HEINÄMÄEN VELHO

RIP 2.5.2016

NimiHeinämäen Velho "Velho" Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenpienhevonen Kasvattaja Heinämäki
Skp & säkä Ori & 145cm Koulutus Yleispainotteinen, Va B & 110cm
Syntymäaika 13.08.2011  Rekisterinumero VH12-018-0724
Hevosen ikääntyminen sivun alaosassa / tämä on virtuaalihevonen

 

Meriitit & näyttelyt

VIR MVA Ch  myönnetty 08/12

YLA 2 29 + 32 + 34 + 26 = 121p

KTK-II 18 + 17 + 18 + 18 = 71p 
- Hyvänpuoleiset tyypit, pyöreä hieman vankka runko, leveä kaula, vento selkä, pystyt vuohiset.
KRJ-II 21 (7+7+7) - 40 - 10 - 10 - 8 = 89 p.

Jälkeläisluokka C (22.1.2016)

 

28.11.2011 Taikakuu, BIS2 irto-SERT, pt. Anniina K.

10.12.2011 Aavan Suo., BIS5 irto-SERT, pt. Hanna M-T.

29.02.2012 Mabel'n the tommyk. -BIS2  +MVA-SERT, pt. Anniina K.

10.03.2012 Viehättävä- BIS3 +MVA-SERT, pt. Isla P.

Jälkeläiset

03.06.2012 t. Haltia HUI (Belvinen Lauriina)

SV-I, KTK-III, KRJ 26 sijoitusta

29.08.2012 o. Viehättävän Leimu (Belvinen Lauriina)

SV-II, KTK-II, KRJ 42 sijoitusta

05.04.2013 o. Viehättävän Loitsu (Kieron Ruusa)

SV-I

06.11.2013 o. Aavan Voima (Västerbyn Sopusointu)

14.11.2013 t. Viehättävän Tuiverrus (Koston Tinka)

12.11.2013  t. Viehättävän Hento (Kieron Hipsteri)

KTK-II, KRJ 48 sijoitusta

19.12.2015 o. Viehättävän Lumous (Viehättävän  Helmi)

KRJ 15 sijoitusta

 

© AE

LUONNE

Yleisesti Heinämäen Velho, eli Velho on raamikas ja persoonallinen suomenpienhevosori. Velho on yllättävän rauhallinen  ja hiljainen oriksi. Orimaiset piirteet näkyvät ulkomuodossa ja tammojen lähettyvillä ori on normaalia pörheämpi. Velho on ihmisille erittäin ystävällinen, mutta toisille hevosille se näyttää joskus hieman nyrpeää naamaa. 

 

Hoitaessa Velho on kiltti. Velho nauttii kunnon harjauksesta, pikku harjan huiskaukset saavat sen yleensä vain hermostumaan. Pään harjaus tuottaa eniten ongelmia, siitä Velho ei nimittäin ollenkaan pidä. Kannattaakin olla päättäväinen ja rapsuttaa liat pois vaikka kädellä, jos harjalla ei onnistu. Satulan ja suojien laittaminen sujuu helposti, mutta suitsien kanssa saa joskus tehdä töitä. Ori ei välttämättä haluaisi niitä päähänsä. Tällöin pitää vain pysyä rauhallisena ja päättäväisenä, kyllä ne suitset lopulta päähän menevät eikä tarvitse edes pelätä puremista. 

 

Taluttaessa Velho on useimmiten helppo, mutta tammojen lähellä kannattaa kiristää otetta ja mikäli ulkona törmätään johonkin heiluvaan kankaaseen. Tarhasta haku on Velhon kanssa helppoa, sillä ori ryntää aidalle odottamaan hakijaansa. Ainoa ongelma tulee vastaan portin auetessa, sillä ori saattaa rynnätä ulos. Kannattaa siis pitää riimunnaru hyvin käsissä ja Velhon saa kyllä pysähtymään muutamalla raivokkaalla taikasanalla ja riimun nykäisyillä.

