VIEHÄTTÄVÄN SUVILJA

NimiViehättävän Suvilja "Suvi" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
Skp & säkä Tamma & 158cm Koulutus Yleispainotteinen, Ha A & 80cm
Syntymäaika 04.09.2012 Rekisterinumero VH12-018-0987
Hevonen on 9 / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit & näyttelyt

KTK-II 17 + 18 + 17 + 18 = 70p 
- Hyvänpuoleiset tyypit, pitkähkö runko, ryhdikäs, laskeva lautanen, lyhyet etusääret, käyrät kintereet.
- Erittäin hyvän tyyppinen tamma. Pitkähkö pää, hyvä kaula ja ylälinja, lyhyehkö selkä. Lievästi sapeliset jalat.

SV-II rakenne 7, suku 5, käytöskoe 15, ratsastuskoe 7,3 + 10 (69.295%), luonne 15 = 59,3

Jälkeläiset

04.12.2013 t. Viehättävän Sadetar (Helmen Jamaika)

15.04.2014 o. Viehättävän Hopeasumu (Viehättävän Savusumu)

10.11.2015 t. Viehättävän Vilja (Aavan Konkari)

05.06.2016 o. Viehättävän Sauron (Viehättävän Samurai)

© Tallin omaisuutta

 

LUONNE

Viehättävän Suvilja eli tutummin Suvi on hoitaessa kiltti, mutta hieman jännittynyt ja pyörii ympyrää karsinassa. Tamma kannattaakin siis laittaa kiinni seinään tai ottaa ulos käytävälle hoidettavaksi. Pyöriminen on melkein estämätöntä silloin, kun tammalta yrittää ottaa kaviot tai kiristää satulavyötä. Suvi on kuitenkin kiinnitettynä oikein nätisti ja rauhallisesti. Suojat menevät hyvin jalkaan, kaviot nousevat pyynnöstä, satulavyön kiristystään ei silloin tuota ongelmaa. Suitset tamma ottaa päähänsä kiltisti. Pesussa tamma ei kiinni ollessaan pääse pyörimään, mutta välillä se saattaa rauhattomasti siirrellä painoaan ja jalkojaan. Taluttaessa Suvi kävelee hienosti vieressä, eikä lähde haahuilemaan ruohotuppojen perään missään vaiheessa. Tarhasta tamma antaa kiinni helposti ja tulee usein tarhakavereidensa kanssa jo portille odottamaan.

 

Ratsuna Suvi on reipas ja hyvin suomenhevosmainen luonteeltaan, eli siis varmajalkainen ja yhteistyökykyinen. Mitään super upeaa askelta Suvi ei omaa, mutta rehellisyys ratsastajaa kohtaan on uskomaton. Suvi tekee juuri niin kuin pyydetään, mutta huonona puolena on se, että kun siltä pyydetään huonosti tai pyydetään jotain mitä se ei ymmärrä, lisääntyy vauhti. Kannattaa siis olla selvä apujen kanssa. Suvi osaa sekä hypätä, että mennä kouluaitojen sisäpuolella. Kouluratsuna tamma on opetettu helpon A:n tasolle ja esteillä hyppimään 80cm. Esteitä Suvi hyppää mielellään ja vauhdikkaasti. Käsissä se kuitenkin pysyy hyvin. Korkeampia esteitä ei tamman kanssa ylitetä puhtaasti, joten Suvin tasoksi on päätetty 80cm. Taipuva tamma menee ylitse oli tie esteelle millainen tahansa ja ratsastajan ei tarvitse tarkemmin osata valita hyppykohtaa tammalle. Suvi kyllä hoitaa askeleet, kunhan ratsastaja pitää liian vauhdin aisoissa ja ohjaa. Maastossa Suvi on varma ratsu, eikä se pelkää juuri mitään. Kovaa se kyllä mielellään menee, mutta vauhti on täysin hallittavissa. 

