Huvin Topias

NimiHuvin Topias "Topi"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Huvitus
Skp & säkä Ori & 143cm Koulutus Koulupainotteinen, He A
Syntymäaika 07.02.2016 Rekisterinumero VH
Ikääntyminen / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit

Orin tavoitteena on saada n. 6 jälkeläistä ja käydä KTK-, KRJ-, SLA- ja YLA laatuarvosteluissa.

 

KV-II Rakenne: 8 Käynti: 3 Ravi: 5 Lisäpisteet: 2 Suku: 5
Yhteensä: 23p. 

SV-I rakenne 6,8, suku 10, käytöskoe 15 = 31,8 

Jälkeläiset

 

 

© Tallin omaisuutta

 

LUONNE

 

Yleisesti Topi on virkeä, kokoajan menossa ja välillä vähän liiankin riehakas. Topin kanssa aika kuluu nopeasti ja surut väistyvät mielestä pakostakin. Hullunkurisen orin kanssa hymy nousee kaikilla korviin saakka!
   

Hoitaessasi Topia tulee orin suurimmat töppäykset esille. Ori mielellään haukkaa hoitajan paidanhelmasta kiinni tai sitten ottaa harjalaatikostaan harjan ja heittää sen hoitajan etsittäväksi puruista. Jos orin tempaukset ottaa huumorilla, saa harjauksenkin onnistuttua sujuvasti. Topi vain loppujen lopuksi pitää harjaamisesta ja nauttii kun sitä joku urakalla rapsuttelee. Pahoina päivinä ei Topikaan ole oikea päivänsäde, vaan purkaa kiukkuaan kolistelemalla kaltereita tai polkemalla jalkaa. Tällöin saa hieman varoja jalkojaan, ettei saa kaviosta. Topi pitää aina siis hoitotilanteissa pitää kiinni ja hieman katsella sen perään, ettei vain yllätyksiä satu. Varustaessasi Topia, ori seisoo useimmiten paikallaan ja pullistelee minkä ehtii. Taluttaessasi Topia, ori ei puske eteenpäin vaan kävelee nätisti vierellä. Välillä orin ollessa omissa ajatuksissaan, ehtii vierelle tulla jokin pelottava esine jolle ensin säikähdetään, mutta sitten uteliaana korvat hörössä ruvetaan nuuhkimaan.
  

Ratsastaessa Topista löytyy kaksi erivaihdetta, intoa puskeva kouluratsu ja laiskanpulskea jalkojaan perässä laahaava kaakki. Nämä vaihteet löytyy eri lajeista, koulussa Topi on oikea roolimalli, kun taas esteillä puomit tolppineen makaavat maassa. Kouluratsastus on Topin bravuuri. Poika hakeutuu itsestään heti kuulolle ja peräänantoon sanaakaan sanomatta. Kaikki koululiikkeet ovat taivaallisia Topin selästä katsottuna ja niiden tahdissa on rentouttavaa istua. Ei tarvitse murehtia, kompastuuko poni nyt jalkoihinsa, vai meneekö hevonen nyt aivan varmasti suoraan, sillä Topi hoitaa itse homman kotiin. Laukka on tasaista, melko keinutuolimaista, jossa helppo istua. Taivutukset, käännökset ja pohkeenväistöt ovat Topille helppoja ja ori tekee niitä mielellään. Aloittelijoille Topia ei kuitenkaan uskalla antaa, sillä orilla on tapana välillä innostua ja viedä ratsastajaa leikkisästi ympäriinsä. Kokeneen ratsastajan kanssa, tästä tulee vain pieni välikohtaus, jonka jälkeen jatketaan taas normaaliin tahtiin.
 

Esteratsastus ei sitten olekaan niin taivaallista ja rentoa, kuin kouluratsastus. Topista nimittäin löytyy se vastaanpanija heti alussa ja raippaa saattaa heilahtaakin tunnin aikana muutaman kerran. Esteitä jo nähdessään, rupeaa orin askel hidastumaan ja tahti laskee ihan hipsutukseksi muutamassa sekunnissa. Vain päättäväisen ja kokeneen ratsastajan kanssa Topin askel pysyy ennallaan, eikä matelevaa ponia tarvitse kauaa katsella. Esteitä lähestyttäessä ori aluksi juoksee muka innokkaana esteelle, mutta muutamaa askelta ennen tekee nopean pysähdyksen ja hyppää suuren loikan. Vähemmästäkin ratsastajan tasapaino heikentyy, joten Topin selässä kannattaa ottaa kunnon ote pörröharjasta, jos kyydissä aikoo pysyä. Äkkipysähdyksen pystyy estämään antamalla juuri ennen estettä pohjetta, jolloin ori - ihme kyllä - hyppää isolla loikalla esteen yli. Harjasta kannattaa kuitenkin ottaa kiinni, sillä matka saattaa olla töyssyinen.
   

