Viehättävän Valeria

RIP 2.5.2016

NimiViehättävän Valeria "Valeri"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenpienhevonen Kasvattaja Viehättävä, Ram. VRL-02286 
Skp & säkä Tamma & 145cm Koulutus Yleispainotteinen, He A & 110cm
Syntymäaika 14.07.2012  Rekisterinumero VH12-018-0739
Hevonen on nyt 13 vuotias / tämä on virtuaalihevonen

 

Meriitit & näyttelyt

SV-I rakenne 8, suku 10, käytöskoe 15 = 33 

KTK-II 18 + 19 + 19 + 19 = 75p

Erinomaiset tyypit ja leimat, ryhdikäs, pyöreä runko, vennot vuohiset, lihava

KRJ-I 7,5 + 40 + 22,25 + 20 + 15 = 104,75 p.

SLA-II 16 (5-4-3-4) + 21 + 22 + 20 + 10 = 89 p. 
Erittäin hyvät tyypit ja leimat. Pyöreä runko, lihavassa kunnossa. Leveästi liittynyt leveä kaula, hyvä lapa. Vennot vuohiset, muuten hyvät jalat.

Jälkeläiset

10.09.2013 t. Viehättävän Vanilja (Harhakuva HUI)

22.02.2014 Viehättävän Uhkapeli (Västerbyn Pikkupeli)

14.10.2015 t. Viehättävän Viuhka (Viehättävän Viskari)

© Tallin omaisuutta

 

LUONNE

Hoitaessa Viehättävä Valeria on lempeä pieni suomenhevostamma. Valerialta riittää rakkautta jokaiselle ja sitä on helppo rakastaa. Hoitaessa Valeri seurailee rauhassa ja pitää pitkästä harjaustuokiosta. Lopulta hoitaja huomaakin halailevansa tamman kanssa ja Valeri antaa haleja takaisin. Rohkeimmat saavat pusujakin! Helppohoitoinen Valeria nostelee kaviot pyynnöstä ja sitä saisi hinkata vaikka maailman ääriin asti. Hinkattavaa usein löytyykin, sillä tamma onnistuu likaamaan itsensä hetimmiten laitumella pyöriskellen tai karsinassa tunnin jälkeen. Pesukin kelpaa tammalle, vaikka ei se yhtä ihanaa ole, kuin hoitajan harjaus. Satula menee tamman selkään helposti ja kuolaimet se ottaa hetken vastustelun jälkeen.

    

Taluttaessa Valeri ei oikeastaan jaksaisi keskittyä eteenpäin menemiseen. Olisi mukavampaa syödä yhdessä ruohoa ja vähän rapsutella lisää? Tamma kuitenkin tottelee tomeraa otetta ja kulkee määrätietoisen ihmisen perässä mukisematta. Tarhaan se jää hieman harmistuneena, mutta tottuu tilanteeseen nopeasti. Haettaessa tamma onkin jo portilla valmiiksi ja sen saa helposti vietyä taas talliin.

    

Ratsastaessa Valeri on aluksi hieman hitaanpuoleinen, mutta jos ratsastaja osaa pyytää Valerilta reippaat alkuverryttelyt, on tamma koko lopputunnin kuulolla ja reipas. Valeri on pienikokoinen ja tämän takia sen selkään ei laitetakkaan isoja ihmisiä. Pohkeita saa Valerin kanssa käyttää reippaasti ja onnistuneista suorituksista kannattaa tammaa palkita kunnon rapsutuksilla. Tästä tamma saa lisää virtaa ja halua yrittää! Valeri on yleispainotteinen. Kouluratsastuksessa se kisaa Helppoa A:ta ja esteillä hyppää jopa 100cm.

Kouluratsastus on Valerista usein tylsää, mutta palkitsemalla oikeista asioista saa tamman energian lisääntymään ja sen halu yrittää paremmin kasvaa. Liikettä Valerista lähtee tarpeeksi, ei pieneltä tammalta voisi enempää odottaakaan. Valeri liikkuu helposti pikkunätisti pyöreänä ja liikkeen ulos saaminen vaatiikin hetken harjoittelua. Kevyellä kädellä ja vahvalla pohkeella Valerista saa ulos hyvää liikettä.  

Esteratsastus on Valerista super hauskaa ja tamman vauhti lisääntyy heti puolella, kun se tajuaa että kohta päästään hyppäämään. Vauhdin kanssa tuleekin olla tarkkana, ettei se ylly liian kovaksi. Valerista löytyy ponnistusvoimaa hurjasti aina 100cm asti. Tamma hyppää erinomaisesti, mutta ratsastajan tulee pitää huolta esteelle vievästä tiestä. Sen ollessa huono, tippuvat varmasti puomitkin. Valeri saattaa helposti yrittää oikaista, joten pohkeet pitääkin pitää tiukasti kiinni.

