HARHARETKEN TUUVE

RIP 25.10.2012

NimiHarharetken Tuuve "Tuuve"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Harharetki
Skp & säkä Tamma & 155cm Koulutus Yleispainotteinen, Va B & 120cm
Syntymäaika 24.12.2010 Rekisterinumero VH11-018-0084
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

 

Meriitit & näyttelyt

KTK-III 17 + 16 + 17 + 17 = 67p
- Melko hyvä ratsutyyppi, mutta hieman turhan raskas, melko pitkä sopusuhtainen runko, lyhyt kaula, pitkä pää, laskeva lautanen, alhainen hännänkiinnitys.
- Kaunis pää, leveä kaulan ja pään liittymä, lyhyehkö kaula, pitkä säkä, köyry lanne.
- Hyvänpuoleiset tyypit, tiivis pyöreä runko, supistuneet etusääret, pystyt etujalkojen vuohiset.

KRJ-II 20 (6+7+7) - 40 - 22 - 10 - 4 = 96 p. 

SLA-II 12 + 19 + 23 + 20 + 14 = 88 p.
1. Hyvänpuoleiset tyypit = 3p.
2. Lyhyt kaula = 3p
3. Kaunis pyöreä lihaksikas runko = 4p
4. Taittuneet tj varvasakselit = 2p.

YLA1 32+32+44+35 = 143p. Arvostelun parhaat sukupisteet!


10.11.2011 Viehättävä  +irto-SERT, pt. Peppi S.

Jälkeläiset

08.06.2011 o. Viehättävän Etuilija (Eväs-Erkki HUI)

12.11.2011 t. Viehättävän Emmi (Siljan Eminem)

05.09.2013 o. Viehättävän Rubert (Ruljanssi HUI)

24.10.2013 t. Viehättävän Aamurusko (Steekin Iltarusko)

09.04.2013 o. Viehättävän Kosto (Verikosto HUI)

© Tallin omaisuutta

LUONNE

    

Yleisesti Tuuve on perus suokki: Omaa päätä löytyy, mutta rakastaa silti oman ihmisensä rapsuttelua. Tästä tammasta löytyy tosin aimoannos myös itsepäisyyttä ja omaa tahtoa. Toisinaan, voit olla varma, että Tuuve on maailman ärsyttävin nelijalkainen, mutta toisinaan taas olet sitä mieltä, ettei parempaa hevosta löydykään!
 

Hoitaessa tamma käyttäytyy kiltisti. Tosin ennen kuin karsinaan olet päässyt neiti saattaa näyttää tympeätä naamaa ja olla kovinkin juro. Ei sitä kuitenkaan kannata hätkähtää; Tuuve vain pelleilee ja katsoo, kenellä on pokkaa astua peremmälle. Kun sitten karsinassa asti olet, tamma on jo seurallinen kuin pieni koira. Se laskee pääsi kainaloon ja lerputtaa alahuultaan käsivarttasi vasten. Tuuve ei pidä kovin kovakouraisesta rapsuttelusta, joten sitä tulisi harjata pehmeillä harjoilla. Päästään se on myös hieman arka, joten muistathan olla varovainen.  Jalat tamma nostaa suhtkoht hyvin, mitä nyt joskus esittää, että jalat ovat juurtuneet maahan. Tuuvea ei tarvitse sitoa hoitotoimenpiteiden ajaksi, sillä hevonen pysyy hyvin aloillaan ilman remeleitäkin. Se ei liiskaa sinua seinään eikä takuulla ala pyörähtelemäänkään. Satuloidessa voit jo varautua siihen, että tamma esittää ensin kirahvia ja sitten sotanorsua. Kun olet saanut pään alas ja olet valmiina livauttamaan kuolaimet suuhun, pää pingahtaa takaisin yläilmoihin. Ja Tuuve tekee tämän kaiken vain kiusallaan. Sitten, kun kuolaimet olet onnistunut suuhun saamaan ja suitset aloilleen, ja matkaat satulavyön luokse, saat kyllä takuulla pinnistää voimasi äärimmilleen, sillä Tuuve osaa olla kuin pahinkin pallokala. Se ei kuitenkaan näyki tai muuten protestoi vastaa. Suosittelen, että tarkistat satulavyän aina vielä selästäkin, ettei neiti sitten kymmenen minuutin päästä kun ollaan tunnilla päästäkin ilmoja ulos ja hups - satula tippuu alas.
 

Taluttaessa Tuuve on aamuisin hyvin laiska. Siitä olisi hauskempaa jäädä talliin nukkumaan kuin mennä ulos kylmään värisemään. Neiti mikä neiti. Iltaisin sitten kyllä löytyy vauhtia enemmän kun kaurasanko häämöttää! Silloin pitää joskus jopa pyöräyttää innokasta Tuuvea ympäri ja hieman toppuutella. Yleensä tamma kyllä kulkee kiltisti ja moitteettomasti vierellä.
 