 

Ratsastaessa Velho on oikea taikuri! Velho on yleisesti reipasliikkeinen ja rehellinen. Kun ori kulkee oikein päin ja on ratsastajan avuilla, se ei häviä alta vaikka meteoriitti tippuisi niskaan. Toisaalta taas silloin kun oria ei saada liikkumaan oikein päin, se saattaa suhailla ympäriinsä nähden "mörköjä". Tämä kertoo lähinnä siitä, ettei ori luota ratsastajaansa. Askellajit ovat orilla hyviä, varsinkin lisätty ravi on upeaa katseltavaa. Ainoa työtä vaativa on pojan laukka, joka pitää saada pyörimään kunnolla, tai muuten se saattaa jäädä keinutuolimaiseksi.

Kouluratsastus sujuu Velholta hyvin. Pojalla riittää kärsivällisyyttä maailman ääriin ja se ei yritä huijata itseään ulos siltä vaadituista liikkeistä. Vaikka ori onkin pienikokoinen, on se koulutettu aina vaativan b:n tasolle asti. Taivutuksissa poika on aluksi hieman vastahakoinen, mutta kun alkukankeus on hävinnyt sujuvat nekin yleensä loistavasti. Vaikka Velho onkin hyvin taitava kouluratsu, tarvitsee se myös taitavan ratsastajan selkäänsä, sillä jos Velho menee sekaisin ratsastajan avuista, on lopputulos lähinnä kova vauhti.

 

Esteratsastuksessa Velho saa irrotella ja se on hyvää vaihtelua kouluratsastuksen rinnalla. Orilta löytyy aikaavoittava laukka ja ponnistusvoimaa aina 100 cm ylitse. Alkulämpässä Velhon kanssa kannattaa tehdä paljon taivutuksia, jotta alkukankeus häviää jo ori taipuu paremmin tiukkoihin käännöksiin. Kun taivutukset on lämmittelyssä tehty kunnolla Velho taipuu upeasti nopeisiin teihin ja hyppääkin hieman rennommin. Joskus esteillä Velho innostuu liikaa ja vauhti saattaa karata käsistä. Ori on kuitenkin helppo saada takaisin avuille muutamilla vaikeammilla koululiikkeillä.

Maastossa Velho ei ole aina ihan pomminvarma, ellei ratsastaja ole saanut oria ensin hyvin avuille. Siksi kannattaakin ennen maastoon lähtöä ratsastaa poika kentällä sopivaksi ja lähteä vasta sitten maastoon. Maastossa Velho on hyvin varmajalkainen. Maastoesteistä se pitää erityisesti. 

Kilpailuissa Velhoa saattaa alkuun jännittää aika paljonkin ja ruuhkaisella verryttelykentällä sen orimaiset piirteet voivat nousta esiin ja ori esittää turhan pörheää. Orin saa kuitenkin takaisin hallintaan teettämällä sillä haastavia tehtäviä ja pyytämällä keskittymään. Kilpailutilanteessa Velho on sopivan lämmittelyn jälkeen parhaimmillaan ja silloin siitä yleensä lähtee upeimmat liikkeet. 

 

Muiden hevosten seurassa Velho ei niinkään viihdy. Sillä on muutama tärkeämpi kaveri, mutta muiden kanssa sopua ei välttämättä synny. Kannattaakin siis olla tarkkana kenen kanssa Velhon laittaa ettei tule tappeluita.  Eläinlääkärin ja kengittäjän käsittelyssä Velho on rauhallinen ja tottunut. Ori on pienestä pitäen totutettu kengittäjän ja eläinlääkärin touhuihin, joten ongelmia on harvoin. 