Maastossa Valeri on vilkas ja menisi mieluusti normaalia kovempaa. Hyvät pidätteet saavat sen kulkemaan rauhassa jonossa. Valeri ei pelkää mitään, joten se on sinänsä turvallinen maastoratsu. Kilpailuissa Valeri hieman jännittää. Jännittyneisyyden saa pois runsaalla alkulämmittelyllä ja mikäli jännitystä ei alkuun ratsasteta pois, näkyy jännitys radalla. Muuten Valeri suoriutuu kilpailuista erinomaisesti.

   

Muiden hevosten seurassa Viehättävän Valeria haluaisi olla joukon johtoportaassa. Aivan johtajaksi se ei yleensä yllä isompien hevosten voittaessa suurella koollaan. Valeri käyttäytyy yleensä kuitenkin hienosti, eikä ole koskaan vahingoittanut toista.  Eläinlääkärin ja kengittäjän seurassa Valeri haluaisi vain halia ja tutustua. Tämä voi joskus olla hieman hankalaa, mutta Valerin kiinni ollessa eläinlääkäri ja kengittäjät onnistuvat työtehtävissään ongelmitta.

SUKUSELVITYS

i Hamppuheebo HUI

  sph-o, 148cm 

  VIR MVA Ch, KTK-III

ii Pikantin Huimatuuli

  Champion, ERJ II, YLA2

iii Antti-Kristian 
 YLA2, SLA-II
iie Satuneito 

YLA2, SLA-II

ie Siljan Kassialma

  KTK-III

iei Terminaattori
iee Wilma&Wilhelmiina
e Siljan Satumörkö

  sph-t, 147cm 

  Ch, KTK-II

ei Siljan Mörköpeikko eii Nuken Huvittaako
eie Sesilja
SLA-I, Ch, KTK-II, YLA2, KRJ-III, VVJ-III
ee Siljan Mörköpettiina eei Hovi-Niko
SLA-III, YLA2, KTK-III
eee Juromaan Viivi
SLA-II, KTK-II, VIR MVA Ch
ERJ-II, YLA2
 

Hamppuheebo HUI on komea suomenpienhevosori. Säkää tällä tumman värisellä pojalla on 148cm ja painotukseltaan se on yleispainotteinen. Esteillä loikkaa löytyy 100cm ja koululla taitoa helppoon A:han asti. Hyvän ulkonäkönsä vuoksi Hasse on palkittu VIR MVA Ch arvonimellä, sekä kantakirjattu kolmannella palkinnolla. Luonteeltaan ori on erittäin orimainen ja itsepäinen. Se antaa kuulua itsestään vähän väliä, eikä siedä jäädessään kakkossijalle huomiossa. Se ei myöskään ole helpoin käsiteltävä, vaan testailee aika lailla. Kunhan orille vain asettaa rajansa, saa sen toimimaan ihan okei.  (c Ram.)

 

Isänisä, Pikantin Huomatuuli on kimo suomenpienhevosori. Huimaksi kutsutulla orilla on säkää 147cm ja orilla on hyvä rakenne, josta kertoo sen saama champion. Huima koulutukseltaan vaativa b ja hyppää 110cm. Ori on kilpaillut paljon kummassakin lajissa ja ERJ:n laatuarvostelusta se on saanut toisen palkinnon. Kouluratsastuksen laatuarvostelu on orilla vielä edessä. Lisäksi Huima on palkittu yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Huiman on kasvattanut Pikantti ja ori asuu tällä hetkellä Viehättävässä. Huimalla on 8 varsaa, eikä se näillä näkymin ole enää tarjolla siitokseen. Huima on ollut haluttu ori jalostuksessa sen suvun ja menestyksen takia. Myös orin väri on hyvin houkutteleva. Luonteeltaan ori on rauhallinen, mutta samaan aikaan myös ruutitynnyri. Hoitotilanteissa ori on rauhallinen ja kiltti. Ratsuna vaativa ja energinen, mutta kärsivällisellä ratsastajalla oikein upea ja sulavaliikkeinen ori.  (c Ram.)

