VIEHÄTTÄVÄN SAVUSUMU

NimiViehättävän Savusumu "Sumu" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
Skp & säkä Ori & 160cm Koulutus Koulupainotteinen, Va B
Syntymäaika 15.09.2012  Rekisterinumero VH12-018-0980
Hevonen on 6 vuotta 15.05.2015, 8 vuotta 15.8.2015 / tämä on virtuaalihevonen

 

Meriitit & näyttelyt

 

VIR MVA Ch (02/2016)

VSN National Champion (01/2016)

SV-I rakenne 9, suku 10, käytöskoe 10, ratsastuskoe 7,3 + 7 (64.883%) = 43,3

KTK-II 18 + 18 + 20 + 19 = 75p 
- Hyvät tyypit, pyöreä sopusuhtainen runko, leveä pitkä kaula, käyrät kintereet.

Jälkeläisluokka C (01/2016)

Bronze Premium (book)

KRJ-I 9 + 41 + 22,75 + 20 + 15 = 107,75 p. 

 

12.10.2012 Rajaton, BIS3 +MVA-SERT  pt. Henna L.

26.04.2014 Koivumäki, BIS1 +MVA-SERT pt. ChristaW

10.01.2015 KK Bailador , BIS1 +MVA-SERT pt. Welby

20.01.2015 Seljasaari, +irtoSERT pt. Welby

 

28.10.2015 Seljasaari, RCH 10p.

17.01.2015 Rohkelikko, SW1 40p.

17.01.2015 Viehättävä, SW1 40p.

23.01.2015 Harmonia, SW3 40p.

Jälkeläiset

15.02.2014 t. Tuulenpesän Liinaharja (Nokikylän Liinu)

SV-II, KTK-III, KRJ 39 sijoitusta + VVJ 29 sijoitusta

15.04.2014 o. Viehättävän Hopeasumu (Viehättävän Suvilja)

 SV-II, KTK-II, KRJ 49 sijoitusta

20.04.2014 t. Viehättävän Liljasumu (Viehättävän Kuulilja)

 SV-II, KTK-III KRJ 44 sijoitusta + ERJ 4 sijoitusta

07.03.2014 Viehättävän Helmisumu (Viehättävän Helmi) 

SV-II

© Ipsu

LUONNE

Sumu on hoitopollena keskiverto sydäntenmurskaaja ja persoonallinen sählääjä. Vaikka orin hoksottimet eivät kenties toimikaan valonnopeudella, se on todellinen taituri ohjien mutustelemisessa. Ei auta vaikka henkihieverissä yrittää pelastaa ohjat orin kaulalle, ne löytyvät kuitenkin heti Sumun hampaiden välistä. Sumu ei tietenkään ymmärrä itse, miksi ohjat riuhdotaan kiukkuisesti pois sen suusta. On Sumun onni, että se on niin suloinen, ettei sille voi olla pitkään vihainen. Harjausoperaatio kuuluu Sumun suosikkeihin ja onhan se on ylen määrin avulias tyyppi. Toisinaan on hyvin hankalaa harjata hevosta, joka tahtoo olla avuksi ja pyörii ja hyörii kuin helikopteri. Onhan se ihan mukavaa, että Sumu haluaa auttaa kavioiden puhdistuksessa ja esimerkiksi vatsaa harjatessa.. Harjat on aina kiva tutkia ihan perinpohjin, vaikka Sumu tapaakin kyseiset hoitovälineet päivittäin. Harjaaminen voi osoittautua odotettua vaikeammaksi, kun Sumu tahtoo kokeilla harjoja. Satulan laitossa ori osaa sentään käyttäytyä. 
 