Yleisissä tapahtumisissa, kuten näyttelyissä tai kouluratsastuskilpailuissa, Topi hörähtelee jokaiselle vastaantulevalle hevoselle. Tammoille ori pörhentelee ja mielellään lähtisi perään jos ei olisi kiinni. Salamavaloja eikä meteliä poika ei mitenkään kummastele.

SUKUSELVITYS

i Viehättävän Tarakka

sph-o, 138cm, m

KTK-II

ii Törkee F31M1

sph-o, 136cm, m

VIR MVA Ch, KRJ-I, KTK-II

iii  Fruittaripoika evm
sph, m, 135cm
iie Törkee Peiliteini evm
sph, trt, 139cm
ie Kamppisisko

sph-t, 142cm, rautias

SLA-II

iei Keijo Keisari evm
sph, rt, 143cm
iee Neiti Isovarvas evm
sph, prn, 142cm
e Lakean Iltatähti

sph-t, 145cm, rt

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, SV-III

ei  Kuusimetsän Jali

 sph-o, 148cm, rt

 Champion

eii Jalmar evm 

sph, rt, 149cm

eie Jasmiina evm 

sph, vrt, 145cm

ee Ilon Pilvi

 sph-t, 144cm, rt

VIR MVA Ch, KTK-II, SV-II

eei Ilo-Hessu evm 

sh, rt, 150cm

eee Vantastina evm
sph, rt, 145cm

 

KILPAILUT

Kouluratsastus (10)

23.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
25.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
26.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
29.02.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
03.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 2/30
04.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
05.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 4/30
07.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 3/30
08.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
09.03.2016 KRJ kutsu, helppo a: 4/30

   

 

PÄIVÄKIRJA

 

17.5.2016 Estevalmennus valmentaja: Pierre
Valmennuksen alku kului Topin herättelyssä ja eteenpäin patistelussa. Ori oli harvinaisen laiskalla tuulella ja ne harvat askeleet otettiin lähinnä raipan voimalla. Orin kanssa saatiin aikamme taistella, kunnes tämä huomasi ettei ratsastaja aio luovuttaa ainakaan tällä kertaa. Topi ryhdistäytyi hetkeksi ja lämmitteli reippaasti ratsastajansa opastuksella. Topin kanssa sai olla koko ajan valppaana, sillä löysätessä hieman otetta, hidasti ori vauhtia ja askelluksen laatu huononi.
Kun alkulämmittelyt oli saatu kunnialla vedettyä, eikä Topi nakellut enää niskojaan ratsastajan avuille, päätettiin siirtyä eteenpäin. Topin lähestyminen esteille oli kuulopuheiden mukaan omalaatuinen, joten valmennuksen aiheena olisi lähestymiset yksittäisille esteille. Aloitimme pienellä pystyesteelle, jolle ratsukko jo suuntasi hieman laiskassa laukassa. Pienellä raipan napautuksella orin laukka muuttui ponnekkaaksi ja vauhti oli sopiva. Ennen estettä Topi hidasti hieman, mutta ratsastajan avustuksella ori ponnisti isolla loikalla esteen toiselle puolelle. Ratsukko työsti laukkaympyrän ja suuntasivat uudelleen samaiselle esteelle. Sama rata jatkui toisellakin kerralla, hidastuksen jälkeen ori sai apuja hyppyyn. Topin hypyt olivat hieman töyssyisiä, mutta varmasti niissäkin olisi mukava istua kun ja jos orin saisi hyppäämään ilman hidastusta.
Valmennuksen lopussa siirryimme metrin esteisiin, kun olimme saaneet hiottua orin hyppytyylin siedettäväksi pienemmillä esteillä. Ratsastaja otti Topin kuulolle ennen metrin pystyestettä ja napautti raipalla sievästi kaulalle, jottei ori vain löisi liinoja kiinni. Kaikkien hämmästykseksi, Topi ponnisti nätisti esteen yli sen kummempia empimättä. Tästä hyvästä ori sai ison kasan kehuja. Hyppytyyli oli, kuten olin ennustanut, huomattavasti laadukkaampi ilman turhaa hidastusta ennen estettä. Viimeisen esteen korotin 100cm:n korkeuteen ja nyt Topi näytti suuntaavaan innoissaan sitä kohti. Korvat hörössä ja laukka hyvin pyörien ratsukko laukkasi kohti estettä ja viimeisillä askeleilla ratsastaja napautti raipalla kaulalle ja Topi ponnisti hyppyyn. Laskeutuminen tapahtui sulavasti ja hallitusti, eikä hyppykään ollut huonoimmasta päästä. Loppuvalmennusta kohden Topi oli osoittanut aitonsa estehevosena, vaikkakin lähestymisen kanssa täytyy tehdä vielä hieman töitä.