Ratsastaessa Tuuve onkin oikein ihana! Sillä on miellyttämisen halua ja innokkuutta oppia uutta ja soveltaa oppimaansa. Sen askellajit ovat oikein pehmeät ja mukavat, ja tamma nauttiikin kaikista eniten esteratsastuksesta, jossa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tämä tamma ei ole mikään laiska möhömahainen suokki, vaan paraskin lamborghini - ainakin omasta mielestään. Esteillä Tuuve on kissamainen, vaikkei heti suokista uskoisikaan. Se hyppää hienolla ja vakaalla tyylillä esteet, ja harvoin kieltää. Tuuve hyppää ratana 120cm asti ja isommatkaan esteet eivät sitä pelota. Tuuve ei kyttäile ratsasteassa eikä ole säikky. Vesiesteet ym. muureista lähtien eivät tammaa hidasta. Kouluratsastus sujuu myös hyvin. Tuuve tykkää näyttää kuinka hienosti se osaa mennä muille " Hei kattokaa mua! Tsiigaa näitä askelsarjoja, pystyks samaan?". Tammalla on komeat ja irtonaiset liikkeet. Laukka on tasaista ja pyörivää ja ravi on rentoa ja irtonaista. Käynti on reipas ja eteenpäin vievä, ei suinkaan laiska. Tuuve on koulutettu vaativaan b:en asti, ja kaikki B:n liikkeet se suorittaa oikein mallikelpoisesti. Maastossa vauhtia löytyy ja hiekompia saattaakin hirvittää! Tamma ei kuitenkaan ole säikky, kuten aiemmin jo mainitsinkin. Jarrutkin löytyy, mitä kaikki eivät heti usko. Jos jäät kuitenkin repimään suusta kun hiljennät, voit olla varma, että Tuuve ei heti pysähdy. Tamma nimittäin vihaa suussa roikkumista ja kylkiin potkimista. 

 

Kilpailuissa Tuuve on rento ja rauhallinen. Se ei paljoakaan välitä ympärillä olevasta, vaan keskittyy omaan suoritukseensa. Tamma kyllä tietää milloin pitää näyttää kaikki parhaat puolensa. Koskaan se ei ole vielä pistänyt kisoissa ranttaliksi. Onneksi. Koulukisoissa tyttönen esittää aina hienot liikkeet ja estekisoissa se puuskuttaa eteenpäin vakaasti ja nopeaa.
 
Muiden hevosten seurassa Tuuve on lauman jossain siellä keskivaiheilla. Se ei ole pohjimmainen, muttei korkein arvoisinkaan. Se viihtyy mielellään kahdestaan jossain kauempana toisen hevosen kanssa. Se ei määräile toisia hevosia, ja tuleekin siksi toimeen lähestulkoon kaikkien hevosten kanssa. Koskaan Tuuve ei ole aiheuttanut muille hevosille haavereita tarhassa. Itsekin se alistuu aina kun tuntuu siltä, että tilanne on jo hieman väkevä.
 

Eläinlääkärin ja kengittäjän tullessa Tuuve on selväpäinen ja kiltisti aloillaa. Se ei välitä kengityksestä eikä eläinlääkäristä. Kengittäessä se seisoo kiltisti aloillaan eikä nyhdä kavioitaan tai muuta sellaista. Rokotukset yms. sujuu ongelmitta, eikä Tuuve hätkähdä pientä pistosta. Sillä on hyviä kokemuksia kummastakin, joten sen ei tarvitsekaan pelätä näitä arkisia ihmisiä.

(c) Nonna

SUKUSELVITYS

i  Karhukorven Topias

  sph-o, 146cm, koulupainotus

ii  Mörkövaaran Murhavaisto  

VIR MVA Ch, KTK-II

iii Siljan Mörkövaara
iie Mörkövaaran Suklaa-Nautinto
ie Mörkövaaran Surusilmä iei VIR MVA Ch Keinumäen Helmeri YLA2, SLA-II, ERJ-III
iee Pikantin Satu  YLA2, ERJ-I
e Harharetken Lupaus

  sh-t, 160cm, yleispainotus

ei Harharetken Toivo
SLA-II
eii Fiktion Routa
eie Eerikan Marinka  SLA-II
ee Harharetken Lahja  

KTK-II, SLA-I

eei VIR MVA Ch  Hattutemppu HUI
eee Tarun Pirtuliina  SLA-I

 

Harharetken Tuuven isä Karhukorven Topias on upea vaativa B:n tason kouluratsu. 146 cm korkea suomenpienhevonen onkin niittänyt itselleen 56 sijoitusta krj:n kouluratsastuskilpailuista. Topiaksen kasvattaja on Karhukorpi ja Topiaksen omistaa Hawering. Topias asustaa Mörkövaaran tallissa muitten upeiden suomenhevosten kanssa. Luonteeltaan tämä potentiaalinen poika on persoonallinen. Topias on väsyneenä superkiltti ja rauhallinen, mutta isänsä kaltainen machoileva kingi. Topias kaipaakin rinnalleen maltillisen ja osaavan ihmisen, joka jaksaa pojan temput. Temppujen lomasta Topian on kuitenkin mitä ihanin pien suomenhevonen. Ratsuna Topias ei ota stressiä mistään ja osaakin olla laiska tapaus. Topias ei olekkaan ihan helposti ratsastettavissa ja vaatii osaavan ratsastajan, jos haluaa orin upean kouluratsu vaihteen esiin. Kaikesta huolimatta Topiaksella on paljon potentiaalia ja taitoa kouluratsastuksen suhteen. Omaahan Topias upeat pehmeät ja pitkät askeleet. 