 

Lastauksessa Suvi saattaa olla jännittynyt ja hieman steppailla ympäriinsä. Kyytiin tamma menee kuitenkin ongelmitta ja kun sisälle on päästy, rauhoittuu Suvikin. Kisoissa Suvi katselee kiinnostuneena ympärilleen ja joskus täytyykin muistuttaa mitä sitä oltiinkaan tekemässä. Tamma ei ole liiaksi jännittynyt ja suoritus menee yleensä oikein hyvin. Muiden hevosten seurassa Suvi on hyvää pataa, eikä koskaan vihoittele muille. Tamma tulee hyvin toimeen kaikkien kanssa. Eläinlääkäri ja kengittäjä saavat Suville tehdä mitä tahtovat, kunhan tamma on kiinni. Muuten se pyörisi kuin väkkärä.

SUKUSELVITYS

i Siljan Eminem

Champion, KTK-III

 

ii Kantolan Encore iii  Tuikkeen Granaatti
YLA2
iie Hämypuron Hyrrä
ie  Aamuneito iei  Haavelaakson Huligaani
KRJ-II, YLA2
iee  Raadelman Ansa
YLA3, KTK-III, KRJ-III
e Karhukorven Linnea

KTK-III

 

ei Rantaleijona HUI eii  Rasmus U 

VIR MVA Ch, KTK-II

eie Heinämäen Halla 

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I

ee Lyyni HUI

  Ch, KTK-II

eei Lakean Antte 

Ch, KRJ-II, YLA2, SLA II

eee Keinumäen Sirinä

Champion, KTK-II, YLA1

Siljan Eminem eli tutummin Nemo on upea suomenhevosori. Nemo on väriltään rautias ja painotukseltaan koulupainotteinen. Nemo on kisannut aina Vaativan A:n tasolle asti.  Ori on myös ulkonäöltään palkittu Champion arvonimellä ja kantakirjattu kolmannella palkinnolla. Nemo on luonteeltaan erittäin kiltti ja hyväkäytöksinen ori ratsuna. Maasta käsin ori on vaikeampi käsitellä, sillä se ryysää ja näykkii, sekä karkailee. Ori onkin kuin räppäri konsanaan, sillä se on usein eri mieltä ja sen tahto on luja. 

   

Isän isä Kantolan Encore asustaa Decnen omistuksessa Siljan Suomenhevostallilla. Kantolan Encore, eli "Erkki", on väriltään musta ja se on 156cm korkea. Ori on koulupainotteinen ja tasoltaan Vaativa A. Esteitä ori ei kilpaile, mutta sen tasoksi on merkattu 70cm. Erkki on omistajansa kultapoju, ihana, komea etc. Sillä on kuitenkin aina pilke silmäkulmassa, niin että tarkkaavainen orin kanssa saa olla. Ratsuna Erkki tekee kuitenkin aina parhaansa, mutta huonojakin päiviä orilla on, jolloin mikään ei tahdo luonnistua. Rakenteeltaan Erkki on sopusuhtainen ja se on palkittukin epävirallisissa näyttelyissä hyvin. Erkki on käynyt myös useissa valmennuksissa, lienevätköhän ne sen menestyksen sala?

   

Isän isän isä Tuikkeen Granaatti on vaaleanrautias, 153cm korkea suomenhevos ori. Tuikkeen Granaatte, eli Rape, on koulupainotteinen ja tasoltaan Vaativa A. Rapen on kasvattanut Veera N. Rapella on yhteensä viisi varsaa, jotka ovat kaikki menestyneet hyvin. Luonteeltaan ori on sympaattinen ja lempeä. Sillä on kuin unelmaluonne varsinkin oriksi. Rape soveltuu kouluratsastukseen, eikä sillä ole harjoiteltu koskaan tosissaan esteitä. Ratsastaessa toimii moitteettomasti  yhteistyöhalukkuutensa vuoksi. Esteradoilla ja maastossa Rapella nousee helpolla vauhti. Rape on kilpaillut paljon kouluratsastuksessa. Sillä on jaosten alaisista kilpailuista tasan 40 sijoitusta ja kolme villien kisojen sijoitusta.  Ori on käynyt myös valmennuksissa, sekä saavuttanut yleislaatuarvostelussa toisen palkinnon.

   

Isän isän emä Hämypuron Hyrrä:n sivut ovat kadonneet, mutta tammasta tiedetään kuitenkin sen olevan virtuaalisen ratsastajaliiton sivuille rekisteröitynä tunnukselle VH-48821. Tamma on tai oli 153 cm säältään ja punarautias. Tamma on myös kilpaillut palljon kouluratsastuksessa ja sijoituksia netistä löytyykin. Hyrrä löytyy monen hienon suomenhevosen suvusta, joten se on saanut useamman jälkeläisen.

