

07.02.2016 KRJ kutsu, 120cm: 3/30
12.02.2016 KRJ kutsu, 120cm: 6/30

14.02.2016 KRJ kutsu, 120cm: 1/30
20.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 5/30
23.02.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
25.02.2016 ERJ kutsu, 110cm: 5/30

26.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 5/30

27.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 2/30
27.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 2/30
28.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 1/30
29.02.2016 ERJ kutsu, 120cm: 4/30
03.03.2016 ERJ kutsu, 120cm: 2/30
05.03.2016 ERJ kutsu, 120cm: 2/30
05.03.2016 ERJ kutsu, 120cm: 4/30
06.03.2016 ERJ kutsu, 120cm: 3/30

15.03.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
14.02.2016 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
22.01.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
25.01.2016 ERJ kutsu, 110cm: 6/30
27.01.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
30.01.2016 ERJ kutsu, 110cm: 5/30
17.02.2016 ERJ kutsu, 100cm: 2/30

    

30.6.2014 ERJCup Pirunkorpi, 120cm, 11/310

31.8.2014 ERJCup Dark Side, 120cm, 10/202 

02.09.2014 ERJ Mörkövaara, 110cm, 1/40 

06.09.2014 ERJ Mörkövaara, 110cm, 6/40 

08.09.2014 ERJ Mörkövaara, 110cm, 3/40 

08.09.2014 ERJ Mörkövaara, 110cm, 5/40

 09.09.2014 ERJ Mörkövaara, 110cm, 4/40 

11.09.2014 ERJ Pirunkorpi, 110cm, 2/30 

12.09.2014 ERJ Pirunkorpi, 110cm, 3/30 

14.09.2014 ERJ Pirunkorpi, 110cm, 3/30 

20.09.2014 ERJ Pirunkorpi, 110cm, 3/30 

22.10.2014 ERJ Crash, 120cm, 5/28 

24.02.2015 ERJ Fifth Bridge, 110cm, 1/30 

25.02.2015 ERJ Fifth Bridge, 110cm, 2/30 

04.05.2015 ERJ Heili, 110cm, 5/48 

09.05.2015 ERJ Huvitutti, 120cm, 6/40 

10.05.2015 ERJ Millan Kilpatalli, 120cm, 5/30 

10.05.2015 ERJ Huvitutti, 120cm, 2/40 

12.06.2016 ERJ Metsovaara, 110cm, 1/40 

16.06.2016 ERJ Metsovaara, 110cm, 6/40 

18.06.2016 ERJ Metsovaara, 110cm, 5/40 

20.06.2016 ERJ Metsovaara, 110cm, 1/40 

05.07.2015 ERJ Allim's Sporth, 120cm, 4/30 

07.07.2015 ERJ Allim's Sporth, 120cm, 2/30 

07.07.2015 ERJ Allim's Sporth, 120cm, 3/30

Valjakko (7)

28.02.2016 ERJ kutsu, noviisi: 2/30
09.03.2016 ERJ kutsu, noviisi: 4/30
13.04.2016 VVJ kutsu, noviisi: 2/30
14.04.2016 VVJ kutsu, noviisi: 2/30
16.04.2016 VVJ kutsu, noviisi: 4/30
19.04.2016 VVJ kutsu, noviisi: 5/40
22.04.2016 VVJ kutsu, noviisi: 2/40

 

 

 PÄIVÄKIRJA

 