 

Tuuven isänisä on komea suomenhevosori nimeltään Mörkövaaran Murhavaisto, joka asustaa Karhukorvessa yukitoran omistuksessa. Vekeksi kutsuttu ori on vaativan B:n tasoinen ratsu, mutta herra ei ole vielä varsinaisesti niittänyt mainetta koulukilpailuissa. Huonokäytöksinen ja ratsastajansa tarkasti valikoiva ori on kuitenkin menestynyt näyttelyissä ja kerännyt sertejä kylliksi VIR MVA Ch- arvonimeen, jolla Veke palkittiinkin syksyllä 2010. Veke on myös päässyt suomenhevosten kantakirjaan toisella palkinnolla. Veke tarvitsee komentajakseen erittäin kokeneen hevosihmisen, jolla riittää kärsivällisyys ja taidot orin ruodussa pitämiseen. Veken totellessa siitä kuoriutuu aivan upea kouluratsu, mikä riittääkin sitten palkitsemaan kovasta ahkeroinnista. 

 

Tuuven isänisänisä on varsin upea ja ihmisten rakastama suomenhevosori Siljan Mörkövaara, joka asustaa Mörkövaaran tallissa ja Haweringin omistuksessa. Mörriksikin kutsuttu ori on perusrauhallinen eikä suinkaan nimensä veroinen. Mörri on menestyksekkäästi kilpaillut jopa vaativan A:n tasolla ja kaikenkaikkiaan orilla onkin kouluratsastuksesta 48 sijoitusta, mutta herra taitaa myös matalammat estesarjat. Mörri on kilpaillut tehokkaasti myös valjakkoajossa ja kerännyt sieltä sijoituksia kokonaiset 23 kappaletta. Mörri tarvitsee itselleen kokeneemman ratsastajan, joka ei anna periksi edes pikkuasioissa. Mörri on palkittu suomenhevosten laatuarvostelussa SLA-I -palkinnolla. 

 

Tuuven isänisänemä on myös Mörkövaaran asukki, pohjimmiltaan kiltti suomenhevostamma on nimeltään Mörkövaaran Suklaa-Nautinto, ja arvonsa tuntevan neidin omistaa myöskin Hawering. Sukuksi kutsuttu tamma ei ole mikään helppo hevonen, eikä vasta-alkajalle sovellu sen vuoksi ollenkaan. Ratsuna yleispainotteinen Suku on vaativa, mutta palkitsee kovan työn runsaalla kädellä. Tamma on kilpaillut menestyksekkäästi jopa 100cm esteillä, helpon tason koulussa ja vaikean tason valjakkoajossa. Suku on palkittu suomenhevosten laatuarvostelussa sekä yleislaatuarvostelussa kakkospalkinnoilla. 

 

Tuuven isänemä on taasen Karhukorven asukas nimeltään Mörkövaaran Surusilmä, mutta nimi ei sovellu tammalle ollenkaan. Elämäniloinen ja varmasti kaikista tuntemistasi hevosista herttaisin ja ystävällisin tamma on loistava vaativan tason kouluratsu, vaikka esteetkään eivät ole tammalle aivan vieraita. Myös nimen Sussu tunnistava tamma on kerännyt itselleen vasta 3 sijoitusta kouluratsastuksesta, mutta potentiaalia löytyy vaikka muille jakaa. Sussu on todella nöyrä ja hyvin koulutettu ratsuna ja pienkokoinen tamma keskittyy hienosti esteilläkin, mutta yli metrin ratoja neidillä ei tulla hyppäämään. 

 

Tuuven isänemänisä on monipuolinen, yleispainotteinen suomenhevosori Keinumäen Helmeri, joka asustaa Malsamossa. Myös Elmeriksi kutsuttu ori on kerännyt kouluratsastuksesta sijoituksia 26 kappaletta, mutta on kilpaillut selvästi enemmän, eli 41 kappaletta sijoituksia on saatu esteratsastuksesta. Orilla on startattu myös kenttäratsastuksessa, mutta vain satunnaisella menestyksellä. Maasta käsin Elmeri on hankala ja rasittava, mutta ratsuna Elmeri on täysin erilainen. Elmeri on palkittu niin näyttelyissä, esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa kuin monessa muussakin asiassa. 