  

  

15.5.2016 Kouluvalmennus valmentaja: Pierre
Topi liikkui reippaasti eteenpäin alkulämmittelyjen aikana. Ori astui hienosti mahansa alle, eikä ratsastajan tarvinnut juurikaan oria herätellä tai oikoa, vaan Topi liikkui lähes automaattisesti. Alkulämmittelyt sujuivat jouhevasti ja ratsukon meno näytti hallitulta. Kulmiin mentiin syvälle eikä uralta poistuttu ilman ratsastajan lupaa. Topi vaikutti olevan tänään reipas ja yhteistyöhaluinen oripoika.
Ratsastaja oli ehdottanut avo- ja sulkutaivutusten treenaamisen, mikä sopi minulle oikein hyvin. Ennen taivutuksiin siirtymistä ratsukko työskenteli hetken laukkaympyrällä kumpaankin suuntaan. Topi askelsi lennokkaasti samalla kuunnellen mitä selässä tapahtui. Laukkaympyräepisodin jälkeen oli mitä ilmeisimmin aika siirtyä eteenpäin. Topi kuunteli ratsastajansa pohjeapuja ja kaksikon meno näytti huolitetulta, eikä apujen käyttöä juurikaan huomannut. Avotaivutukset ratsukko suoritti helposti ravissa ja Topi keskittyi meneillä olevaan tehtävään.
Sulkutaivutukset tehtiin sekä ravissa että laukassa. Topi kuunteli ja keskittyi, eikä touhunnut omiaan. Pitkällä sivulla ratsastaja siirsi hieman pohjettaan ja kehotti Topia sulkutaivutukseen. Topi vastasi apuun ja siirsi takapään pois uralta. Ennen kulmaa ratsastaja oikaisi Topin ja jatkoi ravissa kohti seuraavaa pitkää sivua. Sulut toistettiin ravissa vielä kerran, jonka jälkeen ratsukko nosti laukan ja jatkoi tehtävän suorittamista. Topi kuunteli ratsastajansa pohjeapuja ja siirtyi heti sulkutaivutukseen ohjeet saatuaan. Kaksikon meno näytti vaivattomalta, eikä ori keksinyt omia temppujaan kesken tehtävän. Sulkutaivutuksia otettiin vielä muutamat laukassa, kunnes ratsukko aloitti loppulämmittelyt. Loppulämmittelyissä ratsukko otti laukanvaihtoja käynnin kautta, minkä jälkeen oli ravi- ja käyntiosuuden vuoro. Ratsukon työskentely oli ollut tänään mukavan näköistä menoa, eikä minulla ollut mitään valittamista.

   

   

12.5.2016 Kouluvalmennus valmentaja: Zane
Lähdimme kuitenkin maneesiin Ramin ja Topin kanssa. Aluksi he saivat tehdä paljon käyntiharjoituksia ja käynnin sisällä muutoksia käynnin pituudessa. Topi meinasi välillä hyytyä ja pyysin Ramia aktivoimaan sitä takaa raipalla, jolloin käynti pysyi pontevana. Ravissa pyysin teidät aluksi ympyrälle hakemaan hyvää muotoa ja sitten ympyrällä hakemaan mahdollisimman lyhyttä ja pitkää ravia. Lisäykset onnistuivat hienosti, mutta lyhyen ravin ääripäätä saisitte kehittää, sillä Topi pyrki siirtymään käyntiin vähän väliä. Pyysinkin Ramia istumaan ryhdikkäämmin satulassa ja pitää Topin aktiivisena pienillä avuilla raipalla. Tällöin lyhyt ravi onnistuikin jo paremmin. Laukassa jatkoimme muutoksia laukan sisällä. Laukassa Topi oli taitavampi ja lisättyä laukkaa oli upeaa katsella. Koottu laukka tarvitsi taas pientä apua ja sitä saisittekin harjoitella vielä lisää. Lopuksi loppuverryttelitte kevyessä ravissa.