14.2.2016 Kouluvalmennus, valmentaja: Juulia
Seuraavana päivänä vuorossa oli saman ratsukon kanssa estevalmennus. Sissi ja ratsastajansa Ram saapuivat maneesille, kun olin kasailemassa päivän estetehtäviä. Tamma hyppäsi kuulemani mukaan korkeitakin ratoja, mutta tänään keskittyisimme enemmän tekniikkaan pienemmillä esteillä.
Sileän verryttelyiden jälkeen ratsukko sai aloittaa puomeilla. Pitkälle sivulle olin asettanut kolme ravipuomia, jotka tuli ratsastaa kevyessä istunnassa. Niiden jälkeen tuli nostaa voltin ajaksi laukka, hidastaa taas raviin ja tulla nyt harjoitusravissa viimeiset kolme puomia. Sissi oli innoissaan, eikä ensin meinannut hidastaa laukkavoltin jälkeen takaisin rauhalliseen raviin. "Tee toinen, pienempi voltti ravissa. Yritä saada se rauhalliseksi seuraavia puomeja varten." Pian Sissi tajusi, mitä siltä haluttiin ja se suoritti puomitehtävän hienosti molempiin suuntiin. Seuraavana tehtävänä oli lävistäjälle asetettu, 15 metrin linja. Pyysin tulemaan ensimmäisen kerran niin, että Ram antoi ratsunsa mennä normaalia laukkaa ja laskemaan askeleet ääneen. Sissi otti odotusteni mukaisesti viisi pienehköä askelta. "Tule nyt vähän kootummassa laukassa ja yritä saada väliin kuusi askelta", sanoin ja nostin pystyt 70 senttimetriin. Ramilla oli aluksi täysi työ pidätellä innokasta ratsuaan, mutta he suorittivat linjan hyvin. Nostin esteet kahdeksaankymppiin ja pyysin tulemaan nyt neljällä laukka-askeleella. Sissi venytti laukkaansa kivasti, sen ei edes tarvinnut ottaa kovin pitkiä askeleita. Nostin esteitä reilusti metriin asti ja pyysin tulemaan vielä kerran, mutta niin, että ensimmäisen esteen jälkeen piti kääntää iso voltti ja jatkaa vasta sen jälkeen kakkoselle. Tehtävä sujui ratsukon osalta hyvin, joten he saivat lyhyen kävelytauon jonka jälkeen selitin Ramille seuraavaksi hypättävän radan. Esteet olivat maksimissaan metrissä, mutta radalta löytyi haastetta senkin edestä. Oli vinolla linjalla hypättävää lankkua ja kolmoissarjaa. Rata alkoi samalla linjalla, jota olimme hypänneet juuri aiemmin. Kulmassa tuli todella tiukka käännös okserille, jonka ratsukko suoritti hyvin, vaikka Sissi tuli vähän pohjaan. "Anna sen laukata eteen äläkä nypi ohjista liikaa ennen estettä. Ota mielummin muutama isompi pidäte, jos tuntuu siltä että se vie sua", neuvoin Ramia. Seuraavana vuorossa oli vinolla linjalla hypättävä lankku, jota Sissi vähän ihmetteli ja kyttäsi. Se hyppäsi esteen melkein paikaltaan ja lankku putosi kolisten kannattimiltaan. "Uudestaan! Tue sitä tarpeeksi jalalla, mutta istu kevyesti satulassa", neuvoin. Tällä kertaa Sissi ylitti esteen hienosti isolla loikalla. Enää oli jäljellä haastava kolmoissarja ja metrinen leveä okseri. Kolmoissarjalle tultaessa Ram vähän nyppi, mutta pyysin päästämään eteen, jotta ratsukko selviytyisi sarjasta. Loppujen lopuksi sekä sarja että okseri ylittyivät reippaassa laukassa. Viimeiden hypyn jälkeen ratsastajan kasvoille levisi leveä hymy. "Hienoa! Tosi hyvin meni!" kehuin ratsukkoa ja annoin luvan loppuverrytellä. Ram ravasi tammallaan samalla, kun minä korjasin esteet pois maneesista.

 

  

13.2.2016 Kouluvalmennus, valmentaja: Juulia

Tällä kertaa valmennettavekseni pääsi aivan uusi ratsukko, Ram ja hänen kimo suomenhevostammansa Sissi. Olimme sopineet kaksi valmennusta tälle viikonlopulle ja tänään oli luvassa valmennuksista ensimmäinen, kouluvalmennus. Ram ja Sissi olivat jo hyvää vauhtia verryttelemässä, kun saavuin Viehättävään. Ram keventeli tammallaan keskiympyrällä kevyessä ravissa. Pyysin ratsastajaa kertomaan jotain ratsustaan.
Aloitimme valmennuksen ravitehtävillä. Ram ratsasti maneesin toiseen päätyyn, ja kääntyi sieltä ratsunsa kanssa keskihalkaisijalle. Keskihalkaisijalla piti ratsastaa avotaivutusta, jonka jälkeen seuraavalla pitkällä sivulla vastataivutus. Ram tukiratsuaan hyvin jalalla, mutta silti Sissi lähti ensimmäisissä avoissa vähän kiemurtelemaan. "Sillä ei nyt ole seiniä apuna, joten sun täytyy asettaa sille ikäänkuin seinät helpottamaan työskentelyä", sanoin ratsastajalle. Ram tiivisti istuntaansa ja seuraavalla kerralla avotaivutus meni jo todella suoraan. Vastataivutukset sujuivat joka kerralla hyvin, molempiin suuntiin.
"Jatketaan tätä tehtävää niin, että käännyt taas keskihalkaisijalle ja lähdet tekemään pohkeenväistöä vuorotellen vasemmalle ja oikealle. Seuraavan pitkän sivun alusta nostat sitten vastalaukan", ohjeistin ratsastajaa. Pohkeenväistössä tamma meni suorana, mutta pyysin ratsastaja hieman lisäämään vauhtia, sillä nyt Sissi suorastaan mateli eteenpäin. Vastalaukan nosto oli hyvä ja joka kerralla ratsukko sai pidettyä vastalaukan hyvin loppuun asti. Tunnin mittainen valmennus alkoi lähestyä loppuaan, joten annoin Ramille luvat pidentää ohjaa ja lopuverrytellä ratsunsa huolellisesti.