 

SUKUSELVITYS

Heinämeän Vilppi

   sph-o, 146cm

   Ch. KTK-III

ii   Aavan Karolus

YLA2, SLA-II

iii  Korennon Kasvoton
iie  Haperon Ronja

ie Yaven Illuusia

VIR MVA Ch, KTK-III

iei  Velho MÅ

VVJ-II

iee Hallahaan Tähtisumu

e   Unikeiju KIR

    sph-t, 145cm

ii   Taikakuun Elmeri
KTK-I

iii  Taikakuun Eeli
iie  K.T. Lupiini
ie Syksyn Uneton

iei  E.L. Valon Varjo

iee Aittalan Taika

-

Velhon isä, Heinämäen Vilppi, tutummin vain Vilppi, on 146 cm korkea kimo suomenpienhevosori. Vilppi on saavuttanut näyttelyistä arvonimen ch ja se on myös kantakirjattu suomenhevosten kantakirjaan palkinnolla KTK-III. Ratsastaessa innokas ja yritteliäs ori on jättänyt jälkeensä viisi jälkeläistä, joista kolme on oreja ja kaksi tammoja.

 

Vilpin isä ja Velhon isänisä Aavan Karolus on nykyisin jo edesmennyt. Ori on saavuttanut elämänsä aikan yleislaatuarvostelun II-palkinnon ja myöskin suomenhevosten laatuarvostelun II-palkinnon. Kimo suomenhevosori on periyttänyt ainakin Vilpille värinsä lisäksi myös luonnettaan – Lukkokin oli rehti ja yhteistyöhaluinen, ainakin ratsastaessa! Herra kisasi kouluratsastuksessa menestyksekkäästi – 36 sijoitusta puhuu jo puolestaan. Jälkeläisiä Lukko sai kahdeksan.

 

Yaven Illuusia, tuttujen kesken Ilona, on VIR MVA Ch ja KTK-III-arvonimillä palkittu suomenpienhevostamma. Ilona onkin varsinainen monitoimihevonen – se on kisannut raveissa, valjakkoajossa, este- koulu- ja kenttäratsastuksessa sijoittuen hyvin. Iloinen ja melko lailla rauhallinen tamma on saanut kuusi jälkeläistä, joista yksi on jo valitettavasti edesmennyt.

 

Korennon Kasvoton eli Tonsku oli sekin kimo suomenhevosori. Vuonna 2006 kisaeläkkeen aloittanut ori kisasi elämänsä aikana myös monissa eri lajeissa – koulussa, esteillä ja valjakossa. Rauhallinen ja päättäväinen ori jätti jälkeensä seitsemän jälkeläistä, joista kolme oli oreja ja loput tammoja. Tonskun kerrotaan olleen olevan rapsuttelusta nauttiva ori, joka ei rakastanut mitään muuta niin paljon, kuin valjakkoajoa.

 

Isänisänemä, Haperon Ronja, on varsin tuntematon nykypäivinä. Tamma on kuollut 01.01.2010 ja sen tiedettiin olevan mukavan oloinen ja myös hieman kisannut. Ronjan tunnetuimpiin jälkeläisiin kuuluikin varmasti Aavan Karolus.

 

Velho MÅ:stä, eli tutummin Velhosta, ei myöskään ole jäänyt paljon tietoa jälkipolville. Ori on periyttänyt tytönpojanpojalleen vähintään nimensä! Velho oli kivan puhdikas ja reipas ratsastaa sekä ajaa. Ori kisasi valjakossa menestykkäästi, saavuttaen valjakkoajon laatuarvostelussa arvonimen VVJ-II

 

Isänemänemä, Hallahaan Tähtisumu, toisin sanoen Tahti, on nyttemmin jo edesmennyt, aikanaan tunnettu tamma. Tahti nautti runsaasti maastoretkistä, mutta oli kotonaan myös tutuilla kisakentillä.

 

 

Velhon emä, Unikeiju KIR, eli tutummin vain Keiju, on 145-senttinen suomenpienhevonen. Tamma on yleispainoitteinen ja kisasikin molemmissa ihan hyvin tuloksin – kouluratsastuksesta todisteena on 20 sijoitusta ja esteistä 3 kappaletta. Jälkeläisiä tammalla on kaksi, joista toinen on ori – Velho – ja toinen tamma. Luonteeltaan Keiju oli mielenkiintoinen – hoitaessa ehkä hieman ärhäkkä tamma, mutta ratsastaessa miellyttämisenhaluinen.