Ratsastaessa Sumu on hevosista se Vuoden yrittäjä- palkinnon voittaja. Se haluaa miellyttää ratsastajaansa ja yritys on kovaa, vaikka taidosta puuttuisikin. Sumu toimii kivasti koulupuolella aina Vaativaan B:hen asti. Se on herkkä pohkeelle ja ajattelee kovasti eteenpäin, mutta toisaalta se horjahtaa helposti etupainoiseksi ja painaa kädelle. Etupainoiseksi tullessa ori on raskas ratsastaa. Käsivoimia ei kuitenkaan kannata uhrata, vaan patistaa Sumu pysymään oma-aloitteisesti tasapainoisena. Sumu tarvitsee paljon puolipidätteitä ja vähän lisää puolipidätteitä, sekä asetuksen muutoksia, ennen kuin havahtuu ja kantaa itseään. Pian se meneekin mukavasti pyöreään muotoon, eikä jää ohjista roikkumaan. Kouluratsastus on ehdottomasti Sumun heiniä.  Ori kilpailee kouluratsastusta tasosta Helppo B aina Vaativaan B:hen asti ja suoriutuu aina siihen asti loistavasti, kunnes alkaa taidot loppumaan. Sumu on kuitenkin aina sinnikkäästi oppimassa uutta. Kärsivällisyyttä Sumulta löytyy paremmin kouluun kuin esteisiin.
 
Esteratsastus sujuu Sumulta siinä ja tässä. Hypyissä ei ole mitään vikaa, mutta säätämisestä tunnettu Sumu ei yksinkertaisesti voi olla aiheuttamatta hirveää sählinkiä ennen estettä. Varsinkin, kun siihen iskee epävarmuus esteen ylittämisestä, jalat menevä helposti solmuun ja askeleet sekaisin. Sumulla esteitä voi hyppiä vain kokenut ja taitava ratsastaja, joka pystyy huolehtimaan hyppyetäisyydestä Sumun puolesta. Ponnistus lähtee yleensä hyvin ja alastulokin sujuu ongelmitta. Esteiden hyppiminen ei tuo Sumulle suurtakaan nautintoa, mutta ihan mukavaa vaihtelua se on. Maasto sujuu Sumulta kohtuullisesti. Poika pysyy melko hyvin käsissä maastossa, eikä se pelästy turhasta ja esitä säpsyä. Sumu rakastaa kiitolaukkaa laukkaamiseen tarkoitetuilla suorilla. Jos ei ole varuillaan ja pidä vauhtia kuitenkin kohtuullisena, voi huomata, että Sumu yrittää muiden ohi.
 
Kilpailussa Viehättävän Savusumu on alkuun jännittynyt. Lämmittelyssäkin se ehtii säätää yhtä sun toista, ymmärtää avut - jännityksestä - väärin tai muuta vastaavaa. Suorituksen alkaessa se ei suinkaan rauhoitu ja tuomareiden eteen tuleminen onkin yleensä tahtojen taisto. Viimein kun suoritus pääsee kunnolla vauhtiin, uskaltaa Sumukin rauhoittua.
 
Muiden hevosten seurassa Sumu on kiltisti. Muut hevoset voivat pompottaa sitä mihin sattuu, ehkä Sumu on vain kiltti tai sitten orin herne pyörähtää hitaammin kuin pitäisi. Poika tulee kuitenkin hyvin toimeen kaikkien kaverina. Useimmista oreista se on saanut hyvän ystävän, sillä Sumua ei ole tappelupukariksi tehty. Eläinlääkärin tarkastuksessa Sumu säätää. Se ei pelkää tai vihaa eläinlääkäriä vaan haluaa ilmeisesti itsekin isona eläinlääkäriksi. Nimittäin ori haluaa tietää kaiken siitä mitä lääkärillä on kädessä. Se haluaa haistaa ja maistaa. Yleensä tämä on vain hupaisaa mutta eläinlääkärin työ hidastuu huomattavasti. Kengittäjä saa pidätellä nauruaan, kun ori kurottautuu katsomaan mitä kaviolle ollaan tekemässä.

SUKUSELVITYS

Metsäkartanon Harme

sh-o, 154cm, koulupainotteinen

VIR MVA Ch, SV-I, KTK-II

ii  Mustamyrskyn Hallaus

   KTK-II

iii  Magnolian Kulta
VIR MVA Ch, KTK-I
iie  Haltian Hapsiainen
ERJ-III

ie Metsäkartanon Kerli

    VIR MVA Ch, KTK-III

iei  Fiktion Joosu
 KTK-III, KRJ I, SV I

iee Keinumäen Rissa
   VIR MVA Ch

e  Fiktion Pipa

sh-t, 157cm, yleispainotteinen

VIR MVA CH, KTK-II, KRJ II

ii   Ryysyrannan Dareios

enn. 22,1a - vs. 99 850ve, SLA-II

iii  Taikatuulen Lennokas
enn. 20,5a - vs. 55 980ve
iie  Ryysyrannan Kleopatra
enn. 22,6a - vs. 25 240ve
ie Pipariina KAT