 

 

8.9.2014 Kouluvalmennus, valmentaja: Pierre
Ram. verrytteli jo Sissiä, kun saavuin kentän laidalle. Ilma oli mitä parhain kouluvalmennuksen pitoon; ilma oli lämmin, muttei liian lämmin, ja suhkoht pilvinen. Sissin korvat liikkuivat eloisasti eteen ja taakse tamman kuunnellessa kiinnostuneena ympäriltä kuuluvia ääniä. Ratsastaja jäikin vähemmälle huomiolle, kunnes Ram. huomautti Sissiä asiasta. Kohta Sissi kulki sievästi ja ilmavia askelia käyttäen.
Vaikka olin jo kerran aikaisemmin Sissille valmennuksen pitänyt, tamman koulutaidot olivat minulle täyttä hepreaa. Päätimme ottaa siis jotakin helppoa ja ensimmäisenä mieleen tuli laukanvaihto käynnin kautta. Se tuskin tuottaisi ratsukolle suurempia vaikeuksia, mutta mistä sitä koskaan tietää, jos vaikka Sissi päättäisi keksiä omaa ohjelamaa tylsän koulutunnin tilalle.
Ram. lämmitteli tammaa vielä ravissa ja otti vähän laukkaa pääty-ympyrällä. Näin Sissi olisi mahdollisimman vetreä suorituksen aikana. Ram. laukkasi Sissin kanssa toista pitkää sivua kohden, laukaten samalla kulmat taidokkaasti. Heti käännöksen jälkeen Ram. hidasti Sissin nopeasti käyntiin ja ja antoi 'väärän laukan' avut. Sissi otti harmillisesti käynnin ja laukan välissä kolme raviaskelta, joten Ram. päätti yrittää nopeasti uudestaan.
Kohta ratsukko suuntasi taas pitkää sivua kohti laukassa ja käännöksen jälkeen Ram. hidasti Sissin jälleen käyntiin ja antoi nopeasti laukka-avut. Sissi ei taaskaan hoksannut mistä oli kyse ja nosti ainoastaan 'oikean laukan'. Päätimme testata, olisiko toinen kierros tammalle helpompi aloittaa. Ram. vaihtoi suunnan kentän poikki kaartaen. Ratsukko ravasi kierroksen tehden käännöksiä ja kaarroksia, jotta Sissi saisi hetkeksi muuta ajateltavaa. Kohta Ram. nosti jälleen laukan ja suuntasi taas kohti pitkää sivua. Kulman jälkeen Ram. teki pienen pidätteen ja heti Sissin tiputtaessa käyntiin, antoi hän uudestaan laukka-avut. Sissi yllätti molemmat tekemällä juuri niin kuin oli tarkoituskin, eli nostamalla 'väärän laukan'.
Ram. kehaisi tammaa hyvästä suorituksesta ja kokeili samaa liikettä uudestaan samassa suunnassa. Sissi toimi moitteettomasti ja valmistautui siirtymään käyntiin jo ennen Ram.in pidätystä. Kun ratsastaja pyysi nostamaan laukan uudestaan, Sissi teki työtä käskettyä. Tämä kierros taisi olla Sissille se helpompi, ainakin suorituksen laadusta päätellen.
Suunnanmuutoksen jälkeen ratsukko päätti kokeilla samaa vielä Sissille hankalempaan suuntaan. Jälleen ratsukko nosti laukan ja kulman jälkeen tuli pidäte, käyntiin siirtyminen ja laukka-avut uudestaan. Sissi epäröi hetken, mutta nosti kuitenkin nopeasti laukan. Sissiä taisi auttaa kun vasta helpomman suunnan jälkeen yritettiin samaa liikettä siihen vaikeampaan suuntaan. Kehuin tammaa ääneen ja kävin taputtamassa hyvää työtä tehnyttä tammaa kaulalle. Kehotin ratsukkoa ottamaan vielä kunnolliset loppuverryttelyt ravissa ja käynnissä.
    