   

Isänisänisä Antti-Kristian on todella komea rautiaankimo Suomenhevosori. Antti on säkäkorkeudeltaan 161 centtimetrin korkuinen, eli melko iso. Antin on kasvattanut Tuomo Tohiseva Kainuusta, mutta nykyisin orin omistaa ajattar. Koulutustasoltaan Antti on Helppo A/120cm/120cm, mutta on kilpaillut hieman pienempiä. Painotukseltaan Antti on yleispainotteinen. Se on kilpaillut menestyen kouluratsastuksen Helpoissa luokissa, sekä esteratsastuksen parissa. Antti on kilpaillut myös kenttäratsastuksen parissa menestyen. Antti on palkittu yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla, eli YLA2. Tämä ori on myös kiertänyt näyttelyissä, mutta saanut vain KUMA, JS eli kunnia maininnan ja jalostukseen suositellaan. Antilla on kahdeksan jälkeläistä ennen Huimatuulta, joista kaikki ovat kilpailleet jonkin verran koulu- ja esteratsastuksen parissa. Kukaan Antin jälkeläisistä ei ole kuitenkaan perinyt hienoa kimoa väritystä, paitsi Huima. Antti-Kristian on orimainen ori, jolle muille oreille kukkoilu ja tammojen kalastelu on tärkeää. Silti Antti on symppis ja halattava nallekarhu, jota voi pienetkin paijjata huoletta. Oikein hieno ja komea, sekä upeasti menestynyt käyttöori.
(c  jarrow)


Isänisänemä Satuneito, on todellinen upeus. Hän on rautias suomenpienhevostamma joka on painottunut kouluratsastukseen. Tämä tammamainen neito on kasvatettu Suomessa, Sanna Heinäsen luona. Peppi S. osti tamman yhdessä he ovat kilpailleet paljon eri radoilla. Satuneito on säkäkorkeudeltaan 143cm, joten aika pieni tamma kyllä on. Koulutukseltaan Satuneito menee koulua Helppoon B:n asti, ja rataesteitä hyppää 90cm. Maastoesteitä Satuneito myös hyppelee, korkeuksiltaan 80cm. Välillä Satuneito on kyllä kilpaillut myös Helppo C luokkia, ja joskus taas hieman vaativimpia Vaativaan A:n saakka. Kauneuttaan Satuneito on myös saanut näyttää näyttelyissä, sert:ejä kun tamma on saanut. Kokonaisuudeltaan hyvin kiltti ja upea tamma joka pärjää hyvin kilpailuradoilla. 
(c  jarrow)

  

Isänemä Siljan Kassialma on kaunis rautias 157cm korkea tamma. Alma asuu Viehättävässä ja sen on kasvattanut Decne. Luonteeltaan tamma on temperamenttinen ja persoonallinen. Ratsuna tamma kokeilee ratsastajaansa olemalla aluksi laiska, mutta terävillä avuilla sen saa hereille ja liikettäkin löytyy. Alma on yleispainotteinen ja on kisannut paljon esteitä ja koulua, sekä sijoittunut upeasti molemmissa lajeissa. Varsoja Almalla on neljä.

 (c Emmi N.)

 

Isänemänisä, Terminaattori, on tummanruunikko sydäntenvalloittaja. Terminaattorin, eli tutummin vain Teron, on kasvattanut Mauri Leppälahti. Myöhemmällä iällä ori myytiin kuitenkin Siljan Suomenhevosiin kilpa- ja siitosratsuksi. Säkää tältä yleispainotteiselta orilta löytyy 153 senttimetriä. Koulutettu ori on koulussa Helppo A tasolle ja esteillä jopa 100cm. Sijoituksia löytyy monipuolisesti eri lajeista: ERJ:stä 13 kappaletta, KRJ:sta 21 kappaletta ja VVJ:stä 2 kappaletta. Siitoskäytössä Tero on ollut vasta melko vähän, siltä löytyy 2 hyvin menestynyttä varsaa.
 (c Emmi N.)


Isänemänemä Wilma&Wilhelmiina on estepainotteinen hurmurineiti. Wilma on vaaleanrautias melko korkea 161 senttinen suomineito. Tamma asustaa Siljan Suomenhevosissa ja sen on kasvattanut Teija Sulmanen. Wilma on vasta kilpauran alussa ja jälkeläisiäkin tammalta löytyy vasta kaksi kappaletta. Tamma on kilpaillut ainoastaan ERJ:ssä, josta sillä löytyy 11 sijoitusta. Voittoja niistä on kolmisen kipaletta. Luonteeltaan Wilmaa on kuvailtu hieman haastavaksi tammaksi, sillä se vaatii paljon työstöä toimiakseen kunnolla. 

(c Emmi N.)

 

 

Siljan Satumörkö on kaunis suomenpienhevostamma. Säkää tammalla on 147cm ja painotukseltaan yleispainotteinen. Tamma kilpailee 100cm ja helppoa A:ta ja on menestynyt kisakentillä hienosti. Hyvän ulkomuotonsa ansiosta Satu on palkittu myös Champion arvonimellä, sekä se on kantakirjattu toisella palkinnolla. Luonteeltaan Satu on hoitaessa hieman ilkikurinen, mutta ei kuitenkaan ilkeä. Ratsuna Satu on reipas ja osaava pikku tamma. Sadulla on kisattu myös monipuolisuuden vuoksi hieman valjakkoa ja siinäkin ollaan menestytty kohtalaisesti.

(c Ram.)

