Seljasaaren Vipelo

NimiSeljasaaren Vipelo "Vipelo"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Seljasaaren Kartano 
Skp & säkä Ori & 154cm Koulutus Koulupainotteinen, Va B
Syntymäaika 02.05.2014 Rekisterinumero VH14-018-1066
Hevonen on 9 vuotta vanha  / tämä on virtuaalihevonen

Meriitit

Orin tavoitteena on saada n. 6 jälkeläistä ja käydä KTK-, KRJ-, SLA- ja YLA laatuarvosteluissa. 

VSN Champion (Haettu 05/2016)

KTK-II (Elokuu 2014, 76p.)

 

26.01.2016 Viehättävä, RCH 10p.

22.02.2016 Viehättävä, RCH 10p.

06.03.2016 Huvitutti, Ch 20p.

02.03.2016 Viehättävä, RCH 10p.

12.04.2016 Viehättävä, SW5 40p.

22.05.2016 Marcius, RCH 10p.

 

11.03.2016 Savikko, +irtoSERT, pt. Jannica

Jälkeläiset

18.10.2015 o. Viehättävän Vinssi (Rinsessa HUI)

20.12.2015 t. Viehättävän Villa (Koston Tinka)

30.01.2016 o. Viehättävän Vikaliito (Koston Pintaliito)

 

Ominaisuuspisteet

 

Hyppykapasiteetti ja rohkeus 0.00
Nopeus ja kestävyys 0.00
Kuuliaisuus ja luonne 1114.71
Tahti ja irtonaisuus 1362.80
Tarkkuus ja ketteryys 0.00
Kouluratsastus 2477.51 op. (tasolla 6)

© Tallin omaisuutta

LUONNE

Hoitaessa Vipelo on juuri niin kuin suomenhevosen pitääkin. Yhteistyöhaluinen ja kiltti. Vipelo ei kuitenkaan ole mikään eloton kasa karsinassa, vaan 

hoitajan hoidellessa tykkää haistella ja rapsutella siinä samalla vähän hoitajaansakin. Vipelo ei ikinä pure eikä potki ihmistä. Jos joku sattuu sitä, se voi näykkiä ja luimistella, mutta muuten poika on todella turvallinen kaveri. Kaviot se nostaa joskus vähän nihkeästi, mutta kunhan on napakka, ei ole ongelmaa. Harjauksesta Vipelo nauttii ja hoitajakin voi saada sitä osakseen, kun Vipelo pyörittelee huulillaan hoitajan koipea. Varusteet menevät Vipelon päälle helposti. Pesussa poika on tapansa mukaisesti esimerkillisesti, vaikka ei pesusta nautikaan yhtä paljoa kuin harjauksesta.
 

Taluttaessa Vipelo on hieman reipas sähläri, mutta yrittää parhaansa hallita intoaan tarhaan pääsystä. Vipelo on utelias, mutta pysyy taluttajan hanskassa helposti. Ori ei säikkyessään hirmuisesti ryntäile ja sen saa todella nopeasti takaisin kontrolliin. Tammojen ohitse mentäessä Vipelo on vain vähän pörheämpi kuin yleensä, tietäähän se että se näyttää normaalistikin niin hyvältä, ettei sen tarvitse muuttua mihinkään.
 

Ratsastaessa Vipelo on mukava pieni pakkaus. Liikettä löytyy sopivasti kouluratsastukseen, mutta esteradoille Vipelon laukka ei ole tarpeeksi aikaavoittavaa eikä poika muutenkaan oikein välitä niistä touhuista. Yleisesti Vipelo pysyy ratsastajan alla hyvin ja kulkee pohkeesta eteenpäin reippaasti. Joskus liiankin reippaasti, varsinkin jos ratsastajalla on kovat kädet. Vipelo toimii hyvin myös pelkällä istunnalla ja jo pelkästään ajattelemalla kääntymistä, Vipelo on heti luvan saaneena menossa. Kouluratsastus on Valveunen laji. Koulussa se taitaa vaativan B:n tasolle asti ja liikettä löytyy varsinkin lisättyyn raviin. Toisaalta, vaikka Vipelolta löytyy iso lisätty ravi, se omaa myös todella hyvän kootun ravin, jota se jaksaa polkea pitkäänkin. Ori kuuntelee äärimmäisen tarkasti ratsastajan apuja, joten kun ratsastaja tekee jotain vähänkin väärin, se kostautuu myös saman tien. Ratsastajan antaessa sekaisia apuja, menee orilta jalat solmuun ja vauhtia tulee pojalle lisää, sillä se tulkitsee ratsastajan halunneen sitä.
Esteratsastus ei tosiaan ole ehkä Vipelon juttu. Poika osaa hypätä ihan hyvin ja esteitä käytetään lihaskunnon treenaamiseen ja vaihtelun vuoksi, mutta estekisoihin orista ei ole. Vipelon laukka ei ole mikään älyttömän nopea ja pudotuksiakin tulee helposti. Maastossa Vipelo on varma kaveri. Ori ei helposti säikähdä ja on varmajalkainen. Poika tykkää maastoilusta silloin tällöin vaihteluna ja vaikka häviääkin lähes kaikille nopeudessa laukkasuoralla, se yrittää parhaansa. Kilpailuissa Vipelo on yhtä rauhallinen kuin kotonakin. Vieraat hevoset vähän oudoksuttavat ja poika saattaa niitä katsella pitkään. Kuitenkin lämmittelyssä kaikki muu kuin suoritus unohtuu ja Vipelo antaa parastaan.
 