6.9.2014 Koulu- ja estevalmennus, valmentaja: Pierre
Sissi oli minulle täysin uusi tuttavuus, vaikka olin melko monia ratsukoita valmentanut. Sissi vaikutti kuitenkin kelpo kansalaiselta, joten uskoin että saamme jotakin aikaiseksi valmennuksen aikana. Vähän aikaa sitten kentän yli oli pyyhältänyt nopea sadekuuro, mutta nyt sateesta ei ollut jälkeälään. Valmennus pystyttiin siis pitämään avaralla kentällä.
Sissi talsi laiskasti uraa pitkin, mutta havahtui nopeasti hereille Ram.in herättäessä tätä puristaen tamman kylkiä napakasti pohkeilla. Toista kertaa Sissi ei alkukäyntien aikana yrittänyt luistaa työnteosta, vaan totteli kuuliaisesti ratsastajaansa. Tamman askellus muuttui ilmavammaksi, eikä jalat laahanneet enää hiekkaa pitkin. Tomera komennus näytti riittävän suomijuntin ojennukseen.
Kyhäsin kentälle kaksi estettä, sarjaan toiselle pitkälle sivulle. Tarkoituksenamme oli treenata lähestymistä ja askelten sovittamista esteiden väliin. Rakensin esteet niin, että niiden väliin mahtuisi kolme Sissin laukka-askelta, jos tamma vain menee normaalilla tempolla eteenpäin. Muussa tapauksessa askelmäärä vaihtuu suuntaan tai toiseen.
Ram. lämmitteli Sissin kanssa käynnissä ja ravissa, tehden molemmissa askellajeissa poistumisia uralta. Tämä teki hyvää Sissille eikä tamma enää jumittunut uraa kiertämään. Rakensin toiselle pitkälle sivulle vielä matalan verryttelyesteen, jonka ratsukko sai hypätä ennen sarjaestettä. Ram. ohjasi Sissin kohti puolimetristä estettä varmalla ja samalla päättäväisellä kädellä. Sissi arvioi ponnistuskohdan vähän pieleen, hyppy lähti tavattoman kaukaa. Ratsukko pääsi ponnistuskohdasta huolimatta esteen toiselle puolelle ilman ruhjeita ja sehän se on tärkeintä.
Verryttelyesteen jälkeen Ram. suuntasi Sissin kanssa sarjaesteen ensimmäiselle osalle, 90cm korkealle pystyesteelle. Sissi lähestyi varmalla otteella estettä ja pienen pidätyksen avulla ponnistys lähti parhaalla toivotulla tavalla. Esteiden välissä Ram. laski laukka-askeleet ääneen, jotta pystyisi itse paremmin lisäämään tai vähentämään askelia. Sissi oli vähän innoissaan esteiden hyppimisestä ja väliin meni vain kolme askelta. Itse hyppy meni kuitenkin sulavasti ja laskeutuminen oli pehmeää. Ratsukko suuntasi heti uudestaan sarjalle, tällä kertaa vähän pienemmällä vauhdilla. Ensimmäinen este jäi nopeasti taakse ja nyt ratsukon ainoana tehtävänä oli saada esteiden väliin mahtumaan neljä laukka-askelta. Ram. pidätti Sissiä hieman ja tamma sai kuin saikin ängettyä neljännen askeleen ennen sarjan toista estettä. Sissi meinasi olla sen verran innoissaan, ettei perustempo kiinnostanut tammaa tuon taivaallista.
Suunnanmuutoksen jälkeen ratsukko otti saman vielä toiseen suuntaan ja tällä kertaa kunnolliseen suoritukseen ei tarvittu kuin yksi ainoa kerta. Sissille pitää ilmeisesti vain näyttää kuka määrää, jotta tämä menee kunnolla. En vielä alkutunnista olisi uskonut, että laiskasta Sissistä löytyisi noinkin paljon liikettä. Kehoitin ratsukkoa ottamaan lopuksi loppuverryttelyt ravissa ja käynnissä.
 