 

Emänisä Taikakuun Elmeri – Elmo – oli tummanpunaruunikko suomenpienhevosori. Näyttelyissä kertakaikkisen upeasti pärjännyt Elmo saavutti myös kantakirjauksessa arvosanan KTK-I, joten ainakin rakenteeltaan se oli suomenhevosten parhaimmistoa. Muun muassa BIS2-sijoituksen saanut ori kisasi kouluratsastuksen puolella. Jälkeläisiä Elmolla on paljon – 14, joista suurin osa on tammoja.

 

Emänemä Syksyn Uneton, kavereiden kesken Uni, kisasi myöskin monessa eri lajissa – esteillä, koulussa ja jopa westernissä! 153-senttinen suomenhevostamma ylsi estekisoissa 11 sijoitukseen, westernissä kymmeneen ja koulussa 3 sijaan. Kahden varsan emä oli kiltti, jokaisen tytön unelmahevonen.

 

Emänisänisä, Taikakuun Eeli, oli 146 cm korkea suomenpienhevonen. Vain kaksi jälkeläistä saanut Eeli oli tottelevainen ja kiltti, kunhan ihminen oli tiukka ja periksi antamaton. Monilajinen ori osasi koulua, maasto- ja rataesteitä sekä westerniä.

 

K.T Lupiini, tutummin vain Pini, oli sekin suomenpienhevonen. Tummanruunikko, 145-senttinen tamma kuoli vuonna 2005 suolenkierteen takia. Hellyttävä ja rauhallinen Pini kisasi sekä esteillä että koulussa, sekä myös muutaman kisan kenttäratsastusta. Kolme varsaa saanut tamma kisasi myös näyttelyjaoksen alaisissa kisoissa, missä sen paras saavutus oli LKV5.

 

Emänemänisä EL Valon-Varjo oli neljä jälkeläistä saanut suomenhevosori. Väritykseltään ruunikko, 155 cm korkea hevonen on myöskin jokseenkin tuntematon nykyaikana. Vuonna 2001 syntynyt Varjo oli temperamenttinen, mutta tiukan käskijän komennossa rehti ja työteliäs ori.

 

Aittalan Taika, tuttujen kesken vain Taika, on myöskin tuntemattomampi tamma. Kauniin värityksen omaava, nykyisin jo edesmennyt Taika kisasi koulussa vaihtelevin tuloksin. Tamma oli aikanaan kuuluisan Aittala-tallin kasvatti.

© Eba

IKÄÄNTYMINEN

Täysi-ikäinen, 3 vuotta: 04.01.2012 Ikääntyy VARL:in mukaisesti

syntynyt 13.08.2011
1 vuotta - 30.09.2011
2 vuotta - 17.11.2011
3 vuotta - 04.01.2012
4 vuotta - 21.02.2012

5 vuotta - 09.04.2012
6 vuotta - 27.05.2012
7 vuotta - 14.07.2012
8 vuotta - 31.08.2012
9 vuotta - 18.10.2012
10 vuotta - 05.12.2012
11 vuotta - 22.01.2013
12 vuotta - 11.03.2013

MUUTA

Treeni
Maanantai  

Tiistai 

Keskiviikko  

Torstai

Perjantai

Lauantai 
Sunnuntai

1-2h Maasto/kenttä 

Vapaapäivä

1h Koulu 

1h Koulu

Vapaapäivä

1h Esteet/puomit  

Vapaapäivä

Liikuttaja: zane

Liikuttaja: 

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: zane

Liikuttaja:

Liikuttaja: Ram.

Liikuttaja: 

Koulussa pintelit etusiin, esteillä suojat kaikkiin jalkoihin.