   

Isän emä, Aamuneito, eli Aamu asustaa Nemon isän tavoin Decnen omistuksessa Siljan suomenhevos tallille. Aamun on kasvattanut Werty. Tamma on säältään 155cm ja väriltään vaalearautias. Aamu on koulpainotteinen, tasoltaan vaativa A. Valjakossa tamma on tasoltaan vaativa. Aamulla on kilpailtu koulua ja valjakkoa hyvin tuloksin. Näyttelyissä se on saanut kunniamaininnan ja sitä suositellaan jalostukseen. Aamu on käynyt paljon valmennuksissa ja harjoituskilpailuissa ennen kilpailu-uraansa. Luonteeltaan tamma on kiltti ja aivan mahdottoman ystävällinen. Hoitaessa se seisoo niin karsinassa kun käytävälläkin nätisti nauttien harjauksesta.  Ratsuna tamma voi aluksi olla hyvinkin tahmea, mutta jos käy sen kanssa ennen treeniä verryttelemässä maastossa, meno on aivan toista. Aamulla on upeat liikkeet ja sillä onkin todella paljon potentiaalia kouluradoille.

   

Isän emän isä Haavelaakson Huligaani, eli Humu, on syntynyt vuoden 2008 alussa ja sen on kasvattanut Haavelaakso, jonka omistaa vaapu. Humun omistaa Kisshu ja humu asuu katvustossa. Se on rekisteröity vrl:ään VH-41570. Ori on koulupainotteinen ja tasoltaan Helppo A ja esteillä 100cm. Orilla on kolme jälkeläistä ja se on kilpaillut paljon kouluratsastuksen parissa. Sillä on 55 voittoa/sijoitusta jaoksen alaisista koulukilpailuista sekä 8 vvj sijoitusta ja 5 kerj sijoitusta. Humu on palkittu kouluratsastuksen laatuarvostelussa toisella palkinnolla ja yleislaatuarvostelussa myös toisella palkinnolla. Luonteeltaan Humu on nimensä veroinen.

   

Isän emän emä Raadelman Ansa, eli Ansa, on kaunis musta suomenhevostamma, jolla on säkää 161cm. Ansa on syntynyt vuonna 2007 ja sivujensa mukaan 25 vuotta vanha. Ansan on kasvattanut Missway Stables ja sen omistaa Werty. Ansa on kouluratsastuspainotteinen ja tasoltaan Vaativa A. Sijoituksia koulussa siltä löytyy 36 kappaletta. Tamma on saanut näyttelyistä myös MVA-sertin. Luonteeltaan tamma on persoonallinen ja temperamenttinen. Hoitaessa tamma on melko kiltti ja ratsuna upea.

 

 

Karhukorven Linnea eli tutummin Nea on kaunis suomenhevostamma. Säkää Nea:lla on 155cm ja painotukseltaan tamma on yleispainotteinen. Nea on koulutettu Va B:n ja 80cm tasolle. Se on menestynyt hyvin koulussa ja esteitä se kisaa edelleen. Tamma on myös kantakirjattu kolmannella palkinnolla. Luonteeltaan Nea on kiltti ja hyvätapainen tammaneiti, jonka kanssa viihtyvät niin ihmiset kuin muut hevoset. Ratsuna Linnea on heti alusta saakka mukana innolla, kuuntelee ratsastajaansa tarkasti korvat rennosti takakenossa ja tahtoo työskennellä ahkerasti juuri ihmisen ohjeiden mukaan. 

 

Emän emä on 156-senttinen suomenhevostamma Lyyni HUI, jolta sen toinen tytär on aivan selkeästi perinyt ihastuttavan luonteensa. Lyyni on luonteeltaan tyyni ja herkkä, hyvin säyseä ja ihastuttava - todellinen sydäntenmurskaaja ja varman hevoskärpäsen pureman aiheuttaja. Mainiosta yhteistyöhalukkuudestaan huolimatta tammalla ei ole kilpailtu paljoa, mutta sen muutamat tulokset ovat hyviä, enimmäkseen helposta A:sta; Lyyni siis lienee varsin vaivaton tapaus myös kouluratsastuksen parissa. Ruunikko tamma on menestynyt myös näyttelyissä, siltä löytyy sekä championia että kantakirjapalkintoa.