 

Emänisä on kertakaikkiaan upea suomenhevosori, Siljan Mörköpeikko. Punarautias, lihaksikas ja näyttävä ori on säkäkorkeudeltaan 157 cm, painotukseltaan puolestaan koulupainotteinen. Tämä näyttävä ori on tunnetun suomenhevoskasvattajan, Siljan Suomenhevosten kasvatti, missä ori myös asustaa nykypäivänäkin. Kouluratsastukseen painottuneena orilla on kilpailtu koulukilpailuissa paljon, kohtalaisen hyvin menestyen – sijoituksia orilta löytyy myös melko runsaasti jopa vaativista luokista. Kouluratsastuksen ohella Peikoksi kutsuttu ori on kilpaillut myös valjakkoajossa, suurinpiirtein noviisi-luokissa, mutta myös parissa vaativassa luokassa niissä sijoittuen. Näyttelyiden osalta orilla ei ole ainakaan toistaiseksi menestystä, mutta en näkisi ollenkaan mahdottomuudeksi, etteikö moisella orilla olisi asiaa myös BIS-kehiin. Jälkeläisiä orilla on tietojen mukaan neljä.
 

Nuken Huvittaako, eli Emänisänisä, on hyvin kaunis ja ihastuttava suomenhevosori. Säkäkorkeutta tältä herralta löytyy 154 cm, väriltään se on melko erikoinen ruunikonkimo. Ori on koulutustasoltaan hyvin korkealle päässyt, se nimittäin taitaa kouluratsastuksessa vaativan B-luokan moitteitta, esteillä hyppää reippaasti jopa 110 cm korkuiset esteet – niin ratana, kuin maastossakin. Sijoituksia hevoselta löytyykin niin kouluratsastuksesta, kuin esteradoiltakin. Luonteeltaan Nukeksi kutsuttu ori on rauhallinen ja tasainen, mutta toisinaan myös orimaisia piirteitä löytyy. Muuten oria voisi oikeastaan kutsua stereotypiseksi suomenhevoseksi. Nukella on kaksi jälkeläistä, mutta näistä toinen ei ole aivan niin menestynyt, kuin isänsä.
 

Sesilja on taatusti yksi tunnetuimpia suomenhevostammoja tämän maan päällä. Sesilja oli hyvin tunnetun tallin, Siljan Suomenhevosten, kantatamma ja nimikkohevonen, joten se jos joku on jo suuri titteli näin pienelle hevoselle. Kauniin hopeanruunikolta tammalta löytyi korkeutta 155 cm, painotukseltaan se oli yleispainotteinen. Sesiljan kasvatti suomalainen kilparatsastaja Kaisa Aarnivuo, mutta tamma muutti jo nuorena Decnen omistukseen. Silja onkin kilpaillut nyt lajeissa kuin lajeissa, erityisen hyvin sijoittuen ja jopa luokkia voittaen. Siljalta löytyy myös näyttelyiden saralta menestystä, sillä onhan se myös Champion-palkittu, kuten myös kantakirjattu II-palkinnolla. Näiden lisäksi Siljan palkintokaappia koristavat YLA2, KRJ-III, VVJ-III, sekä suomenhevosten rotunäyttelyistä III-palkinto. Jälkeläisiä Silja ehti saada huimat 12, ennenkuin tamma jouduttiin valitettavasti lopettamaan 25-vuotiaana jalan revähdyksen takia.


Emänemä taas on Siljan Mörköpettiina, hellyyttävän omaperäisen nimen omaava tamma. Tämä kaunis suomenpienhevostamma on väriltään hopearuunikko, erittäin jännittävä ja huomiotaherättävä väritys. 148 cm korkea tamma on painotukseltaan yleispainotteinen, erittäin korkealle koulutettu. Pepiksi kutsutulta neitoselta nimittäin sujuvat esteet yli metrin korkeudelta, kun taas kouluratsastuksessakin se taitaa vaativan luokan liikkeet. Luonteeltaan Peppi on vähintään yhtä vinkeä kuin nimensä: se on todella ihmisystävällinen, kiltti ja reipas. Se on varmasti yksi positiivisimmista hevosista, mihin olen tähän astisessa elämässäni törmännytkään. Tältä kauniilta tammalta onkin jäänyt jo tähän mennessä maailmaan kaksi ihastuttavaa jälkeläistä, ori ja tamma.
  