 

Tuuven isänemänemä on Mörkövaarassa asustava yleispainotteinen suomenpienhevostamma Pikantin Satu, joka on niittänyt mainetta niin vaativan tason kouluratsastuksessa kuin metrin esteradoillakin. Sijoituksia on kouluratsastuksessa kertynyt huimat 61 kappaletta, eikä tamma esteilläkään ole jättänyt kylmäksi: 68 sijoitusta! Satu on kilpaillut myös jopa vaativan tason valjakkoajossa, keräten jopa 22 sijoitusta. Satu on yleisesti ottaen aivan hirveän kiltti ja helppo luonne, joka antaa aina kaiken itsestään ja pistää kaiken likoon. 

 

 

Tuuven emä on Harharetkessä asustava Harharetken Lupaus, joka tunnetaan myös nimellä Lola. 160cm korkea suomnhevostamma on karsinassa hyväkäytöksinen tamma, joka ei omaa pahoja tallitapoja. Lola on yleispainotteinen neiti, joka taitaa jopa vaativan B:n koulua ja 110cm esteitä. Tamma on vaativa ratsastaa ja se tarvitseekin mieluusti kokeneen ratsastajan, joka näyttää sille kaapin paikan. Tamma nauttii enemmän esteistä kuin koulusta, mutta silti kouluratsastuksesta on huimat 34 sijoitusta, kun taas esteiltä on vain 7 sijoitusta. Tammalla on myös valmentauduttu, ja näyttelyistäkin Lola on kerännyt parit sertit. Lola ylittää rohkeasti myös maastoesteitä, vaikka aluksi niitä kauhistelisikin. 

 

Tuuven emänisä on myöskin Harharetken asukki, komea suomenhevosori Harharetken Toivo, joka on vahvasti yleispainotteinen. Topi taitaa jopa vaativan B:n tasoista kouluratsastusta ja ylittää kepeästi myös metriset esteradat. Topi on syntymästään asti ollut rehellinen ja hyväsydäminen, perinteinen suomenhevonen, joka valikoi ratsastajansa tarkkaan. Aloittelijoiden kanssa Topi on rauhallinen, muttei takuulla tee mitään ilmaiseksi, kun taas kokeneemman ratsastajan alla ori toimii kuin unelma. Ori on kilpaillut kouluratsastuksessa huimat 44 sijoitusta ja esteiltäkin on irronnut sijoituksia 8 kappaletta. Orilla on myös valmentauduttu ahkerasti niin kouluratsastuksen kuin esteidenkin merkeissä. 

 

Tuuven emänisänisä on edelleen Harharetkessä asustava yleispainotteinen suomenhevosori Fiktion Routa, joka on loistanut niin kouluratsastuksen kuin esteidenkin parissa. Ori taitaa helposti vaativankin tason kouluratsastusta ja esteet ylittyvät vielä helpohkosti metrinkin korkuisilla radoilla. Myös nimen Roni tunnistava ori on nöyrä ja kuuliainen ratsu, joka omaa tyypilliset suomenhevosen askeleet, mukavat ja varmat. Roni osaa näyttää upealta, varsinkin lisätty ravi on maailman ihaninta katseltavaa. Roni on esteilläkin rohkea ja kuuliainen. Kouluratsastuksesta Roni on haalinut itselleen kokonaiset 40 sijoitusta, ja esteiltäkin niitä on irronnut kymmenisen kappaletta. 

 

Tuuven emänisänemä on myös Harharetken asukas, yleispainotteinen suomenhevostamma Eerikan Marinka, jolta löytyy kapasiteettia niin 100cm esteradoille kuin vaativan B:n tasoiseen kouluratsastukseenkin. Mari on ärhäkkä, mutta kuitenkin kuuliainen ratsuna, vaikkei koulua vääntäessä jaksakaan aina keskittyä jatkuviin apuihin. Esteitä tamma sensijaan rakastaa, ja onkin loistava ratsu kisoissakin. Ponnistuskohdan valinta ei ole tammalle se helpoin juttu, joten useimmiten ongelmia tuleekin sarjoilla. Mari on haalinut kuitenkin kouluratsastuksesta itselleen 48 sijoitusta, kun taas esteiltä vain 8 kappaletta. Mari on palkittu myös suomenhevosten laatuarvostelussa 2-palkinnolla. 

 

Tuuven emänemä on ihastuttava, yleispainotteinen suomenpienhevostamma Harharetken Lahja, joka asustaa niinikään Harharetkessä. Lahja on sydämellinen ja perusluonteeltaan kiltti, jolla voi ratsastaa käytännössä kuka vain ja miten päin tahansa. Tammalla on kuitenkin kapasiteettia jopa vaativan tason kouluun ja metrisille esteille. Tamma on reipas ja pohkeille herkkä, joten kannuksia ei todellakaan kaivata. Lahja ei jaksa keskittyä kaikkein vaikeimpiin koukeroihin, mutta esteillä tamma on kuin kotonaan. Kouluratsastuksesta tammalle on kertynyt 22 sijoitusta ja esteiltä 5 kappaletta. Tamma on palkittu VIR MVA Ch -arvonimellä sekä suomenhevoslaatuarvostelussa, suomenhevosvarsojen arvostelussa ja onhan Lahja päässyt kantakirjaankin. 