Champion

iei  Pikantin Pikkelssi
KRJ-II

iee Suomi Erotar
KRJ-III, SLA-II

 

Isä Metsäkartanon Harme on upea nuorehko rautias ori. Nuoresta iästään huolimatta ori on kilpaillut paljon kouluratsastuksessa ja saavuttanut 41 sijoitusta kouluratsastuksessa. Ori on myös käynyt useissa näyttelyissä ja sille on myönnetty VIR MVA Ch arvonimi. Se on myös käynyt kantakirjauksessa ja saanut toisen palkinnon, sekä ensimmäisen palkinnon suomenhevosten varsa-arvioinnista. Luonteeltaan palkittu ori on juuri niin kuin suomenhevosen pitääkin olla, eli siis yhteistyöhaluinen ja kiltti. 

 

Isäisä. Tähtipäinen vaaleanpunarautias suomenhevosherra Mustamyrkyn Hallaus (156cm) painottuu kouluradoille tasolla vaativa B. Hieman reilut 44 sijoitusta koulupuolelta kerännyt ori on jättänyt jälkeensä tähän mennessä kolme jälkeläistä, joista kaikki ovat perineet isänsä rautiaan värin, kaksi on koulupuolen hevosia ja yksi on kerännyt jo runsaasti menestystä näyttelypuolelta. 

 

Isänisäisä. Rautias Magnolian Kulta, 157 cm korkea koulupainotteinen vaativan B:n ori on kerännyt yli 80 sijoitusta kouluradoilta. Myös VIR MVA Ch -arvonimen sekä peräti KTK-I palkinnon saanut ori on saanut kolme koulupainotteista jälkeläistä, kaikki menestyneitä kilpapuolella. Myöskään rakenteen periyttäjänä Kulta ei ole ollut mikään turha ykkönen, sen kolmesta varsasta keskimmäinen on isänsä tavoin napannut kantakirjasta ykköspalkinnon. 

 

Isänisäemä. Muusta suvusta poiketen Haltian Hapsiainen, rautias 156cm korkea tamma toimi kouluratsun sijaan estepainotteisena ja hyppäsikin radoilla aina tasolle 120cm. Koulupuolella tamma kulki helppoa A:ta, joten täydellinen turhake se ei silläkään saralla ollut vaikkei koulu tamman leipälaji olekaan. Itsekin ERJ III -palkittu tamma on jättänyt kolme jälkeläistä joista yksi on ERJ I -palkittu, ja toinen KTK-II. 

 

Isänemä. Musta 153cm korkea Metsäkartanon Kerli on koulupainotteinen suomenhevostamma, jonka taso on helppo A. Sijoituksia sille on tähän mennessä kertynyt hieman vajaa 50, ja näyttelyrintamallakin se on kerännyt jos jonkunlaista menestystä VIR MVA Ch -arvonimen ja kantakirjan kolmosen muodoissa. Jälkeläisiä Kerlille on kertynyt kolme. 

 

Isänemänisä. 9.5.2012 20-vuotiaana kuollut Fiktion Joosu (154cm) oli musta koulupainotteinen helpon A:n ori, joka elämänsä aikana keräsi arvonimiä ja meriittejä jos jonkinlaista. Jo varsana SV-II:n saanut ori sai aikuisena vielä YLA2, KRJ I sekä KTK-III -palkinnot. Luonteeltaan Joosu oli mitä energisin tapaus, ja kuudelle jälkeläiselleen se on periyttänyt jonkin verran mustaa väriään sekä lahjakkuuttaan koulupuolella. 

 

Isänemänemä. 154cm korkea rautias Keinumäen Rissa on vaativa B -tasolla kisaava 50 sijoitusta kerännyt kouluhevonen, jolta löytyy myös VIR MVA Ch -arvonimi. Jälkeläisiä tältä tammalta ei löydy kuin kolme, mutta se on hyvän rakenteensa periyttänyt eteenpäin jälkeläisten ollessa myös näyttelyarvonimin ja kantakirjaustuloksin palkittuja. 