KILPAILUT

Kouluratsastus (42)

18.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 1/50
19.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
21.11.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50

05.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 5/30
 03.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50

10.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 6/50
13.03.2011 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50

23.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 7/50

15.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 3/60
27.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 7/60

28.03.2011 KRJ kutsu, helppo a: 4/60
29.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 3/50

22.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 2/60

24.03.2011 KRJ kutsu, helppo b: 7/60

     

10.04.2011 KRJ kutsu, helppo a: 5/40

17.05.2012 KRJ kutsu, helppo a: 4/60

19.05.2012 KRJ kutsu, helppo a: 7/60
29.05.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 1/40
02.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
05.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 2/50

05.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/60

11.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
24.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
01.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
02.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
06.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
18.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50

09.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50

 

 

19.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50

21.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
14.08.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/30

22.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/60
10.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/50
28.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/50
02.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/50
04.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/50
29.09.2012 KRJ kutsu, helppo a: 2/60
14.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 7/60
16.10.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 5/60
17.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 4/40
18.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 3/40
19.09.2012 KRJ kutsu, vaativa b: 6/40

 

Esteratsastus (41)

11.10.2012 ERJ kutsu, 90cm: 6/60
13.10.2012 ERJ kutsu, 90cm: 7/60
21.12.2013 ERJ kutsu, 100cm: 3/40
21.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 3/40
22.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 5/40
24.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 4/40
26.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 1/40
27.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 2/40
05.01.2014 ERJ kutsu, 110cm: 4/40
24.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 4/30
14.02.2014 ERJ kutsu, 110cm: 5/50

15.02.2014 ERJ kutsu, 110cm: 3/50
28.03.2014 ERJ kutsu, 110cm: 1/40

     

21.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 3/40
22.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 5/40
24.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 4/40

26.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 1/40
27.12.2013 ERJ kutsu, 110cm: 2/40
23.08.2015 ERJ kutsu, 110cm: 2/30

29.09.2015 ERJ kutsu, 110cm: 5/40
01.09.2015 ERJ kutsu, 100cm: 7/80

04.09.2015 ERJ kutsu, 100cm: 1/80

08.09.2015 ERJ kutsu, 100cm: 8/80
07.10.2015 ERJ kutsu, 100cm: 2/30

17.10.2015 ERJ kutsu, 100cm: 5/40
19.10.2015 ERJ kutsu, 100cm: 2/40

25.10.2015 ERJ kutsu, 100cm: 2/40

 

 

27.10.2015 ERJ kutsu, 100cm: 5/40
01.11.2015 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
02.11.2015 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
04.11.2015 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
21.10.2015 ERJ kutsu, 100cm: 4/40

30.11.2015 ERJ kutsu, 100cm: 3/30
29.12.2015 ERJ kutsu, 110cm: 5/30
30.12.2015 ERJ kutsu, 110cm: 4/30
10.12.2015 ERJ kutsu, 100cm: 4/40
15.01.2016 ERJ kutsu, 100cm: 1/40
21.01.2016 ERJ kutsu, 110cm: 3/30
25.01.2016 ERJ kutsu, 110cm: 1/30

14.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 4/30
17.02.2016 KRJ kutsu, 110cm: 3/30

PÄIVÄKIRJA

18.10.2012 Kouluvalmennus - Valmentaja: Gibran

Olittekin aloittaneet päivän pienellä maastolenkillä tallialueen ympäri. Velho oli virkeä ja valpas kun astelitte takaisin pihaan vaikka vähän pistikin vastaan kun tajusi, että olettekin menossa kentälle lokoisan oman karsinan sijaan. Meitä oli suotu mukavan kirpeällä syysilmalla jota paransi värikkäät puut kentän laidalla ja upeaakin upeammat hevosten tarhoissaan. Olitte näiden kolmen edellisen valmennussession aikana parantuneet huomattavasti ratsukkona ja Velho kuunteli nyt paljon paremmin sinua paljon pienemmin avuin. Sait heti alusta pojan kulkemaan hyvin peräänannossa ja kääntymään lähes huomaamattomin avuin. Tämä valmennuskerta olisikin vain lähinnä edellisten kertausta ja katsoisimme miten asiat olivat päähän jääneet.