 

Tuuven emänemänisä on upea estepainotteinen suomenhevosori Hattutemppu HUI, joka asustaa Bailee Showjumpersin tiloissa. Komea, rautias suomenhevosori taitaa jopa 110cm esteradat ja on menestynyt hienosti kilpailuissa. Ori on siis kerännyt sijoituksia esteradoilta huimat 47 kappaletta, joista voittoja on kokonaiset 14 kappaletta, ja kouluratsastuksestakin orille kertyi aikoinaan 10 sijoitusta. Ori on menestynyt myös näyttelyissä, ja sille voisikin anoa VIR MVA Ch -arvonimeä. Ori on valmentautunut myös ahkerasti, ja sitä on suosittu suomenhevosten jalostuksessa. 

 

Tuuven emänemänemä on Harharetkessä asustava Tarun Pirtuliina, kaunis yleispainotteinen suomenhevostamma. Tamma hermostuu helposti, mutta tutun ihmisen kanssa vieraatkaan asiat eivät ole ylitsepääsemättömiä. Ratsuna tamma on vaativa, mutta palkitsee kovan työnteon takuuvarmasti. Tammalta löytyy myös ponnua esteille ja hyvä hyppytyyli. Tamma on kerännyt itselleen 41 sijoitusta kouluratsastuksesta ja esteiltäkin kokonaiset 13 kappaletta. Tamma on palkittu suomenhevosten laatuarvostelussa I-palkinnolla.

(sukuselvitys c: Meow)

 

 

Isän puoli

Neljäs polvi

iiii. Siljan Mörköpeikko
iiie. Moon Taiteilijatar
iiei. VIR MVA Ch Kovanaama ILO YLA2, KTK-II, SLA-II

iiee. Radikaali AB  YLA2

ieii. VIR MVA Ch Sannin Joikuri
ieie. VIR MVA Ch Raadelman Inkeri YLA2, KRJ-III, KTK-II, SLA-I

ieei. VIR MVA Ch Tammihaan Viljami YLA2, KRJ-II, SLA-II

ieee. VIR MVA Ch MC Tähtiin Kirjoitettu YLA2, KTK-III, KRJ-I, 

ERJ-I, SLA-I

 

Viides polvi

iiiii Nuken Huvittaako

iiiie Ch Sesilja SLA-I KTK-II YLA2 KRJ-III VVJ-III

iiiei Sanansaattaja YLA2 SLA-II

iiiee Neiti Kesäheinätär YLA2 SLA-I KTK-III

iieii VIR MVA Ch Pikku-Lintu KTK-II YLA2 KRJ-II VVJ-III

iieie VIR MVA Ch Soihtutyttö KTK-I KRJ-IV YLA3

iieei Kuningasjätkä AM

iieee Pokerin Okariina

ieiii Pikku-Vinssi KTK-II

ieiie Erilan Noita

ieiei Valemahti

ieiee Ikuisuuskoodi

ieeii Mootsartti SLA-I

ieeie Neitoperhonen

ieeei MC Tuiske

ieeee VIR MVA Ch MC Tähtisumu KTK-II YLA2 KRJ-II

 

loput evm.

Emän puoli

Neljäs polvi

eiii. Fiktion Roomu SLA-II

eiie. Hovi-Hymy
eiei. Arjen Frederik Ch, KTK-III, SLA-II

eiee. Lakean Eerika SLA-I, YLA3

eeii. Pikantin Huimatuuli  Ch, ERJ-II, YLA2

eeie. Siljan Kassialma
eeei. Kajo-Varjo VIR MVA Ch, KTK-II

eeee. Sannin Suometar YLA2, SLA-II

 

 

Viides polvi

eeiii. Antti-Kristian SLA-II, YLA2
eeiie. Satuneito SLA-II, YLA2
eeiei. Terminaattori
eeiee. Wilma&Wilhelmiina
eeeii. Peltopyy Ch, KTK-III, YLA2, ERJ-III
eeeie. Aino-Kaisa KRJ-II, YLA2
eeeei. Kivisen Hurmuri SLA-I, YLA2, ERJ-III
eeeee. Ikuisuus Eilisestä SLA-I, YLA2
eiiii. Purje-Aatos SLA-I
eiiie. Tiitun Vilima YLA3, SLA-II
eiiei. Hovi-Niko KTK-III, YLA2, SLA-III
eiiee. Kesän Hymy KRJ-III, YLA2, SLA-I
eieii. Finlandees VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2
eieie. Saili VIR MVA Ch, YLA3, KTK-II
eieei. Lakean Roope Aadolf VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, SLA-I
eieee. Lakean Nelli-Noora VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, SLA-I

 

loput evm.