Muiden hevosten seurassa Vipelo on vähän ujo ja pärjääkin vain muutamien kavereiden kanssa. Se ei yhtään tykkää uhittelijoista tai riehuvista kakaroista. Eläinlääkärin ja kengittäjän seurassa Vipelo on kiltisti ja paikoillaan. Jos jokin sattuu sitä, voi se väläytellä hampaitaan, mutta yrittää parhaansa pysytellä paikoillaan.

SUKUSELVITYS

i Viehättävän Viskari

sh, 158cm, voikko

KTK-II

ii Mörkövaaran Viikari iii  Lakean Karhunkaataja 

 KRJ-II, ERJ-III, SLA-I, SV-I, YLA2

iie Fiktion Laisa

KRJ-I, SLA-II, YLA2

ie Koistilan Haave

Champion, KTK-III, KRJ-I, YLA2

iei Kauhukakara

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-III, ERJ-III

iee Koistilan Viska

KTK-III, KRJ-II

e Koistilan Nova

sh, 157cm, prt

KTK-III

ei Koistilan Nemo

VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I, ERJ-I

eii Hovi-Niko

KTK-III, SLA-III, YLA2

eie Lumikeiju

KTK-II, KRL-II, YLA1

ee Lohkotar TIE

KTK-II

eei Peikkometsän Ilkikurinen

-

eee Tuhonavain TIE

-

PÄIVÄKIRJA

 

3.8.2015 Kouluvalmennus

Vipelon kanssa alkuverrytelyksi teitte pysähdyksiä, siirtymisiä sekä muutamia voltteja ja kiemuroita, sait oriin vertymään melko nopeasti joten pääsittekin jatkamaan tämän jälkeen ravissa, kiemuroita Vipelo teki oikein mielellään, vaikkakin se oli hieman vetäytyvä eikä sen askelluskaan näyttänyt kovin hyvältä, orii näytti jännittyneeltä sekä melko jäykältä aluksi. Tästä ei kuitenkaan ollut enää mitään tietoa kun keskitit oriin ajatuksia liikkeiden suorittamiseen, pikku hiljaa sen askel rentoutui samalla se muuttui myös pehmeämmäksi. Siirryitte takaisin suoralla uralle, pyysin sinua tekemään muutamia avotaivutuksia, näissä ei ollut mitään ongelmaa enkä joutunut korjailemaankaan mitään. Myös sulkutaivutukset sujuivat hyvin vaikkakin pakkasit tällöin vilkuilemaan oriitta hieman liikaakin, sillä välillä pääsi painui alas. Seuraavaksi siirryittekin jo tekemään väistöjä, muutaman kerran aluksi käynnissä jotta orii sasi varautua lujempaan vauhtiin, väistöt sujuivat oikein mallikkaasti ja jouduin vain muutamana kerran muistuttamaan että pitäisit itsesi suorassa. Ravissakaan väistöissä ei ollut mitään ongelmaa, nyt myös istuit paljon tukevammin satulassa ja asentosi oli kuin oppikirjasta. Sait laukata vielä hieman molempiin suuntiin, laukanostot sujuivat reippaasti, ehkä hieman nytkähtäen mutta sait laukantempon nopeasti tasoitettua.
  