Aloitimme ensimmäisen valmennuksen aiheesta eli pohkeenväistöstä ja tempovaihteluista. Tulit keskihalkaisijalle ja lähdin valmisteluiden jälkeen väistämään. Velho väisti kauniisti molempiin suuntiin eikä sinunkaan asennossasi ollut moittimista. Tempovaihtelutkin sujuivat muitta mutkitta - mitä nyt ori hieman lähti yhdessä vaiheessa ryöstämään, mutta sait homman takaisin hallintaan. Sitten suoritetaankin muutaman avo- ja sulkutaivutukset sekä laukanvaihtoja. Velho taipui tällä kertaa molempiin suuntiin todella hyvin ja taivutukset tuntuivat olevan lastenleikkiä. Nämä monipuoliset harjoitukset taisivatkin saada orille vähän virtaa joten laukanvaihdokset menivät aluksi hieman mönkään. Otit volttien kanssa Velhon kuitenkin takaisin kuulolle ja hommat luistivat taas kuin vanhalta tekijältä. Muutamia pikku korjauksia tein, mutta muutoin kaikki asiat tuntuivat jääneen päähän.

 

 

15.10.2012 Kouluvalmennus - Valmentaja: Gibran

Velho vaikutti tänään jotenkin hyvin levottomalta. Ori säpsähteli sinne tänne kulmissa eikä tuntunut olevan laisinkaan kuulolla. Tuulella saattoi olla osuutta asiaan, sillä se paukutteli maneesin kattoa minkä kerkesi ja välillä maneesin vieressä kasvavien puiden oksat raapivat ilkeäluontoisesti kattopeltejä. Kehotin kuitenkin tekemään nyt kunnon lämmittelyitä erilaisin ratsastustein niin käynnissä, ravissa kuin laukassakin jotta saataisiin ne Velhon ajatukset pois niistä kummallisista vihreistä miehistä jotka tanssivat pitkin maneesin kattoa. Pian sait kuin saitkin Velhon kuulolle ja ori alkoi kantamaan itseään. Huomioin myös, että Velho tuntui kuuntelevan paremmin tänään laukassa, joten tekisimme harjoituksen lähinnä tässä askellajissa.

Orin letitetty harja leijaili pitkin sen hikistä kaulaa. Suorititte hieman taivutuksia ravissa ja laukassa. Pientä säätöä vaille nämä vain olivat, mutta oli hyvä tällä kertaa pitäytyä jossain, missä hevosenkin pitäisi kunnolla pohtia mihin ne jalkansa laittaa. Velho astui hyvin alleen ja otti mukavasti tukea kuolaimelle niin, että sait tehtyä avut lähestulkoon huomaamattomasti. Taivutusten jälkeen teimme harjoituksen "Peruutuksesta suoraan laukkaan". Teit lyhyellä sivulla laukasta pysähdyksen ja lähdit peruuttamaan. Korjasin hieman etukenoa asentoasi ja jatkoitte taas. Hyvin sujui laukannosto ja muutmaan yrityksen jälkeen pysyi istuntakin suorassa, joka vaikutti heti Velhon kuuliaisuuteen ja herkyyteen. Lopuksi vielä oikein kunnon eteen-alas venytys laukassa, ravissa ja käynnissä. Tuulikin oli rauhoittunut ja saatoimme hyvillä mielin poistua maneesista.

 

 

10.10.2012 Kouluvalmennus - Valmentaja: Gibran

Tänään tulin toisen kerran valmentamaan Velhoa ja Ramia. Alkutunnista Velho vaikutti hieman vastahakoiselta eikä oikein tahtonut liikkua. Siksipä ratsastaja saikin kunnolla patistaa oria eteenpäin ja jo alkutunnista hiki virtasi. Tämä kuitenkin tuotti tulosta ja Velho alko kulkea paremmin ja vähän pyöreämmällä kaulalla. Jatkoimme tästä ravissa harjoituksia. Teit erilaisia ympyräteitä, sekä suunnanvaihdoksia joiden aikana oli tarkoitus harjoitella tarkkuutta ja herkkyyttä. Koska Velho oli notkeampi toiseen suuntaan sai tämä harjoitus hieman lisää vaativuus tasoa. Vasempaan kierrokseen väänsitkin oikein olan takaa ennen kuin asetusta ja herkkyyttä alkoi löytyä, mutta oikeaan kierrokseen hommat tapahtuivat huomaamattomasti.