  

Emän emän emä on Keinumäen Sirinä, joka on saanut tunnustusta ulkoisista ominaisuuksistaan myös virallisemmilta tahoilta. Lempeäluontoinen tamma omaa tyttärensä tapaan championin ja kantakirjan toisen palkinnon, ja onpahan se saanut epävirallisissa rotunäyttelyissäkin kakkospalkinnon. Ratsuna tuo 154-senttinen raudikko on hieman laiskanpulskeampi ja suomalaisille tyypillisesti mukavuudenhaluisempi, joka tekee vain välttämättömimmän, mutta se on siitä huolimatta menestynyt hienosti sekä esteillä että koulussa - varsinkin hypätessä ponnua on löytynyt jopa metrille! Sirinää on käytetty myös jalostuksessa neljän varsan verran, mutta Lyyniä lukuun ottamatta kukaan niistä ei ole vielä kerinnyt tekemään kunnolla kunniaa mammalleen kilpailuiden saralla.

  

Emän emän isä Lakean Antte on rehti, ruunikko ja melko suuri, 157-senttinen ori saavutti elämänsä aikana champion-arvonimen ohella myös KRJ:n laatuarvostelun sekä suomenhevos- ja yleislaatisten kakkospalkinnot. KRJ:n palkinnosta huolimatta Antte ei ollut päätoimeltaan kouluratsu, vaan se kilpaili ja menestyi hyvin tasaväkisesti sekä esteillä että koulussa, ja hypätessä siltä löytyi aivan mielettömästi ponnua, aina 120 senttiin saakka! Ei liene mikään ihme, miksi ori onkin ollut hyvin suosittu jalostuksessa - harmillisesti moni sen jälkeläisistä on vasta puolitiessä menestyksen poluilla, mutta esimerkiksi sen tammavarsa Aikahali HUI on yltänyt kantakirjapalkintoon.

  

 Vaikka Linnean suvussa on totuttu timantinkoviin menestyjiin, on sen isä kumma kyllä varsin vaatimaton, ainakin toistaiseksi. Ruunikko 154-senttinen ori Rantaleijona HUI on varsin komea yksilö, joten näyttelymenestyksen olettaisi olevan mahdollista, sekä ori on myös pitkälle koulutettu, mutta ilmeisesti kisastartteja ei ole juuri kertynyt. Linnea on sen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa jälkeläinen.

  

Emän isän isä Rasmus U on yleispainotteinen, 156-senttinen ori on saavuttanut vaikka mitä elämänsä aikana, muotovalion arvonimen, kantakirjan tavoiteltu ykköspalkinnon, sekä varsin tasaväkiset tulokset ERL:n sekä KRL:n tilaisuuksista; kummastakin sillä on kakkospalkinto pyöristettynä 83 prosentilla! Pitkälle koulutettu Rasmus onkin tehnyt todella kovan kilpailu-uran näyttelyiden ohella, mistä tuskin on vähiten kiitos oriin ehtymättömälle energisyydelle sekä mainiolle ratsastettavuudelle, kunhan vain kuskin ja hevosen kemiat kohtaavat. Muuten ori on luonteeltaan varsin rämäpäinen, mutta ei se ole siitoskäyttöä estänyt - sillä on useita hienoja jälkeläisiä, jotka ovat hyvässä nosteessa isänsä tasolle.

   

Emän isän emä Heinämäen Halla on 151-senttinen liinakko koulutamma, joka on yhteistyöhalunsa ja energisyytensä ansiosta menestynyt upeasti kilpailuissa aina vaativalla tasolla asti ja myöhemmin myös laatuarvosteluissa. Sen rakennekin on kiitosta saanut, siitä kertovat Hallan muotovalion arvonimi sekä kantakirjapalkinto, yleislaatuarvostelun kakkospalkinnon sekä KRJ:n laatuarvostelun ensimmäisen palkinnon ohella! Myös siitoksessa tamma on ansioitunut hyvin, sillä on kaksi kantakirjattua jälkeläistä, joista toinen on aloittanut menestymisen pienestä pitäen - Hamekyttä HUI -nimiseltä orivarsalta löytyy jopa champion-maitovarsan arvonimi.