 

Sumun emä on kaunis suomenhevostamma Fiktion Pipa. Tutummin Pipa on yleispainotteinen tamma ja on saavuttanut 51 sijoitusta kouluratsastuksessa ja esteratsastuksessa sillä vielä kilpaillaan ja tähän mennessä se on saavuttanut siinä 22 sijoitusta. Hienosti sijoittunut ruunikko tamma on myös paljon palkittu ulkonäöltään, se on saanut VIR MVA Ch ja se on kantakirjattu toisella palkinnolla. Lisäksi tamma on saanut kouluratsastuksen laatuarvostelusta toisen palkinnon. Luonteeltaan Pipa on reipas, kiltti tamma jonka kanssa aika ei käy pitkäksi.

 

Pipan isä Ryysyrannan Dareios on hyvin ainutlaatuinen ravisukuinen ori. Luonteeltaan oikea herrasmies, ei tekisi pahaa kärpäsellekkään, melkein ainakin. Hoitaessa pysyy paikoillaan, eikä ole moksiskaan mistään asioista sen ympärillä. Ratsuna ori on hyvin herkkä ja kuuliainen, siihen voi myös luottaa, pomminvarma ratsu. Ajaessa Dareios on myös hyvin kuuliainen ja innokas menijä, se juoksee mielellään ja lujaa lähteekin. Raveista on useita lähtöjä ja voittoja myös todella reilusti, herra onkin saavuttanut melkein sata tuhatta virtuaalieuroa rahaakin. Myös työhevoskilpailuihin Dareios on osallistunut ja menestynyt niissäkin. Muutamassa koulu- ja estekilpailussakin on tullut viereiltua. Jälkeläisiä löytyy seitsemän, joista kaikki muut paitsi Pipa, ovat ravureita.

 

Pipan isänisä, Taikatuulen Lennokas, oli ravipainotteinen suomenhevosori. Se on kasvatettu vanhanaikaisessa suomenhevostalli Taikatuulessa. Luonteeltaan Kassuksi kutsuttu ori oli pääsääntöisesti oikein mukava ja rehellinen, mutta toisaalta myös omia jekkujaan keksivä. Ajaessa se oli melko kuuliainen ja kiltti, mutta toisinaan jarruja omaamaton hevonen, mutta kilpailuissa se sensijaan oli aivan jotain muuta – ori oli pelkkää ruutia ja kuumeni ohjaajan käsiin hetkenä minä hyvänsä. Tästä huolimatta Kassu on pärjännyt raveissa erittäin hyvin ja on tienannut miltei 56 000 virtuaalieuroa. Jälkeläisiä Kassulla on 11, joista ainakin suurin osa on tietojen mukaan raviurheiluun painottuneita.

   

Ryysyrannan Kleopatra oli erittäin pienikokoinen suomenpienhevostamma. Korkeutta Pipoksi kutsutulta tammalta löytyi 144 cm, väriltään se oli punarautias omaten kauniin katkopiirron koristamassa päätään. Pipo syntyi 28.9.2003 Monnin Ravitallilla, missä se myös asui koko elämänsä ajan. Luonteeltaan Pipo oli pienestä pitäen kiltti ja hyväluontoinen kaikin puolin. Myös ajaessa se oli leppoisa ja kuuliainen, eikä oikeastaan milloinkaan keksinyt mitään omia tempauksiaan työnteossakaan. Kilpailuissa siitä kuitenkin löytyi virtaa ja vauhdikasta menoa, mistä syystä se takuulla onkin menestynyt raveissa erittäin hyvin! Jälkeläisiä Pipolta on tiedossa ainakin kaksi, mutta niitä saattaa olla myös useampia. 