  

1.8.2015 Kouluvalmennus 
Vipelo vaikutti jo heti alkuun hieman aralta ja varautuneelta, joten päätimme ensin harjoitella ihan vain rauhassa käynnissä ja ravissa kentällä hommia, eikä mitään sen ihmeellisempää. Perustaivuttelua ja asettelua kulmissa ja ympyröillä, vaikka täälläkin ori tuntui säpsähtelevän milloin mitäkin. Tarkoituksena oli kuitenkin tänään saada jotain aikaankin, joten harjoittelitte hieman takaosankäännöksiä. Vipelo oli hyvin keskittynyt, vaikkakin toisinaan sen huomio herpaantui lähellä tapahtuvaan liikenteeseen. Se teki hommat erittäin hyvällä kapasiteetilla, ja oli miltei jatkuvasti kuulolla ratsastajan avuille. Sitten harjoittelimme hieman koottua ravia, mikä onnistui yllättävänkin hyvin - muutamaa sivuloikkaa lukuunottamatta, kun ori näki jotain hyvin jännää kentän reunalla. Tämän jälkeen harjoittelimme erilaisia asioita laukkatyöskentelynä, kuten vastalaukkaa ja laukanvaihdoksia. Vipelo oli kuin vanha konkari ja laukkasi vastalaukkaa uralla ilman minkäänlaista ongelmaa. Se oli selkeästi tuttu juttu sille. Sama päti myös laukanvaihdoksiin, vaikka ensimmäisillä yrityksillä ori hieman hämmästyikin siitä, mitä ratsastaja haki avuillaan takaa. Pian se kuitenkin vaihtoi laukkaa kuin vanha tekijä. Laukkojen jälkeen saitte vielä ravailla kevyesti taivutellen ja tehdä loppukäynnit kaikessa rauhassa.
  

  

18.09.2014 Kouluvalmennus
Saavuin valmentamaan teitä kentälle. Olit jo verkannut Vipelo hyvän aikaa, ori näytti ihan virkeältä. Siirtymiset sujuivat hyvin, kuten myös tekemäsi temmonlisäykset. Vipelo vaikutti eteenpäinpyrkivältä hevoselta. Nyökyttelin teille hyväksyvästi. Siirsit käyntiin ja taputuksen kautta pitkät ohjat.
"No moi. Olin kaavaillut teille täksi päiväksi laukanvaihtoja käynnin kautta. Mites ne on teillä ennen sujunut?" Kerroit sen olevan Vipelolle aika helppoa kauraa, joten luottavaisin mielin käskin teidän nostaa laukan lyhyen sivun puolessa välissä. Siitä harjoitus jatkuisi laukassa kokorataleikkaaseen, jonka puolessa välissä tulisi siirtyminen käyntiin. Käynnistä siirryttäisiin laukkaan. Teit muutaman puolipidätteen jonka jälkeen näytit olevasi valmis. Nostit laukan käskemässäni kohdassa, ja kaarsit hyvästä kohdasta kokorataleikkaan. Vipelo ei siirtynyt kovin näpsäkästi käyntiin, se kaipasi vielä vähän terävyyttä. Laukannosto sujui ihan ookoosti. Käskin teidän ottaa yhden kierroksen harjoitusravia jossai yrittäisit kokoamalla ja puolipidätteitä tekemällä saada Vipeloa vielä paremmin kuulolle. Sitten nostitte lyhyen sivun puolessa välissä laukan, jonka jälkeen tuli koko rata leikkaa. Vipelo oli huomattavasti terävämpi ja siirtyminen käyntiin sujui nopeasti. Käynnistä laukkaan siirtyminen onnistui myös todella hyvin. Käskin kehua oria ja sitten voitiinkin siirtyä seuraavaan harjoitukseen mikä oli yhdistetty loppuverryttely. Käskin ottaa Vipelolla ravissa sulkutaivutusta pitkillä sivuilla. Lyhyillä sivulla otettaisiin siirtyminen käyntiin ja keskellä lyhyttä sivua pysähdys ja peruutus. Siitä sitten käyntiin ja siitä raviin. Aloititte sulkutaivutuksen vahvasti. Osasitte selvästi homman, ja se sujui kuin rasvattu. Vipelolta onnistui myös ravi-käynti siirtyminen todella hyvin. Pysähdys oli hyvin tasajaloin. Peruutuksessa Vipelo vähän hangoitteli vastaan, mutta peruutti lopulta. Sitten siirtyminen käyntiin mikä sujui hienosti. Seuraavalla sivulla sulkutaivutus oli aluksi vähän heikko, mutta sait sen sitten rullaamaan oikein. Sitten kehut orille hyvästä valmennuksesta ja kehut myös ratsastajalle. Olitte toimiva ratsukko ja näkisin teidät hyvin koulukilpailuissa palkintosijoilla.

 
Webdesign © 2011 Ram.