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 4 vuotta - 04.07.2011 VARL
syntynyt 24.12.2010
1 vuotta - 10.02.2011
2 vuotta - 30.03.2011
3 vuotta - 17.05.2011
4 vuotta - 04.07.2011
5 vuotta - 21.08.2011
6 vuotta - 08.10.2011
7 vuotta - 25.11.2011
8 vuotta - 12.01.2012
9 vuotta - 29.02.2012
10 vuotta - 17.04.2012
11 vuotta - 04.06.2012

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Rankka koulu 

Koko päivä tarhaus

1h Puomit  / kuntoesteet

1h Esteet

1h Kevyt koulu

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin. Esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (44)

16.02.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

19.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 8/100
24.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/30
21.02.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/30
02.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
30.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
15.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/50
16.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
07.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
09.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
12.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/50
24.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
19.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
21.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
23.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 6/100

03.04.2011 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
22.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
23.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
26.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
19.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
19.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50

20.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
22.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

26.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/100
27.04.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 9/100
03.05.2011 KRJ kutsu, helppo b: 4/50

 04.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
10.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50

11.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50

15.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/30

01.06.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50

08.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/100

19.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/60

  

    

21.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/60
22.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/60

22.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 3/60
23.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 5/60
23.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/60

26.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
26.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50

28.05.2011 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
22.05.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/40
05.06.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50
07.06.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50

 

 Esteratsastus (53)

28.01.2011 ERJ kutsu, 100cm: 2/50

24.02.2011 ERJ kutsu, 120cm: 5/50
13.02.2011 ERJ kutsu, 120cm: 3/34

14.02.2011 ERJ kutsu, 120cm: 4/35
01.04.2011 ERJ kutsu, 120cm: 3/40
04.04.2011 ERJ kutsu, 110cm: 3/30
26.03.2011 ERJ kutsu, 110cm: 6/40
28.03.2011 ERJ kutsu, 110cm: 2/40
28.03.2011 ERJ kutsu, 120cm: 3/30

03.06.2011 ERJ kutsu, 120cm: 4/50
06.06.2011 ERJ kutsu, 120cm: 3/70
04.06.2011 ERJ kutsu, 110cm: 5/50

02.07.2011 ERJ kutsu, 120cm: 9/100
01.07.2011 ERJ kutsu, 120cm: 7/50

02.07.2011 ERJ kutsu, 120cm: 7/50
04.07.2011 ERJ kutsu, 120cm: 5/50

13.07.2011 ERJ kutsu, 110cm: 1/30

13.07.2011 ERJ kutsu, 110cm: 1/30

15.07.2011 ERJ kutsu, 110cm: 5/30

11.07.2011 ERJ kutsu, 120cm: 3/30

 

    

15.07.2011 ERJ kutsu, 120cm: 5/30
12.07.2011 ERJ kutsu, 120cm: 3/100
02.07.2011 ERJ kutsu, 110cm: 4/40
04.07.2011 ERJ kutsu, 110cm: 5/40
09.07.2011 ERJ kutsu, 110cm: 3/30
01.03.2012 ERJ kutsu, 120cm: 1/50
04.03.2012 ERJ kutsu, 120cm: 6/50
20.09.2012 ERJ kutsu, 110cm: 4/30
14.09.2012 ERJ kutsu, 120cm: 5/50

29.09.2012 ERJ kutsu, 120cm: 1/40
18.10.2012 ERJ kutsu, 120cm: 6/40
20.10.2012 ERJ kutsu, 120cm: 6/40
21.10.2012 ERJ kutsu, 120cm: 3/40
27.10.2012 ERJ kutsu, 120cm: 5/40
26.10.2012 ERJ kutsu, 110cm: 4/40
30.10.2012 ERJ kutsu, 110cm: 4/40
12.10.2012 ERJ kutsu, 110cm: 2/50
14.10.2012 ERJ kutsu, 110cm: 3/50
20.10.2012 ERJ Koston Sh, 120cm: 1/60
21.10.2012 ERJ Koston Sh, 120cm: 3/60
23.10.2012 ERJ Koston sht, 120cm: 7/60
14.05.2013 ERJ kutsu, 120cm: 7/50
15.05.2013 ERJ kutsu, 120cm: 5/50
15.05.2013 ERJ kutsu, 120cm: 7/50

08.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 4/30
08.12.2013 ERJ kutsu, 120cm: 4/30
09.12.2013 ERJ kutsu, 120cm: 5/30

10.12.2013 ERJ kutsu, 120cm: 4/30
13.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 5/30
15.12.2013 ERJ kutsu, 120cm: 1/30
17.12.2013 ERJ kutsu, 120cm: 5/40
19.12.2013 ERJ kutsu, 120cm: 2/40
22.12.2013 ERJ kutsu, 120cm: 1/40

 