 

Pipa emä Pipariina KAT on hyvin kaunis rakenteinen pienehkö tamma. Luonteeltaan hyvin rauhallinen, tulee toimeen kaikkien kanssa. Hoitaessakin pysyy kiltisti paikoillaan rauhallisesti, eikä välitä jos pikkulapset repisivät sitä hieman jouhista. Ratsuna Riina on kuuliainen, sekä hyvin huomaavainen. Se on varuillaan kokemattomien ratsastajien kanssa. Se on myös hyvin simppeli ratsu, koska tamma on opetettu toimimaan mahdollisimman kevyin ja huomaamattomin avuin. Ainoa heikkolenkki tammassa on muotoon meneminen, koska Riina ei ole mikään taipuisin tapaus, työtä siis saa tehdä sen eteen että tamma polkisi alle kunnolla. Hieman yli nelisenkymmentä sijoitusta koulusta on aika hyvin, vaikka voittoja ei olekaan useita. Myös valjakkopuolella tamma on kilpaillut parisenkymmentä kertaa, jossa onkin todella useita voittoja tullut. Myös ulkomuodoltaan tamma on varsin kaunis, onhan se myös champion arvonimen ansainnut. Jälkeläisiä neidolla on vain kaksi.

 

Pipan emänisä, Pikantin Pikkelssi, oli mahdottoman komea, tummanruunikko suomenhevosori. 155 cm korkea suomenhevonen oli kutsumanimeltään Peku, tai Pekko – miten nyt kukakin halusi herraa kutsua. Luonteeltaan Peko oli itsetietoinen ja erittäin varma, se ei turhia sätkyillyt missään tilanteessa. Varmuudestaan huolimatta se oli helppo käsiteltävä ja kuuliainen ratsastettava. Koulu – ja kenttäesteratsastuksessa, sekä valjakkoajossa ja westernissä kilpaillut ja menestynyt ori olikin varsinainen monitoimikone! Se toimi lajissa kuin lajissa, eikä vierastanut uusiakaan asioita. Peku palkittiin menestyksensä ansiosta yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla, kuten myös KRJ:n laatuarvostelussa. Jälkeläisiä Pekulta jäi kolme, mutta ori menehtyi valitettavasti vuonna 2009.

  

Suomi Erotar oli komean erikoisen värinen suomenpienhevostamma. Ruunikonkimo, 146 cm korkea kaunis tamma oli painotukseltaan kouluratsastuspainotteinen, mutta pärjäsi myös rataesteratsastuksessa jopa 100 cm luokissa asti. Sijoituksia tammalta löytyy myös valjakkoajosta, joten melko monipuolisesta hevosesta voidaan taas puhua. Luonteeltaan Erja oli hyvin huomionkipeä, mutta kiltti ja mitä ihanteellisin ratsastettava sekä ajettava. Se oli hieman arka uusia asioita kohtaan, mutta luotti ihmisiin kyllä täysillä. Erja menehtyi 10.06.2008, mutta tähän mennessä se ehti saada viisi jälkeläistä seuraamaan kavionjäljissään. Laatuarvosteluissa se palkittiin KRJ-III, SLA-II, sekä YLA2-palkinnoin hyvin pisteytyksin.

   

MUUTA

Treeni varusteet
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

Vapaapäivä

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja:

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit etusiin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (46)

18.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
20.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
29.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
02.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
04.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
29.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 5/60
06.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
07.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
11.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
19.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/60
10.03.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
17.03.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
09.03.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50

21.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
25.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
  

 

28.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/40

01.07.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 6/70
04.07.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
12.07.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
17.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/40
18.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
19.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
24.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
29.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/40
01.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
04.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/40

30.09.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
01.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
29.09.2013 KRJ kutsu, helppo b: 6/40

29.09.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 1/40

  

29.09.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 3/40
03.10.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
03.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 6/40
06.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 4/40
07.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 2/40
01.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
05.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
05.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
30.09.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 3/40
01.10.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
02.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 2/40
04.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 1/40
05.10.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
30.09.2013 KRJ CUP, vaativa b: 23/290
02.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
04.10.2013 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50

PÄIVÄKIRJA

 

11.2.2014 Estevalmennus valmentaja: Pierre
Valmennuksen alku kului Sumun herättelyssä ja eteenpäin patistelussa. Ori oli harvinaisen laiskalla tuulella ja ne harvat askeleet otettiin lähinnä raipan voimalla. Orin kanssa saatiin aikamme taistella, kunnes tämä huomasi ettei ratsastaja aio luovuttaa ainakaan tällä kertaa. Sumu ryhdistäytyi hetkeksi ja lämmitteli reippaasti ratsastajansa opastuksella. Orin kanssa sai olla koko ajan valppaana, sillä löysätessä hieman otetta, hidasti ori vauhtia ja askelluksen laatu huononi.