 

 

10.5.2016 Kouluvalmennus valmentaja: Zane
Saavuin Viehättävän tilalle heti aamutuimaan ja luvassa olisi muutamankin ratsukon valmennus. Maneesissa Ram jo odotteli ensimmäisen kanssa, nimittäin Huvin Topiaksen, tutummin Topin. Päivän tavoitteena oli saada aikaiseksi näyttävä pohkeenväistö kouluratoja varten. Aloittelimme käynnissä ja pyysin Ramia pitämään Topin reippaassa liikkeessä. Topi kulkikin nätissä muodossa. Otimme käynnissä keskihalkaisijan ja siitä vuorotellen kumpaankin suuntaan pohkeenväistöä. Käynnissä Topi suoritti pohkeenväistön leikiten, mutta tuntui hieman hitaalta, joten pyysin Ramia aktivoimaan takajalkoja. 
Kun pohkeenväistö onnistui moitteettomasti käynnissä, oli aika siirtyä raviin. Tulitte samaa kuviota ravissa. Topi ei pysynyt aivan suorana ja käskin Ramia pitämään sen suorempana. Lisäksi Topin ravi saisi olla lennokkaampaa pohkeenväistön aikana. Pyysin Ramia ottamaan pari kertaa pitkällä sivulla lisättyä ravia ja tuomaan samaa fiilistä pohkeenväistöön. Lopulta Topin pohkeenväistöstä tulikin paljon lennokkaampi ja se kulki nätissä muodossa. Kiitin paria hyvästä työstä. 

   

   

13.4.2016 Päiväkirjamerkintä - Topin ajatukset
Huiii, tuolta tulee muutes Ram. täti suoooraaaan mun karsinalle! Tänään MÄ pääsen näyttämää taas mun taitoja. Se on varmaa taas musta niin ylpeä. HEI EI täällä, minä täällä, älä mee mun ohitse. Hitto enks mä sit pääsekkää ku se lampsi ohitse. Eiku huh väärä hälytys, siinä se taas on ja nyt harjakorin kera.
"Hei Topi, maistuisko tunti liikuntaa hiekkalaatikossa?" Hööör höör nyt se puhelee mulle jotain jännää, nameja tiedossa? en mä tiedä mut kuullosta ainaki aika makeelta. Jahas ei kädessä oo nameja vaan harja.. no kai tästä harjaamisesta voi vähän nauttia. Jes nyt oon puhdas ja satulaki seläs ja ja eiku menoksiii! "TOPI! Odota vähän!" aijaa, eiks se ollukkaa menoksi vielä. No ootetaa sitte. Tää hiekkalaatikko kenttä on iha sika kiva. Joka nurkas voi keksii huvikseen jotain jännää ja pystyy laukkaamaan iiihan täysillä suoraan pitkän matkaa. Ai nyt se haluaa liikkeelle, no  kävelee.. kävelee.. hei millon me lähetää kovempaa? niiku kiitolaukkaa ja sellaista? ai... ei vielä...
Noni jes nyt se tahtoo ravia ja eii onks mun pakko kulkee taas sillai et tulee nopeesti kuuma, voisin lönköttää selkä pitkänä ja kahtella lintuja? ai eikö? no okei. Tehdään sitten niitä ihme etujalat solmuun liikkeitä, väistöjä tai jotain? Joojoo mä osaan nää kaikki jo.. Huii nyt se tahtoo kovempaa, laukkaa! Hiop mie poika näytän et kui mennää kovaa. NÄIN! aijaa ei se tykännyt. No mennää sit nätisti hiljaa, kuhan mä saan laukata. Kumpaankin suuntaan tietysti. Ai nyt lopetettii? Nyt saa ravata naama pitkällä ja silmät linnuissa? Ai ei vieläkään. Milloin? Ai nyt sitten käyntiä taa. Taitaa olla loppu käynnit, saako venyttää kaulaa? Ai saa, kiva! Venyttelen sitten tänne ruohopuskalle! Ai eikö? 
  