PÄIVÄKIRJA

31.12.2013 Estevalmennus, valmentaja: Oona

Maneesissa minua odotti jo ratsukko. Pyysin heti alkuun ratsukkoa alkamaan ravaamaan, jotta tamma vertyisi. Aloin itse kasailla kolmoissarjaa, jota harjoittelimme. Aluksi pelkästään maapuomeilla, sitten pienillä 60cm esteillä ja lopuksi ihan isoina kunnon esteinä. Koska Tuuve oli jo vertynyt ravissa, pyysin ratsukkoa tulemaan sarjan kerran puomien kanssa. Tuuve liikkui mukavan reippaasti, mutta ei kuitenkaan kovaa. Nostelin esteitä pikku hiljaa ja ratsukko sai alkaa hieman hyppimään. Esteet olivat ihan kavaletti korkuisia, joten tamma ei viitsinyt hirveästi koipiaan nostella. Tuuve kolautteli useampaan kertaan ja Ram joutui hieman raipalla huomauttamaan tästä. Nostin sarjaa sen verran, jotta tamma joutuisi jo hyppäämään ja vaihdoimme suuntaa. Koska esteet olivat kunnollisia Tuuven mielenkiinto heräsi ja tamma alkoi innostumaan. Ram sai pidätellä neitokaista hieman, jottei vauhti kiihtyisi liikaa. Parin kerran jälkeen lisäsin viimeisen esteen okseriksi ja nostin esteet 120cm korkeuksiin. Ratsukolle tuli haastettä, sillä kolmas este tippui useaan otteeseen. Tämäkin johtui siitä, että Tuuve tuli aina liian lähelle. Puolipidätteiden kautta vauhti pikkuhiljaa rauhottui ja tehtävä alkoi onnistumaan. Loppuun ei tehty juurikaan mitään. Ravailtiin uraa pitkin ja tehtiin voltteja.

 

 

8.12.2013 Estevalmennus, valmentaja: Oona

Maneesissa oli menossa jo villin vauhdikas laukkailu menossa kun astelin sinne. Keskelle oli joo raahattu tolppia ja puomeja, joten ne oli siitä helppo siirrellä. Koska Tuuve oli minulle täysin vieras pakkaus, keskityimme hyppäämään yksittäisiä esteitä. Aloittelimme hyppäämisen parilla perus pystyllä. Tuuve hyppäsi reippaasti esteistä ja suurella ilmavaralla. Ram sai hieman pidätellä tammaa, sillä tältä näytti vauhtia löytyä, vaikka muille jakaa. Ram hyppäsi parin otteeseen sarjan, trippelin, muurin ja kauhuristikon. Muut esteet menivät helposti yli, mutta ristikolle tamma pysähtyi ja katsoi estettä kummastuneena. "Yleensä emme hyppää ristikoita, joiden molemmat päät ovat 130cm korkeudessa ja este on keskeältä noin kapea" Ram sanoi yllättyneenä, sillä Tuuve ei kuulemma usein kieltele. Laskin estettä hieman ja ratsukko tuli sen kerran, sen jälkeen nostin ja he tulivat uudestaan. Nyt Tuuvelle ei tullut ongelmia. Tamma hyppäsi tarpeeksi korkealle ja pääsi puhtaasti yli. Loppuun ratsastettiin vain kevyttä koulua, johon kuului isoja ympyröitä ja voltteja. Parit väistöt ja hieman avotaivutusta.

 

 

27.07.2012 Kouluvalmennus - Juel
Olitte lämmitelleet hyvin ennen valmennuksen alkua ja tamma kulkikin jo rennosti eteenpäin. Aloittelimme valmennuksen perusjutuilla, jotta näkisin miten hevonen kulkee. Ensimmäisen kerran valmennettaessa Tuuve näytti menevän hienosti ja kaikki kertomasi piti paikkaansa. Kauniit askeleet se omasi, mutta sitä en vielä tiennyt miten se osasi suorittaa antamani tehtävät. Tamma asettui hyvin niin pyöreällä, kun suoralla urallakin. Väistöt onnistuivat hyvin ja Tuuve tuntui muutenkin kuuntelevan jokaista antamaasi liikettä ja käskyä. Teimme myös vastalaukkoja, joissa Tuuve meinasi hieman innostua. Aluksi se tuntui vain haluavan laukata ihan minne vaan, ennen kuin lopulta ymmärsi mitä todella pyydetään. Lopulta Tuuve rauhottui ja rentoutui myös laukkatyöskentelyyn. Loppukäynneissä annoit tammalle kiitokset ja me jäimme odottelemaan tulevaa, vaativampaa valmennustamme.

 

 

 28.07.2012 Kouluvalmennus - Juel
Aloitimme valmennuksen tänään taivutteluilla ja asettamisella. Asetukset ovat ratsastuksen perusasia ja siksi halusinkin tänään kiinnittää huomionne juuri siihen asiaan. Tuuve asettui hyvin ja taipui kauniisti volteilla. Tänään tarkoituksemme oli lämmitellä hevonen hyvin ja harjoitella laukanvaihtoja. Alussa vaihdot hieman takkuilivat ja tunnuit hermostuvan hevosen selässä. Jouduin neuvomaan useaan kertaan samoja asioita, jotta ne menivät perille ja saitte tehtyä mitä pyysin. Ratsukkona tunnuitte tänään jäykiltä ja hermostuneilta. Rennompaa otetta ratsastukseen, niin hevonenkin rentoutuu allasi. Laukanvaihdot menivät ok, mutta eivät mielestäni tarpeeksi hyvin. Tänään ei ollut hyvä päivä, mutta ehkä ensi kerralla asiat jälleen sujuvat