Jatkoimme samaa hommaa laukassa. Orin vaalea harja hulmusi ja karva kiilsi komeasti syyspäivän auringossa. Itselleni meinasi tulla kylmä siinä seistessäni, mutta ainakin teillä näytti olevan lämmin. Laukka tuntui sujuvan paremmin ja Velho kulki kauniissa peräänannossa. Otimme laukassa muutamia laukanvaihdoksiakin, koska Velho vaikutti niin hyvältä. Näissä teimmekin vain pienoisia korjauksia jonka jälkeen sujuikin moitteettomasti. Päätin lopettaa valmennuksen hyvään mieleen ja jatkaisimme uusilla asioilla ensikerralla.

 

 

08.10.2012 Kouluvalmennus - Valmentaja: Gibran

Komean värinen suomenhevosori ravasi kentällä. Selässä istuva ratsastaja ei tehnyt elettäkään ja silti ori teki kaiken moitteettomasti. Velho oli selvästi hyvin lämmitelty joten voisimme suoraan aloittaa harjoituksilla jotka olisivatkin tällä kertaa suurimmaksi osaksi raviharjoituksia. Aloitimme normaalilla pohkeenväistöllä, joka suoritettaisiin pituushalkaisijalta. Ensin käännät Velhon pituushalkaisijalle, kuljet muutaman metrin suoraan valmistellen ja sen jälkeen väistät oikealle kohti pitkää sivua. Velho kuunteli tarkkaavaisesti ja homma alkoikin hyvin. Lopussa ori pääsi vähän ryöstämään, joten tulitte uudelleen ja tällä kertaa pidit puolipidätteillä huolen, ettei Velho lähtisi kiihdyttämään. Hyvä, nyt jatkaisimme harjoitusravissa toiseen suuntaan ja toistaisimme saman vasemmalle. Selvästi hyvätuulinen ori tanssahteli allasi ja kuunteli herkeämättä apujasi. Velho oli hieman notkeampi vasempaan suuntaan, joten jatkaisimme tähän suuntaan toista harjoitusta. Näin ollen pääset itse ensin jyvälle harjoituksesta, jonka jälkeen on hyvä kunnolla keskittyä pienimpiinkin yksityiskohtiin.

Ravasit muutaman kierroksen jälkeen ravissa, jonka jälkeen lyhensit lyhyillä sivuilla ravia. Kulmassa takaisin normaaliin raviin ja pysähdys keskelle pitkää sivua. Siitä suoraan laukannosto ja laukkaat loput pitkästä sivusta ja lyhyen sivun. Lyhyen sivun jälkeen kulmassa takaisin raviin ja taas pysähdys pitkälle sivulle jonka jälkeen toistetaan. Velhon ravi oli tasaista ja kaunista katseltavaa. Ehkä hivenen kuumunut hevonen ei oikein halunnut ensialkuun lyhentää raviaan, mutta sait sen kuitenkin vähän ajan kuluttua lyhenemään. Voltti oli oikein hyvä ja pysähdys moitteeton. Laukannosto tuli hieman myöhään, mutta ei pahasti joten tämä olisi helppo korjata. Jälleen ravisiirtyminen ja pysähdys onnistuivat hienosti. Toistitte harjoituksen muutamaan otteeseen niin vasempaan kuin oikeaankin suuntaan, jonka aikana hienosäädimme apujen käyttöä. Loppuajasta näytitte upealta ratsukolta ja Velho kuunteli pienintäkin apuasi kulkien kuin ajatus.

 

Webdesign © 2011 Ram.