Kun alkulämmittelyt oli saatu kunnialla vedettyä, eikä ori nakellut enää niskojaan ratsastajan avuille, päätettiin siirtyä eteenpäin. Orin lähestyminen esteille oli kuulopuheiden mukaan omalaatuinen, joten valmennuksen aiheena olisi lähestymiset yksittäisille esteille. Aloitimme pienellä pystyesteelle, jolle ratsukko jo suuntasi hieman laiskassa laukassa. Pienellä raipan napautuksella orin laukka muuttui ponnekkaaksi ja vauhti oli sopiva. Ennen estettä Sumu hidasti hieman, mutta ratsastajan avustuksella ori ponnisti isolla loikalla esteen toiselle puolelle. Ratsukko työsti laukkaympyrän ja suuntasivat uudelleen samaiselle esteelle. Sama rata jatkui toisellakin kerralla, hidastuksen jälkeen ori sai apuja hyppyyn. Orin hypyt olivat hieman töyssyisiä, mutta varmasti niissäkin olisi mukava istua kun ja jos orin saisi hyppäämään ilman hidastusta.

Valmennuksen lopussa siirryimme yli metrin esteisiin, kun olimme saaneet hiottua orin hyppytyylin siedettäväksi pienemmillä esteillä. Ratsastaja otti Orin kuulolle ennen metrin pystyestettä ja napautti raipalla sievästi kaulalle, jottei ori vain löisi liinoja kiinni. Kaikkien hämmästykseksi,  ori ponnisti nätisti esteen yli sen kummempia empimättä. Tästä hyvästä ori sai ison kasan kehuja. Hyppytyyli oli, kuten olin ennustanut, huomattavasti laadukkaampi ilman turhaa hidastusta ennen estettä. Viimeisen esteen korotin 120cm:n korkeuteen ja nyt Sumu näytti suuntaavaan innoissaan sitä kohti. Korvat hörössä ja laukka hyvin pyörien ratsukko laukkasi kohti estettä ja viimeisillä askeleilla ratsastaja napautti raipalla kaulalle ja ori ponnisti hyppyyn. Laskeutuminen tapahtui sulavasti ja hallitusti, eikä hyppykään ollut huonoimmasta päästä. Loppuvalmennusta kohden ori oli osoittanut aitonsa estehevosena, vaikkakin lähestymisen kanssa täytyy tehdä vielä hieman töitä.

  

 

10.2.2014 Kouluvalmennus valmentaja: Pierre

Sumu liikkui reippaasti eteenpäin alkulämmittelyjen aikana. Ori astui hienosti mahansa alle, eikä ratsastajan tarvinnut juurikaan oria herätellä tai oikoa, vaan ori liikkui lähes automaattisesti. Alkulämmittelyt sujuivat jouhevasti ja ratsukon meno näytti hallitulta. Kulmiin mentiin syvälle eikä uralta poistuttu ilman ratsastajan lupaa. Sumu vaikutti olevan tänään reipas ja yhteistyöhaluinen oripoika.

Ratsastaja oli ehdottanut avo- ja sulkutaivutusten treenaamisen, mikä sopi minulle oikein hyvin. Ennen taivutuksiin siirtymistä ratsukko työskenteli hetken laukkaympyrällä kumpaankin suuntaan. Ori askelsi lennokkaasti samalla kuunnellen mitä selässä tapahtui. Laukkaympyräepisodin jälkeen oli mitä ilmeisimmin aika siirtyä eteenpäin. Ori kuunteli ratsastajansa pohjeapuja ja kaksikon meno näytti huolitetulta, eikä apujen käyttöä juurikaan huomannut. Avotaivutukset ratsukko suoritti helposti ravissa ja ori keskittyi meneillä olevaan tehtävään.