  

Isän puoli + emä tallin omaisuutta

Emän puolen © Dani

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

1h Koulu

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (40)

02.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
04.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
29.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 7/60
30.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 5/60
05.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
08.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/50
10.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
17.10.2012 KRJ kutsu, helppo b: 6/40
21.10.2012 KRJ kutsu, helppo b: 6/60

22.10.2012 KRJ kutsu, helppo b: 6/60
23.10.2012 KRJ kutsu, helppo b: 7/60
31.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
11.03.2013 KRJ kutsu, helppo c: 5/30

16.03.2013 KRJ kutsu, helppo c: 2/30
12.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/50

15.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
17.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
11.03.2013 KRJ kutsu, helppo b: 3/50
13.05.2013 KRJ kutsu, helppo c: 4/30
13.05.2013 KRJ kutsu, helppo c: 5/30

 

    

28.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 2/40
15.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
02.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/70
03.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/70
04.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/70
07.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 7/70
02.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/40
04.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
08.07.2013 KRJ kutsu, helppo b: 3/40
08.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
26.06.2013 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
19.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/40
21.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 6/40
29.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 2/40
01.09.2013 KRJ kutsu, helppo b: 5/30
01.09.2013 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
03.09.2013 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
04.09.2013 KRJ kutsu, helppo b: 2/40
10.09.2013 KRJ kutsu, helppo b: 3/40
10.09.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/40

 

 Esteratsastus (32)

14.02.2014 ERJ kutsu, 80cm: 1/50
11.09.2015 ERJ kutsu, 80cm: 2/80
17.10.2015 ERJ kutsu, 80cm: 3/40
18.10.2015 ERJ kutsu, 80cm: 5/40
21.10.2015 ERJ kutsu, 80cm: 5/40
07.02.2016 KRJ kutsu, 80cm: 5/50
11.02.2016 KRJ kutsu, 80cm: 5/50
15.02.2016 KRJ kutsu, 80cm: 5/30
18.02.2016 KRJ kutsu, 80cm: 4/30
21.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 1/30
22.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 5/30
24.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 5/30
25.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 1/30
29.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 2/30
06.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 1/30
13.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 3/30
15.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 4/30
20.02.2016 ERJ kutsu, 80cm: 2/30
09.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 2/30
11.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 5/30
11.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 5/30
16.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 5/30
17.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 5/30
18.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 4/30
18.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 3/30
19.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 1/30
19.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 3/30
20.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 5/30
21.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 3/30
22.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 5/30
25.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 1/30
26.03.2016 ERJ kutsu, 80cm: 2/30

PÄIVÄKIRJA

 05.02.2014 Kouluvalmennus
Tänään Ram sai tehdä suhteellisen reipastempoisen ja vauhdikkaan alkuverkan sekä ravissa että laukassa. Tämän jälkeen teimme verryttelymielessä ravissa muutamia siksak-väistöjä keskihalkaisijalla. Suvi keskittyi hommaan hyvin, mutta välillä Ram sai edelleen pienentää omaa reagointiaan tietyissä tilanteissa ja esimerkiksi rauhoittaa kättä väistöjen aikana. Muutamien toistojen jälkeen huomasimme, miten kivasti Suvi kyllä väistää pelkästään istunnan ja painoapujen kautta. Väistöjen jälkeen Ram sai tehdä loivaa kiemurauraa aluksi ravissa - jonka aikana hänen tuli ratsastaa kaari välillä askelta kooten ja välillä pidentäen. Tässä tehtävässä kesti hetken ennen kuin Suvi alkoi kunnolla pidentää ja venyttää askeltaan, koottu ravi sen sijaan sujui oikein mainiosti. Jatkoimme kiemurauran tekemistä laukassa, jossa Ramin tuli siis ratsastaa vastalaukkakaari. Loivilla kaarilla Suvilla ei ollut mitään ongelmaa ja sen vastalaukka tuntui energiseltä ja voimakkaalta. Vasemmassa kierroksessa se kaarta jyrkennettäessä tarjosi välillä laukanvaihtoa, mutta Ramin keskittyä omien apujensa tasaisuuteen ja säntillisyyteen malttoi myös tamma säilyttää vastalaukan. Vaikeutin vastalaukkatehtävää hieman kehottamalla Ramia ratsastamaan joka kierros tamman kanssa ison keskiympyrän vastalaukassa, jonka aikana testailemaan erilaisia hienovaraisia asetuksia sisälle ja ulos. Lisäksi Ram sai päädyissä tehdä siirtymän käyntiin, josta kulman jälkeen taas nostaa vastalaukan ja siirtyä vastalaukkaympyrälle. Nyt työskentely sujui hyvin, vaikka Suvi välillä nostoissa tarjosikin myötälaukkaa. Lopuksi Ram sai laukata kumpaankin suuntaan pari kierrosta vastalaukkaa tehden pääty-ympyrät kumpaankin päähän. Oli mukavaa katsoa, kuinka keskittyneitä sekä ratsastaja että hevonen tänään valmennukseen olivat. Suvilla ei näyttänyt olevan ongelmaa vastalaukan kanssa, joten kotitreeneissäkin kannattaa lisätä niitä aina silloin tällöin mukaan lisäämään tasapainoa ja notkeutta.
 