 
13.12.2014 Estevalmennus - valmentaja: kuusnelonen.
Eilisen pikkutarkan koulutreenin jälkeen olisi tänään vuorossa reipasta laukkapainotteista esteratsastusta. Olin rakentanut maneesiin muutamia sarjaesteitä. Neljä kahden esteen sarjaa yhden ja kahden laukan väleillä sekä yksi kolmen esteen sarja yhden laukanväleillä. Esteet olivat aluksi 70cm korkeita. Jälkimmäinen este oli aina 5-10cm korkeampi. Sissi verrytteli reippaasti ensin ravissa pääty-ympyröillä ja kahdeksikolla. Laukkaan siirryttäessä tammalle löytyi jostain korvien välistä aimo kasa energiaa ja vauhtia. Ratsukko jatkoi kahdeksikolla lämmittelyä ja treenasi samalla muutamia laukanvaihtoja aina kentän keskellä suunnan vaihtuessa. Sarjoille lähdettäessä Sissi oli lämmennyt mukavasti ja vauhtia sekä ponnua tuntui löytyvän jo lämmittelysarjalla. Tamma kiihdytteli oikeissa paikoissa, mutta vaati selkeää ohjeistusta ja askeleiden pidennyksiä ennen esteitä. Alkuun moni lähestyminen meni pipariksi ja sitä myötä myös jälkimmäinen este. Kehotin ratsukkoa kuitenkin tulemaan reippaasti esteelle ja sitten esteen jälkeen ottaa enemmän kiinni. Sissin kanssa on tärkeää muistaa katsoa mihin ratsastaa sillä tamma hätääntyy helposti jos painoavut ovat sikin sokin. Kolmen esteen sarjalla Sissin jalat jäivät muutamaan otteeseen vähän jälkeen, mutta toistojen jälkeen hypyt onnistuivat jo paremmin.
 

 

12.12.2014 Kouluvalmennus - valmentaja: kuusnelonen.
Aloittelimme Sissin kanssa kaksipäiväistä rundiamme 1,5h kestävällä kouluvalmennuksella. Tamma alkoi näyttää alkutunnista hieman laiskuuden merkkejä, joten käynnistimme neidon heti alkuverryttelyssä siirtymisillä. Peräänantoa emme vaatineet heti vaan tavoitteena oli ennen kaikkea napakat siirtymiset ja ylimääräisten askelten tarjoamiset veke. Sissi alkoi taipua nätisti ja hellitti pikkuhiljaa niskastaan. Hereillä tamma oli koko verkan ajan ja siirtymisien kanssa edistyttiin hienosti. Pyysin ratsukkoa ottamaan reipasta laukkaa maneesia ympäri ja tekemään päätyihin ja pitkien sivujen keskelle isot ympyrät. Sissin laukka otti aluksi vähän tuulta alleen, mutta pyöri mukavasti kun tamma sai tilaa askeleilleen. Päivän varsinainen harjoitus sisälsi kuitenkin avotaivutusta uralla käynnissä ja ravissa. Sissi asennoitui tehtävään tomerasti ja välillä tarjosi vähän liikaakin peppua ulos kolmen jalan uralta. Ratsastaja oli kärsivällinen ja antoi tammalle useita puolipidätteitä harjoituksen sujuvuuden takaamiseksi. Ravissa tamma rentoutui enemmän ja harjoitus sujui kuin tanssi. Sissi oli tänään alkuverryttelystä asti reipas ja vetreentyi erityisesti laukasta.
 

 