Hovi-Niko on hyvin komea tukkajumalaksi mainittava suomenhevonen. Tämä ori on väriltään todella kauniin sävyinen rautias, ja säkäkorkeutta herralta löytyy 154 cm. Nikon on kasvattanut suomalainen Atte Saarinen, mutta nykyään ori asuu Kisshun omistuksessa. Niko on koulutettu erittäin korkealle, se nimittäin taitaa esteratsastuksesta 120 cm luokat, kouluratsastuksessa sen sijaan on sijoittunut vaativa B-luokissa saakka. Näiden lisäksi ori on kisannut melko reippaasti kenttäratsastuksessa, sekä valjakkoajossa. Näyttelyiden saralta Nikolta löytyy ainoastaan yksi muotovalioserti, mutta ori on kuitenkin kantakirjattu III-palkinnolla. Tämän lisäksi ori on palkittu suomenhevosten laatuarvostelussa III-palkinnolla, sekä yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Jälkeläisiä Nikolla on ainakin kuusi.
  

Juromaan Viivi oli luonteeltaan kuin Pikkumyy: pieni ja pippurinen! Painotukseltaan Viivi oli yleispainotteinen, kilpaillut se on lähinnä koulu – ja esteratsastuksessa, niissä yllättävänkin hyvin sijoituksia keräillen. Kuten Satun suvussa monet muutkin hevoset, myös Viivi on erittäin palkittu ja näyttävä pieni tamma. Rautias, 145 cm korkea suomenpienhevonen nimittäin kilpaili myös näyttelyissä muutamaan otteeseen, mutta saikin jo pian VIR MVA Ch-arvonimen, minkä jälkeen näyttelyissä ei tarvinnutkaan enää sen koommin kierrellä. Viivi vietiinkin sitten kantakirjaustilaisuuteen, mistä se nappasi II-palkinnon. Näyttelyarvonimien ohella tamma on saanut mainetta myös taidoillaan, sillä siltä löytyy YLA2 ja ERJ-II-palkinnot ja täysin ansaittuna. Viivi eli jopa huimaan 32 vuoden ikään asti, minkä jälkeen tamma valitettavasti menehtyi vanhuuteen.

© Juli

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

Vapaapäivä

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit kaikkiin jalkoihin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (57)

01.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
02.08.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
02.08.2012 KRJ kutsu, helppo b: 2/60
07.08.2012 KRJ kutsu, helppo b: 7/60
15.08.2012 KRJ kutsu, helppo b: 6/60
02.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 3/50
15.08.2012 KRJ kutsu, helppo b: 6/50
20.08.2012 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
20.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
05.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 3/50
06.09.2012 KRJ kutsu, helppo b: 4/50
29.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/50

03.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 1/50

16.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/60
17.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/60

11.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

 22.09.2012 KRJ kutsu, helppo c: 5/60
10.10.2012 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
18.10.2012 KRJ kutsu, helppo b: 1/40

 

  

19.10.2012 KRJ kutsu, helppo b: 7/60

21.10.2012 KRJ kutsu, helppo b: 7/60
23.10.2012 KRJ kutsu, helppo b: 7/60
08.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/30
11.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/30
13.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/30

19.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/30

 02.03.2013 KRJ kutsu, helppo b: 6/50
09.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/50

10.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/50 

11.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/50

12.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
13.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/50

14.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/50
20.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/50
23.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/50
08.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/50

09.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 7/50
12.03.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/50

 

29.06.2013 KRJ kutsu, helppo a: 7/70
01.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 7/70
06.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/70
06.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 2/70
08.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/70
02.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 1/40

06.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
07.07.2013 KRJ kutsu, helppo b: 5/40
09.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
13.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 6/40
10.07.2013 KRJ kutsu, helppo a: 4/50

28.06.2013 KRJ kutsu, helppo c: 2/40

18.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 5/40
19.05.2013 KRJ kutsu, helppo a: 3/40
21.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 4/40
25.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
26.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 1/40
28.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 2/40
29.05.2013 KRJ kutsu, helppo b: 5/40 

 

Esteratsastus (44)

03.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 3/50
16.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 6/40
21.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
24.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 4/40
29.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 6/40
21.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
23.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 5/30
28.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 4/30
15.02.2014 ERJ kutsu, 110cm: 3/50
24.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
29.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 6/40
06.10.2015 ERJ kutsu, 100cm: 2/30
10.10.2015 ERJ kutsu, 100cm: 5/30
16.10.2015 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
19.10.2015 ERJ kutsu, 110cm: 6/40

  

20.10.2015 ERJ kutsu, 110cm: 4/40
22.10.2015 ERJ kutsu, 110cm: 5/40
03.11.2015 ERJ kutsu, 110cm: 5/40

04.11.2015 ERJ kutsu, 110cm: 6/40
15.10.2015 ERJ kutsu, 100cm: 5/40
29.12.2015 ERJ kutsu, 110cm: 5/30
02.01.2016 ERJ kutsu, 110cm: 2/30
03.01.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30
04.01.2016 ERJ kutsu, 110cm: 2/30
04.12.2015 ERJ kutsu, 90cm: 4/40
05.12.2015 ERJ kutsu, 90cm: 3/40
08.12.2015 ERJ kutsu, 90cm: 1/40
11.01.2016 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
15.01.2016 ERJ kutsu, 100cm: 5/40
15.02.2016 ERJ kutsu, 90cm: 4/30