     

3.4.2016 Estevalmennus - Valmentaja: Pautsu
Topin kanssa saitte alkuverryttellä ihan rauhassa kaksistaan mitä nyt aina satuin korjailemaan esteidenkokoamisen lomassa. Tein teille pystyesteen, ristikon sekä okserin. Korkeudeltaan ne olivat melko matalia, korkein vain 60cm korkeudella, valmennuksen tarkoituksena olisi saada orii hyppäämään puhtaasti muutaman esteen ylitse. Nostit laukan vielä muutaman kerran uralla ennen kuin lähestyitte estettä, esteelle tulo oli todella hidas, hyvä jos orii pääsi 30cm esteen ylitse ilman kosketusta, seuraavalla kerralla käskin sinua pamauttamaan pohkeita muutaman kerran lujemmin jotta orii saataisiin hieman tarmoa. Muutaman pamautuksen jälkeen orii tuli esteelle melko hyvässä tempossa ja selvisi nyt jo esteestä paremmin, olin tyytyväinen joten pääsittekin seuraavaksi jo pystylle, pyysit saisitko raipan käteen sillä se on tehonnut oriin ennenkin jo ilman kosketustakin. Kävin pikaisesti noutamassa sinulle esteraipan, Topi selvästi havahtui nyt jo liikkumaan hieman reippaammin vaikkakin vauhti oli melko tehotonta. Kuitenkin hyppy oli tällä kertaa sulavampi sekä pehmeämpi, eikä se olisi ollut millään ilveellä pudotettavissa. Okserille tulitte vielä muutamia kertoja, lähestymiset tulivat kohtuulisessa vauhdissa, hypyssä ei ollut sen enempää moitittavaa kuin kehuttavaakaan. Loppyjäähdyttelyt saitte vetää kaksistaan sillä välin kun korjailin esteitä pois.
     

   

2.4.2016 Kouluvalmennus, valmentaja: Pautsu
Saavuitte kentälle kävelemienne maastoalkukäyntien jälkeen. Koska Topi oli jo lämmennyt, pääsimme suoraan aloittammaan valmennuksen alkuraveilla. Alkuravissa pyrimme saamaan Topin eteenpäinpyrkiväksi, ja askeleen pitkäksi eteenalas-tekniikalla, jotta kokoaminen ei olisi niin vaativaa heti alusta. Topi liikkui oikein kauniisti ja reippaasti eteenpäin polkemalla etujalkojaan pitkälle eteen. Valmennuksemme aiheena oli temponvaihtelut, askeleenpituuden vaihtelu, sekä eri kokoamisen vaiheet. Alkuravien jälkeen siirryimme käyntiin ja aloitimme pyöreässä ja hieman korkeammassa muodossa kuin alkuravissa. Topi käytti todella hyvin selkäänsä ja polki alleen, vaikka välillä askellus olikin vähän liian sipsuttamista. Harjoittilimme siirtymisiä lyhyestä kootusta käynnistä keskikäyntiin. Homma näytti olevan Topille todella helppoa, sillä hän suoritti sen varsin mallikkaasti. Vaihdoimme askellajin raviin, jossa jatkoimme samalla periaatteella tekemällä siirtymisiä kootusta ja lyhyestä ravista keskiraviin. Topilla riitti virtaa, eikä hän aina olisi jaksanut hidastaa niin paljon kuin vaadittiin. Otimme mukaan käyntisiirtymisiä, mitkä auttoivat Topia keskittymään ja kuuntelemaan pidättäviä apuja. Ravitehtävän jälkeen annoimme Topin hetken levähtää ja venyttää kaulaansa pitkin ohjin. Topin levähdettyä aloitimme laukkatehtävät Kokorataleikkaa-lävistäjällä. Tarkoitus oli Lyhyellä sivulla mennä koottua, tahdikasta laukkaa, ja lävistäjällä vaihtaa tempo keskilaukalle. Hetken tätä tehtyämme ja Topin näyttäessä olevansa oikea kouluratsu, otimme mukaan laukanvaihdon, joka suoritettiin lävistäjän keskikohdassa. Topihan tästä oikein innostui ja rupesi päästelemään oikein kunnolla ja teki laukanvaihdot lähes pyytämättä. Laukkatehtävän jälkeen otimme loppuravit ja sen jälkeen annoimme Topin kävellä pitkään pitkin ohjin. Koko valmennuksen ajan Topi oli hyvin kuulolla ja avuilla, sekä teki pyydetyt tehtävät oikein mallikkaasti. Sinun ja Topin yhteistyö oli myös oikein hienoa katseltavaa, ja teidän rahkeet riittää varmasti vaativille kouluradoille.

Webdesign © 2011 Ram.