 

03.02.2014 Kouluvalmennus
Tänään jatkoin Ramin ja Suvin valmennusta. Ram sai verkkailla hevosensa aluksi kaikessa rauhassa, kiinnittäen sen aikana huomiota tamman eteenpäinpyrkimyksen lisäksi myös taipumiseen ja yleiseen kuuliaisuuteen. Se ei kuitenkaan ole Suvin kanssa mikään haaste, sillä tamma oli tänäänkin erittäin yhteistyöhaluisella tuulella. Välillä sen ravi tosin jäi hieman kipitysasteelle eli olisin kaivannut hieman enemmän ponnekkuutta askeliin takaosan kautta. Pikkuhiljaa valmennuksen edetessä tamma kuitenkin alkoi aktivoida takaosaansa ja työskennellä läpi koko rungostaan. Työskentelimme tänään kahdeksikolla, jonka aikana Ramin tuli keskittyä huolellisiin taivutuksiin kaarilla sekä suoristukseen kaarten välissä. Vaihtelimme asetuksia myös siten, että välillä Ramin tuli asettaa tammaa kaarella ulospäin, minkä lisäksi välillä hieman väistättää sen takaosaa kaarelta poispäin. Myöhemmin keskellä tuli tehdä kolmen askeleen siirtyminen käyntiin, josta nopeasti takaisin raviin. Laukassa aloitimme siten, että kummatkin kaaret ratsastettiin sen kierroksen mukaisessa myötälaukassa ja keskellä siirtymä käyntiin, mitä kautta laukanvaihto seuraavan kaaren mukaiseksi. Vaihtelimme keskellä tehtävää vaihtoa välillä pysähdyksen kautta tapahtuvaksi, mikä oli ratsukolle jo hieman haasteellisempaa. Myös laukassa Ramin tuli asetella hevosta välillä reilusti ulos ja varmistaa, että laukka kuitenkin on koko ajan eteenpäinpyrkivää. Lopuksi Ram sai tehdä keskellä laukanvaihdon suoraan askeleessa, mikä onnistui parilla viimeisellä kerralla melko hyvin ensimmäisten kertojen mennessä siihen, että tamma hieman hätäili askeleessaan ja sekoitti tahdin. Lopuksi ratsukko sai laukata ympäri kenttää ja tehdä muutamia siirtymiä laukasta käyntiin ja siitä takaisin laukkaan.

Tänäänkin ratsukon yhteistyö toimi moitteettomasti. Välillä Suvi kaipasi hieman enemmän aktivointia takajalkoihinsa, jotta sen ravi olisi ponnekkaampaa. Lopussa tamma teki erinomaisia siirtymiä käynnin, pysähdyksen ja laukan välillä, mistä huomasi, että sen takajaloissa kyllä voimaa piisaa, kunhan sen kaiken vain saa valjastettua kunnolla käyttöön!
 