  

24.01.2016 ERJ kutsu, 100cm: 1/30

02.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 5/30
03.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 2/30
04.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 3/30
11.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 1/30
18.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 1/30

07.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 6/50
08.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 7/50
09.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 4/50
17.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 4/30
18.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 4/30
07.02.2016 ERJ kutsu, 110cm: 2/30
10.02.2016 ERJ kutsu, 110cm: 4/30
10.02.2016 ERJ kutsu, 110cm: 4/30

PÄIVÄKIRJA

 3.9.2013 Kouluvalmennus - valmentaja: Adrian
Valerin kanssa valmennus aloitettiin perusteellisella lämmittelyllä. Teitte käynnissä aluksi voltteja sekä pysähdyksiä. Valeri vastasi melko tahmeasti apuihisi ja jouduit käyttämään välillä melko suuriakin apuja. Pikkuhiljaa sait tamman ratsastettua kevyeksi avuille jonka jälkeen alkoivat voltit sujua hienosti ja pysähdykset muuttuivat kevyemmän näköisiksi. Jatkoitte etenemistä ravissa, jossa teitte aluksi muutamia voltteja jonka jälkeen siirryitte pääty-ypyrälle. Teitte muutamia laukannostoja ympyrällä, nostot sujuivat kevyesti ja Valeri laukkasi reippaasti eteenpäin. Teitte myös ympyrällä muutamia vastalaukka harjoituksia jotka sujuivat oikein hyvän näköisesti. Valeri vastasi jo pienimpiin apuihisi ja istunnallasi sait jo tamman ratsastettua todella hyvin.

 
1.9.2013 Kouluvalmennus - valmentaja: Adrian
Tänään valmennuksen pääaiheena olivat pohkeenväistöt. Olit jo hetken verrytellyt Valeria ennen saapumistani, joten pääsimme aloittamaan heti ravityöskentelyssä. Kokosit tammaa hieman enemmän ja pyrit ratsastamaan sen herkäksi kaikille avuille, ja tämä onnistuikin hyvin. Seuraavaksi siirsit tamman takaisin käyntiin, aloititte pohkeenväistöjen suorittamisen. Ensimmäiset kerrat olivat hieman hakemista, mutta tämän jälkee tamma astui jo hienosti ja rennosti ristiin. Lisäsitte haastavuutta siirtymällä raviin. Ensimmäisellä väistökerralla ravissa tamma hieman sotki jalkojaan, joten tulitte väistöt uudelleen. Tällä kertaa Valeri sai pidettyä jalkansa niille kuuluvilla paikoilla ja väistöt onnistuivat todella hienosti. Lopuksi otitte muutamat laukannostot uralla, Valeri vastasi hyvin laukka-apuihin ja etenemisennekin oli sulavan ja kepeän näköistä.

 
1.7.2013 Kouluvalmennus - valmentaja: Rinsessa
Valeri tepsutteli maneesia ympäri varsin innokkaana hiostavasta kelistä huolimatta. Katselin sen menoa jonkin aikaa ja siirryin sitten itse ratsastusalueen puolelle. Ohjasin teidät tulemaan laajalle keskiympyrälle, pehmeässä ja pienessä taivutuksessa. Valeri taipui notkeasti, välillä jopa liioitellen, joten jouduin muistuttelemaan kaulan suoristamisesta ulko-ohjalla. Valeri kulki todella vireästi. Ravissa ei ollut ihan selkeää tahtia, joten aloimme työstämään sitä kuntoon. Opastin sinut keventämään rauhallisella ja hieman liikettä vastustavalla tavalla, jotta tamma hakeutuisi istunnan mukaiseen rytmiin. Tahti paranikin huomattavasti ja kun siitä pääsimme ratsastamaan eteenpäin, paremmin kohti ohjia, tamma alkoi liikkua taas kuten yleensäkin - laadukkaasti. Ravailimme molemmat suunnat hyviksi ja sitten siirryimme laukkaan. Laukka pyöri kuitenkin niin hienosti, että siirryimme sitten käyntitauon kautta uusiin tehtäviin. Kun aloitimme työt sittemmin kunnolla, käskin sinun kiinnittää enemmän huomiota tamman ryhtiin. Muoto oli periaatteessa ihan hyvä ja riittävä, mutta lisäpisteitä tulisi kun tamma liikkuisi vielä paremmassa ryhdissä lavoistaan, Valeri kuitenkin osaa sen kyllä. Harjoittelimme tätä avo- ja sulkutaivutuksin ja mielestäni pääsimme hyviin tuloksiin! Työtä vielä on ja tammakin tarvitsee vähän lisää voimaa jaksaakseen kantaa itsensä näin läpi pidemmän kouluradan. Alku näyttää kuitenkin jo tosi lupaavalta.
 