 

 

29.07.2012 Kouluvalmennus - Juel
Tuuve tuntui jo alkutunnista vireältä ja pirteältä. Se kulki kaunista, irtonaista ravia ja kokosi itsensä kauniiseen muotoon. Teimme perusharjoituksia, joissa tamma alkoi ennakoimaan jo parin harjoituskerran jälkeen. Laukan nosto lyhyen sivun keskellä ja sama homma toisella. Sen jälkeen Tuuve tuntui olevan nostamassa laukkaa joka kerran samassa kohtaa. Liika tekemisen innokkuus tuntui huokuvan neidistä tänään vähän liikaa ja saitkin topuutella sitä käskemisen sijaan. Liika innokkuus voi johtaa siihen ettei tamma malta kuunnella mitä siltä todellisuudessa. Tänään teimme paljon erilaisia perusharjoituksia, kuten väistöjä jotka menivät mielestäni hyvin. Teimme myös siirtymisiä, joissa tamma tosiaan alkoi ennakoida. Se tuntui käyvän hermoihisi, mutta sait hienosti topuuteltua Tuuven ja lopulta tamma kuuntelikin jo apujasi. Peruutusharjoituksissa tamma oli tänään hyvä, mutta pysähdyksissä se ei malttanut seisoa kuin hetken. Valmennus oli jokseenkin onnistunut, mutta Tuuve tuntuu välillä tarvitsevan hieman topuuttelua yli-innokkuuteensa.

 

 

3.4.2011 Kouluvalmennus - valmentaja: Noora L.

Tuuven saapuessa maneesiin olin vaikuttunut tamman liikkeistä. Oikein isot ja sulavat. Ratsukon verrytellessä katselin sivusta ja mietin mitä ratsukolla teettäisin. Päätin että kun hevonen on jo noin hyvin kuulolla en viitsi alkaa näpertämään mitään turhan pikkutarkkoja juttuja, mitkä tiesin tamman jo osaavan. Kun Tuuve oli mukavasti lämmennyt aloitimme ihan perus pohkeenväistöllä, sekä käynnissä, että ravissä. Tamma kulki hienosti, paremmin kuin monet pv:t! Perusasiat ovatki niitä kaikkein tärkeimpiä osata vaikka silmät kiinni. Otimme mukaan myös avot. Ensin käynnissä, pohkeenväistöä kulman jälkeen pituushalkaisijalle ja siitä avotaivutusta uralle asti ja alusta aina suuntaa vaihtaen. Sama ravissa. Tuuve kulki kauniisti ja päätin kokeilla miten ratsukko hoitaa laukkavaihdot. Tamma vaihtoi kauniisti askeleesta, vaikka pari kertaa alussa lipsahtikin ristilaukkaan. Pyysin ratsastajaa kokeilemaan vaihtoa kolmen askeleen välein. Eikä mitään ongelmia. Tuuve keskittyi hienosti ja vaihtoi laukat siististi. Tamma meinasi tarjota vaihtoa jo miltei joka askeleella, mutta sortui kuitenkin yritettäessä ristilaukkaan. Treenillä tamma voisi tämänkin jo pian hallita ilman ongelmia. Annoin ratsukon lähteä luppukäynneille maastoon kun oli niin kaunis kevättä enteilevä päivä.

 

 

01.04.2011 Estelvamennus, valmentaja: Sumppi.

Yllätyin huomatessani, kuinka vikkelä tämä tamma oli käännöksissä. Ratsastaja olikin kertonut tamman "kissamaisuudesta", mutta en uskonut että se olisi näin totta. Lämmittelyradalla tamma pisti parastaan, ja ratsukon katselu miellytti silmää toden teolla. Heillä yhteistyö pelasi loistavasti, eikä tamma pistänyt vastaan minkään esteen kohdalla. Hypättyään lämmittelyradan molempiin suuntiin onnistuneesti, kehotin ratsukon siirtymään kaviouralle minun alkaessa muokkaamaan uutta rataa. Nostin esteiden korkeutta 80cm saakka, ja kehotin ratsukkoa siirtymään esittämälleni kahdeksan esteen radalle. Heiltähän nyt ei kauaa mennyt, kun rata oli käyty puhtaasti läpi molempiin suuntiin. Korotin jälleen tasoa, tällä kertaa 100cm korkeaksi. Rata sisälsi suunnanmuutoksia, joka toi hieman haastavuutta lisää. Ratsukko vaikeuttamisesta huolimatta pääsi radan puhtaasti läpi, joten pääsin jälleen korottamaan esteiden korkeutta. 120cm rata olikin jo hieman haastavampi, koska laukanvaihto toi haastavuutta. Muutaman kolhun ja puomin pudotuksen jälkeen ratsukko kuitenkin selviytyi kehittämästäni radasta.
Jälleen laskimme esteiden korkeutta vähän kerrassaan, ja päästyämme harjoitusrataan takaisin, annoin ratsastajalle vapaat kädet jäähdyttelyyn.

Webdesign © 2011 Ram.