Sulkutaivutukset tehtiin sekä ravissa että laukassa. Ori kuunteli ja keskittyi, eikä touhunnut omiaan. Pitkällä sivulla ratsastaja siirsi hieman pohjettaan ja kehotti oria sulkutaivutukseen. Ori vastasi apuun ja siirsi takapään pois uralta. Ennen kulmaa ratsastaja oikaisi Sumun ja jatkoi ravissa kohti seuraavaa pitkää sivua. Sulut toistettiin ravissa vielä kerran, jonka jälkeen ratsukko nosti laukan ja jatkoi tehtävän suorittamista. Ori kuunteli ratsastajansa pohjeapuja ja siirtyi heti sulkutaivutukseen ohjeet saatuaan. Kaksikon meno näytti vaivattomalta, eikä ori keksinyt omia temppujaan kesken tehtävän. Sulkutaivutuksia otettiin vielä muutamat laukassa, kunnes ratsukko aloitti loppulämmittelyt. Loppulämmittelyissä ratsukko otti laukanvaihtoja käynnin kautta, minkä jälkeen oli ravi- ja käyntiosuuden vuoro. Ratsukon työskentely oli ollut tänään mukavan näköistä menoa, eikä minulla ollut mitään valittamista.

  

 

12.1.2014 Kouluvalmennus valmentaja: Ada

Tänään oli kylmä ilma ja mietimmekin kahdesti onko liiankin kylmä. Lähdimme kuitenkin maneesiin Ramin ja Sumun kanssa. Aluksi he saivat tehdä paljon käyntiharjoituksia ja käynnin sisällä muutoksia käynnin pituudessa. Ori meinasi välillä hyytyä ja pyysin Ramia aktivoimaan sitä takaa raipalla, jolloin käynti pysyi pontevana. Ravissa pyysin teidät aluksi ympyrälle hakemaan hyvää muotoa ja sitten ympyrällä hakemaan mahdollisimman lyhyttä ja pitkää ravia. Lisäykset onnistuivat hienosti, mutta lyhyen ravin ääripäätä saisitte kehittää, sillä ori pyrki siirtymään käyntiin vähän väliä. Pyysinkin Ramia istumaan ryhdikkäämmin satulassa ja pitää orin aktiivisena pienillä avuilla raipalla. Tällöin lyhyt ravi onnistuikin jo paremmin.

Laukassa jatkoimme muutoksia laukan sisällä. Laukassa Sumu oli taitavampi ja lisättyä laukkaa oli upeaa katsella. Koottu laukka tarvitsi taas pientä apua ja sitä saisittekin harjoitella vielä lisää. Lopuksi loppuverryttelitte kevyessä ravissa.

  

 

10.1.2014 Kouluvalmennus valmentaja: Ada

Saavuin Viehättävän tilalle heti aamutuimaan ja luvassa olisi muutamankin ratsukon valmennus. Maneesissa Ram jo odotteli ensimmäisen kanssa, nimittäin Viehättävä Savusumu, tutummin Sumuin. Päivän tavoitteena oli saada aikaiseksi näyttävä pohkeenväistö kouluratoja varten. Aloittelimme käynnissä ja pyysin Ramia pitämään orin reippaassa liikkeessä. Ori kulkikin nätissä muodossa. Otimme käynnissä keskihalkaisijan ja siitä vuorotellen kumpaankin suuntaan pohkeenväistöä. Käynnissä ori suoritti pohkeenväistön leikiten, mutta tuntui hieman hitaalta, joten pyysin Ramia aktivoimaan takajalkoja. 

Kun pohkeenväistö onnistui moitteettomasti käynnissä, oli aika siirtyä raviin. Tulitte samaa kuviota ravissa. Ori ei pysynyt aivan suorana ja käskin Ramia pitämään sen suorempana. Lisäksi Sumun ravi saisi olla lennokkaampaa pohkeenväistön aikana. Pyysin Ramia ottamaan pari kertaa pitkällä sivulla lisättyä ravia ja tuomaan samaa fiilistä pohkeenväistöön. Lopulta orin pohkeenväistöstä tulikin paljon lennokkaampi ja se kulki nätissä muodossa. Kiitin paria hyvästä työstä. 