5.7.2013 Kouluvalmennus - valmentaja: Rinsessa
Tänään Valeria vähän laiskotti. Se liikkui rennon letkeässä ravissa ja laukassa, ilman kiireen kierää. Jos tamma pyörähtelisi helpon B:n luokissa, se voisi saada hyviäkin pisteitä tällaisella tasaisuudella, mutta nyt on tarkoitus kiertää vaativia luokkia, joten moinen perusmeno ei riitäkään. Valeri oli äärimmäisen hidas jalalle jo heti kun aloitimme. Emme päässeet tekemään mitään erityisiä "liikkeitä", sillä halusin sinun vain ratsastavan tammaa paremmin kuulolle ja apujen väliin. Niinpä kiersimme ympäri hallia, välillä ravin ja välillä laukan merkeissä. Pitkillä sivuilla tehtävien reippaiden laukkapyrähdysten avulla Valeriaan tuli hieman sitä kaivattua lisäenergiaa, mutta ei vielä riittävästi. Halusin sinun tekevän päätyihin laajoja ympyröitä ja vaihtaen lävistäjillä suuntaa, ensin pitkässä ja reippaassa kevyessä ravissa. Tarkoituksena oli pitää hommat nyt kevyenä ja helppona. Valeri ravaili kohtuu hyvin lävistäjillä, joissa se väliin jopa pidensi askelta. Kulmiin vauhti helposti hukkui, joten siksi halusin sinun tekevän vain loivia kaarteita. Hetken työstettyämme Valerian tuli lisää oikeanlaista puhtia, joten siirryimme sitten laukkaan. Tehtävä oli sama, mutta lävistäjällä tulisi tehdä laukanvaihto tai kaksi, jos tamma olisi tarpeeksi hyvin jalan edessä. Valeri laukkasi alkuun juuri ja juuri sen verran, että yhden vaihdon suorittaminen oli mahdollista. Ympyröillä tehtävien nopeiden siirtymien harjoitus-keski-harjoituslaukan välillä toi tammaan kuitenkin lisää pehmeyttä, että pian kahden ja kolmen vaihdon tekeminen ei ollut ongelma. Tällaisiin tunnelmiin oli hyvä jättää, sillä tammalla ei nyt ole ylimääräistä energiaa tuhlattavaksi. Olkaamme tyytyväisiä siihen, että pääsimme kuitenkin sellaiseen tulokseen mitä alkutunnista lähdimme hakemaan.
 


10.7.2013 Kouluvalmennus - valmentaja: Rinsessa
Nomutta, nythän meillä on taas vanha-kunnon-Valeri mukana tohinoissa! Tamma liikkui niin kevyen ja helpon näköisesti verrattuna edelliseen kertaan, että oksat pois. Toiveikkaana aloitin valmentamisen perinteisesti avo- ja sulkutaivutuksin. Tehtävänä oli pitkän sivun alkuun tehdä kymmenen metrin voltti, siitä jatkaa avotaivutuksessa ja kaartaa täyskaarto, jonka loppuosa tultaisiin sulkutaivutuksessa takaisin uralle. Valerille tehtävän pitäisi olla helppoa kauraa. Tamma lähtikin voltille hyvin taipuneena ja tarmokkaasti askeltaen. Pitkällä sivulla tuli hienoa avoa, eikä sulkutaivutuksessakaan moittimista ollut, vaikka se lähtikin hieman hitaasti. Väliin muistuttelin sinua tamman ryhdin valvomisesta, etenkin voltilla Valeri helposti hieman valahti turhan alas. Ravissa tehtävä oli helpompi, tämä askellaji tuntuu sopivan molemmille. Voltti oli tahdikas ja pyöreä, avotaivutus pehmeää ja sulkutaivutus meni sulavasti. Kehuin teitä ja vaihdoimme suuntaa. Tämän suunnan voltit ja avotaivutukset ovat usein parempia, mutta sulkutaivutus taas hieman hankalampaa. Valeri teki kuitenkin tänään todella hienoa työtä, eikä laittanut vastaan jäykemmässäkään kierroksessaan. Laukkatyöskentely tehtiin samanlaisissa merkeissä, hieman avoa ja sulkua siellä täällä. Pitkällä sivulla tehtäisiin avotaivutusta ja voltteja, päädystä kaarrettaisiin keskihalkaisijalle, josta sitten vuorotellen lähdettäisiin sulkutaivutuksessa vasemmalle tai oikealle, näin harjoittelisimme molempia suuntia vuorotellen. Valeri teki vasemmassa laukassa hyvää työtä, oikea oli tänään hieman jäykempi. Pienellä hiomisella tamma lähti kyllä nopeasti vertymään, joten ongelmia ei sinänsä tullut vastaan. Lopettelimmekin pienillä notkeuttavilla harjoituksilla eteen ja alas keventäen, jotta tammalle jäisi nyt hyvä ja verrytelty olo.