 

01.02.2014 Kouluvalmennus
Valmensin tänään ensimmäistä kertaa Suvi tammaa, vaikka ratsastajansa Ram minulle jo entuudestaan tuttu olikin. Aloitimme valmennuksen 
normaalilla alkuverryttelyllä, jonka aikana Ramin tuli verkata tammansa kuuntelemaan mahdollisimman hyvin sekä ohjaa että pohjetta. Suvi vaikutti erittäin kuuliaiselta ratsulta heti alusta asti ja liikkui hyvässä tempossa taipuen ja asettuen asiallisesti. Ram sai alkaa tehdä muutamia siirtymiä ravista pysähdykseen, mistä pikkuhiljaa myös peruutukseen ja siitä suoraan mahdollisimman nopeasti takaisin raviin. Näillä tehtävillä testattaisiin se, oliko tamma hereillä ja kuinka hyvin sen takaosa toimisi. Suvissa ei ollut moitteen sijaa ja kehotin Ramia pikkuhiljaa tekemään siirtymät huomaamattomammilla avuilla, sillä tamma ei selkeästikään kaivannut kovin kovaa kättä. Siirtymien ohella Ram sai alkaa tehdä muutamia avotaivutuksia aina keskihalkaisijalla, jonka jälkeen vaihtaa suuntaa ja tehdä siirtymiä pitkien sivujen aikana. Siirtymisissä Ramin tuli keskittyä siihen, että tamma oli mahdollisimman suoralla kaulalla koko ajan eikä hötkyillyt pysähdyksen aikana mihinkään suuntaan. Avossa hänen sen sijaan tuli keskittyä rehelliseen, koko vartalostaan taipuvaan hevoseen, eikä vain ylitaipuneeseen kaulaan. Tässä ei kuitenkaan ollut ongelmaa, vaan ratsukko suoritti tehtävän tasaisen varmasti. Teimme myös laukassa samaa harjoitusta eli laukka-avoa ja siirtymiä laukasta pysähdykseen pitkillä sivuilla. Nyt Ramin tuli keskittyä siihen, että hän ei avossa jäänyt liikaa ohjaan kiinni, vaan rauhoitti hevosta enemmänkin omalla istunnallaan. Näin Suvikin rentoutui ja pystyi rauhalliseen ja laadukkaaseen avotaivutukseen myös laukassa.

Erittäin kivasti sujunut valmennus, jonka aikana kyllä huomasi ratsukon välisen yhteistyön toimivuuden. Suvi on oikein herkkä ja kuuliainen tamma, joka selkeästi haluaa miellyttää ratsastajaansa ja toimia tämän apujen mukaan.

   

 
20.1.2014 Päiväkirjamerkintä - Ram.
Reippaasti nyt, hoputin Suvia matkalla maneesiin. Ulkona meinasi nimittäin jäätyä. Onneksi maneesissa olisi vähän lämpimämpi. Ovi auki ja äkkiä sisään. Suljin oven perässäni ja otin tammalta talliloimen pois. Talutin sen keskemmälle, kiristin vyön ja laskin jalustimet. Nousin selkään. Pyysin tammalta käyntiä ja sitähän tuli. Muutaman kierroksen jälkeen ohjasin sen keskiympyrälle ja pyysin sen raviin. Huomasin heti että tamma oli tänään normaalia rauhallisempi. En ollutkaan ratsastanut sillä ihan lähiaikoina. Tein paljon asetuksen muutoksia, sisään ja ulos. Pistin tamman pohkeilla liikkumaan paremmin, mutta tein pidätteitä, jotta vauhti ei nopeentuisi. Kun se työskenteli kunnolla takasillaan ja oli pyöreä edestä, se meni peräänantoon. Laukassa työskentelimme myös ympyrällä. Tein useita siirtymisiä laukasta raviin ja ravista laukkaan, niin että kumpaakin tuli vain muutamia askelia. Suvi toimi oikein mukavasti ja treenin jälkeen se sai kävellä useamman kierroksen loimi päällä. Tallissa riisuin sen ja toin muutaman porkkanan palkaksi hyvästä työstä. Avasin tekemäni letin ja rapsuttelin tammaa useamman tovin.
   