 

 

3.8.2013 Estevalmennus - Valmentaja: Carolin

Sumun kanssa saitte alkuverryttellä ihan rauhassa kaksistaan mitä nyt aina satuin korjailemaan esteidenkokoamisen lomassa. Tein teille pystyesteen, ristikon sekä okserin. Korkeudeltaan ne olivat melko matalia, korkein vain 60cm korkeudella, valmennuksen tarkoituksena olisi saada orii hyppäämään puhtaasti muutaman esteen ylitse. Nostit laukan vielä muutaman kerran uralla ennen kuin lähestyitte estettä, esteelle tulo oli todella hidas, hyvä jos orii pääsi 30cm esteen ylitse ilman kosketusta, seuraavalla kerralla käskin sinua pamauttamaan pohkeita muutaman kerran lujemmin jotta orii saataisiin hieman tarmoa. Muutaman pamautuksen jälkeen orii tuli esteelle melko hyvässä tempossa ja selvisi nyt jo esteestä paremmin, olin tyytyväinen joten pääsittekin seuraavaksi jo pystylle, pyysit saisitko raipan käteen sillä se on tehonnut oriin ennenkin jo ilman kosketustakin. Kävin pikaisesti noutamassa sinulle esteraipan, Ori selvästi havahtui nyt jo liikkumaan hieman reippaammin vaikkakin vauhti oli melko tehotonta. Kuitenkin hyppy oli tällä kertaa sulavampi sekä pehmeämpi, eikä se olisi ollut millään ilveellä pudotettavissa. Okserille tulitte vielä muutamia kertoja, lähestymiset tulivat kohtuulisessa vauhdissa, hypyssä ei ollut sen enempää moitittavaa kuin kehuttavaakaan. Loppyjäähdyttelyt saitte vetää kaksistaan sillä välin kun korjailin esteitä pois.

  

 

20.9.2013 Kouluvalmennus, valmentaja: Ninja

Saavuitte kentälle kävelemienne maastoalkukäyntien jälkeen. Koska Sumu oli jo lämmennyt, pääsimme suoraan aloittamaan valmennuksen alkuraveilla. Alkuravissa pyrimme saamaan orin eteenpäinpyrkiväksi, ja askeleen pitkäksi eteenalas-tekniikalla, jotta kokoaminen ei olisi niin vaativaa heti alusta. Sumu liikkui oikein kauniisti ja reippaasti eteenpäin polkemalla etujalkojaan pitkälle eteen. Valmennuksemme aiheena oli temponvaihtelut, askeleenpituuden vaihtelu, sekä eri kokoamisen vaiheet. Alkuravien jälkeen siirryimme käyntiin ja aloitimme pyöreässä ja hieman korkeammassa muodossa kuin alkuravissa. Ori käytti todella hyvin selkäänsä ja polki alleen, vaikka välillä askellus olikin vähän liian sipsuttamista. Harjoittelimme siirtymisiä lyhyestä kootusta käynnistä keskikäyntiin. Homma näytti olevan orille todella helppoa, sillä hän suoritti sen varsin mallikkaasti. Vaihdoimme askellajin raviin, jossa jatkoimme samalla periaatteella tekemällä siirtymisiä kootusta ja lyhyestä ravista keskiraviin. Sumulla riitti virtaa, eikä hän aina olisi jaksanut hidastaa niin paljon kuin vaadittiin. Otimme mukaan käyntisiirtymisiä, mitkä auttoivat oria keskittymään ja kuuntelemaan pidättäviä apuja. Ravitehtävän jälkeen annoimme orin hetken levähtää ja venyttää kaulaansa pitkin ohjin. Orin levähdettyä aloitimme laukkatehtävät Kokorataleikkaa-lävistäjällä. Tarkoitus oli Lyhyellä sivulla mennä koottua, tahdikasta laukkaa, ja lävistäjällä vaihtaa tempo keskilaukalle. Hetken tätä tehtyämme ja Sumun näyttäessä olevansa oikea kouluratsu, otimme mukaan laukanvaihdon, joka suoritettiin lävistäjän keskikohdassa. Sumuhan tästä oikein innostui ja rupesi päästelemään oikein kunnolla ja teki laukanvaihdot lähes pyytämättä. Laukkatehtävän jälkeen otimme loppuravit ja sen jälkeen annoimme orin kävellä pitkään pitkin ohjin. Koko valmennuksen ajan Sumu oli hyvin kuulolla ja avuilla, sekä teki pyydetyt tehtävät oikein mallikkaasti. Sinun ja orin yhteistyö oli myös oikein hienoa katseltavaa, ja teidän rahkeet riittää varmasti vaativille kouluradoille.

 

 

Webdesign © 2011 Ram.