 
15.7.2013 Kouluvalmennus - valmentaja: Rinsessa
Valerin kanssa on harjoiteltu nyt paljon taivutuksia ja kaikenlaista notkeutta ja tasapainoa parantavaa, joten tänään voisimme keskittyä ihan muihin juttuihin. Toisin sanoen haluaisin keskittyä kokoamisiin ja keskiliikkeisiin hieman tarkemmin. Valerilla on hyvät askellajit, joten niitä tulisi opetella hyödyntämään niin hyvin kuin mahdollista. Alkutunnista ravailimme ihan laajoja ympyröitä, hieman pidemmällä kaulalla ja huolellisesti taivuttaen. Valeri liikkui elastisesti ja tuntui olevan hyvällä tuulella, mikä oli varsin hieno juttu. Kun aloitimme työt, aloitimme ne tavallisilla ravi-käynti siirtymisillä. Valeri kulki suurella keskiympyrällä ja teki siirtymät huolellisesti ja täsmällisesti. Se vastasi apuihin ja oli muutenkin helpon ja herkän oloinen. Jätimme sitten käynnin kokonaan pois, jolloin halusin sinun vain kokoavan tammaa muutaman askeleen verran ja ratsastavan sitten taas eteenpäin. Alkuun tamma oli hieman laiska takajaloistaan, jolloin etupääkin tuli painavaksi kokoamisissa. Korjasimme tätä sitkeästi, jotta saimme takajalkoihin aktiivisuutta ja Valeri pystyi varaamaan niille enemmän painoa, jolloin etupää keveni ja ryhdistyi huomattavasti. Tamma teki todella huolellista työtä, joten pian vaikeutimme tehtävää entisestään lisäämällä mukaan keskiravit. Kokoamisesta siirryttiin siis harjoitusraviin, siitä keskiraviin ja taas harjoitusravin kautta seuraavaan kokoamiseen. Valeri oli nyt niin kokoamistunnelmissa, että eteenpäinpyrkimyksessä oli puutteita. Keskiravit eivät lähteneet niin lennokkaasti ja hienosti mitä yleensä, joten teimme nyt hieman pienemmät kokoamiset ja keskityimme eteenratsastuksiin. Kun keskiliikkeisiin tuli taas oma hohtonsa, annoimme tammalle ansaitun lepotauon ja vaihdoimme suuntaa. Toiseen suuntaan meni jo paremmin ja saimmekin yhdistettyä kokoamiset ja keskiliikkeet samaan tehtävään kuten olin suunnitellut. Laukassa oli sama homma. Kokoamisen avustuksena teimme hieman loivaa avotaivutusta ympyrällä, jotta Valeri asettuisi paremmin ulko-ohjan ja sisäpohkeen väliin. Ja tulihan se tamma sieltä parempaan pakettiin ja kokoamiset alkoivat sujua. Keskilaukat ovat aina olleet tammalle helpompia, joten niissä ei ollut sen kummempia ongelmia, keskittymiskyky tuli ohjata enemmänkin juuri kokoamisen puoleen. Valeri oli tänään äärimmäisen kärsivällinen ja teki niin huolella ja hyvin, että lopettelimme jo hyvissä ajoin. Loppuverryttelyssä halusin sinun ratsastavan tammaa hyvin vapaassa ravissa ja muodossa, hyvin selän läpi, sillä se oli kulkenut koko valmennuksen ajan hyvin kerittynä paketissa.

 
8.3.2013 Kouluvalmennus - valmentaja: Daivive
Ram ja Valeri aloittivat valmennuksen itsenäisellä alkuverryttelyllä. Kun Valeri näytti lämmenneen sen verran, että pienehkö taivuttelu jo onnistuisi, opastin ratsukon suurehkolle pääty-ympyrälle. Ympyrällä treenasimme avo- sekä sulkutaivutuksia kumpaankin suuntaan, ensiksi käynnissä, sitten ravissa ja lopuksi laukassa. Valerin oli alkuun hieman hankala pitää ympyrä tasaisen pyöreänä ja puski Ramin jalkaa vasten, mutta kun muutaman kierroksen jälkeenkään Ram ei vielä luovuttanut, ymmärsi Valerikin vihdoin mistä on kyse. Valmennuksen loppuun oli vielä aikaa pienelle väistötreenille pitkillä sivuilla ja Valeri hoksasi tämän harjoituksen idean hetimiten ja väisti oikein mallikkaasti kumpaankin suuntaan. Kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut valmennus, kunhan Valeri vain oli kunnolla hereillä.

Webdesign © 2011 Ram.