20.8.2014 Estevalmennus, valmentaja: Nica
Tulin seuraamaan Sissiä jo alkuverryttelyyn ja ravailujen ja laukkailujen jälkeen hypytin teillä pientä (korkeus n. 50-60cm) verryttelyestettä molemmissa suunnissa. Seurasin hevosen liikkumista ja hyppytyyliä, yrittäen samalla keksiä juuri Sissille sopivia harjoituksia.
Verryttelyhyppyjen jälkeen kehotin teitä ravailemaan vielä vähän aikaa ja kävelemään sitten hetken. Selitin, että Sissi näytti erittäin nihkeältä (tämän myönsi ratsastajakin) ja kerroin, että mielestäni voisimme yrittää aktivoida Sissiä hieman sekä pidentää sen askelta ja ratsastaa muutenkin mahdollisimman paljon eteen, jotta saisimme sitä hieman irtonaisemmaksi sarja- ja suhteutetuissakinväleissä. Lähdimme menemään kahdeksikkoa jonka ympyröiden keskellä oli pysty, sekä ympyröiden liitoskohdassa oli pysty. Pyysin hyppäämään kahdeksikon niin, että ylittäisitte uloimman esteet kahdesti, mikä tarkoittaisi neljää hyppyä keskimmäiselle pystylle. Tehtävä sujui moitteettomasti. Teimme saman uudelleen, mutta nyt halusin tuplasti enemmän aktiivista laukkaa. Edellisellä kerralla te suoraan sanottuna hissuttelitte koko matkan. Toinen kerta oli jo tuplasti parempi, joten jätimme tehtävän siihen.
Seuraavana lähdimme ratsastamaan viiden laukan suhteutettua. Ensin viidellä laukalla, mikä onnistui teiltä hyvin, sitten lyhennystä ja tulitte kuudella. Kuusi laukkaa näytti olevan helppo ja vaivaton. Sitten vielä viidellä laukalla ja sen jälkeen pidempi askel jo valmiiksi ennen ensimmäiselle esteelle tulemista ja neljä laukkaa esteiden väliin. Neljä ja puoli, laukkaa tarvittiin lisää. Tulitte vielä kolmesti, ennen kuin olin täysin tyytyväinen ja jo hieman innostunut ja punaposkinen ratsastaja saivat pienen hengähdystauon. Kävelitte hetken, kun kokosin teille okserin ja trippelin. Nämä molemmat yksittäisiksi esteiksi. Okserille ja trippelillehän tarvitaan paljon reippaampi peruslaukka, sillä ne ovat pituusesteitä ja ponnistus on paljon pidempi. Korkeutta okserilla oli 90cm ja trippelillä 90cm myös. Lähditte tulemaan ensin okserille. Hyppy tuli liian lähelle, mutta Sissi keplotteli itsensä esteen yli vaivatta. Tulitte vielä kahdesti ja sen jälkeen nostin okserin 100cm korkuiseksi. Hyppy oli hyvä 100cm esteelle, joten siirryimme taas pikku levähdyksen jälkeen trippelille. Sitäkin tulimme muutamaan otteeseen ja nostin sen sitten myös 100cm korkuiseksi. Sissistä rupesi jo hieman löytymään uutta puhtia, joten kokeilimme suhteutettua vielä kerran neljällä laukalla. Tälläkertaa laukka oli niin sujuvaa, että näytti jo vähän aikaa siltä, että suhteutettu väli oli jäädä lyhyeksi! Lopputunnista menimme vielä hieman jumppaa, mutta lopettelimme muutaman rennon suorituksen jälkeen.
 

 

16.8.2014 Kouluvalmennus, valmentaja: Chewy
Sissi toimi hieman hitaammalla vaihteella valmennuksen alussa, mutta ratsastettuasi tammaa napakasti eteenpäin päättäväisin elein, alkoi tammakin heräämään. Kiemuraurat, voltit, kaikki sujuivat melko vaivattoman näköisesti teiltä kahdelta. Toki Sissi välillä alkoi hyytymään ja oli jo pudottamassa alas laukalta ravilta, mutta aktiiviset pohkeesi korjasivat ongelman näppärästi. Valmentajan neuvoa ei tässä kohtaa tarvittukaan, vaan selvitit asian itsenäisesti. Tamma alkoi omasta halustaan mennä muotoon ja sitä kautta peräänantoon. Se liikkui tahdikkaasti ratsastajan pohkeiden välissä ja teki pyydetyt asiat mukisematta. Oli oiva hetki harjoitella hieman vaativimpiakin liikkeitä ja tehtäviä. "Tee voltti päädyssä sekä M-kirjaimen kohdalla. Muista ratsastaa huolellisesti ja ympyröiden täytyy olla symmetriset!" Sissi kääntyi kuuliaisesti voltille ulko-ohjan tukemana ja palasi uralle aloittaen toisen voltin. Voltin jälkeen ratsastit tammaa muutaman askeleen verran avoväistöä, joka sujuikin ihan hyvin. Sissin kaula vääntyi aivan liikaa sisäänpäin toiselle yrittämällä, mutta sait ohjastuntuman tasattua, joten väistökin onnistui paremmin. Loppua kohden harjoitus vain parani, kunnes tamma ei jaksanutkaan enempää, vaan menetti mielenkiintonsa koko tehtävää kohtaan. Muutama kierros reipasta laukkaa kevyessä istunnassa ja loppuverryttelyt. Kiitos valmennuksesta ja onnea ja menestystä kisataipaleelle!

Webdesign © 2011 Ram.