 

04.01.2014 Kouluvalmennus
Suvi osoitti jo heti alkuverryttelyssä sen uskomattoman miellyttämisen halunsa ja keskittymiskykynsä. Alkuverryttelyjen jälkeen jatkoimme valmennusta niin, että kielsin ratsastamasta ollenkaan urilla, joten voltit, ympyrät ja halkaisijat jne. oli pakko ottaa kokonaan käyttöön. Sekä hevonen että ratsastaja valpastui ed. mainitusta tehtävästä, sillä nyt piti kokoajan miettiä ja tehdä, eikä vain mennä eteenpäin. Pyysin lisättyä ravia jokaiseen pääty-ymprään sekä jokaiselle voltille yhden pysähdyksen. Suvi toimi ratsastajalla hienosti ja tämän ratsukon yhteistyötä ei voinut kuin ihailla. Pyysin ratsukkoa palaamaan uralle ja siirtymään käyntiin. Muutaman kävelykierroksen jälkeen pyysin ratsastajaa ottamaan avotaivutusta molempiin suuntiin. Otimme myös muutamat laukanvaihdot niin askeleessa kuin käynnin kauttakin. Sekä lopuksi vielä muutaman kerran täysosakäännöksen, jotka sujuivat nekin hyvin.
   
 

1.9.2013 Päiväkirjamerkintä - Ram.
Syksyn tuuli oli jo alkanut viileänä puhaltamaan, mutta mikään ei estäisi tämän päivän kouluharjoittelua Suvin kanssa. Suvi löntysteli tarhassa tammakavereidensa kanssa ja tuli portille minua vastaan. Hyvä tyttö hokaisin ja lähdimme talliin. Tamma oli melkoisen kurainen hieman kostean tahran jäljiltä ja päätin kumisukaa pyörittämällä irrottaa mudan. Tepsihän se ja pölyharjalla harjasin mudan rippeet pois. Viimeistelin tuloksen pehmeällä harjalla ja sen jälkeen puhdistin kaviot. Olikin hyvä tehdä työ tarkkaan, sillä satuin löytämään ikävän kiven tamman kaviosta. Varustaminen sujui helposti ja pian olimmekin jo kentän laidalla. Nousin selkään ja säädin koulusatulan jalustimet sopiviksi. Päivän tavoitteena oli tasainen pohkeenväistö ja avotaivutus. Aloitin lämmittelyn ympyröillä ja pienensin niitä lopulta volteiksi. Aloimme tehdä voltit kulmiin, niin että siitä pääsi hyvin jatkamaan avolle. Avot onnistuivat todella hyvin, vaikka tahtia saikin pitää silmällä. Pohkeenväistöä teimme uralta keskihalkaisijalle ja takaisin. Alkuun tamma kuunteli hitaasti, mutta älyttyään mitä siltä toivoin, alkoivat asiat tapahtua todella pienellä pyynnöllä. Laukassa avot olivat aluksi hankalia ja lilja lisäili vain vauhtia. Volteilla saimme laukan rauhalliseksi ja avotkin onnistumaan. Loppuverryttelyksi menimme mukavalle kävelylle syksyiseen metsään. Lopuksi vielä pesin tamman ja kuivasin sen.

 

 

15.9.2012 Päiväkirjamerkintä - ensimmäiset askeleet ulkona

Viehättävän Suvilja on niin pieni että katselijoiden suusta pyrkii ulos hellyyden sanoja. Talutin Suvin emää Linneaa tarhaan ja pienokainen seurasi todella tiiviisti emänsä rinnalla. Suvi katseli kauniilla pyöreillä silmillään ympärilleen. Tänään aurinko paistoi kirkkaana ja muutenkin oli luvattu hyvää säätä. Jätin Nean tarhaan ja Suvi tuli empien aitojen sisäpuolelle. Nea alkoi heti syödä heinää ja Suvi katseli orvon näköisenä, mitä se äiti oikein yrittää. Jätin kaksikon rauhaan ja tullessani muutaman tunnin kuluttua hakemaan, tutki Suvi innokkaasti jo ympäristöään - kuitenkin vain muutaman askeleen päässä emästään. Suvin askellus oli edelleen hieman haparoivaa, mutta onnistui jo muutama reipas raviaskelkin. Ennen kuin lähdimme takaisin, annoin Suvin rauhassa juoda äidinmaitoa. Takaisintulomatka onnistui hyvin Suvin köpötellessä tiiviisti emänsä rinnalla. Karsinassa kaksikko rupesikin lepäilemään ja Suvikin kellahti väsyneenä nukkumaan.

Webdesign © 2011 Ram.